MB0022 – Management Process & Organization Behaviour

Q.1. Planning is concerned with __________? a. Influencing people behaviour through motivation & leadership b. Recruitment, selection & hiring of employees c. Establishing internal organizational structure of the business d. Future impact of today’s decision Q.2. What are functions of management a. Organizing b. Staffing c. Controlling d. All of the above

Q.10. _________ is the attempt to eliminate undesirable behaviour a. Reinforcement b. Individual Difference c. Negative reinforcement d. Punishment Q.11. Using work hours for conducting personal business is example of ________ a. White collar crime b. Employee rights c. Organizational justice d. Romantic involvements Q.12. ________ is a process in which a person learns something through the observance of others a. Vicarious learning b. Attitude c. Cognitive learning d. Social learning Q.13. ______ are employees who inform authorities of wrong doing of their companies a. Supportive colleagues b. Whistle Blowers c. Moral management d. Immoral management Q.14. In determinants of personality biological factors are _________ a. Brain b. Biofeedback c. Physical Features d. All of the above Q.15. ________ theory of personality emphasize the unconscious determinants of behaviour a. Trait Theory b. Intrapsychic theory c. Type theory d. Self theory Q.16. ______ is the keystone of ayurvedic medicine a. Constitution b. Capha c. Pitta d. None of the above

Q.3. ________ skills involves the formulation of ideas, conceptualization abstract a. Technical Skills b. Conceptual Skill c. Innovation Skill d. Human Skill Q.4. Informational role of managers are? a. Figure Head b. Disseminator c. Disturbance Handler d. Negotiator

Q.5. _________ is the systematic study of actions & attitude that people exhibit within organization. a. Organization behaviour b. Monitor c. Budgeting d. Coordinating Q.6. __________ is the science of human learned behaviour & important to understand organizational culture. a. Social Psychology b. Anthropology c. Sociology d. Psychology Q.7. __________ abilities require doing tasks demanding stamina, dexterity & strength. a. Physical abilities b. Intractual abilities c. Learning abilities d. None of the above Q.8. __________ is learning achieved by thinking about perceived relationship between events and individual goals a. Social learning b. Classical conditioning c. Cognitive learning d. Operant learning Q.9. Negative reinforcement is also known as _________ a. Extinction b. Escape conditioning c. Punishment d. None of the above

Q.17. An individual’s generalized belief about internal verses external control is called as ___________ a. Extraversion b. Neuroticism c. Locus of control d. Self efficacy Q.18. The major characteristics of perceiver influencing perception are _________ a. Attitude b. Self Concept c. Interest d. All of the above Q.19. ________ is barrier to perception, which means generalization about group of people a. Halo effect b. Selective Perception c. Stereotype

d.

First impression

Q.20. ‘Hierarchy of need theory’ was developed by __________ a. Herzberg b. Henry fayol c. Abraham masslow d. Edward E. Lowler Q.21. In ERG theory of motivation R stands for
a. b. c. d. Reporting Relatedness Research Relationship

b. c. d.

Coercive Power Legitimate Power Referend Power

Q.30. ________ conflicts that hinder group performance a. Functional conflict b. Dysfunctional Conflict c. Intrapersonal Conflict d. Interpersonal Conflict Q.31. Which conflict management strategy is suitable when quick decision action is vital? a. Competing b. Collaborating c. Avoiding d. Compromising Q.32.
Is the process though, which the parties to conflict defined what they are willing to give and accept in an exchange

Q.22. ____ are small groups of employees who work voluntarily on company time to address quality related problem
a. b. c. d. Quality circle Representative management Participative management Teams

Q.23. _________ theory is also known as motivation-hygiene theory of motivation a. Maslow needs hierarchy b. Mc Celland need c. Herzberg two factor d. Vroom’s Expectancy theory Q.24. Formal group means __________ a. Group that evolve to meet social needs by bringing people together b. It is made up of employee who work together to complete particular task c. A designated work group defined by organizational structure b. Both b) & C) Q.25. In ______ stages of group relation close relationship developed & group demonstrate cohesiveness a. Forming b. Performing c. Norming d. Adjourning Q.26.
Technique of group decision-making restricts discussion interpersonal communication during decision-making process

a. b. c. d. Q.33.

Negotiation Stress Frustration Bargaining

_________ is a third party with the authority to dictate an agreement
a. b. c. c. Consultant Mediator Arbitrator Delegator Task demand Role demand Perceptual influences Both a & b

Q.34.

Causes of environmental stresses are
a. b. c. d.

Q.35.

Q.36.

a. b. c. d. Q.27.

Nominal group technique Brainstorming Delphi Technique Electronic meeting

Physiological symptoms of individual distress are a. Heart disease b. Depression c. Fatigue d. Low morale How to manage stress at individual level a. Time management b. Non competitive physical exercise c. Relaxation d. All of the above A ________ is defined as an unexpected event that threatens the well being of a company a. Public relation crises b. Crises c. Tertiary d. Ethics Sources of organizational resistance to change are a. Fear of unknown b. Resource constraint c. Structural inertia d. Economic reason How to managing resistance to change? a. Education & Communication b. Participation c. Negotiation d. All of the above

Q.37.

Money cost is high in which type of group? a. Interacting b. Brainstorming c. Delphi d. Electronic meeting

Q.38.

Q.28. ______ is a situation in which an individual is confronted by divergent role expectation a. Role b. Role conflict c. Role Overload d. Role ambiguity Q.29. _________ power that is based position and mutual agreement a. Reward Power

Q.39.

Q.40.

____ is a systematic process for applying behavioral science principles to increase organizations effectiveness a. Organizational change b. Organizational Development c. Transactional Analysis d. Both a & b _____ and _____ are contributing discipline to organization behaviour a. Psychology | Sociology b. Planning | Organizing c. Engineering | Innovation d. Representation | Anthropology The major determination of personality is ________ & __________ a. Age | Family b. Heredity | Family c. Environment | Marital Status d. Gender | Socialization process According to ROBBINS define learning a. It is a process of having one’s behaviour modified permanently b. It is any relatively permanent change in behaviour that occurs as result of experience c. It is defined as permanent change in behaviour potentially that result from reinforced practices d. Both b & c IVAN PAVLOV has given which theory? a. Classical conditioning b. Operant conditioning c. Cognitive learning theory d. Social learning theory _________ conditioning argues that behaviour is function of its consequences a. Cognitive learning theory b. Classical conditioning c. Operant conditioning d. Social learning ‘Employee will work hard for a raise or a promotion’ is e.g. of
a. b. c. d. Negative reinforcement Extinction Punishment Positive reinforcement

c. d. Q.49.

Attitude Motivation

Q.41.

In William Sheldon, theory of personality, ectomorphic body type of people are ______ & _________ a. Soft body & round shaped b. Hard & muscular body c. Tall & thin d. Matured & Thick skin 3 Components of personality are ID, _____ & ______ a. Ego, Super Ego b. Locus of control, Self Esteem c. Self-efficacy, Self esteem d. Self monitoring, Risk taking High Machiavellians believes than ________? a. Maintain emotional balance b. End can justify means c. They posses more of ability they need in order to succeed at work d. Both a & b Application of perception in organization are _________ a. Employment interview b. Performance expectations c. Performance evaluation d. All of the above
Is systematic & organized approach allows management to process on achievable goals & to attain best result from available resources.

Q.50.

Q.42.

Q.51.

Q.43.

Q.52.

Q.53.

Q.44.

a. b. c. d. Q.54.

Management by objective Motivation Emotion Perception

Q.45.

Motivating factors are _________ & _________ a. Supervision, company policy b. Working condition, salary c. Achievement, recognition d. Responsibility, security Need for power, need for affiliation is concerned with which theory of motivation a. Maslow theory b. Herzberg c. ERG Theory d. Mc McClelland Intrinsic reward are _________? a. Pay & promotion b. Responsibility c. Challenging Assignment d. Both b & c Technique originated at the rand corporation together the judgments of experts for use in decision-making a. Brainstorming b. Nominal Group tech. c. Delphi Technology d. Electronic Meeting _______ conflict management strategy is appropriate for gaining goodwill

Q.46.

Q.55.

Q.47.

The most important factors conductive to job satisfaction are __________ & __________
a. reward b. blowing c. d. Mutually challenging job, equitable Supportive working condition, Whistle Social responsibility, Personality job sift All of the above

Q.56.

Q.57.

Q.48.

It is defined more or less stable set of predisposition of opinion, interest-involving expectancy of certain kind of experience with an appropriate response is known as ________? a. Management b. Learning

Q.58.

a. b. c. d.

Avoiding Accommodating Compromising Competing

2.

Q.59.

GAS expand for a. General adaptation syndrome b. General approach system c. General alarm syndrome d. Group alarm syndrome A method of changing behaviour through constructured group interaction is known as which technique of OD a. Team building b. Intergroup development c. Survey feedback d. Sensitivity training Match the following Set A a. Internal Political change b. External Diversity Set B 1. 2. Q.65.

First impression error b. The person is perceived on the basis of one trait 3. Projection c. Its generalization about group of people d. Tendency to attribute ones own characteristics to other people
A. B. C. D. 1 – c, 2 – a, 3 – d 1 – b, 2 – c, 3 – a 1 – a, 2 – b, 3 – c 1 – d, 2 – b, 3 – c

Q.60.

Q.61.

Social & Working

Determine which are terminal & instrumental value Set A Set B 1. Terminal a. An exciting life 2. Instrumental b. Cheerful c. Courageous d. A world of peace e. Honest
A. B. C. D. 1 – a, d & 2 – b, c, e 1 – d, e & 2 – b, c, a 1 – a, c, d & 2 – b, d 1 – c, d & 2 – a, b, e

3. Technological change 4. Change in managerial personal 5. Change in work climate A. a – 1, 2, 3 & 2 – 4, 5 B. a – 3, 4, 5 & b – 1, 2 C. a – 4, 5 & 2 – 1, 2, 3 D. a – 2, 1 & b – 3, 4, 5 Q.62. Arrange the steps for group development 1. Norming 2. Forming 3. Storming 4. Performing 5. Adjourning A. 3, 2, 1, 4, 5 B. 2, 3, 1, 4, 5 C. 1, 2, 3, 4, 5 D. 5, 4, 1, 2, 3 Arrange the Maslow hierarchy of needs 1. Esteem needs 2. Safety needs 3. Social needs 4. Physiological needs 5. Self-actualization needs A. 3, 2, 4, 5, 1 B. 1, 2, 3, 4, 5 C. 4, 2, 3, 1, 5 D. 2, 3, 1, 4, 5 Match the following barrier to perception Set A Set B 1. Stereotype a. Its lasting impression

Q.66.

Match the managerial role Set A 1. Interpersonal role Disseminator 2. Informational role Resource allocator 3. Decisional Negotiator

Set B a. b. c.

d. Figure head, leader A. 1 – b & c, 2 – a, 3 – d B. 1 – d, 2 – a & b, 3 – c C. 1 – a, 2 – b & c, 3 – d D. 1 – a & d, 2 – b, 3 – c Q.67. Group structure includes 1. Norms 2. Leadership 3. Tasks 4. Cohesiveness 5. Roles A. 1, 4, 5 B. 2, 3, 1 C. 3, 4, 1 D. 2, 4, 5 Arrange steps in negotiation? 1. Identifying interest 2. Making tradeoffs 3. Evaluative of alternative 4. Preparation A. 1, 2, 3, 4 B. 2, 4, 1, 3 C. 4, 3, 1, 2 D. 3, 1, 2, 4 How to manage stress at organizational level 1. Role negotiation

Q.63.

Q.68.

Q.64.

Q.69.

2. 3. 4. 5.

Employee wellness programme Organizational communication Development of social support Adjustment of perception A. 1, 2, 3 B. 3, 4, 5 C. 1, 4, 3 D. 5, 2, 1

Q.70.

Why individual resist to change? a. Fear of unknown b. Resource constraints c. Fear & Loss d. Both a & c To bring about system of organizational renewal that can effectively cope with environmental changes? a. Organization development b. Organizational change c. Crising management team d. Emotion Match the following Set A Set B 1. Team building a. An outside consultant help manager understand how interpersonal process are affecting the work Sensitivity training b. Changing the attitudes stereotype & perception that work group 2. have about each other Process Consultation c. A method of changing behaviour through unstructured group d. 3.
Activities that help team members learn how each member thinks & works

3. Controlling c. It establishing performance standard based on firms objective d. Its concerned with future impact of today’s decision A. 1 – c, 2 – d, 3 – a B. 1 – d, 2 – b, 3 – c C. 1 – a, 2 – b, 3 – c D. 1 – b, 2 – a, 3 – d Q.75. Match the following Set A 1. Psychology 2. Set B a.

Q.71.

Its science of human learned behaviour & understand organizational culture

Anthropology b. Its science of human behaviour that seeks to measure and change behaviour of human 3. Sociology c. Its knowledge about group & inter group dynamics in the study of OB d. Its area of
measuring, communication pattern & group decision making process

Q.72.

A. B. C. D. 1– d 9– b 17 –c 25 –c 33 –c 41 –a 49 –c 57 –c 65 –a 73 –b 2– d 10 –d 18 –d 26 –a 34 –d 42 –b 50 –a 58 –b 66 –b 74 –b 3– b 11 –a 19 –c 27 –d 35 –a 43 –b 51 –d 59 –a 67 –a 75 –c

1 – a, 2 – d, 3 – b 1 – c, 2 – b, 1 – a 1 – b, 2 – a, 3 – c 1 – d, 2 – c, 3 – b 4– b 12 –a 20 –c 28 –b 36 –d 44 –a 52 –d 60 –d 68 –c 5– a 13 –b 21 –b 29 –c 37 –b 45 –c 53 –a 61 –a 69 –a 6– b 14 –d 22 –a 30 –b 38 –b 46 –d 54 –c 62 –b 70 –d 7– a 15 –b 23 –c 31 –a 39 –d 47 –c 55 –d 63 –c 71 –a 8– c 16 –a 24 –c 32 –a 40 –b 48 –d 56 –d 64 –a 72 –b

Q.73.

A. 1 – b, 2 – d, 3 – a B. 1 – d, 2 – c, 3 – a C. 1 – a, 2 – b, 3 – c D. 1 – c, 2 – d, 3 – b Match the following Set A Set B 1. Training for development a. Organizational development 2. Empowerment b. Organizational learning 3. Team learning c. Organizational effectiveness A. 1 – a, 2 – b, 3 – c B. 1 – b, 2 – c, 3 – a C. 1 – c, 2 – b, 3 – a Match the following Set A Set B 1. Planning a. Its concerned with recruitment, selection & hiring 2. Organizing b. establishing the internal organizational structure of the business

Q.74.

It

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful