You are on page 1of 5

TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE

Definitie =reprezinta injectarea strict i.d a unor solutii diluate din
substanta medicamentoasa ce urmeaza a fi administrata
Scop -prevenirea reactiilor alergice si/sau anafilactice
Locuri de Zone lipsite de foliculi pilosi
electie  Pe fata anterioara a antebratului
 Pe fata externa a bratului, coapsei
Materiale -seringa de 10 ml sterila
necesare -ac de aspiratie steril
-ac pentru injectie i.d steril
-tampoane de vata
-substante dezinfectante
-tavita renala
-manusi
-substanta medicamentoasa + solvent (eventual)
-comprese sterile
-pensa de servit
-pix
-documente medicale
Pregatire PSIHIC
a -se informeaza cu privire la necesitatea tehnicii
pacientul -pacientul este informat ca nu are voie sa atinga locul injectat,
ui sa se spele sau sa produca grataj

FIZIC
-pozitie sezand, decubit dorsal
Efectuare -se pregateste locul prin degresare
a tehnicii -se efectueaza dilutia
-se injecteaza strict i.d 0,3-0,5 ml solutie diluata
-nu se tamponeaza dupa administrare
-interpretarea rezultatului se face dupa 15-30 min
-daca apare congestie, induratie, halou alb extensiv peste
congestie, pacientul este sensibil la medicamentul respectiv

REALIZAREA DILUTIEI

PENICILINA

I.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare
1

i se dizolva in 4 ml ser fiziologic.i/ml  Dupa 15 min.1g/ml -din aceasta solutie se va lua 1 ml si se va amesteca cu 9 ml de ser fiziologic. III.000 u. pacientul este alergic la acest antibiotic.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE -continutul flaconului de 400.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare 250 mg = 0. obtinandu-se o solutie de concentratie de 0.i/ml.Alte variante de testare -testarea se poate face si prin administrarea pe mucoasele sacului conjunctival:  Se va aplica o picatura din dilutia de 1. II. obtinandu-se o concentratie de 100.001 g/ml -din aceasta solutie se va injecta 0. precum si leziunile de grataj. IV.5 ml intradermic 2 .i/ml. -se repeta aceeasi manevra.Rezultatul testarii – Interpretare -dupa injectarea intradermica se va astepta o perioada de 15-30 min -daca apare congestie si induratie sau un halou alb extensiv peste congestie. -pentru copii se va folosi o solutie de concentratie 100 u.i/ml.i/ml. obtinandu-se o concentratie de 0.3-0. atunci antibioticul nu se administreaza (pacientul este alergic).000 u.000 u.5 ml de ser fiziologic si se obtine o solutie de concentratie 0.25 g -1 flacon de 0. se observa cu atentie aspectul ochiului: daca apare hiperemie.000 u. obtinandu-se o concentratie de 10. AMPICILINA SI OXACILINA I. obtinandu-se o concentratie de 1000 u.25 g se va dizolva cu 2.01 g/ml -se mai face o dilutie. -din aceasta solutie se va lua 1 ml si se adauga 9 ml de ser fiziologic.1 ml din solutia diluata -dupa injectare nu se va tampona locul punctiei si se va evita atingerea (acoperirea) zonei.Testarea propriu-zisa -se va administra strict intradermic 0.

001 g/ml -se repeta operatiunea amestecand 1 ml din aceasta concentratie cu 9 ml ser fiziologic.1 g/ml -din aceasta solutie se amesteca 1 ml cu 9 ml ser fiziologic si se va obtine o concentratie de 0.08 g -flaconul de 0.001 g/ml se administreaza strict intradermic 0.001 g/ml.001 g/ml. obtinandu-se o solutie finlala de concentratie 0.1 ml. STREPTOMICINA I. atunci antibioticul nu se administreaza.Rezultatul testarii – Interpretare -dupa injectarea intradermica se va astepta o perioada de 15-30 minute -daca apare congestie si induratie sau un halou alb extensiv peste congestie. III. KANAMICINA I. II. obtinandu-se o solutie de concentratie 0. III. II.1 ml.08 g se dizolva in 10 ml ser fiziologic.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare -flaconul de 1g se dizolva in 10 ml de ser fiziologic.Interpretare -se va citi dupa 15 min 3 .008 g/ml -1 ml din aceasta solutie se amesteca cu 7 ml de ser fiziologic si se obtine o solutie de concentratie 0.Testarea propriu-zisa -din solutia de concentratie 0. obtinandu-se o solutie de concentratie de 0.Rezultatul testarii.Testarea propriu-zisa -din solutia final se administreaza intradermic 0.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE -in continuare se va proceda ca la punctele anterioare (III si IV).Obtinerea dilutiei necesare pentru testare 80 mg = 0.

varsaturi.004 g/ml -1 ml din aceasta solutie se amesteca cu 3 ml de ser fiziologic si se obtine o solutie de concentratie 0.Testarea propriu-zisa -din solutia final se administreaza intradermic 0. atunci antibioticul nu se administreaza ATENTIE ! Manifestarile alergice pot sa apara chiar din momentul testarii (la o doza minima de antibiotic).001 g/ml II. mai ales ocular (senzatie de „nisip in ochi”)  Edemul si eritemul fetei  Uneori febra (chiar din momentul testarii).Interpretare -se va citi dupa 15 min -daca apare congestie si induratie sau un halou alb extensiv peste congestie.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE -daca apare congestie si induratie sau un halou alb extensiv peste congestie. obtinandu-se o solutie de concentratie 0.04 g -flaconul de 0. TRATAMENTUL DE URGENTA  Adrenalina jumatate sau 1 fiola i. MANIFESTARI DE SOC ANAFILACTIC  Agitatie.1 ml. MANIFESTARI ALERGICE  Eruptie papuloasa scarlatineiforma  Prurit.v lent 4 . atunci antibioticul nu se administreaza. senzatie de sufocare  Greata.Rezultatul testarii.04 g se dizolva in 10 ml ser fiziologic. III. GENTAMICINA I.Obtinerea dilutiei necesare pentru testare 40 mg = 0. diaree  Paloare  Transpiratii reci  Hipotensiune arteriala pana la colaps.

H.v  Gluconolactat de calciu sau clorura de calciu i.TESTAREA SENSIBILITATII ORGANISMULUI LA ANTIBIOTICE  H.C i.v  Antihistaminice – Romergan. 5 .