You are on page 1of 5

Lista cu lecturile suplimentare

orientative
pentru sfarsit de clasa a II-a
Literatura română:
♥Vladimir Colin – Basme; Basmele omului
♥Mihai Eminescu – Poezii
♥Vasile Alexandri – Poezii
♥Ana Blandiana- Poezii
♥Elena Farago- Poezii
♥Tudor Arghezi- Poezii
♥Mihai Eminescu- Basme
♥Mihai Eminescu-Fat-Frumos din Lacrima
♥Mihail Sadoveanu – Dumbrava minunată
♥George Coşbuc - Iarna pe uliţă
♥Ion Creangă – Povesti, Povestiri
♥B. Şt.Delavrancea - Bunicul, Bunica
♥Mihail Sadoveanu - Domnu” Trandafir
♥Alexandru Mitru-Calatoriile lui Fat-Frumos
♥Stela Brie- Castelul Vanturilor, Frumoasa de pe stea
♥Monica Aslan- Basmele Apelor, Povestile
Pamantului
♥Ghicitori, Proverbe, Zicatori

Literatura universală:

♥Noul Testament
♥Psalmii
♥Legende (ale faunei, florei, Cosmosului...)
♥Lemony Snicket- O serie de intamplari nefericite
(un roman fantastic pentru copii intre 9 si 99 de ani
scris in 13 volume extraordinare cu aventuri perfecte

Cel mai mare Guliver .Black Beauty (povestea unui cal extraordinar povestita chiar de el) ♥Micul lord ♥Print si cersetor (apare aici mult indragitul motiv “quid pro quod” schimbarea de rol si fratia cu tot ce inseamna ea bun si rau) ♥Aventurile Baronului de Munchausen ♥Contesa de Segur. clasa a 10-a sau a 12-a) ♥Selma Lagerlof – Minunata călătorie a lui Nils Holgerson ♥Jack London – Colţ Alb. nu toate traducerile sunt reusite) ♥Antoine de Saint-Exupery – Micul prinţ (de citit pentru primul nivel de intelegere al povestii cu imagini.sunt scurte si clare) ♥Lev Tolstoi. despre iubire) ♥Anna Sewell.. in special daca e scrisa in versuri.chiar daca in varianta english version) ♥Roland Dahl.Memoriile unui magar ♥Gellu Naum.(triste) ♥Oscar Wilde – Prinţul fericit(trista si inaltatoare.foarte greu de gasit in limba romana dar e o carte care nu are egal si care merita citita inclusiv de parinti. ♥Frank Baum – Vrăjitorul din Oz ♥Hans Christian Anderson -Povesti.Matilda –o fetita geniala care isi schimba destinul prin autoeducatie. Cartea are foarte mult umor.pentru varsta lor. de reluat in liceu.Fabule (in proza sau versuri ) ♥La Fontaine – Fabule ( cititi cateva fabule inainte de a da cartea la citit copiilor. Merita vazut si filmul (cautati si alte carti pentru copii de acelasi autor) ♥Esop-Fabule – (le plac copiilor..

Travers– Mary Poppins.L. nu trebuie sa ii mai fac reclama.Narnia (10 volume. Aceasta carte e o metafora extraordinara pentru toate varstele si o voi scrie pe lista de lectura pana la masteratul si chiar si dupa doctoratul copiilor . dragoni inaripati si vacante cu zane (se vinde si la scoala) ♥Jonathan Swift – Calatoriile lui Gulliver ♥Michael Ende.) ♥Isabel Abendi.text integral nu repovestit) ♥-Lampa lui Aladin ♥-Sinbad Marinarul .Lewis. Mary Poppins deschide usa. Marry Poppins si casa de alaturi. ♥Jules Renard – Morcoveata (delicioasa.Recomand aceasta carte copiilor care deja citesc foarte bine si vad in fata ochilor nu litere si cuvinte ci iau nastere in fata ochilor lor imagini cu ceea ce citesc.♥P. de preferat in traducerea lui Haralambie Gramescu.. Marry Poppins pe aleea ciresilor.Pippi sosetica in marile Sudului (pentru fani si devoratorii de carti cu Pippi.. a fost reeditata prima parte a cartii Pippi Sosetica si i-au schimbat fondul verde cu unul galben.Povesti cu un carusel fermecat.Poveste fara sfarsit (si filmul merita vazut) ♥C. amuzanta. nu are multa actiune nu-i captiveaza pe toti copiii dar e o carte de referinta ) ♥Astrid Lindgreen.(povestiri arabe. subtila. cruda ca si copilaria ) ♥Johanna Spyri – Heidi. chiar si putin umor rece. fetita muntilor (foarte descriptiva.) -Din seria 1001 nopti. Un singur detaliu: chiar daca are coperta galbena nu o cumparati decat daca are acest titlu. Marry Poppins se intoarce.S.

. mirositi-le si admirati-le ca pe prietenii vechi si buni.The Quilt Maker’s Gift (o poveste extraordinara pentru cei ce stiu sa traduca din engleza. lasati copiii sa va vada citind. Sveșnicov. matusi. Mergeti la biblioteci si librarii impreuna. o pagina pe zi la inceput.Din lumea vrajita a plantelor ♥M. Nu e roman sau carte de povesti. Asezati-va langa ei si cititi impreuna. Invatati (re/amintiti-va ) sa visati impreuna si sa credeti in idealuri si vise si in marile descoperiri ale omenirii care vorbesc despre natura noastra curata si plina de zbor.♥Beatrix Potter.The Tale of Petter Rabbit (english version… mama/tata citeste/traduce copiilor. ) Dragi parinti si copii.Tainele sticlei (o carte fascinanta despre descoperirea sticlei si tainele prelucrarii ei. CITITI in fiecare zi! Mamici si Tatici. invatati-i pe copii sa se indragosteasca de carti si sa devina dependenti de citit ca de apa si aer. sa aveti timpul vostru fericit si placut si mult-asteptat de citit in familie. Are un limbaj foarte plastic si accesibil) ♥Jeff Brumeau-Gail de Marchen .premiata pentru ilustratiile deosebite) Carti de stiinta: ♥Nikolai Ospiov.. . Mangaiati cartile. nu vor fi niciodata destul de mari pentru citit… si cititi-le chiar sotilor/sotiilor o carte buna. vecini si simpatici bunici. Cititi-le seara copiilor chiar daca vi se pare ca sunt mari.

Am pus pe lista in special carti de autori consacrati care intregesc cultura generala si aduc imagini si informatii potrivite varstei. in autobuz. exprimarea. Va rog nu incercati sa cititi toate cartile din lista. Nu uitati: in clasa a treia copiii a nevoie de multa tristete…(incercam sa citim cel putin un capitol pe zi. Pentru cei curajosi si prietenosi cu cititul – jumatate de ora/o ora pe zi. Am incercat sa alcatuiesc o lista cat mai diversa si care sa fie potrivita cat mai multor copii. LECTURA PLACUTA! . in parc..capitol inseamna minim 3 pagini. in natura. inteligenta.. auto-educatia si cultura generala. cu voce tare. Cititi oriunde si oricand: acasa. de catre parinti copiilor sau de catre copii parintilor . puneti o carte cu sau fara poze in baie pe masina de spalat…pentru momentele de ragaz pe care nu le pot numi aici… Aceste carti sunt orientative si pot fi citite in gand. Doar cei care iubesc cititul au voie si in week-end.) AVERTISMENT: cititul intensiv si excesiv poate afecta grav in bine imaginatia.este fooooarte lunga. scrierea corecta.