You are on page 1of 43

ANNOUNCEMENT : JOIN DAYTODAYGKS TELEGRAM CHANNEL NOW

GET DAILY CURRENT AFFAIRS, STATIC GKs, WORD OF THE DAY, PDFs...etc
in your mobile.

Link - https://telegram.me/DayTodayGK
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

1. President Pranab Mukherjee has presented the second ICCR distinguished ideologist award to
Prof. Yu Long Yu of ___________ at a function in Rashtrapati Bhavan
a) India b) Singapore c) China d) Japan
Answer c) China. President Pranab Mukherjee has presented the second ICCR distinguished
ideologist award to Prof. Yu Long Yu of China at a function in Rashtrapati Bhavan. The contribution
of foreign scholars to the development of Indology has been critical and their efforts have led to the
worldwide awareness of Indias rich cultural and civilizational past.

2. Flipkart-owned fashion platform Myntra has appointed _______________as its new Chief
Technology Officer (CTO)
a) Peeyush Ranjan b) Ashish Agrawal c) Hari Vasudev d) Ajit Narayanan
Answer d) Ajit Narayanan. Bengaluru-based fashion e-tailer Myntra Designs Pvt Ltds chief
technology and product officer Shamik Sharma has moved on to an advisory role and Ajit Narayanan
has been appointed as the new CTO of the Flipkart-owned firm. Sharma, a former Yahoo and Lytro
employee, had joined Myntra in September 2012.

3. The picture of Mahatma Gandhi with his Charkha (spinning wheel) in the foreground is among
the 100 most influential images of all time, the picture was taken at_________
a) 1945 b) 1946 c) 1947 d) 1948
Answer b) 1946. A 1946 picture of Mahatma Gandhi with his Charkha (spinning wheel) in the
foreground is among the 100 most influential images of all time, according to a compilation by Time
magazine of images that changed the world. The black and white photo of a bespectacled Gandhi
taken by Margaret Bourke-White shows Gandhi sitting on a thin mattress on the floor, head bent
down as he is reading the news while his spinning wheels sits in the foreground.

4. Which state Chief Minister to head central committee to promote e-payments?


a) Telangana b) Gujarat c) Jharkhand d) Andra Pradesh
Answer d) Andra Pradesh. Chief minister Chandrababu Naidu, who is known for his tech savviness
across the country, will now act as the convenor of a 13-member committee announced by the
Union government to promote cashless transactions in India. The committee headed by Naidu, will
five other chief ministers, NITI Aayog members, academia and other experts.

5. Which State Raj Bhawan has adopted the cashless system for all kind of payments?
a) Andra Pradesh b) Himachal Pradesh c) Maharashtra d) Gujarat
Answer b) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh Governor Acharya Devvrat has stressed on the
need to adopt a cashless system in the state and to begin with he directed the Raj Bhawan staff to
ensure that all transactions are made online. Himachal Pradesh Raj Bhawan would go cashless and
all payments be made online. The cashless economy would go a long way in completely eliminating
black money and people would also get accustomed to it.

6. Nagalands 53rd statehood day is observed on?


a) December 01 b) December 02 c) December 03 d) December 04
Answer a) December 01. The state of Nagaland on its 53rd statehood day, a state known for scenic
beauty and talented citizens will take the state to new heights of progress. It was on this day in 1963
that the Nagaland attained statehood as the 16th state of the Indian Union and second in North East
after being bifurcated from Assam.

7. Which Bank has announced that it will transform 100 villages into Digital Villages in 100 days?
a) State Bank of India b) ICICI Bank c) Axis Bank d) HDFC Bank
Answer b) ICICI Bank. ICICI Bank has announced that it will transform 100 villages into Digital
Villages in as many days as part of its continuing effort to provide digital ecosystem across the
country, including rural India. The Digital Village programme encompasses digitization of
2|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

transactions & commercial activities, vocational training and credit facility to help villagers earn a
sustainable livelihood.

8. The Reserve Bank of India restricts withdrawals from Jan Dhan accounts to Rs.________
a) 4000 b) 5000 c) 10000 d) 20000
Answer c) 10000. The Reserve Bank of India has put withdrawal limits on bank accounts opened
under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) which are funded through deposits of Specified
Bank Notes (SBNs) after November 9. The notification issued by RBI stated that the limits are being
imposed to protect innocent farmers from activities of money launders and legal consequences
under the Benami Property Transaction & Money Laundering laws.

9. ISRO will launch 83 satellites in January 2017, who is the present Chairman of ISRO?
a) Shailesh Nayak b) G. Madhavan Nair c) K. Radhakrishnan d) A. S. Kiran Kumar
Answer d) A. S. Kiran Kumar. The Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch 83
satellites, 80 of them foreign, in one go in January. The 80 satellites weighing 500 kg, belong to
Israel, Kazakhstan, Netherlands, Switzerland and the U.S. These international customer satellites
are being launched as part of the commercial arrangement between them and Antrix Corporation
Ltd., the commercial arm and PSU under the ISRO.

10. World Aids Day is observed on?


a) December 01 b) December 02 c) December 03 d) December 04
Answer a) December 01. December 1st is World Aids Day. World AIDS Day is held on the 1st
December each year and is an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV,
show their support for people living with HIV and to commemorate people who have died. World
AIDS Day was the first ever global health day, held for the first time in 1988.

11. In an attempt to promote cashless transactions post note ban, ______________ Cabinet
mandated the linking of Aadhaar with its schemes for the poor, reports
a) Haryana b) Gujarat c) Maharashtra d) Andra Pradesh
Answer c) Maharashtra. In an attempt to promote cashless transactions post note ban, Maharashtra
Cabinet mandated the linking of Aadhaar with its schemes for the poor, reports said. The amount
related to the scheme will directly be transferred to the beneficiaries' accounts, Finance Minister
Sudhir Mungantiwar said. Transferring cash directly will plug leakages owing to bogus beneficiaries,
reports added.

12. Who has been named Forbes Asia's 2016 Businessman of the Year?
a) Li Ka-shing b) Mukesh Ambani c) Lei Jun d) Cheng Wei
Answer d) Cheng Wei. Cheng Wei, Co-founder and CEO of Chinese ride-hailing giant Didi Chuxing
has been named Forbes Asia's 2016 Businessman of the Year. Led by the 33-year-old entrepreneur,
Didi Chuxing acquired its rival Uber's China business earlier this year. The service, which lets users
hail taxis, private cars, limousines and commuter buses, reportedly commands 85% of China's ride-
sharing market.

13. Which country Interior Ministry has announced that fingerprinting will become a compulsory
procedure for all foreigners arriving in the country, starting next year?
a) Russia b) USA c) Singapore d) Switzerland
Answer a) Russia. Russia's Interior Ministry has announced that fingerprinting will become a
compulsory procedure for all foreigners arriving in the country, starting next year. This reportedly
will improve law enforcement, including blocking suspected terrorists and preventing illegal
migration. A similar law had been proposed earlier, but it was not implemented as the plan had not
been cost-effective.

3|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

14. Who won the World Chess Championship title 2016?


a) Viswanathan Anand b) Magnus Carlsen c) Vladimir Kramnik d) Levon Aronian
Answer b) Magnus Carlsen. Norwegian chess grandmaster Magnus Carlsen beat Russian
grandmaster Sergey Karjakin on Wednesday to clinch his third consecutive World Chess
Championship. Carlsen and Karjakin were tied at six each before Carlsen claimed the championship
by beating the Russian 3-1 in the four-game rapid chess tiebreaker. Carlsen last defeated
Vishwanathan Anand in both the 2013 and 2014 World Chess Championships.

15. Which Indian city got best cities award for tackling climate change?
a) Mumbai b) Bangalore c) Kolkata d) Chennai
Answer c) Kolkata. Kolkata, along with 10 other cities from across the globe, has been honoured
with the best cities of 2016 award in recognition of its inspiring and innovative programme with
regard to solid waste management. Kolkata is the only Indian city to receive the prestigious award. It
received the award during the C40 Mayors Summit held in Mexico City.

16. The Union Cabinet has given its approval for inclusion of ___ new castes and modification in 13
other castes in the Central list of Other Backward Classes (OBCs) in respect of 8 states
a) 12 b) 13 c) 14 d) 15
Answer d) 15. The Union Cabinet has given its approval for inclusion of 15 new castes and
modification in 13 other castes in the Central list of Other Backward Classes (OBCs) in respect of 8
states. These states are Assam, Bihar, Himachal Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Madhya Pradesh,
Jammu & Kashmir and Uttarakhand. The Union Cabinet took this decision based on the
recommendation of the National Commission for Backward Classes (NCBC).

17. Which state and Thailand signed MoU to promote cooperation and collaboration?
a) Andra Pradesh b) Arunachal Pradesh c) Telangana d) Kerala
Answer b) Arunachal Pradesh. For promoting cooperation and collaboration between Arunachal
Pradesh and Thailand, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Surindra
Rajabhat University Regional Development Strategies (SRRURDS) Foundation of Surin Province,
North East of Thailand and Mahabodhi Lord Buddha College (MLBC) in Arunachal Pradesh.

18. Who has been quit as Managing Director and CEO of the National Stock Exchange?
a) Chitra Ramkrishna b) Shikha Sharma c) Mallika Srinivasan d) Naina Lal Kidwai
Answer a) Chitra Ramkrishna. Chitra Ramkrishna quit as Managing Director and CEO of the National
Stock Exchange with immediate effect presumably over differences with some board members, after
having served the premier bourse for over two decades since its inception. Senior executive J
Ravichandran has been given the interim charge till the NSE board, headed by former Finance
Secretary Ashok Chawla, finds a full-time replacement for Ramkrishna, who rose through the ranks
to head the exchange and was part of the team that set up NSE in 1992.

19. The National Pollution Control Day 2016 was observed on?
a) December 01 b) December 02 c) December 03 d) December 04
Answer b) December 02. The National Pollution Control Day 2016 was observed on 2 December
2016 in India with an aim to make aware the people and industries about the need of Pollution
Control Acts. This day is observed every year to give honour to thousands of human beings who lost
their lives in 1984 due to the Bhopal gas tragedy and who were left severely affected due to leakage
of poisonous gas from Union Carbide plant in Bhopal. This catastrophe was the worst in the world's
industrial history and people there still continue to witness physical and mental disabilities.

20. The Hornbill festival is a celebration held every year in the first week of December in
___________
a) Goa b) Haryana c) Nagaland d) Gujarat
Answer c) Nagaland. The Hornbill Festival began in the Naga Heritage village of Kisama, coinciding

4|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

with Nagaland Statehood Day. The annual festival aims to promote tourism in the state, and pays
tribute to the Hornbill, revered by the Nagas. There are dances, sports, games, food fairs and crafts
during the ten-day festivities.

21. Dhasai village in ______________ has become India's first cashless village starting December 1,
as claimed by its residents
a) Maharashtra b) Sikkim c) Bihar d) Rajasthan
Answer a) Maharashtra. Dhasai village in Maharashtra has become India's first cashless village
starting December 1, as claimed by its residents. This comes in the light of PM Narendra Modi's
demonetisation move. Point of Sale (PoS) machines were provided to around 100 traders by an NGO
in collaboration with Bank of Baroda and villagers were informed about various features of the
machines.

22. _______________was awarded the Helen Keller Award 2016 in the "role model supporter of
increased employment opportunities for disabled persons" category
a) Arun Kumar Sharma b) Gopalkrishna Agarwal c) Swati Thakurdesai d) Sanjeev Sonawane
Answer d) Sanjeev Sonawane. Sanjeev Sonawane, a visually impaired educationist who has
developed educational programmes for hundreds of young blind people, was awarded the Helen
Keller Award 2016 in the "role model supporter of increased employment opportunities for disabled
persons" category. He is the head of education and extension department at the Savitribai Phule
Pune University.

23. Which Bank has launched a new digital transaction service through mobile phones named
SIMsePAY?
a) Yes Bank b) Axis Bank c) Federal Bank d) HDFC Bank
Answer a) Yes Bank. Private sector lender Yes Bank has launched a new digital transaction service
through mobile phones named SIMsePAY, which allows any account holder to do money transfers,
pay utility bills and other mobile banking services, without the need for smart phones or internet.
The technology is based on wafer-thin sticker attached to any SIM card of a telecom provider that
sources information from a co-branded prepaid wallet linked to it. The service is based on a sim-
sleeve technology, in association with Taisys Technologies, who holds global patent for the same,
and has implemented the same successfully in other countries including Kenya and China.

24. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has successfully commissioned the first unit of the
4x30 MW Pulichintala hydroelectric project (HEP) in ________________
a) Telangana b) Andra Pradesh c) Odisha d) Haryana
Answer b) Andra Pradesh . Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has successfully commissioned
the first unit of the 4x30 MW Pulichintala hydroelectric project (HEP) in Telangana. The greenfield
project is being set up by TSGENCO in Guntur district of Telangana on the river Krishna. BHELs scope
of work in the project includes design, manufacture, supply, supervision of erection, testing and
commissioning of electrical & mechanical (E&M) package comprising four sets of 30 MW vertical
Kaplan turbine & generator along with associated auxiliaries.

25. Which city has emerged as the most geo tagged city on Instagram in 2016?
a) Washington b) London c) New York d) Paris
Answer c) New York. New York has emerged as the most geo tagged city on Instagram in 2016,
followed by London and Moscow. So Paulo and Paris have ranked fourth and fifth respectively. ii.
Meanwhile, Los Angeles, Saint Petersburg, Rio de Janeiro, Istanbul and Jakarta have also featured on
the list of the Most Geo tagged Cities by the photo-sharing app.

26. Who has become the first woman President of the All India Tennis Association?
a) Shanta Shastri b) Neela Satyanarayan c) Praveen Mahajan d) Chitkala Zutshi
Answer c) Praveen Mahajan. Senior bureaucrat Praveen Mahajan has become the first woman

5|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

President of the All India Tennis Association, replacing veteran administrator Anil Khanna who was
forced to quit by the Sports Ministry. The AITA appointed Mahajan, a former IRS officer, after its
Executive Committee unanimously chose her for the post until the election is conducted.

27. Who won the IAAF male Athlete of the Year award 2016 for a record sixth time?
a) David Rudisha b) Usain Bolt c) Renaud Lavillenie d) Ashton Eaton
Answer b) Usain Bolt. Nine-time Olympic champion Usain Bolt has won the IAAF male Athlete of the
Year award for a record sixth time. Ethiopias Almaz Ayana, who broke the 10,000m world record by
over 14 seconds in winning Olympic gold in Rio this summer, won the female award. Bolt will retire
next year, following the 2017 World Athletics Championships in London.

28. Noted film maker and actor Shriram Gojamgunde who passed away recently, he was a film
maker and actor of ___________ language
a) Hindi b) Kannada c) Telugu d) Marathi
Answer d) Marathi. Noted Marathi film maker and actor Shriram Gojamgunde passed away in
Mumbai on December 1, 2016. He was 71.Gojamgunde well known for the movie ZatpatKaru De
Khatpat, which led to other film makers from the region take up producing films. He had acted in a
Marathi film with late SmitaPatil. In 1974, he essayed the title role in Marathi film Raja Shiv
Chhatrapati, based on the life of the Great Maratha warrior. He founded the Rasbahar drama
group, which won three best play awards at the state level.

29. The Indira Gandhi International Airport (IGT) in New Delhi is the ____ most connected airport
in the world, according to air travel intelligence company OAG
a) 5th b) 17th c) 20th d) 22nd
Answer d) 22nd. The Indira Gandhi International Airport (IGT) in New Delhi is the 22nd most
connected airport in the world, according to air travel intelligence company OAG. Mumbai Airport
has been ranked 28th, while OAGs 2016 Megahubs Index has been topped by Chicago Airport in the
United States. Meanwhile, the Atlanta and Dallas Airports, also in the US, have ranked second and
third.

30. An UAE based Indian _______________ won this years prestigious International Childrens
Peace Prize for her fight for climate justice and combating environmental degradation
a) Kehkashan Basu b) Prathiba Basu c) Meera Basu d) Swetha Basu
Answer a) Kehkashan Basu. A 16-year-old Indian environmental activist Kehkashan Basu, based in
the UAE has won this years prestigious International Childrens Peace Prize for her fight for climate
justice and combating environmental degradation. Kehkashan Basu was presented the award by
Bangladeshs Nobel peace laureate Mohammad Yunus at a glittering ceremony in The Hague.

31. Who was formally proclaimed as King Rama X, the 10th king of the Chakri dynasty of Thailand?
a) Bhumibol Adulyadej b) Maha Vajiralongkorn c) Mahidol Adulyadej d) Vacharaesorn Mahidol
Answer b) Maha Vajiralongkorn. Thailand's Crown Prince Maha Vajiralongkorn was formally
proclaimed as King Rama X, the 10th king of the Chakri dynasty, in a televised ceremony.
Vajiralongkorn was proclaimed king after he accepted the invitation from the country's parliament.
The coronation ceremony for King Rama X will take place next year after his recently-deceased
father, King Bhumibol Adulyadej's cremation.

32. The first permanent ice hotel in the world, Icehotel 365, opened to guests in ____________
a) China b) Switzerland c) Sweden d) USA
Answer c) Sweden. The first permanent ice hotel in the world, Icehotel 365, opened to guests in
Sweden. The 2,100-square-metre resort, located about 200 kilometres north of the Arctic Circle, was
designed by over 40 architects, artists and designers from around the world. Icehotel 365,
photographed by Asaf Kilger, includes 11 'art suites' and nine deluxe suites.

6|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

33. Who has been appointed as the Director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
a) R.P. Agrawal b) M.Nageswara Rao c) A. K. Sharma d) Rakesh Asthana
Answer d) Rakesh Asthana. The government appointed Gujarat-cadre 1984 batch IPS officer Rakesh
Asthana as the Director of the Central Bureau of Investigation (CBI). Asthana was made in-charge
after the government couldnt finalise the name for the new CBI director on time. The panel that
chooses the CBI Director comprises the Prime Minister, Leader of Opposition and the Chief Justice of
India.

34. The United Nations International Day of Persons with Disabilities is observed on?
a) December 03 b) December 04 c) December 05 d) December 06
Answer a) November 03. The United Nations International Day of Persons with Disabilities has been
observed annually on December 3 worldwide since 1992. The observance of the day aims to
promote an understanding of disability issues and mobilise support for the dignity and rights of
persons with disabilities. The theme for this year is to achieve the 17 Sustainable Development
Goals.

35. Who has been named as one of the winners of the 2016 Champions of the Earth award from
the United Nations for leading the clean-up of the city's Versova Beach?
a) Feroz Shah b) Aslam Shah c) Mohamed Shah d) Afroz Shah
Answer d) Afroz Shah. Mumbai-based lawyer Afroz Shah has been named as one of the winners of
the 2016 Champions of the Earth award from the United Nations for leading the clean-up of the
city's Versova beach. The volunteers have collected over 4,000 tons of trash from the beach so far.
Shah will receive the award under the 'Inspiration and Action' category.

36. India and __________ signed four agreements on visas, cyberspace, and investments
a) Iran b) Qatar c) Iraq d) Israel
Answer b) Qatar. India and Qatar signed four agreements on visas, cyberspace, and investments
following delegation-level talks led by PM Narendra Modi and his Qatari counterpart Sheikh
Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani. This is the third high-level bilateral engagement between
the two countries in the past two years, which underlines Indias growing ties with Qatar.

37. Who has been crowned Miss Supranational 2016, an international beauty pageant?
a) Valeria Vespoli b) Jaleesa Pigot c) Korinna Kocsis d) Srinidhi Shetty
Answer d) Srinidhi Shetty. India's representative Srinidhi Shetty has been crowned Miss
Supranational 2016, an international beauty pageant. This marks the second time that India has won
the pageant following the win by Asha Bhat in 2014. Shetty qualified for the competition after
becoming the first runner-up at the Miss India Universe pageant earlier this year, where she won the
title 'Miss Diva Supranational'.

38. Which state government will launch an aggressive campaign based on scientific studies to
counter the smear campaign against coconut oil?
a) Kerala b) Maharashtra c) Karnataka d) Bihar
Answer a) Kerala. Kerala Government will launch an aggressive campaign based on scientific studies
to counter the smear campaign against coconut oil. Agriculture Minister V.S. Sunilkumar said
yesterday that there was a systematic and organised campaign involving a section of medical
professionals also against edible coconut oil. Government will immediately organise a sustained
campaign with the help of solid scientific studies proving that coconut oil is the best oil for cooking,
the Minister said. In the past, a smear campaign against coconut oil created misunderstanding that it
was not healthy, and stopped using it, he added.

39. Who has been appointed the ambassador of Brihanmumbai Municipal Corporation's drive
against open defecation and litter?
a) Akshay Kumar b) Ranbir Kapoor c) Salman Khan d) Aamir Khan
7|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer c) Salman Khan. According to reports, Salman Khan has been appointed the ambassador of
Brihanmumbai Municipal Corporation's drive against open defecation and litter. Salman's non-profit
organisation 'Being Human Foundation' will reportedly donate five mobile toilets to the BMC, to be
placed at Bandstand, Mumbai. He will meet the Municipal Commissioner to discuss the anti-open
defecation campaign, reports added.

40. Which country Football Federation won the Asian Football Council's Developing Member
Association of the Year Award in Abu Dhabi?
a) Hong Kong Football Association b) All-India Football Federation
c) Bangladesh Football Federation d) Japan Football Association
Answer b) All-India Football Federation. The All-India Football Federation won the Asian Football
Council's Developing Member Association of the Year Award in Abu Dhabi. The award is given on the
basis of organisation of courses, seminars and competitions, grassroots, youth development and
women's programmes and special projects. In 2014, AIFF had earlier won the AFC President's
Recognition Award for grassroots football.

41. Who has announced his retirement from Formula One Grand Prix recently?
a) Nico Rosberg b) Lewis Hamilton c) Sebastian Vettel d) Fernando Alanso
Answer a) Nico Rosberg. Less than a week after winning the world championship at the Abu Dhabi
Grand Prix, Mercedes driver Nico Rosberg announced his retirement from Formula One with
immediate effect. Rosberg's father Keke Rosberg had won the championship in 1982, and Nico
Rosberg's F1 championship made him only the second son of a champion to take the title since 1950.

42. Makkal Pavalar Inkulab who passed away recently, he was a rationalist writer and professor of
______________
a) Hindi b) Malayalam c) Telugu d) Tamil
Answer d) Tamil. Legendary poet and activist MakkalPavalarInkulab passed away in Chennai on
December 1, 2016. He was a rationalist writer and professor of Tamil literature. His original name
was Shahul Hameed . He was known for his poems like Naanga Manushangada (We are human
beings) and Avvai, a drama. He was also involved in vocal expression of discontent over the removal
of statue of Tamil legendary icon Kannaki in 2002 by the then All-India Anna Dravida Munnetra
Kazhagam (AIADMK) government of Tamil Nadu.

43. Who won the Readers poll for TIMEs Person of the Year?
a) Arvind Kejriwal b) Narendra Modi c) Vladimir Putin d) Donald Trump
Answer b) Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi was declared as the winner of TIME
Magazines Person of the Year. According to TIME Magazine, Modi won with 18 per cent of the
vote when the poll closed.

44. Vittiya Saksharata Abhiyan has been launched by


a) Ministry of External Affairs b) Home Ministry
c) Ministry of Commerce d) Human Resource Development Ministry
Answer d) Human Resource Development Ministry. The objective of Vittiya Saksharata Abhiyan is
to encourage, create awareness and motivate all people around them to use a digitally enabled
cashless economic system for transfer of fund.

45. Rumba dance is associated with which country?


a) Russia b) Denmark c) Cuba d) Canada
Answer c) Cuba. UNESCO has included yoga into the list of intangible cultural heritages of humanity,
announced the Indian Foreign Ministry. The Paris-based UN body added Cubas rumba dance and
Belgiums beer culture to the list.

8|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

46. Scientists of ________ have developed a unique, low-cost method for producing high-quality
nuclear fuel using electricity.
a) USA b) Israel c) Germany d) Russia
Answer d) Russia.

47. Thanu Padmanabhan is associated with


a) Sports b) Journalism c) Bio Science d) Astrophysics
Answer d) Astrophysics. Pune-based theoretical physicist and Inter-University Centre
for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) professor Thanu Padmanabhan has won the decade long
challenge he posed to the international community of astrophysicists to prove his ideas on
dark energy wrong by 2016.

48. John Key, the Prime Minister of _________ has resigned.


a) Australia b) UK c) New Zelanad d) Norway
Answer c) New Zealand.

49. Mukesh Kumar is associated with which of the following sports?


a) Table Tennis b) Golf c) Chess d) Tennis
Answer b) Golf. Indias Mukesh Kumar became the oldest golfer to win an Asian Tour title when he
lifted the weather-hit Panasonic Open here after it was curtailed to 54 holes.

50. Which Indian state and Thailand signs MoU to promote cooperation and collaboration?
a) Arunachal Pradesh b) Andhra Pradesh c) Uttar Pradesh d) Madhya Pradesh
Answer a) Arunachal Pradesh.

51. Who has become the first woman President of the All India Tennis Association?
a) Praveen Mahajan b) Nitu Subramaniyam c) Neha Jain d) Sunaina Gupta
Answer a) Praveen Mahajan.

52. Name the Indian Girl who came second in Miss Supranational 2016?
a) Sukanya Sharma b) Srinidhi Shetty c) Mitali Bhatia d) Nilesha Chopra
Answer b) Srinidhi Shetty. Srinidhi became the second Indian to win the title after Asha Bhat in
2014. India is the first country to win Miss Supranational twice in three years.

53. Crown Prince Maha Vajiralongkorn has been appointed as the King of _________.
a) Indonesia b) Malaysia c) Thailand d) Nepal
Answer c) Thailand.

54. Shavkat Mirziyoyev has been elected as the President of


a) Turkmenistan b) Uzbekistan c) Tajikistan d) Kyrzystan
Answer b) Uzbekistan. Uzbekistans interim leader, Shavkat Mirziyoyev, has won a crushing
presidential election victory to succeed the late Islam Karimov.

55. Who has won the Austrian presidential election?


a) Alexander Van Der Bellen b) Glen Bishop c) Simon Van Kerton d) Kaminov Len Urek
Answer a) Alexander Van Der Bellen. He has gained 7.6 percent of votes more than his opponent
Norbert Hofer.

56. The World Ayurveda Foundation has organized the 7th World Ayurveda Congress in
___________.
a) Chennai b) Bengaluru c) Kolkata d) Mumbai
Answer c) Kolkata. The focus of the Ayurveda Congress is Strengthening the Ayurveda Ecosystem.

9|Page
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

57. What is H in HCFC-22?


a) Hyper b) Hydro c) Hexa d) Hecta
Answer b) Hydro. The government has issued orders directing manufacturers of hydro
chlorofluorocarbon (HCFC-22) not to emit or vent hydro fluorocarbons (HFC-23) in the atmosphere.

58. The meeting of Heads of Revenue of BRICS Countries was held in


a) Durban b) Mumbai c) Mosow d) New Delhi
Answer b) Mumbai. The BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) countries have agreed
to share tax information automatically as per their commitment to ensure the fairness of the
international tax system.

59. Sammy Lee, who passed away recently, was associated with _________.
a) Badminton b) Diving c) Discus Throwing d) Gymnastics
Answer b) Diving. Lee became the first man to win consecutive Olympic titles in platform diving in
1948 and 1952 and was the oldest diver at age 32 to win Olympic gold.

60. Bekal Utsahi, who passed away recently, was associated with _________.
a) Sports b) Journalism c) Poetry d) Scientist
Answer c) Poetry. Veteran poet and former Rajya Sabha MP Bekal Utsahi passed away due to
Pneumonia at the age of 88.

61. Bhai Mahavi, who passed away recently, was the Former of Governor of ________.
a) Tamil Nadu b) Madhya Pradesh c) Uttar Pradesh d) Arunachal Pradesh
Answer b) Madhya Pradesh. Mahavir served as the Madhya Pradesh governor from April 1998 to
May 2003.

62. Chapecoense, the Football Club from _________, has been awarded the Copa Sudamericana
title by the CONMEBOL, the South American football association.
a) Argentina b) Brazil c) Mexico d) Canada
Answer b) Brazil.

63. O Panneerselvam has sworn in as the Chief Minister of _____________.


a) Andhra Pradesh b) Tamil Nadu c) Kerala d) Karnataka
Answer b) Tamil Nadu. In a swift political transition following the death of J Jayalalithaa, Tamil
Nadus Finance Minister and an old Jaya loyalist O Panneerselvam was sworn in as the state Chief
Minister.

64. Konkan 16 is a Joint maritime exercise between India and _________.


a) France b) Germany c) UK d) Russia
Answer c) UK. The exercise will enhance the capability of the two navies to work together to
contribute towards maritime security in the global commons. It is being conducted in Goa and
Mumbai.

65. Maha Wallet is launched by which state government?


a) Tamil Nadu b) Maharashtra c) Madhya Pradesh d) Odisha
Answer b) Maharashtra. The Maharashtra Government has started an application named Maha
Wallet to encourage the cashless transaction. Maha Wallet application will be a secure e- service
where the money of the citizens would be secured.

66. Launchpad - A global startup program has been launched in India by ___________.
a) Google b) IBM c) Microsoft d) Amazon
Answer d) Amazon. In the Lauchpad program Amazon partners with Startups and sells their
products on its giant ecommerce platform.
10 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

67. MMTC will tie-up with the __________ to sell government-minted Indian Gold Coin.
a) Indian Bank b) Bharatiya Mahila Bank c) State Bank of India d) Punjab National Bank
Answer c) State Bank of India.

68. ________ Bank has partnered cab aggregator Ola to set up mobile ATMs across 30 locations in
the country.
a) Axis b) Yes c) HDFC d) Dena
Answer b) Yes. The Point of Sale (PoS) enabled ATMs will be stationed in Ola cabs from where
customers of any bank can withdraw the amount./su_spoiler]

69. RESOURCESAT-2A is ______ flight for PSLV.


a) 35 b) 36 c) 37 d) 38
Answer d) 38. In its thirty eighth flight (PSLV-C36), ISROs Polar Satellite Launch Vehicle successfully
launched the 1235 kg RESOURCESAT-2A Satellite from Satish Dhawan Space Centre SHAR,
Sriharikota.

70. India has agreed to train the which nations Sukhoi-30 fighter pilots?
a) Laos b) Cambodia c) Vietnam d) Malaysia
Answer c) Vietnam. India and Vietnam have been steadily stepping up their cooperation, especially
in the defence sector, against the backdrop of the growing assertiveness of China in the region.

71. The Chief Minister of which state has given approval for implementation of the Rs 50-crore
National Hydrology Project?
a) Tamil Nadu b) Haryana c) Punjab d) Madhya Pradesh
Answer b) Haryana. The project aimed at improving the extent, quality and accessibility of
information about water resources, and strengthening the capacity of water resource management
institutions in the country.

72. The Andhra Pradesh government has launched ________, a new platform to help people in the
state move to cashless payments using mobile wallets.
a) AP Cash b) AP Mobile c) AP Wallet d) AP Purse
Answer d) AP Purse. AP Purse is an Android app that compiles various mobile payment apps and
tools.

73. Which state government has announced setting up a panel for prevention of child trafficking in
the wake of a child smuggling racket?
a) Odisha b) West Bengal c) Rajasthan d) Gujarat
Answer b) West Bengal. The panel will be headed by Parliamentary Affairs Minister Partha
Chatterjee and will comprise members from the opposition parties Congress and the Communist
Party of India-Marxist.

74. Birth anniversary of ____________ will be observed as Water Day in the country.
a) Rajaji b) BR Ambedkar c) Subash Chandra Bose d) Rajiv Gandhi
Answer b) BR Ambedkar.

75. India International Science Festival (IISF-2016) has inaugurated in ________.


a) Mumbai b) New Delhi c) Kolkata d) Chennai
Answer b) New Delhi. The India International Science Festival (IISF-2016), the largest festival of
science in this country with its focus on Science for the Masses.

76. India will establish a centre of Excellence in Information technology at ________.


a) Afghanistan b) Egypt c) Morocco d) Canada

11 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer b) Egypt. The centre will be set up in the engineering department of the Al-Azhar University
early next year.

77. Which country tops in Global Education Rankings?


a) UK b) Iceland c) Germany d) Singapore
Answer d) Singapore.

78. US President-elect Donald Trump has selected Iowa Governor Terry Branstad as his incoming
government's ambassador to ___________.
a) India b) China c) Russia d) Pakistan
Answer b) China. Terry Edward Branstad is an American politician who is the 42nd Governor of Iowa,
in office since January 2011.

79. The Serendipity Arts Festival (SAF) is scheduled to be held from 16 December to 23 December
2016 in
a) Mumbai b) Goa c) Hyderabad d) Bengaluru
Answer b) Goa. The festival will see a stellar line-up of 33 global artists, who will display their work
at the eight-day inspiration-packed festival.

80. Which bank has bagged the Best MSME Bank Award (private sector) 2016 instituted by
Assocham?
a) Laxmi Vilas Bank b) HDFC Bank c) Axis Bank d) Karnataka Bank Ltd
Answer d) Karnataka Bank Ltd. Union Minister of State for MSME Haribhai Parathibhai Chaudhary
handed over the award.

81. Nana Akufo-Addo has won the Presidential Election of ________.


a) Morocco b) Sweden c) Ghana d) Congo
Answer c) Ghana

82. Hindi is considered as ________ most powerful language in the World Power Language Index
published by World Economic Forum.
a) Sixth b) Eighth c) Tenth d) Thirteenth
Answer c) Tenth.

83. Haritha Keralam Mission is launched by ____________.


a) Narendra Modi b) Pinarayi Vijayan c) Governor Sadhasivam d) Mamooty
Answer b) Pinarayi Vijayan. Haritha Keralam, an ambitious programme envisaged by the Kerala
government to make the state clean, protect its water sources and soil, was launched by Chief
Minister Pinarayi Vijayan.

84. The Sardar Patel Cricket Stadium in ___________ is set to become the biggest cricket stadium
in the world.
a) Gujarat b) Uttar Pradesh c) Madhya Pradesh d) Tamil Nadu
Answer a) Gujarat. The Gujarat Cricket Association has handed the stadiums renovation project to
Larsen and Turbo (L&T).

85. _________________ has launched a cargo ship bound for the International Space Station (ISS),
carrying a space junk collector.
a) USA b) Japan c) China d) Germany
Answer b) Japan. Scientists at the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) are experimenting
with a tether to pull junk out of orbit around Earth, clearing up tonnes of space clutter including
cast-off equipment from old satellites and pieces of rocket.

12 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

86. Who is the head of Committee on Digital Payments?


a) Alagarsamy Naidu b) Ramamoorthy Balakrishnan c) Ratan P. Watal d) Shaknar Kumar
Answer c) Ratan P. Watal. The Committee on Digital Payments, headed by former Finance Secretary
Ratan P. Watal, submitted its final report suggesting measures to boost cashless transactions in the
medium term, to Finance Minister Arun Jaitley

87. Human Rights Day is observed on ___________.


a) December 08 b) December 09 c) December 10 d) December 11
Answer c) December 10. Theme of Human Rights Day 2016: Stand up for someones rights today.

88. Indra NAVY 2016 naval exercise is between India and _________.
a) UK b) Sri Lanka c) Russia d) Italy
Answer c) Russia. The Russian-Indian Indra NAVY 2016 naval exercise will be held on 14-21
December in the south-eastern Indian coastal city of Visakhapatnam and in the Bay of Bengal.

89. John Glenn, who passed away recently, was a/an ___________.
a) Journalist b) Astronaut c) Physicist d) Scientist
Answer b) Astronaut.

90. Ashton Carter is the Secretary of Defence of _____________.


a) Germany b) France c) USA d) UK
Answer c) USA. Defence minister Manohar Parrikar and US secretary of defence Ashton Carter have
finalised Indias designation as a major defence partner of the US.

91. Which bank appoints Veena Mankar as Non-Executive Chairperson?


a) HDFC b) Axis c) IDFC d) ICICI
Answer c) IDFC. Anil Baijal stepped down from the board on December 8, 2016 at the end of his
tenure from the shaft of Non-Executive Chairman. IDFC Bank Ltd.

92. Who has been appointed as Goalkeeping Mentor of Indian Junior Hockey Team?
a) Ajay Kumar b) PR Sreejesh c) Ram Krishna d) Vasanth Kannan
Answer b) PR Sreejesh.

93. John Kerry is the Secretary of State of


a) Germany b) Norway c) Sweden d) United States
Answer d) United States. The highest French civilian distinction, Officer of the Legion of Honour, was
conferred on US Secretary of State John Kerry for his contribution in peace effort.

94. Iqbal Sayed, who was in News recently, is associated with


a) Cricket b) Football c) Body Building d) Sand Sculpture
Answer c) Body Building. Mumbais Iqbal Sayed has successfully won the silver medal at the Mr
Olympia amateur event held in Hong Kong.

95. Who has been appointed as the Director of National Gallery of Modern Art?
a) Rajendra Khanna b) Vadreenath Tripathy c) Ajeet Rai Singh d) Adwaita Gadanayak
Answer d) Adwaita Gadanayak. Sculptor Adwaita Gadanayak is set to be appointed director of the
government-run National Gallery of Modern Art. Gadanayak currently heads the School of Sculpture
at the Bhubaneshwar-based KIIT University.

96. Who has been appointed as new CBDT member?


a) Mukesh Kulkarni b) Rajendra Kumar c) Kesari Bhai Patel d) Mulayam Singh Yadav
Answer b) Rajendra Kumar. Senior IRS officer Rajendra Kumar was appointed as the new Member of
the CBDT, the policy making body for the Income Tax Department.
13 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

97. ONGC is all set to set up a new basin in ___________.


a) Imphal b) Agartala c) Bhubaneshwar d) Kohima
Answer b) Agartala. State-run energy behemoth ONGC will set up a new basin in Agartala by the
end of next year as it looks to focus more on exploration of oil and gas in the North-East region.

98. Narmada Seva Yatra has been launched in


a) Uttar Pradesh b) Maharashtra c) Gujarat d) Madhya Pradesh
Answer d) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has launched
Narmada Seva Yatra at Amarkantak. The Narmada Sewa Yatra will create awareness about the
conservation of the river.

99. Govt to soon launch helpline number __________ to promote digital payments.
a) 10888 b) 14444 c) 18888 d) 28282
Answer b) 14444. A nationwide toll-free helpline number 14444 will be launched soon to educate
people and provide support related to cashless mode of transactions.

100. International Mountains Day is observed on


a) December 10 b) December 11 c) December 12 d) December 13
Answer b) December 11. The United Nations designated 11 December as International Mountain
Day and it is observed each year since 2003 in order to create awareness about importance of
mountains.

101. Politician Ramesh Prabhu, who passed away recently, was associated with
a) BJP b) Congress c) Shiv Sena d) None of the above
Answer c) Shiv Sena

102. Who won the National Geographic Nature Photographer of the Year award?
a) Bence Mate b) David Yarrow c) Tim Laman d) Greg Lecoeur
Answer d) Greg Lecoeur. Every year National Geographic hosts the Nature Photographer of the
Year Contest. This year, the grand prize went to Greg Lecoeur for his jaw-dropping shot of the
feeding frenzy that accompanies sardine migration along the Wild Coast of South Africa. His award-
winning photo titled as the titled Sardine Run, was captured in June 2015.

103. Two Indian photographers ________________ and __________________ won the prestigious
Wildlife Photographer of the Year Competition in the Urban and Birds category respectively
a) Anup Shah and Jayanth Sharma b) Shekar Dattari and Sandesh Kadur
c) Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar d) Kalyan Varma and Sudhir Shivaram
Answer c) Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar. London Natural History Museum has been
awarding the prestigious Wildlife Photographer of the Year award. The 52nd award ceremony was
special for two Indians who secured coveted berth in the south-after recognition. Mumbai-based
photographer Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar of Bengaluru made India proud by making it
to the list.

104. Paolo Gentiloni has been elected as new Prime Minister of ____________
a) Greece b) Italy c) Poland d) Austria
Answer b) Italy. The Italian foreign minister, Paolo Gentiloni, has been chosen by Italys president to
replace Matteo Renzi as prime minister, a choice that signals continuity in the centre-left
governments domestic and foreign policies at a volatile time for the eurozones third-largest
economy.

105. Who is the new Prime Minister of New Zealand?


a) Bill English b) Steven Joyce c) Jonathan Coleman d) Winston Peters
Answer a) Bill English. New Zealands socially conservative finance chief Bill English was sworn in as
14 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

the countrys new Prime Minister on 12 December 2016 following last weeks shock resignation of
his popular predecessor John Key. The centre-right National Party caucus unanimously backed
English at a meeting on and he travelled to Government House in Wellington a few hours later to
officially take over.

106. Antonio Guterres has been sworn in as the United Nations ninth secretary general; He was
the former Prime Minister of ____________
a) Germany b) Poland c) Portugal d) Sweden
Answer c) Portugal. Antonio Guterres, a former Portuguese Prime Minister will be sworn in on 12
December 2016 as the next UN Secretary General, succeeding Ban Ki-moon as the ninth chief of the
71-year old world body.

107. The President of India, Shri Pranab Mukherjee marked his 81st birthday by launching a 100
Million for 100 Million Campaign organized by ___________________
a) Smile Childrens Foundation b) Kailash Satyarthi Childrens Foundation
c) Safe Kids Foundation d) Hope Childrens Foundation
Answer b) Kailash Satyarthi Childrens Foundation. The President of India, Shri Pranab Mukherjee
marked his 81st birthday by launching a 100 Million for 100 Million Campaign organized by the
Kailash Satyarthi Childrens Foundation at Rashtrapati Bhavan on December 11, 2016. The global
effort to mobilize 100 million youth for shaping a better future of 100 million children who are less
privileged is the beginning of a change which was long overdue.

108. Minister of State (Independent Charge) Ministry of Youth Affairs and Sports __________ has
led a Mobile and Digital Banking induction campaign for youth at Maj. Dhyanchand National
Stadium
a) Vijay Goel b) Piyush Goel c) Harsh Vardhan d) Mahesh Sharma
Answer a) Vijay Goel. Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Vijay Goel has led a Mobile
and Digital Banking induction campaign for youth at Maj. Dhyanchand National Stadium. As the
demonetisation phase completes one month, the Ministry of Youth Affairs and Sports continues to
promote the benefits of online banking and boosts the methods of cashless transactions with the
help of youngsters.

109. Which country has launched a new weather satellite marking an upgrade of its
meteorological satellites in geostationary orbit?
a) India b) USA c) China d) Russia
Answer c) China. China has launched a new weather satellite marking an upgrade of its
meteorological satellites in geostationary orbit. The Fengyun-4 satellite, the first of Chinas second-
generation weather satellites in geostationary orbit to have been launched, is also the countrys first
quantitative remote-sensing satellite in highest orbit.

110. Worlds longest tunnel opens for regular service in ______________


a) India b) Switzerland c) China d) Japan
Answer b) Switzerland. Regular rail service through the worlds longest tunnel began on carrying
passengers deep under the Swiss Alps from Zurich to Lugano in Switzerland. The famed Gotthard
Base Tunnel (GBT) had a ceremonial opening in June, attracting European leaders like German
Chancellor Angela Merkel and French President Francois Hollande for its maiden ride.

111. Which country is to withdraw its largest banknote from circulation in its latest attempt to
tackle the worlds worst inflation crisis recently?
a) Brazil b) Chile c) Peru d) Venezuela
Answer d) Venezuela. The Venezuelan government is to withdraw its largest banknote from
circulation in its latest attempt to tackle the worlds worst inflation crisis. President Nicols Maduro
has said that the 100-bolivar note, which is currently worth only two US cents (1.6p) on the black

15 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

market, will be withdrawn. Venezuelans will then have 10 days to exchange the notes at the central
bank.

112. Government of India announced a ______ discount on payments made through debit cards,
credit cards, mobile wallets and prepaid loyalty cards at PSU petrol pumps
a) 0.75% b) 0.50% c) 5% d) 2.5%
Answer b) 0.50%. The government announced a 0.75% discount on payments made through debit
cards, credit cards, mobile wallets and prepaid loyalty cards at PSU petrol pumps from December 13.
The government had last week also announced discounts on online payments for insurance policies,
rail tickets, and highway toll charges in a bid to promote digital cash.

113. India has been ranked as the ________ most vacation deprived country globally
a) 1st b) 4th c) 17th d) 27th
Answer b) 4th. India has been ranked as the fourth most vacation deprived country globally, with
63% people taking fewer days of the vacations they get, a report by a travel company stated. The
report revealed that 40% Indians don't use all vacation days or don't have enough staff to cover,
while 32% are not able to take vacations due to personal schedule.

114. Which cyclone that made a landfall near Chennai and northern coastal districts of Tamil Nadu
recently?
a) Neelam b) Nada c) Vardah d) Thane
Answer c) Vardah. Cyclone Vardah that made a landfall near Chennai has claimed at least four lives
in the state. While the government has opened 266 relief camps, over 8,000 persons have been
evacuated and sheltered in the relief camps. With heavy rainfall and strong winds of nearly 120
kmph, over 250 cases of uprooted tree have been reported.

115. Ace women badminton player Saina Nehwal will be provided land by the ______________
government to set up a badminton academy in the state
a) Andra Pradesh b) Telangana c) Bihar d) Haryana
Answer d) Haryana. Ace women badminton player Saina Nehwal will be provided land by the
Haryana government to set up a badminton academy in the state. The land to the international star
will be provided by the Haryana State Industrial and Infrastructure Development Corporation
Limited (HSIIDC) at Manesar in Gurgaon district, 45 km from New Delhi.

116. Who won the National Geographic Nature Photographer of the Year award?
a) Bence Mate b) David Yarrow c) Tim Laman d) Greg Lecoeur
Answer d) Greg Lecoeur. Every year National Geographic hosts the Nature Photographer of the
Year Contest. This year, the grand prize went to Greg Lecoeur for his jaw-dropping shot of the
feeding frenzy that accompanies sardine migration along the Wild Coast of South Africa. His award-
winning photo titled as the titled Sardine Run, was captured in June 2015.

117. Two Indian photographers ________________ and __________________ won the prestigious
Wildlife Photographer of the Year Competition in the Urban and Birds category respectively
a) Anup Shah and Jayanth Sharma b) Shekar Dattari and Sandesh Kadur
c) Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar d) Kalyan Varma and Sudhir Shivaram
Answer c) Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar. London Natural History Museum has been
awarding the prestigious Wildlife Photographer of the Year award. The 52nd award ceremony was
special for two Indians who secured coveted berth in the south-after recognition. Mumbai-based
photographer Nayan Khanolkar and Ganesh H Shankar of Bengaluru made India proud by making it
to the list.

118. Paolo Gentiloni has been elected as new Prime Minister of ____________
a) Greece b) Italy c) Poland d) Austria
16 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer b) Italy. The Italian foreign minister, Paolo Gentiloni, has been chosen by Italys president to
replace Matteo Renzi as prime minister, a choice that signals continuity in the centre-left
governments domestic and foreign policies at a volatile time for the eurozones third-largest
economy.

119. Who is the new Prime Minister of New Zealand?


a) Bill English b) Steven Joyce c) Jonathan Coleman d) Winston Peters
Answer a) Bill English. New Zealands socially conservative finance chief Bill English was sworn in as
the countrys new Prime Minister on 12 December 2016 following last weeks shock resignation of
his popular predecessor John Key. The centre-right National Party caucus unanimously backed
English at a meeting on and he travelled to Government House in Wellington a few hours later to
officially take over.

120. Antonio Guterres has been sworn in as the United Nations ninth secretary general; He was
the former Prime Minister of ____________
a) Germany b) Poland c) Portugal d) Sweden
Answer c) Portugal. Antonio Guterres, a former Portuguese Prime Minister will be sworn in on 12
December 2016 as the next UN Secretary General, succeeding Ban Ki-moon as the ninth chief of the
71-year old world body.

121. The President of India, Shri Pranab Mukherjee marked his 81st birthday by launching a 100
Million for 100 Million Campaign organized by ___________________
a) Smile Childrens Foundation b) Kailash Satyarthi Childrens Foundation
c) Safe Kids Foundation d) Hope Childrens Foundation
Answer b) Kailash Satyarthi Childrens Foundation. The President of India, Shri Pranab Mukherjee
marked his 81st birthday by launching a 100 Million for 100 Million Campaign organized by the
Kailash Satyarthi Childrens Foundation at Rashtrapati Bhavan on December 11, 2016. The global
effort to mobilize 100 million youth for shaping a better future of 100 million children who are less
privileged is the beginning of a change which was long overdue.

122. Minister of State (Independent Charge) Ministry of Youth Affairs and Sports __________ has
led a Mobile and Digital Banking induction campaign for youth at Maj. Dhyanchand National
Stadium
a) Vijay Goel b) Piyush Goel c) Harsh Vardhan d) Mahesh Sharma
Answer a) Vijay Goel. Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Vijay Goel has led a Mobile
and Digital Banking induction campaign for youth at Maj. Dhyanchand National Stadium. As the
demonetisation phase completes one month, the Ministry of Youth Affairs and Sports continues to
promote the benefits of online banking and boosts the methods of cashless transactions with the
help of youngsters.

123. Which country has launched a new weather satellite marking an upgrade of its
meteorological satellites in geostationary orbit?
a) India b) USA c) China d) Russia
Answer c) China. China has launched a new weather satellite marking an upgrade of its
meteorological satellites in geostationary orbit. The Fengyun-4 satellite, the first of Chinas second-
generation weather satellites in geostationary orbit to have been launched, is also the countrys first
quantitative remote-sensing satellite in highest orbit.

124. Worlds longest tunnel opens for regular service in ______________


a) India b) Switzerland c) China d) Japan
Answer b) Switzerland. Regular rail service through the worlds longest tunnel began on carrying
passengers deep under the Swiss Alps from Zurich to Lugano in Switzerland. The famed Gotthard

17 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Base Tunnel (GBT) had a ceremonial opening in June, attracting European leaders like German
Chancellor Angela Merkel and French President Francois Hollande for its maiden ride.

125. Which country is to withdraw its largest banknote from circulation in its latest attempt to
tackle the worlds worst inflation crisis recently?
a) Brazil b) Chile c) Peru d) Venezuela
Answer d) Venezuela. The Venezuelan government is to withdraw its largest banknote from
circulation in its latest attempt to tackle the worlds worst inflation crisis. President Nicols Maduro
has said that the 100-bolivar note, which is currently worth only two US cents (1.6p) on the black
market, will be withdrawn. Venezuelans will then have 10 days to exchange the notes at the central
bank.

126. Government of India announced a ______ discount on payments made through debit cards,
credit cards, mobile wallets and prepaid loyalty cards at PSU petrol pumps
a) 0.75% b) 0.50% c) 5% d) 2.5%
Answer b) 0.50%. The government announced a 0.75% discount on payments made through debit
cards, credit cards, mobile wallets and prepaid loyalty cards at PSU petrol pumps from December 13.
The government had last week also announced discounts on online payments for insurance policies,
rail tickets, and highway toll charges in a bid to promote digital cash.

127. India has been ranked as the ________ most vacation deprived country globally
a) 1st b) 4th c) 17th d) 27th
Answer b) 4th. India has been ranked as the fourth most vacation deprived country globally, with
63% people taking fewer days of the vacations they get, a report by a travel company stated. The
report revealed that 40% Indians don't use all vacation days or don't have enough staff to cover,
while 32% are not able to take vacations due to personal schedule.

128. Which cyclone that made a landfall near Chennai and northern coastal districts of Tamil Nadu
recently?
a) Neelam b) Nada c) Vardah d) Thane
Answer c) Vardah. Cyclone Vardah that made a landfall near Chennai has claimed at least four lives
in the state. While the government has opened 266 relief camps, over 8,000 persons have been
evacuated and sheltered in the relief camps. With heavy rainfall and strong winds of nearly 120
kmph, over 250 cases of uprooted tree have been reported.

129. Ace women badminton player Saina Nehwal will be provided land by the ______________
government to set up a badminton academy in the state
a) Andra Pradesh b) Telangana c) Bihar d) Haryana
Answer d) Haryana. Ace women badminton player Saina Nehwal will be provided land by the
Haryana government to set up a badminton academy in the state. The land to the international star
will be provided by the Haryana State Industrial and Infrastructure Development Corporation
Limited (HSIIDC) at Manesar in Gurgaon district, 45 km from New Delhi.

130. Which state government is set to launch an online portal for trading livestock, beginning with
the auction of cattle and sheep?
a) Karnataka b) Maharashtra c) Haryana d) Gujarat
Answer a) Karnataka. The Karnataka government is set to launch an online portal for trading
livestock, beginning with the auction of cattle and sheep. The portal would allow buyers and sellers
to make their choice based on online profiles of the cattle. The scheme is aimed at saving the dairy
farmers from being cheated by brokers during the trade.

131. Which state government decided to hand over 70 acres of land at zero cost in Palakkad
district for setting up the permanent campus of Indian Institute of Technology?
18 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

a) Tamil Nadu b) Kerala c) Bihar d) Sikkim


Answer b) Kerala. Kerala government decided to hand over 70 acres of land at zero cost in Palakkad
district for setting up the permanent campus of Indian Institute of Technology. A cabinet meeting
chaired by Chief Minister Pinarayi Vijayan decided to assign 70.02 acres at Pithiest west village in the
district.

132. The ____________State Road Transport Corporation (KSRTC) is planning to install bio-toilets
in some of its long-distance buses, according to reports
a) Tamil Nadu b) Andra Pradesh c) Rajasthan d) Karnataka
Answer d) Karnataka. The Karnataka State Road Transport Corporation (KSRTC) is planning to install
bio-toilets in some of its long-distance buses, according to reports. These bio-toilets would convert
waste into manure, which could then be sold to interested organisations. The state transport body
reportedly has a fleet of 1,000 buses for long-distance travel, out of which only five are fitted with
regular toilets.

133. The ninth edition of exercise _______________ an annual bilateral maritime exercise
between Indian Navy and Russian Navy began in the Bay of Bengal
a) CORPAT 16 b) INDRA NAVY-16 c) KOMODO 16 d) SIMBEX 16
Answer b) INDRA NAVY-16. The ninth edition of exercise INDRA NAVY, an annual bilateral maritime
exercise between Indian Navy and Russian Navy began in the Bay of Bengal. The primary aim of
exercise INDRA NAVY-16 is to increase inter-operability amongst the two navies and develop
common understanding and procedures for maritime security operations.

134. Which country has topped Asia in innovation and has emerged as the third biggest country
worldwide in terms of new innovation centres?
a) China b) Thailand c) India d) Qatar
Answer c) India. India has topped Asia in innovation and has emerged as the third biggest country
worldwide in terms of new innovation centres, according to research by consulting firm Capgemini.
Bengaluru, where 3 new innovation centres opened between March and October, was ranked fifth
among top innovation hubs globally. This is partly due to government policies and other initiatives,
the report added.

135. Who has been named as the World's Most Powerful Person by Forbes 2016?
a) Barack Obama b) Vladimir Putin c) Donald Trump d) Narendra Modi
Answer b) Vladimir Putin. Russian President Vladimir Putin has been named as the World's Most
Powerful Person by Forbes, for the fourth consecutive year. "From the motherland to Syria to the US
presidential elections, Russia's leader continues to get what he wants," the magazine said. US
President-elect Donald Trump bagged the second spot, while India's Prime Minister Narendra Modi
featured ninth on the list.

136. A bill stipulating up to two- year jail term and a maximum fine of Rs _________for
discriminating against differently-abled persons was passed by the Rajya Sabha
a) 20 lakh b) 15 lakh c) 10 lakh d) 5 lakh
Answer d) 5 lakh. A bill stipulating up to two- year jail term and a maximum fine of Rs 5 lakh for
discriminating against differently-abled persons was passed by the Rajya Sabha. The Rights of
Persons with Disabilities Bill, 2014, which aims at securing and enhancing the rights and entitlements
of disabled persons, was passed by a voice vote after rare unanimity was witnessed among the
Opposition and Treasury benches in the House, which has seen acrimony and disruptions since the
Winter Session began on November 16.

137. Which country has banned the sale and use of glass coated thread in the entire country,
including Chinese Manjha?
a) China b) Singapore c) India d) Japan

19 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer c) India. The National Green Tribunal (NGT) has banned the sale and use of glass coated
thread in the entire country, including Chinese Manjha. The Manjha Association will submit a report
to the Central Pollution Control Board (CPCB) and the CPCB will file the report before the NGT.

138. _______________ has ranked second in the country in distribution of LED bulbs as part of
country-wide campaign for reducing power consumption
a) Tamil Nadu b) Rajasthan c) Assam d) Maharashtra
Answer d) Maharashtra. Maharashtra has ranked second in the country in distribution of LED bulbs
as part of country-wide campaign for reducing power consumption. Gujarat tops the list followed
by Maharashtra in LED bulb distribution. Gujarat has distributed 2.70 crore LED bulbs till December
12 this year from the date of its launch, earlier this year. On the other hand, Maharashtra has
distributed 2,00,99,730 LED bulbs so far, Deepak Kokate, Regional Manager of Maharashtra state
unit of Energy Efficiency Services Limited.

139. India has become the worlds _________ largest spender on defence, following a 13.1%
increase in its 2016-17 defence budget
a) Third b) Fourth c) Fifth d) Sixth
Answer b) Fourth. India has become the worlds fourth largest spender on defence, following a
13.1% increase in its 2016-17 defence budget, according to US research firm IHS Inc. Indias rise in
the rankings from sixth position last year is a result of an increase in expenditure to $50.7 billion,
combined with cuts to military spending by Russia and Saudi Arabia, where low oil prices have put
considerable strain on there.

140. Which country has become the first nation to give discounts on online payments?
a) India b) USA c) Singapore d) China
Answer a) India. India has become the first nation to subsidize the use of digital cash after the
government unveiled a raft of measures including discounts on online payments for insurance
policies, rail tickets and highway toll charges. Union finance minister Arun Jaitley sought to draw
Indians toward digital payments by offering up to 10% off on insurance policies, highway usage and
concessions on train travel.

141. Chapecoense goalkeeper Danilo, who was killed in the Colombian air crash last month, was
posthumously named _________________________
a) Germanys player of the year 2016 b) Spains player of the year 2016
c) Portugals player of the year 2016 d) Brazils player of the year 2016
Answer d) Brazils player of the year 2016. Chapecoense goalkeeper Danilo, who was killed in the
Colombian air crash last month, was posthumously named Brazils player of the year after a vote by
fans. Danilo, whose last-gasp saves in the semi-final against San Lorenzo helped his side into the
Copa Sudamericana final, got 48% of the internet vote.

142. ____________________ and ____________________ were named ITF World Champion


players of the year 2016
a) Roger Federer and Serena Williams b) Andy Murray and Angelique Kerber
c) Rafael Nadal and Karolna Plkov d) Stan Wawrinka and Petra Kvitov
Answer b) Andy Murray and Angelique Kerber. Britains Andy Murray and Germanys Angelique
Kerber were named ITF World Champion capping stellar years for the mens and womens world
number ones. Murray, whose brother Jamie was named doubles World Champion along with Brazils
Bruno Soares, won Wimbledon in July before becoming the first player to win two Olympic singles
gold medals when he retained his crown in Rio de Janeiro in August.

143. Who won the Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award
2016?
a) Ashwini Ponnappa b) Saina Nehwal c) Jwala Gutta d) PV Sindhu

20 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer d) PV Sindhu. Rio Olympic silver medallist PV Sindhu won Badminton World Federation
(BWF) Most Improved Player of the Year award at the Players Reception and Gala Dinner in Dubai.
Sindhu, who lost to Carolina Marin in the finals of the womens singles in the summer games, won
her first Superseries title in China in November.

144. Who has been named an 'Integrity Ambassador' by the Badminton World Federation to
promote "clean, fair and honourable sport"?
a) Ashwini Ponnappa b) Saina Nehwal c) Jwala Gutta d) PV Sindhu
Answer b) Saina Nehwal. The Badminton World Federation (BWF) unveiled 5 top players as the first
Integrity Ambassadors to promote clean, fair and honourable sport. Indias ace shuttler Saina
Nehwal is one of them.

145. Who is the only Indian women cricketer to be named in the ICC Women's Team of the Year
2016?
a) Mithali Raj b) Shikha Pandey c) Smriti Mandhana d) Harmanpreet Kaur
Answer c) Smriti Mandhana. India batswoman Smriti Mandhana has been named in the Womens
Team of the Year 2016, the International Cricket Council (ICC) announced on 12 December 2016. The
womens team of the year, which will be captained by West Indies Stafanie Taylor, has been added
to the list of awards to acknowledge and appreciate outstanding performances of womens
cricketers over a 12-month period.

146. Indian Boxer _______________ won a gold medal at the National Boxing Championships
a) Manoj Kumar b) Shiva Thapa c) Vijender Singh d) Vikas Krishan Yadav
Answer b) Shiva Thapa. Indias top amateur boxer Shiva Thapa to win his first lightweight (60kg)
gold medal at the National Boxing Championships. On the other hand, Commonwealth Games silver-
medallist L Devendro Singh (52kg) suffered a shock loss to settle for the silver medal.

147. Who has been appointed as Chief Executive of the Indian Banks Association (IBA)?
a) Arundhati Bhattacharya b) Mohan V Tanksale c) Rajeev Rishi d) V G Kannan
Answer d) V G Kannan. V G Kannan took charge as Chief Executive of the Indian Banks Association
(IBA). He succeeds M V Tanksale who demitted office as Chief Executive on August 9, 2016 after
being at the helm for three years. Kannan had retired as Managing Director & Group Executive
(Associates & Subsidiaries) of State Bank of India on July 31, 2016.

148. Prime Minister Narendra Modi has been ranked ____ among the worlds top 10 most
powerful people, Forbes
a) 7th b) 8th c) 9th d) 10th
Answer c) 9th. Prime Minister Narendra Modi has been ranked among the top 10 most powerful
people in the world by Forbes in a list that has been topped by Russian President Vladimir Putin for a
fourth straight year and had US President-elect Donald Trump in the second place. Modi ranks 9th
on the Forbes list of 74 of the Worlds Most Powerful People.

149. The World Bank Group (WBG) has halted the two concurrent processes initiated by India and
Pakistan under the Indus Water Treaty, who is the President of World Bank?
a) Robert B. Zoellick b) Jim Yong Kim c) Christine Lagarde d) Paul Wolfowitz
Answer b) Jim Yong Kim. The World Bank Group has announced a pause in the separate processes
initiated by India and Pakistan under the Indus Waters Treaty to allow the two countries to consider
alternative ways to resolve their disagreements. The announcement temporarily halts the
appointment of a Neutral Expert, as requested by India, and the Chairman of the Court of
Arbitration, as requested by Pakistan, to resolve issues regarding two hydroelectric power plants
under construction by India along the Indus rivers system.

21 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

150. The Central Government has announced two new schemes ___________________ and
___________________in order to promote digital payments
a) Lucky Grahak Yojana and DigiDhan Vyapari Yojana
b) Digital Grahak Yojana and Lucky Vyapari Yojana
c) Lucky People Yojana and DigiDhan Retailer Yojana
d) Lucky Gramam Yojana and DigiDhan Digital Yojana
Answer a) Lucky Grahak Yojana and DigiDhan Vyapari Yojana. Government announced Lucky
Grahak Yojana to encourage consumers and DigiDhan Vyapari Yojana to encourage merchants for
transition to digital payments. Chief Executive Officer of NITI Aayog Amitabh Kant said, National
Payment Council of India will announce 15,000 winners of 1000 rupees each for next 100 days,
starting from this Christmas.

151. Digital payments platform ____________ has announced partnership with major NHAI toll
concessionaries to enable cashless payments at all state, national and city toll plazas
a) Apple pay b) Paytm c) Airpay d) Google wallet
Answer b) Paytm. Digital payments platform Paytm has announced partnership with major NHAI toll
concessionaries like Reliance Infra, Sadhbav, IRB, MEP, L&T and GMR to enable cashless payments at
all state, national and city toll plazas. With the partnership, commuters across the country can now
pay their toll charges instantly with Paytm by scanning the QR code placed at toll payment counters,
using Paytm app.

152. Government of India has extended the facility of e-Tourist Visa for citizens of ___ countries
a) 161 b) 163 c) 175 d) 185
Answer a) 161. The government has extended the facility of e-Tourist Visa for citizens of 161
countries. Tourism Minister Mahesh Sharma said the number of foreign tourist arrivals on e-Tourist
Visa (e-TV) during January to November this year was 9,17,446, registering a growth of 168.5 per
cent over same period of previous year.

153. Punjab National Bank launched the Banks Mobile wallet PNB Kitty, Who is the MD and CEO
of Punjab National Bank?
a) Naina Lal Kidwai b) Shikha Sharma c) Usha Ananthasubramanian d) Chanda Kochhar
Answer c) Usha Ananthasubramanian. Punjab National Bank launched the Banks Mobile wallet
PNB Kitty. PNB Kitty is a digital wallet that enables a smart phone user to undertake on line
transactions using the money stored in it i.e. without using debit card / credit card / internet banking
and sharing sensitive information like passwords or card details.

154. The Seventh edition of ______________ military exercise between India and Maldives will be
held from December 15 to 28 at Kadhdhoo, Laamu Atoll, Maldives
a) EKUVERIN 2016 b) NOMADIC ELEPHANT 2016 c) SURYA KIRAN 2016 d) LAMITYE 2016
Answer a) EKUVERIN 2016. Seventh edition of Exercise EKUVERIN will be held from 15 to 28 Dec
2016 at Kadhdhoo, Laamu Atoll, Maldives. The Exercise is a 14 day platoon level joint military
exercise between the Indian Army & the Maldives National Defence Force conducted on a yearly
basis.

155. The Union Cabinet has approved Indias approach to Climate Change Negotiations at the 22nd
Conference of Parties (COP) to UNFCCC, Expand UNFCCC?
a) United Nations Framework Commission on Climate Change
b) United Nations Framework Convention on Climate Change
c) United Nations Framework Conference on Climate Change
d) United Nations Framework Concentration on Climate Change
Answer b) United Nations Framework Convention on Climate Change. The Union Cabinet has
approved Indias approach to Climate Change Negotiations at the 22nd Conference of Parties (COP)

22 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

to United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), held in Marrakesh, Morocco
in November 2016.

156. The Union Cabinet has approved the protocol amending the agreement between India and
_____________ for avoidance of double taxation
a) Uzbekistan b) Bhutan c) Afghanistan d) Tajikistan
Answer d) Tajikistan. The Union Cabinet has approved the protocol amending the agreement
between India and Tajikistan for avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion
with respect to taxes on income. The protocol, after it enters into force, will enable sharing of
information exchanged under Double Taxation Avoidance Agreement, DTAA with other law
enforcement agencies for non-tax purposes.

157. Union Cabinet approved signing of an Agreement between India and ____________on
cooperation in the field of agriculture and food related industry
a) Kyrgyzstan b) Jordan c) Bahrain d) Turkmenistan
Answer a) Kyrgyzstan. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has
approved the proposal of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare for Signing of an
Agreement between India and Kyrgyzstan on cooperation in the field of agriculture and food related
industry.

158. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) has added
_____________ in its World Heritage List recently
a) Rio Grande do Norte (RN) b) Rio Grande do Sul (RS) c) Rondnia (RO) d) Rio de Janeiro (RJ)
Answer d) Rio de Janeiro (RJ). Brazil- Rio de Janeiro, nicknamed the Marvelous City, officially
entered the UNs list of world heritage sites in recognition of its soaring granite cliffs, urban
rainforest and beaches. The UN cultural body, UNESCO, highlighted the extraordinary fusion of
man-made and natural beauty in certifying Rio on the world heritage list during a ceremony held at
the Christ the Redeemer statue.

159. Who has been named as the world's most powerful CEO by Forbes?
a) Mark Zuckerberg b) Larry Page c) Jeff Bezos d) Doug McMillon
Answer b) Larry Page. Google's parent company Alphabet's CEO Larry Page has been named the
world's most powerful CEO by Forbes, with his company having a market capitalisation of over $550
billion. Facebook's Mark Zuckerberg and Amazon's Jeff Bezos have been ranked second and third
respectively. Tesla's Elon Musk and Walmart's Doug McMillon have also featured on the list.

160. Which city has topped a list of the most expensive cities for expatriates in the world?
a) Washington, USA b) Beijing, China c) Tokyo, Japan d) Chennai, India
Answer c) Tokyo, Japan. Tokyo has topped a list of the most expensive cities for expatriates in the
world, ECA International said in a report comparing their global cost of living. Tokyo was followed by
Luanda in Angola, while cities in Switzerland and Japan dominated the top 10. Notably, Tokyo was
ranked the 12th most expensive city for expatriates last year.

161. E-commerce major ___________successfully made its first-ever fully autonomous drone
delivery without any human pilot
a) Amazon b) Flipkart c) Snapdeal d) Shopclues
Answer a) Amazon. E-commerce major Amazon successfully made its first-ever fully autonomous
drone delivery without any human pilot. The delivery was made to an England customer's
farmhouse, who ordered a digital media console and a popcorn packet. It took the drone only 13
minutes to make the delivery. Amazon is testing under 30-minute deliveries via drones that fly below
400 feet.

23 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

162. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has been ranked _____ on the World's Most
Powerful People list for 2016 by Forbes
a) 9th b) 38th c) 51st d) 74th
Answer b) 38th. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has been ranked 38 on the World's
Most Powerful People list for 2016 by Forbes. Further, Prime Minister Narendra Modi has been
ranked 9 on the list, while India-born Microsoft CEO Satya Nadella has been ranked 51. Notably,
Russian President Vladimir Putin has topped the list for the fourth consecutive year.

163. Who has been appointed as new chairman and managing director of Life Insurance
Corporation (LIC)?
a) SK Roy b) Usha Sangwan c) VK Sharma d) Ashwani Kumar
Answer c) VK Sharma. VK Sharma, the acting chief of Life Insurance Corporation of India, is the new
chairman and managing director of the nation's biggest insurer and investor, for five years. Sharma's
future decisions would be keenly followed by investors as the government has plans to use the
behemoth's funds to build infrastructure.

164. Which airport became India's first airport to introduce self bag-drop facility?
a) Indira Gandhi International Airport b) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
c) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport d) Chhatrapati Shivaji International Airport
Answer d) Chhatrapati Shivaji International Airport. Mumbai's Chhatrapati Shivaji Maharaj
International airport became India's first airport to introduce self bag-drop facility. This will allow
passengers who have already checked in online to quickly tag and drop their baggage before heading
directly to the gate. This facility is currently available to passengers of Air India, Jet Airways, SpiceJet,
and Indigo.

165. Who became the first female cricketer to win both ICC's ODI and T20I Player of the Year
Awards?
a) Suzie Bates b) Heather Knight c) Mithali Raj d) Meg Lanning
Answer a) Suzie Bates. New Zealand women's team captain Suzie Bates became the first female
cricketer to win both ICC's ODI and T20I Player of the Year awards. Bates, who had previously won
the ODI Player of the Year award in 2013, won her maiden T20I Player of the Year award this year.
Bates was 2016's highest run-scorer in T20Is and second-highest in ODIs.

166. Former Indian captain Sourav Ganguly launched Sourav Ganguly Foundation and Cricket
School in ______________
a) Mumbai b) Kolkata c) Hyderabad d) Chennai
Answer b) Kolkata. Former Indian captain Sourav Ganguly launched Sourav Ganguly Foundation and
Cricket School in Kolkata to boost cricket at the grass-root level in West Bengal. The foundation will
be collaborating with various schools across the country and will appoint over 100 coaches to train
kids. Free coaching will be provided to aspiring cricketers who come from financially weak
backgrounds.

167. Thomas Schelling who passed away recently, he was awarded the Nobel Prize in
____________ in 2005
a) Physics b) Literature c) Peace d) Economics
Answer d) Economics. Nobel Prize-winning economist Thomas Schelling, who used game theory to
explain nuclear strategy, has passed away. Schelling was awarded the Nobel Prize in economics in
2005 along with Robert Aumann. The Nobel committee said the economists work enhanced our
understanding of conflict and cooperation through game-theory analysis. Game theory is the
mathematical study of strategies used in competitive situations.

168. Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) have presented Global Agriculture Leadership
Award 2016 to _________________

24 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

a) Mukesh Ambani b) Azim Premji c) Sunil Bharti Mittal d) Ratan Tata


Answer c) Sunil Bharti Mittal. Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) have presented Global
Agriculture Leadership Award 2016 to Tata Sons interim Chairman Ratan Tata in Mumbai. According
to ICFA, the Leadership Awards jury conferred on Tata the Lifetime Achievements Award 2016 for
his transformational role in scaling Tata Group as the globally admired group during his stint of two
decades as Chairman.

169. Who has been appointed as the Director General and CEO of the Indian Institute of Corporate
Affairs (IICA)?
a) Pritam Singh b) Sunil Arora c) Amardeep Singh Bhatia d) Asholi Chalai
Answer b) Sunil Arora. Former Information & Broadcasting Secretary Sunil Arora has been
appointed as the Director General and CEO of the Indian Institute of Corporate Affairs (IICA). IICA
focuses on matters impacting functioning of corporate and work towards capacity building with
various stakeholders including regulators and professionals, among other activities.

170. Who has been appointed as Deputy Secretary-General of the United Nations?
a) Amina Mohammed b) Maria Viotti c) Kyung-wha Kang d) Judy Wakhungu
Answer a) Amina Mohammed. Nigerias minister of Environment, Amina Mohammed has been
appointed Deputy Secretary-General of the United Nations by the Secretary-General designate,
Antonio Guterres. The Correspondent of the News Agency of Nigeria (NAN) in New York, reports that
Guterres also announced the duo of Ms. Maria Viotti of Brazil and Ms. Kyung-wha Kang of the
Republic of Korea into high-profile positions at the UN.

171. Who has been chosen by President-elect Donald Trump to be the next US Ambassador to
Israel?
a) Richard Henry Jones b) James B. Cunningham c) David M. Friedman d) Daniel C. Kurtzer
Answer c) David M. Friedman. President-elect Donald J. Trump has named David M. Friedman, a
bankruptcy lawyer, who is nominee for ambassador to Israel, elevating a campaign adviser who has
questioned the need for a two-state solution and has likened left-leaning Jews in America to the
Jews who aided the Nazis in the Holocaust.

172. Indias first residential transgender school to come up in ______________


a) Chennai, Tamil Nadu b) Mumbai, Maharashtra c) Bangalore, Karnataka d) Kochi, Kerala
Answer d) Kochi, Kerala. Sahaj International School in Kochi will be initiated the first residential
transgender school in the country by transgender activists Vijayaraja Mallika, Maya Menon and
Faisal CK. The school will initially accommodate 10 transgenders, who will study under the National
Open School system. The school will be inaugurated on December 30 by transgender rights activist
and artist Kalki Subramaniam.

173. ______________will provide free LPG connections to those BPL families, who were missed in
the 2011 Socio Economic Caste Census on the lines of Pradhan Mantri Ujwala Yojana
a) Punjab Government b) Bihar Government c) Odisha Government d) Gujarat Government
Answer a) Punjab Government. The Punjab Cabinet has gave its approval to provide free LPG
connections to those BPL families, who were missed in the 2011 Socio Economic Caste Census (SECC)
on the lines of Pradhan Mantri Ujwala Yojana. A decision to this effect was taken this evening in a
Cabinet meeting chaired by Chief Minister Parkash Singh Badal. It was informed that the State Food,
Civil Supplies and Consumer Affairs department has an E-PDS portal and the detail of beneficiaries
under Household Priority and Antodaya Yojana has been uploaded.

174. Which state became the first state in the country to launch Mahila Police Volunteer (MPV)
initiative for safety of women?
a) Maharashtra b) Haryana c) Nagaland d) Andra Pradesh
Answer b) Haryana. The Mahila Police Volunteer initiative was launched in Haryana by launching the
25 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

initiative in Karnal and Mahendragarh districts, Haryana became the first state to adopt this scheme.
Originally conceived by the Union Ministry of Women & Child Development, Mahila Police Volunteer
is a joint initiative with the Union Ministry of Home Affairs. Haryana has inducted the first batch of
1000 Mahila Police Volunteers. These volunteers have already been trained by the state State Police
Authorities on their role and responsibility.

175. ____________ government has initiated a project to make River Island Majuli the countrys
first ever Carbon Neutral district by 2020
a) Assam b) Meghalaya c) Tripura d) Manipur
Answer a) Assam. Assam government has initiated a project to make River Island Majuli the
countrys first ever Carbon Neutral district by 2020. The project titled Sustainable Action for Climate
Resilient Development in Majuli (SACReD, Majuli) has been initiated by Assams department of
Environment and Forest and was launched by Additional Principal Chief Conservator of Forest
(Biodiversity and Climate) A K Johari at Majuli.

176. Which state government launched Annapurna Rasoi scheme, under which the state
government will provide breakfast for 5 and lunch and dinner for 8 to the poor?
a) Telangana b) West Bengal c) Himachal Pradesh d) Rajasthan
Answer d) Rajasthan. The Rajasthan government has launched the Annapurna Rasoi scheme, under
which mobile kitchens will serve meals at economic rates in different part of the city. Chief Minister
Vasundhara Raje flagged off two Annapurna Kitchens on Thursday at Jaipur Municipal Corporation
headquarters and said many people will benefit from it. The mobile kitchens will offer breakfast at
Rs. 5 and meals for Rs. 8. Initially, 80 such mobile kitchens will be catering to people across 12 cities
of the state.

177. An Indian-American woman _________________ has been elected the new mayor of
Californian city Cupertino
a) Aruna Miller b) Nikki Haley c) Savita Vaidhyanathan d) Kamala Harris
Answer c) Savita Vaidhyanathan. In a first, an Indian-American woman has been elected the new
mayor of Californian city Cupertino, the worldwide headquarters of Apple. Savita Vaidhyanathan, a
Cupertino resident for more than 20 years, was sworn in last week in a ceremony attended by her
mother who had flown in from India. She takes over from Barry Chang who had served as mayor
from 2015. Vaidhyanathan was working as a high school Maths teacher and an officer in a
commercial bank.

178. India has been ranked ______ in innovation destination in Asia in terms of the number of
innovation centres
a) First b) Second c) Third d) Fourth
Answer a) First. India has emerged as the most preferred destination for innovation in Asia and third
biggest globally, with Silicon Valley. India has been ranked as the No. 1 innovation destination in
Asia and No. 2 in the world for new innovation centres. Nine new innovation centres were opened in
the country during the period, taking the total number of innovation centres to 25. The US leads the
list with 146 centres, followed by Britain with 29 and India is at the third place with 24 centres.

179. India has been ranked _____in the world for new innovation centres
a) Seventh b) Fifth c) Second d) Eighth
Answer c) Second. India has emerged as the most preferred destination for innovation in Asia and
third biggest globally, with Silicon Valley. India has been ranked as the No. 1 innovation destination
in Asia and No. 2 in the world for new innovation centres. Nine new innovation centres were opened
in the country during the period, taking the total number of innovation centres to 25. The US leads
the list with 146 centres, followed by Britain with 29 and India is at the third place with 24 centres.

26 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

180. 5th Edition of India-Arab partnership conference held in _______________


a) Doha, Qatar b) Tunis, Tunisia c) Manama, Bahrain d) Muscat, Oman
Answer d) Muscat, Oman. The 5th India-Arab Partnership Conference will be held in Muscat and
Oman. The two-day conference, to be held from December 14, will be organised by the Oman
Foreign Ministry, Arab League Secretariat in association with the Ministry of External Affairs in India
aiming to boost economic ties between India and Arab countries. Other collaboration partners
include the Federation of Arab Businessmen (FAB) and the General Union of Arab Chambers of
Commerce and Industry and Agriculture (GUCCIA).

181. Paytm has announced a program______________________ to increase the digital inclusion in


the country
a) Give One Take One b) Each One Teach One c) Each One Take One d) Pay One Teach One
Answer b) Each One Teach One. Paytm has announced a program Each one teach one to increase
the digital inclusion in the country wherein it is calling upon consumers and merchants across India
to teach others on how to use Paytm to pay and accept money. The campaign is aimed at
transforming user behaviour and further accelerating the countrys ongoing shift from cash to digital
payments. As a part of the drive, Paytm has also announced an incentive including Rs. one crore
grand prize along with additional prizes like motorcycles, smart phones, laptops and other exciting
gifts.

182. The tenth Evening of Cheese festival held in _____________


a) Mumbai b) Washington c) London d) Tokyo
Answer c) London. The tenth Evening of Cheese festival, wherein visitors could sample different
varieties of cheese and chat with experts, took place in London. The festival had free admission, but
some people complained of overcrowding. There was also a protest by vegans, who allegedly hurled
insults at the attendees.

183. Which country has become the first country in the world to legally offer "three-parent baby"
fertility treatments?
a) Australia b) India c) Poland d) Britain
Answer d) Britain. Britain has become the first country in the world to legally offer "three-parent
baby" fertility treatments after regulators gave the green light. The technique, which uses DNA from
two women and a man, would allow mothers who carry disease-causing mutations in their
mitochondrial genes to give birth to children free of the illness.

184. _____________is the worst country for journalists in the world


a) Turkey b) Pakistan c) Iran d) India
Answer a) Turkey. Turkey is the worst country for journalists in the world, with almost one-third of
all journalists in Turkey currently under detention, a study by Committee to Protect Journalists
found. The study highlighted that 2016 is the worst year for media freedom since records began in
1990. Turkey has detained over one lakh people after a failed military coup in July.

185. Who became the youngest cricket player to complete 11,000 Test Runs?
a) Virat Kohli b) Hashim Amla c) Alastair Cook d) Steven Smith
Answer c) Alastair Cook. England Captain Alastair Cook became the youngest player to complete
11,000 Test runs, reaching the milestone during the Chennai Test against India. The 31-year-old is
also the fastest in terms of time to achieve the feat, taking 10 years 290 days from his debut. Cook
overtook Ricky Ponting and Jacques Kallis, who reached the milestone aged 34.

186. Bernard Fox who passed away recently was a/an


a) Economist b) Journalist c) Politician d) Actor
Answer d) Actor. Veteran Hollywood actor Bernard Fox has died. He was 89. The Welsh-born
performer, who starred in Bewitched and Hogans Heroes, passed away from heart failure at a Los
27 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Angeles-area hospital. His first acting role was on the first series to be broadcast on commercial
television in the UK Sixpenny Corner in 1955. He worked steadily in British TV before crossing the
Atlantic and carving out a similar career as a jobbing actor in the USA.

187. The Municipal Corporation of which city has been selected for Digital India Silver Award?
a) Madurai b) Chennai c) Trichy d) Coimbatore
Answer d) Coimbatore. The Coimbatore City Municipal Corporation has been selected for Digital
India Award instituted by Ministry of Electronics and Information Technology.

188. Who has been appointed as new Army Chief?


a) Lt Gen. Bipin Rawat b) Lt Gen. Chandar Singh
c) Lt Gen. Veluchamy Alagarsamy d) Lt Gen. Ajay Kumar
Answer a) Lt Gen. Bipin Rawat. Rawat will replace General Dalbir Singh.

189. Who has been appointed as new Air Force Chief?


a) Air Marshal Sanjeev Gupta b) Air Marshal BS Dhanoa
c) Air Marshal Dilip Bhattacharya d) Air Marshal Kishan Kant Sharma
Answer b) Air Marshal BS Dhanoa. Dhanoa will take over from IAF chief Arup Raha.

190. Who has been appointed as the new chief of Intelligence Bureau (IB)?
a) Sanjeev Gupta b) Rakesh Senapathy c) Rajiv Jain d) Anil Dhamsana
Answer c) Rajiv Jain. Jharkhand cadre IPS officer Rajiv Jain has appointed as the new chief of
Intelligence Bureau (IB) while Anil Dhasmana will head external intelligence agency RAW.

191. Which state has become sixth in India to attain 100% Aadhaar saturation?
a) Meghalaya b) Himachal Pradesh c) Gujarat d) Tamil Nadu
Answer b) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh has achieved 100 percent Aadhar saturation on the
basis of population of year 2015, making it the sixth state after Delhi, Telangana, Haryana, Punjab
and Chandigarh to have achieved this milestone.

192. Asia Pacific countries have resolved to adopt __________ approach to take planning beyond
city limits.
a) City On b) Urban Go c) Urban Plus d) City D-Ment
Answer c) Urban Plus. The objective is to prevent unmanageable and unsustainable urban
expansion.

193. A Portal named Tarang has been launched recently by


a) Dept of Education b) Dept of Defence c) Dept of Finance d) Dept of Tele Communication
Answer d) Dept of Tele Communication. The Department of Telecom (DoT) is set to launch a portal
Tarang with data on all mobile towers and transmitters across the country in a month that will
allow a user to check the radiation compliance status.

194. Emomali Rahmon is the President of


a) Afghanistan b) Baluchistan c) Tajikistan d) Kazakhstan
Answer c) Tajikistan. India and Tajikistan have signed four agreements, including one on exchange
of financial intelligence, following delegation-level talks headed by Prime Minister Narendra Modi
and Tajik President Emomali Rahmon.

195. Almazbek Sharshenovich Atambayev is the President of


a) Uzbekistan b) Baluchistan c) Kyrgyzstan d) Kazakhstan
Answer c) Kyrgyzstan. Kyrgyz President Almazbek Sharshenovich Atambayev will arrive in New Delhi
on a four-day visit during which he will hold wide-ranging talks with Prime Minister Narendra Modi.

28 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

196. Mobicash Mobile Wallet has been launched by ____________.


a) HDFC b) Axis Bank c) State Bank of India d) ICICI Bank
Answer c) State Bank of India. State Bank of India (SBI) has launched Mobicash Mobile Wallet in
association with state-owned telecommunications company Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL).

197. The government of ____________ has appointed top Bollywood actor Priyanka Chopra as the
states tourism brand ambassador for two years.
a) Madhya Pradesh b) Assam c) Meghalaya d) Uttar Pradesh
Answer b) Assam.

198. Stephanie Del Valle, who won the Miss World Title recently, is from
a) USA b) England c) Puerto Rico d) South Africa
Answer c) Puerto Rico. Stephanie Del Valle of Puerto Rico was crowned Miss World 2016. Del Valle,
19, is a brown-eyed brunette student who speaks Spanish, English and French, and hopes to get into
the entertainment industry.

199. Which Indian state celebrated it's 55th Liberation Day on December 18' 2016?
a) Manipur b) Meghalaya c) Maharashtra d) Goa
Answer d) Goa. The state of Goa is celebrating its Liberation Day on 18 December 2016. It was on
December 19, 1961, that Goa was liberated from the Portuguese rule after a prolonged freedom
struggle and military operation.

200. Which of the following day is observed on December 18?


a) World Rotary Day b) Blood Donor Day c) International Migrants Day d) World Refugees Day
Answer c) International Migrants Day. International Migrants Day is an international day observed
on 18 December by the General Assembly of United Nations on 4 December 2000 taking into
account the large and increasing number of migrants in the world.

201. The Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana provides for _________% tax and surcharge on
declarations of unaccounted cash deposited in banks.
a) 25% b) 50% c) 75% d) 100%
Answer b) 50%. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) has comes into effect on 17
December 2016 . Any unaccounted cash or deposit in a bank account can be disclosed under the
scheme before April 1, 2017.

202. Conference on Youth Development has been organized in


a) Mumbai b) New Delhi c) Kolkata d) Hyderabad
Answer b) New Delhi. Union Minister for Youth Affairs and Sports Vijay Goel to inaugurate
Conference on Youth Development in New Delhi. The objective is to generate ideas for Youth
Development and empowerment.

203. Swasthya Rakshan Program has been initiated by


a) Ministry of External Affairs b) Home Ministry c) AYUSH Ministry d) Ministry of Human Resource
Answer c) AYUSH Ministry. The objective is to organize Swasthya Rakshan OPDs, Swasthya
Parikshan Camps and Health/Hygiene awareness programme.

204. Which of the following country is not a member of South Asian Foundation?
a) India b) Nepal c) Pakistan d) Laos
Answer d) Laos. The India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF), an initiative of South Asia Foundation
(SAF) to promote cultural exchanges between the two neighbors, has kicked off.

29 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

205. YES Bank has partnered with _____ to provide cash at your doorstep.
a) UBER b) VERA c) OLA d) DRIVEASY
Answer c) OLA. YES Bank, Indias fifth largest private sector bank has partnered with Ola, one of the
popular mobile apps for transportation, to provide cash-on-demand at customers doorstep.

206. GARV-II is a mobile App associated with


a) Rural Education b) Pollution Control c) Rural Electrification Program d) Weather Forecast
Answer c) Rural Electrification Program. To ensure transparency in implementation of rural
electrification programme, the Power Ministry will launch a new app, GARV-II, to provide real time
data of all six lakh villages of the country.

207. India beat which country to win hockey junior World Cup?
a) Germany b) England c) Japan d) Belgium
Answer d) Belgium. India has become the first nation to win the hockey junior World Cup at home at
the Major Dhyan Chand Stadium. India beat Belgium 2-1 to win their second world title after 15
years.

208. Saumitra Chaudhuri, who passed away recently, was a/an


a) Journalist b) Scientist c) Economist d) Zoologist
Answer c) Economist. Chaudhuri was appointed as a member of Planning Commission in June 2009.

209. Justice JS Khehar is the ________ Chief Justice of India.


a) 43rd b) 44th c) 45th d) 46th
Answer b) 44th. Justice JS Khehar is set to be the next Chief Justice of India after President Pranab
Mukherjee formally gave his nod to his appointment. He will succeed CJI TS Thakur.

210. Which bank bagged SKOCH silver award recently?


a) SBI b) Syndicate Bank c) Corporation Bank d) YES Bank
Answer c) Corporation Bank. Corporation Bank has bagged the SKOCH silver award for attaining the
position of number1 channel partner of LIC of India for the past three financial years.

211. Siddaramaiah is the Chief Minister of


a) Telangana b) Andhra Pradesh c) Karnataka d) Tamil Nadu
Answer c) Karnataka. Chief Minister Siddaramaiah has inaugurated Karnatakas first air ambulance
service at HAL airport in the state capital. Newly built helicopters are specially designed to fulfill the
requirements of the patients while transporting them from one place to another.

212. Amazon India has launched its online wallet Amazon Pay __________, in a bid to increase
cashless orders.
a) Online b) Swipe c) Balance d) Eazy
Answer c) Balance. The company, which does not offer an online wallet based payment option, has
introduced a payment option similar to how mobile wallets work.

213. Hassan Rouhani is the President of


a) Iraq c) Syria c) Iran d) Saudi Arabia
Answer c) Iran. Irans President Hassan Rouhani unveiled a bill of rights was guaranteeing freedom
of speech, protest, fair trials and privacy. This bill is a call by the Iranian nation against some
arrogant Western countries who think they are ahead of Third World countries in human rights.

214. Bishkek is the Capital of


a) Laos b) Vietnam c) Uzbekistan d) Kyrgyzstan
Answer d) Kyrgyzstan. Prime Minister Narendra Modi has termed Kyrgyz Republic as Indias valuable
partner in pursuit of making Central Asia a region of sustainable peace.
30 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

215. The 2016 ISL Title Winner is


a) Chennai Rhinos b) Atletico de Kolkata c) Goa Warriors d) Kerala Blasters
Answer b) Atletico de Kolkata. It's their second title win.

216. Karun Nair is associated with


a) Badminton b) Cricket c) Football d) Chess
Answer b) Cricket. Karnataka batsman Karun Nair has entered an exclusive club, joining Virender
Sehwag as the second Indian to score a triple-century in Tests.

217. The Prestigious BBC Sports personality of the year Award has been bagged by
a) Roger Federer b) Lewis Hamilton c) Virat Kohli d) Andy Murray
Answer d) Andy Murray. Murray won nine titles and reached the final of 13 of the 17 tournaments
he entered in 2016.

218. Henry Heimlich, who passed away recently, was a/an


a) Economist b) Surgeon c) Photographer (Bird Life) d) Mathematician
Answer b) Surgeon. Henry Heimlich is a surgeon who created the life-saving Heimlich manoeuvre for
choking victims died.

219. The Sahitya Akademi Award is a ________ honor in India.


a) Cinema b) Photography c) Technology d) Literary
Answer d) Literary. The Sahitya Akademi Award is a literary honor in India, which the Sahitya
Akademi, Indias National Academy of Letters, annually confers on writers of the most outstanding
books of literary merit published in any of the major Indian languages.

220. Name the Indian Businessman who is among Bill Gates favourite fanatics of 2016
a) Adani b) Anil Ambani c) Nandan Nilekani d) Aravind Ramamoorthy
Answer c) Nandan Nilekani. Nilekani is the former chairman of the Unique Identification Authority
of India (UIDAI) which brought the famous Aadhaar card to so many Indians.

221. Which Indian state to become the first one to have 247 helpline for forests?
a) Kerala b) Goa c) Maharashtra d) Madhya Pradesh
Citizens will soon be able to call on a 247 toll free number (1926) to lodge complaints or get
information about a variety of issues related to forests and wildlife.

222. Ghaziabad is in
a) Andhra Pradesh b) Uttar Pradesh c) Madhya Pradesh d) Telangana
Answer b) Uttar Pradesh. Rajya Sabha Member of Parliament (MP) and Samajwadi Party general
secretary Ramgopal Yadav will inaugurate and lay the foundation stone of 39 projects of Ghaziabad
Development Authoritys (GDA) valued at Rs 1,260 crore.

223. Union government is all set to launch its second centre of excellence for sericulture in
____________.
a) Coimbatore b) Bengaluru c) Mysuru d) Hyderabad
Answer b) Bengaluru. This will provide a fillip to Karnatakas status as the premier sericulture hub of
India. The first such centre was set up in Ranchi, Jharkhand.

224. which bank allows men six-month childcare leave in India?


a) HDFC Bank b) YES Bank c) Standard Chattered d) Deutsche Bank
Answer d) Deutsche Bank. In a first and major step towards breaking gender stereotypes, Deutsche
Bank (DB) has delinked parental leave from gender. From January 1, the bank will offer the same
quantum of childcare leave maternity leave of 6 months in India to men as well, if they happen
to be primary caregivers.
31 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

225. RBI slaps fine on 5 foreign banks for violating FEMA rules. Which of the following is not
among those five?
a) Bank of America b) Bank of Tokyo Mitsubishi c) The Royal Bank of Scotland d) BNP Paribas
Answer d) BNP Paribas. The Reserve Bank has imposed penalty on five foreign banks, including
Deutsche Bank and Standard Chartered Bank, for violation of its instructions on reporting
requirements of the FEMA. The three other banks are: Bank of America, Bank of Tokyo Mitsubishi
and The Royal Bank of Scotland.

226. Admiral Muhammad Zakaullah is the Chief of Naval Staff of which country?
a) Bangladesh b) Myanmar c) Pakistan d) Sri Lanka
Answer c) Pakistan. Pakistan Navy has undertook live missile firing in the North Arabian Sea.
Pakistan Chief of Naval Staff Admiral Muhammad Zakaullah witnessed the launch of the surface-to-
surface anti-ship missile from sword class frigate PNS Aslat.

227. Dr David Goodall is a famous ecologist from


a) India b) Australia c) USA d) England
Answer b) Australia. A 102-year-old Australian ecologist, the countrys oldest working scientist, has
won a battle to keep working on campus at an Australian university.

228. Michael Phelps is associated with


a) Basket Ball b) Swimming c) Formula One Race d) Tennis
Answer b) Swimming. American swimmer Michael Phelps has confirmed his retirement this time
from the Olympic. His performances cemented his title as the greatest swimmer of all time, winning
28 medals throughout his career, 23 of them gold.

229. Name the Author who won Sahitya Akademi Award for English Language?
a) Jnan Pujari b) Kamal Vora c) Jerry Pinto d) Aziz Hajini
Answer c) Jerry Pinto. He won the Award for his Novel Em and the big Hoom.

230. Who won the 2016 SASTRA Ramanujan award?


a) Paul Bishop b) Simon Kerton c) Maksym Radziwill d) Juan Ke Ching
Answer c) Maksym Radziwill. The 2016 SASTRA-Ramanujan award for mathematics was presented
to Maksym Radziwill of McGill University, Canada, at the inauguration of the International
Conference on Number Theory at SASTRA University at Kumbakonam. The joint winner is Kaisa
Matomaki of University of Turku, Finland.

231. Who won both the ICC Cricketer of the Year and the ICCTest cricketer of the Year award?
a) Virat Kohli b) Quinton de Kock c) MS Dhoni d) Ravichandran Ashwin
Answer d) Ravichandran Ashwin. Virat Kohli was named captain of the ICCODITeam of the Year,
while Ravindra Jadeja and Rohit Sharma also featured in that team.

232. MC Mary Kom has received the ___________ from the International Boxing Association
(AIBA) on their 70th anniversary on 20 December.
a) Warriors Award b) Icon Award c) Legends Award d) Saga Award
Answer c) Legends Award. An Olympic bronze- medallist and a five-time world champion, Mary Kom
is also Rajya Sabha MP.

233. Worlds largest self-defence class is recently held in


a) Telangana b) Gujarat c) Tamil Nadu d) Karnataka
Answer a) Telangana. The Warangal police has secured its place in the Guinness Book of World
Records by organising the largest self-defence training class, for 21,276 female students
simultaneously.

32 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

234. Girija Vaidyanathan has been appointed as the Chief Secretary of


a) Karnataka b) Tamil Nadu c) Andhra Pradesh d) Kerala
Answer b) Tamil Nadu. Tamil Nadu Chief Secretary P. Rama Mohana Rao, whose house and office
were raided by Income Tax officials , has been sacked. Girija Vaidyanathan has replaced Rao as the
chief secretary of Tamil Nadu government.

235. Which country will host the fifth edition of the Global Conference on Cyber Space (GCSS) in
2017?
a) USA b) Germany c) India d) Singapore
Answer c) India. India has been selected for hosting Global Conference on Cyber Space (GCCS) in
2017. The UK had hosted the first GCCS in 2011 followed by Budapest in 2012. South Korea hosted
the event 2013 and the Netherlands in 2015.

236. National Mathematics Day is observed on


a) December 21 b) December 22 c) December 23 d) December 24
Answer b) December 22. National Mathematics Day in India is celebrated on December 22. It
commemorates the birth anniversary of Srinivasa Ramanujan, an Indian mathematician who made
significant contributions to several fields of mathematics. Srinivasa Ramanujan was born on
December 22, 1887 in Erode.

237. Pratikar-1 is the joint military exercise between _________ and _________.
a) India and Nepal b) Nepal and Bhutan c) China and Nepal d) India and Bhutan
Answer c) China and Nepal. Beginning a new level of bilateral military engagement, Nepal will hold
its first ever joint military exercise with China on February 10.

238. Arjun Bhati is associated with


a) Badminton b) Chess c) Golf d) Snooker
Answer c) Golf. 12-year-old Arjun Bhati has won the Kids Golf World Championship 2016 in Malaysia
defeating South Africas Methu Denish to secure the first position.

239. Who will receive PETAs person of the year award for her dedication to promoting the rescue
of homeless dogs and cats?
a) Kim Kardhasian b) Lisa Ann c) Mia Khalifa d) Sunny Leone
Answer d) Sunny Leone. Past recipients of PETAs person of the year award include Dr Shashi
Tharoor, former Supreme Court Justice KS Panicker Radhakrishnan, and actors Kapil Sharma, Hema
Malini, R Madhavan and Jacqueline Fernandez.

240. Jeje Lalpekhlua is associated with


a) Badminton b) Swimming c) Football d) Golf
Answer c) Football. Jeje Lalpekhlua named as the AIFF Player of the Year 2016.The 25 year old
forward performance for national team and for the club side was exceptional.

241. Luggage maker American Tourister has appointed ______________ as its brand ambassador.
a) Aishwarya Rai Bachchan b) Virat Kohli c) Anushka Sharma d) Ranveer Singh
Answer b) Virat Kohli. The luggage brand has signed the ace cricketer to feature in a new integrated
marketing communications campaign.

242. NGT announces _______ fine on bulk waste burning in open areas.
a) Rs 5000 b) Rs 10000 c) Rs 25000 d) Rs 50000
Answer c) Rs 25000. The NGT has imposed a complete ban on burning of waste in open places
across the country and announced a fine of Rs 25,000 on each incident of bulk waste burning.

33 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

243. Which Indian City will host Indias first Beer Mile Run?
a) Mumbai b) Kolkata c) Bengaluru d) Chennai
Answer c) Bengaluru. Bengaluru will host Indias first Beer Mile Run, wherein a participant will be
required to drink a pint of beer, run a quarter mile, and then repeat the process until a mile is
completed.

244. Prime Minister Narendra Modi has laid foundation stone for a cancer centre and a super
speciality hospital in _____________.
a) Ahmedabad b) Varanasi c) Gandhi Nagar d) Ghaziabad
Answer b) Varanasi.

245. Who has been appointed as the new Head of Krishna River Management Board (KRMB)?
a) Gokul Krishnan b) Anup Pandey c) AK Bajaj d) Neel Kulkarni
Answer c) AK Bajaj. The Union Water Resources Ministry has reconstituted a committee that was
tasked with assisting the Krishna River Management Board (KRMB). The new committee will be
headed by A.K. Bajaj, former chairman of the Central Water Commission (CWC).

246. According to International Labour Organisation (ILO), which country has lowest gender wage
disparity?
a) India b) USA c) Singapore d) Germany
Answer c) Singapore. According to Global Wage Report 2016-17 released by the International
Labour Organisation (ILO), India suffers from huge gender pay gap. Singapore has among the lowest
gender wage disparity at 3%.

247. Northeast gets its second Ayurvedic College in


a) Shillong b) Agartala c) Dispur d) Sikkim
Answer a) Shillong. AYUSH Minister Shripad Yesso Naik has inaugurated the North Eastern Institute
of Ayurveda and Homeopathy (NEIAH) to provide health care to the people of north eastern states.

248. Which country has opened the first public solar panel road in the world?
a) Germany b) Norway c) Denmark d) France
Answer d) France. The road, called the Wattway, was officially opened by French Minister of Ecology
Sgolne Royal and Mayor Guy Monhe. The stretch of road is covered in photovoltaic panels, which
transform solar energy into electricity.

249. Long March-2D rocket is associated with which country?


a) Japan b) China c) Russia d) Germany
Answer b) China. China launched a carbon dioxide monitoring satellite via a Long March-2D rocket
from Jiuquan Satellite Launch Center in northwest Chinas Gobi Desert.

250. ___________ becomes first country to use drones for national mail service.
a) Italy b) France c) England d) Iceland
Answer b) France. The French postal service is beginning an experimental drone delivery program to
deliver parcels on a nine mile route once a week. After the program gets approval from the French
aviation regulatory authority, the federal postal service will be the first to ever use drone delivery on
a regular route.

251. Which space agency has successfully launched a solid fuel rocket named Epsilon-2?
a) SkyTech b) NASA c) Japan d) China
Answer c) Japan. The rocket is the latest in Tokyos effort to stay competitive in an industry that has
robust growth potential and strong security implications.

34 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

252. Sania Mirza will pair up with ________ for the year-opening WTA tournament in Brisbane.
a) Bethanie Mattek-Sands b) Maria Sharapova c) Natasha Zvereva d) Fabiola Zuluaga
Answer a) Bethanie Mattek-Sands.

253. Which country won FIFA Team of the Year title?


a) Germany b) Argentina c) France d) Italy
Answer b) Argentina. FIFA have released the final rankings of 2016, with Argentina reclaiming the
team of the year title from Belgium, finishing with 1634 points to top FIFAs rankings.

254. Who become the third India player and 12th player overall to win the prestigious Sir Garfield
Sobers Trophy after being named as the ICC Cricketer of the Year 2016?
a) Virat Kohli b) Ravichandran Ashwin c) MS Dhoni d) Raveendra Jadeja
Answer b) Ravichandran Ashwin

255. Shiva Keshavan is associated with


a) Luge b) Discus Throw c) Javelin d) Golf
Answer a) Luge. Veteran Indian star Shiva Keshavan won the gold medal at the Asian Luge
Championship.

256. Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) airport is in


a) Hyderabad b) Bengaluru c) Chennai d) Mumbai
Answer b) Bengaluru. In an initiative to harness renewable energy, a 3.5 MW solar power project
was inaugurated at the Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) airport in Bengaluru. The project is
reportedly spread over 23 acres of land with around 12,985 solar modules.

257. The Defence and Research Development Organization (DRDO) has successfully flight tested
the SAAW. What does S stands for?
a) Supreme b) Super c) Stealth d) Smart
Answer d) Smart. DRDO has successfully flight tested the Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) from
an Indian Air Force (IAF) aircraft. SAAW, an indigenously designed and developed 120 kg. class smart
weapon, developed by DRDO, is capable of engaging ground targets with high precision up to a
range of 100 kms.

258. DAC is associated with


a) Defence b) Academics c) Anti-Corruption d) Demonetization
Answer a) Defence. DAC - Defence Acquisition Council.

259. _________ has partnered Ministry of Consumer Affairs for rolling out a nationwide Digitally
Safe Consumer campaign.
a) Amazon b) Microsoft c) IBM d) Google India
Answer d) Google India. Google, along with Department of Consumer Affairs, will undertake a year-
long campaign focussed on building capacities of consumer organisations, personnel of Consumer
Affairs department and counsellors of National Consumer Helpline on Internet safety and related
issues.

260. Astana is the Capital of


a) Kazakhstan b) Uzbekistan c) Tajikistan d) Kyrgyzstan
Answer a) Kazakhstan. India and Kazakhstan have inked a new protocol to take bilateral ties,
especially in trade and economic relations, forward. The protocol was signed after both sides
participated in the fifth Kazakh-Indian Joint Working Group on trade and economic cooperation.

261. Which country won U-19 Asia Cup in Cricket?


a) Pakistan b) Sri Lanka c) India d) West Indies
35 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer c) India. India, coached by the batting legend Rahul Dravid, defeated Sri Lanka by 34 runs in
the finals of U-19 Asia Cup.

262. Chetan Ramarao, who passed away recently, was associated with
a) Journalism b) Cinema c) Politics d) Mathematician
Answer b) Cinema. Veteran Kannada actor Chetan Ramarao died in Mysuru. The 76-year old actor
had been suffering from an ailment for a while and passed away at a private hospital in the city.

263. Who has been chosen for the prestigious Jnanpith Award for 2016?
a) Shankha Ghosh b) Vidyasagar Rao c) Chetan Kant Kulkarni d) Rajesh Agarwal
Answer a) Shankha Ghosh. Eminent modern Bengali poet Shankha Ghosh has been chosen for the
prestigious Jnanpith Award for 2016. A prolific poet, critic and academician, Ghosh is an authority on
Nobel Laureate Rabindranath Tagore.

264. EazyPay mobile application is launched by


a) ICICI Bank b) Axis Bank c) HDFC Bank d) State Bank of India
Answer a) ICICI Bank. ICICI Bank, Indias largest private sector bank has launched EazyPay mobile
application for merchants that allows all-in-one acceptance payments platform. This app
consolidates all digital wallets, QR code, Unified Payments Interface (UPI), and credit & debit cards
modes of payments.

265. Good Governance Day is being observed by the government on December 25 on the occasion
of __________'s birth anniversary.
a) Sardar Vallabhai Patel b) Subash Chandra Bose c) Atal Bihari Vajpayee d) Abdul Kalam
Answer c) Atal Bihari Vajpayee. A 100-day campaign will be launched across the country on the
theme of good governance.

266. Pakistan Hindus in India can register for citizenship for ________.
a) Rs 1000 b) Rs 500 c) Rs 250 d) Rs 100
Answer d) Rs 100. The registration fees for Hindus and other minority community people from three
neighbouring countries, including Pakistan, as Indian citizens have been drastically reduced to as low
as Rs 100 from Rs 15,000.

267. Which state government has recently launched Biju Sishu Surakshya Yojana to nurture HIV
positive orphan kids?
a) Manipur b) Odisha c) Meghalaya d) Assam
Answer b) Odisha. The Odisha Government launched the Biju Sishu Surakshya Yojana, a scheme to
nurture the orphan and HIV-infected children residing in different child care institutions and
orphanages. The main objective of the scheme is to facilitate care and protection towards orphans
and HIV infected children of the state.

268. A Russian military plane crashed in the _______ as it made its way to Syria with 92 people
onboard.
a) Red Sea b) Black Sea c) Atlantic Ocean d) Pacific Ocean
Answer b) Black Sea. The plane had been on a routine flight to Russias Hmeimim airbase in western
Syria, which has been used to launch air strikes in Moscows military campaign supporting its ally
President Bashar al-Assad in the countrys devastating civil war.

269. What is Nock-Ten?


a) Air to Air Missile b) Fifth Generation Submarine c) Typhoon d) Anti Tank Missile
Answer c) Typhoon. Philippine authorities began evacuating thousands of people and shut down
dozens of ports as a strong typhoon (Nock-Ten) threatened to wallop the countrys east coast on
Christmas Day.
36 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

270. Dinanath Bhargava who sketched __________ dies aged 89.


a) National Flag b) National Emblem c) India Map d) River Map in India
Answer b) National Emblem. Dinanath Bhargava, a co-artist in the team that sketched the national
emblem Lion Capital of Ashoka and decorated the pages of the Constitutions manuscript, died at
the age of 89 in Indore.

271. AGNI V is
a) Surface-to-surface ballistic missile b) Air-to-Air ballistic missile
c) Surface-to-Air Ballistic missile d) None of the above
Answer a) Surface-to-surface ballistic missile. Agni-5, Indias longest range nuclear capable missile,
was successfully test fired from the Kalam Island off Odisha coast by the Defence Research and
Development Organisation or DRDO.

272. The GOI has signed a deal with the Infrastructure Architecture Lab of __________ for
developing ferry services at 18 locations.
a) Surrey University b) Massachusetts Institute of Technology
c) Ohio State University d) Oxford University
Answer b) Massachusetts Institute of Technology. India has approximately 14,500 km of navigable
waterways.

273. Indias first 2G Ethanol Bio-refinery to be set up in which state?


a) Madhya Pradesh b) Tamil Nadu c) Punjab d) Kerala
Answer c) Punjab. Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal recently laid the foundation
stone of India's first second-generation bioethanol plant at Talwandi Sabo in Bathinda district.

274. What does M stands for in OCMC?


a) Meditation b) Mediation c) Monetization d) Measure
Answer b) Mediation. OCMC - Online Consumer Mediation Centre. The Union Government has
launched Smart Consumer mobile App and an Online Consumer Mediation Centre (OCMC) to
provide speedy redressal of consumer grievances.

275. A programme named DAMAN has been launched by which state government?
a) Gujarat b) Kerala c) Andhra Pradesh d) Odisha
Answer d) Odisha. The Odisha government has decided to launch a new malaria control programme,
DAMAN, in inaccessible areas with annual expenditure of Rs 24 crore from the state budget. DAMAN
stands for Durgama Anchalare Malaria Nirakaran (malaria control in inaccessible areas).

276. China resumed diplomatic relations with Sao Tome and ________ in Beijing.
a) Algeria b) Angolo c) Morocco d) Principe
Answer d) Principe. China resumed diplomatic relations with Sao Tome and Principe in Beijing, after
the African nation cut diplomatic ties with the Taiwan region.

277. Monte dei Paschi di Siena is World's oldest ________.


a) Museum b) Bar c) Bank d) Art Gallery
Answer c) Bank. Italys government approved a state bailout for Monte dei Paschi di Siena, after the
worlds oldest bank failed to secure backing from private investors.

278. George Michael, who passed away recently, was associated with
a) Mathematics b) Astronomy c) Journalism d) Music
Answer d) Music. British pop singer George Michael, who rose to fame with the band Wham! and
sold more than 100 million albums in his career, has died at the age of 53.

37 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

279. Gil Parrondo, who passed away recently, was associated with
a) Film Making b) Economics c) Genetics d) Politics & Business
Answer a) Film Making. Gil Parrondo, an Academy Award-winning art director for Patton and
Nicholas and Alexandra, has died at the age of 95. Parrondo won Oscars for art direction for Patton
in 1970 and Nicholas and Alexandra in 1974.

280. Snap Inc, the parent company behind the popular Snapchat app, has acquired an augmented
reality company Cimagine Media for an estimated $30-40 million. Cimagine Media is a/an
_________ company.
a) American b) Australian c) Israeli d) British
Answer c) Israeli

281. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of the Char Dham Highway
Development Project in ____________.
a) Uttar Pradesh b) Uttarakhand c) Jharkhand d) Chattisgarh
Answer b) Uttarakhand. The project aims to improve connectivity to the Char Dham pilgrimage
centres of Gangotri, Yamunotri, Kedarnath and Badrinath.

282. To detect cases of latent infection, the government has launched a door-to-door screening
campaign for _____________.
a) AIDS b) Polio c) Tuberculosis d) Rabies
Answer c) Tuberculosis. The Union health ministry has started a campaign to find patients before
they develop full-blown TB and put them on preventive treatment.

283. 'Atal-Amrit Abhiyan health insurance scheme is laucnhed by which state government?
a) Rajasthan b) Gujarat c) Madhya Pradesh d) Assam
Answer d) Assam. Assams BJP led government has rolled out Atal-Amrit Abhiyan health insurance
scheme which will provide coverage against several critical illnesses.

284. FC-31 Gyrfalcon, a 5th-generation fighter jet, was recently tested by


a) Russia b) India c) China d) Japan
Answer c) China. China has tested the latest version of its fifth-generation stealth fighter. The new
FC-31 has better stealth capabilities, improved electronic equipment and a larger payload capacity
than the previous version which debuted in October 2012.

285. Which country is planning to introduce an expat levy on foreign workers with dependents
from 2017?
a) Iran b) Iraq c) Syria d) Saudi Arabia
Answer d) Saudi Arabia. The fee will start at $26 (1,760) per month in July 2017 and will rise each
year to reach $106 (7,178) a month in July 2020.

286. Vera Rubin, who passed away recently, was associated with
a) Economics b) Journalism c) Astronomy d) Chemist
Answer c) Astronomy. Vera Rubin, a pioneering astronomer who helped find powerful evidence of
dark matter, has died.

287. Who has been voted the European Sportsperson of the Year by Polish news agency PAP?
a) Lionel Messi b) Andy Murray c) Roger Federer d) Christiano Ronaldo
Answer d) Christiano Ronaldo. Real Madrid superstar Cristiano Ronaldo has been voted the
European Sportsperson of the Year by Polish news agency PAP. The Portuguese sensation pipped
Tennis ace Andy Murray and Hungarian swimmer Katinka Hosszu who finished second and third
respectively.

38 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

288. Who has been appointed as the new lieutenant governor of Delhi in place of Najeeb Jung who
resigned recently?
a) Anil Baijal b) Suresh Gupta c) Anirudh Chaudhary d) Ramesh Kulkarni
Answer a) Anil Baijal. Baijal, a 1969 batch IAS officer, was home secretary in 2004 when the Atal
Bihari Vajpayee government was in office.

289. Who has been appointed as the Deputy Governor of RBI?


a) Suparno Gupta b) Swagat Chatterjee c) Viral Acharya d) RK Murali Krishnan
Answer c) Viral Acharya. Acharya will be joining the ranks of Vishwanathan, S S Mundra, R Gandhi as
one of four deputy governors serving under RBI Governor Urjit Patel.

290. Which country is the largest arms buyer among developing nations?
a) India b) Pakistan c) China d) Saudi Arabia
Answer d) Saudi Arabia. India has emerged as the second largest purchaser of arms among
developing nations after Saudi Arabia.

291. What is C in FCRA?


a) Convention b) Contributions c) Co-operation d) Continental
Answer b) Contribution. The government of India has cancelled the FCRA licence of close to 20,000
of the 33,000 NGOs operating in the country after they were found to be flouting certain norms laid
out in the Foreign Contributions Registrations Act, 2010.

292. Which state government seeks Union governments approval for using deer antlers in
Ayurveda medicines?
a) Andhra Pradesh b) Himachal Pradesh c) Telangana d) Kerala
Answer d) Kerala. Antlers of spotted deer and sambar may find their way into Ayurveda medicines if
a recommendation of the Kerala State Board for Wildlife (SBWL) finds favour with the National
Board for Wildlife and the Ministry of Environment and Forests.

293. Which state government announced its Biotechnology Policy-2016 to establish state as a
preferred destination for manufacturing of biotechnology products?
a) Gujarat b) Madhya Pradesh c) Tamil Nadu d) Andhra Pradesh
Answer a) Gujarat. The policy has provisions for various incentives for investors who are keen to set
up their units in the state.

294. Who has been chosen for the 26th Bihari Puraskar?
a) Satya Narayan b) Murali Krishnan c) Shanmuga Sundaram d) Vel Murugan
Answer a) Satya Narayan. Eminent Rajasthani litterateur Satya Narayan has been chosen for the
26th Bihari Puraskar, 2016 for his Hindi book titled, Yeh Ek Dunia, the K K Birla Foundation
announced.

295. A term - Vela was in news recently. What is it?


a) African Bank b) Super Cluster c) Earth Observing Satellite d) Solar Powered Drone
Answer b) Super Cluster. A team of international astronomers has discovered Vela super cluster,
one of the biggest super galaxy clusters near the Milky Way.

296. Sunder Lal Patwa, who passed away recently, was the former CM of
a) Madhya Pradesh b) Maharashtra c) Uttar Pradesh d) Arunachal Pradesh
Answer a) Madhya Pradesh. Former Madhya Pradesh Chief Minister Sunder Lal Patwa (92) died of a
heart attack. He was made Chief Minister of the state twice, once with the Janata Party and then
with the BJP.

39 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

297. Richard Adams, who passed away recently, was associated with
a) Writer b) Economist c) Photographer d) Film Maker
Answer a) Writer. Richard Adams, the author of bestselling childrens book Watership Down, passed
away at the age of 96.

298. Ratnasiri Wickremanayake, who passed away recently, was the former Primer Minister of
a) Nepal b) Bhutan c) Sri Lanka d) Laos
Answer c) Sri Lanka. Wickremanayake served twice as the Island nations premier first from 2000 to
2001 and then from 2005 to 2010.

299. Carrie Fisher, who passed away recently, was associated with
a) Mathematics b) Astronomy c) Bio-statistics d) Cinema
Answer d) Cinema. Carrie Fisher, who will forever be known for playing Princess Leia Organa in the
original Star Wars trilogy, has died.

300. The 2022 National Games will be hosted by


a) Manipur b) Odisha c) Meghalaya d) West Bengal
Answer c) Meghalaya. Meghalaya will host National Games in the year 2022, as the Indian Olympic
Association (IOA) has accepted the States bid for the games. The year 2022 will also mark the 50
years of its statehood.

301. Swachh SwasthSarvatra is an inter-ministerial joint initiative between the Ministry of


Drinking Water and Sanitation and the
a) Ministry of Health and Family Welfare b) Home Ministry
c) Ministry of Tele Communication d) Ministry of Aviation
Answer a) Ministry of Health and Family Welfare. The objective of the Swachh Swasth Sarvatra
initiative is to build on and leverage achievements of two complementary programmes Swachh
Bharat Mission (SBM) and Kayakalp of the Ministry of Drinking Water and Sanitation and Ministry
of Health and FamilyWelfare, respectively.

302. The Venue for World Bhojpuri Conference 2016 is


a) Ahmedabad b) Varanasi c) Bengaluru d) Jaipur
Answer b) Varanasi. High Commissioner of Mauritius to India, Jagdishwar Goburdhun has said that a
World Bhojpuri Conference will be held from December 30 2016 to January 1 2017, in which
participants from over 18 countries are likely to be present.

303. Government launches IVRS platform to tackle


a) Call drops b) Drug Trafficking c) Human Trafficking d) Corruption
Answer a) Call Drops. The government has launched an Integrated Voice Response System (IVRS)
system at multiple locations including Delhi and Mumbai to obtain direct feedback from subscribers
on call quality.

304. The ________ police have set up the countrys first centre for digital investigation and
training.
a) Tamil Nadu b) Karnataka c) Haryana d) Himachal Pradesh
Answer c) Haryana. The state-of-the-art facility Digital Investigation Training and Analysis Centre
(DITAC) on the third floor of Traffic Tower in Sushant Lok 1 was inaugurated by Haryana chief
minister Manohar Lal Khattar.

305. Mori, a village in _______________ gets Smart Digital village tag.


a) Karnataka b) Andhra Pradesh c) Kerala d) Maharashtra
Answer b) Andhra Pradesh. Mori, a tiny village under Sakhinetipalli mandal in East Godavari district

40 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

of Andhra Pradesh, has sealed its place on Indias digital map by transforming completely into a
Smart Digital Village, in every sense of the term.

306. Satellites SuperView-1 01/02 are launched by


a) Russia b) China c) Japan d) Germany
Answer b) China. China has successfully launched a pair of high-resolution remote sensing satellites
to get commercial images. The satellites were launched today from the Taiyuan Satellite Launch
Centre in Shanxi Province.

307. Ana Ivanovic is associated with


a) Chess b) Swimming c) Golf d) Tennis
Answer d) Tennis. Former world No 1 Ana Ivanovic has announced her retirement from tennis.

308. Who has been named as Worlds Best Playmaker of 2016 by IFFHS?
a) Christiane Ronaldo b) Lionel Messi d) David Villa d) Iniesta
Answer b) Lionel Messi. Barcelona coach Luis Enrique was named the Worlds Best Club Coach by
the International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) while Argentine star Lionel
Messi was chosen as the Worlds Playmaker of the Year.

309. Sorin Grindeanu has been named as the new Prime Minister of
a) Bulgaria b) Romania c) Egypt d) Peru
Answer b) Romania.

310. Who will take over charge as chairman Chiefs of Staff Committee?
a) Sunil Lanba b) Marshal Rana c) NH David d) SR Rana
Answer a) Sunil Lanba. The senior-most of the service chiefs is given the charge of the Chiefs of Staff
committee.

311. What is I in BHIM?


a) India b) International c) Interface d) Intelligence
Answer c) Interface. Prime Minister Narendra Modi has launched a mobile app for the Unified
Payment Interface (UPI). The application, which will be common across all banks and financial
institutions, is called BHIM (Bharat Interface for Mobile).

312. Sell as Individual is a platform launched by


a) OLX b) Sanpdeal c) Flipkart d) Amazon
Answer d) Amazon. Amazon has launched a service called Sell as Individual, which will let you sell
old goods on its platform. With the new service currently available for users in Bengaluru, you can
sell products locally in the city.

313. An Unsuitable Boy is a Biography about


a) Salman Khan b) Karan Johar c) Yuvraj Singh d) Virat Kohli
Answer b) Karan Johar.

314. The worlds highest bridge has opened to traffic in __________.


a) Russia b) Japan c) China d) Italy
Answer c) China. The worlds highest bridge has opened to traffic in China, connecting two provinces
in the mountainous southwest and reducing travel times by as much as three-quarters, local
authorities.

315. Egypts government has approved a deal to hand over two Red Sea islands to
a) Saudi Arabia b) South Africa c) USA d) England

41 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

Answer a) Saudi Arabia. An Egyptian state advisory body recommended that a Cairo court uphold a
ruling that annulled an agreement giving Saudi Arabia control of two islands.

316. Barbara Tarbuck, who passed away recently, was associated with
a) Journalism b) Economist c) Music d) Movies
Answer d) Movies. Barbara Tarbuck, the busy actress who played Lady Jane Jacks on General
Hospital for more than a decade and recently appeared on American Horror Story, has died.

317. Name the Indian-origin British professor who received a Knighthood along with Olympic stars
Andy Murray and Mo Farah among others by Queen Elizabeth II for their contributions?
a) Shanmgha Sundaram b) Venkata Krishnan Iyer
c) Shankar Balasubramanian d) Alagarswamy Manirathram
Answer c) Shankar Balasubramanian. Prof. Balasubramanian (50), Herchel Smith Professor of
Medicinal Chemistry at Cambridge University, has been recognised for his work as a co-inventor of
Next Generation DNA sequencing.

318. Two new Hindi writers Shraddha and ____________ have been chosen for Bharatiya Jnanpith
Navlekhan Award.
a) Ankit Jain c) Ghyansham Kumar Devansh
b) Ajeet Kumar Rai d) Sarojit Bhai Patel
Answer c) Ghyansham Kumar Devansh. The decision to confer the award on Shraddha for her short
story, Hawa Mein Phadphadati Chitthi and on Devansh for his poem Akash Mein Deh was taken
unanimously by a selection panel chaired by eminent poet Vishnu Nagar.

319. Who has been chosen for the 26th Bihari Puraskar?
a) Satya Narayan b) Rishikesh Patel c) Munna Rai d) Dhruva Mukherjee
Answer a) Satya Narayan. Eminent Rajasthani litterateur Satya Narayan has been chosen for the
26th Bihari Puraskar, 2016 for his Hindi book titled, Yeh Ek Dunia, the K K Birla Foundation
announced.

320. Who has been chosen as Indias Sportsperson of the Year 2016 by India Today poll?
a) MS Dhoni b) Virat Kohli c) Mithali Raj d) PV Sindhu
Answer b) Virat Kohli. Test captain Virat Kohli has emerged as Indias Sportsperson of the Year 2016
in a poll conducted by India. Kohli, with 44.18% votes, pipped badminton ace PV Sindhu (31.51%) for
the top spot while star all-rounder Ravichandran Ashwin came third with 13.83% of the votes.

321. Indias first transgender school opened in which state?


a) Kerala b) Tamil Nadu c) Andhra Pradesh d) Karnataka
Current Answer b) Tamil Nadu. Indias first transgender school opened in Kochi. The school, named
Sahaj International, was inaugurated by transgender activist, writer and actor Kalki Subramaniam at
Thrikkakara in Keralas Ernakulam district.

322. Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Ordinance, 2016 provides a minimum fine of
_________ for holding more than 10 banned 1,000 and 500 rupee notes.
a) Rs 5000 b) Rs 10000 c) Rs 20000 d) Rs 25000
Answer b) Rs 10000. The government has made holding, transfer and receiving of the demonetised
note a criminal offence, punishable with a minimum fine of Rs 10,000.

323. Kush Bhagat is associated with


a) Badminton b) Golf c) Archery d) Chess
Current Answer d) Chess. Mumbai prodigy Kush Bhagat (Seven year old) has won all three gold
medals on offer in the 1st Western Asia Youth Chess Championship that concluded in Al Ain Chess
Club, UAE.
42 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS December 2016 PDF by D2G

324. Sergey Karjakin is associated with


a) Chess b) Swimming c) Discus d) Tennis
Answer a) Chess. Sergey Karjakin has turned the tables on rival grandmaster Magnus Carlsen,
winning the World Blitz chess championship in Doha, Qatar.

ALL THE SUCCESS

43 | P a g e
WWW.DayTodayGK.com

Related Interests