Uleiurile vegetale - uz cosmetic

Despre uleiurile vegetale si o lista cu cele mai cunoscute uleiuri din
industria cosmetica.
Despre uleiurile vegetale si o lista cu cele mai cunoscute uleiuri din
industria cosmetica.
Factorul natural de hidratare (NMF) este denumirea dată unei categorii de
compuşi solubili în apă care se găsesc doar în stratul corneum (superior) A

pielii. Aceşti compuşi absorb apa din atmosferă şi o combină cu apa pe care
o conţin deja, astfel stratul corneum se menţine hidratat. Produsele
cosmetice care conţin compuşii NMF ajută la stabilizarea şi menţinerea
matricei intercelulare a pielii. Acest ajutor previne iritaţiile de suprafaţă să
pătrundă adânc în piele, previne pătrunderea bacteriilor adânc în piele şi
ajută pielea să îşi întărească sistemul imunitar şi cel reparator. Împreună cu
un conţinut echilibrat de lipide, NMF îmbunătăţesc textura pielii, fiind
emoliente pentru toate tipurile de ten
Compoziţia uleiurilor vegetale este diferită, dar sunt compuşi în mare parte
din acizi graşi (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, stearic, care sunt împărţiţi
pe grupe: omega 3 , omega 6, omega 9). Unele uleiuri au în compoziţia lor
substanţe care le dau proprietăţi antioxidante (ex: vitamina E ) şi anti-
iritante, sau pot fi chiar < Ingrediente Cell – communicating" Acidul care
face ca un ulei să fie ingredient de tip cell communicating este gamma
linolenic acid (GLA) şi face parte din grupa Omega 6. În listă am scris şi
concentraţiile acestui acid în uleiurile respective
Pentru că acizii graşi sunt ingrediente de tip Skin Identicaltoate uleiurile pe
care le conţin au aceleaşi proprietăţi ca şi aceste ingrediente
În funcţie de compoziţia lor, uleiurile au diferite proprietăţi astfel:
AO=Antioxidant AI= Anti iritant CC=Cell Communicating
CO=Concentraţia de acid oleic
În afară de uleiurile de bază din lista de mai sus, în industria cosmetică se
mai folosesc şi castor oil (ulei de ricin), coconut oil (ulei de nucă de cocos)
amândouă sunt emoliente, dar fiecare are alte proprietăţi particulare
Uleiul de ricin are proprietatea de a forma o peliculă solidă la suprafaţa
pielii atunci când se usucă pe piele, de aceea nu recomand să aplicaţi acest
ulei pe ten în forma lui pură. În produsele de curăţare nu are această
proprietate.
Uleiul de nucă de cocos se solidifică la temperaturi scăzute. Nici acest ulei
nu recomand să fie aplicat pe tenă în formă pură, dar pentru păr este
excelent.
Red raspberry seed oil (ulei de sâmburi de zmeură)</strong> este un
potenţial antioxidant, şi anti-bacterian, dar în acelaşi timp poate fi iritant
pentru anumite persoane.

1

concentraţiile de substanţe pe care le conţin pot diferi foarte mult şi depind de calitatea produsului din care se extrage uleiul. Vă sfătuiesc să cumparaţi uleiurile în sticle cât mai mici pentru a avea timp să le folosiţi înainte să râncezească. anti microbian şi anti – inflamator.Chamomile oil (uleiul de mușetelnu este emolient. aplicat pe tenul puţin umed (doar în cazul în care uleiul este folosit imediat după curățarea tenului. Aceasta este o scurtă listă cu cele mai folosite uleiuri vegetale şi proprietăţile lor. aplicaţi întâi uleiul apoi crema.) Nu este nevoie să ştiţi cât de repede râncezeşte un ulei. Aceste uleiuri sunt cele care au o concentraţie cât mai mică de acid oleic (ex:black currant oil. important este să îl păstraţi în condiţii cât mai bune: în sticle închise la culoare. < O combinaţie de uleiuri cu diferite proprietăţi este excelentă seara. borage oil. (ex: Jojoba oil este un ulei care nu râncezeşte niciodată. jojoba oil. iar dimineaţa tenul nu are exces de sebum. se tulbură şi miroase a rânced. mai putin jojoba și avocado. Pentru tenul gras și mixt vă recomand să folosiţi uleiuri „uscate” – ele intră repede în piele. unele mai devreme. dacă este organic sau nu. transferați o cantitate de 10-30 de ml într-o altă sticlă pe care o păstrați la temperatura camerei pentru a o folosi zilnic. Uleiurile vegetale pot fi păstrate în frigider pentru prelungirea termenului de valabilitate. departe de lumină. de condiţiile de păstrare. ingredientele antioxidante. fara a aplica alte produse înaintea aplicării lui). însă se transformă în ceară la temperaturi scăzute. grapeseed 2 . etc). Nu folosiți pe ten uleiuri pentru gătit (ex: floarea soarelui). skin identical şi cell communicating după cum am mai spus sunt instabile când sunt expuse la lumină şi aer. Dacă folosiţi şi o cremă hidratantă. de zona din care provine. altele mai târziu. cranberry seed oil. cu capac bine închis. Achiziționați uleiuri destinate uzului cosmetic. macerare. de procesul de obţinere al uleiului (presat la rece sau nu. dar este antioxidant. Păstrați uleiurile în sticlele lor în frigider. Dacă nu scrie pe etichetă în cât timp râncezeşte puteţi să vă daţi seama singuri. atenție însă la termenul de expirare al uleiului. iar aplicarea lui pe piele nu este indicată. Cele mai multe dintre aceste uleiuri râncezesc după maxim 6 luni de la deschidere. la temperaturi scăzute. evening primrose oil. Puteţi folosi uleiurile pentru hidratarea pielii sau pentru demachiere În afară de beneficiile pe care le pot aduce pielii (şi părului) mai trebuie să ştiţi următoarele: Aceste proprietăţi ale uleiurilor au fost testate în laboratoare în condiţiile în care uleiurile erau de cea mai bună calitate. Puteți chiar să combinați ulei/uleiuri cu crema hidratantă.

sweet almond oil. rose hip oil. apricot kernel oil. sunflower oil. Pentru tenul uscat puteţi folosi uleiurile “uscate” în combinaţie cu cele mai emoliente (ex: sesame oil. există avantajul rezistenţei mai mari în timp a produsului deoarece conţine conservanţi şi avantajul de a conţine ulei de calitate de origine controlată. plum kernel oil.herbmed. macadamia nut oil) Dacă nu doriţi să folosiţi uleiuri în această formă. pomegranate oil). hazelnut oil. camellia oil.org Phytotherapy Research European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics Clinical Geriatric Medicine Progressive Lipid Research Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology Journal of Investigative Dermatology British Journal of Dermatology Skin Pharmacology and Physiology Free Radical Research Journal of Lipid Research Biochemical and Biophysical Research Communications British Journal of Dermatology Dermatology Dermatologic Therapy Cosmetic Dermatology – Cosmeceuticals Journal of Investigative Dermatology International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) 3 . Şi produsele cosmetice care conţin uleiuri trebuie să fie ambalate corespunzător în tuburi şi sticle opace. vă puteţi orienta spre produse cosmetice care să le conţină. wheat germ oil. argan oil. safflower oil. Wheat germ oil (ulei de germeni de grâu) este un conservant natural într-o combinaţie de uleiuri datorită concentraţiei mari de vitamina E. Bibliografie www. hemp seed oil. avocado oil. soybean oil. peach kernel oil.oil.

să se protejeze şi să se refacă matricea intercelulara pentru a ajuta pielea să lupte împotrivă stresului din 4 . hidratată şi suplă Din nefericire acest ”ciment” este compromis foarte uşor în prezenţa soarelui. căldurii artificiale din interiorul locuinţelor. pentru toate tipurile de ten. rotunde. Termenul de „ingrediente identice pielii” (identical ingredients) se referă la substanţele dintre celulele pielii (numite tehnic matricea intercelulară). Un ciment stabil şi puternic este ceea ce face pielea să fie catifelată. simetrice şi intacte. Ingredientele cell comunicating au potenţial în rezolvarea acestei situaţii. Ca să înţelegeţi mai bine: imaginaţi-vă pielea ca pe un zid format din cărămizi şi cimentul care le ţine împreună. cele care ţin celulele conectate între ele şi ajută la menţinerea structurii externe a pielii. Retinol. Tretinoizi. Acest studiu al ingredientelor cell communicating este o descoperire relativ nouă. scrub-urilor exagerate. Bibliografie Dermatology Skin Pharmacology and Physiology Cosmetic Dermatology Experimental Cell Research The Original Beauty Bible. Celulele pielii sunt cărămizile. aerului condiţionat. În loc de a se regenera normale.Ingredientele de tip cell communicating au un rol important în funcţionarea normală a celulelor pielii. Când cimentul (matricea intercelulară) este afectat atunci pielea devine uscată. Aceste ingrediente cell communicating au abilitatea de a comunica celulelor pielii să arate. Paula Begoun International Journal of Biochemistry and Cell Biology Suntem învăţaţi de industria cosmetică să ne hidratăm pielea cât mai mult. să funcţioneze şi să se comporte cât mai aproape De exemplu. iar cimentul dintre ele este format din ingrediente de tip „skin identical”. curăţarea excesivă a pielii. celulele distruse de soare se reproduc plate. iritaţiilor. Alte derivate de vitamina A – Ingrediente cell communicating și antioxidanți (Retinol este numele întregii molecule de vitamina A). anii în care nu v- aţi protejat de soare au dus la producerea de celule anormale. totuşi pielea uscată nu are de-a face cu cât o hidratăm ci mai degrabă cu ajutorul pe care i-l dăm să păstreze nivelul de hidratare. dar promiţătoare pentru sănătatea pielii. inflexibilă. Ingredientele cele mai cunoscute sunt niacinamide adenosine triphosphate şi Retinoizi. nesimetrice şi fără integritate structurală. Este vital. ternă şi se simte de parcă ar fi mai mică. iar în urma acestor deformări se comportă anormal.

orice produs hidratant trebuie să conţină ingrediente de acest tip pentru a fi cu adevărat hidratant. polysaccharides. Pielea are nevoie de antioxidanţi pentru a funcţiona normal şi pentru „a fi cât mai tânără”. green tea. aerului şi poluării asupra pielii. etc.mediu şi pentru a o face să arate mai tânără. cu cât mai multe cu atât mai bine. reduc impactul negativ al soarelui. grape seed extract. pomegranate. Antioxidanţii sunt compuşi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi. sodium PCA. Cu cât este mai puţin expus aerului şi luminii cu atât mai mult un produs îşi păstrează proprietăţile antioxidante. Cele mai folosite ingrediente de acest tip sunt (aşa cum apar pe etichetă): ceramide. dacă vă expuneţi soarelui fără protecţie aceste elemente vitale nu se mai regenerează. glycerides. vitamina E (alpha tocopherol. iar pentru asta este nevoie de ingrediente reparatoare (skin identical). Cu siguranţă un produs în borcan incolor va fi ineficient în câteva săptămâni din momentul în care este deschis. rid ar trebui să aibă în compoziţie numeroşi antioxidanţi pentru a fi eficient Numărul de antioxidanţi care poate fi prezent într-un produs este aproape nelimitat. neta-glucan. orice produs care pretinde că ar fi anti -aging sau anti &#8211. glycerin. lycosaminoglycans. soybean sterols. glycosphingolipids. tocotrienols). Este foarte important de ştiut despre antioxidanţi că sunt instabili atunci când sunt expuşi la aer şi soare în mod repetat. jojoba oil. adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile. turmenic. sodium hyaluronate. superoxide dismutate. phospholipids. fatty acids. hyaluronic acid. cucurmin. Toate aceste ingrediente ajută celulele pielii să rămână conectate între ele. amino acids. antioxidanții nu sunt unul mai bun decât celălalt şi cei mai mulţi dintre ei funcţionează foarte bine împreună. coenzyme Q10. Ţinând cont de faptul că avem nevoie de ei tocmai pentru a ne apăra de oxigen şi soare ar trebui să ştim că un produs care conţine antioxidanţi trebuie să fie ambalat în tuburi sau sticle opace cu capac şurub. lecithin. cu cât sunt mai mulţi într-un produs cosmetic cu atât mai bine. De asemenea. Bibliografie Clinics in Dermatology Skin Therapy Letter Journal of Drugs in Dermatology Dermatology Therapy 5 . Cei mai folosiţi antioxidanţi în industria cosmetică sunt (aşa cum apar ei pe etichetă): Alpha lipoic acid. nu în borcane incolore. Când pielea nu este distrusă de radiaţiile solare conţine o sursă naturală de antioxidanţi. vitamin C (ascorbyl palmitate şi magnesium ascorbyl palmitate). etc. ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele Antioxidanţii sunt o parte esenţială a unui produs hidratant. cholesterol. glycerol.

Ţinând cont de faptul că până şi substanţele necesare pot fi iritante (ingredientele active necesare pentru protecţie solară. willow bark. burdock root. chamomile extract. Paula Begoun Dermatologic Surgery. Uleiuri si unturi slab comedogene  Unt/ulei de avocado  Ulei de alune  Ulei de samburi de caise  Ulei de canepa  Ceara de albine  Ulei de floarea soerelui  Ulei de jojoba  Ulei de ricin  Ulei de masline  Ulei de migdale dulci  Ulei de samburi de struguri  Unt de shea  Ulei de susan Uleiuri si unturi cu grad moderat de comedogenitate  Ulei de soia  Ulei de porumb Uleiuri si unturi cu grad ridicat de comedogenitate  Ulei de germeni de grau  Unt de cacao 6 . bisabolol. licorice root. anti-iritanţii sunt ingrediente cu adevărat benefice. The Antioxidant Network of the Stratum Corneum Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis Cosmetic Dermatology Substanţele anti-iritante (aşa cum apar ele pe etichetă): allantolin. calmează iritaţia. Pentru că este imposibil să evităm agenţii iritanţi care ne înconjoară (soarele. vitamin C. grape extract. conservanţi. aerul poluat.The Original Beauty Bible. agenţi de curăţare). aloe. produse cosmetice cu ingrediente iritante) avem nevoie de anti-iritanţi pentru că într-o anumită măsură. green tea. white willow. acizii exfolianti. willowherb sunt ingrediente care nu au nevoie de prea multă introducere. glycyrrhetinic acid.