ISI KANDUNGAN

Penghargaan Sinopsis 1.0 Pengenalan 2.0 Objektif 3.0 Definisi konsep 3.1 Obesiti 3.2 Kanak-kanak 4.0 Kajian lepas 4.1 Dalam negara 4.2 Luar negara 5.0 Faktor-faktor obesiti dalam kalangan kanak-kanak 5.1 Genetik 5.2 Pemakanan 5.3 Persekitaran 5.4 Gaya hidup 6.0 Langkah-langkah mengatasi 6.1 Pemakanan sihat dan seimbang 6.2 Tingkatkan aktiviti fizikal kanak-kanak 7.0 Cadangan 8.0 Kesimpulan 9.0 Lampiran 10.0 Bibliografi

dan dislipidemia. . kegagalan sistem pernafasan.0 PENGENALAN Obesiti dan overweight adalah istilah untuk menyatakan badan. masyarakat kini telah semakin mengambil berat tentang kesihatan dan bentuk badan sendiri. Obesiti juga boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti diabetes. krim. penyakit jantung. Demi mencapai bentuk badan yang diingini dan menjaga kesihatan. Overweight dan obesiti diketahui boleh mengakibatkan beberapa penyakit seperti penyakit jantung. hipertensi. terdapat banyak permintaan di pasaran terhadap produkproduk yang berkaitan dengan penurunan berat badan dan penjagaan kesihatan.1. Penyakit obesiti merupakan satu faktor utama yang akan membawa kepada rintangan terhadap insulin dan sindrom metabolik. Antaranya ialah seperti ubat-ubatan. Dahulu. lebihan Namun. dan sebagainya. kanser. berat berat badan badan berbanding berat badan normal. darah tinggi. diabetes. losyen. Walaubagaimanapun. Kes obesiti dalam kalangan kanak-kanak dan remaja semakin menular di negara-negara membangun. Disebabkan ini. Obesiti bererti lemak tubuh yang boleh membahayakan kesihatan manakala sering overweight menggambarkan kemakmuran. makanan atau minuman kesihatan dan alat bantu serta rawatan menguruskan badan yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah bentuk badan dan kegemukan. dan akhirnya umum menyedari bahawa keadaan ini berkait rapat dengan pelbagai penyakit. tubuh badan yang cergas dan pengurangan lemak di badan hanya diperoleh dengan melaksanakan aktiviti sukan serta pemakanan yang seimbang. berat badan berlebihan dikaitkan dengan berlebihan kemudiannya lebih berkait dengan penampilan.

Kajian Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2008 menunjukkan hampir 20 peratus penduduk dewasa dan 21 peratus kanak-kanak di negara ini mengalami `Masalah 3G’ iaitu Gebu.6% bagi umur 7 tahun hingga ke 13. dan Gemuk. Masalah obesiti ini juga semakin ketara dalam kalangan remaja berumur 13-17 tahun.8% daripada kanak-kanak tersebut adalah lelaki. Di Malaysia. Sebanyak 12. Lebih tepat lagi. Malaysia merupakan negara rantau Asia Tenggara yang mempunyai masalah obesiti kedua tertinggi. peningkatan masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak berumur 7-10 tahun adalah sebanyak 6. Gempal. `Masalah 3G’ merujuk kepada masalah obesiti.8% bagi umur 10 tahun. .Statistik menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 22 juta kanak-kanak di seluruh dunia yang berusia 5 tahun kebawah didapati mengalami masalah berat badan yang berlebihan dan kegemukan.

2 Kanak-kanak Akta Kanak-kanak 2001 telah mendefinisikan kanak-kanak dalam Seksyen 2 sebagai seseorang di bawah umur 18 tahun. 3.1 Obesiti Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat (1993). Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial. obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila saiz atau bilangan sel lemak di dalam tubuh meningkat. Lebih teruk lagi. obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan seseorang. kanak-kanak ialah budak lelaki atau perempuan yang masih kecil dan kebiasaannya yang belum berumur lebih daripada 7 hingga 8 tahun.3. jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.0 DEFINISI 3. . Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat (1993).

ibu bapa perlu lebih memahami keperluan pemakanan kanak-kanak bagi tumbesaran yang optimum. . Oleh itu.1 KAJIAN DALAM NEGARA Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan ketiga (HNHMS 111) yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan pada 2006 mendapati bahawa masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak paling ketara dalam lingkungan usia pra-sekolah dan sekolah rendah.4. Sebagai contoh. kecenderungan ibu bapa membiarkan anak-anak terlalu bergantung kepada ringan (junk food) yang sememangnya diketahui tidak mengandungi khasiat yang makanan diperlukan untuk tubuh. Kesemua itu menyumbang kepada gaya hidup tidak sihat yang sedikit sebanyak menjadi punca obesiti dalam kalangan kanak-kanak. 4. Begitu juga amalan mengunjungi rangkaian restoran makanan segera yang kian menjadi satu budaya dalam kalangan keluarga di bandar-bandar besar ketika ini. Keadaan tersebut berlaku disebabkan beberapa penyumbang termasuk kegagalan ibu bapa memahami keperluan pemakanan sebenar kanak-kanak ketika tempoh tumbesarannya. Ibu bapa perlu tahu mengenai nutrisi dan faktor gaya hidup agar anak-anak mencapai potensi tumbesaran mereka.0 KAJIAN LAMPAU Tinjauan daripada kajian-kajian lepas tentang tajuk perbincangan kertas kerja ini sudahpun dilakukan oleh pelbagai pihak sama ada dari dalam negara atau luar negara.

Johannes Taminuau berkata. Dr. Hal ini demikian kerana kajian menunjukkan bahawa ramai kanak-kanak yang obes akan terus mengalami pertambahan berat badan sepanjang hayat mereka. semakin awal kanak-kanak menjadi obes. pakar pemakanan atau pakar diet kerana obesiti adalah satu keadaan yang kompleks. cara terbaik adalah dengan mendapatkan khidmat nasihat pakar pediatrik. risiko mereka menghidap penyakit kronik juga meningkat. ibu bapa harus memainkan peranan untuk menghalang anak-anak mendapat obesiti sejak dari awal.2 KAJIAN LUAR NEGARA Setiausaha Persatuan Pediatrik Gastroentrologi dan Pemakanan Eropah.4. Oleh itu. . semakin obes mereka di kemudian hari. Jelas beliau lagi. Merujuk kepada kajian terbaru.

Hal ini demikian kerana kemungkinan ketika ibu yang obesiti sedang hamil.2 PEMAKANAN Orang yang mengalami obesiti lebih responsif terhadap isyarat luaran. Maka.0 FAKTOR-FAKTOR OBESITI TERHADAP KANAK-KANAK 5. kawalan Pola diri makan dan berlebihan yang inilah kuat yang untuk menyebabkan mereka sukar untuk keluar daripada kegemukan jika motivasi mengurangkan berat badan. unsur sel lemak berjumlah besar dan melebihi ukuran normal secara automatiknya akan diwarisi oleh bayi sewaktu dalam kandungan.1 GENETIK Kegemukan boleh diwarisi daripada generasi sebelumnya kepada generasi berikutnya dalam sesebuah keluarga. bukan makan tidak ketika memiliki lapar. Hal tersebut merupakan penyebab kita seringkali menemui ibu bapa gemuk yang cenderung memiliki anak-anak yang gemuk juga. seperti rasa dan bau makanan. . Hal ini menunjukkan bahawa faktor genetik mempunyai kaitan dalam menentukan jumlah unsur sel lemak di dalam tubuh. tidak hairanlah jika bayi yang lahir juga memiliki unsur lemak tubuh yang relatif sama besar.5. 5. atau ketika waktu makan berbanding orang yang mempunyai berat badan normal. Orang yang obesiti cenderung makan apabila merasa ingin makan.

3 PERSEKITARAN Faktor lingkungan atau persekitaran ternyata mempengaruhi seseorang untuk mengalami obesiti. maka orang tersebut akan cenderung untuk menjadi gemuk. maka orang yang obesiti tidak akan mengalami kegemukan. masalah-masalah psikologi berkaitan dengan 5. Kanakkanak yang banyak menonton televisyen dan menghabiskan masa dengan bermain komputer sahaja akan menggalakkan pengumpulan lemak dalam tubuh badan. Jika seseorang dibesarkan dalam persekitaran yang menganggap bahawa kegemukan adalah simbol kemakmuran dan keindahan. .4 GAYA HIDUP Kanak-kanak yang tidak bergerak aktif dengan bersukan dan bersenam lebih berisiko tinggi untuk mengalami obesiti. Selagi pandangan tersebut tidak dipengaruhi oleh faktor luaran.5.

0 LANGKAH-LANGKAH MENGATASI 6. . makan tengah hari. Apabila berada di meja makan.6. dan makan malam. ibu bapa perlu memastikan anak-anak makan tepat pada waktunya. pola pemakanan kanak-kanak perlu diubah menjadi lebih teratur secara bertahap. Ibu bapa juga perlu mengajar anak-anak makan di tempat yang sesuai iaitu di meja makan. Jadual pemakanan yang teratur bukan sahaja mengaktifkan kadar metabolisme badan. Kanak-kanak perlu diberi jadual pemakanan yang konsisten sekurang-kurangnya tiga kali sehari termasuk sarapan pagi.1 PEMAKANAN SIHAT DAN SEIMBANG Bagi mengatasi masalah obesiti. Kanak-kanak perlu didedahkan dengan menu makanan yang lebih sihat. malah ia dapat menghindari pengambilan kuantiti makanan secara berlebihan. Selain itu. kanak-kanak akan lebih fokus untuk menghabiskan makanannya.

Hal ini berikutan pengawalan makanan kanak-kanak tidak boleh disamakan dengan orang dewasa kerana selera kanak-kanak terutama yang mengalami obesiti tidak boleh disekat tetapi boleh dikawal. Pengambilan minuman seperti susu rendah lemak adalah sesuai untuk kanak-kanak. Kanak-kanak perlu diberikan buah-buahan. Di samping itu. . Ia juga boleh menyebabkan berlakunya obesiti dan boleh mendatangkan pelbagai penyakit. Antaranya ialah penyakit jantung. Kanak-kanak perlu dielakkan daripada memakan banyak makanan ringan kerana terdapat sesetengah jenis bahan yang digunakan dalam penghasilannya yang boleh mengakibatkan batuk. Mereka yang gemar memakan makanan ringan harus diberi nasihat tentang keburukan makanan ringan tersebut. kanak-kanak juga perlu diajar untuk memilih makanan yang tinggi serat dan mengurangkan pengambilan makanan berkalori. sayur-sayuran. Hindari kanak-kanak daripada mengambil minuman bersoda yang tinggi kandungan gula dan kalorinya. dan sebagainya. Satu lagi cara ialah ibu bapa memberi limitasi tentang makanan ringan ini. Malah. sekaligus menyebabkan mereka berada dalam situasi yang kurang sihat. tekanan darah tinggi. atau jus sebagai kudapan atau selingan untuk menggantikan makanan segera atau makanan ringan seperti kerepek kentang. diabetes. ia mampu mengelakkan masalah jemu.Ibu bapa harus menggalakkan anak-anak memakan makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. dengan mempelbagaikan hidangan kepada kanak-kanak. Ibu bapa harus peka dan mengawasi saiz hidangan yang diambil oleh anak masing-masing.

2 TINGKATKAN AKTIVITI FIZIKAL KANAK-KANAK Bagi kebanyakan kanak-kanak. bersenam adalah sesuatu yang susah untuk dilakukan Oleh dan itu. Trend kebanyakan ibu bapa dan pihak sekolah pada masa ini memberi lebih tumpuan terhadap akademik berbanding aktiviti fizikal menyebabkan masalah ini berlaku. . Persepsi ini perlu dikikis kerana senaman atau aktiviti yang mengeluarkan peluh sebenarnya merangsang minda dan otak kanak-kanak menjadi lebih aktif. Gejala kegemukan yang berlaku dalam kalangan kanak-kanak turut berpunca daripada kurangnya aktiviti fizikal termasuk sukan dan riadah. sama ada di sekolah mahupun di rumah.6. setiap keluarga seboleh-bolehnya mengamalkan sedikit perubahan dalam cara kehidupan untuk memastikan anak-anak tidak mengalami obesiti. makan adalah sesuatu yang menggembirakan.

tempat riadah di kawasan perumahan membolehkan kanak-kanak menggunakan masa lapang mereka untuk bermain dan melakukan aktiviti lain yang mengeluarkan peluh. Sebagai contoh. Selain itu. jika berada di pusat membeli belah yang mempunyai lif. . galakkan kanak-kanak mengayuh basikal atau berjalan kaki ketika ke kelas tuisyen atau mengaji sekiranya berhampiran dengan kawasan rumah. Kawasan permainan kecil di sekolah membolehkan kanak-kanak berlari dan bermain sementara menunggu bas sebelum pulang ke rumah. Selain daripada mambantu memperkukuh ikatan kekeluargaan. ajar kanak-kanak untuk tidak menggunakan kemudahan tersebut sebaliknya menaiki tangga. Ia boleh dilakukan secara santai mengikut kegemaran masing-masing.Kanak-kanak boleh dipupuk untuk melakukan riadah atau kegiatan sukan yang menyeronokkan. Sebagai contoh. aktiviti berkenaan turut menyihatkan anggota keluarga lain. Tempat riadah yang terdapat di kawasan perumahan dan sekolah perlu dimanfaatkan sepenuhnya. Ibu bapa perlu menggalakkan anak-anak melakukan aktiviti fizikal dan mendisiplinkan mereka untuk melakukannya walaupun secara tidak langsung.

0 LAMPIRAN .9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful