You are on page 1of 6

KOLEJ PEMBANTU PERUBATAN ALOR SETAR KEDAH

KEDAH DARUL AMAN

EN. CHIANG WOO HAN

KUMPULAN 36 / JULAI 2015

24 OKTOBER 2016

HAMZAH BIN MOHD SAWAL DBMA15 - 4853
LUKMAN BIN ROSDI DBMA15 - 4856
MOHD AIMAN HAKIMI BIN ARIKAM DBMA15 - 4874
MOHD JANNATUL FIRDAUS BIN HUSSIN DBMA15 - 4876
MOHD SYAZWAN BIN MAT HASSAN DBMA15 - 4879
MUHAMMAD ASYRAF BIN HASAN DBMA15 - 4894
MUHAMMAD FAIZ BIN NASIR DBMA15 - 4896
MUHAMMAD ZULKIFLI BIN MAMAT DBMA15 - 4909

Ketiga investigasi.1. Gout a. Kebanyakkan kes yang berlakuialah dikalangan wanita dengan nisbah 2 kali ganda daripada lelaki (B/S) c. Peringkat ketiga gout ialah chronic gout (B/S) d. Allopurinol 100mg – 300mg per daily adalah ubatan agen NSAID (B/S) . Makanan tinggi kandungan fiber adalah factor pradispos penyakit gout (B/S) c. Keadaan obes adalah antara penyebab primer kepada penyakit arthritis (B/S) b. cecair synovial & tophi mengandungi Kristal yang berbentuk jarum (B/S) e. Manifestasi klinikal bagi penyakit arthritis adalah cecair synovial terkeluar daripada sendi (B/S) d. Peningkatan penghasilan Asid uric adalah antara penyebab berlakunya gout (B/S) b. Arthroscopy merupakan antara investigasi bagi mengesan penyakit arthritis (B/S) e. Penyakit Rheumatoid Arthritis ialah diagnose perbezaan bagi penyakit arthritis (B/S) 2. Arthritis a.

Sampel spesimen akan diperiksa dalam 10% potassium hydroxide (B/S) e. ketoconazole (Nizoral) & Amphotericin (Fungizone) merupakan ubatan anti-fungus (B/S) d. Pengambilan vaksin Bacillus Calmette-Guerin (BCG) merupakan langkah pencegahan daripada terjangkit penyakit tuberculosis (B/S) d. Tinea capitis ialah jangkitan kulat di bahagian badan (B/S) c. Mantoux test adalah ujian bagi menentukan penyakit Tuberkulosis (B/S) b. TB tulang (Bakteriologi) a. Miconazole (Daktarin). Clotrimazole (Canestan). Pesakit hendaklah baring sahaja dikatil supaya penyakit sembuh (B/S) . Pesakit digalakkan berjalan dan bersukan bagi menguatkan tulang belakang yang dijangkiti kuman (B/S) 4. Bakteria Streptococcus faecalis ialah penyebab penyakit Tuberkulosis tulang (B/S) c. Griseofulvin (Fulvicin). Fungus boleh ditransmitkan hanya dengan cara penyebaran daripada binatang ke manusia (B/S) b. Keadaan multiple myeloma dan tumor tulang belakang dapat mengelirukan pendiagnosaan kes tuberculosis tulang (B/S) e.3. Infeksi fungus MSS a.

asthma. Tindakan leukotriene modifiers ialah menghalang tindakan leukotriene (B/S) 6. Pengambilan ubat propranolol merupakan salah satu factor penggalak penyakit psoriasis (B/S) e.5. Terdapat 5 jenis hipersensitiviti (B/S) b. permukaan kulit nipis dan bersinar merupakan tanda- tanda klinikal bagi eczema (B/S) d. psoriasis a. Perawatan bagi kes anafilaksis adalah IM adrenaline 500-1000µg. Lepuh bernanah. Contoh Hipersensitiviti tahap 1 adalah rhinitis. systemic anaphylaxis (B/S) c. Krim kortikosteroid adalah rawatan paling berkesan bagi penyakit eczema kering (B/S) c. Dermatitis. Dalam Hipersensitiviti tahap 4 sel limfosit B yang terlibat (B/S) d. Impetigo ialah keadaan radangan pada kulit secara akut sub akut & kronik (B/S) b. eczema. Reaksi Alergi MSS a. IV Chlorpheniramine 10-20mg & IV hydrocortisone 100-200mg e. impetigo. Tar arang batu digunakan untuk rawatan psoariasis (B/S) .

Pesakit tidak boleh bercakap dan bersalam sekiranya menghidap penyakit STD (B/S) e. Contoh penyakit STD ialah Candidiasis (B/S) b. Kesakitan membuang air kecil adalah salah satu simptom penyakit STD (B/S) d. Pesakit yang mendapat penyakit sifilis akan mengalami tanda-tanda yang kurang selesa seperti keluaran discaj melalui alat kemaluan (B/S) . Sifilis a. Penyakit sifilis adalah satu penyakit yang disebabkan oleh bakteria Treponema Pallidum (B/S) b. Dengan memakai kondom. Sifilis bukanlah penyakit yang berbahaya kerana penyakit ini akan sembuh dengan sendirinya c. STD a. Penggunaan ubat kortikosteroid adalah rawatan terbaik bagi penyakit sifilis (B/S) e. Adalah penting untuk menjalani pemeriksaan kesihatan sekiranya terdapat lesi di alat kemaluan (B/S) 8. jangkitan Treponema Pallidum dapat dikawal (B/S) c.7. Transmisi penyakit ini adalah disebabkan perkongsian alatan mandi (B/S) d.

Zoster merupakan infeksi virus yang melibatkan kulit serta saraf periferi (B/S) . Pesakit gonorea hanya boleh dirawat dengan ubat antibiotic (B/S) 10. Gonorea merupakan penyakit kelamin yang disebabkan oleh Neisseria Gonorrhoeae (B/S) b. Herpes Zoster berlaku disebabkan virus simplex v 1 (B/S) d. Herpes Simplex merupakan infeksi atau gangguan akut pada permukaan kulit oleh virus Herpes (B/S) b. Penyakit gonrea hanya berlaku pada wanita sahaja (B/S) c.9. Penyebab berlakunya herpes simplex adalah herpes simplex virus 1 & herpes simplex virus 2 (B/S) c. Remaja lelaki yang mengalami gonorea akan menjadi mandul (B/S) e. Ujian darah diperlukan untuk mengesan penyakit herpes (B/S) e. Gonorea a. Herpes a. Pesakit gonorea akan merasai kesakitan semasa membuang air kecil (B/S) d.