You are on page 1of 10

3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home Engineering Multiple Choice Questions and Answers Engineering Interview Questions Online Tests

HomeStrengthofMaterialsQuestionsandAnswers84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers Labels

A.C.Fundamentals

84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiple A.C.Fundamentalsandcircu
OnlineQuizQuestions
choiceQuestionsandAnswers ACFundamentalsandCircuit
OnlineQuizQuestions
AirportEngineeringObjective
LatestStrengthofMaterialsQuestionsandAnswerspdffreedownload andAnswers
1.Strainisdefinedastheratioof AirportEngineeringOnlineQ
(a)changeinvolumetooriginalvolume Questions
(b)changeinlengthtooriginallength AppliedMechanicsandGraph
(c)changeincrosssectionalareatooriginalcrosssectionalarea ObjectiveQuestionsandAns
(d)anyoneoftheabove AppliedMechanicsandGraph
(e)noneoftheabove. OnlineQuizQuestions
Ans:d BuildingMaterialsandConstr
ObjectiveQuestionsandAns
2.Hooke'slawholdsgoodupto CablesOnlineQuizQuestions
(a)yieldpoint CablesOnlineQuizQuestions
(b)limitofproportionality Answers
(c)breakingpoint ChemicalEngineeringMultip
QuestionsandAnswers
(d)elasticlimit
(e)plasticlimit. CIRCUITTHEORYANDELECT
NETWORKSQuestionsandA
Ans:b
CircuitsandCircuitTheoryQ
QuestionsandAnswers
3.Young'smodulusisdefinedastheratioof
CivilEngineeringInterviewQ
(a)volumetricstressandvolumetricstrain andAnswerspdfdownloadfr
(b)lateralstressandlateralstrain
competitiveandentranceex
(c)longitudinalstressandlongitudinalstrain
Compressors
(d)shearstresstoshearstrain
ConcreteTechnologyandDes
(e)longitudinalstressandlateralstrain.
ConcreteStructuresObjectiv
Ans:c
ConstructionPlanningandM
ObjectivequestionsandAnsw
4.TheunitofYoung'smodulusis
ConstructionPlanningandM
(a)mm/mm OnlineQuizQuestions
(b)kg/cm ControlSystemsQuizQuesti
(c)kg Answers
(d)kg/cm2 CSECourseQuestionsandA
(e)kgcm2. CurrentElectricityObjective
Ans:d questionsandAnswers
CurrentElectricityOnlineQu
5.Deformationperunitlengthinthedirectionofforceisknownas D.C.GeneratorsQuizQuestio
(a)strain Answers
(b)lateralstrain D.C.MotorsQuizQuestionsa
(c)linearstrain DCGeneratorsOnlineQuizQ
(d)linearstress
DCMotorsOnlineQuizQuest
(e)unitstrain.
DesignofMasonryStructure
Ans:c QuestionsandAnswers
DesignofSteelStructuresO
6.Itequalandoppositeforcesappliedtoabodytendtoelongateit,thestresssoproducediscalled Questions
(a)internalresistanpe DesignofSteelStructuresO
(b)tensilestress Questions
(c)transversestress DocksandHarborEngineerin
(d)compressivestress QuestionsandAnswers
(e)workingstress. ECEObjectivetypeQuestion
Ans:b Answers
ECEQuestionsandGateand
7.Thematerialshavingsameelasticpropertiesinalldirectionsarecalled CompetitiveQuestionsandA
(a)idealmaterials EconomicsofPowerGenerat
QuizQuestions
(b)uniformmaterials
(c)isotropicmaterials EconomicsofPowerGenerat
QuestionsandAnswers
(d)paracticalmaterials
ElectricTractionQuizQuestio
(e)elasticmaterials.
Answers
Ans:c
ElectricalCablesQuizQuestio
Answers
8.Athinmildsteelwireisloadedbyaddingloadsinequalincrementstillitbreaks.Theextensionsnotedwithincreasing
ElectricalEngineeringMateri
loadswillbehaveasunder Questions

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 1/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(a)uniformthroughout ElectricalEngineeringMateri
(b)increaseuniformly QuestionsandAnswers
(c)firstincreaseandthendecrease ElectricalEngineeringMCQs
(d)increaseuniformlyfirstandthenincreaserapidly ElectricalMachineDesignQu
(e)increaserapidlyfirstandthenuniformly. andAnswers
Ans:d ElectricalMechineonlineQui
ElectricalMechineOnlineQu
9.Modulusofrigidityisdefinedastheratioof ELECTRICALOBJECTIVEQUE
(a)longitudinalstressandlongitudinalstrain WITHANSWERS
(b)volumetricstressandvolumetricstrain ElectrolysisandStorageofBa
(c)lateralstressandlateralstrain OnlineQuizquestions
(d)shearstressandshearstrain ElectrolysisandStorageofBa
QuestionsandAnswers
(e)linearstressandlateralstrain.
Ans:d ElectromagneticInductionO
Questions
ElectromagneticInductionQ
10.Iftheradiusofwirestretchedbyaloadisdoubled,thenitsYoung'smoduluswillbe
QuestionsandAnswers
(a)doubled
ElectromagneticObjectivety
(b)halved questionsandanswers
(c)becomefourtimes
ElectrostaticsOnlineQuizQu
(d)becomeonefourth
ElectrostaticsQuizQuestions
(e)remainunaffected. Answers
Ans:e
EngineeringMaterialModelO
papers
11.Theultimatetensilestressofmildsteelcomparedtoultimatecompressivestressis EngineeringMaterialOnlineQ
(a)same QuestionsandAnswers
(b)more EngineeringMaterialOnlineT
(c)less EngineeringMaterialsObject
(d)moreorlessdependingonotherfactors QuestionsandAnswers
(e)unpredictable. EngineeringMechanicsObjec
Ans:b QuestionsandAnswers
EngineeringMechanicsOnlin
12.Tensilestrengthofamaterialisobtainedbydividingthemaximumloadduringthetestbythe Tests
(a)areaatthetimeoffracture EngineeringMechanicsOnlin
(b)originalcrosssectionalarea Questions
(c)averageof(a)and(b) EngineeringMechanicsQuiz
andAnswers
(d)minimumareaafterfracture
(e)noneoftheabove. Engines
Ans:b EnvironmentalEngineeringO
typeQuestionsandAnswers

13.Theimpactstrengthofamaterialisanindexofits EnvironmentalEngineeringO
Questions
(a)toughness
FluidMechanicsInterviewQu
(b)tensilestrength
(c)capabilityofbeingcoldworked FluidMechanicsObjectivetyp
andAnswers
(d)hardness
FluidMechanicsOnlineQuiz
(e)fatiguestrength.
Ans:a FluidMechanicsProblemsQu
choicequestionsdownloadfr
GasTurbinesandJetEngines
14.TheYoung'smodulusofawireisdefinedasthestresswhichwillincreasethelengthofwirecomparedtoitsoriginal
paper1
length
GasTurbinesandJetEngines
(a)half typeQuestionsandAnswers
(b)sameamount
GasTurbinesandJetEngines
(c)double OnlinePracticetests
(d)onefourth GasTurbinesandJetEngines
(e)fourtimes.
GatePreparationquestionsfo
Ans:b
HeatTransferObjectivetype
andAnswers
15.Percentagereductionofareainperformingtensiletestoncastironmaybeoftheorderof
HeatTransferOnlineTest
(a)50%
HeatingandWeldingOnlineQ
(b)25% Questions
(c)0%
HeatingandWeldingQuizQu
(d)15% Answers
(e)60%. HighwayengineeringObjecti
Ans:c andanswers
HighwayEngineeringOnline
16.Theintensityofstresswhichcausesunitstrainiscalled Questions
(a)unitstress HydraulicMachinesObjective
(b)bulkmodulus QuestionsandAnswers
(c)modulusofrigidity HydraulicsandFluidMechani
(d)modulusofelasticity QuestionsandAnswers
(e)principalstress. HydraulicsandFluidMechani
Quizquestions
Ans:d
HydrolicMechinesEngineerin
Questions
17.Truestressstraincurveformaterialsisplottedbetween
HydrolicMechinesTest1
(a)load/originalcrosssectionalareaandchangeinlength/originallength
Questions
(b)load/instantaneouscrosssectionalareaoriginalareaandlog.
I.C.EnginesObjectivetypeQ
(c)load/instantaneouscrosssectionalareaandchangeinlength/originallength andAnswers
(d)load/instantaneousareaandinstantaneousarea/originalarea
IEEnginesQuizQuestions
(e)noneoftheabove.
IndustrialDrivesElectricalE
Ans:b mcqs
IndustrialDrivesQuizQuesti
18.Duringatensiletestonaspecimenof1cmcrosssection,maximumloadobservedwas8tonnesandareaofcross Answers

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 2/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
sectionatneckwas0.5cm2.Ultimatetensilestrengthofspecimenis IndustrialEngineeringObjec
(a)4tonnes/cm2 QuestionsandAnswers
(b)8tonnes/cm2 Irrigation
(c)16tonnes/cm2 MachineDesignObjectiveTyp
(d)22tonnes/cm2 QuestionsandAnswers
(e)noneoftheabove. MachineDesignOnlineQuiz
Ans:b MachineDesignQuizQuestio
Answers
19.Forsteel,theultimatestrengthinshearascomparedtointensionisnearly MagnaticCircuitOnlineQuiz
(a)same MagneticCircuitOnlineQuiz
(b)half MagneticCircuitQuizQuestio
(c)onethird Answers
(d)twothird MagnetismandElectromagn
(e)onefourth. QuizQuestions
Ans:b MagnetismandElectromagn
QuestionsandAnswers

20.Whichofthefollowinghasnounit MeasurementandInstrumen
QuestionsandAnswers
(a)kinematicviscosity
MechanicalEngineeringObje
(b)surfacetension
QuestionsandAnswers
(c)bulkmodulus
MechanicalEngineeringOnlin
(d)strain Exams
(e)elasticity.
MechanicalEngineeringOnlin
Ans:d Exams
NetworkTheoremsOnlineQu
21.Whichisthefalsestatementabouttruestressstrainmethod Questions
(a)Itdoesnotexist NetworkTheoremsQuizQue
(b)Itismoresensitivetochangesinbothmetallurgicalandmechanicalconditions Answers
(c)Itgives,amoreaccuratepictureoftheductility NozzlesandTurbinesObjectiv
(d)Itcanbecorrelatedwithstressstrainvaluesinothertestsliketorsion,impact,combinedstresstestsetc. Questions
(e)Itcanbeusedforcompressiontestsaswell. NuclearPowerPlantsObjecti
Ans:a questionsandanswers
NuclearPowerPlantsOnline
Questions
22.Inatensiletestonmildsteelspecimen,thebreakingstressascomparedtoultimatetensilestressis
(a)more Onlinetestsforinterview
(b)less PolyphaseInductionMotorsO
Questions
(c)same
(d)more/lessdependingoncomposition PolyphaseInductionMotorsQ
QuestionsandAnswers
(e)mayhaveanyvalue.
PowerPlantEngineeringOnli
Ans:b
Questions
PowerPlantEngineeringQuiz
23.Ifapartisconstrainedtomoveandheated,itwilldevelop andAnswers
(a)principalstress
ProcessInstrumentandCon
(b)tensilestress QuizQuestions
(c)compressivestress Productionmanagementand
(d)shearstress EngineeringOnlineQuizQue
(e)nostress. ProductionTechnologyObjec
Ans:c QuestionsandAnswers
RailwayEngineeringOnlineQ
24.Whichofthefollowingmaterialsismostelastic Questions
(a)rubber RailwaysCivilEngineeringQ
(b)plastic andAnswers
(c)brass RectifiersandConvertersQu
andAnswers
(d)steel
(e)glass. RefregirationandairConditio
OnlinePracticeTest
Ans:d
RefrigerationandAirConditio
ObjectivetypeQuestionsand
25.Thevalueofmodulusofelasticityformildsteelisoftheorderof
SinglePhaseInductionMoto
(a)2.1xl05kg/cm2 QuestionsandAnswers
(b)2.1X106kg/cm2
SoilMechanicsandFoundatio
(c)2.1x107kg/cm2 EngineeringObjectiveQuesti
(d)0.1xlO6kg/cm2(<?)3.8x106kg/cm2. Answers
Ans:b SoilMechanicsandFoundatio
EngineeringOnlineQuizQue
26.ThevalueofPoisson'sratioforsteelisbetween SteamBoilers
(a)0.01to0.1 SteamBoilersandTurbinesO
(b)0.23to0.27 practiceQuestions
(c)0.25to0.33 SteamBoilersandTurbinesO
(d)0.4to0.6 Questions
(e)3to4. StrengthofMaterialsObjecti
QuestionsandAnswers
Ans:c
StrengthofMaterialsOnline
Questions
27.Thebucklingloadforagivenmaterialdependson
StrengthofMaterialsQuestio
(a)slendernessratioandareaofcrosssection
Answers
(b)Poisson'sratioandmodulusofelasticity
StrengthsofMeterialsOnline
(c)slendernessratioandmodulusofelasticity Questions
(d)slendernessratio,areaofcrosssectionandmodulusofelasticity
StructuralAnalysisObjective
(e)Poisson'sratioandslendernessratio. andAnswers
Ans:d StructuralAnalysisOnlineQu
Questions
28.Thetotalelongationproducedinabarofuniformsectionhangingverticallydownwardsduetoitsownweightisequalto SurveyingOnlineQuizQuest
thatproducedbyaweight SurveyingProblemsQuizque

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 3/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(a)ofsamemagnitudeasthatofbarandappliedatthelowerend SwitchgearProtectionsOnlin
(b)halftheweightofbarappliedatlowerend Questions
(c)halfofthesquareofweightofbarappliedatlowerend SwitchgearProtectionsQuiz
andAnswers
(d)onefourthofweightofbarappliedatlowerend
(e)noneoftheabove. SynchronousMotorsOnlineQ
Questions
Ans:b
SynchronousMotorsQuizQu
Answers
29.Thepropertyofamaterialbyvirtueofwhichabodyreturnstoitsoriginal,shapeafterremovaloftheloadiscalled
TheoryofMachinesObjective
(a)plasticity QuestionsandAnswers
(b)elasticity
TheoryofMachinesOnlineQ
(c)ductility
TheoryofMachinesOnlineQ
(d)malleability Questions
(e)resilience.
ThermodynamicsModelExam
Ans:b
ThermodynamicsObjectiveT
QuestionsandAnswers
30.Thematerialswhichexhibitthesameelasticpropertiesinalldirectionsarecalled
ThermodynamicsOnlineElec
(a)homogeneous MechanicalEngineeringTes
(b)inelastic ThermodynamicsOnlineElec
(c)isotropic 4MechanicalEngineeringT
(d)isentropic ThermodynamicsOnlineMod
(e)viscoelastic. ThermodynamicsOnlineQuiz
Ans:c AndAnswers
ThermodynamicsSampleMo
31.ThevalueofPoisson'sratioforcastironis TOPCivilEngineeringMultiple
(a)0.1to0.2 QuestionsandAnswers
(b)0.23to0.27 TransformersOnlineQuiztes
(c)0.25to0.33 TransformersQuizQuestions
(d)0.4to0.6 Answers
(e)3to4. TransmissionandDistribution
Ans:b QuestionsandAnswers
TransmissionandDistribution
32.Thepropertyofamaterialwhichallowsittobedrawnintoasmallersectioniscalled Questions
(a)plasticity TunnelEngineeringObjective
(b)ductility QuestionsandAnswers
(c)elasticity WaterResourcesandIrrigati
Engineering
(d)malleability
(e)drawabihty. WaterResourcesEngineering
HydrologyOnlineQuizQuest
Ans:b

33.Poisson'sratioisdefinedastheratioof
(a)longitudinalstressandlongitudinalstrain
(b)longitudinalstressandlateralstress
(c)lateralstressandlongitudinalstress
(d)lateralstressandlateralstrain
(e)noneoftheabove.
Ans:c

34.ForwhichmaterialthePoisson'sratioismorethanunity
(a)steel
(b)copper
(c)aluminium
(d)castiron
(e)noneoftheabove.
Ans:e

35.Thepropertyofamaterialbyvirtueofwhichitcanbebeatenorrolledintoplatesiscalled
(a)malleability
(b)ductility
(c)plasticity
(d)elasticity
(e)reliability.
Ans:a

36.ThechangeintheunitvolumeofamaterialundertensionwithincreaseinitsPoisson'sratiowill,
(a)increase
(b)decrease
(c)remainsame
(d)increaseinitiallyandthendecrease
(e)unpredictable.
Ans:b

37.Thepercentagereductioninareaofacastironspecimenduringtensiletestwouldbeoftheorderof
(a)morethan50%
(b)2550%
(c)1025%
(d)510%
(e)negligible.
Ans:e

38.Ifamaterialexpandsfreelyduetoheatingitwilldevelop
(a)thermalstresses

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 4/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(b)tensilestress
(c)bending
(d)compressivestress
(e)nostress.
Ans:e

39.Inatensiletest,neartheelasticlimitzone,the
(a)tensilestrainincreasesmorequickly
(b)tensilestraindecreasesmorequickly
(c)tensilestrainincreasesinproportiontothestress
(d)tensilestraindecreasesinproportiontothestress
(e)tensilestrainremainsconstant.
Ans:a

40.Thestressnecessarytoinitiateyieldingis
(a)considerablygreaterthanthatnecessarytocontinueit
(b)considerablylesserthanthatnecessarytocontinueit
(c)greaterthanthatnecessarytostopit
(d)lesserthanthatnecessarytostopit
(e)equaltothatnecessarytostopit.
Ans:a

41.Inthetensiletest,thephenomenonofslowextensionofthematerial,i.e.stressincreasingwiththetimeataconstant
loadiscalled
(a)creeping
(b)yielding
(c)breaking
(d)plasticity
(e)noneoftheabove.
Ans:a

42.Thestressdevelopedinamaterialatbreakingpointinextensioniscalled
(a)breakingstress
(b)fracturestress
(c)yieldpointstress
(d)ultimatetensilestress
(e)proofstress.
Ans:a

43.Rupturestressis
(a)breakingstress
(b)maximumload/originalcrosssectionalarea
(c)loadatbreakingpoint/A
(d)loadatbreakingpoint/neckarea
(e)maximumstress.
Ans:d

44.Theelasticityofvariousmaterialsiscontrolledbyits
(a)ultimatetensilestress
(b)proofstress
(c)stressatyieldpoint
(d)stressatelasticlimit
(e)tensilestress.
Ans:d

45.Theratiooflateralstraintothelinearstrainwithinelasticlimitisknownas
(a)Young'smodulus
(b)bulkmodulus
(c)modulusofrigidity
(d)modulusofelasticity
(e)Poisson'sratio.
Ans:e

46.Theratioofdirectstresstovolumetricstrainincaseofabodysubjectedtothreemutuallyperpendicularstressesof
equalintensity,isequalto
(a)Young'smodulus
(b)bulkmodulus
(c)modulusofrigidity
(d)modulusofelasticity
(e)Poisson'sratio.
Ans:b

47.Thestressatwhichextensionofthematerialtakesplacemorequicklyascomparedtotheincreaseinloadiscalled
(a)elasticpointofthematerial
(b)plasticpointofthematerial
(c)breakingpointofthematerial
(d)yieldingpointofthematerial
(e)ultimatepointofthematerial.
Ans:d

48.Inquestion56,theinternalreactioninbottom80cmlengthwillbe

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 5/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(a)sameinbothcases
(b)zeroinfirstcase
(c)differentinbothcases
(d)dataarenotsufficienttodeterminesame
(e)noneoftheabove.
Ans:b

49.Flowstresscorrespondsto
(a)fluidsinmotion
(b)breakingpoint
(c)plasticdeformationofsolids
(d)rupturestress
(e)noneoftheabove.
Ans:c

50.Whenitisindicatedthatamemberiselastic,itmeansthatwhenforceisapplied,itwill
(a)notdeform
(b)besafest
(c)stretch
(d)notstretch
(e)noneoftheabove.
Ans:c

51.Theenergyabsorbedinabody,whenitisstrainedwithintheelasticlimits,isknownas
(a)strainenergy
(b)resilience
(c)proofresilience
(d)modulusofresilience
(e)toughness..
Ans:a

52.Resilienceofamaterialisconsideredwhenitissubjectedto
(a)frequentheattreatment
(b)fatigue
(c)creep
(d)shockloading
(e)resonantcondition.
Ans:d

53.Themaximumstrainenergythatcanbestoredinabodyisknownas
(a)impactenergy
(b)resilience
(c)proofresilience
(d)modulusofresilience
(e)toughness.
Ans:c

54.Thetotalstrainenergystoredinabodyistermedas
(a)resilience
(b)proofresilience
(c)modulusofresilience
(d)toughness
(e)impactenergy.
Ans:a

55.Proofresiliencepermaterialisknownas
(a)resilience
(b)proofresilience
(c)modulusofresilience
(d)toughness
(e)impactenergy.
Ans:c

56.Thestressinducedinabodyduetosuddenlyappliedloadcomparedtowhenitisappliedgraduallyis
(a)same
(b)half
(c)twotimes
(d)fourtimes
(e)noneoftheabove.
Ans:c

57.Thestrainenergystoredinabodyduetosuddenlyappliedloadcomparedtowhenitisappliedgraduallyis
(a)same
(b)twice
(c)fourtimes
(d)eighttimes
(e)half.
Ans:c

58.Amaterialcapableofabsorbinglargeamountofenergybeforefractureisknownas
(a)ductility

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 6/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(b)toughness
(c)resilience
(d)shockproof
(e)plasticity.
Ans:b

59.Coaxingisthemethodofincreasing
(a)strengthbyreversiblecycling
(b)corrosionresistancebyspraying
(c)hardnessbysurfacetreatment
(d)fatigueresistancebyoverstressingthemetalbysuccessivelyincreasingloadings
(e)creepbyheadtreatment.
Ans:

60.Abeamisloadedascantilever.Iftheloadattheendisincreased,thefailurewilloccur
(a)inthemiddle
(b)atthetipbelowtheload
(c)atthesupport
(d)anywhere
(e)noneoftheabove.
Ans:d

61.Anonyieldingsupportimpliesthatthe
(a)supportisfrictionless
(b)supportcantakeanyamountofreaction
(c)supportholdsmemberfirmly
(d)slopeofthebeamatthesupportiszero
(e)noneoftheabove.
Ans:d

62.Theratioofelongationinaprismaticbarduetoitsownweight(W)ascomparedtoanothersimilarbarcarryingan
additionalweight(W)willbe
(a)1:2
(b)1:3
(c)1:4
(d)1:2.5
(e)1:2.25.
Ans:b

63.Inaprismaticmembermadeoftwomaterialssojoinedthattheydeformequallyunderaxialstress,theunitstressesin
twomaterialsare
(a)equal
(b)proportionaltotheirrespectivemoduliofelasticity
(c)inverselyproportionaltotheirmoduliofelasticity
(d)averageofthesumofmoduliofelasticity
(e)noneoftheabove.
Ans:b

64.Inrivetedboilerjoints,allstresses,shearing,bearingandtensilearebasedonthe
(a)sizeofrivet
(b)sizeofthedrilledorreamedhole
(c)averageofsizeofrivetandhole
(d)smallerofthetwo
(e)anyoneoftheabove.
Ans:b

65.Thedistancebetweenthecentresoftherivetsinadjacentrowsofzigzagrivetedjointisknownas
(a)pitch
(b)backpitch
(c)diagonalpitch
(d)diametralpitch
(e)lap.
Ans:c

66.Efficiencyofarivetedjointistheratioofitsstrength(max.loaditcanresistwithoutfailure)tothestrengthofthe
unpunchedplatein
(a)tension
(b)compression
(c)bearing
(d)anyoneoftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a

67.Whentwoplatesarebutttogetherandrivetedwithcoverplateswithtworowsofrivets,thejoiitisknownas
(a)lappoint
(b)buttjoint
(c)singlerivetedsinglecoverbuttjoint
(d)doubleriveteddoublecoverbuttjoint
(e)singleriveteddoublecoverbuttjoint.
Ans:d

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 7/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
68.Arivetedjointinwhicheveryrivetofarowisoppositetootherrivetoftheouterrow,isknownas
(a)chainrivetedjoint
(b)diamondrivetedjoint
(c)crisscrossrivetedjoint
(d)zigzagrivetedjoint
(e)noneoftheabove.
Ans:a

69.Arivetedjointinwhichthenumberotrivetsdecreasefrominnermosttooutermostrowiscalled
(a)chainrivetedjoint
(b)diamondrivetedjoint
(c)crisscrossrivetedjoint
(d)zigzagrivetedjoint
(e)noneoftheabove.
Ans:b

70.Iftherivetsinadjacentrowsarestaggeredandtheoutermostrowhasonlyonerivet,thearrangementoftherivetsis
called
(a)chainriveting
(b)zigzagriveting
(c)diamondriveting
(d)crisscrossriveting
(e)noneoftheabove.
Ans:c

71.Diamondrivetedjointcanbeadoptedinthecaseoffollowingtypeofjoint
(a)buttjoint
(b)lapjoint
(c)doublerivetedlapjoints
(d)alltypesofjoints
(e)noneoftheabove.
Ans:a

72.Rivetsaremadeoffollowingtypeofmaterial
(a)tough
(b)hard
(c)resilient
(d)ductile
(e)malleable.
Ans:d

73.Theweakestsectionofadiamondrivetingisthesectionwhichpassesthrough
(a)thefirstrow
(b)thesecondrow
(c)thecentralrow
(d)onerivetholeoftheendrow
(e)noneoftheabove.
Ans:d

74.Thedeformationofabarunderitsownweightcomparedtothedeformationofsamebodysubjectedtoadirectload
equaltoweightofthebodyis
(a)same
(b)double
(c)half
(d)fourtimes
(e)onefourth.
Ans:c

75.Theforceactingalongthecircumferencewillcausestressinthewallsinadirectionnormaltothelongitudinalaxisof
cylinderthisstressiscalled
(a)longitudinalstress
(b)hoopstress
(c)yeiledstress
(d)ultimatestress
(e)noneoftheabove.
Ans:b

76.Aboilershell200cmdiameterandplatethickness1.5cmissubjectedtointernalpressureof1.5MN/m,thenthehoop
stresswillbe
(a)30MN/m2
(b)50MN/m2
(c)100MN/m2
(d)200MN/m2
(e)300MN/m2.
Ans:c

77.Acylindricalsectionhavingnojointisknownas
(a)jointlesssection
(b)homogeneoussection
(c)perfectsection
(d)manufacturedsection

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 8/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(e)seamlesssection.
Ans:e

78.Longitudinalstressinathincylinderis
(a)equaltothehoopstress
(b)twicethehoopstress
(c)halfofthehoopstress
(d)onefourthofhoopstress
(e)fourtimesthehoopstress.
Ans:c

79.Thesafetwistingmomentforacompoundshaftisequaltothe
(a)maximumcalculatedvalue
(b)minimumcalculatedvalue
(c)meanvalue
(d)extremevalue
(e)noneoftheabove.
Ans:b

80.Thetorsionalrigidityofashaftisexpressedbythe
(a)maximumtorqueitcantransmit
(b)numberofcyclesitundergoesbeforefailure
(c)elasticlimituptowhichitresiststorsion,shearandbendingstresses
(d)torquerequiredtoproduceatwistofoneradianperunitlengthofshaft
(e)maximumpoweritcantransmitathighestpossiblespeed.
Ans:d

81.Thevalueofshearstresswhichisinducedintheshaftduetotheappliedcouplevaries
(a)frommaximumatthecentertozeroatthecircumference
(b)fromzeroatthecentertomaximumatthecircumference
(c)frommaximumatthecentertominimumatthecricumference
(d)fromminimumatthecentrotomaximumatthecircumference
(e)noneoftheabove.
Ans:b

82.Akeyissubjectedtosidepressureaswellatshearingforces.Thesepressuresarecalled
(a)bearingstresses
(b)fatiguestresses
(c)crushingstresses
(d)resultantstresses
(e)noneoftheabove.
Ans:a

83.Inabeltdrive,thepulleydiameterisdoubled,thebelttensionandpulleywidthremainingsame.Thechangesrequired
inkeywillbe
(a)increasekeylength
(b)increasekeydepth
(c)increasekeywidth
(d)doubleallthedimensions
(e)noneoftheabove.
Ans:c

84.Shearstressinducedinashaftsubjectedtotensionwillbe
(a)maximumatperipheryandzeroatcenter
(b)maximumatcenter
(c)uniformthroughout
(d)averagevalueincenter
(e)noneoftheabove.
Ans:e

+2 Recommend this on Google

Labels:StrengthofMaterialsQuestionsandAnswers

Nocomments:
PostaComment
Note:onlyamemberofthisblogmaypostacomment.

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 9/10
3/3/2017 84TOPStrengthofMaterialsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Enteryourcomment...

Commentas: Unknown(Google) Signout


Publish Preview Notifyme

NewerPost Home OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...

135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...

152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...

MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...

250TOPFluidMechanicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
LatestFluidMechanicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Fluidisasubstancethat(a)cannotbesubjectedtoshearforces...

109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...

CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...

118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...

250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...

106TOPControlSystemsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestControlSystemsInterviewQuestionsandAnswersList1.Inanopenloopcontrolsystem(a)Outputisindependentofcontrolinp...

PoweredbyBlogger.

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/84topstrengthofmaterialsmechanical.html 10/10