You are on page 1of 11

Bahagian A

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

sopan ikhlas bising yakin bersederhana
rajin bersimpati gagal kebersihan membahayaka

n

1. Jangan ____________________ ketika rakan sedang

bersembahyang.
2. Jagalah ____________________ diri dengan mandi sekurang-

kurangnya dua kali sehari.
3. Pengawas perlu menjalankan tugas dengan penuh

______________________.
4. Orang yang ingin Berjaya perlulah _____________________

berusaha.
5. Amalkan sikap ___________________ ketika menyambut sesuatu

perayaan.
6. Apabila kita _______________________, janganlah berputus asa.
7. Jangan menumpang kereta orang yang tidak dikenali kerana

_______________ diri.
8. Orang yang _____________________ tidak mengharapkan pujian

apabila menghulurkan bantuan.
1

Adik boleh memukul abang atau kakak jika tidak berpuas hati 2 . [ 20 markah ] Bahagian B B. Apabila bercakap dengan orang dewasa. Kita perlu ______________________ terhadap rakan yang ditimpa kesusahan. 1. 10. Tandakan () pada pernyataan yang betul dan tandakan (x) pada pernyataan yang salah. gunakanlah panggilan yang ________________.9.

Anak-anak perlu diajar untuk berdikari sejak daripada kecil lagi. Kempen Antirokok bertujuan untuk menggalakkan masyarakat merokok. dengan mereka. 8. Jika kita bersalah terhadap anggota keluarga. 5. [ 20markah ] 3 . 7. Kerosakan peralaatan ditaman permainan membahayakan kanak-kanak yang menggunakannya. Tugas menjaga kemudahan awam hanyalah tugas pihak berkuasa. Kita haruslah mengenali jiran-jiran kita. 9. 10. 6. Semua orang berhak menggunakan kemudahan awam. Kasih sayang tidak penting untuk mewujudkan keluarga yang bahagia. 4. 3. 2. kita haruslah meminta maaf. Kempen Penjimatan Air dan Elektrik akan Berjaya jika mendapat sokongan masyarakat sepenuhnya.

Alam sekitar perlu dijaga supaya sentiasa (bersih. 5. air). 4 . Pembakaran sampah secara terbuka akan menyebabkan pencemaran (udara. berani) tidak mengharapkan bantuan orang lain. Orang yang (berdikari. 2. congkak). Permainan tradisional yang terkenal dinegeri Kelantan ialah (wau. Gong ialah alat muzik tradisional kaum (Melayu. Bahagian C Gariskan jawapan yang betul. 3. 4. 1. Iban). kotor).

Pada bendera negeri Pulau Pinang terdapat gambar pokok (durian. 7. putih). Kita perlu makan makanan yang (manis. Patuhilah peraturan dan undang-undang jalanraya untuk mengelakkan (kebakaran. 6. 8. kemalangan). 9. berkhasiat) untuk kekal sihat. [ 20markah ] ‘ 5 . Warna bendera bagi negeri Sarawak ialah hitam. 10. Pinang). (Thosai. merah dan (kuning. Kuih Bahulu) merupakan makanan tradisional kaum India.

Berpura-pura tidak mengenali mereka. B. Membantu mereka jika mereka ditimpa kesusahan. Supaya kita dapat belajar dengan selesa. Supaya guru-guru tidak malu dengan kita. 1. Bagaimanakah caranya kita mengeratkan hubungan dengan jiran tetangga? A. Memberitahu ibunya perkara sebenar dan meminta maaf. B. C. 3. Cepat-cepat bersembunyi. C. Tidak mempedulikan mereka.Mengapakah kita perlu menjaga kebersihan kawasan sekolah? A. Bahagian D D. B. C. Mendiamkan diri. 6 . Bulatkan jawapan yang betul. Apakah yang patut dia lakukan? A. 2. Kumari terpecahkan pasu bunga kesayangan ibunya. Supaya semua orang melawat sekolah kita.

Hindu C. jujur C. A. Islam 5.4. Nilai murni yang ada pada diri Ah Chong ialah _____________. A. Penganut agama ___________ berpuasa pada bulan Ramadhan. rajin [10 markah ] 7 . Buddha B. berani B.

1. 8 . 2. 4. Arahan :Tuliskan BAIK bagi gambar yang menunjukkan sifat BaikHati dan BURUK bagi gambar yang menunjukkan sifat yang Tidak Baik. Bahagian E E. 3.

3. Saya___________________ oleh guru dan rakan-rakan kerana suka membantu guru-guru dan rakan-rakan semasa mereka memerlukan pertolongan. 9 . Saya menolong tukang sapu mengutip sampah disekitar sekolah supaya sekolah saya _______________________________________. membantu bersih dan ceria kecekalan berjaya disayangi memuji 1. Arahan : Isi tempat kosong berdasarkan pilihan jawapan yang diberi. Saya membantu kawan-kawan yang ada masalah dalam pelajaran supaya kami semua ________________________ dalam pelajaran. (8 markah) Bahagian F F. 2.

(12markah) Bahagian G 10 . maka dia telah berjaya menjadi johan dalam pertandingan Pidato sekolah tersebut. Berkat _____________________ dan sikap rajin Joseph. Semasa rumah Aina dilanda banjir. ramai kawannya ingin ______________________Aina kerana dia seorang yang baik hati. Pelawat yang melawat kesekolah SK Sri Mutiara sering __________________ murid sekolah itu yang sentiasa berkerjasama menjaga kecantikan dan kebersihan sekolah.4. 5. 6.

2. (10markah) 11 .G. 4. 3. Arahan :Tandakan √ pada gambar yang menunjukkan sikap toleransi dan X pada sikap yang tidak bertoleransi. 1. 5.