Conform Directivei nr 29 din anul 2005

PRACTICI COMERCIALE NELOIALE:

 Când promovează, vând sau furnizează produse, companiile trebuie să vă ofere
informații clare, care să vă permită să faceți cumpărături în cunoștință de cauză.

 Dacă nu reușesc să vă ofere aceste informații, acțiunile lor ar putea fi considerate
neloiale. Aveți dreptul de a cere despăgubiri dacă sunteți tratat necorespunzător.

Consumatorii europeni beneficiază de protecție împotriva a două categorii principale de
practici comerciale neloiale:

• practicile înșelătoare, care se manifestă prin acțiune directă (furnizarea de informații
false) sau omisiune (nefurnizarea unor informații importante)

• practicile agresive, al căror scop este să vă constrângă să cumpărați.

1.Publicitatea neloiala/ capcana

-dăunează direct intereselor economice ale consumatorilor

-dăunează indirect intereselor economice ale concurenților legitimi

Practicile comerciale precum, de exemplu, campania de publicitate directă pe stradă, pot fi
neavenite în anumite state membre, din motive culturale.

Comercianții nu au voie să promoveze produse/ servicii la un preț foarte mic dacă stocul
disponibil este insuficient. Ei trebuie să le spună consumatorilor câte articole sunt disponibile
și cât timp rămâne valabilă oferta.

exemplu:

Alex a văzut o reclamă care anunța următoarea promoție specială: „Zburați la Barcelona cu
numai 1 euro!"
Însă, când a încercat să facă rezervarea, biletele de avion la prețul de 1 euro nu mai erau
disponibile. Alex a contactat serviciul pentru clienți al companiei în cauză și a aflat că tariful
redus s-a aplicat doar pentru câteva bilete.
Nemulțumit, Alex a depus o plângere la Centrul național al consumatorilor. Acesta i-a
confirmat că, în mod normal, compania ar fi trebuit să ofere un număr rezonabil de bilete la
prețul anunțat, în funcție de amploarea campaniei publicitare și/sau (cel puțin) să anunțe
numărul biletelor disponibile la prețul special.Deși Alex nu a putut obține un bilet la prețul
anunțat, Centrul național al consumatorilor a sfătuit compania să își retragă reclama pentru a
evita ca și alți consumatori să cadă în aceeași capcană.

produsul nu fusese testat și nici nu a funcționat. 3. Sunt interzise mesajele directe de tipul „Cumpără cartea acum" sau „Cere-le părinților tăi să-ți cumpere acest joc". Ea a observat în partea de jos a paginii web un chenar cu textul „5 mesaje gratuite pe zi". atâta timp cât serviciile respective sunt deja incluse în prețul normal. Interdicția se aplică în cazul tuturor mijloacelor de comunicare. mai ales. . aveți dreptul de a ști dacă aceste afirmații au o bază științifică. a constatat din condițiile scrise cu caractere mici că este într-adevăr un serviciu contra cost. ajută la slăbit etc. Mario a decis să comande produsul. inclusiv al televiziunii și. Nu au voie să pretindă că oferă anumite servicii adiționale gratuite. din moment ce scrisoarea promitea că a fost „încercat și testat". A fost sfătuit să se alăture acțiunii judiciare intentate deja împotriva companiei.False oferte ”gratuite” Comercianții trebuie să comunice prețul real al bunurilor și serviciilor pe care le oferă. În realitate însă. Mario a contactat autoritatea națională pentru protecția consumatorilor și a aflat că și alți clienți nemulțumiți de produs depuseseră plângere. al internetului. Ea a înțeles comportamentul copilului când a văzut reclama pentru lansarea DVD-urilor: „Cartea ta preferată este acum pe DVD . exemplu: Cécile a fost surprinsă când fiica ei a început să-i ceară insistent să-i cumpere un set de filme cu personajul principal din cartea ei preferată.Manipularea copiilor Vânzătorii nu au dreptul să îi încurajeze pe copii să le ceară părinților să le cumpere anumite produse. exemplu Francesca s-a abonat la un serviciu de SMS. Aceasta i-a confirmat că se află în fața unei practici abuzive și a făcut plângere împotriva companiei pentru a o determina să renunțe la această campanie publicitară. exemplu: Mario a primit o scrisoare de la o companie din altă țară care pretindea că produsul pe care îl vinde îi regenerează părul în numai 3 săptămâni.spune-i mamei tale să ți-o cumpere. stopează căderea părului. Verificați cu atenție condițiile când întâlniți astfel de oferte. A urmat toate instrucțiunile și i s-a comunicat că a fost înregistrată și că poate beneficia de serviciul SMS contra sumei de 3 euro pe săptămână.)." Cécile s-a adresat autorității pentru protecția consumatorilor. Când a verificat pe site. A făcut clic pe chenarul respectiv și a ajuns la o altă pagină pe care era reluat același mesaj: „5 MESAJE GRATUITE PE ZI". 4.False proprietati curative Ori de câte ori un produs este promovat pentru valoarea sa terapeutică (vindecă alergii.2.

Dacă primiți o scrisoare sau un e-mail care spune „Felicitări. în baza legislației UE. Contactând autoritatea pentru protecția consumatorilor.False avantaje speciale Comercianții nu au dreptul să pretindă că vă acordă drepturi speciale. menționa calitățile deosebite ale unei mărci de echipament folosit pe durata călătoriei.Publicitate ascunsa in materiale informative Aveți dreptul de a fi informat dacă un articol din ziar sau un program de radio ori televiziune a fost sponsorizat de o companie interesată de promovarea propriilor produse. Evelina s-a supărat și a decis să verifice dacă practica utilizată de companie era permisă. vă recomandăm să o tratați cu precauție. Yann a aflat că. I s-a spus să solicite premiile în termen de o săptămână.False oferte de premii si cadouri Comercianții nu au voie să facă publicitate la premii sau cadouri „gratuite" și apoi să vă ceară să plătiți pentru a le primi. 8. Evelinei i s-a spus să cumpere aparatură de uz casnic. Organismul în cauză a contactat compania. publicat ca fiind povestea unui cititor. Acest lucru trebuie clarificat prin imagini. exemplu: Evelina a primit o scrisoare de la o companie care o felicita pentru câștigarea unor premii în valoare de 100 de euro. Mulți utilizatori ai forumului au afirmat că s-au lăsat induși în eroare și au cumpărat echipamentul fără să știe că producătorul acestuia sponsorizase articolul publicat în revistă. Yann a mers însă mai departe și a citit și comentariile de pe un forum on-line de unde a aflat că echipamentul respectiv nu este considerat chiar atât de bun. 7. Autoritatea pentru protecția consumatorilor a contactat editorul revistei. Când a sunat la numărul indicat în scrisoare. Ea a cerut informații de la organismul național pentru protecția consumatorilor și a aflat că astfel de metode sunt interzise. cuvinte sau sunet. ați câștigat un premiu!". În loc să i se ofere premiile promise. revista ar fi trebuit să precizeze clar că este vorba despre un material publicitar. atâta timp cât beneficiați deja de acestea în baza legii. iar aceasta a pus capăt practicii respective. iar acesta a publicat o notă explicativă și le-a prezentat scuze cititorilor pentru că i-a indus în eroare. Articolul. pentru că v-ați putea afla în fața unei practici comerciale neloiale. . ceea ce i-ar fi dat ulterior dreptul să participe la o loterie. exemplu: Konstantinos din Salonic s-a hotărât să cumpere un calculator pe internet.5. exemplu: Yann a citit într-o revistă de călătorii un articol despre posibilități de trekking în Irlanda. Evelina a aflat că așa-zisa ofertă era de fapt o simplă reclamă. nu de unul strict informativ.

Acesta a intervenit. 9. primea uneori și câte 10 e-mailuri pe zi! A solicitat în repetate rânduri să fie scos de pe lista de adrese. exemplu: Margus a vizitat un magazin de mobilier de bucătărie și s-a abonat la un buletin de prezentare a noilor promoții. Konstantinos era convins că beneficiază de o ofertă specială însă. dar cererea sa a fost ignorată.Falsa utilizare a ofertelor limitate Unii comercianți vă spun că o anumită ofertă rămâne valabilă pe o perioadă limitată când. Ulterior. Atunci și-a dat seama că era vorba de o falsă promoție menită să atragă cumpărătorii. parașutism. Un prieten care se confruntase în trecut cu aceeași problemă l-a sfătuit pe Margus să contacteze Centrul național al consumatorilor. a început să primească tot felul de anunțuri legate de gătit. garanția de 2 ani este o obligație stabilită prin lege. Deși nu ceruse niciodată acest lucru. care vi se cuvine în baza legii. de exemplu. centrul din Olanda l-a informat pe Simon că. fax.Oferte insistente si nedorite În baza legislației UE. A înaintat o plângere către comerciant. A decis în cele din urmă să cumpere bicicleta. Simon a intrat pe site-ul magazinului și peste o săptămână și a constatat. exemplu: Simon din Belgia a vrut să-și cumpere o bicicletă. iar compania l-a scos în cele din urmă pe Margus din lista de adrese. comerciantul a corectat informațiile publicate pe site. în mod insistent. dacă acesta se dovedea a fi defect sau necorespunzător.. dar Simon nu a avut timp să o compare cu altele pentru că oferta expira în curând. Mulți comercianți sau producători oferă propriile garanții comerciale. de fapt. Bicicleta nu era tocmai așa cum și-o dorea. că o ofertă este limitată în timp. dar nu înlocuiesc. dar nu a primit răspuns. . garanția minimă de 2 ani. de 1. Ei încearcă să vă convingă să cumpărați înainte de a vă putea face o opinie clară despre produs. care a transferat cazul omologilor olandezi. oferte pe care nu le doriți. pentru a beneficia de reducerea de 50 %.. în niciun caz. grădinărit. După puțin timp. în realitate. Nu este corect să se pretindă. potrivit căreia clienții beneficiau de o garanție de 2 ani. A găsit o ofertă specială valabilă timp de 24 de ore la un magazin on-line din Olanda. S-a adresat apoi Centrului european al consumatorilor din Belgia. curățenie. că oferta era încă valabilă. e-mail sau alte mijloace de vânzare la distanță pentru a vă prezenta. iar acesta a admis că a făcut o eroare și a acceptat să- i ofere o garanție adițională de 1 an. care acoperă repararea produsului și a căror durată poate fi. care le permitea să solicite repararea sau înlocuirea produsului. în urma intervenției sale.A ales un magazin care promova o ofertă specială. Acestea pot fi gratuite sau se pot achiziționa opțional. 3 sau 5 ani. spre surprinderea lui. companiile nu au voie să se folosească de telefon. aceasta este valabilă pentru mai mult timp. în mod fals. 10. Konstantinos s-a adresat comerciantului.

Dacă un contract prevede condiții abuzive. toate produsele trebuie să menționeze atât prețul de vânzare. Facilitarea comparării – prețul unitar Consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a compara prețurile. Excepții Reglementările privind prețul unitar nu se aplică produselor de mai jos. nu puteți fi obligat să plătiți altceva în afară de costurile pe care le suportați:  pentru a răspunde la anunțul publicitar  pentru a ridica produsul dintr-un punct de livrare sau pentru a-l primi la adresa pe care o indicați. legislația UE conține și o listă de termeni specifici care pot fi considerați abuzivi.pentru a vedea. ci și la nivel cantitativ . Pentru a vă facilita acest calcul. trebuie să vi se comunice din start acest lucru. Prețul indicat într-o ofertă trebuie să includă toate taxele și cheltuielile de expediere. pe kilogram sau pe litru. Această informație trebuie să fie clară. lizibilă și ușor de identificat. acestea nu sunt obligatorii pentru consumatori. nu numai la nivel de marcă. dacă o cutie mare de cereale este mai avantajoasă decât una mică. CLAUZE CONTRACTUALE ABUZIVE Pe lângă cerința generală de „bună credință" și „echilibru". Dacă se prevăd și costuri suplimentare care nu pot fi calculate în avans. . cât și prețul unitar – de exemplu. iar comerciantul nu se poate baza pe ele. deoarece indicarea unui preț unitar ar putea crea confuzie sau din cauză că produsele respective au o destinație sau natură specială:  produsele vândute la distribuitoare automate  produse vândute la licitație  opere de artă sau antichități. Când un produs este promovat ca fiind „gratuit". PRACTICI TARIFARE NELOIALE Vânzătorii trebuie să indice clar prețurile pentru a le permite consumatorilor să compare produsele similare și să aleagă în cunoștință de cauză. de exemplu.

exemplu: atunci cand iti faci abonament la o sala de fitness iar sala nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele daune sau prejudicii cauzate de utilizarea instalațiilor și a echipamentelor.Exemple de clauze contractuale abuzive : 1. fără a permite însă despăgubirea echivalentă a consumatorului în cazul în care comerciantul este cel care anulează contractul.Raspunderea in caz de deces sau ranire Clauzele care exclud/limitează răspunderea comerciantului în caz de deces sau rănire a consumatorului ca urmare a unei acțiuni sau omisiuni din partea comerciantului. 2. exemplu: cand achizitionam un pachet turistic iar ceea ce scrie in contract nu se respecta 3. .Despagubiri excesive Clauzele care îi impun consumatorului care nu își îndeplinește o obligație să plătească despăgubiri mult prea mari. 4.Despagubiri unilaterale in caz de anulare Clauzele care îi permit comerciantului să păstreze sumele plătite în avans în cazul în care consumatorul anulează contractul.Despagubirile in cazul in care comerciantul nu isi respecta obligatiile Condițiile care exclud/ limitează în mod nejustificat dreptul consumatorilor la despăgubiri în cazul în care comerciantul nu își respectă obligațiile contractuale.