iPad - Review - July 2010 David B. Nieborg (Nieborg @ uva.

nl)
Deze recensie van een 32GB Apple iPad (WiFi) is geschreven vanuit het perspectief van een docent/promovendus Media Studies (Nieuwe Media) aan de UvA, met als simpele vraag “hoe nuttig is een iPad” (antwoord: heel erg nuttig). Intussen heb ik de iPad een paar maanden gebruikt en kan ik niet meer zonder. De iPad is vooral handig als “leesplank” en is, in mijn ogen, een volwaardige vervanger van boeken en van de printer. De afgelopen weken heb ik er 5 boeken, 3 proefschriften, 2 scripties, honderden krantenpagina's en duizenden tweets op gelezen. Kortom, het apparaat is zeer geschikt om scripties, rapporten, kranten en proefschriften op te lezen. De iPad is vooral bedoeld om te consumeren (dwz. lezen) en veel minder om te produceren (langere teksten, maken van presentaties e.d.). De iPad is geen volwaardige vervanger van een laptop of desktop computer. Na een paar uur oefenen is het typen makkelijk op te pakken, maar voor langere teksten zeker niet optimaal. Om de mogelijkheden van de iPad optimaal te benutten is het vooral van belang de juiste applicaties (“apps”) aan te schaffen via de ingebouwde Appstore (let op: hier is wel een credit card voor nodig). Het grote nadeel van de iPad is en blijft dat het een gesloten apparaat is. Apps zijn niet uit te lenen of door te verkopen, de batterij is niet te vervangen en als Apple niet wil dat er een app in haar winkel komt, dan komt ie er niet. Hieronder een kort overzicht met de meest opvallende positieven en negatieve eigenschappen (nogmaals, voor academisch gebruik). Positief > Lange batterijduur (een volle werkdag is geen probleem). > Mobiel (ideaal voor op reis, in de trein/vliegtuig). > Lezen. In de diverse apps is tekst makkelijk aan te passen (helderheid van scherm, soms ook lettertype en grootte) en lezen van het scherm is (m.i.) niet irritant (voor de ogen). > Twitteren. De iPad is ideaal voor gebruikers die veel twitteren (tweets lezen of sturen). > iPad is zeer snel, crasht zelden en is erg gebruiksvriendelijk. > Email. UvA imap account integreert uitstekend met iPad mail app. Emailen is makkelijk, attachements openen ook. > Is na downloaden van simpel tekstbestand met inloggegevens op het UvA netwerk te gebruiken. Helaas is de WiFi ontvanger van de iPad niet heel sterk (minder sterk dan laptop of iPhone) en omdat het UvA netwerk op sommige locaties niet altijd even sterk is en werkt WiFi dus soms niet. > Voor de gebruikers van Keynote (Apple versie van PowerPoint) is de iPad zeer nuttig als presentatie tool (om een presentatie te bedienen en tegelijkertijd aantekeningen te kunnen bekijken). > Kalender. Met name in combinatie met Google account zodat ook op desktop/laptop of op de smartphone de kalender te bekijken/bewerken is. > Youtube werkt goed. > De iPad is handzaam, kan tegen een stootje (los in een rugtas te vervoeren) en niet te zwaar.

Negatief > Diefstal gevoelig. > Niet buiten te gebruiken (zeker niet in direct zonlicht). > Onderweg video kijken is lastig (omzetten op PC/Mac is omslachtig). Voor film onderzoekers is de iPad handig, maar vereist wel eindeloos geduld. > Bestanden overzetten is lastig of gaat via iTunes (wat niet een heel stabiel/snel programma is). Gelukkig is er goede integratie met “cloud apps” (zoals Dropbox) mogelijk zodat dit mankement omzeild kan worden. > Op zich zijn veel websites prima te bezoeken en de browser van de iPad is snel (genoeg), maar het gebrek aan Flash wil er nog wel eens voor zorgen dat niet alle websites volledig zijn. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid steeds minder groot probleem worden nu steeds meer websites overstappen naar HTML5. Essentiële apps > Kindle (gratis). Deze app van de Amerikaanse online verkoper Amazon is zeer waardevol om goedkoop boeken aan te schaffen. Hoewel het aanbod nog redelijk beperkt is (enkel recent uitgegeven Engelstalige boeken), zijn de boeken die er wel zijn vrij goedkoop (rond de 10/13 euro) en zeer goed leesbaar. In de geesteswetenschappen (met name vakgebied van media studies) zijn er al redelijk wat boeken te koop. > iBook (gratis). Deze app is van Apple zelf en is de directe concurrent van de Kindle app. Het aanbod is nog schraler in vergelijking met de Kindle, maar de app werkt zeer goed. Zogenaamde “epub” en “pdf” bestanden zijn goed leesbaar via deze app. > iAnnotate PDF (8 euro). Een app om pdf's te lezen, aantekeningen te maken in pdf's en om tekst te onderstrepen. Onmisbaar bij het lezen van rapporten en scripties (.doc bestanden zijn niet leesbaar via deze app). PDF's overzetten kan via iTunes of de meegeleverde desktop applicatie (vervelend en omslachtig), of via Dropbox integratie (werkt zeer goed). Aantekeningen en Pdf-bestand met onderstreepte tekst kan via email naar desktop gehaald worden. > Dropbox (gratis). Via deze app is er opeens toegang tot een virtuele harde schijf, zeer handig bij het uitwisselen van bestanden. Lastiger te gebruiken zonder WiFi. > Air Video (2.39 euro). Hoewel video overzetten naar het geheugen van de iPad dus lastig is (veel gedoe met omzetten naar juiste format en dan overzetten naar iPad), omzeilt deze app dit probleem deels door beeld naar de iPad te streamen (via WiFi). Installeer de server app op desktop of laptop en stream real time bestanden van de harde schijf naar de iPad. Werkt opmerkelijk goed (mits in zelfde huis/ruimte als server, dus niet onderweg).

Handige apps (voor academici) > PressReader (gratis). Handige app om kranten te lezen (keuze uit 1500 internationale kranten). In Nederland zijn de Volkskrant en NRC in originele kranten layout te lezen. Er zijn verschillende prijsstellingen, maar voor verstokte krantenlezers kan het uit. > Zinio (gratis). Zelfde principe als PressReader, maar dan voor (Amerikaanse) magazines. Sommige bladen, zoals Wired, Newsweek en Time hebben zeer mooie en volwaardige vervangers van papieren bladen (wel tegen betaling uiteraard). > GoodReader (0.79ct). Een app die vergelijkbaar is met iAnnotate PDF maar dan voor meer dan Pdf-bestanden. > New York Times Editor's Choice (gratis). De beste krantenapp van de beste krant in de wereld. > Twitterific (gratis). Goede Twitter client.

Advies Voor onderzoekers en docenten die veel lezen en enigszins overweg kunnen met Apple apparaten, dan wel computers, is de iPad een zeer geschikte vervanger van het kopieerapparaat. Jammer is natuurlijk dat (papieren) bibliotheek boeken niet op de iPad te lezen zijn, maar daar staat tegenover dat tijdschrifartikelen (in pdf vorm) dat wel zijn. Ook is de iPad handig bij nakijken van scripties of proefschriften. Naast de PC of papier zijn er in feite weinig alternatieven voor de iPad. De Kindle (e-reader) van Amazon bijvoorbeeld is bij lange na niet zo flexibel en veelzijdig als de iPad (zo is het lezen van pdf bestanden op de Kindle bijna onmogelijk). Uiteindelijk vraagt de iPad wel enig improvisatievermogen van de gebruiker. Niet alles werkt meteen goed (sommige apps zijn pas na weken volledig), sommige UvA diensten werken niet of zijn niet toegankelijk en essentiële taken als printen of bestanden delen via het (intra)netwerk is zeer lastig (zo niet onmogelijk). Ook zal de gebruiker regelmatig zelf even in de buidel moeten tasten (bij het kopen van boeken, apps enz.). Toch, ik kan niet meer zonder de iPad en gebruik hem (in deze zomermaanden) meerdere uren per dag, vooral om boeken te lezen.