You are on page 1of 4

CUM E

GREŞIT CORECT EXPLICAŢII
CORECT?

Nu am decât două Ca adverb restrictiv, în construcţii
Am decât sau mere. afirmative se foloseşte "numai" sau
Am decât două mere.
Nu am decât Eu am numai/doar două "doar", iar în construcţii negative se
mere. foloseşte "decât".
Verbele “a plăcea”, “a scădea”, “a
Place sau Mi-ar plăcea sa părea/a apărea/a dispărea” îşi pastreaza
Mi-ar place să
plăcea călătoresc. forma de baza la:
călătoresc.
Scădea sau Va scădea cursul
Va scade cursul valutar.
scade valutar. - Conditional-optativ: (nu) ar
Crezi ca i-ar place
Crezi ca i-ar plăcea plăcea/scădea/părea/apărea/dispărea
filmul?
Apare sau proiectul?
Când va apare filmul pe - Viitor: (nu) va
apărea Când va apărea filmul
ecrane? plăcea/scădea/părea/apărea/dispărea
pe ecrane?

Pentru imperativul afirmativ (fii cuminte!)
şi pentru conjunctiv (să fii punctual),
Fi sau Fii verbul “a fi” se scrie cu doi “i”.
Nu fi sau Nu Imperativul negativ se formează
fii Fi cuminte! Fii cuminte! întotdeauna cu nu + infinitivul verbului:
Să fi sau Să Nu fii fraier! Nu fi fraier! nu veni, nu pleca, nu uita. Deci, în cazul
fii Să fi punctual. Să fii punctual. lui a fi, avem nu fi fraier!
Să fi fost sau Forma la conjunctiv imperfec corecta
Să fii fost este sa fi fost (eu să fi fost, tu să fi fost,
el să fi fost etc) deoarece se
intercalează "a fi" la infinitiv.

Şti sau Ştii? A ştii A şti Modul infinitiv corect este “a şti”.

Singurul motiv pentru care s-ar adăuga
Noştrii sau un al doilea i este articolul hotărât. Dar
Munţii noştrii Munţii noştri
Noştri? noştri este adjectiv posesiv şi nu se
articulează niciodată.

Sunteţi membrii ai Sunteţi membri ai Formele corecte sunt: membri (plural,
Membri sau acestei comisii acestei comisii nearticulat) si membrii (plural, articulat).
Membrii Aceştia sunt membri Aceştia sunt membrii Primul "i" este desinenţă de plural, iar al
comisiei. comisiei. doilea este articol hotarât enclitic.

Creere sau Creere Creare Verbul a crea, deşi se termină în -ea, nu
Creare Noi creem. Noi creăm este un verb de conjugarea a II-a, ci de

nu la adjectivul plătită. ci cea plătită cel mai bine. Sufixul este -a. gramaticală este în continuare cea de este singular. Majoritatea Ce-i drept. Verbul a merita nu este reflexiv Merită Intră în discuţie acordul subiectului cu predicatul. Servici sau Servici Serviciu Servici nu există în DEX. conjugaţi-l ca şi pe a lucra. cu sens de plural. Cea mai bine Cea mai bine plătită Cel mai bine plătită Formarea superlativului cu expresia cel platita sau profesoară profesoară mai se referă. Totuşi. a crea se conjugă cu doi (eu Crează sau lucrez – eu creez). De asemenea sau Deasemenea De asemenea Deasemenea nu există în DEX. iar rădăcina este cre-. ele sunt conjugări populare ale verbului a crede. :) Complet DOOM şi DOOM2-ul nu acceptă forma complect. Deasemenea Coperţi sau Substantivul copertă este la genul Coperţi Coperte Coperte feminin şi la plural are terminaţia "te”. dar forma Majoritatea sunt mulţumiţi. dacă până acum aţi folosit complect. crezi. întrucât adverbele nu au . în acest caz. "inopinatus”). Serviciu Se merită sau Se merită să aştepţi Merită să aştepţi. Inopinant sau Forma corectă este inopinat (fr. Un exemplu şi mai elocvent este tineretul merge la mare (nu tineretul merg la mare). Doctoriţa nu platita este cea mai plătită.cu cre-. conjugarea I. majoritate este un substantiv sunt sau Majoritatea salariaţilor Majoritatea salariaţilor colectiv. înlocuind Creem sau lucr. vă Complect sau Complect Complet sugerăm să-l folosiţi şi în continuare. şi. Formele crez. la adverbul Cel mai bine bine. Majoritate este la singular. Creează crează există în limba română în cu totul alt context. Pentru uşurinţă. este mulţumită. deci şi verbul a fi trebuie pus la singular. “inopiné” Inopinant Inopinat si lat. Oriunde a lucra se conjugă Creăm El crează El creează cu un e. Inopinat DEX-ul menţionează complect ca variantă acceptată a lui complet.

când are valoare de adverb (echivalent continuu Plouă în continu. întruna) şi despărţit atunci Taxele sunt în când avem prepoziţia în şi adjectivul Taxele sunt încontinuu continuu progres. Aşază nu aş. sau Să nu se Linişte! Să nu se audă Linişte! Să nu se audă Dacă ţineţi neapărat să folosiţi negaţia. nu face. . deci cineva sau Îmi place de cineva Îmi place cineva trebuie pus în cazul nominativ. Nu face nu pleca. Forma corectului a verbului “a avea” la Sa aibe sau Să aibe Să aibă conjunctiv prezent. Radicalul e Aşează sau El se aşează El se aşază aşaz. fără Îmi place prepoziţia de. Plouă încontinuu Încontinuu se scrie într-un cuvânt atunci sau În (incontinuu). superlativul se formează implicit cu cel pus la masculin. nu vorbi. cineva Un produs este scump atunci când Preţ scump Preţ scump Preţ mare preţul său este mare. nu Profesoara cea mai bine plătită Imperativul negativ se formează cu Nu fă sau Nu fă asta. Îmi place de Cineva este subiect gramatical. progres. e gălăgie. audă nici musca! nici musca! spuneţi: Linişte! Să nu se audă nici musca musca! Încontinuu Plouă în continuu. număr sau caz. Nu face asta. aşaz/ă). Incontinuu este echivalent cu încontinuu. Deci. gen. cu mereu. continuu. Preţ scump nu sau Preţ mare este o expresie corecta. Să se audă Daca musca nu se aude. Forma corectă se vede mai uşor inversând propozitia: Profesoara cel mai bine plătită. infinitivul verbului: nu mânca.(la care s-ar adăuga terminaţia -ează). persoana a 3-a Sa aibă singular este să aibă. a nu se confunda cu discontinuu (confuzie care ar putea fi generată de alte perechi de antonime formate cu prefixul in: consecvent – inconsecvent.(la care se adaugă terminaţia -ă). “A aşeza” se conjugă la fel ca verbul “a cânta” (cânt/ă.

ro/. Trebuie sau Ne trebuiesc oameni trebuiesc sau pricepuţi. eu nu 3) nici este conjuncţie. 1) avem un adjectiv pronominal negativ. Ei trebuie să ştie. Mă doare amigdalita este la fel amigdale sau Mă doare amigdalita. 1)N-are niciun chef.academiaromana. să doară. Nu sunt recomandabile formele trebue Ei trebuiesc să ştie. A coborî prin definiţie ne arată o acţiune Coboară sau Cobor imediat de sus în jos. unul. de incorect ca şi mă doare durerea de amigdalita cap. 3)Mă confundaţi. 6)N-are nici (măcar) măcar între nici şi un este un test util nici celălalt un prieten. 2) nici este adverb.). având forme numai pt pers a III-a. 4) avem un pronume negativ. cuvine. şi Ne trebuie oameni impersonal cu sensul e necesar. iar un numeral. nici celălalt. coboară jos de “jos”. iar un articol. 5)Nu-mi place nici 5) nici este conjuncţie. A trebui este unipersonal. Numai la oameni pregătiţi. Mă doare apendicele. 2)Nu e naiv şi nici un site-ul http://www. aflat pe facă ce i se cere. întâmplat. Când arată încetarea mai Nu mai tu ştii ce s-a Numai tu ştii ce s-a unei acţiuni. conjunctivul prezent şi la viitorul format cu conjunctivul se poate folosi forma trebuiască. cred. iar unul este N-a venit nici unul. se cade. Vb.. scris într- mulţi. om neştiutor. O să trebuiască nişte “trebuieşte”. Ele nu Apendice sau sunt părţi ale corpului. 6) posibilitatea intercalării adverbului Nu-mi place niciunul. Exemplele redate aici sunt preluate din N-are nici un chef să fişierul Ce este nou în DOOM. constant – inconstant. nici mai 4)N-a venit niciunul. Nici un sau Mă confundaţi. Apendicita şi amigdalita sunt boli. deci nu mai trebuie urmat Cobor jos imediat. deci nu au cum apendicita Mă doare apendicita. întâmplat. se pricepuţi. Niciun am niciun frate. Nu e naiv şi niciun om care. . nu mai se scrie separat. pronume nehotărât. etc. conform DOOM. eu singur cuvânt. un cuvânt. Numai se scrie într-un cuvânt când are Numai sau Nu sensul de „doar”. Mă dor amigdalele. se scrie într-un neştiutor. Nu mai ştiu ce să Numai ştiu ce să cred. conform DOOM. nu am nici un frate. pentru a scrie separat cele două cuvinte. “trebuiesc”.