You are on page 1of 7

URAGANUL KATRINA

Oraşul din apă: New Orleans, la 10 ani după Katrina

Uraganele sunt furtuni foarte puternice,în spirală în care viteza vântului
poate atinge 300 km/h.O combinație de vânt si ploaie torențială produce inundații
pe suprafață întinsă și poate avaria sever clădiriile.Meteorologii numesc uraganele
”cicloane tropicale ” din cauza modului lor de deplasare și a zonelor în care se
formează.Mai sunt cunoscute sub denumirea de ”taifunuri”.

Uraganul Katrina este un hazard natural care s-a format pe 23 august 2005,în
timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an și care a cauzat distrugeri
masive în Statele Unite ale Americii,pe coasta Golfului Mexic.

În urmă cu 10 ani, la sfârşit de august 2005, un devastator uragan cu nume
de fată frumoasă lovea Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic.
Katrina era un uragan de categoria a treia pe scara Saffir-Simpson când a lovit zona
de sud-est a SUA, pe 29 august 2005, cu ploi torenţiale şi rafale ce au ajuns până la
280 de km/oră. Efectele sale devastatoare au fost simţite din Florida şi până în
Texas, însă cel mai mare dezastru s-a produs în oraşul New Orleans, din statul
Louisiana. Dacă până atunci New Orleans era asociat cu muzica jazz şi festivalul
Mardi Gras, după data fatidică a devenit sinonim cu tragedia.

Loviţi de Katrina

Katrina s-a „născut” ca furtună tropicală, în Bahamas, pe 23 august 2005, iar
meteorologii au avertizat populaţia de pe coastă despre ce urmează. Mulţi oameni
au fost evacuaţi până pe 28 august, în urma avertismentelor. Autorităţile se temeau
mai ales pentru New Orleans, unde exista un risc major de inundaţii, mai ales în
cartierele aflate sub nivelul mării – acolo unde locuia şi cea mai vulnerabilă
populaţie. Primarul Ray Nagin a dat ordin de evacuare cu o zi înainte de sosirea
Katrinei, punând la dispoziţie stadionul oraşului, aflat într-o zonă mai înaltă, ca
adăpost pentru oamenii care nu aveau unde să se ducă, în afara oraşului. Se pare că

nici bani ca să plece. încercând să se salveze. În unele locuri apa era atât de mare. Şi nimeni nu i-a ajutat în acest sens. în proporţie de 80%. În acea noapte a plouat torenţial.000 de oameni. Autorităţile. încât oamenii s-au urcat în poduri.aproximativ 80% din populaţia oraşului era evacuată până la căderea serii. iar locuitorii oraşului au ieşit. iar în dimineaţa zilei de 29 august a lovit Katrina. în . cartier după cartier. pentru a oferi vecinilor hrană şi adăpost. dar alte zeci de mii au rămas acasă. autorităţile. ore întregi. nepregătite Garda de Coastă a reuşit să salveze peste 34. la rândul lor. s-au dovedit nepregătite şi incapabile să gestioneze un asemenea dezastru. Oficialităţile. Totuşi. reprezentanţii guvernului. pentru că nu aveau nici maşini. deci nu prea eficiente. iar New Orleans a fost inundat.000 de oameni se adăpostiseră pe stadion. pentru a ajuta. şi atunci fără un plan foarte bine conturat. 10. cu bărci. Agenţiei special create pentru situaţii de urgenţă (The Federal Emergency Management Agency – FEMA) i-a luat câteva zile bune ca să organizeze acţiuni specifice în New Orleans. Sistemul de diguri al oraşului a cedat. ignorând avertismentele – adică fiind nevoiţi să rămână pe loc.

frunte cu primarul. pentru că cei mai mulţi dintre locuitorii săraci nu aveau nici măcar maşină. după care închisese porţile. După ce Katrina a lovit oraşul. Sute de trupuri neînsufleţite au fost identificate cu mare greutate. S- a spus apoi că pe Superdome s-au adăpostit 30. Nu aveau adăpost şi nu aveau unde sau cu ce să meargă. o investigaţie în privinţa răspunsului şi a reacţiei autorităţilor. Procurorii au dovedit că edilul.000 de case au fost distruse. Katrina a intrat. care a condus oraşul în perioada . de asemenea. ducând şi la un răsunător proces împotriva celor responsabili de construcţiile prost executate. în istoria SUA. în urma acesteia. şi-au prezentat demisiile directorul FEMA şi şeful Poliţiei din New Orleans. deci. Situaţia era fără ieşire. iar drumurile erau oricum distruse în mare parte. în top 5 cele mai distrugătoare uragane din istoria SUA. a fost găsit vinovat de corupţie şi luare de mită. lăsând restul de zeci de mii de cetăţeni în voia sorţii. până la descompunere.000 de locuitori au murit în acele zile. câţi au fost daţi dispăruţi. iar haosul şi crimele erau la ele acasă acolo – lucruri dezminţite ulterior de autorităţi. A existat. în anii de după Katrina. după ce au stat în apă zile în şir. era nevoie de hrană şi apă? Locuitorii din New Orleans erau disperaţi: 80% din oraş era sub apă. de la cele locale. a devenit şi el subiectul unei anchete federale. câte case au fost distruse. Iar cedarea digurilor de apărare este considerată cel mai mare dezastru din istoria ingineriei civile americane. ca cel mai costisitor dezastru natural. Bush.000 de oameni.000 de oameni. nu păreau să înţeleagă proporţiile tragediei: câţi oameni au rămas fără adăpost. Iar primarul oraşului New Orleans. Aproape 2. Este. care nu s-a retras zile. iar supravieţuitorii povesteau cum cadavrele pluteau peste tot prin oraş. din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti. circa 217. nu aveau hrană şi apă de băut. până la cele federale. Peste un milion de persoane şi-au pierdut casa şi/sau slujba. de asemenea. rămânând pe drumuri. Primarul adunase pe stadion 15. cu pagube estimate la peste 100 miliarde de dolari (la valoarea din 2005). iar 30% trăia în sărăcie. oamenii au rămas şi mai săraci. Ray Nagin. guvernatorul şi preşedintele George W. şi mai vulnerabili. Nu puteau nici părăsi oraşul. În final. Proporţiile dezastrului Circa 67% din populaţia oraşului New Orleans era de culoare. o apă murdară. săptămâni în şir. În restul oraşului era haos şi disperare.

a luat mită de la mai multe firme. Politicianul a luat mită atât înainte de uragan.000 de dolari. cât şi în anii care au urmat.2002-2010. Lupta pentru reconstrucţie . în schimbul favorizării în obţinerea unor contracte în cadrul reconstrucţiei oraşului. strângând astfel fonduri ilicite în valoare de aproximativ 500.

nu vor fi depăşite niciodată. „Am aflat că aceste ziduri imense au fost construite impropriu şi au fost menţinute greşit. îl expune foarte mult la acest gen de fenomene ale naturii şi la inundaţii. Chiar dacă a fost construit un nou sistem de apărare împotriva inundaţiilor. la 10 ani după Katrina. cu un cost mediu de 150. I-au convins pe oameni că e în regulă să construiască superficial şi i-au pus în faţa unei catastrofe”. În plus. Banii pentru proiect au venit din împrumuturi federale şi donaţii. Brad Pitt nu a spus niciodată cât a investit din fondurile personale pentru realizarea proiectului. acesta ar fi depăşit în cazul unei furtuni de anvergura Katrinei. oraşul este la fel de nepregătit şi acum. Pe scurt. Aceştia au atras atenţia. Reconstruirea cartierului a costat 26. cred experţii. pe parcursul ultimelor decenii. oraşul nu ar fi fost inundat pe o suprafaţă atât de mare şi nu ar fi existat atâtea victime şi atâtea pagube. a declarat Brad Pitt. distrugerile şi pierderile de vieţi omeneşti nu ar putea fi evitate. dar nu vor putea apăra cu adevărat locuitorii în cazul unei catastrofe. riscurile nu sunt încă depăşite şi. ar fi distrus definitiv bariera de protecţie naturală a zonei. noile ziduri construite dau numai un fals sentiment de siguranţă.000 de dolari pe fiecare casă. În caz . dacă ar veni o nouă Katrina.8 milioane de dolari. după cum au arătat specialiştii. Prin urmare. dacă digurile ar fi fost construite corect. nu ar putea fi construite nişte baraje suficient de mari pentru a proteja New Orleans de un asemenea uragan. Aşezarea oraşului. zona în care a fost construit. singura soluţie care există şi poate fi pusă în practică pentru evitarea unei viitoare tragedii de proporţii este relocarea oamenilor care trăiesc în cele mai periculoase şi expuse zone. că tragedia se poate repeta oricând. Ce va aduce viitorul? Totuşi. De fapt. tot din cauza oamenilor: reţeaua de canale săpată pentru navigare de oameni. Tot celebrul actor a dat glas celei mai mari probleme din toată această tragedie: faptul că erorile umane au dublat efectele devastatoare ale fenomenului natural.

oricând se poate repeta dezastrul din 2005.contrar. cu aceleaşi urmări devastatoare. .

2) https://en. Reuters.wikipedia. BIBLIOGRAFIE 1) "Hurricane Katrina drenches Florida".org/wiki/Hurricane_Katrina . Retrieved 2012-04-10. 2005-08-26. Television New Zealand.