You are on page 1of 30

FAKULTI PENGURUSAN DAN EKONOMI

POLISI PERNIAGAAN DAN PENGURUSAN STRATEGIK

(PPB 3143)

TAJUK TUGASAN:

COOLBLOG TANJUNG MALIM

DISEDIAKAN OLEH:
NAMA MATRIC NO.

NG WENG KAI D20132065505

MOHAMAD IZZUDDIN BIN ZAKARIA D20141066127

MUHAMMAD AZRI RAHMAN BIN D20141066109
ABDUL WAHAB

NAMA PENSYARAH: DR. MAD ITHNIN BIN SALLEH

KUMPULAN: A

Isi Kandungan

No. Muka Surat

1.0 Pengenalan

2.0 Latar Belakang CoolBlog

2.1 CoolBlog Tanjung Malim

2.1.1 Latar Belakang Syarikat

2.1.2 Produk CoolBlog

3.0 Visi dan Misi

3.1 Misi CoolBlog

3.2 Visi CoolBlog

4.0 Analisis Persekitaran Luaran

4.1 Hubungan Persekitan Luaran dan Organisasi

4.1.1 Sosial, Kebudayaan, Demografi dan Alam Sekitar

4.1.2 Teknologi

4.1.3 Persaingan

4.2 Analisis Model Lima Kuasa Porter (Porter Five
Forces)

4.2.1 Halangan Kemasukan

4.2.2 Kuasa Pembekal

4.2.3 Kuasa Pembeli

4.2.4 Ancaman Produk Pengganti

4.2.5 Persaingan Kompetitif

4.3 Analisis Industri: Matriks Penilaian Faktor Luaran
(EFE)

4.4 Matriks Profil Bersaingan (CPM)

1.0 Pengenalan

Kajian ini bertujuan untuk menganalisis perniagaan syarikat terpilih dan mencadangkan
strategi yang syarikat itu perlu menyesuaikan diri. Kajian ini akan menganalisis syarikat
terpilih dari segi misi, visi, kewangan, strategik pemasaran dan sebagainya.

Kumpulan kami telah memilih cawangan CoolBlog Dessert Sdn. Bhd. yang berada di
Tanjung Malim, Perak. Entiti perniagaan yang telah dipilih oleh ahli-ahli kumpulan yang
CoolBlog Dessert Sdn. Bhd. yang merupakan syarikat berdasarkan pencuci mulut dan

minuman. Kajian ini menggunakan data sekunder melalui penelitian laman sesawang dan jurnal yang boleh menjadi bahan rujukan. Oleh itu. Ini kerana CoolBlog belum diluluskan atau mandat sebagai perniagaan francais didaftarkan di bawah pengawasan Pendaftar Francais (ROF) Malaysia. CoolBlog sebagai syarikat induk yang menawarkan lesen atau hak untuk rakan perniagaan dan usahawan yang berminat untuk menjalankan perniagaan dengan menggunakan ais dicampur sistem operasi dan jenama syarikat.0 Latar Belakang CoolBlog . istilah yang lebih tepat untuk ais dicampur perniagaan CoolBlog pelesenan. tetapi CoolBlog sebenarnya bukan perniagaan francais. Tujuan analisis ini dibuat adalah untuk mendapatkan maklumat mengenai CoolBlog tersebut. 2. Secara umumnya orang mengetahui kewujudan CoolBlog ini sejuk di setiap negeri di seluruh Malaysia kerana populariti dan penerimaan rakyat tempatan yang suka pencuci mulut dan minuman pakej yang telah ditawarkan. CoolBlog mempunyai beberapa cawangan di seluruh Malaysia.

.1 CoolBlog Tanjung Malim Ahli-ahli kumpulan kami telah memilih CoolBlog Tanjung Malim sebagai perniagaan yang kita mahu untuk menganalisis kerana kami amat berminat untuk mengetahui bagaimana CoolBlog membangunkan perniagaannya di sini. Berdasarkan pemerhatian yang telah dibuat.Pertama dilancarkan di Singapura pada tahun 2005. Jika kita lihat di mana-mana kiosk CoolBlog. kami juga ingin tahu sama ada CoolBlog dalam Tanjung Malim yang beroperasi di tempat-tempat strategik. CoolBlog adalah satu jenama antarabangsa yang pakar dalam pencuci mulut dan minuman di satu konsep kiosk dibawa pulang. Ini kerana perniagaan ini terletak di hadapan kampus Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Setakat ini tidak ada apa-apa ais dicampur kiosk yang dapat menandingi rasa kebesaran dan bukannya minuman CoolBlog. Selain itu. ia menunjukkan bahawa CoolBlog dalam Tanjung Malim kebanyakannya dikunjungi oleh pelajar dan kakitangan UPSI kerana lokasi premis terletak di Taman Universiti yang dekat kampus Sultan Abdul Jalil Shah. UPSI supaya ia adalah lebih mudah bagi mereka untuk membeli CoolBlog sini. 2. terdapat sentiasa dikerumuni pelanggan beratur untuk membelinya. CoolBlog adalah yang pertama untuk memecahkan tanah baru dalam arena makanan Singapura dan Malaysia dengan memperkenalkan pencuci mulut dan minuman dengan 25 perisa dan 300 pelbagai produk. CoolBlog berhasrat untuk berkahwin dengan rasa buah-buahan semula jadi dengan ais dicampur. CoolBlog ais minuman dicampur semakin popular dan sudah mempunyai peminatnya sendiri berikut kerana rasa yang unik dan rasa.

Idea perniagaan untuk menerima pakai francais CoolBlog datang dari isterinya. Mereka memberi jaminan bahawa syarikat itu boleh mendapatkan keuntungan atau dana untuk menampung pelaburan perniagaan dalam tempoh 6 bulan. Tiada akauntan atau mana-mana admin diupah dalam syarikat itu. pengambilan pekerja. Beliau merancang untuk membina satu lagi cawangan di Ipoh. kakitangan dan klasifikasi. CoolBlog dikendalikan oleh pemberi francais (ibu pejabat). Kesimpulannya. CoolBlog telah diterima dari idea isterinya untuk menyediakan produk yang lebih kepada orang-orang dari seluruh Malaysia.1.2. Latihan dalam pengurusan diberikan kepada Encik Bakri oleh pemberi francais. CoolBlog adalah komited untuk pembuatan produk dengan mengikuti musim. Beliau mempunyai enam tahun pengalaman dalam pengurusan perniagaan. Encik Bakri mengarahkan saham minggu. Kepercayaan dalam Objektif pengurusan asasnya telah mengabdikan dirinya kepada asas syarikat. Selain itu. Sumber Manusia Operasi menyampaikan perkhidmatan. beliau akan membangunkan perkhidmatan perniagaan kereta. Beliau berusia sekitar 50 tahun. syarikat yang dibangunkan oleh beliau telah berusia sekitar 2 tahun. dietetik dan minum petang. CoolBlog selanjutnya bertujuan untuk membina satu lagi cawangan yang mampu di Malaysia. CoolBlog ialah syarikat yang mengeluarkan produk minuman dan ia adalah sesuai untuk semua orang. Penentuan harga produk. . peralatan dan alat sokongan yang dikawal oleh pemberi francais. Jika dia tidak mempunyai pengalaman pengurusan perniagaan. dan pengurangan berkuat kuasa di Ibu Pejabat. tidak ada sistem perakaunan yang digunakan dalam pengurusan mereka. Oleh itu.1 Latar Belakang Syarikat Encik Bakri datang dari Kelantan dan menginap di Tanjung Malim selama kira-kira 15 tahun sejak 1999. termasuk kedudukan pengurusan. CoolBlog telah ditubuhkan dan diterima pakai oleh Encik Bakri sejak tahun 2013. Lokasi adalah terhad oleh pemberi francais tetapi ia dipilih oleh Encik Bakri. pengurusan dan akaun perniagaan diuruskan oleh Encik Bakri dirinya sendiri dan tidak ada campur tangan oleh pemberi francais. Dari proses pembuatan. Cool Blog bercita-cita untuk menyasarkan pasaran daripada dua kategori yang meliputi keluarga dan pelajar.

Harga yang dikenakan adalah selaras seluruh dengan cawangan CoolBlog di Malaysia. atau lain-lain pilihan tambahan. Di samping itu. (2) Jelas menyatakan yang pasaran akan dihidangkan dan bagaimana. 3. Ia bertujuan untuk servis sebagai panduan yang jelas untuk memilih kursus semasa dan masa depan yang tindakan. dan (3) Menyampaikan rasa arah bertujuan untuk seluruh organisasi. Pekerja yang bekerja di CoolBlog sering diberikan latihan terlebih dahulu supaya mereka tahu mengenai cara-cara untuk menguruskan produk ini.2. Rangkaian harga yang dikenakan adalah berpatutan dan mampu dimiliki oleh pelanggan yang dari RM3 hingga RM5 bergantung kepada pilihan pelanggan. Betul direka penyata misi: (1) Berfungsi sebagai penapis untuk mengasingkan apa yang penting dari apa yang tidak. susu. Perniagaan beroperasi selama 10 jam bermula pada pukul 9 pagi hingga 8 malam dan 1 jam masa rehat untuk pekerja. Jika mereka mahu membuat penambahan perisa. CoolBlog Tanjung Malim mempunyai sasaran pasaran sendiri yang pelajar dan keluarga berhampiran sekitar kerana perniagaan ini beroperasi di tempat yang strategik yang boleh dapat untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan. misi sesuatu yang boleh dicapai manakala penglihatan adalah sesuatu yang akan dilaksanakan untuk pencapaian itu.0 Visi dan Misi Kenyataan penglihatan boleh mengisytiharkan sebagai keterangan aspirasi apa organisasi ingin mencapai atau mencapai dalam masa depan jangka sederhana atau jangka panjang. Manakala penyata misi adalah suatu akuan bertulis mengenai tujuan teras organisasi dan fokus yang biasanya tidak berubah dari masa ke masa.1. . caj tambahan akan dikenakan tetapi ia tidak terlalu mahal. Misi adalah berbeza daripada suatu penglihatan di dalam bahawa bekas adalah punca dan yang terakhir adalah kesan.2 Produk CoolBlog CoolBlog yang menawarkan produk yang sesuai dengan pelanggan dan mempunyai keupayaan kekuatan untuk menarik pelanggan untuk membelinya. CoolBlog ini sesuai untuk sesiapa sahaja yang mengamalkan diet kerana ini apabila minuman orang yang mereka akan cepat berasa kenyang.

politik. Sumber dari laman peminat Facebook CoolBlog ini. sosial. demografi dan alam sekitar. . Yang menghairankan bahawa CoolBlog Tanjung Malim tidak menerima pakai mana-mana strategi perniagaan dalam menjalankan perniagaan di Tanjung Malim.2 Visi CoolBlog Vision CoolBlog adalah “THE COOLEST BLOG FROM MALAYSIA TO ASIA & BEYOND”. 4.1 Misi CoolBlog Misi CoolBlog adalah untuk menyediakan pelanggan terbaik kualiti pencuci mulut dan minuman dalam masa yang paling cekap. Faktor-faktor termasuk adalah ekonomi. Untuk memperolehi kepuasan "Terima kasih". budaya. Mereka mahu membawa pasaran luar negara Malaysia Jenama ini apabila menerima banyak pertanyaan franchisee daripada syarikat-syarikat di Indonesia. Dengan menyokong kenyataan itu. CoolBlog telah menetapkan visi lain untuk meningkatkan jumlah kepada 400 cawangan dalam masa 2 tahun akan datang dan menjadi kedai-kedai rantaian terkemuka dan terbesar di Malaysia yang pakar dalam rasa teh minuman dan produk ais dicampur. Thailand. mereka menyediakan jadual senarai untuk menunjukkan kadar untuk menjadi salah satu keluarga mereka ahli. Gaya pengurusan perniagaan adalah semua yang dianggap oleh CoolBlog ibu pejabat. 3. Wawasan ini telah dicapai pada tahun 2011. dan berdaya saing. Pasukan mereka baru sahaja menandatangani MOU dengan rakan kongsi perniagaan dari Indonesia untuk membuka cawangan pertama di Surabaya. teknologi.0 Analisis Persekitaran Luaran Bagi Olsen (2010). Sumber dari laman peminat Facebook CoolBlog ini. Filipina dan Timur Tengah. "Smile" dan "Syukur" dari setiap pelanggan CoolBlog. CoolBlog telah menggariskan pelan pertumbuhan tiga tahun untuk membawa jumlah bilangan cawangan CoolBlog di Singapura dan Malaysia untuk sekurang-kurangnya 150 cawangan. analisis persekitaran luaran adalah proses mengenal pasti dan menilai faktor-faktor yang berpengaruh untuk membangunkan satu senarai ancaman dan peluang yang syarikat perlu menghalang atau mengambil kesempatan. Indonesia pada suku 1 tahun 2014. kerajaan dan undang-undang.3.

Kuasa-kuasa luar memberi kesan kepada jenis produk yang dibangunkan. sesetengah Melayu mungkin lebih suka minuman dengan lebih pemanis rasa .1. Kebudayaan. budaya. jenis-jenis perkhidmatan yang ditawarkan. politik.1 Sosial. Pembelian tabiat kaum akan berbeza antara satu sama lain. strategi menyesuaikan diri mengikut demografi juga akan memberi kesan kepada hasil jualan. demografi dan persekitaran tentera. Sementara itu. Ia mengandungi sosial. 4. adalah sangat sesuai untuk pelajar universiti.1 Hubungan Persekitaran Luaran dan Organisasi Sesuatu audit luaran mendedahkan peluang utama dan ancaman yang dihadapi organisasi supaya pengurus boleh merangka strategi untuk mengambil kesempatan daripada peluang- peluang dan mengelakkan atau mengurangkan kesan ancaman. dan juga tekanan persaingan. Mengenal pasti dan menilai peluang luaran dan ancaman membolehkan organisasi untuk membangunkan misi yang jelas. Sebagai contoh. kuasa-kuasa undang-undang dan kerajaan. kuasa-kuasa teknologi. Strategi yang menyesuaikan diri dengan CoolBlog Tanjung Malim mestilah sesuai untuk pelajar universiti itu sebagai kuasa beli pelajar adalah terhad. Demografi dan Alam Sekitar Kuasa-kuasa ini melaksanakan operasi CoolBlog Tanjung Malim kerana ia terletak di hadapan Universiti Pendidikan Sultan Idris. untuk mereka bentuk strategi untuk mencapai matlamat jangka panjang. sifat kedudukan dan segmentasi pasaran strategi. Kami telah mencadangkan beberapa strategi perniagaan untuk CoolBlog Tanjung Malim yang boleh digunakan untuk menjalankan operasinya. Pada masa ini terdapat beberapa kuasa-kuasa luar yang melaksanakan operasi CoolBlog Tanjung Malim. Strategi dihadkan oleh CoolBlog ibu pejabat yang berkaitan dengan harga produk yang produk yang dijual mesti ekonomi. 4.Itulah sebabnya CoolBlog Tanjung Malim hanya mengikuti semua peraturan dan dasar-dasar yang ditetapkan oleh ibu pejabat. dan untuk membangunkan dasar untuk mencapai matlamat tahunan. Dasar ini secara tidak langsung telah menjadi satu peluang untuk CoolBlog Tanjung Malim untuk menarik lebih banyak pelanggan untuk membeli. dan pilihan perniagaan untuk memperoleh atau menjual.

4. Sementara itu. tidak ada strategi yang boleh mencadangkan untuk CoolBlog Tanjung Malim kerana semua kuasa-kuasa luar tidak akan menjejaskan operasi. sesetengah cenderung minuman coklat tetapi yang lain lebih suka kopi. Porter Five Forces adalah model analisis yang membantu untuk menjelaskan mengapa industri yang berbeza dapat mengekalkan tahap yang berbeza .tetapi yang lain tidak. Selain daripada itu. Hasil daripada CoolBlog Tanjung Malim masih tetap sama kerana purata harga jualan satu cawan minuman hanya RM 3.3 Persaingan Walaupun terdapat banyak pesaing tidak diketahui yang muncul di sekitar kawasan di Tanjung Malim ini akhir-akhir ini tetapi CoolBlog Tanjung Malim tidak kehilangan kuasa permintaan di kalangan pesaing ini. Pesaing lain tidak bergantung kepada faktor-faktor teknologi untuk menjalankan perniagaan mereka juga. Tetapi CoolBlog ditawarkan tiga jenis topping dengan harga yang berbeza kepada pengguna. Sebagai penutup bahagian ini.1. (2015).2 Analisis Model Lima Kuasa Porter (Porter Five Forces) Berdasarkan Arline.50 berbanding dengan pesaing lain yang menjual setiap cawan dengan harga RM 5.1. rangka kerja analisis model Lima Kuasa Porter ini telah dibangunkan oleh Michael Porter pada tahun 1979.00. pesaing lain menjual minuman mereka tanpa apa-apa topping di dalamnya. 4. K. CoolBlog masih kekal sebagai perniagaan utama yang menyediakan pelbagai yang paling minuman berperisa dalam bidang Tanjung Malim.2 Teknologi Teknologi tidak adalah faktor penting kepada operasi CoolBlog Tanjung Malim Tanjung Malim hanya sebuah bandar kecil yang tidak bergantung banyak pada teknologi. CoolBlog Tanjung Malim mesti memahami dengan jelas tabiat membeli di kalangan pengguna di sekitar kawasan itu dan dengan itu menyesuaikan diri strategi yang berbeza untuk saman itu. Selain itu. Ia adalah alat yang digunakan untuk menganalisis strategi perniagaan. 4. ibu pejabat telah disediakan CoolBlog Tanjung Malim dengan mesin perintah mereka sendiri yang sangat sistematik dalam mengendalikan pesanan pelanggan.

tetapi mereka masih kekal sebagai minuman sejuk penjual paling berkuasa di Tanjung Malim.2 4. Yang berbeza dengan orang lain pesaing.1 Halangan Kemasukan Halangan kemasukan adalah sangat tinggi untuk CoolBlog Tanjung Malim dalam beberapa tahun.2. Walaupun peserta baru adalah salah satu ancaman kepada CoolBlog Tanjung Malim.2.keuntungan.2 Kuasa Pembekal CoolBlog Tanjung Malim tidak mempunyai kebimbangan tentang masalah yang pembekal akan mempunyai kawalan ke atas harga bekalan bahan untuk CoolBlog. . Terdapat beberapa pesaing baru yang menjual minuman sama seperti apa yang CoolBlog memiliki kelihatan di sekitar kawasan ini dalam tempoh satu tahun. Model Lima Kuasa Porter mengandungi unsur-unsur seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 4. Ibu pejabat CoolBlog adalah pembekal utama semua cawangan CoolBlog di Malaysia yang bermaksud bahawa semua cawangan tidak mempunyai pilihan lain selain daripada mendapat bekalan dari ibu pejabat. Mereka cuba untuk membuat pembaharuan lebih jenis minuman baru untuk menarik pelanggan baru dan lama sedangkan pesaing lain hanya menjual beberapa minuman yang nyata. pesaing lain telah pembekal yang juga akan menghadkan kuasa rundingan mereka dengan pembekal.2. 4. Rajah 4. Harga antara semua bahan-bahan yang dikawal oleh ibu pejabat dan tidak akan ada mendaki harga yang akan berlaku.

CoolBlog Tanjung Malim telah benar-benar dikawal seluruh pasaran minuman sejuk di Tanjung Malim kerana tidak ada mana-mana syarikat minuman berjenama sekitar kawasan ini. 4.3 Kuasa Pembeli Kuasa pembeli adalah masalah utama yang CoolBlog Tanjung Malim.2. Kesetiaan jenama masih akan kekal ke CoolBlog.dengan itu mereka tidak mampu untuk mendapatkan apa-apa diskaun dalam bahan dibeli terhad. CoolBlog perlu terus membuat beberapa rasa baru dalam usaha untuk menarik dan mengekalkan pengguna.4 Ancaman Produk Pengganti Pengganti diambil sebagai produk alternatif yang boleh melakukan kerja yang sama dan menyediakan fungsi yang sama dengan pengguna.2. Tetapi untuk CoolBlog Tanjung Malim. 4. Itulah sebabnya pembeli adalah penting untuk CoolBlog Tanjung Malim.5 Persaingan Kompetitif Terdapat persaingan kompetitif beberapa untuk CoolBlog di luar Tanjung Malim seperti Chatime. Pesaing tidak mempunyai peluang untuk membeli bahan tersebut pada harga rendah yang merupakan bentuk yang berbeza CoolBlog di mana bahan CoolBlog semuanya dibekalkan oleh ibu pejabat mereka pada harga yang rendah. Walaupun terdapat beberapa pesaing yang boleh membuat produk yang sama seperti CoolBlog tetapi akan ada beberapa masalah membentuk mereka untuk menyediakan pengguna dengan harga yang sama pada setiap cawan minuman. jika pembeli beralih tumpuan kepada pesaing lain. Kami mencadangkan CoolBlog Tanjung Malim untuk menggunakan Porter Five Forces sebagai salah satu strategi perniagaannya kerana strategi ini dapat membantu untuk mengenal pasti peluang dan ancaman yang wujud dalam pasaran perniagaan dan sebahagian . CoolBlog Tanjung Malim akan menghadapi kesukaran untuk menarik kembali penggunanya walaupun pesaing tidak sekuat CoolBlog Tanjung Malim. tidak ada perlu bimbang tentang semua pesaing ini. Pirate Coffee dan lain-lain. Terdapat banyak pesaing yang muncul dalam ini beberapa tahun. 4.2.

30 untuk membuat rekod.52 2 Jumlah pengguna terhad 0. 3 Mempunyai pelbagai rasa.12 3 0.68 .00 25 3. sejak CoolBlog Tanjung Malim tidak menyesuaikan diri mana-mana strategi perniagaan.80 Ancaman 1 Pengguna beralih kepada jenama baru.besar syarikat-syarikat besar juga menggunakan strategi ini untuk menjalankan perniagaan mereka.20 4 0.36 dengan orang lain.3 Analisis Industri: Matriks Penilaian Faktor Luaran (EFE) Matriks Penilaian Faktor Luaran (EFE) adalah alat strategik pengurusan sering digunakan untuk penilaian keadaan perniagaan semasa.3. 5 Harga rendah berbanding dengan jenama lain. The EFE matriks adalah alat yang baik untuk menggambarkan dan mengutamakan peluang dan ancaman yang perniagaan yang sedang menghadapi berdasarkan Mbalectures (2010). Selepas menganalisis peluang-peluang perniagaan dan ancaman mereka.80 dibandingkan dengan lain-lain pesaing. 0. 0. jadual EFE telah disediakan dan menunjukkan di bawah sebagai Jadual 4.13 4 0. Faktor Luaran Pemberat Kedudukan Wajaran Skor Peluang 1 Kos bahan yang lebih rendah jika 0.30 Jumlah 1.60 4 Dengan menggunakan sistem berkomputer 0. 2 Jenama adalah diketahui umum berbanding 0. kami mencadangkan ia untuk digunakan EFE sebagai salah satu strategi. Jadual 4.15 4 0. Dalam kes ini.10 3 0.3: Matriks Penilaian Faktor Luaran (EFE) CoolBlog Tanjung Malim No. 4. 0.20 4 0.10 3 0.

Wajaran skor CoolBlog Luar Factor penilaian (EFE) Matrix iaitu 3. pemberat yang tertinggi (0.60 .45 Jenama 2 Kualiti Produk 0.13) ialah Pengguna beralih kepada jenama baru. Jadual 4. Ini bermakna bahawa CoolBlog berkesan dengan mengambil kesempatan daripada peluang- peluang yang sedia ada dan juga dapat mengurangkan risiko. pemberat paling tinggi (0. 4. Berdasarkan jadual di atas.4 menunjukan Matriks Profil Bersaingan (CPM) CoolBlog Tanjung Malim.4 Matriks Profil Bersaingan (CPM) Matriks Profil Bersaingan (CPM) adalah untuk mengenal pasti pesaing utama kepada CoolBlog Tanjung Malim. Jadual 4.80 4 0. dan paling rendah ialah kenyataan keempat (0.45 3 0.4: Matriks Profil Bersaingan (CPM) CoolBlog Tanjung Malim No.68 yang berada di atas skor purata.15 4 0. dan kekuatan serta kelemahan dengan kedudukan strategik syarikat tersebut.3 menunjukkan EFE Matrix CoolBlog Tanjung Malim. Bagi pemberat dalam ancaman.20) dalam peluang adalah kenyataan pertama dan kedua iaitu Kos bahan yang lebih rendah jika dibandingkan dengan lain-lain pesaing dan Harga rendah berbanding dengan jenama lain. Jadual 4.10) iaitu Dengan menggunakan sistem berkomputer untuk membuat rekod. paling rendah (0.80 3 0. CoolBlog Tanjung Pirate Coffee Cafe lain Malim Fakto-faktor Pemberat Kedudukan Skor Kedudukan Skor Kedudukan Skor 1 Kesetiaan 0.60 3 0.10) ialah Jumlah pengguna terhad.20 4 0.

Syarikat yang dianalisis adalah CoolBlog Tanjung Malim.00 3.25 4 1.00 Berdasarkan kepada jadual tersebut. CoolBlog Tanjung Malim mempunyai kekuatan yang utama iaitu nilai kadaran 4 dari Kesetiaan Jenama.75 3 0. .75 3.0. 2 (kelemahan biasa). persekitaran makro dapat difahami dengan melakukan analisis PESTEL manakala analisis SWOT pula bertujuan untuk menganalisis persekitaran mikro syarikat. dan 4 (kekuatan utama). nilai kadaran yang diberi adalah 1 (kelemahan utama).00 3 0. CoolBlog Tanjung Malim dikategorikan sebagai pesaing yang kuat iaitu 3.75 5 Pilihan Produk 0. Komitmen Kami: Penjenamaan adalah semua USAHA! .75 berbanding dengan Pirate Coffee dan Cafe lain. Di samping itu.25 3.45 Jumlah 1.0.15 4 0. 3 (kekuatan lemah).75 3 0. Manakala persekitaran dalaman yang memberansangkan merupakan aset bagi sesebuah perniagaan itu kerana ia dapat meningkatkan produktiviti dan pertumbuhan peluang-peluang yang wujud kepada perniagaan.75 3 0. Berikut adalah beberapa faktor ekonomi mikro yang perlu diambil kira: 4.0 Penilaian Dalaman Persekitaran perniagaan CoolBlog dipengaruhi oleh pengaruh luar dan dalaman yang memberi kesan kepada prestasi produknya.25 3 0.75 4 Harga 0.60 4 0. Harga dan Pilihan Produk. analisis mikro boleh ditakrifkan sebagai alat pengimbasan faktor-faktor dalaman sesebuah organisasi yang boleh mempengaruhi pengoperasian perniagaan.60 3 0. Ia juga mempunyai kekuatan yang paling lemah iaitu nilai kadaran 3 dari Pengiklanan. Manakala Cafe lain merupakan pesaing yang terlemah iaitu dengan jumlah skor sebanyak 3. Kualiti Produk. Secara keseluruhannya.3 Pengiklanan 0. Selain itu.1 Falsafah Terdapat 5 falsafah yang dicipta oleh CoolBlog. 4.

0.Rising Star * Anugerah Golden Bull 2012 . . CoolBlog ialah perniagaan yang mengeluarkan produk minuman dan ia adalah sesuai untuk semua lapisan pengguna.4 Sasaran Pasaran Seperti yang dinyatakan sebelum ini.2 Pencapaian Syarikat CoolBlog telah memenangi beberapa anugerah pada tahun 2012. CoolBlog . Seterusnya.0. Kepercayaan Kami: Tidak ada yang MUSTAHIL! . sebelum Tahun Baru Cina dan Hari Raya Aidilfitri.3 Inovasi Menurut En Bakri. CoolBlog percaya dalam inovasi dan begitu juga dengan kreativiti. Tambahan pula. jabatan inovasi dari ibu pejabat CoolBlog akan menghasilkan beberapa perisa baru minuman dalam tempoh beberapa bulan untuk mengekalkan pelanggan sedia ada dan mendapatkan pelanggan baru dari pasaran.0. Kognitif Kami: Kelakuan terdahulu tidak semestinya SESUAI 4. Tambahan pula. hiasan atau reka bentuk cawan yang akan berubah mengikut musim perayaan di Malaysia merupakan salah satu cara CoolBlog menarik minat pelanggan baru dan sedia ada. 4. Sebagai contoh. Oleh sebab itu juga adalah salah satu sebab kenapa CoolBlog sentiasa muncul dalam berita dan rancangan bual bicara yang rata-ratanya atas sebab yang baik.Outstanding SME 4. reka bentuk cawan biasanya akan berubah sebelum masuk bulan musim perayaan besar.Gerai Terbaik * Anugerah Pengiktirafan Industri Kecil dan Sederhana 2012 . Matlamat Kami: Yang terbaik masih belum datang! . reka bentuk cawan akan bertukar kepada warna merah dan hijau untuk disesuaikan dengan musim perayaan di Malaysia. Selain itu juga. Anugerah ini adalah: * Halfest 2012 . Usaha Kami: Berfikir sebagai Pengguna! .

iaitu di mana apabila sebelum permintaan minuman sesuatu rasa tertentu itu tamat. pelaksanaan strategi oleh ibu pejabat CoolBlog yang sangat terancang dan bagus.bercita-cita untuk menyasarkan pasaran daripada dua kategori iaitu keluarga dan pelajar.6 Kos Lepas En Bakri mempunyai analisis kos lepas. ia akan membawa kepada penurunan jualan atau pendapatan perniagaan semasa cuti semester pelajar UPSI. syarikat CoolBlog akan memperkenalkan minuman dengan rasa yang baru dengan rasanya yang dikemaskini dan baik untuk kesihatan pelanggan bagi mengekalkan kesetiaan pelanggan terhadap jenam CoolBlog dan menarik pelanggan baru untuk mencuba minuman daripada CoolBlog.0. CoolBlog mempunyai peranan penting di dalamnya. 4. Di Tanjung Malim. Itulah sebab mengapa pelajar UPSI merupakan sasaran pasaran utama bagi CoolBlog Tanjung Malim. tujuan utama En Bakri untuk membuka perniagaannya berhampiran kawasan UPSIi adalah kerana terdapat banyak pelanggannya yang merupakan penduduk di sekitar UPSI dan pelajar UPSI itu sendiri.1 Pemerhatian Berdasarkan Sumber (RBV) . 4.0. Hal ini kerana minuman CoolBlog mempunyai permintaan yang besar dan ia juga dibekalkan di pasaran untuk mengimbangi kuasa-kuasa penawaran dan permintaan. Hal ini kerana En Bakri terlalu memberi tumpuan kepada pasaran pelajar. Di samping itu. Kos lepas terbesar yang En Bakri dihadapi ialah penurunan jualan semasa cuti semester pelajar UPSI. 4. pelanggan utama untuk En Bakri adalah pelajar di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Oleh itu.i jika kita bercakap mengenai minuman sejuk. Selain itu. yang merujuk kepada kehilangan keuntungan potensi yang perniagaan tanggung kerana memilih pilihan kedua terbaik yang ada pada sesuatu masa.5 Permintaan dan Bekalan Jenama CoolBlog mempunyai popularitinya yang tersendiri dan semakin terkenal sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan terutama sekal. Hal ini kerana lokasi perniagaan En Bakri yang terletak bertentangan kampus UPSI.

"Firm resources and sustained competitive advantage" dan lain-lain. . Penyokong-penyokong pemerhatian ini berhujah bahawa organisasi perlu melihat di dalam syarikat itu untuk mencari sumber yang mempunyai kelebihan daya saing dan bukannya melihat persekitaran yang kompetitif untuk itu. J. Model berikut menjelaskan RBV dan menekankan perkara utama itu. Prahalad dan Hamel "The Core Competence of The Corporation". Barney. Dalam model RBV.Menurut Ovidijus Jurevicius (2013). Menurut penyokong RBV. Terdapat dua jenis sumber: ketara dan tidak ketara. ia adalah lebih baik untuk mengeksploitasi peluang luar menggunakan sumber sedia ada dengan cara yang baru dan bukannya cuba untuk memperoleh kemahiran baru untuk setiap peluang yang berbeza. pemerhatian berasaskan sumber (RBV) adalah model yang melihat sumber sebagai kunci kepada prestasi sesebuah firma yang bagus. sumber diberikan peranan utama dalam membantu syarikat-syarikat untuk mencapai prestasi organisasi kepada tahap yang lebih tinggi. Jika sumber menunjukkan sifat-sifat VRIO. "The Resource-Based View of the Firm". B. RBV adalah satu pendekatan untuk mencapai kelebihan daya saing yang muncul pada tahun 1980-an dan 1990-an. iaitu sumber yang membolehkan firma itu untuk mendapatkan dan mengekalkan kelebihan daya saing. selepas hasil kajian utama yang diterbitkan oleh Wernerfelt.

Oleh kerana sifat tidah mudah alih ini. reputasi jenama dibina dari masa ke masa dalam tempoh yang panjang dan ianya adalah sesuatu yang tidak boleh dibeli oleh syarikat-syarikat lain dari pasaran. Oleh itu. sumber fizikal ini boleh dibeli dengan mudah di pasaran dan ia memberikan sedikit kelebihan kepada syarikat dalam jangka masa panjang kerana pesaing lain boleh memperoleh aset yang sama dalam masa yang singkat. proses. yang terdedah kepada kuasa-kuasa luar dan persaingan kompetetif yang sama dan dapat melaksanakan strategi yang berbeza dan mengatasi satu sama lain. Seterusnya ialah aset tidak ketara untuk CoolBlog adalah sesuatu sumber yang tidak mempunyai bentuk fizikal tetapi masih boleh dimiliki oleh syarikat iaitu seperti reputasi. Jika organisasi mempunyai jumlah dan campuran sumber yang sama. Dua andaian kritikal RBV adalah bahawa sumber juga perlu heterogen dan bergerak. Apa yang syarikat akan melakukan. Antaranya seperti ekuiti jenama. andaian kedua RBV adalah bahawa sumber tidak mudah alih dan tidak bergerak dari syarikat ke syarikat. pengetahuan atau harta intelek yang biasanya tidak mudah dialihkan. Tambahan pula. RBV menganggap bahawa syarikat-syarikat mencapai kelebihan daya saing dengan menggunakan sumber yang berbeza. keupayaan dan sumber- sumber lain yang dimiliki oleh organisasi berbeza dari satu syarikat ke syarikat lain. namun pasaran dunia sebenar jauh dari persaingan sempurna dan beberapa syarikat. Pirate Coffee bersaing dengan CoolBlog di dalam pasaran minuman. pesaing yang lain hanya boleh mengikuti dan tiada sebarang kelebihan daya saing dapat dicapai. Aset ketara di dalam CoolBlog adalah sumber-sumber yang mempunyai bentuk fizikal seperti mesin. peralatan dan modal semua aset-aset ini adalah ketara. Ini adalah senario persaingan sempurna. sumber tidak ketara harus dimiliki oleh sesebuah syarikat dan ia merupakan sumber utama daya saing yang mampan. harta intelek serta jenama merupakan aset tidak ketara bagi perniagaan CoolBlog. mereka tidak dapat menggunakan strategi yang berbeza untuk keluar bersaing antara satu sama lain. Heterogen merupaka andaian yang pertama. di mana . syarikat-syarikat tidak boleh melaksanakan strategi yang sama dan meniru sumber-sumber tidak ketara pesaing. bahawa kemahiran. Tidak seperti sumber-sumber fizikal. sekurang-kurangnya dalam jangka pendek. Persaingan antara CoolBlog dan Pirate Coffee di Tanjung Malim adalah contoh yang baik bagaimana dua syarikat yang beroperasi dalam industri yang sama dan terdedah kepada kuasa-kuasa luar yang sama untuk mencapai prestasi organisasi berbeza kerana perbezaan dalam sumber. Tambahan pula. Bergerak. tanda dagangan.

Hal ini kerana kekuatan dan kelemahan digunakan sebagai faktor-faktor dalaman utama di dalam penilaian.0 (kepentingan rendah) kepada 1.30 atau lebih) kerana kejayaan dalam industri yang jarang ditentukan oleh satu atau beberapa faktor.Pirate Coffee menjual produknya pada harga yang lebih tinggi berbanding CoolBlog dan hasilnya. Kedudukan dalam matriks dalaman merujuk kepada bagaimana kuat atau lemah setiap faktor adalah dalam firma.kelemahan kecil dan 1 . Jika tidak ada wajaran yang ditetapkan. Matriks Penilaian Faktor Dalaman (IFE) adalah alat strategi digunakan untuk menilai persekitaran dalaman syarikat dan mendedahkan kekuatan dan juga kelemahan. Coolblog tidak perlu bimbang tentang ancaman kemasukan pesaing baru seperti Pirate Coffee ke pasaran Tanjung Malim.kekuatan kecil. peraturan umum adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor 10-20 dalaman utama. Bilangan ini menunjukkan betapa pentingnya faktor jika syarikat yang mahu berjaya dalam industri. di mana 4 bermakna kekuatan utama. tetapi kita perlu mengenal pasti-faktor yang mungkin. Coolblog mempunyai reputasi jenama yang baik dan mempunyai pelanggan tetap yang besar di Tanjung Malim. semua faktor akan sama-sama penting. Proses memberikan penilaian dalam IFE matriks boleh dilakukan lebih mudah menggunakan alat tanda aras. hanya kerana CoolBlog Tanjung Malim adalah perniagaan francais dan tidak boleh mengubah harga sesuka hati. ia dapat margin keuntungan yang lebih tinggi tetapi permintaannya di Tanjung Malim adalah kurang berbanding daripada CoolBlog.0. Nombor-nombor di antara 4 hingga 1. Oleh itu. Kekuatan hanya boleh menerima penilaian 3 & 4. Jumlah semua berat mesti sama dengan 1. Tambahan pula.kelemahan utama.2 Penilaian Faktor Dalaman Menurut Ovidijus Jurevicius (2014). kelemahan . Setiap faktor utama perlu diberikan berat yang terdiri daripada 0. 2 .0 (kepentingan yang tinggi). Ketika mencari kekuatan. CoolBlog Tanjung Malim tidak mengikuti strategi yang sama diaplikasikan oleh ibu pejabatnya.2 & 1. tanya mana kawasan syarikat anda yang boleh perbaiki dan sekurang- kurangnya separas dengan pesaing anda? Seterusnya. 4. Matriks Penilaian Faktor Dalaman untuk Coolblog Tanjung Malim: Faktor dalaman Berat Rating Wajaran Skor . tanya apa yang anda lakukan lebih baik atau anda memiliki sesuatu yang lebih berharga berbanding pesaing anda ada? Sekiranya kelemahan. 3 . faktor berasingan tidak perlu diberi penekanan yang terlalu banyak (memberikan berat 0. yang merupakan satu senario mustahil dalam dunia sebenar.

Tidak ada kekeliruan istilah yang digunakan atau implikasi matriks. Dalam penilaian luaran jumlah skor yang rendah menunjukkan bahawa strategi syarikat tidak direka dengan baik untuk memenuhi peluang dan mempertahankan terhadap ancaman.Kekuatan Pengiktirafan Jenama dan Kesetiaan 0.45.20 4 0. Tidak seperti .15 3 0. Jumlah skor 2.80 Rasa yang terhad 0.45 Sebilangan besar produk dan barisan produk yang luas 0.10 2 0. Jumlah skor wajaran adalah semata-mata jumlah semua skor wajaran individu.05 4 0. Manfaat matriks IFE mudah difahami. Selain itu.00 26 3. Ia juga memberi tumpuan kepada faktor-faktor dalaman utama. ramai kakitangan atau banyak masa untuk membina.15 4 0. ia adalah mudah untuk digunakan kerana matriks tidak memerlukan kepakaran yang luas. Dalam penilaian dalaman skor yang rendah menunjukkan bahawa syarikat itu adalah lemah berbanding pesaingnya.30 Reka bentuk inovasi dan cawan 0.20 4 0.05 2 0.10 Jumlah 1. Setiap faktor utama mesti menerima skor.45 Skor adalah hasil daripada berat didarab dengan rating. Firma boleh menerima jumlah skor yang sama 1-4 dalam kedua-dua matriks.10 3 0.60 Pelanggan tetap 0. Faktor-faktor input mempunyai makna yang jelas kepada semua orang di dalam atau di luar syarikat. Syarikat perlu meningkatkan strategi dan memberi tumpuan lebih kepada bagaimana mengambil kesempatan daripada peluang.80 Kelemahan Harga ditentukan oleh francaisor 0. yang menunjukkan bahawa strategi syarikat adalah tidak berkesan dan ianya tidak berkesan dalam mengeksploitasi kekuatan atau mempertahankan ianya terhadap kelemahan.20 Margin keuntungan terlalu rendah 0.20 Penyelidikan yang kukuh dan keupayaan pembangunan 0. syarikat itu telah menerima jumlah skor 3.5 adalah skor purata. Di dalam contoh kita.

Ini termasuklah Integrasi Serangan. walaupun kepentingan mereka). yang IFE hanya mengetengahkan faktor-faktor utama yang menjejaskan syarikat atau strategi. En. IE matriks. Ipoh dan bekerjasama dengan salah satu stesen petrol untuk membuka sisinya. En. Pemilik CoolBlog Tanjung Malim. Tetapi dia memberitahu kami secara tidak langsung bahawa harapan beliau adalah untuk menjadi perniagaan minuman sejuk paling bagus di Tanjung Malim. yang mengenal pasti semua aktiviti dalam rantaian nilai syarikat itu.2 Strategi Intensif (Pembangunan Pasaran) Pembangunan pasaran adalah strategi pertumbuhan yang mengenal pasti dan membangunkan segmen pasaran baru untuk produk semasa. 5.0 Strategi Perniagaan Pengurusan strategik melibatkan penggubalan dan pelaksanaan matlamat utama dan inisiatif yang diambil oleh pihak pengurusan syarikat bagi pihak pemilik. Bakri tidak menggunakan sebarang strategi dalam perniagaannya. Strategi Intensif. Dia mahu minumannya untuk menjadi perkara pertama yang timbul dalam fikiran pelanggan semasa cuaca panas.1 Integrasi Hadapan Integrasi Hadapan adalah satu strategi perniagaan yang melibatkan bentuk integrasi menegak di mana aktiviti diperluas untuk merangkumi kawalan pengedaran langsung produknya. Walaupun CoolBlog Tanjung Malim tidak mengaplikasikan mana-mana strategi perniagaan. matriks GE-McKinsey atau sebagai penanda aras. dan juga Lima Kuasa Generik Michael Porter. Hal ini kerana kerjasama perniagaan dengan stesen minyak .sesetengah analisis lain (cth nilai analisis rantaian. Bakri kini sedang merancang untuk membesarkan pasaran perniagaannya ke Ipoh. tetapi terdapat beberapa strategi yang diaplikasikan oleh mereka secara tidak langsung tanpa disedari. Alat pelbagai guna yang boleh digunakan untuk membina analisis SWOT. 5. berdasarkan pertimbangan sumber dan penilaian terhadap persekitaran dalaman dan luaran di mana organisasi bersaing. Semua strategi ini akan dijelaskan selanjutnya di bahagian bawah. Ini secara tidak langsung telah mematuhi Strategi Integrasi Hadapan. 5. Dia merancang untuk membuka satu lagi cawangan di stesen Rehat & Rawat (R&R).

Oleh itu. Pembangunan produk tidak bergantung kepada CoolBlog Tanjung Malim tetapi pada ibu pejabat CoolBlog. CoolBlog telah melancarkan minuman baru berperisa coklat gelap tahun lepas dan mereka telah melancarkan teh merah dan minuman teh hijau tahun ini. Hal ini kerana ibu pejabat CoolBlog mesti membangunkan beberapa perisa baru setiap tahun. perspektif proses perniagaan dalaman dan pembelajaran dan perspektif pertumbuhan dan sasaran kad skor seimbang digunakan oleh CoolBlog Tanjung Malim ditunjukkan dalam Rajah 5. . kerajaan dan organisasi bukan keuntungan di seluruh dunia untuk menyelaraskan aktiviti perniagaan kepada visi dan strategi organisasi.4 Kad Skor Seimbang The kad skor seimbang adalah satu sistem perancangan dan pengurusan strategik yang digunakan secara meluas dalam bidang perniagaan dan industri. meningkatkan komunikasi dalaman dan luaran. ini juga merupakan salah satu strategi perniagaan yang En. perspektif pelanggan. Bakri tanpa beliau sedar. 5. Pembangunan produk kadang-kadang sangat sihat untuk operasi kerana ia boleh menarik lebih ramai pelanggan untuk membeli dan menguji rasa baru. atau penggubalan satu produk yang baru yang memenuhi permintaan pelanggan baru. serta memantau prestasi organisasi terhadap matlamat strategik.3 Strategi Intensif (Pembangunan Produk) Pembangunan produk mungkin melibatkan pengubahsuaian produk sedia ada atau persembahan. Sebagai contoh. Kad skor seimbang CoolBlog Tanjung Malim boleh disenaraikan di bawah empat kategori iaitu perspektif kewangan. 5.4 di bawah.boleh membawa banyak keuntungan kepada ahli perniagaan kerana kadang-kadang pengguna perlu mendapatkan minuman yang menyegarkan selepas perjalanan yang panjang.

CoolBlog Tanjung Malim dapat membeli bahan yang seperti penyedut minuman. Selain itu. mereka tidak dapat membeli .5 Lima Strategi Generik Michael Porter Lima Strategi Generik Michael Porter mempunyai tumpuan kepada mewujudkan strategi yang membantu untuk mendapatkan kelebihan berdaya saing daripada tiga asas yang berbeza iaitu kos kepimpinan. Rajah 5. CoolBlog Tanjung Malim dapat mendapat kelebihan berdaya saing daripada kepimpinan kos kerana semua bahan produk mereka telah dibekalkan oleh ibu pejabat CoolBlog pada kos yang rendah.5.4 5. 5.1 Kos Kepimpinan Pemimpin kos di mana-mana pasaran memperoleh kelebihan berdaya saing daripada boleh menghasilkan produk pada kos yang paling rendah. cawan plastik dan serbuk perasa pada kuantiti yang besar yang diberi diskaun oleh pembekal. Selain daripada itu. Berbanding pesaing lain di sekitar Tanjung Malim. pembezaan dan fokus.

Secara tidak langsung. Hal ini kerana minuman yang terlalu mahal adalah di luar keupayaan mereka kerana tidak sesuai dengan kos perbelanjaan mereka. tetapi Coolblog mempunyai pelbagai topping untuk dipilih dan topping boleh kacau berbeza.bahan dalam kuantiti yang besar kerana mereka hanya menjalankan perniagaan kecil. Coolblog ini mempunyai meterai plastik yang tersendiri yang boleh menghalang minuman dari melimpah keluar. Produk Coolblog ini mempunyai perbezaan tersendiri yang unik dalam segi pembungkusan dan topping berbanding pesaingnya. Meterai plastik adalah sangat berwarna-warni dan diubah reka bentuk mengikut musim.5. Sebaliknya. Hal ini kerana pesaing lain hanya menghidangkan minuman mereka dalam cawan plastik biasa dan biasa dengan penutup. ini akan memberi kesan kepada jualan setiap cawan minuman. Coolblog Tanjung Malim yang menawarkan minuman kos rendah kebetulan berada di segmen yang betul iaitu segmen yang bertujuan untuk pelajar universiti menjadi pilihan yang tepat kerana pelajar tidak mampu membeli minuman sejuk yang terlalu mahal untuk mereka sendiri. pesaing lain hanya memberi perkhidmat minuman campuran dan ais tanpa topping di dalamnya.5.3 Strategi Fokus Strategi Fokus adalah satu strategi pemasaran di mana syarikat yang menumpukan sumbernya bagi memasuki atau berkembang dalam segmen pasaran atau industri yang sempit iaitu Strategi Fokus berlaku apabila terdapat pilihan yang menawarkan harga yang rendah atau produk yang berbeza bergantung kepada keperluan segmen yang dipilih dan keupayaan sumber firma tersebut. Tetapi pembungkusan minuman Coolblog yang lebih berwarna-warni berbanding pesaingnya. 5. . Strategi pembezaan telah membuat Coolblog kelihatan berbeza daripada pesaingnya. 5.2 Strategi Pembezaan Strategi Pembezaan adalah satu pendekatan di mana firma yang bertujuan untuk membangunkan produk yang unik pasaran bagi segmen pelanggan yang berbeza. Selain daripada menghidangkan minuman dengan penutup plastik biasa.

Apa yang membuatkan SWOT amat berguna adalah bahawa.d.1 Kekuatan Kekuatan menggambarkan sifat-sifat positif. Mereka berada dalam kawalan anda.1 Analisis S. • Diiklankan dengan baik. 6. T. Coolblog diiklankan oleh duta artis Melayu yang memberi imej yang baik kepada pengguna produk. dalaman untuk organisasi anda.1. Untuk bahagian ini. ia boleh membantu anda mencari peluang yang anda sedang mengeksploitasi kedudukan yang baik serta dengan memahami kelemahan perniagaan anda. Kami merumuskan kekuatan Coolblog Tanjung Malim seperti berikut: • Produk berjenama. Tentu saja ada beberapa kelemahan yang dimiliki Coolblog Tanjung Malim termasuk: . ia adalah disyorkan untuk Coolblog Tanjung Malim untuk mengekalkan usaha dan tidak ada keperluan bagi kita untuk mencadangkan mereka mana- mana strategi baru. kami amat mengesyorkan kepada menggunakan analisis SWOT. Penutup plastik kadang-kadang dalam warna ungu dan kadang-kadang ia adalah merah dengan banyak kartun di atasnya. anda boleh mengurus dan menghapuskan ancaman yang sebaliknya akan memerangkap anda secara mengejut. di mana kesetiaan pengguna yang tinggi kepada produk kerana ia boleh dikatakan sebagai salah satu minuman yang berjenama di seluruh Malaysia. 6. dan untuk mengenal pasti peluang yang terbuka kepada anda dan ancaman yang anda hadapi (Berry.O.T. n.2 Kelemahan Kelemahan dari segi aspek perniagaan anda yang mengurangkan nilai anda tawarkan atau tempat anda yang kurang berdaya saing.W.1. dengan sedikit pemikiran.). Analisis SWOT adalah satu teknik yang berguna untuk memahami kekuatan dan kelemahan anda. ketara dan tidak ketara. Dalam usaha untuk membolehkan Coolblog Tanjung Malim memahami dirinya dan pesaingnya. • Pembungkusan menarik yang berubah mengikut musim. 6.

T. kemungkinan itu tidak boleh berlaku.1.1. Walaupun harga jualan tidak tinggi.O. Lokasi yang berhampiran kawasan universiti yang kebanyakan pelanggan Coolblog Tanjung Malim terdiri daripada pelajar universiti itu. Antara ancaman Coolblog Tanjung Malim termasuk: • Kemunculan pesaing baru dalam tempoh beberapa tahun ini yang boleh menyebabkan pelanggan berpotensi untuk beralih perhatian kepada mereka. • Rasa minuman terhad yang dijual mengikut musim. 6. tetapi kos pengeluaran adalah sangat rendah.4 Ancaman Ancaman merupakan faktor-faktor luaran yang di luar kawalan anda yang boleh meletakkan strategi anda. atau perniagaan itu sendiri.• Penduduk orang yang terhad. Coolblog Tanjung Malim mungkin dapat mengekalkan daya saing di kalangan pesaingnya. pada risiko. Ini juga akan membantu Coolblog Tanjung Malim untuk membuat beberapa penambahbaikan dengan strategi mereka pada masa hadapan.W. . 6. Terhad kepada penduduk yang tinggal di kawasan itu. tetapi anda boleh mendapat manfaat dengan mempunyai pelan kontingensi untuk menangani mereka jika mereka berlaku. Jika Coolblog Tanjung Malim merancang untuk menerima keuntungan melalui setiap cawan minuman.2 Pemadanan S. • Harga jualan dikawal oleh ibu pejabat. Dengan bantuan analisis SWOT. Ini termasuk: • Lokasi Strategik.3 Peluang Peluang adalah faktor-faktor luaran yang menarik yang mewakili sebab perniagaan anda mungkin berjaya. Kadang-kadang kesetiaan pelanggan mungkin mahu untuk membeli kembali minuman berperisa yang ditawarkan hanya pada masa yang terhad. • Produk adalah dihasilkan pada kos yang lebih rendah. 6. Anda tidak mempunyai kawalan ke atas ini.

O1) Tanjung Malim (W1. Jadual 6. dan WT. Mengekalkan kesetiaan i. T1. sekali gus memperoleh pendapatan lebih daripada sebelumnya (W2. Harga jualan dikawal dan dalam tempoh beberapa pelanggan dengan rasa baru kadang-kadang tahun ini memperkenalkan penampilan boleh menarik beberapa baru dan rasa baru setiap pelanggan kerana julat harga • rasa minuman terhad dijual beberapa bulan (S1.W. Menarik pelanggan berhampiran kawasan baik akan menarik pelajar daripada lokasi selain universiti universiti (S2. produk diiklankan secara i.O.2 di bawah.T. O2) Ancaman Quadrant 3 (ST Strategi) Quadrant 4 (WT Strategi) • Kemunculan pesaing baru i.T adalah seperti dalam jadual 6.T.O. T2) semua sama di cawangan Malaysia (W2.Matriks Pemadanan S.O. Pembelian bahan pada pada kos yang lebih rendah menarik pada kos yang lebih kuantiti yang lebih tinggi rendah (S3. Matriks Pemadanan S.2: Matriks Pemadanan S.W. Menghasilkan pakej yang ii. O2) untuk menjimatkan kos. ST. WO. T1) . membantu pengurus untuk membangunkan pelbagai jenis strategi yang merangkumi SO. K ekuatan Kelemahan • Produk Berjenama di mana • Terhad kepada penduduk pengguna adalah pada • Harga jualan dikawal oleh kesetiaan ibu pejabat • Diiklankan secara baik • Pembungkusan menarik yang berubah mengikut musim Peluang Quadrant 1 (SO Strategi) Quadrant 2 (WO Strategi) • Lokasi Strategik i.W. O1) • Produk yang dihasilkan ii.

Ianya adalah disyorkan bahawa Coolblog Tanjung Malim boleh menggunakan empat jenis strategi untuk memperbaiki operasinya. Tetapi. Segala-galanya dalam perniagaan mempunyai untuk mengikuti peraturan franchisor dan perjanjian. Setiap perniagaan mempunyai kekuatan sendiri dan kelemahan. Kualiti pengeluaran perlu menghasilkan dengan mengikuti standard yang ditetapkan oleh pemberi francais. Selain daripada itu. perniagaan ini tidak mempunyai apa-apa masalah besar dari sudut pandangan dasar perniagaan. franchisor akan memeriksa kedai En Bakri kerap bagi memastikan kedainya mencapai kualiti yang keperluan francaisor. En Bakri tidak boleh mengubah asas perniagaan kerana ia adalah berdasarkan kepada asas francais. Untuk membawa perniagaan ke hadapan dan mencapai matlamat perniagaan itu. Melaksanakan lebih banyak sistem dasar perniagaan dalam perniagaan adalah disyorkan untuk En Bakri. En Bakri mempunyai untuk memperbaiki sistem pengendalian perniagaannya untuk memastikan perniagaan yang dia milik akan terus meningkatkan dan memaksimumkan keuntungan. . masih terdapat banyak masalah terpaksa menyelesaikan dengan En Bakri.0 Kesimpulan Kesimpulannya. 7. usahawan perlu menyimpan mengubah tradisi operasi perniagaan untuk memenuhi permintaan pasaran. di sisi lain dari perniagaan.

Porter's Five Forces: Analyzing the Competition. External Factors Evaluation (EFE) Matrix. dari http://www. Diambil 14 November.com/5446-porters-five- forces. E. (2015. (2010. April 5).html Mbalectures (2010).com/resources/internal-and-external-analysis/ .html Olsen. February 18). dari http://onstrategyhq. K. Diambil 14 November 2016.businessnewsdaily. Internal & External Analysis.Rujukan Arline. Diambil 14 November 2016. dari http://mba-lectures.com/management/strategic-management/921/external-factor- evaluation-efe-matrix.