You are on page 1of 5

Activitate

Titlu: Clasificarea tehnicilor de promovare

Domeniu: Servicii

Specializarea: Tehnician în activităţi economice
Tehnician în turism
Tehnician în administraţie

Modulul: Mediul concurenţial al afacerilor

Competenţă: Adaptarea strategiilor în funcţie de informaţiile deţinute în
urma analizei mediului concurenţial

Tema: Promovarea pe piaţă a ofertei proprii de servicii şi a
întreprinderii

Introducere

Parcurgând această activitate vă veţi deprinde cu tehnicile de promovare ce
pot fi utilizate de o firmă.
Pentru a putea adapta strategia firmei la condiţiile pieţei este necesară şi
realizarea activităţilor „Componentele publicităţii”, „Principiile şi formele
publicităţii, „Promovarea vânzărilor”, „Relaţii publice”

1

2 .  la radio. 2.  pe internet. d) alte acţiuni promoţionale. servicii sau chiar întreprinderi.  pe zidurile clădirilor. pe tot parcursul ciclului de viaţă pentru întreţinerea atenţiei consumatorului. cât şi mai apoi.  la televizor. prin intermediul cuvintelor. În funcţie de natura şi rolul lor. Este utilizată atât la lansarea unui nou produs.  bannere. tehnici şi forme de realizare. Reclama = este metoda clasică de promovare a produselor. a) Publicitatea reprezintă orice formă impersonală de promovare şi prezentare a unor idei. Publicitatea exterioară = comunică idei simple şi concise.  pe mijloacele de transport. tehnicile promoţionale pot fi structurate în patru categorii: a) publicitatea. Presupune utilizarea mai multor mijloace şi tehnici: 1. care s-au dezvoltat şi diversificat de la o perioadă la alta. c) relaţiile publice. bunuri. menite să stimuleze vânzarea. Este reprezentată de afişe şi anunţuri publicitare amplasate  în spaţii comerciale. fiind eficientă mai ales în aglomerările urbane. Putem vorbi despre reclamă:  în presă. imaginilor sau sunetelor. b) promovarea vânzărilor.  pe panouri special amenajate.Activitate Activitatea promoţională cunoaşte o multitudine de mijloace.

3.) pentru a fi în permanenţă în atenţia potenţialilor clienţi. c) Relaţiile publice=tehnică ce are în vedere formarea şi consolidarea unei imagini favorabile a firmei şi produselor sau serviciilor oferite de aceasta. prospecte. Acest instrument urmăreşte creşterea vânzărilor pe termen scurt prin stimularea impulsului de cumpărare. Reprezintă o cale de fidelizare a clientelei. 3 . Participarea la târguri sau expoziţii 2. Vânzările personale (vânzări profesionale)=presupun comunicarea directă cu unul sau mai mulţi clienţi potenţiali pentru a-i informa şi convinge să cumpere un produs sau serviciu. Marca are rolul de a individualiza produsele sau serviciile unei întreprinderi. b) Promovarea vânzărilor presupune folosirea unor mijloace de promovare care să determine creşterea vânzărilor. Materiale publicitare (imprimate publicitare) = În categoria acestor mijloace intră editarea de pliante. Atunci când este folosită ca tehnică promoţională marca se poate inscripţiona pe diverse materiale şi obiecte (pe pixuri. tricouri. d) Alte acţiuni promoţionale ce se pot utiliza de către o firmă pentru promovarea pe piaţă a ofertei proprii: 1. calendare. Utilizarea mărcilor.3. broşuri sau cataloage. şepci. ceasuri. Pun în contact direct agenţii de vânzare cu cumpărătorii. agende. etc.

Înainte de a rezolva acest exerciţiu poate ţi-ar fi de folos să revezi şi „Tehnici de promovare” şi „Relaţii publice” 4 . Pliantele. A F 5. A F 6.Autoevaluare I. în exemplele de mai jos: 1. A F 4. broşurile şi cataloagele intră în categoria materialelor publicitare. Afişele şi anunţurile sunt folosite ca tehnică de relaţii publice. Relaţiile publice reprezintă o cale de fidelizare a clientelei. Promovarea vânzărilor duce la consolidarea unei imagini favorabile a firmei. Alegeţi A dacă afirmaţia este adevărată şi F dacă afirmaţia este falsă. A F 3. Vânzările personale presupun contactul direct între agentul de vânzări şi cumpărător. A F 2. A F II. prospectele. Reclama este o formă a publicităţii.

Identificaţi în textul de mai sus tehnicile de promovare utilizate de firma de dulciuri. La un sfârşitul unei emisiuni concurs pentru copii. etalează produsele firmei şi organizează o degustare. aceştia primesc ca premii dulciuri oferite ca sponsorizare de firma respectivă. 2. În marile magazine reprezentanţii firmei. Citiţi cu atenţie următorul text: O firmă de dulciuri care doreşte să se facă mai bine cunoscută pe piaţă dă un anunţ în ziarul local pentru a angaja un specialist în marketing. În acelaşi timp. Studiul de caz este ultima activitate (recapitulativă – ca un test de evaluare finală). îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate cu marca ciocolatei.Studiu de caz: 1. 3. Precizaţi din ce categorie de tehnici promoţionale fac parte tehnicile găsite: reclamă marca etalează degustare afişul sponsorizare Urmărirea În cazul în care această activitate nu a fost încheiată cu succes se recomandă reluarea activităţii „Clasificarea tehnicilor de promovare”. În spatele persoanei intervievate se poate observa pe un panou afişul ciocolatei respective. la televizor apare o reclamă de 20 de secunde a ciocolatei lansate pe piaţă de firma respectivă. La o emisiune TV este prezentat un interviu luat trecătorilor de pe stradă. 5 .