You are on page 1of 6

1) The study of scientific metrology deals with

a. accuracy and methods of measurement


b. standard specifications
c. theories related to nature
d. all of the above

ANSWER: theories related to nature

2) Which of the following processes is used to monitor space signals of a space craft?

a. Stroboscope
b. Telemetry
c. Pyrometer
d. None of the above

ANSWER: Telemetry

3) Match the following Group 1 items (Grades) with Group 2 items (application) and
select the correct option

1. Grade I ----------------------------------- A. high precision task


2. Grade II ---------------------------------- B. comparators
3. Grade 00 --------------------------------- C. inspection department
4. Calibration grade ----------------------- D. production

a. 1-A, 2-C, 3-D, 4-B


b. 1-C, 2-D, 3-A, 4-B
c. 1-B, 2-A, 3-C, 4-D
d. 1-D, 2-B, 3-A, 4-C

ANSWER: 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

4) Which of the following is not a type of direct measuring instrument?

a. micrometer
b. vernier caliper
c. divider
d. All of the above

ANSWER: divider

5) Johansson mickrocator is a type of


a. mechanical optical comparator
b. mechanical comparator
c. optical comparator
d. electrical comparator

ANSWER: mechanical comparator

6) Which of the following statements are true?

1. Mechanical comparators are compact and easy to handle


2. Parallax error is never observed in mechanical comparator
3. Sigma comparator is a type of mechanical comparator
4. Mechanical comparators have low inertia which makes them sensitive to vibrations

a. 1 and 2
b. 3 and 4
c. 1 and 3
d. All of the above

ANSWER: 1 and 3

7) Which method is used to test the straightness of an object?

a. Indicator method
b. Interference method
c. Wedge method
d. All of the above

ANSWER: Wedge method

8) What is a least square line?

a. A line which has sum of errors minimum


b. A line which has sum of difference of errors minimum
c. A line which has sum of squares of errors minimum
d. None of the above

ANSWER: A line which has sum of squares of errors minimum

9-The degree of closeness of the measured value of a certain quantity with its true value is
known as

a. Accuracy
b. Precision
c. Standard
d. Sensitivity

(Ans: a)

10.2-Error of measurement =

a. True value Measured value


b. Precision True value
c. Measured value Precision
d. None of the above

(Ans: a)

11-The ability by which a measuring device can detect small differences in the quantity
being measured by it, is called its

a. Damping
b. Sensitivity
c. Accuracy
d. None of the above

(Ans: b)

12-The following term(s) is (are) associated with measuring devices

a. Sensitivity
b. Damping
c. Both a and b
d. None of the above

(Ans: c)

13-To compare an unknown with a standard through a calibrated system is called

a. Direct comparison
b. Indirect comparison
c. both a and b
d. None of the above

(Ans: b)
14-The following is an internationally recognized and accepted unit system

a. MKS
b. FPS
c. SI
d. All of the above

(Ans: c

15-One yard = _____ inch

a. 36
b. 38
c. 40
d. 42

(Ans: a)

16-The following is a line standard of measurement

a. Measuring tape
b. Slip gauge
c. Micrometer
d. End bars

(Ans: a)

17-The Wringing is due to

a. Atmospheric pressure
b. Molecular attraction
c. both a and b
d. None of the above

(Ans: c

18.The angle gauge by Dr. Tamlison consists of a set of

a. 10 gauges
b. 12 gauges
c. 14 gauges
d. 16 gauges

(Ans: a)

19.1 Angstrom () = _____

a. 10^-6m
b. 10^-8m
c. 10^-10m
d. 10^-12m

(Ans: c)

20.The principle of Interchangeability is normally employed for

a. Mass production
b. Production of identical parts
c. Parts within the prescribed limits of sizes
d. All of the above

(Ans: d)

21.Following is the theoretical size which is common to both the parts of a mating pair

a. Normal size
b. Actual size
c. Base size
d. All of the above

(Ans: c)

22._____ is equal to the differences of the two limits of size of the part

a. Tolerance
b. Low limit
c. High limit
d. Design size

(Ans: a)
23.The amount by which the actual size of a shaft is less than the actual size of mating hole
in an assembly

a. Clearance
b. Interference
c. Allowance
d. None of the above