Krikan Filem ±Sepet

Pengenalan- Sepet Pengarah filem yang terkenal iaitu YASMIN AHMAD telah berjaya menerbitkan filem yang terbaik pada tahun 2004 dan ditayangkan diseluruh pawagam Malaysia pada 24 februari 2005 iaitu sebuah filem cerita cinta bercampurkan komedi yang difilemkan di Bandaraya Ipoh, ibu negeri Perak Darul Ridzuan, yang berjudul µSepet¶. Sepet mengisahkan percintaan antara seorang pemuda Cina dengan seorang gadis Melayu yang baru sahaja tamat sekolah menengah. Perkataan Sepet itu sendiri bermaksud mata yang bersaiz kecil atau kuyu dan biasanya dirujuk kepada bangsa Cina kerana rupa bentuk mata mereka yang sepet.

Pengenalan watak Filem ini telah dilakonkan dan di bintangi oleh pelakon-pelakon terkenal di tanah air, seperti Sharifah Amani (Orked), Ida Nerina (Mak Inom), Harith Iskander (Pak Atan), Adibah Noor (Kak Yam), Choo Seong Ng (Ah Loong/Jason), Mei Ling Tan (mak Ah Loong/Ma), Kar Hoong Thor (ayah Ah Loong/Pa), Zehan Marissa (Lin), dan Linus Chung (Keong).

Kritikan 1 Filem ini iaitu Sepet terdapat banyak adengan-adengan yang kurang memuaskan dan menyakitkan mata dalam jalan cerita seperti terdapat satu adengan di mana ibu bapa Orked menari bersama-sama dengan hanya memakai kain sarung. Hal ini telah menimbulkan pandangan negatif sebilangan masyarakat lain seperti cina, india terhadap kaum melayu yang bersifat ³suka berkemban´ dengan hanya memakai kain sarung di dalam rumah. Oleh itu adengan seperti itu hendaklah diubah dengan mengurangkan dan mengubah cara berpakaian di dalam rumah atau etika berpakaian.

Kritikan 2 Malah, terdapat juga satu adengan dimana ibu bapa Orked mengusik antara satu sama lain di atas katil. Adengan seperti ini juga akan mengaibkan tentang kemesraan suami isteri dalam rumahtangga. Walupun berlakon, tetapi mereka juga hendaklah menunjukkan sifat dan perlakuaan yang elok di tonton oleh masyarakat umum, terutamanya filem ini di tonton oleh semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak bawah umur. Oleh itu, filem ini harus disunting dan di tapis sebelum ditayangkan kepada masyarakat umum.

Kritikan 3 Terdapat satu adengan di mana seluruh keluarga Orked, termasuk Kak Yam, menyikat rambut satu sama lain dengan hanya memakai kain sarung. Adengan ini menunjukkan tiada batas-batas pergaulan dalam ahli keluarga mereka ini walaupun mereka semua beragama islam. Ini kerana Kak Yam hanya dikenali sebagai orang gaji di dalam rumah mereka tetapi Kak Yam telah mendedahkan auratnya kepada orang lelaki lain (Pak Atan) yang tidak ada pertalian darah antara mereka. Ini akan menjadi satu kontroversi kepada mata masyarakat di Negara ini, hal ini kerana masyarakat islam terutamanya kaum wanita yang akan berasa malu dengan perlakuan mendedahkan aurat kepada umum walaupun ianya hanya lakonan sahaja.

Kritikan 4 Percintaan antara Orked dan Jason tidak dapat diterima oleh saya. Hal ini kerana, Jason tidak masuk islam walaupun bercinta dengan Orked yang merupakan seorang muslim. Ini akan menunjukkan pandangan masyarakat lain tentang orang yang beragama islam boleh mengahwini orang yang tidak seagama dengannya. Secara tidak langsung, kita boleh lihat masyarakat sekarang yang terpengaruh dengan filem lain seperti filem English yang membenarkan perlakuan seks sebelum berkahwin, dan ianya akan menyebabkan budaya kunig dari barat ini mempengaruhi anak-anak watan kita terutama kaum melayu. Jadi, secara ringkasnya, dalam penghasilan filem, kita hendaklah menghasilkan sebuah filem yang menunjukkan nilai sebenar masyarakat kita terutamanya masyarakat islam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful