You are on page 1of 4

Imprimanta face parte din categoria perifericelor de ieșire, aceasta fiind utilizată pentru

transpunerea informației din calculator pe hârtie (un document, o poză sau orice altfel
de fișier grafic, un e-mail, un articol etc.).

Imprimantele se clasează după mai multe criterii, de exemplu în func ție de scop (imprimare/tipărire)
și de rapiditate, de procedeu, de dimensiunile maxime ale hârtiei pe care se imprimă și altele.

Tipuri de imprimante[modificare | modificare sursă]
 imprimantă matriceală (sau „cu ace”), oferă o calitate (rezoluție) scăzută. Este folosită pentru
foi de calitate scăzută, facturi fiscale etc. (în general documente tip), fiind singurul tip de
imprimantă care permite imprimarea simultană a 2 sau 3 exemplare, folosind hârtie
autocopiativă.

 imprimantă cu jet de cerneală, oferă o calitate medie înspre ridicată, la o viteză medie. Este
folosită pentru documente, fotografii sau fișiere grafice.

 imprimantă laser, oferă o calitate ridicată la viteză înaltă. Folosește un toner special.

 imprimantă cu imprimare termică. Folosește o hârtie specială. Este utilizată pentru legitima ții,
carduri etc.

Imprimantele pot imprima pe hârtie de dimensiuni diferite, de la A0 - numai plottere (imprimante de
dimensiuni mai mari folosite în general de firme pentru scheme CAD, afișe etc) și până la plicuri,
fotografii etc.

Structura generală a unui echipament de imprimare Principalele blocuri funcționale
ale unui echipament de imprimare sunt următoarele:

1. Blocul de imprimare;

2. Sistemul de avans al hârtiei;

3. Sistemul de comandă;

4. Interfața.

Sistemul de comandă al imprimantelor complexe poate avea în componență mai
multe procesoare

Imprimanta3d

Sa presupunem ca ai fi in spatiu si ai avea nevoie de o cheie franceza, dar… n-o ai. Aceasta problema

s-ar putea rezolva cu o imprimanta 3D.numita si imprimanta pentru
mancare

000 de dolari pe sase luni. Capul de imprimare se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până când întreaga pagină este printată. . însă principiul de bază este acelaşi: dispozitivul de imprimare. întrucât sunt capabile să redea fidel chiar şi cele mai mici fonturi. mai ales dacă optezi pentru o imprimantă special construită în acest scop. Compania Systems. în cazul fotografiilor vei obţine rezultate semnificativ mai bune cu o imprimantă cu jet de cerneală. intr-un mediu fara gravitatie Imprimante cu jet de cerneală sau imprimante laser – ce aleg şi când? Trăim într-o eră digitală în care ne mutăm documentele şi fotografiile pe internet. o companie din Texas dezvolta o imprimanta 3D ce va fi folosita de astronauti pentru a realiza diverse mancaruri. Desi s-au realizat progrese in acest sens. NASA a incheiat un contract de 125.  imprimante laser – aşa cum sugerează şi numele. primul pas pentru a cumpăra o imprimantă este să decizi ce tip de tehnologie ţi se potriveşte dintre cele două adresate utilizatorilor obişnuiţi: imprimante cu jet de cerneală (inkjet) sau imprimante laser  imprimante cu jet de cerneală – există mai multe tehnologii de utilizare a imprimantelor cu jet de cerneală.Intr-o scena parca extrasa din filmul Star Trek. pentru a le putea accesa oriunde şi oricând Indiferent de soluţia pe care o preferi. planuiesc sa construiasca imprimanta ce i-ar putea hrani pe astronauti in timpul calatoriilor spatiale. aruncă cerneala pe hârtie sub forma unor picături microscopice prin intermediul unor duze. scopul principal al acestui proiect este de a demonstra ca functioneaza si in spatiu. Imaginea finală este realizată de laser pe hârtie prin acţiunea de selectare a unor puncte cu sarcină negativă. cu suportul NASA. imprimantele laser funcţionează pe baza unei raze laser care “imprimă” imaginea pe un tambur rotativ încărcat electric pozitiv. al carei angajament este sa construiasca un prototip de imprimanta 3D care “tipareste” pizza. pe diverse servicii de cloud. În schimb. cunoscut sub numele de cap de imprimare. conform imaginii care vrei să o printezi Avantajele şi dezavantajele imprimantelor inkjet şi laser  calitatea printării – imprimantele laser oferă o calitate superioară în cazul documentelor text.

După introducerea sa. PCL 6. este utilizată versiunea a șasea a limbajului. magenta.000 de pagini. fie direct pe hârtie . Culorile utilizate sunt aceleași. cian. comenzile sale fiind secvențe Escape . Mai întâi. După construirea imaginii de o anumită culoare.  dimensiune şi greutate – imprimantele cu jet de cerneală sunt mai mici şi mai uşoare decât cele laser. în prezent.  costuri de tipărire – imprimantele inkjet sunt mai ieftine decât cele laser. în timp ce imprimantele cu jet de cerneală se mulţumesc cu numai 50 – 150 de coli. Limbajul PCL Prezentare generală Limbajul PCL (Printer Control Language) a fost elaborat la sfârșitul anilor 1970 de firma Hewlett-Packard pentru imprimantele sale matriciale. trei) etape ale procesului electrofotografic. se adaugă pe tambur tonerul de culoarea corespunzătoare și imaginea parțială se transferă fie pe o suprafață intermediară. cartuşele laser sunt capabile să printeze până la 2. însă în general o imprimantă laser este mult mai rapidă decât una inkjet. şi de portabilitate. Imprimante color electrofotografice Imprimantele color electrofotografice au apărut mai târziu decât imprimantele color cu jet de cerneală. se separă culorile primare ale imaginii și se construiește în mod secvențial imaginea corespunzătoare fiecărei culori primare pe tamburul fotoconductor. deoarece tehnologia utilizată de imprimantele monocrom pune câteva probleme variantei color. comparativ cu cele numai 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneală. într-o anumită măsură. Chiar dacă sunt mai scumpe.. Scopul elaborării acestui limbaj a fost de a se pune la dispoziție o metodă eficientă de control pentru diferite tipuri de imprimante.  viteza de printare – acest parametru depinde şi de materialul pe care vrei să-l printezi. Spre deosebire de limbajul PostScript. PCL nu este un limbaj de descriere a paginilor. limbajul a fost extins și îmbunătățit. 4.  capacitatea de stocare a colilor de hârtie – Dimensiunile mai mari permit imprimantelor laser să aibă tăviţe cu capacitatea de până la 250 de coli.. însă este foarte important să analizezi şi costul cartuşelor. fiind astfel mai potrivite persoanelor care au nevoie. galben și negru. Formarea unei imagini complete necesită deci patru (uneori. fiind utilizată apoi pentru imprimantele sale cu jet de cerneală și cele electrofotografice.

Comenzile de control a sesiunii de tipărire sunt transmise la începutul unei sesiuni de tipărire și rămân în vigoare pe întreaga durată a sesiunii. Tipuri de comenzi PCL Comenzile PCL trebuie transmise imprimantei într-o ordine corespunzătoare. marginile din stânga și din dreapta. Aceste comenzi conțin informații cum sunt poziția în care trebuie să apară imaginea în cadrul paginii.Există șase versiuni majore ale limbajului PCL. cum sunt: dimensiunea paginii. . PCL 1 și PCL 2. Primele versiuni. Această ordine rezultă dintr-o ierarhie a comenzilor și împărțirea lor în mai multe grupe. Grupele de comenzi ale limbajului PCL sunt descrise în continuare. au fost utilizate de imprimantele matriciale și imprimantele cu jet de cerneală existente la începutul anilor 1980. Aceste versiuni au fost create pe mă- sura dezvoltării tehnologiei imprimantelor și a îmbunătățirii programelor de aplicație. compartimentul de hârtie care trebuie utilizat sau unitățile de măsură care vor fi utilizate pentru descrierea paginilor. orientarea paginii. sau spațierea între linii. Comenzile de control a paginii setează caracteristicile paginii utilizate pentru tipărirea unui document.