Fructul arborelui african de Shea (Vitellaria paradoxa) este sursa din care se obține untul de

shea.
Untul de shea, sau untul de karité este folosit în mod tradițional pentru a reduce ridurile fine,
cicatricile și ridurile de expresie precum și pentru a diminua iritațiile pielii provocate de
psoriazis, eczeme, arsuri solare, înțepături de insecte sau orice alte afecțiuni cutanate. Untul
de shea ameliorează cicatricile și vergeturile si este considerat de multi drept cel mai bun
antidot natural impotriva imbatranirii pielii.
Untul de shea stimuleaza regenerarea celulară, previne îmbătrânirea pielii și a părului si are
proprietăți hidratante și nutritive excelente pentru ten și pentru corp. De asemenea, untul de
shea are și proprietăți cicatrizante și antibacteriene ce îi conferă efecte curative și calmente.
Reprezintă un excelent tratament pentru buze, sau pentru călcâiele crăpate. Tonifică,
luminează și redă finețea pielii într-o manieră impresionantă.
Untul de shea este benefic pentru toate tipurile de ten, chiar și pentru cel sensibil. Deoarece
este un produs 100% natural este excelent si pentru pielea bebelușilor, prevenind apariția
iritațiilor.

Este un ingredient ideal pentru a fi folosit, împreună cu alte extracte de plante, în produsele
cosmetice. Deoarece untul de shea se topește la contactul cu pielea, principiile active se
absorb foarte ușor, fără a lăsa urme grase.

Compoziția untului de Shea
Untul de shea este compus în principal din acid palmitic, acid stearic, acid oleic, linoleic și
dintr-o fracțiune nesaponificabilă proprie care îi conferă capacitățile hidratante și
emoliente.Conține vitaminele A, D, E și F, precum și catechine, antioxidanți din plante, care
se regăsesc și în ceaiul verde(1)
Vitamina A stimulează formarea de noi celule, elimină țesuturile moarte, crește numărul
receptorilor pentru hormonii de creștere de la nivelul pielii și accelerează procesul de
cicatrizare. Asigură elasticitatea și finețea pielii, o protejează împotriva deshidratării,
favorizează regenerarea și previne apariția ridurilor.
Vitamina D crește absorbția calciului, favorizează retenția și utilizarea sa în organism, dar are
și acțiune calmantă.
Vitamina E joacă un rol important împotriva îmbătrânirii. Având rol antioxidant, el împiedică
oxidarea acizilor grași nesaturați care intră în strctura pereților celulari. Vitamina E protejează
împotriva radicalilor liberi, responsabili de pierderea elasticității pielii și de apariția ridurilor,
deoarece ei distrug ADN-ul celular.
Cu toate că nu se cunoaște încă cât de bine sunt absorbite vitaminele din untul de shea, sunt
dovezi științifice care demonstrează faptul că esterii acidului cinamic ajută la prevenirea
deterioarării pielii sub acțiunea radiațiilor ultraviolete(3).

Proprietatile curative ale untului de Shea

Proprietatile curative ale untului de Shea sunt datorate prezenței acizilor și a fitosterolilor cum
sunt acizii: oleic, stearic, palmitic și linolenic.
Untul de shea nu este saponificabil. El conține alcooli și steroli cu acțiune decongestionată și
antiinflamatoare, precum și kariten cu proprietăți emoliente, fiind o substanță care în contact
cu substanțele alcaline (de exemplu transpirația) nu se transformă în săpun, permițând
celulelor cutanate să producă mai mult timp collagen și elastină și favorizând persistențași
pătrunderea prin osmoză a principiilor active în derm și epiderm. Aceste proprietăți îi conferă
1

un compus care se găsește în special în arboreal de scorțișoară. cinamatul de lupeol. În timpul alăptării previne formarea de vergeturi pe sâni. De asemenea. Utilizarea de către persoanele care fac sport Este foarte eficient pentru articulațiile coatelor și genunchilor și pentru tălpi.potențialul pentru vindecarea afecțiunilor pielii. De asemenea. prin aportul de acizi grași esențiali. Îngrijirea părului cu unt de shea Untul de shea protejează parul împotrivă efectelor razelor solare și are efect regenerator asupra structurii capilare. 2 .” cercetătorul Toshihiro Akihisa a publicat rezultatele unui studiu în care a investigat efectele a 4 acizi tritepenici și derivați triterpenici ai acidului cinamic. într-un test de carcinogeneză(2). Alantoina prezentă în untul de shea are o acțiune reparatoare asupra mâinilor și buzelor crăpate. calmarea pielii iritate și este poate cel mai bun remediu natural împotriva îmbătrânirii. Utilizarea în timpul sarcinii și alăptării Utilizarea untului de Shea în timpul sarcinii permite prevenirea apariției și formării de vergeturi. previne apatiția tumorilor. Este foarte eficient în regenerarea pielii. izolați din untul de shea. strălucire și volum. Utilizarea untului de shea pentru buze. Utilizarea sa este recomandată inainte și după exercițiile fizice pentru că face pielea mai suplă și reduce bătăturile. asupra țesutului cutanat la șoareci. Este util și pentru nasul iritat din cauza alergiilor sau a răcelilor. untul de shea crește rezistența membranei celulare. vânt si schimbarea bruscă a temperaturii. hidratat și neted. De asemenea. dar unul dintre compuși. În ediția din luna mai 2010 a „Journal of Oleo Science. Proprietățile regeneratoare și reparatoare sunt datorate vitaminelor A. poate fi folosit pentru a da pielii corpului un aspect satinat. previne apariția iritațiilor pe pielea bebelușilor. Proprietățile antiinflamatoare ale untului de shea Untul de shea conține câțiva derivați de acid cinamic. Untul de shea permite recuperarea rapidă a mușchilor și a elasticității pielii și stimulează eliminarea toxinelor. Utilizări ale untului de Shea Utilizarea continuă a untului de Shea asigură un efect protector pentru combaterea îmbătrânirii pielii protejand pielea cu o peliculă invizibilă ce permite evitarea deshidratării și este foarte eficienta împotriva agresiunilor cauzate de soare. D și E. conferindu-i finețe. Cercetătorii au raportat faptul că nu numai că untul de sheaare proprietăți antiinflamatoare. redându-le strălucirea naturală. nas și corp Untul de shea este folosit pentru tratarea buzelor uscate din cauza frigului.

Untul de Shea reprezintă unul dintre cele mai folosite produse în cosmetică. Africanii folosesc unt de shea la gătit. Are un efect antiiritant prin excelență. iar în alte părți ale lumii este adăugat la fabricarea margarinei. Aceste componente protejează pielea de factorii externi şi grăbesc procesul de vindecare în cazul unor inflamaţii. extras din fructele arborelului karite. untul de shea este folosit și la fabricarea produselor farmaceutice. Alte utilizări ale untului de shea Untul de shea înmoaie și face mai fine pielea și lemnul. Untul de Shea. iritaţii sau chiar răni deschise. acid stearic. Proprietățile nutritive și conținutul ridicat în vitamina F. În plus. reduce ridurile de expresie şi vine în ajutorul persoanelor cu pielea uscată şi care se descuamează uşor. un component vital al membranelor celulare. este posibil să apară o recție alergică și la untul de shea De aceea. sau de grad A. precum şi catechine. este mai bine să consultți medicul înainte de a folosi produse pe bază de unt de Shea. fiind ideal pentru pielea care se înroșește ușor. uneori spre galben-auriu. Ce este untul de Shea Untul de Shea este cunoscut şi sub numele de unt de karite. poate fi folosit pentru tipurile de ten acneic sau gras. Conţinutul ridicat de acizi graşi asigură hidratarea şi elasticitatea pielii. Dacă știți că aveți alergie la orice alte fructe de tipul nucilor sau alunelor. Untul de Shea conţine şi vitaminele A şi E. Untul de Shea – beneficii pentru piele 3 . sau care nu a fost îngrijită mult timp. de aceea este folosit pentru întreținerea instrumentelor muzicale care sunt fabricate din aceste materiale. antioxidanţi din plante. Pentru cele mai bune rezultate este de preferat folosirea untuluide Shea nerafinat.Utilizarea untului de Shea pentru pielea foarte sensibilă Untul de shea se caracterizează printr-o intensa și durabilă putere de hidratare pentru ten și corp. Unt de shea – Precauții Untul de shea este disponibil diferite grade de puritate. palmitic şi linoleic). cu tendințe alergice. pornind de la îngrijirea pielii şi ajungând până la îngrijirea scalpului şi a părului. permițând obținerea unui bronz natural și de durată. conţine: sterol (acid oleic. fără deterioararea pielii. Pe lângă utilizarea sa în produsele cosmetice și alimentare. untul de shea reprezintă baza multor produse de îngrijire datorită proprietăţilor sale calmante şi hidratante. în funcție de metoda de extracție. De fapt. Utilizarea untului de Shea în îngrijirea tenului Untul de shea acționează ca un protector împotriva acțiunii razelor solare. fac ca untul de shea să redea elasticitatea pielii. pentru că nu lasă urme grase. În plus. este cunoscut pentru faptul că previne apariţia ridurilor. Untul de shea este un substitut ideal al untului de cacao și este folosit la fabricarea ciocolatei sau a dulciurilor. dincolo de multele beneficii pe care le aduce corpului. Este o cremă albă.

atunci acest produs cosmetic bio va fi pe gustul vostru aşa cum s-a întâmplat şi în cazul meu. moale şi mătăsos  Stimulează creşterea părului  Previne deteriorarea vârfurilor  Elimină mătreaţa şi mâncărimile scalpului  Deşi este bogat în acizi graşi. 4 . dar şi şampoane sau balsamuri) Dacă vă plac fructele şi dacă vă plac în mod special cremele. loţiunile şi şampoanele pe bază de fructe. măşti pe bază de unt de Shea. Aroma este una exotică. în special.  Este un produs destinat tuturor tipurilor de ten/păr  Protejează pielea atât de temperaturile joase. dar şi persoanelor cu părul vopsit şi cu părul păscut şi deshidratat  Protejează părul de vânt. dar fină şi elegantă în acelaşi timp. cât şi de razele soarelui  Vitaminele şi nutrienţii din untul de Shea fac pielea şi părul să strălucească şi să îşi recapete vitalitatea  Are efect tonic  Regenerează celulele moarte  Stimulează producţia de colagen (are efect de întinerire a pielii)  Catifelează tenul uscat  Vindecă eczemele. rănile comune şi bătăturile  Este indicat în cazul arsurilor. pentru eliminarea cicatricilor  Este adaptat pentru pielea fină şi sensibilă a bebeluşilor  Nu astupă porii  Este un ingredient perfect de protecţie solară Untul de shea – beneficii pentru păr  Oferă un aspect sănătos. cu firul subţire şi sensibil. nu îngraşă părul  Este indicat în special persoanelor cu părul uscat. soare şi temperaturi scăzute (folosiţi. puternic fructată.

fiind un produs derivat din untul de shea atat de folosit in cosmetica din zilele noastre.Este important să vă spun că este un unt de shea nerafinat. M-am născut un ten extrem de sensibil. înainte de a mă machia. Iata ce nu stiai despre uleiul de shea si de ce este atat de benefic in procesul de infrumusetare: 1. Cu toate acestea. Acelaşi produs recomandat de mine poate fi folosit şi pentru reducerea vergeturilor. untul de shea se extrage folosind doar apă. De ce l-am ales? Pentru că am probleme cu tenul. Untul de Shea intra foarte repede în piele şi o face să strălucească instantaneu. față sau corp. Prima schimbare am observat-o la prima aplicare. apoi masaţi în sensul acelor de ceasornic. L-am aplicat de două ori pe zi. Uleiul de shea O sa spuneti probabil ca am gresit si ca trebuia sa spun ca este vorba despre untul de shea. întrucât are efect de catifelare a pielii. aşa cum se întâmpla înainte de testare. machiajul formează cute în zona nasului. Este un ten uscat. pielea nu rămâne niciodată grasă şi nici nu veţi simţi nevoia să îndepărtaţi produsul sau să vă tamponaţi fața/mâinile. Nu este nevoie să aplicaţi decât o cantitate destul de mică din untul de Shea direct pe mâini. de cele mai multe ori se descuamează şi tocmai de aceea îmi este foarte greu să folosesc fond de ten sau chiar pudră în sezonul rece. datorită acizilor graşi din compoziţie. în locul cremei de față pe care o foloseam până acum. Este foarte fin şi cremos la atingere. înainte de culcare. De ce este atât de important? Pentru că în acest caz. E si F care ofera pielii hidratarea si elasticitatea de care are nevoie pentru un aspect sanatos 5 . a frunţii şi a bărbiei şi apoi pielea crapă treptat. Îl puteţi aplica ori de câte ori doriţi. Iar după o lună de testare pielea nu mai tinde să crape dacă nu o hidratez cu creme sau loţiuni. dar şi a inflamaţiilor cauzate de expunerea prelungita la soare sau a iritaţiilor produse de aparatul de epilat. pentru a beneficia din plin de efectele sale pozitive asupra sănătăţii şi să evitaţi mai ales untul de shea extras cu ajutorul solvenţilor. care îmi creează probleme în special iarna – pielea de deshidratează. Este bogat in vitaminele A. Eu vă recomand să folosiţi numai untul de shea nerafinat sau brut. Este o formulă naturală (care poate varia de la alb spre crem şi chiar spre galben şi gri – al meu are o culoare uşor gălbuie) a untului de shea care va avea de obicei o aromă distinctă asemănătoare cu gustul nucii. insa uleiul de shea are proprietati dintre cele mai uimitoare. nu despre ulei. La aplicare. Până acum. Dimineaţa. Am putut să îmi aplic fond de ten fără ca pielea să îmi respingă machiajul instant. am folosit acest unt de Shea doar pentru ten. Textura untului de Shea de la KARETHIC este blândă cu pielea şi o face plăcută la atingere chiar după primele 3-4 utilizări. şi seara.

7. 5. Aplicat pe scalp acesta combate descuamarea si previne aparitia matretii lasand parul matasos si stralucitor. 8. Prevenirea ridurilor. uleiul de shea poate fi folosit cu incredere pentru sanatatea si frumusetea buzelor. Stimuleaza producerea de colagen. constituie un bun anti-inflamator. In timp ce alte uleiuri sunt interzise in timpul sarcinii. Se poate utiliza in timpul sarcinii. Problemele scalpului. 7. uleiul de shea este un inlocuitor perfect ce te va proteja impotriva razelor ultraviolete. 6. Nu produce alergii sau iritatii asa ca se poate utiliza cu incredere indiferent de tipul de piele pe care il aveti. Asa cum va spuneam mai devreme. Daca nu ai incredere in produsele special create pentru bebelusi. Pentru pielea uscata si deshidratata este mana cereasca datorita nivelului ridicat de hidratare oferit cu ajutorul continutului de vitamine. Tratarea arsurilor solare. 10. 6. Masajul cu ulei de shea ajuta la diminuarea vergeturilor si chiar favorizeaza vindecarea acestora. 5. 3. 3. Folosit pentru tratarea plagilor. sau il puteti folosi in varianta bruta. Datorita continutului ridicat de vitamine. Continutul ridicat de vitamine faciliteaza producerea de celule noi si astfel grabeste regenerarea tesuturilor. Este un anti-inflamator excelent. 4. Datorita proprietatilor hidratante. uleiul de shea este recomandat pentru masarea abdomenului evitandu-se astfel aparitia vergeturilor si ajutand la redarea elasticitatii pielii. uleiul de shea este esential in tratarea arsurilor solare. Ofera hidratare intensa. Pentru pielea delicata a bebelusilor. Pentru ca este un bun hidratant.2. Are proprietati regenerante. iti recomand uleiul de shea pentru masajul micutului din fiecare seara. Impotriva vergeturilor. 9. Daca aveti probleme cu pielea capului. 6 . 4. Datorita proprietatilor sale de vindecare. apelati cu incredere la mastile realizate cu ajutorul uleiului de shea. uleiul de shea este un aliat impotriva ridurilor datorita faptului ca favorizeaza producerea de colagen natural al pielii. Stimulant. uleiul de shea reda tonusul necesar al pielii. Acesta grabeste vindecarea si previne deshidratarea pielii. Astfel previne aparitia ridurilor si reda elasticitatea pielii oferindu-i un aspect tanar si stralucitor. Este un bun revitalizant pentru pielea obosita. uleiul de shea ajuta la dezinfectarea acestora si grabeste vindecarea. 1. Daca nu vrei sa apelezi la cremele cu protectie solara. Este un bun cicatrizant. 2. Se utilizeaza pe toate tipurile de piele. Reprezinta un factor de protectie UV. Accelereaza microcirculatia sangelui facilitand astfel vindecarea inflamatiilor. Constituie un inlocuitor perfect pentru balsamul de buze.

Calmeaza pielea. Dupa epilat sau dupa ras.8. 7 . foloseste uleiul de shea in locul cremelor cosmetice si vei simti diferenta.