You are on page 1of 41

FPSC English Lecturer Test Past Papers

Following are questions from Past English Lecturer Tests (Subject Tests) by Federal Public Service Commission.

1. "through me you enter into the city of woes
through me you enter into eternal pain,
through me you enter the population of loss
....
abandon all hope, you who enter here".
Where the above mentioned verses occur?
A. Inferno
B. Hamlet
C. Alchemist
D. Candida

2. "As wel in cristendom as in hethenesse,
And evere honoured for his worthynesse.
At alisaundre he was whan it was wonne.
Ful ofte tyme he hadde the bord bigonne,
Aboven alle nacions in pruce;
In lettow hadde he reysed and in ruce,
No cristen man so ofte of his degree.
In gernade at the seege eek hadde he be
....
Of algezir, and riden in belmarye."
Who is the character mentioned in the above verses from "A Prologue to Canterbury Tales"?
A. Monk
B. Knight
C. Friar
D. Doctor of Physic

3. A literary device in literature which refers to the use of words and phrases that indicate strong, harsh sounds
within the phrase. These words have discordant and dissonant sounds that create a disturbing, objectionable
atmosphere is called
A. Circumlocution
B. Conflict
C. Cacophony
D. Consonance

4. "Mr. Poyser and Bartle Massey" are characters from the novel
A. Silas Marner
B. The Mill on the Floss
C. Daniel Deronda
D. Adam Bede

5. "You! hypocrite lecteur!-mon semblable,-mon frere!"
These verses are taken from
A. Faire Queene
B. Wasteland
C. Rape of the Lock
D. None of these

6. In Linguistics, the process of moving from one vowel sound to another is called
A. Gliding

1

B. Stress
C. Intonation
D. Syntax

7. "but in a place of utter darkness, fitliest call'd Chaos : Here Satan with his Angels lying on the burning
Lake, thunder-struck and astonisht , after a certain space recovers, as from confusion, calls up him who next
in Order and Dignity lay by him; they confer of thir miserable fall. Satan awakens all his Legions, who lay
till then in the same manner confounded; They rise, thir Numbers, array of Battel , thir chief Leaders nam'd ,
according to the Idols known afterwards in Canaan and the Countries adjoyning . To these Satan directs his
Speech, comforts them with hope yet of regaining Heaven, but tells them lastly of a new World and new kind
of Creature to be created, according to an ancient Prophesie or report in Heaven;"
The above mentioned lines occur in Paradise Lost, Book,
A. Book-1
B. Book-2
C. Book-3
D. Book-4

8. Which is the book that is a humorous indictment of the vanities and idleness of 18th century high English
society?
A. An essay on Criticism
B. An essay on Man
C. Rape of the Lock
D. Heroic Couplet

9. "Stand still, you ever-moving spheres of heaven,
That time may cease, and midnight never come;
Fair Nature's eye, rise, rise again, and make
Perpetual day; or let this hour be but
A year, a month, a week, a natural day,"
Who is the character speaking the above lines?
A. Othello
B. Hamlet
C. Dr. Faustus
D. Romeo

10. Who is considered the founder of Metaphysical Poetry?
A. Edmund Spencer
B. Jhon Donne
C. John Keats
D. P.B.Shelley
Answers: FPSC English Lecturer Test Past Papers
1. A
2. B
3. C
4. D
5. B
6. A
7. A
8. C
9. C
10. B

2

Test for post of Lecturer English was conducted by FPSC today, 9th November, 2010 at various centers
countrywide. I appeared from H-9 center, Islamabad. Is there anyone who took the same test ? Let's analyze
the questions and their correct answers. Here are some of the questions which I can recall.

Find out the grammatical, spelling or syntax mistakes in following:

1. This country hasn't enough fire fighters in case of an emergency.

I think it should be does not have rather than hasn't.

2. Human perceptions are generally made up of both psychological or sensory organs.

It should be and instead of or

3. Word WILLOWY is nearest in meaning to?

Ans: thin.

4. Word FERAL is nearest in meaning to?

Ans: Wild

5. Word Occult is nearest in meaning to?

Ans: Magical

6. Word 'APATHY' is nearest in meaning to?

Ans: Indifference

Any rectification would be appreciated.

3

Lecturer English MCQs Past Papers
1) Who belongs to the Absurd School of Drama?

(a) Shaw (b) Beckett (c) Pinter

(d) Eliot (e) None of these

2) To the Light House” is written by:

(a) Lawrence (b) Dylan Thomas (c) Hemingway

(d) Forster (e) None of these

3) I am too much in the sun in “Hamlet” is spoken by:

(a) Polonius (b) Claudius (c) Hamlet

(d) Ophelia (e) None of these

4) “Ullyses” is written by:

(a) James Joyce (b) Virginia Woolf (c) Hardy

(d) Forster (e) None of these

5) Elizabeth is a character from Jane Austen’s:

(a) Emma (b) Pride and Prejudice (c) Mansfield Palck

(d) Northanger Abby (e) None of these

6) “Tear Idle Tears” is a poem by:

(a) Frost (b) Browning (c) Yeats

(d) Eliot (e) None of these

7) “Thought Fox” is written by:

(a) Ted Hughes (b) Philip Larkin (c) Heaney

(d) Sylvia Plath (e) None of these

8) “Major Barbra” is written by:

(a) Beckett (b) Pinter (c) Eliot

(d) Shaw (e) None of these

9) Lilliput is a character from:

(a) Gulliver’s Travels (b) Pygmalion (c) Sons & lovers

(d) Old man and the sea (e) None of these

4

10) “Fire and Ice” is written by: (a) Eliot (b) Yeats (c) Frost (d) Auden (e) None of these 11) Swift belong to: (a) Renassiance period (b) Restoration (c) Romantic period (d) Augustan age (e) None of these 12) The Novel of Lawrence banned by the government was: (a) Sons and Lovers (b) Lady Chatterley’s Lover (c) Women in Love (d) The Rainbow (e) None of these 13) “Undo this Button” is a line from Shakespeare’s: (a) Hamlet (b) Othello (c) King Lear (d) Julius Caeser (e) None of these 14) “Ode to Psyche” is a poem by: (a) Milton (b) Byron (c) Keats (d) Blake (e) None of these 15) “I am no Prince Hamlet” is a line written by: (a) Shakespeare (b) Yeats (c) Eliot (d) Auden (e) None of these 16) “Things fall apart” is a line from Yeats’s: (a) Among School Children (b) Byzentium (c) Sailing to Byzentium (d) The Second coming (e) None of these 17) “Good flences make good neighbours” is from Frosts’: (a) Revelation (b) Mending (c) Pasture (d) Birches (e) None of these 18) ‘April is the Cruelest month of all is taken from Eliot’s: (a) The Wasteland (b) The Hollow men (c) East Coker (d) Prufrock (e) None of these 19) “A Farewell to Arms” is written by: 5 .

Dream Children was written by: (a) Leigh Hunt (b) Charles Lamb (c) Hazzlit (d) Ruskin (e) None of these 24) “Picture of Dorian Gray” was written by: (a) Oscar Wild (b) Dickens (c) Hardy (d) George Eliot (e) None of these 25) Ruskin belonged to: (a) Romantic age (b) Modern age (c) Victorian age (d) Augustan age (e) None of these 26) Wordsworth lived from: (a) 1770 – 1832 (b) 1775 – 1859 (c) 1770 – 1850 (d) 1770 – 1802 (e) None of these 27) Heroes and Hero Worship” was written by: (a) Mill (b) Carlyle (c) Macaulay (d) Coleridge (e) None of these 28) “Fair Seed time had my Soul” is from: (a) Ode to autumn (b) To a Highland girl (c) Ancient Mariner 6 .(a) Faulkner (b) Hemmingway (c) James Joyce (d) Virginia Woolf (e) None of these 20) “A passage to India” is written by: (a) Forester (b) Conrad (c) Lawrence (d) Hardy (e) None of these 21) “Ode to West Wind was written by: (a) Keats (b) Shelley (c) Byron (d) Blake (e) None of these 22) Keats was born in: (a) 1770 (b) 1779 (c) 1795 (d) 1790 (e) None of these 23.

Leigh Haut and Hazzlit are: (a) Poets (b) Dramatists (c) Essayists (d) Novelists (e) None of these 32) “My Last Duchess” was written by: (a) Keats (b) Coleridge (c) Tennyson (d) Browning (e) None of these 33) Emity Bronte is the writer of: (a) Wuthering Heights (b) Emma (c) Under the greenwood Tree (d) Mr Chips (e) None of these 34) “Poetry is a spontaneous overflow of powerful feeling” is a definition of poetry by: (a) Keats (b) Wordsworth (c) Shelley (d) Coleridge (e) None of these 35) “Heard Melodies are sweet but those unheard are sweeter” is a line from: (a) Ode on a Grecian Urn (b) Ode to a nightingale (c) The Prelude (d) Ode to Autumn (e) None of these 36) “Waverley” was written by: (a) Scott (b) Hardy (c) Jane Austen (d) Dickens (e) None of these (37) “We are Seven” is written by: (a) Keats (b) Shelly (c) Byron (d) Hardy (e) None of these 7 .(d) Child Harold’s Pilgrimage (e) None of these 29) “Great Expectations” was written by: (a) George Eliot (b) Thackeray (c) Hardy (d) Dickens (e) None of these 30) “Lotus Eaters” is written by: (a) Tennyson (b) Browning (c) Mathew Arnold (d) Hardy (e) None of these 31) Lamb.

S. Forster (e) None of these 44) Lotos Eaters is a poem by: (a) Browning (b) Tennyson (c) Yeats (d) Frost (e) None of these 45) ‘The Hollow Men’ is written by: (a) T.38) “Past and present” is written by: (a) Mill (b) Lamb (c) Hazlitt (d) Carlyle (e) None of these 39) “Modern Painters” is written by: (a) Ruskin (b) Carlyle (c) Mill (d) Macaulay (e) None of these 40) “Byron is the” writer of: (a) Don Jaun (b) Prometheus Unbound (c) Adonias (d) Lucy Gray (e) None of these 41 In Shakespeare’s Tragedies Character is not Destiny but there is Character and Destiny is a remark by: (a) Nicoll (b) Goddord (c) Bradley (d) Coleridge (e) None of these 42 “How came he dead? I shall not be juggled with: Tohell allegiance! Vows. to the blackest devil! Is a speech in Hamlet spoken by: (a) Hamlet (b) Laertes (c) Polonius (d) Claudius (e) None of these 43) Aspect of the Novel is written by: (a) David Cecil (b) Walter Allen (c) Arnold Kettle (d) E.M. Eliot (b) Ezra Pound (c) Yeats (d) Larkin (e) None of these 46) William Faulkner was awarded Nobel Prize for literature in: (a) 1949 (b) 1950 (c) 1951 8 .

Shaw was awarded Nobel Prize for literature in: (a) 1925 (b) 1929 (c) 1930 (d) 1949 (e) None of these 48 ‘The Winding Stair’ is written by: (a) Ted Hughes (b) T.M.H.(d) 1953 (e) None of these 47) G.H.S.B.B. Lawrence (e) None of these Solved Lectureship Paper Of English 2011 1)Repetition of same vowel sound ? Assonance 2)The poet who used extensive alliteration ? Keats 3)Wuthering heights written by ? Hardy 4)The poem “Byzantium” is written about ? Imaginary city 5)Carl sadburg born at ? 9 . Yeats (d) W.S. Eliot (c) W. Forster (d) D. Eliot (e) None of these 50) ‘The Rainbow’ is a novel written by: (a) Hemingway (b) Virginia Woolf (c) E. Auden (e) None of these 49) ‘Murder in the Cathedral’ is a play written by: (a) Shakespeare (b) Marlowe (c) Oscar Wilde (d) T.

Illinois 6)T.don’t remember right now.S Eliot was ? Irish poet 7)Wasteland of Eliot is dedicated to ? Ezra Pound 8)Shakespeare acted in one of plays of ? Ben johnson 9)Elizabeth Sewell born in ? England 10) Linguistics is combination of ______ words ? Two 11)Sound produced with obstruction of air ? I chose “diphthongs” but later I came to know right option was other. 12)Semantics meaning ? I chose “to relate” but I came to know that it’s “Study of meanings” (Linguistics chor k short stories opt ki theen and I suffered in test) 13)Word language consists of two_____ words Latin 14)Simon is character in one of ________ novels Golding 15)”Everyman in his humour” written by ? Ben johnson 16) Caretaker written by ? 10 .

Pinter 17)Waiting for Godot’s originol language ? French 18) Stream of consciousness ? Virginia woolf 19) “Sejanus” is satirical tragedy by ? Ben johnson 20)Unified sensibility ? Donne 21)Winding Stair is poem by ? W.B.Yeats 22) Synaethesia Unification of senses 23) Time machine-the invisible man written by ? H.G Wells 24)The egoist written by ? George Meredith 25) Hardy’s own classification of novels? Three 26)George Eliot wrote Adam Bede at age of ? I wrote 20 but it was 40 27)Age of George Eliot ? 11 .

Is it right ? 35)Tragicomedy of Shakespeare is also called ? Reconcilation play 36)Type of literarure.romantism) 38)Prospero was protagonist of ? Pata nae 12 .Victorian 28) Chaucer was ? sarcastic poet 29)Renaissance period ? 1550-1660 30)King Lear written in ? google k mutabiq 1603 to 1606 k darmayan likha gaya 31)17th century’s historical event ? I chose “Famine” but suna hai “Civil war” choose kerty kerty ruk gyi thi mein 32)Paradise lost was written in ? 1667 33)1660 – 1790 is rise of ? I chose “Drama” but it’s not confirm.Kindly confirm it 34)Literature became secular towards end of ? I chose “18th century”.art or music is called ? Genre 37)Enthusiastic addiction to study of Greek and Roman antiquity led to ? None (Because it led to hellenism.

Confirm it please 50)SWift’s irony fused into ? humour 13 .39)Age of Pope is called? Augusten 40)Metaphysical poet is essay by ? T.exaggeration for emphasis ? Rhetoric 43) Adnois written for ? Keats 44)Songs of innocense and experience belong to ? William Blake 45)Original title of Pride and Prejudice First Impressions 46)Shelley’s first work? Queen Mab 47)First writer of Picaresque novel ? I chose Thackeray.Who said this ? I chose Dryden.Kindly confirm it. 42)Figure of speech.S Eliot 41) Treatise on liberty written by ? I chose Oscar wilde but not sure. 48)The road not taken by Frost is included in his collection ? Mountain Interval 49)Bacon was intellectually great but morally weak.

who said ? I chose Russell 52)Bird in “Ancient mariner” ? Albatross 53) Milton got blind in age of ? 43 54)Hemingway’s nick in later age ? Papa 55)Donne’s faith ? Protestant 56)John Keats gave up career of ____ to become a poet I chose “farming” but people say “medicine” 57) Poet who studied at Cambridge but got no degree ? pata nae 58) Which century is most important epoch in intellectual history ? 14th 59)During age of Chaucer.nor above science.51)Nothing is beneath science.Faustus 61)Shakespeare comedy rival ? I chose Lily.England passed through ? Medievalism 60)Marlow’s primitive tragedy ? Dr.Confirm it 62)Shakespeare comedy contain continental and ? 14 .

Antonyms 72)Brazen I chose “Shy” 73)Capricious I chose “Recollect” because all others seemed synonyms 74)Extrinsic don’t remeber it’s options and what I chose 15 .Please confirm it 68)War between flesh and spirit in which novel of Hardy ? I chose “the return of the native”.not confirm 69)Norman conquest in ? 70)Queen Elizabeth descended throne from ? 71)University wits pe aik question tha.don’t remember exact wording.Not confirm 66)Sir Gwain and Green knight poems were written in ___ age I chose Victorian but not sure 67)Process of introducing new words ? I chose Coinage.10 etc.Options mein years likhay thay.Mediterranean 63) Shakespeare’s heroines have ? Feminine traits 64)Who emerged as philosopher in “Merchant of Venice” ? I chose cordelia but it’s wrong.7.I’m sure 65) Which play started with incident of ship wreck ? I chose “King lear”.

80)Elocution It was somthing about speech.kindly us ka answer bataye koi 82)Far fetched metaphor ? Conceit 83)Because I couldnot stop for death written by ? Emily Dickinson 84)Ted Hughes and Sylvia Plath were? Husband and wife 16 .last option.75)fluster don’t remember what I chose 76) Obdurate I chose submissive Synonyms 77)Truncate I chose shorten and I think It’s right 78)Impetuous I think I chose “irrational” 79)nincompoop I chose “Foolish” and it’s right.and that’s right 81)Ulysses pe question tha aik.

M. Forster (e) None of these (d) E.S. Forster (iv) Lotos Eaters is a poem by: (a) Browning (b) Tennyson (c) Yeats (d) Frost (e) None of these (b) Tennyson (v) ‘The Hollow Men’ is written by: (a) T. Eliot 17 .S. to the blackest devil! Is a speech in Hamlet spoken by: (a) Hamlet (b) Laertes (c) Polonius (d) Claudius (e) None of these (b) Laertes (iii) Aspect of the Novel is written by: (a) David Cecil (b) Walter Allen (c) Arnold Kettle (d) E.English Mcqs For Lecturer & Subject Specialist Exams (i) In Shakespeare’s Tragedies Character is not Destiny but there is Character and Destiny is a remark by: (a) Nicoll (b) Goddord (c) Bradley (d) Coleridge (e) None of these (c) Bradley (ii) “How came he dead? I shall not be juggled with: To hell allegiance! Vows.M. Eliot (b) Ezra Pound (c) Yeats (d) Larkin (e) None of these (a) T.

H. Forster (d) D. Eliot (e) None of these (d) T.B. Shaw was awarded Nobel Prize for literature in: (a) 1925 (b) 1929 (c) 1930 (d) 1949 (e) None of these (a) 1925 (viii) ‘The Winding Stair’ is written by: (a) Ted Hughes (b) T. Yeats (d) W. Eliot (c) W. Yeats (ix) ‘Murder in the Cathedral’ is a play written by: (a) Shakespeare (b) Marlowe (c) Oscar Wilde (d) T.S. Eliot (x) ‘The Rainbow’ is a novel written by: (a) Hemingway (b) Virginia Woolf (c) E.S. Lawrence (e) None of these (d) D. Lawrence (xi) The earliest play written by Shakespeare according to Oxford Shakespeare 1988 is: (a) The Taming of the Shrew (b) As you Like it (c) Two Gentlemen of Verona (d) Titus Andronicus (e) None of these 18 .H.B.(vi) William Faulkner was awarded Nobel Prize for literature in: (a) 1949 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1953 (e) None of these (a) 1949 (vii) G.B.H. Auden (e) None of these (c) W.S.M.

(d) Titus Andronicus (xii) ‘If music be the food of love. that Surfeiting The appetite may sicken and die? is a speech from (a) Twelfth Night (b) A Mid Summer Nights’ Dream (c) As you Like it (d) The Winters’ Tale (e) None of these (a) Twelfth Night (xiii) An elaborate classical form in which one Shepherd – Singer laments the death of another is called: (a) Pastoral Romance (b) Pastoral Elegy (c) Ballad (d) Epic (e) None of these (b) Pastoral Elegy (xiv) The poets who believe that a hard. usually delivered to a crowd to incite them to some action is: (a) Declamation (b) Sermon 19 . nearly always in iambic Pentameters rhymed in Pairs are called: (a) Heroic Couplet (b) Blank verse (c) Terza Rima (d) Spenserian stanza (e) None of these (a) Heroic Couplet (xvii) An exhortatory speech. give me excess of it. clear image was essential to verse are called: (a) Imaginists (b) Romanticists (c) Classicists (d) Imagists (e) None of these (d) Imagists (xv) A figure of speech which contains an exaggeration for emphasis is called: (a) Over tone (b) Rhetoric (c) Extended metaphor (d) Hyperbole (e) None of these (d) Hyperbole (xvi) Rhymed decasyllables. play on.

Dream Children was written by (a) Leigh Hunt (b) Charles Lamb 20 . Keats was born in (a) 1770 (b) 1779 (c) 1795 (d) 1790 (e) None of these (c) 1795 3.(c) Monologue (d) Harangue (e) None of these (d) Harangue (xviii) ‘Hearing’ a colour or ‘Seeing’ a smell is an example of: (a) Oxymoron (b) Synaesthesia (c) Sensuousness (d) Contrast (e) None of these (b) Synaesthesia (xix) Drama which seeks to mirror life with the utmost fidelity is called: (a) Realistic (b) Naturalistic drama (c) Humanistic drama (d) Problem play (e) None of these (a) Realistic (xx) When Leontes discovers the identity of Perdita in ‘The Winter’s Tale’ is an example of: (a) Peripety (b) Suspense (c) revelation (d) Discovery (e) None of these (d) Discovery 1. Ode to West Wind was written by (a) Keats (b) Shelley (c) Byron (d) Blake (e) None of these (b) Shelley 2.

Ruskin belonged to (which age) (a) Romantic age (b) Modern age (c) Victorian age (d) Augustan age (e) None of these (c) Victorian Age 6. ‘Heroes and hero worship’ was written by (a) Mill (b) Carlyle (c) Macaulay (d) Coleridge (e) None of these (b) Thomas Carlyle 8. ‘Picture of Dorian Gray ‘ was written by (a) Oscar Wild (b) Dickens (c) Hardy (d) George Eliot (e) None of these (a) Oscar Wild 5. Wordsworth lived from (a) 1770 – 1832 (b) 1775 – 1859 (c) 1770 – 1850 (d) 1770 – 1802 (e) None of these (c) 1770-1850 7. ‘ Fair seed time had my soul’ is from (a) Ode to autumn (b) To a Highland girl (c) Ancient Mariner (d) Child Harold’s Pilgrimage (e) None of these (e) None of these (The Prelude) 21 .(c) Hazzlit (d) Ruskin (e) None of these (b) Charles Lamb 4.

Lotus eaters is written by (a) Tennyson (b) Browning (c) Mathew Arnold (d) Hardy (e) None of these (a) Tennyson 11. Lamb.chips e. Great Expectation was written by (a) George Eliot (b) Thackeray (c) Hardy (d) Dickens (e) None of these (d) Dickens 10. Wuthering heights b. Under the green wood tree d. Leigh Hunt and Hazlitt are (a) Poets (b) Dramatists (c) Essayists (d) Novelists (e) None of these (c) Essayists 12. ‘Poetry is a spontaneous overflow of powerful feeling’ is a definition of poetry by (a) Keats (b) Wordsworth (c) Shelley 22 . Wuthering heights 14. None of the above a.9. Mr. Emily Bronte is the writer of a. Emma c. ‘My Last Duchess’ was written by (a) Keats (b) Coleridge (c) Tennyson (d) Browning (e) None of these (d) Browning 13.

(d) Coleridge (e) None of these (b) Wordsworth 15. ‘Heard Melodies are sweet but those unheard are sweeter’ is a line from (a) Ode on a Grecian Urn (b) Ode to a nightingale (c) The Prelude (d) Ode to Autumn (e) None of these (a) Ode on a Grecian Urn 16. ‘Waverley’ was written by (a) Scott (b) Hardy (c) Jane Austen (d) Dickens (e) None of these (a) Scott 17. ‘We are Seven’ is written by (a) Keats (b) Shelly (c) Byron (d) Hardy (e) None of these (e) None of these (William Wordsworth) 18. ‘Past and Present’ is written by (a) Mill (b) Lamb (c) Hazlitt (d) Carlyle (e) None of these (d) Carlyle 19. ‘Modern Painters’ is written by (a) Ruskin (b) Carlyle (c) Mill (d) Macaulay (e) None of these (a) Ruskin 23 .

Don Juan b. Lucy Gray e. Byron is the writer of a. Who wrote the epic poem Beowulf? Ans: Anonymous 6.20. Ans: Caedmon 9. 7:18 am Important Mcqs of English for Public Service Commission Exams The earliest surviving work in English Literature is Ans: Caedmon’s Hymn 2. Adonias d. Which epic poem from old English Literature has been declared the national epic poem of England? Ans: Beowulf Epic Poem 4. The Old English “Martyrology” is a Merican collection of Ans: Hagiographies 7. The epic poem Beowulf is written in Ans: Scandinavian Script 5. The earliest English poet whose name is known is. The epic poem Beowulf consists Ans: 3182 alliterative lines 3. Prometheus Unbound c. Eynsham was a prolific 10th-century writer of Ans: Hagiographies and Homilies 8. Don Jua Important Mcqs of English for Public Service Commission Exams Posted by staff on 26 January 2015. None of the above a. King Alfred’s reign ended in Ans: 9th century 24 .

What is the term “Chancery Standard” meant in English Literature? Ans: A form of London-based English 25 . Middle English Period lasts up till the. Ans: 1470 21. Ans: Epic Poem Beowulf 14. Ans: Elegy 13. parliament and polite society during the reign of Normans? Ans: Law French 16. Normans conquered the England in Ans: 1066 15.10. The English Literature is generally seen as beginning with the. “The Wanderer” is an old English poem that consists Ans: 115 Lines of alliterative verse 12. In the battle of Maldon in 991. The Anglo-Saxons failed to prevent Ans: Vikings’ Invasion 11. A poem that mourns a loss. or has the more general meaning of a simply sorrowful piece of writing is called. The term “Lollard” refers to whom? Ans: The followers of John Wycliffe 19. Patience and Purity are alliterative poems written by. Which language became the standard language of courts. Who translated the Bible in the Middle English Period? Ans: Wycliffe 17. Ans: Sir Gawain 22. Which pre-Reformation movement rejected many of the distinctive teachings of the Roman Catholic Church? Ans: The Lollard Movement 18. A prominent theologian who was dismissed from the University of Oxfard in 1381 for criticism of the Church was. Ans: John Wycliffe 20.

The first recorded association of Valentine’s Day is in Chaucer’s. The defense of the poetry is the work of Ans: Sir Philip Sidney 26 . Where is the Geoffrey Chaucer buried in? Ans: Poet’s Corner of Westminster Abbey 24. Renaissance is usually regarded as beginning in 14th-century in. Which book is believed to be the first published book written by a woman in the English language? Ans: Revelation of Divine Love 28. an epic poem was written by Ans: Edmund Spencer 36. The term Renaissance in English Literature means Ans: Re-birth 32. Ans: John Bunyan 30. Ans: Linguist and Lexicographer 34. Ans: Cultural and Artistic Movement 33. Who was the personal friend of Geoffrey Chaucer? Ans: John Gower 27.23. Ans: Italy 31. The English Renaissance was actually the. Ans: Canterbury Tales 25. Geoffrey Chaucer is best known for his. Pilgrim’s progress is a famous allegory of medieval period written by. Sonnet was introduced into English Literature from Ans: Italian Literature 35. Ans: Parliament of Fouls 26. John Florio was an excellent. The Faerie Queene. William Caxton invented the printing press in Ans: 1476 29.

37. Sonnet is a Ans: 14-lines poem 43. Ans. Reign of the Elizabeth-I started in Ans: 1558 39. Robert Cawdrey 27 . The Alchemist. Who is known as the poets’ poet in English Literature? Ans: Edmund Spencer 42. What is called the last six lines of Sonnet? Ans: Sestet 45. What is significant about “Gorboduc” the first verse drama in English Literature? Ans: Blank Verse was used in it for the first time ever 38. Faustus is the very famous play. What is called the first eight lines of Sonnet? Ans: Octave 44. Reign of the James-I started in Ans: 1603 40. comedy was written by Ans: Ben Johnson 50. and Christopher Marlowe were Ans:Elizabethan age playwrights. What is the rhyming scheme of sestet in sonnet? Ans: : c-d-e-c-d-e or c-d-c-c-d-c. Dr. What is the rhyming scheme of Octave in sonnet? Ans: a-b-b-a-a-b-b-a 46.William Shakespeare. Thomas Wyatt is one of the earliest English poet of Ans: Renaissance Age 41. The ‘Table Alphabeticall’ is believed to be first ever dictionary in English language was written in 1604 by. written by Ans: Christopher Marlowe 49. 48. Ben Jonson. 47.

5. John Milton 54. The most dominant figure of the age of Restoration is Ans. 7. Hamlet suffers and suffers greatly. Write a critical note on any ONE of the following: (a) Robert Frost as a regional or a pastoral poet. which is COMPULSORY.52. Hemingway is preoccupied with the. Con you account for his suffering? 2. “How far is this true of her “Pride and Prejudice”? 3. Don’t reproduce the questions: (1) Shakespeare uses soliloquy for: (a) revelation of character 28 . Who was the last great poet of the age of renaissance? Ans. All questions carry EQUAL marks. Write only the correct/best answer in the answer book. How does Yeats create ‘terrible’ beauty out of his imagery? 4.human predicament and a moral code that might satisfactorily control it Discuss with reference to his ‘The Old Man and the Sea’.8. 1. John Milton got blind at the age of Ans. English Civil War was fought during the reign of Ans: King Charles I 53. Is ‘The Waste Land’ a public or private poem? 6. 40 55. It is said of Jane Austen that she involves the ‘Critical intelligence’ of her readers. with reference to his ‘Gulliver’s Travels’. (b) Jane Austen’s novels arc the work of a miniaturist. Comment on Swift’s policy that imperfections in nature are for stirring up human industry. COMPULSORY QUESTION 8. John Dryden FPSC SAMPLE PAPER OF ENGLISH LITERATURE ENGLISH LITERATURE – PAPER TIME ALLOWED: THREE HOURS MAXIMUM MARKS: 100 NOTE: Attempt FIVE questions in all. including QUESTION NO. Select Two questions from each PART. The prevailing interest is not only in ‘aesthetic delight’ but also in a sense of moral conviction.

(4) The heroine of Pride and Prejudice is: (a) Emma (b) Elizabeth (c) Lydia (d) None of these. (5) “Hyperion’ by Keats may be classified as: (a) An Ode (b) Sonnet (c) Ati Epic (d) None of these.S. Eliot wrote: (a) The Pasture (b) The Waste Land (c) Dirches (d) None of these (7) G. (6) T. (9) Yeats poetry possesses the imaginative mysticism of: (a) Nationalism (b) Celticism (c) Romanticism (d) None of these 29 .D Shaw’s principles of criticism are similar to those of: (a) Karl Marx (b) S.(b) dramatic purposes (c) establishing the theme (d) None of these.Butler (c) None of these (8) The Waste Land is: (a) An Allegory (b) A Sonnet (c) Blank verse (d) None of these. (2) ‘Gulliver’s Travels’ is a: (a) Thrilling story (b) Tragedy (c) Satire (d) None of these (3) Hemingway wrote: (a) The Sun Also Rises (b) The Rivals (c) The Jew of Malta (d) None of these.

Woolf (c) None of these (14) The Central Figure among the Victorian poets is.H. Drabble (b) V. (17) The’Arcadia’by Sir Philip Sydney is a: (a) Pastoral (b) Romance (c) Comedy (d) None of these (18) ‘The Fairie Queenc’ was written by: (a) Milton (b) Lyly (c) Spenser (d) None of these 30 . (a) Keats (b) TennySon (c) Milton (d) None of these (15) Browning is known for his: (a) Dramatic Monologue (b) Parody (c) Blank Verse (d) None of these. (12) Eliot shows a bent towards: (a) Romanticism (b) Victorianism (c) None of these (13) Mrs. (16) Which novel is written by D.(10) Who considers Hamlet to be an Artistic failure: (a) Bradley (b) Eliot (c) Kermode (d) None of these (11) Which influence is shown in the work of Shaw? (a) French (b) German (c) None of these. Dal lo way is the masterpiece of: (a) M. Lawrence: (a) The Ice Age (b) Sons and Lovers (C) None of these.

Hard Times and Little Dorrit.(19) ‘The Crown of Wild Olive’ was written by: (a) Huxley (b) BcnJonson (c) Ruskin (d) None of these (20) David Copper Field. Heaven’s light for ever shines. all are written by: (a) Hardy (b) Dickens (c) Moore (d) None of these English Mcqs for lecturer & Subject Specialist Exams Posted by adeelabbasbk on 13 May 2013. the many change and pass. are composed by: (a) Shelley (b) Byron (c) Keats (d) Southey (e) None of these 31 . 9:36 am English Mcqs For Lecturer & Subject Specialist Exams (i) Wordsworth was appointed Poet Laureate in: (a) 1817 (b) 1839 (c) 1843 (d) 1849 (e) None of these (c) 1843 (ii) Who suggested Shelley to “Curb your magnanimity and be more of a poet’? (a) Wordsworth (b) Coleridge (c) Keats (d) Blake (e) None of these (c) Keats (iii) The lines ‘The one remains. earth’s shadow fly.

mysteries.(a) Shelley (iv) ‘On Pathetic Fallacy’ was written by: (a) Carlyle (b) Lamb (c) Ruskin (d) Shelley (e) None of these (c) Ruskin (v) The 1805 text of ‘The Prelude’ is edited by: (a) Helen Darbishire (b) Ernest De Selin Court (c) Herbert Reads (d) Coleridge (e) None of these (b) Ernest De Selin Court (vi) ‘The Lay of the Last Minstrel’ is written by: (a) Blake (b) Byron (c) Tennyson (d) Walter Scott (e) None of these (d) Walter Scott (vii) __________ the quality when man is capable of being in uncertainties. without any irritable reaching after fact and reason’ ___ is: (a) Objectivity (b) Subjectivity (c) Negative capability (d) Scepticism (e) None of these (d) Scepticism (viii) ‘The Quarterly Review’ was founded by: (a) Walter Scott (b) Byron (c) Coleridge (d) Thomas De Quincey (e) None of these (c) Coleridge (ix) ‘Mansfield Park’ is a novel by: (a) Katherine Mansfield (b) Emily Bronte 32 . doubts.

Johnson (c) Shelley (d) Hazlitt (e) None of these (a) Arnold (xiii) ‘The Pickwick Papers’ by Dickens was published in: (a) 1837 (b) 1838 (c) 1839 (d) 1841 (e) None of these (a) 1837 (xiv) ‘On Heroes and Hero-worship is written by: (a) Huxley (b) Carlyle (c) Ruskin (d) Mill (e) None of these (b) Carlyle 33 .(c) George Eliot (d) Jane Austen (e) None of these (d) Jane Austen (x) ‘I am half sick of shadows’ is a line from: (a) Shelley (b) Wordsworth (c) Coleridge (d) Tennyson (e) None of these (d) Tennyson (xi) Adonais is an elegy on the death of: (a) Moschus (b) Edward William (c) John Keats (d) Shakespeare (e) None of these (c) John Keats (xii) ‘Poetry is the criticism of life’ is a view about poetry by: (a) Arnold (b) Dr.

George Eliot and Trollope are: (a) Novelists (b) Poets (c) Critics (d) Essayists (e) None of these (a) Novelists (xvi) ‘The Voyage of the Beagle’ was written by: (a) J. Eliot are: (a) Brother & Sister (b) Contemporary writers (c) Modern poets (d) Critics (e) None of these (b) Contemporary writers 34 .S. is a statement by: (a) Wordsworth (b) Shelley (c) Coleridge (d) Arnold (e) None of these (b) Shelley (xix) ‘A woman of no importance’ is a ______ by Oscarwilde: (a) Comedy (b) Tragedy (c) Dramatic Romance (d) Farce (e) None of these (a) Comedy (xx) George Eliot and T. Thackeray.(xv) Dickens.S. Mill (b) Ruskin (c) Carlyle (d) Darwin (e) None of these (d) Darwin (xvii) Who gave the aesthetic theory of Art For Arts’ Sake: (a) Wordsworth (b) Browning (c) Oscar Wilde (d) Galsworthy (e) None of these (e) None of these (Walter Pater) (xviii) “Poetry is not like reasoning. a power to be exerted according to the determination of will”.

slaughtered like summer flies … yet remain free …” This was said by: (a) Carlyle (b) J.English Mcqs For Lecturer & Subject Specialist Exams (1) The Nurse’s Song was written by: (a) Keats (b) Tennyson (c) Blake (d) Shelley (e) None of these (2) William Wordsworth was born in: (a) 1770 (b) 1771 (c) 1772 (d) 1779 (e) None of these (3) Byron’s first published collection was called: (a) Years of Idleness (b) Hours of Idleness (c) Moments of Idleness (d) Eons of Idleness (e) None of these (4) The Essay of Elia was written by: (a) Tennyson (b) Blake (c) Byron (d) Keats (e) None of these (5) Shelley’s final unfinished poem was: (a) Hellas (b) Prometheus Unbound (c) The Ancient Mariner (d) The Triumph of life (e) None of these (6) Lyrical Ballads as jointly composed by: (a) Keats and Shelley (b) Wordsworth and Shelley (c) Keats and Coleridge (d) Wordsworth and Coleridge (e) None of these (7) On liberty was written by: (a) Carlyle (b) Macaulay (c) Godwin (d) Mill (e) None of these (8) “Men may be beaten. Mill (c) Ruskin 35 . yoked like cattle. chained.S. tormented.

but who passed without Much the same smile? This grew. I gave commands. she smiled.(d) Mathew Arnold (e) None of these (9) Macaulay lived from (a) 1800 – 1859 (b) 1802 – 1859 (c) 1859 – 1900 (d) 1889 – 1902 (e) None of these (10) Macaulay represented: (a) Bourgeois Victorian enlightenment (b) Working class Victorian attitudes (c) Upper class tolerance (d) Radical Romanticism (e) None of these (11) Stones of Venice was written by: (a) Macaulay (b) Newman (c) Ruskin (d) Carlyle (e) None of these (12) Browning is famous for his: (a) Sensory images (b) Dramatic Monologues (c) Narrative ballads (d) Blank Verse (e) None of these (13) In Memoriam was written in: (a) 1833 (b) 1853 (c) 1860 (d) 1863 (e) None of these (14) “Oh sir. no doubt. Whene’er I passed her. Then all smiles stopped together”. This was written by: (a) Tennyson (b) Browning (c) Mathew Arnold (d) William Morris (e) None of these (15) Tennyson was appointed Poet Laureate in: (a) 1843 (b) 1847 36 .

(a) Wordsworth (b) Longinus (c) Horace (d) Sidney (e) None of these (2) _______________ defines a play as a just and lively image of human nature. Johnson (b) Shakespeare (c) Dryden (d) Coleridge (e) None of these 37 . (a) Dr.(c) 1850 (d) 1857 (e) None of these (16) Dickens was from a: (a) Lower middle class origin (b) Upper class origin (c) Middle class origin (d) Working class origin (e) None of these (17) George Eliot’s real name was: (a) George Evans (b) Eliot Evans (c) Marian Evans (d) Marian Eliot (e) None of these (18) George Eliot was an: (a) Atheist (b) Agnostic (c) Occultist (d) Conventionalist (e) None of these (19) Under the Greenwood Tree is a: (a) Tale of rustic life (b) Tale of man’s destruction of nature (c) Historical novel (d) Tale of city life (e) None of these (20) The Professor was the first novel by: (a) Emily Bronte (b) Charlotte Bronte (c) Anne Bronte (d) Jane Austen (e) None of these (1) ______________ is called the first romantic critic.

line or lines repeated at intervals during a poem and especially at the end of a stanza is called: (a) Period (b) Refrain (c) Feminine Ending (d) Alexandrine (e) None of these (8) Shaw’s ‘Man and Superman’ is an example of: (a) Comedy of Errors (b) Comedy of Manners (c) Comedy of Ideas (d) Romantic Comedy (e) None of these (9) ‘Verslibre’ is called as: (a) Free Verse (b) Blank Verse (c) Free meter (d) Iambic (e) None of these (10) Placing Phrase or Sentences of similar construction and meaning and balancing each other is called: (a) Parallelism 38 .(3) ‘SARTOR RESARTUS’ is a prose work by: (a) John Ruskin (b) Carlyle (c) Bacon (d) Lamb (e) None of these (4) The period of English literature from 1660 to the end of the century is called: (a) Renaissance (b) Jacobean Period (c) Restoration Period (d) Romantic Age (e) None of these (5) ‘Stream of Consciousness’ is the phrase first used by: (a) James Joyce (b) William James (c) Virginia Woolf (d) William Faulkner (e) None of these (6) ______________ consists of nine-eight five foot iambic lines followed by an iambic line of six fed with rhyme scheme ab ab bc bcc: (a) Octometer (b) Sonnet (c) Terza Rina (d) Spenserian Stanza (e) None of these (7) A phrase.

with wings as Swift as meditation or the thoughts of love. H. Auden (b) Earnest Jones (c) Nicoll (d) Freud (e) None of these (14) Sylvia Plath and Ted Hughes are: (a) Husband and wife (b) Brother and Sister (c) Father and daughter (d) Friends (e) None of these (15) The Eve of St. May Sweep to my revenge’ is a speech from. Agnes is a poem by: (a) Milton (b) Keats (c) Byron (d) Blake (e) None of these (16) ‘The Olive Tree’ is a collection of essays by: (a) Ruskin (b) Carlyle (c) Huxley (d) Oscar Wilde (e) None of these (17) The poem “Wind” is written by: (a) Shelley (b) John Ashbery (c) Sylvia Plath (d) Ted Hughes (e) None of these 39 . (a) Lear (b) Macbeth (c) Othello (d) Hamlet (e) None of these (13) ‘Macbeth and Oedipus’ is by: (a) W. that I.(b) Alliteration (c) Para Rhyme (d) Rhetoric (e) None of these (11) ‘Hamlet and Oedipus’ was written by: (a) Bradley (b) Dover Wilson (c) Earnest Jones (d) Freud (e) None of these (12) ‘Haste me to know’t.

Off-spring of a horse is called 6. Analogy. Antonym of Brawl is 10.who is called mother of poor? 19. “Adventures of the Wonder Land” is the work of 5. Absalum and abysilence 21. “Soldier’s pay” is the work of 2.change in circumstances. Sound of elephants is called 7.hottest planet 22. interested about 20. syn:grandeur 17…………………. Hacked:Original 9.originator of historical novel? 14. Synonym of the word Caesarian is 11. Faustus (b) The Jew of Malta (c) Tamburlaine (d) Edward II (e) None of these 1. Synonym of the word “Promiscuous” is 13. 18.Synonymn of abate 15. Metaphysical Poets belong to 4.(18) ‘Egotistical Sublime’ is a phrase coined by: (a) Keats (b) Wordsworth (c) Coleridge (d) Byron (e) None of these (19) ‘Apologie for Poetrie’ is written by: (a) Arnold (b) Philip Sidney (c) Pope (d) Dryden (e) None of these (20) ‘I count religion but a toy’ is a line from Marlowe’s play: (a) Dr.distance b/w sun and earth 40 .. What is the basic difference between Simile and Metaphor? 8. emendation 16.Originally English Language is taken from 12. “War and Peace” is written by 3.

whats the old word for storehouse? 38. he left his father’s roof is a____? 40.when is the prayer of Kasuf offered? 37.what was the name of the first fort that Brits built in India? 34. Cogito ergo sum 33.Hindu Muslims came in reflection 41 .23.what’s the date of Mairaj? 35.whose title was Mother of the poor? 43.last sonnet of keats 27.shape of planets and satellites of sun 24. headlights of the car____? 41.English is family of …….play on-words 28.second kalima 26.when was the capital changed from Calcutta to Delhi? 36.Crime and Punishment is wrtten by 32.natural beauty and imagination 29. what was keats last poem? 42.Commander in of infidels in battle badr 25.language.The position of earth from pnumbra 31. 30. whats the word for the formation of a word from a sound associated with what is named? 39.