You are on page 1of 2

Pharma Team 426 Dr.

Al-Haidar General Anesthesia MCQs

1. Which one of the following statements concerning the effects of anesthetic agents is false?
a) Relaxation of bronchiolar smooth muscle occurs during halothane anesthesia.
b) Mild generalized muscle twitching occurs at high doses of enflurane.
c) Chest muscle rigidity often follows the administration of fentanyl.
d) Intraoperative use of midazolam with inhalation anesthetics may prolong the postanesthesia recovery period.
e) Severe hepatitis has been reported following the use of desflurane.

2. A 23-year-old man has a pheochromocytoma, a blood pressure of 190/120 mmHg, and a hematocrit of
50%. Pulmonary function and renal function are normal. His catecholamines are elevated, and he has a
well-defined abdominal tumor on MRI. He has been scheduled for surgery. Of the agents listed below,
which one should not be included in the anesthesia protocol?
a) Desflurane
b) Femanyl
c) Halothane
d) Midazolam
e) Thiopental

3. Which one of the following statements concerning nitrous oxide is accurate?


a) It continues to be a useful component of anesthesia protocols because of its lack of cardiovascular
depression.
b) Megaloblastic anemia is a common adverse effect in patients exposed to nitrous oxide for periods longer
than 2 hours.
c) It is the most potent of the inhaled anesthetics.
d) There is a direct association between the use of nitrous oxide and malignant hyperthermia.
e) More than 30% of nitrous oxide is eliminated via hepatic metabolism.

4. Total intravenous anesthesia with fentanyl has been selected for a frail 72-year-old woman about to
undergo cardiac surgery. Which one of the following statements about this anesthesia protocol is
accurate?
a) Intravenous opioids will provide useful cardiostimulatory effects.
b) Opioids control the hypertensive response to surgical stimulation.
c) Marked relaxation of skeletal muscles is anticipated.
d) Patient awareness may occur during surgery, with recall after recovery.
e) The patient is likely to experience pain during surgery.

5. The inhalation anesthetic with the fastest onset of action is :


a) Enfturane
b) Isofturane
c) Nitric oxide
d) Nitrogen dioxide
e) Nitrous oxide

6. If ketamine is used as the sole anesthetic in the attempted reduction of a dislocated shoulder joint, its
actions will include :
a) Analgesia
b) Bradycardia
c) Hypotension
d) Muscle rigidity
e) Respiratory depression
Pharma Team 426 Dr. Al-Haidar General Anesthesia MCQs

A 20-year-old male patient scheduled for hernia surgery was anesthetized with halothane and nitrous
oxide, with tubocurarine provided for skeletal muscle relaxation. The patient rapidly developed
tachycardia and became hypertensive. Generalized skeletal muscle rigidity was accompanied by marked
hyperthermia. Laboratory values revealed hyperkalemia and acidosis.
7. This unusual complication of anesthesia is most probably due to :
a) Activation of brain dopamine receptors.
b) A genetically determined myopathy.
c) Block of autonomic ganglia.
d) Pheochromocytoma.
e) Release of acetylcholine from parasympathetic nerve endings.
8. The patient should be treated immediately with :
a) Atropine
b) Baclofen
c) Dantrolene
d) Edrophonium
e) Succinylcholine

9. Use of this agent is associated with a high incidence of disorientation, sensory and perceptual illusions,
and vivid dreams during recovery from anesthesia
a) Diazepam
b) Fentanyl
c) Ketamine
d) Midazolam
e) Thiopemal

10. Which one of the following inhalation anesthetics has a low blood gas partition coefficient but is not used
for induction of anesthesia because of its pungency, which causes patients to hold their breath?
a) Desfturane
b) Enfturane
c) Halothane
d) Isofturane
e) Sevofturane

11. Postoperative vomiting is uncommon with this intravenous agent; patients are able to ambulate sooner
than those who receive other anesthetics :
a) Enfturane
b) Ketamine
c) Morphine
d) Propofol
e) Remifentanil

1. e 2. c 3. a 4. d 5. e 6. a
7. b 8. c 9. c 10. a 11. d

By : Omar H