You are on page 1of 4

INVATAREA SCRIS-CITITULUI LA

DEFICIENTII DE VEDERE

Sistemul Braille

Louis Braille, parizian nascut in 1809 si-a pierdut vederea din copilarie si a urmat scoala de
orbi din Paris. La 16 ani a inventat alfabetul punctiform Braille. In 1850 scrierea Braille a fost
introdusa official in invatamantul tiflologic din Franta raspandindu-se apoi treptat in toata lumea.

Toate semnele si literele se formeaza prin combinatii de puncte in cadrul unui grup de 6 puncte,
care se numeste grup fundamental si constituie unitatea de masura pentru toate operatiile in
cadrul sistemului Braille.

Acest camp de 6 puncte permite 63 de combinatii sau permutari de puncte ceea ce constituie un
numar sufficient pentru a reda literele si semnele oricarei limbi in mod clar si diferentiat.

Combinatiile de puncte din care rezulta emnele si literele nu se fac la intamplare ci se stabilesc
dupa o anumita regula si anume dupa principiul decadelor, un principiu mathematic care confera
acestui system un caracter logic inchegat. Astfel prima decada(10 semne) se formeaza in
portiunea de sus a grupului fundamental, fiind constituite din punctele 1,2,4 si 5.Daca se adauga
la semnele primei decade punctual 3 se obtin semnele celei de-a doua decade.Prin adaugarea
punctului 6 la semnele decadei a doua obtinem si ultimele litere ale alfabetului.

Sistemul de scriere Braille este universal.Acesta prezinta multe aspecte: pe de o parte, trebuie sa
intelegem prin aceasta caracteristica faptul ca scrierea Braille nu este un simplu alfabet ci un
sistem de scriere si notatie care cuprinde alfabetul, semnele de punctuatie, un sistem de
abreviatie si stenographic, scrierea matematica, notatie muzicala,etc. Acest sistem se prezinta atat
pentru a fi citit si scris cat si pentru a fi tiparit.

Sistemul Moon

Sistemul Moon este un vechi sistem reinviat, de citire si scriere, este un sistem de scriere
elaborate in Marea Britanie in 1847 de Wiliam Moon, nevazator si cititor in Braille de la varsta
de 21 de ani.Codul Moon este un procedeu alternative pentru subiectii cu cecitate tardiva si care
nu se pot acomodacu cititul/scrisul Braille.Consta din literele alfabetului,punctuatie si cateva

Conditii pentru scris-citirea corecta.nivelul dezvoltarii proceselor compensatorii .starea analizatorului tactil-motor .Nevazatorul nu mai este nevoit sa analizeze prin pipait semnul. adica un pipait active cu ambele maini. ritmul. ci la forma de redare.abrevieri.se caracterizeaza prin faptul ca acum apare fenomenul anticiparii in citire.Aceasta caracteristica ne indica stadiul in care se afla copilul pe drumul scrierii in relief b) Stadiul mediu. ci un singur element declanseaza succesiunea de sens logic a semnelor.gradul de oboseala . c) Stadiul avansat. la pozitia punctului in cadrul grupei. fiind deci mai lizibile. varsta si profesia exercita o influenta deosebita asupra insusirii scris-cititului. verbal-motorie. care faciliteaza receptia semnelor si redarea corecta verbal-motorie.se elaboreaza o schema perceptive. Exista mai multe stadia in insusirea citit-scrisului punctiform a) Stadiul primar sau perioada preabecedara .starea generala a sanatatii deficientului . se formeaza o imagine care este temelia formarii reprezentarii tactil-motorie. viteza si eficienta unor etape.detine o intensificare a functiei motorii. la continut.Atentia nevazatorului este concentrata nu la sens. Etapele parcurse in scrierea-citirea Braille Formarea deprinderilor de citie-scriere se realizeaza in concordanta cu factori care pot grabi sau frana. abecedar . rapida Citirea si scrierea Braille e conditionata de factori subiectivi cat si de factori obiectivi 1.Factori subiectivi: . Daca nevazatorul are reprezentarea vizuala a grupei fundamentale si a semnelor alfabetului.Majoritatea simbolurilor sunt aceleasi ca in Braille dar sunt mai proeminente datorita scrierii cursive. postabecedar .

Gradul de oboseala – acesta are o actiune inhibitiva datorita scaderii capacitatii de analiza. Nivelul dezvoltarii proceselor compensatorii influenteaza scris-citiul. . toate fiind implicate in analiza si sinteza punctelor in scrierea punctiforma. . Se traseaza doua linii Braille pe orizontala si i se cere sa traseze linii vertical intre acestea. Se plaseaza pe o foaie 5 sau 6 puncte de Braille si I se cere sa traseze linii intre aceste puncte. . apoi sa ocupe un spatiu cat mai mic Aspecte metodice pentru invatarea scrisului alb-negru de catre ambliopi . Va fi invatat sa scrie cu litere mari. Starea analizatorului tactil-motor – cauze care pot influenta analizatorul tactil-motor sunt influentele nocive asupra mainii datorita unor profesiuni ca : impletirea de nuiele. poate exercita o actiune stenica sau dimpotriva astenica asupra tuturor proceselor psihologice.Ne referim la elaborarea unor dominante si subdominante in lipsa vederii in care analizatorul tactil-kinestezic capata o implicare adaptiva. Facatori obiectivi : .Aceasta il va ajuta sa se obisnuiasca sa ghideze creionul de la un punct la altul. de diferentiere. etc.Careurile vor fi din ce in mai mici fapt ce il va ajuta sa lucrezez in spatiu cat mai limitat.temperatura) Starea generala de sanatate a deficientului. Trasarea cu creioane colorate a unor cercuri mari prin care incepe sa simta miscarea mainii. Trebuie sa sties a tina un creion si sa-si dezvolte musculatura fina a degetelor inainte de a exersa sa traseze diferite litere. Se invata literele numelui una cate una in ordinea aparitiei in nume .Se poate folosi table neagra pentu acest timp de exercitiu. Literele alfabetului vor putea fi scrise in oice forma .starea materialelor si conditiile tehnologice ale tipariturilor in sitemul Braille .Dca va incepe sa scrie numele sau in araba va incepe de la dreapta la stanga. confectionare de mature si perii.Punctele Braille il vor oblige sa nu depaseasca marginea. . de concentrare a atentiei.Vor fi parcurse mai multe etape: .2. Se traseaza in Braille careuri si i se cere sa le coloreze. Se va incepe prin al invata miscarile ample.Daca va incepe sa invete literele alfabetului latin va trebui sa invete sa deseneze de la stanga la dreapta. de sinteza. Invatarea scrisului alb-negru de catre elevii nevazatori Unui nevazator trebuie sa i se dea in permanenta indicatii despre realizarea sa.conditiile de ambianta in care lucreaza deficientul (zgomote.

I se va da un creion care va scrie foarte negru. intens. Vor fi invatati sa traseze literele corect. . semnele de punctuatie. Se va folosi un dosar pentru a-si aranja toate foile in ordine. Cand un copil ambliop va fi invatat sa-si scrie numele si toate cifrele. . Se va asigura scrierii un contrast foarte bun. . . Se va verifica iluminatul pentru a observa daca copilul nu e impiedicat de reflectii sau de umbre. va parcurge acelasi drum in scriere ca si elevii vazatori din clasa tinand cont de nevoile lui special izvorate din deficienta de vedere. . . Se va da copilului o hartie cu linii punctate sau se vor accentua cele din caietul sau .