. : PROPRATNO PISMO : .

Kad već pišemo ovde o prop ratnim pismima, hajde malo da začinimo izborom slova i drugim štosevima. Može?


Kao što je prethodno rečeno, na putu do željenog zaposlenja , imaćete potrebu da opštite sa poslodavcima. U ovom članku obrađujemo PROPRATNO PISMO. Propratno pismo je ono što Vam je potrebno u slučaju da želite ostaviti lični utisak pri prijavi na oglas za posao. Propratno pismo je Vaš uvod u prijavu. često ga nazivamo samo prijava, a namenjeno je podsticanju čitaoca da potanko razmotri priloženo žitije. Šta sadrži propratno pismo? Počnimo od cilja… Cilj propratnog pisna▓ je da saopštite zbog čega se uopšte prijavljujete na oglas za posao i zašto verujete da ste baš Vi najpoželjniji posloprimac prijavljen za radno mesto iz oglasa. Drugim rečima, Vi treba da istaknete nekoliko kečeva iz rukava koji će pomoći poslodavcu da shvati zašto ste Vi primereni za ponuđeno radno mesto, a ne neko drugi. Dakle, kratko i jezgrovito ubedite službenika da pročita priloženo žitije u kome će biti na raspolaganju podroban opis svih Vaših sposobnosti.

*

*

*

Propratno pismo ne sme biti duže od jedne strane jer njegova suština nije da bude važan sadržaj, nego da ukaže na važnost sadržaja u žitiju. Čak i jedna strana nekada može biti previše. Usmerite se na sadržaj, pre nego na obim. Neka sadržaj odredi obim. Neka ovo pismo sadrži dva do četiri jasno razdvojena odeljka. Najbolji utisak će ostaviti ukoliko je upoćeno osobi zaduženoj za odlučivanje o konačnom ishodu zaposlenja, što će od Vas zahtevati malo istraživačkog napora. Nemojte upućivati pismo najodgovornijoj osobi u preduzeću kome se javljate. Trudite se da pronađete rukovodioca odeljenja u kome želite da radite ili osobu koja je zadužena isključivo za zapošljavanje. ▓

Na kraju propratnog pisma nagovestite sledeći čin. Na primer, to bi mogao biti poziv u preduzeće povodom razgovora. Stav koji će zagolicati, a neće biti nametljiv će za službenika svakako biti zanimljiviji nego prosečan stav posloprimaca. Просечан став▓ je nešto što ni po čemu ne istupa iz gomile primljenih žitija. Na kraju pisma nabrojte još i priloge koje dodajete tom pismu, tako da sadržaj bude smešten na pravo mesto. Zmislite da ste Vi na mestu sluzbenika koji prebira po žitijima. Razmislite o tome šta bi Vama bilo prijemčivo i, još vise, šta bi Vas odbilo. ▓ Ako do ovde to niste shvatili, možda nije vredno naglašavanja, ali ću ipak naglasiti – propratno pismo nije sažetak žitija i nikako to ne treba da postane. Treba da sadrži da objašnjenje razloga zbog kojih Vi verujete da ste najbolji izbor za određeno radno mesto u preduzeću kome se javljate. U propratnom pismu se samo pozivate na sopstveno žitije.

*

*

*

Da članak o propratnim pismima ne bi bio samo izdvojeni deo iz članka o dopisima, podsetiću vas na važnost ličnosti u propratnim pismima. Budite to što jeste Nemojte pokušavati da se sakrijete. Razmislite o savetima koje sam Vam ponudio, ali dajte i svoj pečat propratnom pismu, kao što sam ja dao pečat ovom članku. Verujte mi, veoma dobro kucam, poznajem speski jezike, ne pravim tzv. tipografske greške – sve što ste videli nalik tome je bilonamerno.


Elem… Sastavite jedno propratno pismo (PP) pa pustite da prenoći… Videćete šta će se dogoditi. Članak je preuzeto sa bloga o zapošljavanju.

Svako dobro, Nikola Tulimirović www.sviposlovi.com

PS. Evo Vam i jedan primerak sličice koju sam napravio za svoju podsetnicu…

Kakve to veze ima sa propratnim pismom i zaposljavanjem? NikakVe! Malo smo se zabavili… Ne treab stalno biti ozbiljan, pismen, umiven…

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful