You are on page 1of 29

A tudományos

szakirodalom nyomában
Online adatbázisok, információforrások

Magyar Árpád
MTA CSFK Földrajztudományi Intézet
2016.05.06.

Miről lesz szó?

• INFORMÁCIÓKERESÉSI TAKTIKÁK

• TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE (!)

• ADATFORRÁSOK, ADATBÁZISOK BEMUTATÁSA

INGYENESEK

Google, Google Scholar, DOAJ, DOAB, DOAR, repozitóriumok, Digital Commons
Network, MATARKA, Hungaricana portál, MTMT

ELŐFIZETÉSHEZ KÖTÖTTEK

Arcanum ADT (ADTPLUS)

bibliográfiai adatbázisok: Web of Science, Scopus
teljes szövegű adatbázisok: ScienceDirect, EBSCO, SpringerLink, Akademiai.com

• A BEGYŰJTÖTT INFORMÁCIÓ, SZAKIRODALOM RENDSZEREZÉSE

a „VAGY” bővít az eredményeken. más munkái is érdekesek lehetnek – érdemes szerző szerint is keresni KERESŐKÉRDÉS MEGFOGALMAZÁSÁNAK FORMÁJA OPERÁTOROK: „ÉS” „VAGY” „NEM” használata. Az „ÉS” és a „NEM” szűkít. ez lehet ismert szakirodalom hivatkozásjegyzéke is. ha rendelkezésre áll ÁTTEKINTÉS ne ragadjunk le egy forrás. mint a saját szempontunk SZERZŐ ha a szerzőt egy adott területen sokat idézik. . keresési módszer mellett KIZÁRÁS a várhatóan sok eredményt adó. gyakran előforduló adatra ne keressünk KITERJESZTÉS más összefüggésekben is nézzünk rá a témára.Információkeresési taktikák 1. A TÉMA MEGKÖZELÍTÉSE BIBLIOGRÁFIA érdemes más által már elkészített bibliográfiát keresnünk.

SZÓHASZNÁLAT SZOMSZÉDKERESÉS ha a keresőben van tárgyszólista.Információkeresési taktikák 2. más ragozással vagy igekötővel használni a szót SZÓRENDVÁLTOZATÁS minden értelmes szórendre érdemes keresni – más lehet az eredmény HELYESÍRÁS egyes szavak írásmódja bizonytalan pl.és utótagok váltása. dízel.: diesel. suburbanization/suburbanisation KÉPZELETTAKTIKÁK BRAINSTORMING a témával kapcsolatos összes ötletet válogatás nélkül leírni – majd szelektálni KONZULTÁLJUNK bárkivel. akitől hasznos információt. érdemes megnézni NYOMKÖVETÉS már megtalált szakirodalom átnézése új. kereshető szakkifejezésekért FIX elő. ötletet kaphatunk STOP-TAKTIKA egy időre félre is lehet tenni a kérdést. majd újult erővel nekifogni a keresésnek .

Honnan tudom. táblázatok vannak benne? kiadó dokumentáltak a kutatási célok? ki a kiadó? weblapok tudományos. refereed) Tudományos lektorálás: vizsgálat előre megállapított tartalmi és formai kritériumok alapján. TUDOMÁNYOS kutatás. minőségi garanciát jelentenek. A találatok értékelése 1. hogy egy forrás TUDOMÁNYOS? szerzői információk tartalom szerző(k) neve fel van tüntetve? van absztraktja. academic. a kiadó? mi a domain név? Mikor frissült? folyóirat: indexelt? Ki a szerkesztő? ISSN? DOI? impresszum . hivatkoz más műveket? ábrák. peer-reviewed. egyetemi. Mennyiben járul hozzá az adott tanulmány a szakterület fejlődéséhez? Beleillik-e a közlemény a folyóirat arculatába tartalmilag és formailag? Új tudományos információt hordoz-e? Elvárt a tudományos források használata. affiliáció jelölve van? irodalomjegyzéke. stb. grafikonok. TUDOMÁNYOS szakirodalom Mitől tudományos egy forrás? (lektorált = scholarly.

gyors megjelenést ígérnek borsos árért.com/2015/01/02/bealls-list-of-predatory-publishers-2015/ .parazita) folyóiratok – Predatory Journals: Ezeknek az open access lapoknak tudományos értékük nincs. A lektorálás ténye az egyes folyóiratok honlapjáról elérhető. Folyamatosan frissülő lista a lehetséges parazita folyóirat kiadókról: http://scholarlyoa. Ragadozó (élősködő .com/publishers/ Folyamatosan frissülő lista a lehetséges parazita folyóiratokról: http://scholarlyoa. illetve az Ulrich’s Periodicals Directory-ban (előfizetéshez kötött). A parazita folyóiratokhoz félrevezető mutatószámok is társulhatnak. ál-metrikák: https://scholarlyoa. A találatok értékelése 2.com/individual-journals/ „Meghekkelt” folyóiratok. vagy ellenőrizhető az Magyar Tudományos Művek Tárában. szakmai bírálatot nem végeznek.

.

könyvek.Google. jelentések kifejezésekre • Hivatkozásokat is megjeleníti „keresőkifejezés” • Közvetlen hozzáférés az • Fájltípus szerinti keresés ingyenes teljes szövegekhez (pdf) „filetype:pdf” . Google Scholar Hasonló keresőfelület Egyszerű. összetett keresés lehetősége Azonos keresőmotor • Lektorált cikkek. • keresés egymás melletti tézisek.

google.hu . Google Scholar ADATBÁZISOK  Nem lehet rendezni a  Tudományterület szerinti keresés találatokat  Dátum és relevancia szerinti szűrés  Fizetős tartalmat is indexel  Típus szerinti keresés (folyóiratcikkek. hírlevél.hu www. stb.  Előfizetéshez kötött tartalom magazin.Adatbázisok vs.) szabadon elérhető (intézményenként eltérő lehet) www. könyvfejezetek)  Nem jelzi a találatoknál.google. hogy  Keresés utólagos szűkítése több milyen típusú a forrás szempont szerint (tudományos folyóirat.scholar.

open-access.doabooks.org Directory of Open Access Books Repositories DOAJ DOAB 2003-ban indult a Lund University-n 300 folyóirattal Tudományos. 2 millió cikk Önkéntes szerkesztők Szigorú előírások a csatlakozók számára Cél az OA láthatóságának növelése Open access információk: www. DOAB. DOAR Journals www. www.hu . lektorált tartalom Jelenleg több mint 10 ezer címet tartalmaz Kiadók töltik fel a tartalmat Minőségi. lektorált tartalom.org DOAJ.doaj.

Lehetővé teszik a digitális publikálást és az önarchiválást. Számos egyetemi és kutatási intézmény kínál tagjai számára az elektronikus archiváláshoz saját dokumentumszervereket.és tananyagok. (pl. . Intézményi Intézmények (egyetemi könyvtárak vagy kutatási szervezetek) üzemeltetik. Diszciplináris A diszciplináris repozitóriumok a kutatók számára tematikailag gyűjtik össze.Repozitóriumok 1. PsyDok. postprint. Minőségszabvánnyal rendelkeznek. oktatási. disszertációk. bocsátják rendelkezésre a publikációkat és az archiválás lehetőségét. publikált cikkek. amely tudományos anyagok archiválására és díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgál. working paper. A repozitórium egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerver. Social Science Open Access Repository (SSOAR). valamint fokozatszerzéshez kapcsolódó munkák. RePEc (közgazdaságtudomány) Mi található meg a repozitóriumokban? Preprint.

ac.info Másolatkérés lehetősége! Az archiválás milyen formáját engedélyezi a kiadó? Sherpa Romeo www. www. OpenDOAR Repozitóriumok keresése Opendoar. RKI-ELEKTRA. stb.ssoar. akadémiai repozitóriumok repozitóriuma Több mint 35 ezer teljes szöveges cikk REAL.org Repozitóriumokban lévő tartalom keresése Google keresőmotor Listázás többféle szempont szerint Társadalomtudományok Egyetemi.sherpa.uk/romeo .Repozitóriumok 2.

disszertációk. konferencia- anyagok. munkajelentések. egyetemi tartalom Lektorált folyóiratcikkek.Digital Commons Network (DCN) network. témák követése. 2 millió dokumentum Google Scholar alternatíva . könyvfejezetek.bepress. egyéb tudományos munkák Szerzők.com 2012-ben indult. teljes szöveggel 460 intézet részvétele. e-mail értesítés lehetősége Kizárólag ingyenes tartalom.

címre.Elektronikus Periodika Archívum www. szerzőre Folyamatosan bővülő adatbázis .epa.oszk.hu A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kezdeményezése Magyar vonatkozású folyóiratokat tartalmaz Összegyűjti. archiválja és szolgáltatja a folyóiratokat (biztosítja a tartós hozzáférést) Archivált és távoli források Keresés kiadványra.

ek. közvetlen eléréssel Csonkolás. feltünteti a teljes szöveg linkjét is.hu . a cikkek negyede teljes szövegű Ha van. 1600 folyóirat.szte.hu MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékének Kereshető Adatbázisa A magyar folyóiratok tartalomjegyzékét indexeli Több mint 2 millió cikk adata. maszkolás megengedett: vidékfejl* vidékfejl%.matarka.MATARKA www. tan*ás EHM kereső: EPA – HUMANUS – MATARKA közös kereső http://ehm.

Üzemeltetője az Országgyűlési Könyvtár.hu A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott. georeferált történelmi térképek interaktív megjelenítése . ill.Hungaricana portál hungaricana. Kiemelendő tartalom: népszámlálások. szolgáltatása. saját költségvetésből elvégzett közgyűjteményi digitalizálások bemutatása.

A publikációk mellett azok idézőit is rögzíti .Szakirodalom keresésére használható . jelentésekhez elengedhetetlen (MTA.Országosan egységes rendszer . ODT.Pályázatokhoz. az MTA könyvtára kezelésében .Alkalmas a tudományos teljesítmény mérésére .A repozitóriumokkal össze van kötve. OTKA) . így teljes szöveget is kínál . doktori iskolák.Nemzeti bibliográfiai adatbázis.hu .MTMT mtmt.A kutatók személyes tudományos bibliográfiát állít(hat)nak össze .Célja a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartása és bemutatása .

.

Böngészés intézménytípus szerint . az MTA Könyvtár és Információs Központ koordinálásával. nemzeti konzorciumok részvételével. kutatással foglalkozó egyéb intézmények és szakkönyvtáraik.hu compass. Előfizetők köre: felsőoktatási intézmények és szakkönyvtáraik. MTA kutatóközpontjai. oktatással.mtak. Hol milyen adatbázisban kereshetek? eisz.mtak.hu Az online szakirodalmi adatbázisok az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) keretében kerülnek beszerzésre. a nonprofit kutatóhelyek és szakkönyvtáraik.

az akadémiai intézetekben elérhető. A digitalizált dokumentumok minden szava kereshető Csaknem 9 millió oldal Minisztériumi támogatással a megyei és városi könyvtárakban.és hetilapok. könyvsorozatok) Böngészés ingyenes.Arcanum Digitális Tudománytár adtplus. .arcanum. napi. kereshető állományok Teljességre törekszik (szakfolyóiratok.arcanum.hu Adt.hu tankonyvtar.hu Adtplus.arcanum. a tartalom letöltése előfizetéshez kötött.hu Teljes szövegű.

InCites. teljes szöveg linkje általában elérhető (előfizetéstől függ a hozzáférés) Web of Science Scopus Thomson Reuters adatbázisa Kiadó Elsevier adatbázisa ~ 12 ezer indexelt folyóirat Folyóiratok ~20 ezer indexelt folyóirat Gyarapítási stratégia: minőségi szem.Bibliográfiai (citációs) adatbázisok A közlemények közti kapcsolatok nyilvántartása (hivatkozások) A bibliográfiai adatok mellett bibliometriai adatokat is tartalmaz A kutatásértékelés fontos forrásai Multidiszciplináris adatbázisok. Stratégia Stratégia: a folyóiratok pontok: elit kritikus tömeg kínálatának maximális lefedése Minőség Teljeskörűség (a minőségi szempontok mellett) Journal Citation Reports. kutatásértékelés Essential Science Indicator SciVal .

34 ezer könyvcím • A leghasználtabb teljes szövegű adatbázis Magyarországon . értesítések állíthatók be • Több mint 3800 folyóiratcímben 14 millió cikk.com A világ tudományos szakirodalmának 25%-át kínálja teljes szöveggel. szabadon elérhető • Ingyenes regisztráció után menthetőek a keresési előzmények.sciencedirect. Ezzel egyedülálló a piacon. • Az Elsevier vezető szolgáltatása • Több mint negyedmillió cikk open access. Teljes szövegű adatbázisok ScienceDirect www.

com/ • EBSCOhost egységes felületen kínál számos adatbázist • Academic Search Complete: több mint 8500 teljes szövegű periodika. a találatok rendezése. EBSCO https://search.ebscohost. értesítések állíthatók be • Felhasználóbarát felület. szűrése egyszerű • Egyes tételek mappába helyezése. mentése. közülük több mint 7300 lektorált • Ingyenes regisztráció után menthetőek a keresési előzmények. nyomtatása .

sok könyvsorozat • A bibliográfiai leírás és az absztraktok megtekintése engedélyezett bárki számára . 3 milliónál több könyvfejezet. 160 ezer cím.com • Több mint 2500 folyóirat.SpringerLink http://link.springer. 7 milliónál több dokumentum érhető el • Folyóiratok archív számai is digitalizáltak • Kiemelkedő könyvkínálat.

szótárak. kézikönyvek • Több mint 40 tudományág. 60 folyóirat • Menthető keresési profilok .Akadémiai Kiadó http://www.com • Az Akadémiai Kiadó kiadásában megjelent folyóiratok.akademiai.

Econlit) • E-könyvcsomagok.Ami kimaradt… • JSTOR (kevesebb kurrens tartalom) • Wiley • Oxford adatbázisok • Palgrave MacMillan • Routledge • Sage • Taylor and Francis • Szakadatbázisok (pl. kiadók kínálata .

Nem sikerül eligazodni az összegyűjtött szakirodalomban? .

Gyűjtsünk. rendszerezzünk. szinkronizáljunk… …bibliográfia-kezelő alkalmazásokkal! • Mendeley (Elsevier) • Zotero • Endnote • Evernote • Egyéb felhő alapú megoldások .

hu . hozzászólások? Magyar Árpád MTA CSFK Földrajztudományi Intézet magyar.arpad@csfk.Kérdések.mta.