You are on page 1of 4

1.

Thecharacteristicfeatureofdemocraticsocialismis
(A)Privatization(B)Liberalization
(C)Nationalization(D)Socialization
Ans:(C)

2.Ifagroupofrichpeopleusepowerfortheirselfishgoals,itiscalledas
(A)Monarchy(B)Oligarchy
(C)Policy(D)Democracy
Ans:(B)

3.WhosaidthatManisbornfreeandeverywhereheisinchains?
(A)Locke(B)Aristotle
(C)Marx(D)Rousseau
Ans:(D)

4.AcivilservantinIndiamayexercisepoliticallibertyby
(A)joininganypoliticalparty(B)contestingintheelections
(C)criticizingthegovernment(D)exercisinghisfranchise
Ans:(D)

5.ThetermLawusedinthephraseRuleofLawrefersto
(A)Positivelaw(B)Naturallaw
(C)Commonlaw(D)ConventionsoftheConstitution
Ans:(C)

6.Thetotalphysicalproductperunitofavariableinputisknownas
(A)Averageproduct(B)Averagereturns
(C)Averagephysicalproduct(D)Averagerevenue
Ans:(C)

7.Thediscountonpricewhenalargequantityispurchasedisknownas
(A)Volumediscount(B)Maximumdiscount
(C)Minimumdiscount(D)Marginaldiscount
Ans:(A)

8.WhowasthefirsteconomisttohavecoinedthetermsMicroEconomicsandMacroEconomics?
(A)MiltonFriedman(B)RagnarFrisch
(C)J.M.Keynes(D)PaulSamuelson
Ans:(B)

9.Inafreeenterpriseeconomy,thedecisiononwhatshallbeproducedismadeby
(A)Demand(B)Income
(C)Pricemechanism(D)Cost
Ans:(C)

10.ThemainreasonforthehighgrowthofmoneysupplyinIndiasince1970hasbeentherisein
(A)Foreignlending
(B)Foreignborrowing
(C)RBIcredittothegovernment
(D)Bankcredittotheprivatesector
Ans:(D)

11.WhowasthefirstMuslimtobeelectedasPresidentoftheIndianNationalCongress?
(A)SyedAhmadKhan(B)AghaKhan
(C)MuhammadAliJinnah(D)BadruddinTyabji
Ans:(D)

12.WhichofthefollowingwasnotknowntotheRigvedicperiod?
(A)Jointfamilysystem(B)Agriculture
(C)Marriagesystem(D)Varnasystem
Ans:(D)

13.ThefirstMuslimkingwhoinvadedSouthIndiawas
(A)Balban(B)MuhammadbinTughlaq
(C)Babur(D)AlauddinKhilji
Ans:(D)

14.TheGreatBathwaslocatedin
(A)Harappa(B)Mohenjodaro
(C)Lothal(D)Kalibangan
Ans:(B)

15.TheMughaljudicialsystemwasbasedon
(A)Persianlaw(B)Hebrewlaw
(C)Islamiclaw(D)Indianlaw
Ans:(C)

16.Hurricanesaregenerally
(A)activeovertheland(B)travellinginfamilies
(C)duststorms(D)activeoverthesea
Ans:(D)

17.Orinocooilbeltisin
(A)Dubai(B)SaudiArabia
(C)VenezuelaD)Brazil
Ans:(C)

18.ThehighestpeakinAfricais
(A)Aconcagua(B)Kilimanjaro
(C)McKinley(D)MountElbrus
Ans:(B)

19.AlayeroftheEarthmadeupofmixedmetalsandsilicatesiscalled
(A)Sial(B)Sima
(C)Mantle(D)Nife
Ans:(A)

20.Theexhaustionofsoilfertilityistheresultof
(A)Covercropping(B)Multiplecropping
(C)Rotationcropping(D)Overcropping
Ans:(D)

21.Whattypeoffruitispineapple?
(A)Siliqua(B)Sorosis
(C)Syconus(D)Samara
Ans:(C)

22.Strobilusisastructureassociatedwith
(A)Pea(B)Potato
(C)Pinus(D)Palm
Ans:(C)

23.Signetringisseeninthelifecycleof
(A)Mosquito(B)Plasmodium
(C)Entamoeba(D)Giardia
Ans:(B)

24.Thenumberofoccipitalcondylesinmanis
(A)One(B)Two
(C)Three(D)Four
Ans:(B)

25.MigratorylarvaeofAscarisproducesymptomsofpneumonia.Thisisknownas
(A)Downssyndrome(B)Klinefelterssyndrome
(C)Turnerssyndrome(D)Loefflerssyndrome
Ans:(D)

26.Whichoneofthefollowinganimalsisanosmoconformer?
(A)Hagfish(B)Seal
(C)Whale(D)Rohu
Ans:(A)

27.WhichoneofthefollowingisthesourceofSolarenergy?
(A)Nuclearfission
(B)Nuclearfusion
(C)Artificialradioactivity
(D)Xrayemission
Ans:(B)

28.Who,forthefirsttime,successfullydeterminedthechargeofanelectron?
(A)Thomspon(B)Millikan
(C)Rutherford(D)Coulomb
Ans:(B)

29.Thesolderusedforconnectingelectroniccircuitsconsistsof
(A)LeadandTin(B)TinandIron
(C)CopperandLead(D)LeadandAluminium
Ans:(A)

30.Whattypeofmolecularmotionisresponsibleforheatconduction?
(A)Translational(B)Vibrational
(C)Rotational(D)Spin
Ans:(B)

31.Picktheoddoneout
(A)Compiler(B)Interpreter
(C)Assembler(D)WordProcessor
Ans:(D)

32.MSOfficeisanexampleof
(A)anoperationsystem(B)atelecommunicationsoftware
(C)aprogramminglanguage(D)aproductivitysoftware
Ans:(C)

33.InIndia,theday5thSeptemberiscelebratedasTeachersDaytohonourthebirthdayof
(A)RabindraNathTagore(B)Dr.S.Radhakrishnan
(C)Dr.RajendraPrasad(D)Mrs.IndiraGandhi
Ans:(B)

34.Whichamongthefollowingpollutingagentsisresponsibleforcreatingaholeintheozonelayer?
(A)CO(B)CFC
(C)SO2(D)CH4
Ans:(B)

35.Injectionofweakenedmicrobestoconferresistancetoadiseaseisknownas
(A)Transfusion(B)Vaccination
(C)Inoculation(D)Intimation
Ans:(B)

36.Who,amongthefollowing,istheauthorofDasKapital?
(A)Rousseau(B)KarlMarx
(C)Chanakya(D)Montesquieu
Ans:(B)

37.WhenandwherewillthenextOlympicsbeheld?
(A)Beijing,2014(B)Shanghai,2012
(C)Riedejaneiro,2016(D)Taiwan,2013
Ans:(C)

38.APersianformofsingingapoemiscalled
(A)Ghazal(B)Qawali
(C)Thumri(D)Bhajan
Ans:(A)
39.Greenhouseeffectcauses
(A)increaseoftemperature(B)increaseofmoistureinair
(C)decreaseoftemperature(D)decreaseofmoistureinair
Ans:(A)

40.Theadvantageofrainwaterharvestingisthatit
(A)helpsinreducingfloods
(B)increasesthegroundwaterlevel
(C)causesmorerains
(D)reducesfloodsandreplenishesgroundwater
Ans:(A)

41.Volvo,thecarmanufacturingcompany,introduced
(A)Alarm(B)Foglight
(C)Seatbelts(D)Rearviewmirrors
Ans:(B)

42.TheDarkContinentis
(A)Asia(B)Australia
(C)Africa(D)Europe
Ans:(C)

43.Themajorconstituentofairis
(A)Nitrogen(B)Carbondioxide
(C)Oxygen(D)Hydrogen
Ans:(A)

44.Thesouringofmilktocurdisanexampleof
(A)Saponification(B)Putrefaction
(C)Fermentation(D)Esterfication
Ans:(C)

45.WhichoneofthefollowingcompoundsisformedwhenformaldehydeistreatedwithGrignardreagent?
(A)Primaryalcohol(B)Secondaryalcohol
(C)Tertiaryalcohol(D)Dihydricalcohol
Ans:(A)

46.Flyashis
(A)CO2(B)Organicparticularmatter
(C)Smallashparticles(D)NOx
Ans:(C)

47.Additionofchlorinetorawwaterbeforetreatmentisknownas
(A)Plainchlorination(B)Postchlorination
(C)Prechlorination(D)Superchlorination
Ans:(C)

48.Whichofthefollowingisnotawatertreatmenttechnique?
(A)Reverseosmosis(B)Ionexchange
(C)Electrodialysis(D)Electrostaticprecipitation
Ans:(D)

49.WhichoneofthefollowingisamajorindoorairpollutantinIndia?
(A)Ozone(B)PeroxyAcetylNitrite(PAN)
(C)Carbonmonoxide(D)Sulphurdioxide
Ans:(C)

50.MultiDrugTherapyisfortheinfectionof
(A)Leprosy(B)AIDS
(C)Cholera(D)Hepatitis