You are on page 1of 11

Galileo Galileo

Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564– d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician,
matematician, astronom şi filosof italian care a jucat un rol important în Revoluţia
Ştiinţifică. Printre realizările sale se numără îmbunătăţirea telescoapelor şi observaţiile
astronomice realizate astfel, precum şi suportul pentru copernicanism. Galileo a fost
numit „părintele astronomiei observaţionale moderne”, „părintele fizicii moderne”,
„părintele ştiinţei”,şi „părintele ştiinţei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo,
poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru naşterea ştiinţei
moderne.”
Mişcarea obiectelor uniform accelerate, predată în aproape toate cursurile de fizică la
nivel de liceu şi început de facultate, a fost studiată de Galileo ca subiect alcinematicii.
Contribuţiile sale la astronomia observaţională includ confirmarea prin telescop a fazelor
planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliţi ai luiJupiter (denumite în
cinstea sa lunile galileene), şi observarea şi analiza petelor solare. Galileo a lucrat şi în
ştiinţa aplicată şi în tehnologie, îmbunătăţind tehnica de construcţie a busolelor.

când a început să susţină public heliocentrismul. După ce. a întâmpinat o puternică opoziţie din partea a numeroşi filosofi şi clerici. iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susţinerea sa—ceea ce a promis să facă.Susţinerea de către Galileo a copernicanismului a dus la controverse în epocă. Deşi la acea vreme a fost achitat de orice acuzaţie. Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii. După 1610. doi dintre aceştia din urmă denunţându-l inchiziţiei romane la începutul lui 1615. publicată în 1632. Willebrord Snel van Royen . Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals şi contrar Scripturii” în februarie 1616. o mare majoritate a filosofilor şi astronomilor încă susţinând (cel puţin declarativ) viziunea geocentrică cum ca Pământul ar fi centrul universului. a fost judecat de Inchiziţie. şi-a apărat din nou părerile în celebra sa lucrare. găsit „vehement suspect de erezie”. forţat să retracteze şi şi-a petrecut restul vieţii în arest la domiciliu. mai târziu.

A editat. de asemenea. prin triangulaţie . Rudolph Snel van Royen (1. . care produc o nouă metodă de calcul π -ar îmbunătăţirea primul din cele mai vechi timpuri. Un trigonometrie ( Doctrina triangulorum ) scrisă de Sellenius a fost publicat un an după moartea sa. Coeli siderum et în observationes errantium EO Hassiacae (1618). Sellenius a fost. el a publicat Cyclometria impresionantă de circuli dimensione (1621). O imagine de la Tiphys Batavus. un matematician distins. Distanţa efectivă este de aproximativ 111 km. Willebrord Snel van Royen [3]) (1580 / 30 octombrie 1626.546 . prin determinarea distanţă de un punct de pe suprafaţa sa de paralela de latitudine de altul. şi Tiphys Batavus (1624). dar acum este cunoscut faptul că această lege a fost descoperit de Ibn Sahl în 984. conţinând observaţiile astronomice de Landgrave William al IV de Hesse . Aceeaşi lege a fost de asemenea investigate de către Ptolemeu. În vest.613). descrie metoda şi dă ca rezultat al operaţiunilor sale între Alkmaar şi Bergen op Zoom - două oraşe separate de un grad de meridianul pe care le-măsurate să fie egal la 117. Willebrord Sellenius sa născut în Leiden . Olanda . nu funcţii. iar în Evul Mediu de Witelo. Leiden ) a fost un olandez astronom şi matematician . numele lui a fost ataşată la legea de refracţie a luminii pentru mai multe secole. Opera lui Eratostene Batavus ("olandeză Eratostene "). În plus faţă de Batavus Eratostene . publicat în 1617. în special în ţările vorbitoare de limba engleză. 1.Willebrord Sellenius [1][2](n. rezultatele acestora au fost salvate ca tabele. În 1615 el a planificate şi realizate în practică o nouă metodă de a găsi raza de pe pamant.395 km ). ca profesor de matematica laUniversitatea din Leiden . El a redescoperit legea de refracţie în 1621. În 1613 el a urmat tatălui său. dar din cauza lipsei de instrumente matematice adecvate (funcţii trigonometrice).449 de metri (107. de asemenea.

În acest domeniu Pascal îşi datorează faima atacului împotriva cazuisticii. Pascal devine profund religios. Blaise Pascal participa alături de tatăl său la întâlnirile abatelui de Mersenne. care trăgeau trăsura. considerând că progresul ştiinţific este scopul existenţei omenirii. o metodă folosită în special de iezuiţi. vizitând mănăstirea jansenită de lângă Paris. fiind influenţat încă de mic de credinţa în Dumnezeu. De la vârsta de 14 ani. Oscilând între raţionalism şi scepticism. În urma unui accident suferit în 1654 pe podul de la Neuilly pe Sena. atac întreprins în Lettres provinciales. care aparţinea ordinului religios de la Minims. iar după ce tatăl său se răneşte la picior şi este îngrijit de doi fraţi ai unui ordin religios de lângă Rouen. au sărit şi trăsura a rămas agăţată de pod. Blaise Pascal Pascal s-a ocupat şi de filozofie. el a ales spre finalul vieţii credinţa.The lunar crater Snellius is named after Willebrord Snellius. când caii. În acestă lucrare Pascal lua . dar mai ales în urma unei revelaţii religioase de pe 23 noiembrie 1654 Pascal a hotărât să ia calea credinţei.

şi va aprinde mânia regelui Ludovic al XIV-lea care va da ordin să fie arsă. Pascal presupune că toate cazurile apar „la fel de uşor”. o lucrare apologetică creştină adresată noii lumi desacralizate. în timp ce Isaac Newton. supunîndu-mă bisericii. Pascal a făcut speculaţii teologice şi asupra noţiunii de infinit. dacă nu. Robert Hooke . câştig viaţa veşnică. Supremul. nu am nimic de pierdut“. Pariul său era : „dacă Dumnezeu există şi sunt catolic. în cuvinte puţine: Dumnezeu există pentru că este cel mai bun pariu. scuturându-se de aura mistică. iar Pascal avea nevoie de existenţa lui Dumnezeu pentru a îndrepta din când în când dezordinea din Univers. se va naşte Analiza matematică. din care apoi.apărarea prietenului să jensenist Antoine Arnould. Cea mai cunoscută lucrare filosofică a lui Pascal este Les pensées. care încearcă să demonstreze că Dumnzeu există. puneau bazele calcului infinitezimal. Începută în corespondenţa cu Fermat pentru a demostra o problemă a jocului cu zarurile. Această lucrare cuprinde şi celebrul pariu al lui Pascal. o colecţie de gânduri asupra suferinţei umane şi a încrederii în Dumnezeu. pentru că Cineva. avea grijă să le distribuie astfel. folosidu-se de o teorie a probabilităţilor. Concepţia lui Pascal era. Leibnitz (şi chiar el însuşi prin studiile sale asupra epicicloidei).

viaţa adultă sa constituit din trei perioade distincte: ca ştiinţifice Inquirer genial lipsit de bani. Chiar şi acum acolo este mult mai puţin scris despre el decât ar putea fi de aşteptat din industria absolută a vieţii sale: el a fost la un moment dat simultan curatorul de experimente de Royal Society şi un membru al consiliului său. şi de aplicare primul cuvântul " celula "pentru a descrie unitatea de bază ale vieţii. Hooke este cunoscut pentru dreptul lui de elasticitate ( legea lui Hooke ). arhitect şi poet care a jucat un rol important în revoluţia ştiinţifică .optsprezece. prin reputaţia sa de muncă grea şi onestitate scrupuloase după marele incendiu din 1666 (secţiunea: Hooke arhitect) . cartea sa.03. atât prin experimentale şi teoretice de muncă. realizarea mare bogăţie şi în picioare. Gresham profesor de geometrie şi de un inspector pentru a City of London dupa .1635-03. Micrographia . dar în cele din urmă devenind bolnav şi de partid intelectuale pentru a litigiilor gelos. Aceste probleme pot fi contribuit la sale istorice relativă obscuritate (secţiunea: Personalitate si dispute).Robert Hooke FRS (07.1703) a fost un englez filozof naturale .

un prieten devotat şi aliat loial şi a fost întotdeauna la cercul de . deşi câteva din clădirile sale. pe baza observaţiilor sale de fosile. a observat rotaţii lui Marte şi Jupiter. mândru. l- a caracterizat drept "Angliei Leonardo ". în care capacitatea de el pare să se fi efectuat mai mult de jumătate din toate sondajele. de asemenea. misattributed. irascibil. iar unele dintre acestea sunt. separate prin distanţe relativ mari. acum a supravieţui. şi că o astfel de relaţie reglementează mişcările planetelor. de asemenea. sau ca parte din casa lui Robert Boyle. a căror influenţă rămâne astăzi. Aici el a fost angajat ca asistentă a lui Thomas Willis şi Robert Boyle . El a fost. şi. şi a fost un rol esenţial în elaborarea unui set de planificare a controalelor pentru Londra.[1] Hooke a studiat la Colegiul Wadham timpul Protectoratul unde a devenit unul de-tricot grup bine de arzătoareregaliştii centrat în jurul John Wilkins . un important arhitect al timpului său.Allan Chapman. El a efectuat munca de pionierat în domeniul de topografie si harta de-a face şi a fost implicat în activitatea care a dus la planul moderne forma prima hartă. după incendiu. El. deşi el a fost de toate conturile. El a construit unele dintre cele mai timpurii telescoape gregorian . s-au apropiat la deducerea că gravitatea urmează un pătrat drept invers . o idee care a fost dezvoltată ulterior de către Newton. cel puţin în viaţă mai târziu. şi a fost primul care a sugerat că materia se extinde atunci când este încălzit şi că aerul este format din particule mici. Hooke a fost.[2][3]El a investigat fenomenul de refracţie . deducerea teoria val de lumină . în general. post pe care a avut loc din 1662. de asemenea. şi predispus la a lua umbrage cu competitorii intelectuală. [4]O mare parte din stiintifice lui Hooke a fost realizată în calitate de curator al experimentelor de Royal Society . de asemenea. deşi planul său de la Londra pe un sistem de reţea a fost respinsă în favoarea reconstruirii de-a lungul rutelor existente.marele incendiu din Londra. pentru care a construit pompe de vid utilizate în Boyle drept de gaz experimente. a fost un susţinător timpurie a evolutiei biologice .

prin studii de Robert Gunther şi "Espinasse Margareta. şi după o lungă perioadă de relativă obscuritate el este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă de vârsta lui. inclusiv. a făcut mult pentru a ascunde Hooke. ca preşedinte al Royal Society. a fost scris de fiul lui Wren. este a declarat. în lipsa a păstra). Newton. şi au avut tendinţa de a exagera lucru Wren faţă de toate celelalte.arzătoare regaliştii cu care a avut primele sale de formare la Colegiul Wadham . Reputaţia lui a suferit după moartea sa şi acest lucru este popular atribuite unei dispute cu Isaac Newton peste de credit pentru munca sa la gravitaţia şi într-o lumină mai mică măsură. distrugerea (sau. singurul portret cunoscut de om. Parentalis . în special Christopher Wren . Aceasta nu a ajutat faptul că viaţa prima Wren. [5] Sir Isaac Newton . reputaţia Hooke a fost reînviat în secolul XX.

Newton a descris atracţiei universale şi cele trei legi ale mişcării care a dominat opinia ştiinţifică a . astronom . şi teolog care este considerată de mulţi cercetători şi membri ai publicului larg să fie una din persoanele cele mai influente din istoria omenirii .1726] ) a fost un englez fizician . matematician.20.Sir Isaac Newton FRS(01/4/1643-3/31/1727 [Sistem de operare : 12.25. . filosof naturale . Lui 1687 publicarea . Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (de obicei numit Principia ) este considerat a fi printre cele mai influente cărţi în istoria ştiinţei . de stabilire a terenul pentru cele mai multe dintre mecanicii clasice .1642 - 3. În această lucrare. alchimist .

de asemenea. 100 de astrofizicianul Michael H. teorema binomială generalizate . În matematică. prin demonstrarea coerenţei între Legile lui Kepler a mişcării planetare şi teoria gravitaţiei. de asemenea. scris mai mult pe hermeneuticii biblice şi studii oculte decât ştiinţele naturale. deşi un creştin neortodoxe . a dezvoltat metoda lui Newton de aproximare a rădăcinilor unei funcţii . Newton rămâne unic influent oameni de ştiinţă. pentru care el este amintit astăzi. Newton parts de credit cu Gottfried Leibniz pentru dezvoltarea de diferentiale si calculul integral . şi a contribuit la studiul de puterea de serie. Newton a construit. Newton sau Albert Einstein . Royal Society oameni de ştiinţă consideră că Newton să fi avut o contribuţie mai mare general pe ambele. după cum o demonstrează un sondaj din 2005. de asemenea. membri ai Marii Britanii Royal Society cere care au avut efect mai mare asupra istoria ştiinţei şi a avut contribuţie mai mare la omenirii. eliminând astfel îndoielile dura aproximativ heliocentrism şi avansarea revoluţia ştiinţifică. o lege empirică de răcire şi a studiat viteza sunetului. de asemenea. Hart rândurile Newton ca cel mai influent doua persoană din istorie (de mai josMuhammad şi de mai sus Iisus) James Prescott Joule . El a formulat. foarte religios. primul practice telescop reflectând şi a dezvoltat o teorie de culoare bazat pe observaţia că o prismă descompune alblumina in mai multe culori care formează spectrul vizibil . Newton a fost. El a demonstrat.fizic universului pentru următorii trei secole. Newton a arătat că propunerile de obiecte pe Pământ şi deceleste organisme sunt reglementate de acelaşi set de legi naturale.

Johannes Diderik van der Waals Johannes Diderik van der Waals (11/23/1837 . . E stabilit principiul de conservare a energiei. 1818. şi echivalenţa de căldură şi alte forme de energie. într-o familie înstărită berii Manchester.James Prescott Joule sa nascut in ajun de Craciun.03/08/1923) a fost un olandez fizician şi thermodynamicist renumit pentru munca sa la o ecuaţia de stare pentru gaze şi lichide.