You are on page 1of 29

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

‹› .

are drepturi egale .NURSING = OMS defineste nursingul ca o parte integranta a sistemului de ingrijire a sanatatii ce cuprinde promovareasanatatii . prevenirea bolii (profilaxie) si ingrijirea persoanei bolnave (fizic. asezarile comunitare si in toate formele de asistenta sociala. sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea . cu conditia ca acesta saaibe taria. fiebolnav sau sanatos. 55961411 procesul-de-nursing Document Transcript  1. psihic si handicapati) de toatevarstele. sa ajuti individul. asistenta.COMUNITATEA = este ansamblul unei populatii de pe un teritoriu geografic . preferinte. fie acesta bolnav sau sanatos. Nursingul a fost reorientat spre o noua conceptie de ingrijire . mental. indeplineste standardele stabilite de CAM si este autorizata sa practice aceastaprofesie in .avand o forma de gestiune administrativa comuna .A INGRIJI inseamna a aplica un complex de activitati in scopul mentinerii si recastigarii sanatatii precum si prevenireaimbolnavirii. centrata nu pe sarcini ci pepersoana ingrijita .NURSINGUL COMUNITAR = este sinteza practicii de nursing si a educatiei sanitare .NURSA = nurse in engleza= cea care ingrijeste. cu scopul de a mentine sistimula sanatatea populatiei.DEFINITIA NURSINGULUI data de VIRGINIA HENDERSON este : Sa ajuti individul.NURSA este o persoana care a parcurs un program complet de formare aprobat de Consiliul Asistentelor Medicale. vointa sau cunoasterea necesare pentru a o face.Nursingul se bazeaza pe principiul ca fiecare persoana merita ocrotire si atentie egala . 1 PROCESUL DE NURSING INTRODUCEREA IN PROFESIEIn engleza to nurse = a ingriji.nevoi si probleme unice. legate prin interese si valori comune . care are dreptul de a lua decizii privind propria sanatate. considerata un tot unitar. in toate unitatile sanitare . iar membrii sai au interrelatii cu grupuri sociale si institutii. si sa actioneze in asa fel incat acesta sa-si poarte de grijasingur cat mai curand posibil.. sa-si afle calea spre sanatate sau recuperare. atrecut examenele stabilite de CAM.

insusirea competentelor de baza . fara a face o procedura pentru care nueste calificata Nursa raspunde de propria activitate si de practica ei .inlaturarea suferintei  2. concordanta cu pregatirea si experienta sa . Acest proces dureaza toata viata de la conceptie pana la moarte. ce participa laasigurarea sanatatii in activitati inrudite. afectatesemnificativ prin schimbari ale starii de sanatate. daca ar fi avut forta. in orice situatie s-ar afla.RESPONSABILITATILE NURSEI . medicale. Ea este pregatita printr-un program de nursing sa asigure promovarea sanatatii. dar supravegheaza si este raspunzatoare de ingrijirileauxiliare si de pregatirea elevilor.boala si probleme - stabileste relatii de incredere cu bolnavul si apartinatorii - .biologice si umaniste . Pentru a indeplini aceste functii nursingul foloseste cunostinte si tehnici din stiintele fizice.prevenirea imbolnavirilor si ingrijirea celor bolnavi in orice situatie la nivel de comunitate . sociale.capacitatea de a intelege ceea ce simt cei din jur Nursa urmareste reactiile individuale. psihice si sociale .pregatire sociala.restabilirea sanatatii . vointa sau cunostintelenecesare.acorda ingrijiri de confort (cand bolnavul nu poate) in fct de varsta. FUNCTIILE NURSEI 1. de natura independenta . ca partener . 2CALITATILE NURSEI .ROLUL NURSEI in conceptia VIRGINIEI HENDERSON consta in : A ajuta persoana bolnava sau sanatoasa sa-si mentina sau recastige sanatatea (sau sa-l asiste in ultimele saleclipe ). familii si grupuri .ROLUL NURSEI descris de OMS este : Sa asiste indivizi.cunostinte de psihologie .promovarea sanatatii - prevenirea imbolnavirilor . sa optimizeze si sa integreze functiile fizice . prin indeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi indeplinit singur. Asistenta medicala trebuie sa indeplineasca aceste functii astfel incat pacientul sa-si recastige independenta catmai repede posibil. Personalul nursing lucreaza .atitudine potrivita fata de pacient si de familia sa . familiale si de grup fata de problemele actuale sau potentiale de sanatate. alaturi de lucratori de alte profesiuni si ocupatii. tehnica si practica in unitatile sanitare si in comunitate .

LEVINE ( n 1920) .MYRA E.IMOGENE M.teorie bazata pe conservarea energiei pacientului si conservarea integritatii fizice. 3 7. practicanti si studenti 6. organizarea timpului. informatica.Sora CALISTA ROY ( n 1939) – centrarea nursingului pe . economie. pedagogie 4.BETTY NEUMAN . in special cercetare nursing. KING (n 1923) – teorii ce se bazeaza pe interactiunea dintre individ. functia economica .propune gandirea inductiva si abordarea deductiva in studiul nursingului. functia educativa .educa pacientii - educa alti profesionisti din domeniul sanitar . social.HILDEGARD PEPLAU (n 1909) – teorie centrata pe relatia terapeutica dintre nursa si pacient.VIRGINIA HENDERSON (1897 – 1996) – teoria celor 14 nevoi fundamentale.identifica domenii de cercetare . precizarea prioritatilor de aprovizionare  3. de natura interdependenta - colaboreaza cu profesionisti din alte domenii(sanitar.gestionarea serviciului.descrie autonomia in nursing. psihologie.DOROTHEA OREM . informeaza.educa personalul din subordine . de natura dependenta - aplica metodele de observatie si tratament la indicatia medicului - observa modificarile provocate de boala sau tratament asupra bolnavului si le transmite medicului 3.promoveaza conditii mai bune de viata si sanatate in colectivitate 2. educativ.psihice si sociale a pacientului . functia de cercetare .participa activ la activitatea echipei de asistenta sanitara . TEORII NURSINGFLORENCE NIGHTINGALE (1820 – 1910) – teorie bazata pe mediul inconjurator.face educatie pt sanatate pacientului si familiei ( presupune calitati psihologice si aptitudini pedagogice) .impune dezvoltarea unor calitati specifice pe fondul unei pregatiri profesionale si morale superioare . invata si sustine bolnavul . functia profesionala .MARTHA ROGERS ( n 1914) – teorie bazata pe relatia dintre om si mediul inconjurator.acorda direct ingrijirea . administrativ) si participa la activitati interdisciplinare - utilizeaza in practica profesionala cunostinte teoretice si practice din medicina. grupuri si societate.dezvolta practica nursingului pe baza gandirii critice si a cercetarii 5.

4 I.interventii curative pt tratamentul bolilor . categorii sociale . REORIENTAREA SERVICIILOR DE SANATATEOMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii.asistenta ajuta persoana ingrijita sa se adapteze la dificultatile cauzate de problemele de sanatate.P.JEAN WATSON ( n 1940) – indica factorii care influenteaza nursingul ca stiinta. ingrijiri de prevenire primara= mentinerea si promovarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor .Pentru dezvoltarea IPS sunt necesare: 1.OMS – cuprinde 193 de tari printre care si Romania.Conferinta de la Alma Ata 1978.prevenirea specifica (vaccinuri .educatia sanitara ( alimentatie .recuperarea - urgenteleIPS – acopera trei niveluri de interventii: 1. .1979 – lansarea strategiei mondiale “ Sante pour tous d`ici l`an 2000” (sanatate pt toti pana in anul 2000) .  4. - Conferinta de la Viena – 21 – 24 iunie 1988.s-a enuntat principiul IPS ( ingrijiri primare de sanatate) prin “Declaratia de la Alma Ata “. profilaxia unor boli) 2.ingrijiri curative curente .IPS – favorizeaza ingrijiri complete : . contraceptie) . ingrijiri de prevenire tertiare= recuperarea . nivelul de educatie al populatiei . individ si sistemul sau adaptativ. resurselor de apa . .S. ingrijiri de prevenire secundara constau in : .Pentru reorientarea serviciilor de sanatate sunt importante : . ( INGRIJIRI PRIMARE DE SANATATE ) O buna ingrijire medicala presupune trecerea de la ingrijirile terapeutice la ingrijirile primare de sanatateIPS= ingrijiri de sanatate comunitara deoarece solicita participarea comunitatii (a tuturor membrilor ei).promovarea sanatatii - prevenirea imbolnavirilor . caracteristicile populatiei .creata in 1948 – este o institutie specializata a Natiunilor Unite careia ii revinepe plan international responsabilitatea principala in probleme sanitare si de sanatate publica.1984 – s-au adoptat cele 38 de obiective ale sanatatii pt toti de catre tarile membre ale Uniunii Europene. identificarea a ceea ce inseamna IPS.a fost luata o importanta decizie privind reorientarea educatiei si practicii asistentilor pt cresterea eficacitatii profesionale.- necesitatea studierii climatului . prevenirea agravarii lor si tratamentul complicatiilor 3. consta in : .

5 CONCEPTII DESPRE SANATATE OMS = sanatatea este o stare de bine fizic .populatia si lucratorii sanitari sa cunoasca necesitatile de sanatate studiind costul si incidenta economica. HENDERSON = sanatatea este o stare in care necesitatile sunt satisfacute in mod autonom . mental si social ce nu consta numai in absenta bolii si a infirmitatii. HENDERSON . Postulatele - . psihica . o fiinta in continua schimbare siinteractiune cu mediul sau inconjurator . Este un eveniment . o fiinta responsabila . cu manifestari specifice pe care si le satisface singur daca se simte bine. o dificultate sauinadaptare la o situatie noua . 3.  5. natura muncii efectuate de barbat sau femeie . armoniei . incidenta unor boli. CONCEPTIA DESPRE BOALAEste ruperea echilibrului . El tinde spre autonomie insatisfacerea necesitatilor sale . libera si capabila de a se adapta. psihologice . resurse economice . sa se recunoasca valoarea sociala si economica a IPS si a persoanelor care le acorda . HENDERSONConceptele principale ale acestui model sunt : • individul bolnav sau sanatos este vazut ca un tot unitar prezentand 14 nevoi fundamentale pe care trebuie sa si le satisfaca • scopul ingrijirilor este de a pastra sau restabili independenta individului in satisfacerea acestor nevoi • rolul asistentei este suplinirea a ceea ce el nu poate sa faca singur. 2. provizorie sau definitiva. caracterul urban sau rural .V.individul este o entitate bio-psiho-sociala formand un TOT indivizibil. initierea personalului sanitar si a consumatorilor de IPS a) – personalul sanitar sa cunoasca diferite medii de viata si sa stie sa lucreze cu populatia (sa asculte . El are necesitatifundamentale . putand merge pana la respingerea sociala aomului din anturajul sau . b) – populatia sa fie pregatita sa coopereze cu lucratorii sanitari. sa stie sa utilizeze informatia. nu se limiteaza laabsenta bolii. CONCEPTUL DESPRE OMOMUL – este o fiinta unica avand nevoi biologice . sa stie sa alcatuiasca un plan de ingrijiri . sa inteleaga) . MODELUL CONCEPTUAL AL V. sociale si culturale . V.Componentele modelului conceptual sunt: 1. un semnal de alarma tradus prin suferinta fizica .

sa posede cunostintele necesare pt tanaramama. Competenta asistentei medicale presupune cunoasterea modelului . Nevoile fundamentale = necesitatile fiziologice.este initiativa proprie a asistentei si consta in cresterea independentei persoanei prin suplinirea lipsurilor sale.asistenta preia din rolul medicului si cedeaza din functiile sale personalului necalificat .individul este un tot caracterizat prin nevoi fundamentale . vitale . pt ca el sa-si satisfaca cerintele si fara handicap) d) sursa de dificultate – este cauzata de lipsa de forta . obiceiuri. Valorile . Astfel nursa sa fie constiinta celui lipsit de constiinta. ochiul celui ce si-a pierdut vederea. Elementele a) scopul profesiei – ajuta pacientul sa-si conserve si sa-si restabileasca independenta . mana celui caruia i-a fost amputata . maturitate . e) interventia aplicata persoanei. unice fiecarui individ . dragostea de viata pt cel ce incearca sa se sinucida.societatea asteapta un serviciu din partea asistentei – serviciu executat numai de ea 3. 6 f) consecintele = rezultatele obtinute. atingerea scopului. individul nu mai este independent . intreg 2.sunt comune tuturor fiintelor umane .asistenta poseda functii proprii . b) obiectivul profesiei – este beneficiarul (pacientul) tinand cont ca el formeaza un tot cu nevoi comune .este de suplinire a dependentei si a necesitatilor(asistenta sa faca pt pacient ceea ce el nu poate face . orice fiinta umana tinde spre independenta si o doreste .cand una dintre nevoi nu este satisfacuta .trebuiesc satisfacute pt a atinge un nivel optim de bunastare . starea de sanatate. de vointa sau de cunostinte. favorizeaza vindecarea si asista muribunzii spre un sfarsit demn. .  6. c) rolul profesiei . TEORIA CELOR 14 NEVOI FUNDAMENTALE Virginia Henderson a descris teoria celor 14 nevoi fundamentale prin care a pus baza conceptului de ingrijirecentrat pe persoana ingrijita. Cele 14 nevoi difera in functie de individ. ameliorarea sau castigarea independentei. de autonomie. Cele 14 nevoi reprezinta un TOT – satisfacerea sau nesatisfacerea unei nevoi are consecinta asupra satisfacerii saunesatisfacerii celorlalte. esentiale si aspiratiile fiintei umane.

Nivel acceptabil in satisfacerea nevoilor = exista un grad de insatisfactie care nu afecteaza independentapesoanei . creativitate PIRAMIDA LUI MASLOW  8. etice si legislative. sursa de dificultate .nevoi fizice si corporale elementare . realizandu-se un nivel . NEVOIA DE APARTENENTA . pierderea serviciului)3.nevoia de a apartine unui grup. nevoia de putere . a bea. NEVOI FIZIOLOGICE . telul si rolul profesiei . tehnice.nevoia de a fi iubit si stimat . A invata cum sa-ti pastrezi sanatatea  7. DEPENDENTA in satisfacerea nevoilor = imposibilitatea persoanei de a fi independent din lipsa de forta . a comunica. A bea si a manca 3. de a fi recunoscut si acceptat .si mentine temperatura in limite normale 8. A se misca si a avea o buna postura 5. A elimina 4. NEVOIA DE SIGURANTA -manifestata in cazul agresiunilor externe ce afecteaza individul ( razboi.nevoia de a stapani situatia. A respira si a avea o buna circulatie 2. catastrofe. conceptual de nursing . A fi preocupat in vederea realizarii 13. de a proteja tegumentele si mucoasele 9. A dormi si a se odihni 6. A. a te odihni. 7 CLASIFICAREA NEVOILOR FUNDAMENTALE TEORIA LUI MASLOW1. relationale. NEVOIA DE RECUNOASTERE .de a-ti fi recunoscuta competenta si statutul in societate5. ingrijit .a manca. A actiona conform propriilor convingeri si valori . 8 INDEPENDENTA in satisfacerea nevoilor umane = satisfacerea nevoilor prin forte proprii. Demersul stiintific este un instrument logic si sistematic care ii permite asistentei sa continue si sa planifice ingrijiride calitate. a te distra. A se imbraca si dezbraca 7. A fi curat .nevoia de a avea cui impartasi4. A comunica 11. de a practica religia 12. A evita pericolele 10. naturainterventiei si consecintele acesteia. NEVOILE FUNDAMENTALE 1. a elimina2.realizarea personalitatii - autodepasire. NEVOIA DE REALIZARE . A se recrea 14. Modelul conceptual al nursingului cuprinde scopul. cunostintele acumulate sicunoasterea demersului stiintific. Cunostintele acumulate sunt : stiintifice. de vointa sau cunoastere.

. infectie. MANIFESTAREA DE DEPENDENTA = o nevoie este nesatisfacuta din cauza unei surse de dificultate( este un semn care arata neputinta persoanei de a-si satisface o nevoie-ex : cefalee. TIPURI DE DEPENDENTA a) DEP. DESCRESCANDA – este o incapacitate temporara. un obstacol in satisfacerea unei nevoi fundamentale.DEPENDENTA MODERATA – ex :extractie dentara. pansament compresiv). a unei proteze).de la individ (ex : corp strain. acceptabil de satisfacere a nevoilor ( ex : folosirea carjelor. asistenta suplineste ceea ce nu poate face bolnavul SURSELE DE DIFICULTATE SURSA DE DIFICULTATE – este cauza dependentei. POTENTIALA - problema de dependenta apare din cauza unei predispozitii (ex: la un bolnav imobilizat la pat poate apare escara) . gradul de dependenta se reduce treptat pana la atingera autonomiei d) DEP. PROBLEMA DE DEPENDENTA = schimbare defavorabila de ordin bio-psiho-social cultural sau spiritual insatisfacerea unei nevoi fundamentale care se manifesta prin semne observabile(manifestari de dependenta).  9. rinoree NIVELUL 3 - DEPENDENTA MAJORA – ex : pacient imobilizat din cauza unei fracturi NIVELUL 4 – DEPENDENTA TOTALA – pacient comatos. familie.ex : modificarea rolului social= somaj. • Interni . sonda vezicala.se rezolva prin actiuni preventive b) DEP.afecteaza toate nevoile. NIVELURI DE DEPENDENTA NIVELUL 1 . 9 2) de ordin PSIHOLOGIC – reprezinta stari sufletesti si intelectuale ce influenteaza nesatisfacerea unei nevoi (stres. . dar urmeaza sa fie corectata c) DEP.persoana este AUTONOMA = independenta NIVELUL 2 . anxietate. SURSELE DE DIFICULTATE sunt cauzate de factori : 1) de ordin FIZIC – reprezinta cauzele interne sau externe ce duc la nesatisfacerea unei nevoi. PERMANENTA – dependenta nu poate fi corectata. ACTUALA – problema de dependenta exista . . rinoree. problema articulara) • Externi – din afara organismului (ex : sonda nazo- gastrica. emotie. tahicardie). doliu). 3) de ordin SOCIAL – reprezinta problemele legate de incadrarea persoanei in comunitate .

varsta. stres.date obiective : observate de asistenta despre pacient b) informatiile sunt formate din: . anturaj / .ETAPELE PROCESULUI DE INGRIJIRE sunt : I. Analiza si interpretarea lor III. eliminare. Culegerea de date II. dialogul .proteze.date relativ stabile : date generale(nume.conoasterea asteptarilor sale (privind ingrijirea. intensitatea durerii. 4) de ordin SPIRITUAL – reprezinta revolta persoanei asupra sensului vietii . – interviul = intrevederea .indirecte : familia. antecedente patologice.observatia 3. sau religioase cu repercursiuni mai ales asupra varstnicilor.  10. oboseala. muribunzilor .Identificarea problemelor sebazeaza pe : a) cunoasterea pacientului b) informatiile culese a) cunoasterea pacientului inseamna: - cunoasterea deficientelor sale .Planificarea ingrijirilor IV. a cunostintelor despre sanatate . familie. membrii echipei de sanatate. . Aplicarea interventiilor V.directe : pacientulSurse de informatie : . somn.sex). Asistenta intervine direct asupra sursei de dificultate sau asupra manifestarilor de dependenta.structurat : . PROCESUL DE INGRIJIREDEF: Metoda organizata si sistematica ce permite acordarea de ingrijiri centrate pe reactiile particulare fiecarui individ . discutia cu pacientul / . Evaluarea I. intensitatea Informatiile sunt : durerii.cunoasterea resurselor de a face fata nevoilor de sanatate / . reactii la tratament. disconfort.interviul Mijloace de obtinere a informatiei : 2. . deficite senzoriale. elemente fizice(grup sanguin. sanatatea si spitalizarea) . gusturi personale. anturajul. – utilizarea simturilor 1. 10 alergii). dosarul medical / 1.atunci cand apar modificari reale sau potentiale ale sanatatii. dificultate de comunicare probleme de adaptare la o cultura. CULEGEREA DE DATEPentru o buna ingrijire a pacientului asistenta trebuie sa identifice problemele bolnavului. dileme filozofice. 5) din LIPSA DE CUNOSTINTE din cauza lipsei cunoasterii de sine . serviciu nou. boala si mediu pot fi afectate unele nevoi.date variabile : functii vitale.date subiective : expuse de pacient / . anxietate . comunicare .

explica scopul interviului. ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR Analiza se face prin : • examinarea datelor / independenta • clasificarea lor in date de : dependenta • stabilirea problemelor de ingrijire • recunoasterea problemelor si prioritatilor Interpretarea este explicarea cauzei problemelor de dependenta ( aflarea sursei de dificultate). apetit prezent . Etapele interviului • inceperea interviului : asist se prezinta. respiratie.alimentatie la ore fixe . 24 resp/min DIAGNOSTICUL DE INGRIJIRE ( NURSING) DEFINITIILE DG NURSING Este . dand dovada de empatie si ascultare Asistenta va facilita interviul punand intrebari inchise sau deschise. 15 resp/min .respiratie superficiala . asigura pacientul de confidentialitate • desfasurarea interviului: asist pune intrebari al caror raspuns vor forma “profilul” pacientului • concluzia interviului 2. agitatie) • atingere ( temperatura. geamat) • vedere ( facies.insomnie . cerand sa i se povesteasca sau descrie ceea ce simte pacientul.utilizarea simturilor • auz (voce.inapetenta - somn linistit. dpdv bio-psiho-social . Ea urmeaza sa sintetizeze datele expuse si sa elimine partile subiective.  11. 8 ore / noapte . investigatii radiologice si endoscopice. 11 II. tensiometre) 3. durere) • asigura intimitatea si confortul pacientului • abordarea unei atitudini de acceptare si respect. cultural si spiritual - in observarea pacientului se folosesc si instrumente de masura( termometre. procese patologice) Pe langa profilul pacientului se face si examenul fizic pe sisteme si aparate.respiratie eficienta. – observatia – presupune depistarea surselor de dificultate . induratie) • miros ( halena.explorari functionale si examene de laborator. . obtine date de baza Tipuri de interviu : . eruptie. ora de masa.semistructurat : urmareste anumite obiective Scopul interviului : • obtinerea de date de la pacient • observarea pacientului • determinarea lui sa participe activ la stabilirea planului de ingrijire • inceperea relatiei asistenta- pacient Conditiile interviului : • alegerea momentului oportun pt pacient ( somn.pacientul va fi observat ca un TOT .Ex: Manifestari de independenta Manifestari de dependenta .

12 POSIBIL – sunt indicii ce pot arata prezenta unei probleme ( incertitudine) COMPONENTELE DG NURSING 1. incapacitate.Diagnosticul de ingrijire releva rolul autonom al asistentei. Ex: . Grondin. Riopelle Este un anunt concis. 3.legat de 3. deteriorare. si legatede o sursa de dificultate.Grondin.E. Riopelle O problema de sanatate reala sau potentiala pe care nursele. R. o piedica in satisfacerea unei nevoi fundamentale. oboseala EX de DG NURSING: . A.diminuare. Paneuf. TIPURI DE DG NURSING ACTUAL- problema este prezenta POTENTIAL.dificultate de a comunica . deficit. L. al manifestarilor de dependenta ale persoanei. . I. prin baza pregatirii si experientei lor sunt capabile( calificate) sa acorde ingrijire. I. Problema de dependenta 2. Semnele = manifestarile de dependenta Ex: .manifestata prin constipatie - manifestata prin limbaj incoerent . actual sau potential. o forma simpla si precisa care descrie raspunsul (reactia ) persoanei sau grupului la o problema de sanatate. regrupate sau nu . Etiologia ( sursa de dificultate ) = P. Etiologia = sursa de dificultate (cauza) Este un obstacol.din cauza .Incapacitatea de a dormi .alterarea eliminarii intestinale . laevenimentele de viata ale unei persoane . Paneuf. M.incapacitatea de a dormi 2.exista un risc de aparitie a unei probleme  12. Problema de dependenta In enuntarea problemei de dependenta se folosesc termeni ca : alterare. perturbare. Semnele ( manifestarile de dependenta) / 1. dificultate.datorita . Lussier. ale unei familii sau ale unei colectivitati .S. M.Alterarea eliminarii intestinale din cauza alimentatiei sarace in fibre manifestata prin constipatie. - Dificultatea de a comunica din cauza traumatismului cranian manifestata prin limbaj incoerent. L. Cahier In 1990 este adoptata def dg de nursing la Adunarea Generala NANDA (North American Nursing DiagnosisAssociations).manifestata prin insomnie.El constituie o judecata practica bazata pe colectarea si analiza datelor si serveste de pivot la planificarea ingrijirilor. Ex: . Enuntul unei judecati clinice asupra reactiilor la problemele de sanatate prezente sau potentiale.

a mijloacelor de desfasurare si a precautiilor ce trebuiescluate. STABILIREA PRIORITATII intre problemele de dependenta Se are in vedere in ce masura nevoia nesatisfacuta ameninta homeostazia pacientului. Asistenta trebuie sa stie sa le recunoasca . stresul. Uneori problema de dependenta poate fi privita si ca sursa de dificultate. nevoia ce poate compromite serios securitatea pacientului 4. Se stabilesc prioritatile . nevoia care antreneaza o mare cheltuiala de energie 3. o nevoie ce deranjeaza confortul pacientului 7.  13. o nevoie ce repercuteaza asupra mai multor nevoi 6. III. securitatea sa si gradul deindependenta.Planul de interventie tine cont de prescriptiile medicale si cuprinde : a) obiectivele de ingrijire b) interventiile Asistenta judeca urgentele si importanta problemelor de dependenta si decide prioritatile in cursul unei zile demunca. apoi se se stabilesc obiectivele.reprezinta un comportament pe care il . HOMEOSTAZIA= proprietatea organismelor vii de a mentine in limite foarte apropiateconstantele mediului intern. datorita stresului manifestata prin insomnie. o nevoie ce este importanta in ochii pacientului O alta metoda de a stabili prioritatile este ierarhizarea nevoilor dupa Maslow. sa le semnaleze si sa le trateze in colaborare cu medicul . a) obiectivele de ingrijire . o nevoie ce repercuteaza asupra demnitatii pacientului 8. oboseala. 13 Ordinea in care se vor satisface nevoile afectate este: 1. Nesatisfacerea unei nevoi arerepercursiuni asupra celorlalte nevoi. Este o stare de echilibru si autoreglare care se instaleaza intre diverse procese fiziologiceale persoanei (homeostazie fiziologica) sau procesele psiho-sociale (homeostazie psiho-sociala). prevederea etapelor. PLANIFICAREA INGRIJIRILORDEF: stabilirea unui plan de interventie . nevoia a carei nesatisfacere pune in pericol homeostazia 2. ca raspuns fiziopatologic alorganismului . Ex: durerea . nevoia ce determina un grad important de dependenta 5. Evolutia spre o nevoie superioara se realizeaza cand nevoia inferioara este satisfacuta. frica Problema conexa = complicatia – este o problema reala sau potentiala de sanatate .

APLICAREA INGRIJIRILOR Reprezinta ceea ce face asistenta .se va evalua peste 24 de ore IV.pasiv – ce se face de catre asist pt pacient ( va fi supravegheat privind. . sa efectueze. / - rezultatul obtinut .pacientul – executa actiunile planificate pt el /.se evalueaza atingerea obiectivelor : obiectiv atins.in ce masura poate face pacientul actiunea (in fct de capacitatea de invatare) ( R )= realism 5. intervalul orar si durata pe care se aplica actiunea Ex: . in timpul zilei.si rezultatul pe care dorim sa-l obtinem in urma interventiilor ex: 1. obiectiv nerealizatSe evalueaza: .P.sa faca cu ajutorul) 3..I. profesionale - familia – in unele cazuri ajuta in actiunile de ingrijire V. observabile si evaluabile - sa se indice ora. aplicarea in practica a actiunilor de ingrijire.cand evaluarea arata ca nu s-au atins obiectivele se reia planul de ingrijire cu noi obiective si noi . reactia pacientului la ingrijiri / . asteptam de la un pacient . b) interventiile = modul de a actiona pt a corecta problema de dependenta a pacientului .. 14 .delegate – ceea ce face asist la indicatia medicului /.asistenta .ce face ( P ) =performanta . EVALUAREA INGRIJIRILOR Reprezinta aprecierea progresului pacientului in raport cu interventiile asistentei. strict legat de planificare. incurajeaza si informeaza In aplicarea interventiilor sunt implicati: pacientul.supervizeaza aceste actiuni. momentul zilei. . sa aplice) 2.in formularea obiectivului se va specifica: -va bea cate un pahar de lichid la fiecare 2 ore . ajuta si efectueaza ingrijirile necesare .R. - interventile trebuie sa fie : personalizate.cum face pacientul actiunea ( singur sau cu ajutor) ( I ) = implicare 4.cine face actiunea= d-na X ( S )= specificitate / . Evaluarea se face la intervale regulate ( obiectivele arata timpul de evaluare ).autonome – ceea ce poate face asistenta pt bolnav Interventiile asistentei sunt : . pe ce durata) ( O ) = observabil Formularea obiectivelor porneste de la sistemul S. cel putin 3 zile  14. obiectiv partial atins. Executarea ingrijirilor = interventiile asistentei.activ – ce face pacientul ( sa inteleaga.echipa de ingrijire-asigura completarea si eficacitatea activ.O..cand se face actiunea (in cat timp. / .

bea si a inghitit . pacientul .trebuie sa se cunoasca parerea pacientului in alegerea ingrijirilor . de a . prin sa fie cu paiul cu orale si faringiene.satisfactia pacientului .recoltare de exudat 1.gargara .Obiectiv deshidratare hidratat in lichide biotice) atins decurs de 2 caldute -hidratare parenterala pacient ore prin PEV(perfuzie hidratat endovenoasa) .deshidrata. sau ca nu intelege tot ce implica o buna ingrijire Ex : Nevoia Surse Manifestari Diagnostic Interventii De De Nursing Obiective Interventii DelegateAfectata Dificultate Dependenta Evaluare Autonome1.badijonaj cu albastru durere cauza decurs de 3 -atmosfera de metil diminuata disfagiei ore umidificata - administrare de manifestata 2.sa se aiba in vedere faptul ca el poate fi nemultumit de unele interventii. N.durere la - inapetenta Alterarea 1. pacientul -hidratare medicamente(antiseptice 2.modului de sa prezinte cu ceai faringian (cultura si Obiectivmanca (disfagie) re a se diminuarea caldut de ABG-antibiograma) atins .interventii .anti.febra alimenta din durerii in galbenele .