1.

1 Introducere

Parcul Național Domogled-Valea Cernei se întinde peste trei județe: Caraş-Severin,
Mehedinţi şi Gorj și include părți din Munții Cernei, Godeanu, Vâlcan și Medinti. Acest parc este
cel mai mare parc național din țară, cu peșteri unice, vârfuri calcaroase, izvoare termominerale,
lacuri de acumulare montane, pajişti subalpine și mai mult de 100 de specii de plante și
animale, printre care multe rare. Aici se găsesc mai mult de 30 de trasee montane, păduri de
fag, goluri alpine cu jnepeniş și canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant.

Suprafața parcului este de 61.211 ha și se întinde peste bazinul râului Cerna, până la
confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul
drept şi peste masivul Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng.

Fauna protejată a parcului are în componență 14 specii de mamifere printre care
întâlnim ursul, lupul cenușiu, râsul, vidra de râu și liliacul cu aripi. Râurile parcului au șase specii
de pești: porcușorul de vad, zglăvoaca, dunărița, avatul, mreana vânătă și chișcarul, precum și
22 specii de nevertebrate. Dintre speciile de păsări ale parcului, multe dintre ele protejate, se
numără ciocănitoarea cu spate alb, acvila de munte, porumbelul de scorbură si șoimul călător.
Speciile de ierburi și flori sunt dintre cele mai diverse. Aici găsim papucul doamnei, talpa-ursului,
căpșuniță, sânziana roșie și garofița albă de stânci. (http://www.cunoastelumea.ro/cel-mai-
mare-parc-national-din-romania )

1

Mehedinti ocupând suprafata de 8.806 ha. Parcul se intinde peste bazinul raului Cerna.185 ha si în vestul Jud. (http://domogled-cerna.ro/ ) Fig.html ) 2 . Gorj cu o suprafata de 29. Din punct de vedere geografic.Valea Cernei pe suprafata Romaniei (http://domogled-cerna. Suprafata PNDVC este de 61.1. peste masivul Muntilor Godeanu si al Muntilor Cerna pe versantul drept si respectiv Muntilor Valcanului si Muntilor Mehedinti pe versantul stang. de la obarsie pana la confluenta cu raul Belareca.2 Localizare geografica Parcul National Domogled-Valea Cernei se afla situat în estul Jud.220 ha si respectiv în vestul Jud.211 ha si este cuprinsa între latitudinile nordice de 44º 50’ 10" si respectiv 45º 16’ 50" si logitudinele estice de 22º 23’ 50" si respectiv 22º 51’ 35".ro/localizarea_geografica. ocupând suprafata de 23.Caras-Severin. 1 Amplasarea Parcului National Domogled.

fie prin alternarea invaziilor de aer rece si cald.ro/ ) Ciclonii mediteraneeni transporta aerul umed. în tot timpul anului. respectiv sectorul înalt al Muntilor Godeanu si partial al Muntilor Cernei. Astfel. pâna la aproape 110 C în partea inferioara a bazinului. cu exceptia sectorului nordic al zonei. (http://domogled-cerna. care determina uneori producerea ninsorilor si a viscolelor în bazinul Cernei.3 Clima Prin pozitia sa geografica. cât si în etajarea vegetatiei. Caracteristic zonei este ca primaverile sunt mai timpuri si ca trecerea de la iarna la primavara se face fie brusc. da nastere la precipitatii orografice. dar mai ales iarna. gradul de acoperire cu vegetatie determina pe suprafata parcului o serie de topoclimate. au loc invazii de masa de aer umed si cald de origine mediteraneana si oceanica. Fluctuatia altitudinii izotermelor s-a facut resimtita atât în formarea solurilor. bazinul Cernei este supus predominant circulatiei atmosferice de vest si sud-vest. temperatura medie multianuala este de 10. La Baile Herculane. un strat de situare a padurilor de fag direct sub vegetatia etajului alpin. Variatia în înaltime a temperaturii aerului se modifica de la un anotimp la altul. în special în partea de nord. la 3 . varietatea litologica. În timpul verii exista un grad mai mare de instabilitate termica. cu toate ca ne aflam în plina regiune de munte. existenta a numeroase abrupturi. în unele locuri adevarati pereti stâncosi. când cad ploi abundente. care la întâlnirea cu muntii din bazinul Cernei. de la 00 C pe înaltimile Muntilor Godeanu. fenomenul fiind mai frecvent în lunile noiembrie- decembrie.50 C la fel ca în Câmpia Româna. fragmentarea accentuata a reliefului. Precipitatiile variaza în functie de altitudine fiind mai accentuate la înaltimile 1600-2000 m. Prelungirea procesului de desprimavarare si înaintarea lui treptata spre partea superioara a bazinului se manifesta favorabil în alimentarea retelei hidrografice din topirea treptata a zapezii. care determina valori mai crescute ale temperaturii aerului. dar de durata si intensitate redusa. Faptul ca Valea Cernei este protejata de masive muntoase înalte. decât în restul tarii. În perioada rece se face simtita si actiunea anticiclonului siberian. evidentiat de frecventa averselor însotite de descarcari electrice. chiar de la o luna la alta. 1. un fapt caracteristic fiind.( PLAN DE MANAGEMENT) Relieful dispus în trepte de la peste 2000 m altitudine pâna la 168 m în zona Baile Herculane. diferentele cele mai mari fiind în lunile cele mai reci sau cele mai calde. determina o varietate a temperaturilor medii anuale. Dobrogea Centrala si Câmpia Crisanei.

Diferentele de nivel din cuprinsul bazinului Cernei. (http://domogled-cerna.serratifolia (ciubotica cucului banatean). Parcul National Domogled-Valea Cernei este caracterizat de o diversitate floristica remarcabila. masele de aer umed fiind canalizate pe culoarul Cernei si marind gradul de umezeala si provocând cantitati mari de precipitatii la Cerna Sat si înaltimile bazinului superior de pâna la 1200-1300 m. Dianthus giganteus (scaunul cucului) etc. datorita influentei oceanice si mai ales a celei mediteraneene. "Efectul de vale" face ca momentul producerii maximului de la începutul verii sa fie mai timpuriu la Baile Herculane fata de Toplet si Orsova. iar la Cerna Sat mai timpuriu decât în bazinul inferior. Bogatia inegalabila a florei din acest areal a fost descoperita de Kitaibell în1800 când recolteaza primele holotipuri ale acestor meleaguri. numeroase endemisme: Linum uninerve (in galben de Banat). îndeosebi pe calcare. rari si în parte endemici. ceea ce indica existenta mai multor topoclimate.si-au gasit refugiul în aceasta regiune.relief calcaros . Diversitatea florei luxuriante din aceasta regiune a atras botanisti straini înca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea (Griselini 1780). existând în Parcul National Domogled-Valea Cernei specii rare necunoscute în alte parti ale tarii: Vicia truncatula (un neam de borceag balcanic). Hypericum rochelii (pojarnita lui Rochel). sud-vest. (PLAN DE MANAGEMENT) 1. orientarea generala si deschiderea culoarului spre sud. Cerastium banaticum (cornutul banatean). fizico-geografice si climatice. Influenta mediteraneana este destul de accentuata.peste 2000 m. Primula aurica ssp.4 Flora din Parcul National Domogled-Valea Cernei Datorita complexitatii aspectelor stationale. largirile din bazinul superior si dispunerea perpendiculara a culmilor secundare determina o mare varietate a conditiilor climatice.Din totalul de plante superioare (1110 specii) 66 specii sunt taxoni periclitati.ro/ ) Datorita conditiilor stationale deosebite . Lamium bithynicum (urzica moarta originara din Bithynia). Repartitia anuala a precipitatiilor prezinta doua maxime si doua minime anuale. Tragopogon balcanicus (barba caprei balcanica). inventarul floristic bogat însumând 1110 specii de plante vasculare (superioare). temperaturile scazute si aerul mai putin umed elibereaza cantitati reduse de precipitatii. 4 . Lui Rochel îi revine meritul de a fi extins reteaua cercetarilor floristice în zona banatului descriind primele noutati floristice.

var.costata.de 110 specii (10%) se întalnesc 106 specii alpine (9.6%). apare în anexa 5 a Legii 462/2001 .5%). central europene si europene 509 specii (circa 45.3%).0%).simplex.f. C.2 Ruscus aculeatus (Ghimpe paduret) (https://www. 17 specii moesice (1. existând elemente eurasiatice.ro/search?q=ruscus+aculeatus ) De asemenea speciile Lycopodium selago (Huperzio selago).chlorophaea. 75 specii dacice (6.110 specii mediteraneene . 37 specii balcano-carpatice (3. Atât Domogledul cât si valea mijlocie si cea inferioara a Cernei ramân refugiul ideal pentru unele din cele mai atragatoare si rare specii balcanice si mediteraneene: Aristolochia pallida (marul lupului). Totodata Cladonia L.f. (http://domogled-cerna..ro/ ) Fig. 5 . 45 specii carpatine (4%). Ruscus aculeatus specie întalnita pe suprafata parcului national.ch. C.7%). C. Seseli rigidum (buruiana vântului) .subgenus Cladina se întalneste sub forma urmatoarelor taxoni: Cladonia fimbriata.9%). 14 specii anatolice (1. Analiza areal-geografica a florei din parcul national arata ca alaturi de speciile mediteraneene cu un nr. Lycopodium annotinum si Leucobryum glaucum sunt trecute în anexa 5 a Legii 462/2001. pentru a caror prelevare si exploatare sunt necesare masuri de management.specii de plante si de animale de interes comunitar ale caror prelevare din natura si exploatare fac obiectul masurilor de management.google.

rare si noi pentru stiinta au fost identificate în grupa Colembolelor si Ortopterelor. Melicta athalia mehadiensis. În afara celor 9 cenotaxoni de baza se mai întalnesc doi cenotaxoni superiori sistematic alianta Micromerion pulegi si Danthonio-Brachypodion. geobotanic si ecologic al regiunii.sunt prezente elemente de origine meridionala (mediteraneana si indo-africana). Totodata pajistile alpine au în componenta multe graminee ca Festuca rubra (paiusul rosu). excelând prin diversitatea insectelor. Brevantenia banatica.ro/ ) Enchitreidele. Johann Centurius von Hofmannsegg din Dresda. 6 . Endemismele întalnite în rândul lepidopterelor au un numar semnificativ dintre care amintim: Lampronia aeripenella. climatice Parcul National Domogled- Valea Cernei gazduieste o fauna foarte bogata si interesanta. Juniperus communis nana (ienupar). 45% din fauna de lepidoptere a tarii fiind concentrata aici. întalnindu-se aici numeroase specii de animale de mare valoare stiintifica. biologice. (http://domogled-cerna.Asplenio-Silenetum petraeae. Parcul National Domogled-Valea Cernei reprezinta zona cu cea mai ridicata biodiversitate în ceea ce priveste lepidopterele. unele unice în tara sau chiar în lume. Pajistile din etajul alpin (1500-1800m) sunt reprezentate de urmatoarele specii Juniperus sabina (cetina de negi). întalnindu-se aproape 1500 specii de fluturi (1463). Pinus montana (jneapan) si Vaccinium myrtillus (afin). Festuca supina etc. Eupithecia domogledana. ce amplifica valoarea stiintifica sub raport biologic.5 Fauna din Parcul National Domogled-Valea Cernei Primele date privind cercetarea faunei (insecte. Danthonio-Chrysopogonetum grylii. Colembolele. De asemenea specii endemice. În Parcul National Domogled-Valea Cernei din cele 30 asociatii descrise 9 sunt absolut endemice dintre care amintim: As. ( PLAN DE MANAGEMENT ) 1. Datorita elementelor biogeografice. însa în urma cercetarilor efectuate în regiune s-au stabilit urmatoarele: .avifauna silvicola prezinta o structura locala particulara care o diferentiaza specific fata de caracteristica generala a faunei Ornitologice din Carpati . apar înca din anul 1794. Nematodele. Dintre vertebrate fauna de pasari care este variata si bogata în indivizi fiind studiata mai amanuntit dar datele sunt incomplete. Telekio-Alnetum incanae. . Lumbricidele sunt nevertebratele studiate din Parcul National Domogled-Valea Cernei acestea fiind reprezentate de unele specii foarte rare sau rare ce demonstreaza originalitatea ridicata a regiunii. pasari) din regiunea Parcului National Domogled-Valea Cernei de catre.

Emberiza citrinella si altele.ro/search?q=vipera+ammodytes ) Amfibienii din Parcul National Domogled-Valea Cernei sunt reprezentati de urmatoarele specii: Triturus alpestris aplestris.specii de animale si de plante care necesita protectie stricta .praticola.). Elaphe longissima. Reptilele din parcul national se întalnesc începând cu etajul alpin pâna în etajul nemoral care este mai populat cu aceste specii. Vipera berus etc. . iar celelalte specii sunt declarate în anexa III "specii de fauna protejate" (L. Natrix tessellato.. Testudo hermanni apare în anexa 3 . L. Testudo hermanni etc.viridis si L.a Legii 462/2001.ro/) ( Fig."specii strict protejate" . L.specii de plante si de animale a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica .vivipara. Bombina variegata.muralis se gasesc în anexa 4 . dintre ele se gasesc atât specii protejate cât si endemice cum este Vipera ammodytes. 7 . Salamandra salamandra.( (http://domogled-cerna. Rana dalmatina.a Legii 462/2001.google. amintim urmatoarele: Apus melba. Totodata reptilele urmatoare Lacerta agilis. L.praticola. L. Reptilele din Lista rosie a Consiliului Europei anexa II -specii de fauna strict protejate - sunt: Vipera ammodytes.3) Fig. Coracius garrulus.muralis. Bombina bombina.3 Vipera amodytes (Vipera cu corn) (https://www. Cinclus cinclus. Dintre pasarile salbatice din bazinul Cernei sunt câteva incluse pe Lista rosie a Consiliului Europei . Oenanthe hispanica.

. Rana dalmatina. Cea mai mare extindere o are însa subetajul padurilor de fag. Corylus avellana (alunul). Fraxinus excelsior (frasinul). de unde coborând întalnim mai întâi pâlcuri de molid. Acer pseudoplatanus (paltinul). îndeosebi de la Rhinlophus euryale). dezvoltarii unei faune de o mare bogatie. Populus tremula (plopul de munte). Mamiferele salbatice mari traiesc retrase în inima padurilor cu precadere în jumatatea superioara a bazinului Cernei.6 Habitate Dintre toate speciile care se întalnesc aici Fagus sylvatica (fagul) este predominant. (PLAN DE MANAGEMENT ) 1. Limita padurii se afla la 1800 m altitudine. aceasta zona fiind caracterizata de o bogatie mare a mamiferelor importante din Europa.s. Sorbus aucuparia (scorus de munte). Fauna guanoului de liliac este bine reprezentata într-una din pesterile termale ale parcului .este încadrata în categoria speciilor protejate.fagul si molidul ajung în raporturi de codominanta aproape echivalente . brad si fag (cu predominanta primului) .specii de plante si de animale a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica . Ulmus montana (ulm). Moesiaca. var. Ursus arctos. Lynx lynx sunt speciile care apar în anexa 3 . Barbus barbus (mreana). Acer pseudoplatanus iar. Thymallus thymallus (lipanul).care contine cele mai mari depozite de guano din pesterile românesti (gros de aproape 3 metri acest depozit s-a acumulat în timp de la mai multe specii de lilieci. Acer pseudoplatanus. care traiesc în bazinul Cernei: Bombina variegata. de padurile de stejar. Conditiile geografice. succedate în partea inferioara a bazinului Cernei. iar celelalte specii din bazinul Cernei fac parte din categoria speciilor protejate (http://domogled-cerna. restul speciilor fiind reprezentate de Picea abies (molid). datorita influentelor climatului cu nuante mediteraneene în componenta padurilor de fag (pe versantii sudici) se regasesc Quercus petraea. Ulmus montana. În Lista rosie a Consiliului Europei apar trei "specii strict protejate" la nivel european. Fagus orientalis. La altitudini de 8 .a Legii 462/2001. În Lista rosie a Consiliului Europei -Thymallus thymallus. în aceasta arie. acestea fiind constituite din Fagus sylvatica.bombina. Carpinus betulus (carpenul). apoi intram în padurile de fag.Pestera lui Adam . Abies alba (brad). F.ro/ Pestii sunt reprezentati-în zona din amonte de Baile Herculane-de Salmo trutta fario (pastravul indigen). climatice cât si cele de habitat au asigurat mediul prielnic. Euonymus europaeus (salba moale). B.

într-un vis feeric 9 .4) Fig.aproximativ 1800-1700 m unde predomina pajisti de ierburi pitice se întalneste Rhododendron kotschy (smirdarul) -care este o specie ocrotita . (Fig.31% este padure.4 Pinus nigra subspecia banatica ( Pinul negru de banat) (https://www.211 ha din care 75. suprafata ocupata de aceste arborete în parcul national fiind de 1953 ha (conform amenajamentelor silvice). În aceste habitate de stâncarie se dezvolta specia endemica Pinul Negru de Banat care formeaza arborete analoage cu padurile xeroterme de conifere din tinuturile submediteraneene moesice.7 Legende 1.google.7. Suprafata Parcul National Domogled-Valea Cernei este de 61.ro/search? q=pinus+nigra+var+banatica ) 1.. faunei.1 Cheile Corcoaiei : -tumult de trairi. peisajului cât si al conservarii este habitatul de stâncarie.ro/ ) Unul din habitatele importante atât din punct de vedere al florei. iar de la altitudini de 1500-1800 întalnim si Vaccinium myrtillus (afinul) (http://domogled-cerna.

Este un obiectiv turistic major datorita atractiei si spectaculozitatii peisajelor care pot fi surprinse de la altitudinea de aproximativ 530 m.ro/ ) ( Fig. s-au format prin spintecarea acestora cu sabia lui Iovan Iorgovan pentru a ucide balaurul care s-a ascuns între ele.7. Formatiunile geomorfologice existente aici sunt de o frumusete rara. realul si irealul se împletesc.. Prezentul si trecutul. Rezervatia Cheile Corcoaiei este situata în partea nordica a Parcului National Domogled-Valea Cernei.5 Cheile Corcoaiei (https://www.ro/search?q=cheile+corcoaiei ) 1.5) Fig. dând posibilitate oamenilor sa explice aparitia acestor peisaje magnifice prin legende. Iovan Iorgovan a dus o lupta crâncena cu un balaur înfiorator cu sapte capete pentru a-si recapata iubita si pentru a-i salva pe oameni de grozaviile acestuia. Legenda relateaza despre un tânar foarte puternic si curajos pe nume Iovan Iorgovan în care si-au pus încrederea oamenii din asezarile care înconjurau muntii din aceasta zona.google. conform legendei. creând un spatiu demn de admiratia si protectia noastra pentru generatiile viitoare.( http://domogled-cerna. în judetul Gorj. pe o suprafata de 34 ha. aici fiind retezat ultimul cap al acestuia.2 Crucea Alba Crucea Alba se afla în rezervatia Domogled . pe abrupturile stâncoase care înconjoara statiunea Baile Herculane în partea vestica a acestuia.Crucea Alba . În rezervatia Cheile Corcoaiei a avut loc ultima batalie dintre eroul mitic Iovan Iorgovan si balaur. Cheile. Aparitia Crucii Albe este 10 .pe traseul turistic Baile Herculane .Izvorul Jelerau .

ro/search?q=crucea+alba+herculane ) 1. Moartea nefericita a acestui ofiter a survenit în urma miseliei dusmanilor.(Fig.învaluita în mister iar existenta ei a fost explicata prin legendele care au cucerit inima oamenilor din zona. ce se înalta impunator asupra statiunii Baile- Herculane.8 Concluzii Parcul National Domogled – Valea Cernei este unul din cele mai frumose parcuri naționale ale României.google. care au retezat picioarele podului pe care îl traversa în drumul lui de la Podeni spre Herculane. în cazul în care s-ar putea face o clasificare obiectivă a acestora după frumusețea lor.ro/ ) Una dintre acestea spune ca un tânar pentru a-si arata dragostea fata de iubita lui a hotârat sa cucereasca muntele Domogled. în primul razboi mondial. vrajit de grandoarea si spectaculozitatea peisajelor. (http://domogled-cerna.6) Fig. 11 . a pasit în gol si a îmbratisat astfel pentru totdeauna viata eterna.6 Crucea Alba (https://www. În unele scrieri putem afla ca aceasta cruce a fost înaltata în memoria unui ofiter care a luptat sub comanda generalului Ion Dragalina.

cascade și lacuri de acumulare. ponoare. celebrul pin negru de Banat. Iauna – Craiova. lapiezuri. în arealul căruia sunt incluse rezervațiile naturale: Coronini – Bedina. Piatra Cloșanilor. Parcul ascunde o mulțime de peșteri. cunoscut mai degrabă sub numele de Valea Cernei. 12 . doline. chei spectaculoase. toate de găsesc în acest parc național. Cheile Corcoaiei. cascade. vârfuri. Vârful lui Stan și Valea Țesna. pajiști și păduri). Peștera Bârzoni. Rezervația Domogled. Ciucevele Cernei. avene . peșteri. abrupturi calcaroase. Parcul național reprezintă o zonă montană (cu stâncării. chei. Iardașița. în multe dintre ele aburii fierbinți țâșnind din măruntaiele pământului. Izvoare fierbinți. grohotișuri.