You are on page 1of 5

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum w.b.

t, salam sejahtera, salam
1 Malaysia.

Yang berusaha guru besar SK Pagar Museh En. Hamizul Bin Othman

Penolong kanan pentadbiran En. Nazari Bin Md Saad

Penolong kanan Hal Ehwal Murid En. Puteh Bin Saad

Penolong kanan kokurikulum Pn Fauziah bt Ashaari

Yang dihormati rakan-rakan guru dan murid-murid yang dikasihi sekalian,

Alhamdulillah setinggi ucapan kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi kerana
dengan limpah rahmat-Nya pada pagi yang penuh barakah ini, kita diberi
kesempatan untuk sama-sama berkumpul dalam Majlis Sambutan Penutup Bulan
Kemerdekaan dengan penuh kedamaian dan keamanan.

Sesungguhnya sambutan kemerdekaan ini diadakan sebagai tanda bahawa para
guru dan pelajar sekolah ini dapat seiring dan sederap melangkah, dengan
semangat kesungguhan yang berkobar-kobar dan beriiltizam tinggi untuk menjadi
warganegara yang patriotik.

Bacaan Doa :

Anugerah dikecap si anak watan,
Mengangkat senjata bidalan suara;
Menadah tangan memohon keberkatan,
Mendapat restu hidup sejahtera.

-Bagi memberkati majlis pada pagi ini, dipersilakan al-fadzil Ustaz Muhammad
Khairul Anuar bin Md Yusob untuk memimpin bacaan doa. Majlis dengan segala
hormatnya mempersilakan.

*********** Ustz membaca doa ************

-Amin Amin Ya Rabbal `Alamin
-Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas bacaan doa
sebentar tadi. Semoga majlis yang berlangsung diberkati.

Ucapan Guru Besar : Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan yang Berusaha Encik Hamizul bin Othman Guru Besar SK Pagar Museh untuk menyampaikan ucapan ********** Ucapan Guru Besar *********** . Tarikh kemerdekaan negara kita. Persembahan murid : Bendera berkibar di rumah Pak Agos. Pendidikan Cemerlang Kedah Terbilang . Menjelang tiba Tiga Puluh Satu Ogos.Nyanyian Lagu : Majlis seterusnya menjemput En Nizar Bin Abu Bakar untuk mengetuai nyanyian lagu . Sehati Sejiwa Terima kasih diucapkan kepada En Nizar Bin Abu Bakar . Di halaman rumah pasang pelita.Begitu menarik pertandingan fesyen murid tadi yang menunjukkan kreativiti dan semangat patriotik yang tinggi dalam diri masing2 . Lagu Sekolah . -Majlis seterusnya diteruskan dengan pertandingan fesyen murid prasekolah dan murid tahap 1 ********** Pertandingan fesyen berlangsung ************ . Negaraku . Negeri Kedah .Kalungan apresiasi buat Yang Berusaha Guru Besar atas ucapan yang dititipkan dan sudi merasmikan Penutup Bulan Kemerdekaan sebentar tadi.

dari pasukan rumah hijau yang bertajuk ‘Perwiraku’ ********* solo rumah hijau ******** -Begitu menarik persembahan oleh adik Nur Amira Aesha Sofea di bawah bimbingan Puan Zulaikhah. Berkicau kenari sambil berterbangan. Penyampaian hadiah : . Insan cemerlang negara terbilang. Bakat diserlah tanda kecemerlangan. Terbang tinggi si burung helang. -Seterusnya majlis diteruskan dengan persembahan nyanyian solo. Persembahan murid : -Majlis diteruskan lagi dengan persembahan koir oleh kumpulan dari rumah biru yang bertajuk ‘Malaysia Berjaya’ ********** koir rumah biru *********** -Begitulah persembahan koir patriotik oleh kumpulan dari rumah biru . Kumpulan koir ini di bawah bimbingan Puan Nor Shuhada bt Yusof.

pertandingan mewarna dan banyak lagi. untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Antaranya adalah pertandingan mendeklamasi sajak. pemenangnya adalah kelas… Mewarna . -Untuk pengetahuan semua. Bersyukur menjadi rakyat Malaysia. Bagi tahap 1. selaku ………………………………………………………. Rakyat hidup aman damai.. pihak sekolah telah mengadakan pelbagai aktiviti dan pertandingan menarik sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan. Kini tibalah masa yang dinanti-nantikan… iaitu …majlis penyampaian hadiah. Bumi bertuah indah permai. Lima puluh sembilan tahun kita merdeka. pertandingan kelas patriotic. pemenangnya adalah kelas… Bagi tahap 2. Hadirin sekalian. -Oleh itu majlis mempersilakan ………………………………………………………………. ************************************************************************************* ************* Mendeklamasi Sajak Penerima hadiah bagi pertandingan mendeklamasi sajak sempena bulan kemerdekaan tahun 2016… Kelas Patriotik Penyampaian hadiah diteruskan lagi dengan penyampaian hadiah kepada pemenang kelas patriotic 2016.

. Wabillahi Taufik Walhidayah. Saya akhiri majlis ini dengan lafaz yang mulia. . Mari pertahankan kemerdekaan kita. Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. Pihak majlis mohon mengambil kesempatan waktu di penghujung ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam memastikan Majlis Penutup Sambutan Bulan Kemerdekaan peringkat sekolah ini dapat dilangsungkan dengan meriahnya. Tempat mandian putra puteri. Bersama kita menyambut merdeka. kita telah pun berada di hujung acara. Tiga Puluh Satu Ogos tarikh keramat.Seterusnya adalah penyampaian hadiah bagi pertandingan mewarna ………. Sempurna sudah majlis dirai. Tenang-tenang air di kali. Salah dan silap harap dimaafi. Terima kasih juga diucapkan kepada semua murid atas kerjasama yang diberikan bagi mengharmonikan majlis ini.Majlis merakamkan ucapan terima kasih atas kesudian __________________________ di atas penyampaian hadiah kepada para pemenang. Penutup acara: Para hadirin sekalian. Nyanyian Sola Koir Hiasan Basikal Tercantik Kayuhan Merdeka Fashion Show . Bersatu berazam penuh semangat.