You are on page 1of 10

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6

BAHAGIAN A

ARAHAN: Pilih dan tanda jawapan yang paling tepat.

1. Apakah yang perlu dilakukan pada alatan yang telah digunakan untuk
membuat projek?

A Diselenggara
B Dibuang
C Disimpan
D Dibiarkan

2. Apakah kegunaan alatan pada gambar dibawah?

A Memotong Bod Lekap C Memotong Zink
B Memotong wayar D Memotong perspek

3. Mengapakah lakaran projek perlu dibuat terlebih dahulu sebelum mula
membuat projek yang sebenar?

A Untuk menentukan reka bentuk projek yang dikehendaki.
B Untuk menentukan harga projek.
C Untuk mencantikkan projek.
D Untuk melengkapkan proses kerja.

4. Sebelum menyapu glu (gam) pada permukaan, apakah yang perlu
dilakukan?

A Sapu cat pada permukaan.
B Bersihkan permukaan.
C Paku permukaan
D Jemurkan pada matahari

5.

1

adalah sejenis plastik keras dan dinamakan sebagai akrilik. 6. B Kereta akan bergerak perlahan. A PVC C Perspek B Kepingan Zink D Papan lapis 7. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 GAMBAR 1 Apakah yang akan berlaku jika kamu tidak memasang komponen seperti dalam gambar 1 di atas dalam model kereta yang kamu buat? A Kereta akan bergerak laju. A aluminium C prespek B zink D kayu 8. Bahan ini diambil daripada hasil hutan dan mudah dipotong menggunakan gergaji tangan. D Kereta mengundur ke belakang. C Kereta tidak bergerak. Apakah nama bahan tersebut? A aluminium C prespek B zink D kayu 2 . Namakan bahan pada gambar dibawah. …………..

Apakah nama alatan tangan tersebut tersebut? A Gergaji Lengkung Halus C Pahat B Pistol Pengokot D Pistol Perekat Panas 12. Sejenis gentian yang dibuat daripada serat kayu lembut yang dimampatkan. Bahan ini adalah sejenis bahan logam yang mudah berkarat jika tidak dijaga. Apakah nama bahan tersebut? A papan lapis C prespek B zink D kayu 10. Apakah nama alatan tangan tersebut tersebut? 3 . Apakah nama bahan tersebut? A Papan lapis C prespek B zink D MDF 11. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 9.

Apakah fungsi pistol pengokot? A Mencairkan rod perekat panas. 14. C Memotong kayu secara halus. Namakan bahan pengikat dan pencantum dibawah? A Dawai kokot C Glu panas B Paku D Skru 15. Namakan bahan pengikat dan pencantum dibawah? 4 . D Mencantumkan kepingan yang nipis. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 A Gergaji Lengkung Halus C Pahat B Pistol Pengokot D Pistol Perekat Panas 13. B Melucutkan penebat wayar.

Gegancu pemacu dan gegancu dipacu dihubungkan dengan rantai untuk berfungsi. A elektrik C mekanikal B elektromagnet D elektromekanikal 20. Apabila arus elektrik dialirkan ke motor. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 A Dawai kokot C Glu panas B Paku D Skru 16. Gear perlu dipasang secara __________ antara satu sama lain untuk menggerakkan sistem yang dipasang. Sistem pergerakan pada kit model yang menggunakan motor dan arus elektrik dikenali sebagai sistem asas ______________ . A roda C roda bergigi B suis D roda penarik 19. A suis C rangka B bateri D syaf 18. A bersentuhan C jarak B berjauhan D terbalik 17. Apakah aktiviti yang sedang dilakukan dibawah? 5 . bahagian ________ akan berputar dan menggerakkan bahagian lain dengan menggunakan gear. Gegancu (spoket) adalah _______________ yang digunakan bersama dengan rantai.

Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 6 . REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 A menanda C mengukur B memotong D megukir BAHAGIAN B A.

Kita perlu berhati – hati menggunakan mata gergaji lengkung halus kerana mudah _____________________. Terdapat pelbagai jenis pahat yang digunakan dalam kerja kayu. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 gergaji lengkung Rod perekat pahat tepi serong tenaga elektrik halus panas elektrik perspeks motor pahat papan dawai kokot legap papan tanda patah pencantum elektronik kukuh 1. antaranya ialah ______________________________. 5.________________. 4. mudah di lentur. 7. 9. Gergaji tangan digunakan untuk memotong kayu dan ______________ yang tebal. 8. 10. 3. 6. meraut. PVC di buat daripada bahan ___________________ yang tidak dapat menembusi cahaya melaluinya. 7 . Bahan bukan logam yang ringan. __________________________________ digunakan untuk menggergaji bentuk lengkung pada bahan yang nipis. kuat dan tahan lama. Perspeks digunakan dengan meluas dalam penghasilan produk seperti _____________________. Paip PVC digunakan dengan meluas dalam sistem perpaipan bekalan air dan pendawaian _______________. 2. keras dan tahan lama adalah sejenis bahan yang di panggil _________________. meratakan tanggam dan membersihkan bucu tanggam. pembuatan perabot dan plat nombor kenderaan. _____________________ adalah alat yang digunakan untuk kerja memahat. PVC ialah sejenis bahan plastik yang ringan. keras .

7. 3. 5. 6. 1. 2. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 B. Namakan alatan tangan dan bahan di bawah. 8 . 8. 4.

_________________________ D. C. 10. 1. 9 .  Menaik dan menurunkan cangkuk kren. Nama Komponen Fungsi Gear  Mengurangkan dan menambah kelajuan serta memindahkan tenaga putaran syaf pada sudut tertentu Gegancu  Memindahkan kuasa pergerakan motor Motor  Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kinetik. Kenal Pasti Bahan Pembinaan Projek Dan Fungsinya. ___________________________ 2. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 9. Namakan sistem asas elektromekanikal di bawah.

Nama Komponen Komponen Fungsi 1 2 3 -SOALAN TAMAT- DISEDIAKAN OLEH: DISEMAK OLEH: ________________ ________________ (NURAINI BINTI MADIAMAN) (RASHIDAH RAHMAN) GURU SUBJEK PENOLONG KANAN KURIKULUM REKA BENTUK & TEKNOLOGI SEK. PERMAI 10 . PERMAI DISAHKAN OLEH: ________________ (LUCY DULLAH KHAN) GURU BESAR SEK. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 Bil. PERMAI SEK. KEB. KEB. KEB.