You are on page 1of 9

[ SULIT

]

SJK ( C ) PEI HWA JB
BAHASA MELAYU ( PEMAHAMAN ) TAHUN 5
PENILAIAN 2 (MEI 2016)

Nama : __________________ ( ) Markah : ____________ %
Kelas :5( ) Tarikh : ______ /5/2016
T/tangan Ibu Bapa: _______

MASA : 1 jam 15 minit

Arahan :
1. Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian: Bahagian A dan Bahagian B.
2. Kamu dikehendaki menjawab semua soalan dalam kedua-dua bahagian ini.
3. Tiap-tiap soalan dalam Bahagian A diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A,
B, C dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja.
4. Bagi Bahagian B, jawapan kamu hendaklah ditulis pada ruang jawapan yang
disediakan.

Bahagian A
(20 markah)
Soalan 1 – 13
Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.

1. Sultan berasa bimbang akan keselamatan rakyat ___________.
A. baginda
B. patik
C. tuanku
D. beta

2. “Ampun _____________ ,sembah patik harap diampun,”sembah Bendahara Ali
kepada sultan.
A. beta
B. patik
C. baginda
D. tuanku

3. Pasukan penyelamat ____________bergegas ke tempat kejadian untuk
memberikan bantuan.
A. silam
B. lama
C. tepat
D. segera

TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 1

manakala D. pramugari 5. Mangsa-mangsa banjir itu ditempatkan ___________waktu di rumah kebajikan untuk menunggu tindakan selanjutnya. Encik Chandran ialah ________ yang menuntut di Universiti Sains Malaysia. _________ rendang di taman permainan itu amat mendamaikan suasana. [ SULIT ] 4. Pakaian pengantin wanita itu digayakan oleh _______ yang ayu. mahasiswa B. seniman C. A. debunga D. cubit D. awal B. yang B. titis B. peragawan B. lama C. Penduduk Kampung Sungkak _______ mengusahakan tanaman buah-buahan. meskipun 8. peragawan D. kekabu C. panjang tangan 10. sementara 7. Doktor Sureen memasukkan beberapa ________ ubat ke dalam mata adik. Kami masih ragu-ragu sama ada berita _________ baru sahaja diterima itu benar atau tidak. A. butir 9. berkas C. A. A. peragawati C. tepat D. buruk sangka C. atau C. A. negarawan 6. bebawang B. serkap jarang B. A. ringan tulang D. pepohon TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 2 . pramugara D. A.

Pulau Pinang C. [ SULIT ] 11. D. Gimis dan keluarga bercuti di ___________ yang terkenal sebagai pulau lagenda. Terdapat label tentang ciri-ciri ________ pada alat pemadam api. B. 15. D. keterangan D. Teluk Bidara D. B. membuta tuli C. Soon Keat ialah murid di Universiti Teknologi Malaysia. A. Ya. Ubat ini sering dicadangkan oleh doktor. Guru akan awas murid-muridnya supaya tidak berlaku sesuatu yang berbahaya. pasang telinga 13. cari jalan B. C. keselamatan B. 16. Kakak menyiram daun-daun kering yang berguguran di halaman rumah. Peti kecemasan perlu dibawa sebagai persediaan kecemasan. A. ubat ini pernah digunakan. ubat ini selamat untuk digunakan. Ibu melarang Hakimi membaiki rak itu secara _______ kerana kemungkinan akan bertambah rosak. C. Ikan todak mempunyai muncung yang panjang dan tajam. A. Pulau Langkawi 14. Setiap peserta perlu dipatuhi arahan dari ketua kumpulan. Pantai Desaru B. TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 3 . D. Pilih jawapan yang paling sesuai bagi ayat tanya yang diberi. A. Ubat itu selamat untuk digunakan ? A. C. B. ambil mudah D. kesihatan C. Kita perlu pakaian baju yang sesuai untuk mengikuti aktiviti perkhemahan. Soalan 15 dan 16 Pilih ayat yang betul. kebaikan 12. Ubat ini perlu dimakan sebiji dalam sehari. Dangau ialah sarang semut yang dibina daripada tanah. Ya. A.

Sebaik-baik sahaja memasuki kedai runcit itu. aku melalui warung Mak Minah yang penuh dengan pelanggan. 24 Januari 2016 10. C. aku pun memasuki kedai tersebut. melihat keadaan di dalam kedai bersih sekali. Aku segera pergi ke bahagian belakang kedai runcit itu untuk mengambil santan kelapa. untuk membeli ikan B. Penulis menaiki basikal ke kedai runcit. memelihara C. menuju ke bahagian belakang kedai. Penulis membeli empat bungkus santan kelapa. A. 17. Sebaik-baik sahaja tiba di kedai runcit Pak Harun. hendak membuat pembayaran. Aku mengambil sebungkus santan kelapa lalu menuju ke kaunter pembayaran. menitikberatkan TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 4 . untuk membeli santan kelapa C. [ SULIT ] Soalan 17 – 20 Baca petikan di bawah. Ibu hendak memasak gulai ikan. Perkataan mengutamakan dalam petikan bermaksud A. B. Mengapakah ibu penulis menyuruh penulis pergi ke kedai runcit? A. C. Aku gembira melihat sikap masyarakat yang menjaga kebersihan. Pekerja-pekerja Mak Minah rajin dan pantas bekerja. D. 20. Masih ada empat bungkus lagi. Ibu menyuruhku ke kedai runcit untuk membeli santan kelapa. Mereka juga mengutamakan kebersihan. Aku pun berbasikal ke kedai runcit Pak Harun. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. B. Aku melihat keadaan di dalam kedai itu bersih sekali. aku berbasikal pulang ke rumah. untuk membeli kelapa D. Warung Mak Minah penuh dengan pelanggan. Dalam perjalanan itu. Selepas itu. penulis A. D. terus mengambil santan kelapa. Sikap tersebut patut diamalkan tanpa mengira masa dan tempat. membenarkan B. Barang-barang di rak disusun dengan kemas.00 pagi Aku sedang membaca buku di ruang tamu. untuk membeli gulai ikan 18. Sabtu. Pilih pernyataan yang salah tentang petikan. Kelihatan pekerja-pekerja Mak Minah ringan tulang dan lipas kudung bekerja. 19. mengusahakan D.

suara kita tidak didengari disebabkan oleh bunyi enjin kereta. Sesal dahulu pendapatan. d) Kebersihan hotel itu sudah menjadi ______________________ para pelancong. Jawapan : _________________________________________________________________ ________________________________________________________ (2 markah) b. i ) Tulis satu nilai murni yang terdapat dalam petikan di atas. Jika berlaku sesuatu kecemasan. b) Kita perlu ___________________ akan kepentingan buku panduan. Sikap cuai tentu akan membawa padah. sesal kemudian tidak berguna. ii) Hotel itu bertaraf lima bintang. (4 markah) Soalan 22 a. c) Jangan _________________ peranan tali pinggang keledar agar keselamatan kita terjamin. Kita perlu mengelakkan diri daripada bermain di kawawan garaj. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Tulis ayat majmuk pancangan relatif dengan menggunakan kata hubung pancangan relatif “yang” i) Susan sekeluarga telah menginap di hotel semasa bercuti di Pulau Langkawi. sekangkang kera memerah keringat buah mulut buka mata ambil masa lipas kudung menambat hati ambil mudah a) Datuk dan nenek berkebun di kebun herba mereka yang hanya ________________. Kita juga tidak boleh meninggalkan peralatan permainan di situ. Baca petikan di bawah. _________________________________________________________________________________ (2 markah) TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 5 . [ SULIT ] Bahagian B (30 markah) Soalan 21 Isi tempat kosong dengan simpulan bahasa yang betul.

Duri pokok ini boleh terlalu panas dan lembap. Ajay berumur 10 tahun. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Pokok ini senang untuk dijaga dan Pokok ini tidak mengeluarkan tidak memerlukan air yang banyak. Setelah mencari maklumat tentang tumbuhan hiasan di Internet. bunga. [ SULIT ] ii) Berdasarkan petikan. penawar ulser perut. a. Penanaman dan penjagaan pokok ini tidaklah susah. juga mengandungi getah yang beracun dan agak berbahaya kepada Pokok ini boleh dijadikan sebagai kanak-kanak. ________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (2 markah) Soalan 23 Bacakan petikan di bawah. Pada pendapat kamu. mengapakah Ajay memilih pokok puding? _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ (2 markah) TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 6 . Ajay mengambil keputusan untuk menanam pokok puding di halaman rumahnya. sesal kemudian tidak berguna. Batang pokok ini perlu sentiasa disiram. Pokok ini Namun. Dia ingin menceriakan halaman rumahnya dengan menanam pokok hiasan. jelaskan maksud sesal dahulu pendapatan. Pokok Bunga Mahkota Berduri Pokok Puding Pokok bunga mahkota berduri Pokok puding ada banyak jenis dan mempunyai bunga yang cantik. warnanya juga pelbagai. Tetapi getah pokok ini boleh memudaratkan jika termakan atau terkena kulit. pokok ini berduri tajam sesuai ditanam di kawasan yang tidak pada batangnya. Pokok ini mencederakan kita.

Ada pula yang tidur lebih lama. Sila lengkapkan peta buih berganda di bawah. Murid-murid mestilah mengatur jadual harian dengan sempurna untuk mendapat tidur yang cukup. Kerja sekolah mestilah disiapkan sebelum waktu tidur. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Apakah yang berlaku ketika seseorang itu sedang tidur ? _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 7 . Ketika kita tidur. Perkataan berlawan bagi segar dalam petikan ialah ________________________. kita berasa segar. Tidur yang cukup amat penting untuk kesihatan. Apabila kita tidur. Selain itu. mereka dapat menumpukan perhatian terhadap pelajaran dengan baik tanpa rasa letih dan mengantuk. sehinggakan kita berasa cepat marah dan mudah berasa jengkel. Ketika bangun pagi. Sistem saraf turut terjejas. Bagi golongan murid pula. ( 1 markah ) b. tubuh akan dicas seperti sebuah bateri. Keperluan tidur bagi setiap orang adalah berbeza. Bagi murid. elakkan menonton televisyen sehingga lewat malam bagi membolehkan kita tidur secukupnya. Pokok bunga mahkota berduri Dijadikan beracun penawar ulser perut (5 markah) Soalan 24 Baca petikan di bawah. [ SULIT ] b. a. Kurang tidur menjadikan kita berasa lemah sepanjang masa dan selalu sakit kepala atau diserang selesema. tubuh mendapat rehat dan menghilangkan keletihan serta ketegangan perasaan yang kita alami pada waktu siang. Ada yang berasa segar dan bertenaga apabila dapat tidur selama enam jam. selalunya mereka perlu tidur lebih kurang lapan jam.

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Berikan dua cara yang perlu murid-murid amalkan untuk mendapat tidur yang cukup. Kesihatan manusia sengaja diabai. Terpikat dengan anak Pak Amin. Supaya kesihatan kita terjamin. Hanya untuk kaut keuntungan. Cucilah tangan sebelum makan. Peniaga yang tamak mengaut keuntungan dapat menjamin kesihatan kita. Digali oleh jejaka idaman. i ) __________________________________________________________________________ ii) ___________________________________________________________________________ ( 2 markah ) Soalan 25 Baca pantun di bawah. Agar terhindar daripada penyakit. a. Daun kelapa melambai-lambai. [ SULIT ] ( 2 markah ) c. Kebersihan makanan perlu dijaga. (1 markah) TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 8 . i ) __________________________________________________________________________ ii) ___________________________________________________________________________ ( 2 markah ) d. Berikan dua kesan kurang tidur. Jangan sampai diri disaman. Tandakan ( √ ) bagi pernyataan yang betul dan ( X ) bagi pernyataan yang salah berdasarkan pantun tersebut. Bersih sungguh air telaga. Dari hulu menaiki rakit. Makanan ringan perlu dielak. Amalan mencuci tangan sebelum makan dapat menjamin kesihatan kita. Pagi-pagi pergi ke pekan. Tampan sungguh anak Pak Jalak. Duduk bersimpuh makan berangan.

i. [ SULIT ] b. ________________________________________________________________________________ ii._______________________________________________________________________________ (3 markah) KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh : Pn. Makanan ringan perlu dielak. _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ (2 markah) c. Muhammad Akmal Bin M Sekak TAN SAW PHING / BAHASA MELAYU K1 / TAHUN 5 / MEI 2016 / MUKA SURAT 9 . _______________________________________________________________________________ iii. Terangkan maksud baris-baris pantun di atas. Supaya kesihatan kita terjamin. Nyatakan tiga cara yang dapat menjamin kesihatan kita. Tan Saw Phing Disemak oleh : En.