You are on page 1of 11

1.

Control Systems - Electronics Engineering test questions

(1) Consider reciprocal of capacitance and torsional spring stiffness as analogous


quantities. The system is considered as

(A) Torque - voltage


(B) Torque - current
(C) Force - voltage
(D) Force - current

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Torque - voltage

(2) Under mechanical rotational system and electrical system the quantities that are not
analogous are

(A) Angular velocity and current


(B) Angular displacement and charge
(C) Viscous friction and coefficient resistance
(D) Moment of inertia and conductance

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Moment of inertia and conductance

(3) Analogies of non-electrical systems are preferred to draw over electrical systems
because

(A) Electrical quantities can be easily measured


(B) Electrical systems are more easily amenable to experimental study
(C) Electrons move faster
(D) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Electrical systems are more easily amenable to experimental study

(4) Consider the Laplace transform F(s) = 4s / s + 2s + 9s + 6 of the function f (t). The
initial value of the function is

(A) 0
(B) 1
(C) 0.5
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 0

(5) Under analogy of electrical and thermal systems, the resistance under thermal
quantities is expressed in terms of

(A) C
(B) C / (joule /min)
(C) C / joule
(D) Min / joule C

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C / (joule /min)

(6) The method of Laplace transform is applicable to equations containing

(A) Integral terms only


(B) Scalar terms only
(C) Differential terms only
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: None of the above

(7) The characteristic equation s + 4 s + 8s + 12 represents a

(A) Marginally stable system


(B) Unstable system
(C) Stable system
(D) Marginally unstable system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Stable system

(8) The number of roots with positive real parts for the characteristic equation 2s + 4 s +
4s + 12 = 0 is
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) None

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Two

(9) Which one of the following roots of characteristic equations represents stable
system?

(A) 2, -1, -3
(B) -1, +1
(C) (-2 + 3j), (-2 - 3j), -2
(D) -j, j, -1, 1

View Answer / Hide Answer

ANSWER: (-2 + 3j), (-2 - 3j), -2

For questions 10 to 13 refer to the data given below:

Consider second order system 2 d y / dt + 4 dy / dt +8y = 8x

(10) The damping ratio is

(A) 0.50
(B) 0.25
(C) 0.6
(D) 0.8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 0.50

(11) The undamped natural frequency is

(A) 0
(B) 0.1
(C) 1
(D) 8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 0.1
(12) The damping coefficient is

(A) 1
(B) 2
(C) 0.5
(D) 3

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 0.5

(13) The time constant is

(A) 0.5
(B) 0.2
(C) 0.8
(D) 1

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1

(14) The system having characteristic equation s + Ks + 2K 1 = 0 will be stable if the


value of K is

(A) K > 1/2


(B) K < 1/2
(C) K = 1
(D) K = 0

View Answer / Hide Answer

ANSWER: K > 1/2

(15) In the signal flow graph shown C / R is

(A) Between 0 and 1


(B) Zero
(C) Unity
(D) Infinite
View Answer / Hide Answer

ANSWER: Unity

(16) The system that has tendency to oscillate is

(A) Both open loop and closed loop system


(B) Open loop system
(C) Closed loop system
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Closed loop system

(17) Transfer function is used to study

(A) Transient behaviours of systems only


(B) Steady behaviours of systems only
(C) Neither steady nor transient behaviours of systems
(D) Steady and transient behaviours of systems

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Steady and transient behaviours of systems

(18) The transient response of a system is mainly due to

(A) Stored energy


(B) Friction
(C) Inertia forces
(D) Internal forces

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Stored energy

(19) Routh Hurwitz criteria gives

(A) Roots in left half of s-plane


(B) Roots in right half of s-plane
(C) Roots in right half of imaginary axes
(D) Roots in left half imaginary axes
View Answer / Hide Answer

ANSWER: Roots in right half of s-plane

(20) When the feedback signal and reference sign are equal, the signal that will become
zero is

(A) Reference signal


(B) Feedback signal
(C) Input signal
(D) Actuating signal

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Actuating signal

(21) The transfer function of the system is given by P (s) = 1 / s+1. The DC gain of the
system is

(A) 1
(B) 10
(C) 5
(D) 100

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1

(22) The input, which is established or varied by some means external to and
independent of the feedback control system, is known as

(A) Disturbance
(B) Command
(C) Modulated signal
(D) Signal

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Command

For questions 23 and 24 refer to the data given below:

The system has transfer function P(s) = 2 / s+2, = 2


(23) The gain will be

(A) 0.404
(B) 0.505
(C) 0.707
(D) 0.606

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 0.707

(24) The phase shift will be

(A) -45
(B) -30
(C) -60
(D) -50

View Answer / Hide Answer

ANSWER: -45

(25) A zero order hold is used with sampled data systems

(A) To improve the stability of the system


(B) To make it critically damped
(C) To convert it to a continuous system
(D) To reconstruct the sampled signal

View Answer / Hide Answer

ANSWER: To reconstruct the sampled signal

(26) A servomechanism with unit step input can be categorized as

(A) Type 0 system


(B) Type 1 system
(C) Type 2 system
(D) Type 3 system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Type 1 system


(27) _____________ must have negative real parts for a stable system.

(A) The gain factor


(B) The gain margin
(C) The system Eigen values
(D) The zeros of the transfer function

View Answer / Hide Answer

ANSWER: The system Eigen values

(28) For the transfer function G(s) = s, the Bode plot is

(A) 20 dB/decade and phase shift of /2


(B) -20 dB/decade and constant phase shift angle
(C) Zero magnitude end phase shift
(D) Constant magnitude and constant phase shift angle

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 20 dB/decade and phase shift of /2

(29) The source of non-linearity is

(A) Saturation is effects in amplifiers


(B) Backlash in gears
(C) Threshold in seasons
(D) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above

(30) In a control system, usually a differentiator is not a part it because

(A) It reduces gain margin


(B) It increases input noise
(C) It reduces damping
(D) It increases error

View Answer / Hide Answer

ANSWER: It increases input noise


(31) Under parabolic input, a type 1 system will have

(A) Actuating signal which will decrease with time


(B) Actuating signal which will increase with time
(C) Parabolic output
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Actuating signal which will increase with time

(32) In order to produce a damping ratio of 0.5, the fraction of derivative of error needed
will be

(A) 1
(B) 0.8
(C) 0.08
(D) 0.008

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 0.08

(33) Analysis of control systems by Laplace transform technique is not possible for

(A) Discrete time systems


(B) Linear systems
(C) Unstable continuous time systems
(D) Time invariant systems

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Discrete time systems

(34) In a control system, integral error compensation

(A) Increases steady state error


(B) Minimizes steady state error
(C) Does not have any effect on steady state error
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Minimizes steady state error


(35) Consider the figure given below.

For an ac servomotor, the torque speed characteristic is closer to

(A) Curve A
(B) Curve B
(C) Curve C
(D) Curve D

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Curve C

(36) The Loading in potentiometers can be minimized by

(A) Introducing non-linearity


(B) Introducing linearity
(C) Increasing Length of the wire
(D) Increasing reference voltage of the wire

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Introducing non-linearity

(37) The number of root loci branches that do not terminate at zeros is given by

(A) The number of poles


(B) The number of zeros
(C) The number of zeros + the number of poles
(D) The number of zeros the number of poles

View Answer / Hide Answer

ANSWER: The number of zeros the number of poles

(38) Let the magnitude of the polar plot at phase crossover is A. Then the gain margin is

(A) Zero
(B) 1/A
(C) A
(D) -A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1/A

(39) Infinite resolution is present in

(A) Gall tensely potentiometer


(B) Kelvins double arm potentiometer
(C) Deposited field potentiometer
(D) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Deposited field potentiometer

(40) The effect of adding poles and zeros can be determined quickly by

(A) Nyquist plot


(B) Nicholar chart
(C) Root locus
(D) Bode plot

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Bode plot