Subject : Mathematics DPP No.

__ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. If a
x
= b, b
y
= c and c
z
= a, then find the value of
xyz.
Sol. If a
x
= b, b
y
= c, c
z
= a,
 a
x
= b
(c
z
)
x
= b
¬ c
zx
= b ¬ (b
y
)
zx
= b
¬ b
xyz
= b ¬ xyz = 1.
2. In the adjoining figure, If PQ is the diameter of
the circle, then find ZSQP.
150º
S
Q P
R
Sol. Construction - Join PS
ZPSQ = 90º
[Angle in a semi circle is a right angle]
As PQRS is a cyclic quadrilateral
ZP + ZR = 180º
ZP = 180º – 150º = 30º
In APSQ
ZSPQ + ZSQP + ZPSQ = 180º
ZSQP = 180º – (90º + 30º)
= 180º – 120º = 60º.
3. In figure, ABCD is a rectangle having AB = 20
cm and BC = 14 cm. Two sectors of 180º have
been cut off. Calculate, the area of shaded re-
gion.
D C
A B
Sol. Area of shaded region = Area of rectangle –
Area of 2 semi circle
= (14 × 20) – 2
|
|
.
|

\
|
× t
2
) 7 (
2
= 280 – 49 ×
7
22
= 280 – 154 = 126 cm
2
01
4. A started a business by investing Rs. 8000.
After x months B joined the business invested
Rs. 12,000. If the profit earned is equal by both
at the end of the year, then find the value of x.
Sol. Let B’s money Invested for (12 – x) months.
8000 × 12 : (12 – x) × 12000 = 1 : 1
¬ (12 – x) × 12000 = 12 × 8000
¬ (12 – x) =
12000
8000 12×
= 8 months
12 – x = 8 ¬ x = 4 months.
id23646750 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
02
1. In Given figure, find ZC, ZD and ZDBC.
Sol. AD = AB
ZD = ZABD
2(ZD) = 100º
ZABD = 50º = ZD
And
ZABC = ZC [As AB = AC]
2(ZABC) = 80º
ZABC = ZC = 40º
ZDBC = 50 + 40 = 90º
ZC = 40º, ZD = 50º , ZDBC = 90º.
2. A sphere of radius 3 cms is dropped into a
cylindrical vessel of radius 4 cms. If the sphere
is submerged completely, then find the height
(in cm) to which the water rises.
Sol. Volume of sphere =
3
4
× t × 3 × 3 × 3 = 36 t
Area of bottom of a cylinder = t × 4 × 4
let h be height to which water raise.
Then, volume of water raise
= t × 4 × 4 × h = 16 t h
Now, according to the problem
16 t h = 36 t
h =
4
9
= 2.25 cm.
3. Find the val ue of expression
225 154 108 25 10 + + + +
.
Sol.
225 154 108 25 10 + + + +
=
15 154 108 25 10 + + + +
=
169 108 25 10 + + +
=
13 108 25 10 + + +
=
121 25 10 + +
=
11 25 10 + +
=
36 10 +
=
6 10 +
=
16
= 4.
4. There are four prime numbers written in
ascending order. The product of the first three
is 385 and that of the last three is 1001. Find
the last number.
Sol. Let the given prime numbers be a, b, c, d. Then,
abc = 385 and bcd = 1001.

1001
385
bcd
abc
=
·
13
5
d
a
=
.
So, a = 5, d = 13.
So, the last number is 13.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
03
1. How many balls, each of radius 1 cm, can be
made from a solid sphere of lead of radius 8 cm ?
Sol. Volume of the spherical ball of radius 8 cm
=
t
3
4
× 8
3
cm
3
Also, volume of each smaller spherical ball of
radius 1 cm =
t
3
4
× 1
3
cm
3
.
Let n be the number of smaller balls that can
be made. Then, the volume of the larger ball is
equal to the sum of all the volumes of n smaller
balls.
Hence,
t
3
4
× n =
t
3
4
× 8
3
¬ n = 8
3
= 512.
2. In the given figure O is the centre of the circle.
The angle subtended by the arc BCD at the
centre is 140
0
BC is produced to P. Find ZBAD
and ZDCB.
Sol. In the given figure,
ZBAD =
2
1
ZBOD
ZBAD =
2
140
= 70º
AABCD is a cyclic quadrilateral
ZA + ZC = 180º
ZC = 180º – 70º = 110º
ZBCD = 110º
3. Find the remainder when p(x) = 4x
3
– 12x
2
+
14x – 3 is divided by g(x) = x –
2
1
.
Sol. By remainder theorem, we know that p(x) when
divided by g(x) =
|
.
|

\
|
÷
2
1
x
gives a remainder
equal to p
|
.
|

\
|
2
1
.
Now, p(x) = 4x
3
– 12x
2
+ 14x – 3
¬ p
|
.
|

\
|
2
1
= 4
3
2
1
|
.
|

\
|
– 12
2
2
1
|
.
|

\
|
+ 14
|
.
|

\
|
2
1
– 3
=
8
4

4
12
+
2
14
– 3 =
2
1
–3 + 7 – 3 =
2
3
Hence, required remainder = p
|
.
|

\
|
2
1
=
2
3
4. The milk and water in two vessels A and B are
in the ratio 4 : 3 and 2 : 3 respectively. In what
ratio, the liquids in both the vessels be mixed
to obtain a new mixture in vessel C containing
half milk and half water ?
Sol. Let the C.P. of milk be Rs. 1 per litre.
Milk in 1 litre mixture of A =
7
4
litre ;
Milk in 1 litre mixture of B =
5
2
litre;
Milk in 1 litre mixture of C =
2
1
litre.
C.P. of 1 litre mixture in A = Rs.
7
4
;
C.P. of 1 litre mixture in B = Rs.
5
2
.
Mean price = Rs.
2
1
By the rule of alligation, we have :
Required ratio =
10
1
:
14
1
= 7 : 5.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
04
1. The sum of two angles of a triangle is half of a
right angle and their difference is 1º more than
5
2
th of a right angle, then find smallest angle
of the triangle.
Sol. Let the two angles be x & y
Given x + y =
2
1
(90º) = 45º ...(i)
x – y =
5
2
(90º) + 1 = 37 ...(ii)
Adding (i) & (ii)
2x = 82º
x = 41º
y = 4º
Smallest angle = 4º.
2. A rhombus whose area is 225 sq. cm has one
of its diagonal twice as long as the other. Find
the length of the longer diagonal.
(A) 15 cm (B) 45 cm
(C*) 30 cm (D) 60 cm
Sol. Area of Rhombus =
2
1
× d
1
d
2
Given : A = 225 sq. cm
d
1
= 2d
2
225 =
2
1
× 2d
2
× d
2
225 = d
2
2
d
2
=
225
d
2
= 15 cm
So, longer diagonal = 2 × 15 = 30 cm.
3. The average age of 7 members of a family is
18 years. If the head of the family is excluded
the average age of the rest of the members
would be 5 years less. Find the age of the head
of the family.
Sol. Average age of 7 members = 18 yrs.
Total age of the 7 members
= 18 × 7 = 126 yrs.
When the head is excluded the average age =
18 – 5 = 13 yrs.
Total age of the 6 members = 13 × 6 = 78 yrs.
Age of the head of the family
= 126 – 78 = 48 yrs.
4. Find the value of b.
Sol. 2Za = ZAOC
Za =
2
100º
= 50º
Za = 50º
ABCD is a cyclic quadrilateral
ZB + ZD = 180º
Zb + Za = 180º
Zb = 180º – 50º = 130º.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
05
1. Find the maximum length of a pencil that can be
kept in a rectangular box of dimensions 8 cms ×
6 cms × 2 cms.
Sol.  = 8 cm
b = 6 cm
h = 2 cm
Maximum length of pencil = Length of diagonal
=
2 2 2
h b + + 
=
2 2 6 6 8 8 × + × + ×
=
4 36 64 + +
=
104
cm.
2. The diameter of the wheel of a bus is 140 cm.
How many revolutions per minute must the
wheel make in order to keep a speed of 66 km
per hour ?
Sol. Di stance covered i n 1 mi nute =
|
.
|

\
| × ×
60
100 1000 66
cm
Distance covered in 1 revolution
= circumference of wheel =
|
.
|

\
|
× × 70
7
22
2
cm =
440 cm.
Number of revolutions =
|
.
|

\
|
440
110000
= 250.
3. Two regular polygons are such that the ratio
between their number of sides is 1 : 2 and the
ratio of the measures of their interior angles is
4 : 5. Find the number of sides of each poly-
gon.
Sol.
n 2
180 ) 2 n 2 (
n
) 180 )( 2 n (
÷
÷
=
5
4
) 1 n ( 2
) 2 n ( 2
÷
÷
=
5
4
4n – 4 = 5n – 10
n = 6
2n = 12
n = 6
So, number of sides of polygons are 6 and 12.
4. In the given figure, AABC is an equilateral
triangle the length of whose side is equal to 10
cm, and ADBC is right-angled at D and BD = 8
cm. Find the area of the shaded region.
Sol. Ar. of AABC =
4
3
a
2
= 100
4
3
=
3 25
cm
2
(BC)
2
= (BD)
2
+ (DC)
2
(10)
2
= (8)
2
+ (DC)
2
DC = 6 cm
Area BDC =
2
1
× 8 × 6 = 24 cm
2
Shaded region = 3 25 – 24 cm
2
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
06
1. Find the 8th number if the average of 15
numbers is 18, the average of first 8 is 19 and
that last 8 is 17.
Sol. Average =
numbers of . No
numbers of Sum
18 =
15
numbers of Sum
Sum of numbers = 18 × 15 = 270
Average of first 8 numbers =
8
numbers 8 first of Sum
sum of first 8 nos.= 19 × 8 = 152
Average of last 8 nos. =
8
. nos 8 last of sum
Sum of last 8 nos. = 17 × 8 = 136
Eight number
= Sum of first 8 nos. + sum of last 8 nos. –
sum of 15 nos.
= 152 + 136 – 270 = 288 – 270 = 18.
2. If x : y = 3 : 4, find (4x + 5y) : (4x – 5y).
Sol.
y
x
=
4
3
¬
y 5 x 4
y 5 x 4
÷
+
=
5
y
x
4
5
y
x
4
÷
|
|
.
|

\
|
+
|
|
.
|

\
|
=
|
.
|

\
|
÷ ×
|
.
|

\
|
+ ×
5
4
3
4
5
4
3
4
=
( ) 5 3
) 5 3 (
÷
+
=
2
8
÷
= – 4.
3. Consider the rectangle ABCD as shown, E
is a point on CD such that AE = 3, BE = 4
and AE ± BE. Then find the area of rectangle
ABCD.
A
D
C
B
3
4
E
Sol.
A
D
C
B
3
4
E
F
In AAEB
AB
2
= 3
2
+ 4
2
= 5
2
¬ AB = 5
Area of AAEB =
2
1
× 5 × EF
=
2
1
× 3 × 4 = =
2
1
× 5 × EF
EF =
5
12
Now, AD = EF =
5
12
Area of rectangle ABCD = 5 ×
5
12
= 12 sq. unit.
4. There is a cylinder circumscribing the hemisphere
such that their bases are common. Find the ra-
tio of their volume.
Sol. Let radius of cylinder = radius of hemisphere = r
So, height of hemisphere = r
Volume of hemisphere =
3
2
tr
3
Volume of cylinder = tr
2
× r

cylinder of Volume
hemisphere of Volume
=
3
3
r
r 3 / 2
t
t
=
3
2
.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
07
1. Find the third proportional to 16 and 36.
Sol. Let the third proportional to 16 and 36 is x.
Then, 16 : 36 : : 36 : x
¬ 16 × x = 36 × 36 ¬ x =
16
36 36×
= 81.
Third proportional to 16 and 36 is 81.
2. Twelve years hence, a man will be four times as
he was twelve years ago, then find his present
age.
Sol. Let his present age be x.
According to problem
x + 12 = 4 (x – 12)
– 3x = – 48 – 12
3x = 60
x = 20 years .
3. If pqr = 1, then find the value of the expression
|
|
.
|

\
|
+ +
+
+ +
+
+ +
÷ ÷ ÷ 1 1 1
p r 1
1
r q 1
1
q p 1
1
.
Sol.
|
|
.
|

\
|
+ +
+
+ +
+
+ +
÷ ÷ ÷ 1 1 1
p r 1
1
r q 1
1
q p 1
1
= |
|
.
|

\
|
+ +
+
+ +
+
+ + 1 rp p
p
1 qr r
r
1 pq q
q
=
|
|
.
|

\
|
+ +
+
+ +
+
+ + 1 q pq
pq
pq q 1
1
1 pq q
q

=
pq
1
r 
= |
|
.
|

\
|
+ +
+ +
1 pq q
1 pq q
= 1.
4. Find the number of diagonals that can be drawn
in a regular heptagon.
Sol. Number of diagonals =
( )
2
3 n n ÷
=
( )
2
3 7 7 ÷
= 14.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
08
1. A sum of money invested at simple interest
amounts to Rs.800 in 3 years and to Rs.840 in
4 years. Find the rate of interest per annum.
Sol. (A)
3
= Rs. 800
(A)
4
= Rs. 840
So, (S.I.)
R
for last year = 840 – 800 = Rs.40
S.I. =
100
PRT
40 =
100
1 R 800 × ×
R =
800
100 40×
R = 5%.
2. P is a prime number greater than 5. What is
the remainder when P is divided by 6?
Sol. Any prime nu mber greater than 3 is of the form
6k ± 1.
So, the remainder is 1or 5.
3. A right circular cone of diameter k cm and
height 12 cm rests on the base of a right
circular cylinder of radius k cm (their bases
lie in the same plane, as shown). The cylinder
is filled with water to a height of 12 cm. If the
cone is then removed, the height to which
the water will fall, is
(A) 1 cm (B) 2 cm
(C) 3 cm (D) 4 cm
Sol.
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - -
Volume of water in the cylinder = Volume of
cylinder to a height 12 cm – Vol. of cone of
height 12 cm.
= tk
2
12 –
2
2
k
3
1
|
.
|

\
|
t
× 12
= 12tk
2
– tk
2
= 11tk
2
Volume of cylinder when cone was immersed
in it = tk
2
12.
So, water will fall by height = (12 – 11) = 1
cm.
4. A 400 m long train is running at the speed of 60
km per hour. Then find the time in which It
crosses a bridge of length 800 m.
Sol. Speed of train = 60 kmph
= 60 ×
18
5
=
3
50
m/s
Time taken =
train of speed
bridge of length train of length +
=
3 / 50
800 400 +
=
50
3 1200 ×
= 72 sec.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
09
1. If the exterior angle of a regular polygon is
3
1
rd
of its interior angle, then find the number of
sides of the polygon.
Sol. Let an exterior angle of the given polygon is x
then interior angle = (180 – x)
According to question x =
3
1
(180 – x)
¬ 3x = 180 – x
¬ 4x = 180
¬ x =
0
0
45
4
180
=
Each exterior angle = 45
0
No of sides =
45
360
= 8.
2. Find the value of
ab
b
a
ca
a
c
bc
c
b
x
x
x
x
x
x
1 1 1
. .
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
.
Sol.
ab
1
b
a
ca
1
a
c
bc
1
c
b
x
x
.
x
x
.
x
x
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
= ( ) ( )
ab
b a
ca
a c
.
bc
c b
) x ( x x
÷
÷ ÷
=
( )
( ) ( ) ( )
abc
b a c a c b c b a
x
÷ + ÷ + ÷
( ) abc
bc – ac ab – bc ac ab
x
+ + ÷
( )abc
0
x
= ( )
0
x = 1.
3. By melting a solid cylindrical metal, a few
conical materials are to be made. If three times
the radius of the cone is equal to twice the radius
of the cylinder and the ratio of the height of the
cylinder and the height of the cone is 4 : 3, find
the number of cones which can be made.
Sol. Let R be the radius and H be the height of the
cylinder and let r and h be the radius and height
of the cone respectively. Then,
3r = 2R
And H : h = 4 : 3 ....(i)
¬
3
4
h
H
=
¬ 3H = 4h ....(ii)
Let n be the required number of cones which
can be made from the materials of the cylinder.
Then, the volume of the cylinder will be equal to
the sum of the volumes of n cones. Hence, we
have
t R
2
H =
3
n
t r
2
h
¬ 3R
2
H = nr
2
h
¬ n =
h r
3
4h
4
9r
3
h r
H 3R
2
2
2
2 × ×
=
[From (i) and (ii), R =
2
r 3
and H =
3
h 4
]
=
4 3
4 9 3
×
× ×
= 9
Hence, the required number of cones is 9.
4. What least value must be assigned to
*
so
that number 63576
*
2 is divisible by 8 ?
Sol. If we put 3 or 7 instead of
*
then number
6357632 is divisible by 8.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
10
1. If 2
x
= 8
y + 1
and 9
y
= 3
x – 9
, then find the value of
x + y.
Sol. 2
x
= 8
y + 1
2
x
= (2)
3y + 3
x = 3y + 3 ....(i)
and 9
y
= 3
x – 9
3
2y
= 3
x – 9
2y = x – 9
x = 2y + 9 ....(ii)
From (i) & (ii)
3y + 3 = 2y + 9
y = 6.
So, x = 3(6) + 3 = 21.
x + y = 6 + 21 = 27.
2. In triangle ABC, AD ± BC and point D divides
BC in the ratio 2 : 5, then find ar( AABD) :
ar( AACD).
Sol. Let BD = 2x, DC = 5x
A
B
C
D
Area of AABD =
2
1
× BD × AD
=
2
1
× 2x × AD
Area of AADC =
2
1
× DC × AD
=
2
1
× 5x × AD

ADC of Area
ABD of Area
A
A
=
AD x 5
2
1
AD x 2
2
1
× ×
× ×
=
5
2
3. The numerator and denominator of a fraction
are in ratio 2 : 3 . If 6 is subtracted from the
numerator, the result will be
3
2
of the original
fraction. What is the value of the numerator ?
Sol. Let the fraction in
k 3
k 2
if 6 is subtracted from numerator
k 3
6 – k 2
=
|
.
|

\
|
k 3
k 2
3
2
k 3
6 – k 2
=
9
4
k = 9
Numbers = 2k = 2 × 9 = 18.
4. If
q
p
=
2
3
2
|
.
|

\
|
÷
0
7
6
|
.
|

\
|
find the value of
2
p
q
|
|
.
|

\
|
Sol.
q
p
=
2
3
2
|
.
|

\
|
÷
0
7
6
|
.
|

\
|
q
p
=
2
3
2
|
.
|

\
|
÷ 1
q
p
=
2
3
2
|
.
|

\
|
q
p
=
9
4
2
2
q
p
=
81
16
¬
2
2
p
q
=
16
81
.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
11
1. The LCM of two number is 12 times their H.C.F.
The sum of their H.C.F. and L.C.M. is 403. If
one of the numbers is 93, then find the other
number.
Sol. LCM = 12(H.C.F.)
LCM + H.C.F. = 403
12(H.C.F.) + H.C.F. = 403
13(H.C.F.) = 403
H.C.F. =
13
403
= 31
So, LCM = 12 (H.C.F.)
= 12 × 31 = 372
Also, LCM × HCF = Product of two number
373 × 31 = 93 × x
x =
93
31 372×
x = 124.
2. Find the mean of the factors of 10.
Sol. Factors of 10 are 1, 2, 5 & 10.
5 . 4
4
18
4
10 5 2 1
x = =
+ + +
=
÷
3. Find the value of a.
Sol. ZROS = 2ZRQS
ZRQS =
2
42
= 21º
ZRQS = 21º
ZPRQ = 90º [Angle in a semi -circle is a right
angle]
ZPRQ + ZQRT = 180º [L.P.]
ZQRT = 180º – 90º = 90º
In AQRT
ZQRT + ZRQT + Za = 180º
Za = 180º – [90º + 21º]
= 180º – 111º = 69
Za = 69º.
4. In the figure, parallel to m and AX and AY are
transversals. Then, find the value of the angle
(x + y – z).
Sol.
 || m, z = 70º, x = 50º & y = 60º
x + y – z = 50º + 60º – 70º =40º.
Subject : Mathematics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
12
1. P is a point inside AABC. If ZPBA = 20º,
ZBAC = 50º and, ZPCA = 35º, then find the
measure of ZBPC.
Sol.
In AAPB, ZAPB = 180º – a – 20º
In AAPC, ZAPC = 180º – b – 35º
ZAPB + ZAPC = 360º – (a + b) – 55º
= 360º – 50º – 55º = 360º – 105º = 255º
Required ZBPC = 360º – 255º = 105º.
2. Find the value of a, b,c & d.
Sol. Zd = 95º
[The exterior angle formed by producing one
side of the quadritral is equal interior opposite
angle of quadrilateral ]
Za = 80º
As ABED is a cyclic quadrilateral
Za + Zb = 180º , Zc + 95º = 180º
Zb = 180º – 80º , Zc = 180º – 95º
Zb = 100º , Zc = 85º
3. If ) b a ( + = 17 and ) ab ( = 72 then, find
the value of ) b a ( ÷ .
Sol.
2
) b a ( ÷ =
2
) b a ( + – 4 a ×
b
¬ ( a –
b
)
2
= (17)
2
– 4 × 72
¬ ( a –
b
)
2
= 289 – 288
¬ ( a –
b
)
2
= 1
¬ a –
b
= 1
Hence, ) b a ( ÷ =
1
¬ ) b a ( ÷ =
1
¬ ) b a ( ÷ = 1
4. For what values of a is 2x
3
+ 11x + a + 3
exactly divisible by (2x – 1) ?
Sol. Let p(x) = 2x
3
+ ax
2
+ 11x + a + 3 be the given
polynomial. If p(x) is exactly divisible 2x – 1,
then (2x – 1) is a factor of p(x).
p
|
.
|

\
|
2
1
= 0

= ¬ = ÷
2
1
x 0 1 x 2 
¬ 2 ×
3
2
1
|
.
|

\
|
+ a ×
2
2
1
|
.
|

\
|
+ 11 ×
2
1
+ a + 3 = 0
¬
4
1
+
4
a
+
2
11
+ a + 3 = 0
¬
4
12 a 4 22 a 1 + + + +
= 0
¬
4
35 a 5 +
= 0
¬ 5a + 35 = 0
¬ a = – 7
Thus, the given polynomial is divisible by
2x – 1, if a = – 7.
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
01
1. Which mirror is used in cars to see the traffic coming from behind and why ?
Ans. Covex mirror, because it forms diminished image and covers wide area.
2. Name the component of sunlight that mainly carries heat with it.
Ans. Infra red radiation.
3. A runner running along a circle, runs the circle completely. What is his displacement ?
Ans. Initial and final positions are same so displacement will be zero.
4. At what temperature, Fahrenheit and degree celsius scale measure same temperature :
Ans. – 40ºC = – – 40º F
Sol. Relation between Celsius and Fahrenheit scale
9
32 F
5
C ÷
= ,
Let, the same temperature is x
9
32 x
5
x ÷
=
On solving, we get, x = – 40º
5. When a body is stationary ?
Ans. The combination of forces acting on it balance each other
id22027765 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
02
1. Name the lens, which can produce real as well as virtual image.
Ans. Convex lens.
2. Which cell converts sunlight into current ?
Ans. Solar cell
3. The value of 5ºC in ºF and K scale will be respectively :
Ans. 41ºF, 278 K
Sol. Relation between Celsius and Fahrenheit scale
9
32 F
5
C ÷
=
So corresponding value of 5ºC in Fahrenheit scale is
9
32 F
5
5 ÷
= ¬ F = 41ºF
Relation between Celsius and Kelvin scale
T(K) = T(ºC) + 273 = 5 + 273 = 278 K
4. Are all sounds audible to us ? What is the audible range of frequencies for human beings ?
Ans. No, audible range is 20 Hz to 20 KHz
5. The direction of the magnetic field at a point P above the wire carrying current wire as shown in figure is :
P
Current
Ans. out of the page (By right hand thumb rule)
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. In what form of waves, sound travel in air ?
Ans. Longutidunal Waves
2. Which is the hottest planet of solar system ?
Ans. Venus
3. Which process is used for refining of petroleum ?
Ans. Fractional distillation
4. A temperature difference of 30ºC in the Fahrenheit scale is
Ans. 54ºF
Sol. Relation between ºC and ºF scale
9
32 F
5
0 C ÷
=
÷
9
F
5
C A
=
A
= 30ºC
AF =
5
9
× AC =
5
9
× 30 ¬ AF = 54ºF
5. A porter is moving on a platform with a box of 10 kg on his head. In moving 20 m, what weill be the work
done by the force of gravity ? (g = 10 m/s2) :
Ans. Zero
Sol. In the question displacement and force of gravity are perpendicular to each other, so work done by force
of gravity will be zero.
03
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Give the S.I. unit of that physical quantity on which loudness or softness of sound depends ?
Ans. Metre ( loudness or softness of sound depends on amplitude of sound waves)
2. Out of water and ice : which has higher density ?
Ans. Water has higher density than ice.
3. Which is the nearest star from earth apart from sun ?
Ans. Alpha Centuari
4. A boy is suffering from fever and doctor said that his body temperature is 105. Then temperature
should be expressed in :
Ans. ºF
5. Write the name of rays parallel and close to the principal axis.
Ans. Paraxial rays
04
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Give the S.I. unit of that physical quantity on which pitch of a sound depends.
Ans. Hertz (Pitch of sound depends on frequency of sound)
2. How many Newton are there in 1 kilogram weight ?
Ans. 9.8 N (F = mg = 1 × 9.8 = 9.8N)
3. Which instrument is used to measure atmospheric pressure ?
Ans. Barometer
4. The sun is at the centre of :
Ans. Solar system
5. 1 electron volt is equal to :
Ans. 1.6 × 10
–19
joule
Sol. If electron is accelerated by 1 volt, then its energy will be 1 e.v.
E= qv = 1.6 × 10
–19
× 1 = 1.6 × 10
–19
joule
05
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. At what temperature does kelvin and Fahrenheit gives the same reading ?
Ans. 574.25 ºF = 574.25 K
Sol. Relation between kelvin and Fahrenheit scale
5
273 K
9
32 F ÷
=
÷
( F = K = x)
5
273 x
9
32 x ÷
=
÷
¬ 9x – 2457 = 5x – 160 ¬ x = 574.25
2. Which nuclear reaction takes place in nuclear reactor ?
Ans. Nuclear fission reaction
3. In which direction the buoyant force acts on an object ?
Ans. Vertically upward
4. When a body is projected into space in gravitational field of earth, there is an increase in its :
Ans. Potential energy (Potential energy will increase, Kinetic energy will decrease and M. energy will remain
same)
5. Write the name of two renewable sources of energy ?
Ans. Wood and Soil
06
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the shape of “Milky Way” galaxy.
Ans. Spiral
2. Solar cells are made of :
Ans. semiconductors
3. Water falls from a height of 100 m. Find the change in temperature of water at the bottom.
Ans. 0.24 ºC
Sol. Let m kg water be falling from height of 100m.
So, potential energy of water at height h,
U = mgh, g = 10 m/s
2
, h = 100 m
When water reach at bottom then potential energy will convert into kinetic energy.
K.E. = mgh
This K.E. will increase the temperature of water on converting into heat energy:
i.e. Q = msAT = K.E.
or msAT = mgh
Change in temperature,
AT =
4200
100 10
s
gh ×
= = 0.24 ºC
4. The time interval between seeing the lightning and the thunder is 5 seconds. Calculate the approximate
distance of the clouds.
Ans. 1660 m
Sol. We know that,
Distance = Velocity × time
Here, Velocity (of sound) = 332 ms
–1
Time = 5s
Distance of the clouds = 332 × 5 = 1660 m
5. Write the numerical ratio of displacement to distance .
Ans. equal to or less than one (Displacement
s
Distance)
07
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. The frequency of a wave travelling at a speed of 100m/s is 50 Hz. Its time period is :
Ans. 0.02s
Sol. Given : Frequency = 50 Hz
We know, Time period =
frequency
1
=
50
1
= 0.02s
2. With the rise of temperature, the velocity of sound will increase or decrease.
Ans. Increase ( v
t
= v
0
+ 0.61At)
3. Specific heat of water at 0ºC(in Cal/gºC) is :
Ans. 1 (1 cal/g × ºc)
4. Write the relation between frequency (N) and time period (T).
Ans. N =
T
1
5. Name the device used to measure the distance in vehicles.
Ans. Odometer
08
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Which mirror is used as a rear view mirror in vehicle ?
Ans. Convex mirror (It covers wide area, image will always be diminished, virtual and between pole and focus point)
2. Give the main constituent of natural gas.
Ans. Methane
3. 420 Joule of energy supplied to 10g of water. Find raise in its temperature. [Specific heat of water = 4.2J/gºC]
Ans. 10ºC
Sol. Q = msAT
here Q = 420 J, m = 10 g, s = 4.2 J/gºC
AT =
2 . 4 10
420
×
= 10ºC
4. The distance between two consecutive compressions is 1.4 m. Find the wavelength of the wave.
Ans. Wavelength = Distance between two consecutive compressions = 1.4 m
5. How many joule are there in 1 calorie ?
Ans. 4.2 J (1 cal = 4.2 J )
09
Subject : Physics DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the S.I. unit of temperature ?
Ans. Kelvin
2. Which lens is used as Magnifying glass ?
Ans. Convex lens
3. The first thermometer was developed by :
Ans. Galileo
4. How much heat would be required to convert 14 kg of ice at 0ºC into water ?
Ans. 4704 KJ
Sol. Given : m = 14 kg, L = 80 cal/gram = 80 Kcal/kg
In this process heat required is equal to heat of fusion of ice:
Q = mL
= 14 × 80 × 4200 = 4704 KJ
5. A wire of  length is placed in a magnetic field B, If the current in the wire is I. Find the maximum magnetic
force on the wire.
Ans. F = BI 
10
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. When an atom is converted into an anion, then what will be the ratio between electron and proton ?
Sol.

p
e

> 1
2. What is brine ?
Sol. 30% sodium chloride solution is called brine.
3. Complete the equation ?
Na
2
O + 2HCl   A + B
Sol. A = 2NaCl, B = H
2
O
4. In foam type fire extinguisher which substance is added to produce foam ?
Sol. Saponin
5. Why does carbon form a large no. of compounds ?
Sol. Due to catenation
Catenation
01
id22536187 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Name the allotropic form of carbon which has lustre ?
Sol. Graphite
2. How is m.p. of ice affected on adding salt to it ?
Sol. Melting point decreases
3. Which gas is formed by the reaction between nitrogen and oxygen during lightning ?
Sol. NO (Nitric oxide)
4. What is the composition of bronze ?
Sol. Bronze is an alloy of 90% copper and 10% tin.
5. What is biochemical oxygen demand ?
Sol. Measurement of rate of oxygen utilisation by a unit volume of water over a period of time.
02
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the structure of methane (CH
4
) molecule ?
Sol. Tetrahedral
2. Fe O (s) + 3CO(g)
2 3 3CO (g) + 2Fe(s)
2
Which reactant is reducing agent in the given reaction ?
Sol. CO
3. Which acid present in the atmosphere of venus ?
Sol. Oil of vitriol (H
2
SO
4
)
4. Which oxide of nitrogen is called 'Laughing gas'?
Sol. Nitrous oxide (N
2
O)
5. How many electrons can be occupied in M shell -
Sol. 18
03
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the formula of dry ice ?
Sol. CO
2
(s)
2. Name the gas which plays the major role in the global warming ?
Sol. CO
2
3. Give the formula of " aqua fortis"
Sol. HNO
3
(Nitric acid)
4. In which direction the buoyant force acts on an object ?
Sol. Vertically upward
5. Which particles take part during chemical combination ?
Sol. Valence shell electrons.
04
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. In which medium phenolphthalein is used as an indicator ?
Sol. Basic medium
2. What is the value of equilibrium constant K for the reaction
H
2
O H

+ OH at 25
0
C ?
Sol. K = 10
–14
3. In alumino-thermic process, what is the function of aluminium ?
Sol. As a reducing agent.
4. Which type of forces are present between the layers of graphite ?
Sol. Vander wall's forces.
5. What are the organic compounds called which have same molecular formula but different structural
formula ?
Sol. Isomers
05
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is meant by strength of an acid.
Sol. Strength of an acid refers to the no. of moles of H
+
given by the acid per unit volume of its solution.
2. What is the type of a reaction in which more reactive metal displaces a less reactive metal from its salt
solution ?
Sol. Chemical displacement or redox reaction
3. How is plaster of paris prepared ?
Sol. Plaster of paris is prepared by heating of gypsum at 120ºC.
4. Why is crucible made of graphite ?
Sol. Because melting point of graphite is very high. (approx.3700ºC)
5. How is Glycerol purified ?
Sol. Vacuum distillation method
06
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the nature of aqueous solution of NH
4
+
?
Sol. In an aqueous solution NH
4
+
will dissociate as : NH
4
+
NH
3
+ H
+
As NH
4
+
gives a proton in its aqueous solution it acts as an acid.
2. Which metal is found in liquid state ?
Sol. Mercury
3. What is the structure of diamond crystals ?
Sol. Tetrahedral
4. Which fire extinguisher is used to extinguish fire caused by petrol at petrol pumps, ?
Sol. Foam type fire extinguisher
5. How is boiling point of a liquid affected with increase in atmospheric pressure ?
Sol. Boiling point will increases.
07
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. An acidic solution is prepared by dissolving 0.5 mol HCl in water, so that the final volume of the solution is 5.0
L. Determine the pH of the solution.
Sol. Moles of HCl present in 5L of solution = 0.5
Moles of HCl present in 1L of solution = 0.1
so, [H
+
] = 1 × 10
–1
 pH = 1
2. What is meant by refining of metal ?
Sol. The purification of the extracted metal is called as refining.
3. What is carbogen ?
Sol. Carbogen is a mixture of CO
2
and O
2
and is used for artificial respiration.
4. Why is mercury used in barometers primarily ?
Sol. It is heavy and therefore, the height of the mercury column that can be supported by atmospheric pressure
is not very large.
5. Give one word for departure of individuals of same species from an area.
Sol. Emigration
08
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is thermite ?
Sol. Thermite is a mixture of Al powder and Fe
2
O
3
.
2. How will you test that air contains carbon dioxide ?
Sol. When air is passed through lime water, then lime water turn milky. Because CO
2
present in air reacts with
Ca(OH)
2
to produce white precipitate of CaCO
3
.
Ca(OH)
2
+ CO
2
  CaCO
3
+ H
2
O
Milky
3. Which gases cause acid rain ?
Sol. SO
2
, NO
2
4. What is sex ratio ?
Sol. Number of females per 1000 males.
5. Give an example of double displacement reaction -
Sol. BaCl
2
+ CuSO
4
BaSO
4
+ CuCl
2
09
Subject : Chemistry DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Why is the aluminium used in thermite welding ?
Sol. Because Al has more affinity towards oxygen.
2. When is ozone day celebrated ?
Sol. September 16
3. Who gave vital force theory ?
Sol. Berzelius in 1808, gave vital Force theory. According to it organic compounds were formed by the living
beings under some mysterious force.
4. What is the ratio of the diameter of the atom and the volume of the nucleus ?
Sol. 10
5
5. The pH of a solution of hydrochloric acid is 4. What is the molarity of solution ?
Sol. 10
–4
M
10
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. The famous book ‘micrographia’ was written by .......................
Ans. Robert hooke
2. What do you mean by the term prokaryotic ?
Ans. prokaryotic have less develop nucleus without nuclear membrane & nucleolus.
3. Which cell organelle known as suicidal bags ?
Ans. Lysosome
4. Differentiate between an animal cell & plant cell.
Ans.
Plant Cell Animal Cell
Cell wall is present Cell wall is absent
Plastids are found Plastids are absent
One large vacuole Numerous tiny vacuoles
are found
Centriole is absent Centriole is present
5. Which is the smallest living organism ?
Ans. Mycoplasma
01
id22982218 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Full name of ATP
Ans. Adenosine Triphosphate
2. Nuclear membrane reappears in which phase of mitotic cell division ?
Ans. Telophase
3. In which type of cell division number of chromosomes in daughter cell will be same as that of parent cell ?
Ans. Mitosis
4. Which organelle controlls the activity of cell ?
Ans. Nucleus
5. In humans the number of chromosomes in a haploid cell is –
Ans. 23
02
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. In mammals thoracic and abdominal cavity is partitioned by a muscular structure known as -
Ans. Diaphragm
2. Which organ related to deoxygenated blood converted in oxygenated blood in human body.
Ans. Lungs
3. What is the function of epiglottis in man ?
Ans. Epiglottis prevents the entry of food particles in the trachea during the swallowing of food.
14. Indentify A,B,C -
Ans. (A) Aorta (B) Pulmonary veins (C) Right auricle
5. What is cytology ?
Ans. Study of Cell.
03
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Which is the longest cell in a human body ?
Ans. Nerve Cell.
2. n which part of chloroplast is chlorophyll present ?
Ans. Grana
3. What is the mode of nutrition in fungi ?
Ans. Saprotrophic
4. Where is the site of light reaction
Ans. Grana of Chloroplast
5. Which is the site of Kreb cycle in cell ?
Ans. Mitochondria
04
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What are the end products of glycolysis ?
Ans. Pyruvic acid
2. Life span of human RBCs is of :
Ans. 120 days
3. The basic functional unit of human kidney is :
Ans. Nephron
4. In mammals fertilization takes place in -
Ans. Fallopian tube
5. Progesterone is secreted by
Ans. corpus luteum
05
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Name the part of hind brain which takes part in regulation of respiration.
Ans. Pons varolli
2. Where cardiac muscles are found
Ans. Heart
3. Name the tissue where Haversian canals are found .
Ans. Bone
4. Which tissue found in sclereid cell ?
Ans. Sclerenchyma
5. Who proposed the theory of natural selection ?
Ans. Charles Darwin
06
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Total number of bones in the body of man is
Ans. 206
2. Identify the missing antibodies in given table -
Blood group Antigen present on RBCs Antibody in plasma
A A b
B B a
AB AB …..
O None …..
Table : Blood Group : Antigen & Antibody
Ans.
Blood group Antigen present on RBCs Antibody in plasma
A A b
B B a
AB AB None
O None ab
Table : Blood Group : Antigen & Antibody
3. Who was Developed by oral vaccine of polio ?
Ans. Salk & Sabin
4. What is DPT stands ?
Ans. Diptheria, pertussis and tetanus vaccine
5. Name the bacterial disease -
Ans. TB
07
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the full form of AIDS ?
Ans. Acquired Immuno Deficiency Syndrome.
2. Which of the disease is caused by dog bite ?
Ans. Rabies
3. Which type disease of haemophilia ?
Ans. Congenital disease
4. Name the vector and the causal organism of malaria.
Ans. Female anopheles & Plasmodium.
5. Which part of brain is more developed in man ?
Ans. Cerebrum
08
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Which cell organelle is absent in neuron ?
Ans. Centrioles
2. Human beings have .......................... cranial nerves.
Ans. 12 pairs
3. Which part of the brain is affected first in a drunk person
Ans. Cerebellum
4. Malpighian body is made up of
Ans. Bowman’s capsule and glomerulus
5. What is the function of Testes ?
Ans. Produce sperm
09
Subject : Biology DPP No. __ Class : VIII
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. What is the fertilization ?
Ans. Fusion of nuclei of male and female gamete ?
2. Name the female reproductive part of a plant.
Ans. Ovary
3. Which is the smallest bone in man ?
Ans. Stapes
4. Which structure connects bone to skeletal muscle ?
Ans. Tendon
5. What are the raw materials required for photosynthesis ?
Ans. CO
2
& H
2
O
10
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
1. Who published the massive three-volume work, A History of British India ?
Ans. James Mill
2. During British period, in which year the Supreme Court was established ?
Ans. 1775
3. At 12 noon of December 21, you observe that you cast no shadow as you stand in bright sunlight. So you must
be somewhere near to which latitude ?
Ans. The Tropic of Capricorn
4. By what name the imaginary lines joining places of equal rainfall on the map are called ?
Ans. Isohyets
5. Which Constitution has inspired the Indian concepts of rule of law, parliamentary system and lawmaking
procedure?
Ans. British Constitution
6. If the Lok Sabha rejects the policy of the government on a particular issue, who must accept the responsibility,
and resign ?
Ans. Whole Council of Ministers
Subject : Social Science DPP No. 1 Class : VIII
id22808968 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 2 Class : VIII
1. Who introduced the Mahalwari Settlement ?
Ans. Holt Mackanzie
2. Type of cultivation in which farmer left the land after two or three years of cultivation –
Ans. Shifting agriculture
3. Name the layer of earth made of mixed metals and silicates.
Ans. Mantle
4. In which layer of the atmosphere, the supersonic aircraft finds it most convenient to fly ?
Ans. Stratosphere
5. How many members of a State Legislative Councils are elected by the local government bodies like the Zila
Parishad, the Municipalities and the Municipal Corporations ?
Ans. One-third
6. Who administers the oath to a High Court judge ?
Ans. Governor
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 3 Class : VIII
1. Where did the sepoys break out in open revolt on May 10, 1857 ?
Ans. Meerut
2. Who organised a Durbar in Delhi to acknowledge Queen Victoria as the Empress of India?
Ans. Viceroy Lytton
3. Through which continent does the Tropic of Cancer, Tropic of Capricorn and Equator pass ?
Ans. Africa
4. Which is the most saline sea in the world ?
Ans. Dead sea
5. Which Fundamental Right is known as a 'Guard of Democracy’ ?
Ans. Right to Constitutional Remedies
6. Who fixes and announces the dates of the elections in our country ?
Ans. Election Commission
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 4 Class : VIII
1. In which year the tricolour flag of the Indian National congress was adopted ?
Ans. 1931
2. Who founded Asiatic Society of Bengal ?
Ans. William Jones
3. On which river's bank Allahabad, Kanpur, Varanasi, Lucknow, Patana and Kolkata are situated ?
Ans. Ganga
4. Name the Alluvial triangular tract formed at the mouth of a river.
Ans. Delta
5. What is the minimum age for a person to be qualified for standing in a panchayat election ?
Ans. 21 years
6. Which institution works at International level for the betterment of Health, Nutrition and Education of
Children ?
Ans. UNICEF
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 5 Class : VIII
1. In which year Dayanand Saraswati founded Arya Samaj ?
Ans. 1875
2. Name the author of the book "Humayu Nama'.
Ans. Gulbadan Begum
3. The formation of which soil results from the leaching away of the siliceous matter of the rocks ?
Ans. Laterite soil
4. What type of climate India has ?
Ans. Monsoonal type
5. How much reservation for women in all the legislatures of India has been proposed ?
Ans. 33 %
6. Which emergency is going to be imposed if the Governor of a State writes a letter asking for emergency on the
basis of failure of constitution in that State ?
Ans. President’s Rule
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 6 Class : VIII
1. Which is the important epic written by Jaysi ?
Ans. Padmawat
2. By which Act was the Governor General given the authority over the presidencies of Bombay and Madras?
Ans. Pitt's India Act of 1784
3. In which state is the Simlipal Bio Reserve located ?
Ans. Orissa
4. Name India's first mobile offshore drilling platform.
Ans. Sagar Samrat
5. Name the carbon compounds which are responsible for the depletion of Atmospheric Ozone layer.
Ans. Cholorofluorocarbons (CFCs)
6. On which day FAO was founded, whcih is also observed as World Food day every year ?
Ans. 16 October
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 7 Class : VIII
1. Who banned female infanticide in india ?
Ans. William Bentinck
2. Name the lady who lead the Revolution of 1857 in Lucknow.
Ans. Hazarat Mahal
3. Which city is known as the 'Lankashire of the East' ?
Ans. Surat
4. Which canal connects the Mediterranian sea and Red sea ?
Ans. Suej Canal
5. Name the Prime Minister of India who formulated the policies of Panchsheel.
Ans. Pt. Jawahar Lal Nehru
6. Which country played a major role in liberating Bangladesh from Pakistan in 1972 ?
Ans. India
NTSE STAGE-III
INTERVIEW DPP
SESSI ON: 2010-11
Subject : Social Science DPP No. 8 Class : VIII
1. Who gave the two nation theory ?
Ans. Mohammad Ali Jinnah
2. In which year the settlers of the 13 colonies of America adopted the Declaration of Independence written by
Thomas Jefferson ?
Ans. 4 July 1776
3. Which country has the highest percentage of its land under cultivation in the world ?
Ans. India
4. Crops requiring different nutrients are grown in succession to give the soil some time to regain the nutrients lost
in earlier seasons. This is called as -
Ans. Crop Rotation

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful