Niacinamidă - descriere şi recomandări

Niacinamida, o formă a vitaminei B3, este un ingredient benefic în special pentru pielea
problematică: acnee, roşeaţă asociată cu rozaceea, inflamaţii. S-a dovedit eficientă şi în
cazurile de hiperpigmentare postinflamatorie.
Pentru pielea fără probleme deosebite este utilă deoarce ajută buna funcţionare a barierei
naturale de protecţie a pielii, contribuie la menţinerea hidratării şi la reducerea ridurilor,
îmbunătăţeşte aspectul general al pielii. Este foarte bine tolerată de orice piele.

Prezentare: pulbere albă fin granulată, inodoră, solubilă în apă

Ingrediente (INCI): niacinamide

Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei
 atenuează acneea şi petele
 reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
 întăreşte bariera de protecţie a pielii
 previne pierderea apei din piele
 reînvie tonusul şi textura pielii
 îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
 uşor efect regulator de sebum

Cum se folosește în cosmetică
 ca ingredient în felurite compoziţii cosmetice
 se poate adăuga doar la preparate ce conţin şi apă
 în emulsii se adaugă de regulă la final, dar nu este sensibilă la căldură
 dozaj recomandat 1-4%
 dozaj pentru acnee şi piele problematică 2-4%
 dozaj pentru hidratare, refermizare, antiage 1-2%
 se pot prepara creme, loţiuni, tonice, seruri apoase
 preparate topice

Aplicații, recomandări
 potrivit pentru orice tip de piele
 ten problematic
 acnee, puncte (coşuri)
 ten gras, mixt, cu tendinţe acneice
 ten matur, ridat
 piele inflamată
 piele flască, lipsită de elasticitate
 eczeme, dermatite, psoriazis

Păstrare: în loc răcoros ferit de umezeală, lumină şi căldură

1

Date de siguranţă: a se respecta dozajul indicat, a nu se păstra la îndemâna copiilor, a nu se
ingera; uz cosmetic

Panthenol - descriere şi recomandări
Din grupa vitaminelor B face parte acidul pantotenic – vitamina B5 – care este un element
esenţial pentru organism. Precursorul vitaminei B5 este panthenolul, care odată ce pătrunde în
piele se transformă rapid în acid pantotenic, cu rol important în activitatea celulelor și a
țesuturilor. Numele său derivă din cuvântul grecesc "panthoten" care înseamna "peste tot" și
se găseşte sub forma a doi izomeri: D si L, dar numai forma D este biologic activă –
Dexpanthenol sau D-Panthenol.

Prin aplicarea pe piele a produselor ce conțin panthenol se stimulează sinteza keratinocitelor
și proliferarea fibroblastelor (celule constitutive ale epidermei) favorizând astfel vindecarea
leziunilor şi accelerarea regenerării pielii, în plus, crește nivelul de hidratare și are efect anti-
inflamator.

La nivelul firului de păr panthenolul se fixează la suprafața keratinei, îl îmbracă și-l netezește,
conferindu-i strălucire și vigoare sporită.

Sinonime: provitamina B5, pantothenol, dexpanthenol

Prezentare: lichid vâscos incolor, aproape inodor
Densitate: ~ 1.1

Ingrediente (INCI): panthenol

Proprietăţile panthenolului
 anti-inflamator, calmează pielea afectată de iritații, mâncărimi sau arsuri
 cicatrizant, promovează epitelizarea și repararea leziunilor
 hidratant, menține hidratarea pielii, reduce procesul de deshidratare
 fortifiant capilar, conferă strălucire fileor de păr, poate preveni despicarea firelor
 întăreşte părul de la rădăcină până la vârfuri
 calmează scalpul iritat, reduce senzația de mâncărime

La ce vă poate folosi
 îngrijirea pielii în general, îngrijirea oricărui tip de ten, îngrijirea și igiena părului
 ca ingredient în loțiuni și creme reparatoare și hidratante, pentru față, zona ochilor,
corp, mâini și picioare
 piele iritată, deteriorată, descuamată
 îngrijirea pielii sensibile, fragile, inclusiv cea a copiilor
 îngrijirea zonelor afectate de leziuni
 calmarea pielii afectate de mâncărimi, mici arsuri, înțepături
 după epilare sau după ras
 îngrijirea și regenerarea pielii după expunerea la soare
 îngrijirea părului îndiferent de tipul acestuia sau de condiția scalpului

2

 păr uscat. Este esenţială pentru creşterea. dezvoltarea şi integritatea structurală cutanată. cremă. favorizează cicatrizarea cutanată. a se evita contactul cu ochii. la rece  panthenolul se poate folosi ca activ cosmetic în felurite preparate: toner. doar ca ingredient în preparate cosmetice de îngrijire și igienă a pielii și părului  se poate include ca ingredient cosmetic în dozaj de 2-5% în diverse formule. recunoscute în produsele cosmetice. nu este solubil în uleiuri. dar acidul retinoic este un ingredient exfoliant şi care poate provoca sensibilizare respectiv fotosensibilizarea pielii. gel de duș.descriere şi recomandări Retinyl palmitate este o formă a vitaminei A ce are stabilitate superioară retinolului. cremă de păr  panthenolul se poate include și într-o bază de cremă. a nu se păstra la îndemâna copiilor Vitamina A . Restabileste echilibrul hidro-lipidic la nivelul epidermei prin favorizarea hidratării. șampon. mască facială sau capilară. bază de șampon sau balsam de păr Păstrare: ferit de lumină și căldură. se poate include în general în orice compoziție care conține și apă  în compozițiile preparate prin emulsificare sau care presupun încălzire. regularizează creșterea celulelor epidermice. scalp sensibil. Este cunoscută ca un normalizator al pielii. aftershave. Regenerator şi favorizant al reînnoirii celulare. cu vârfuri despicate. ce accelerează reînnoirea celulelor şi stimulează sinteza de colagen şi metabolismul fibroblastelor. în mediul ambiant Date de siguranţă: a nu se ingera. și odată absorbită în piele este transformată în retinol. catifelarea pielii. Carența vitaminei A provoacă uscarea pielii tradusă printr-o hiperkeratoză cu o piele rugoasă și dură. Ajută la separarea celulelor de la nivelul pielii și la normalizarea funcțiilor acestora printr-o divizare corectă. iritat. determină creşterea elasticităţii pielii şi previne formarea ridurilor. eliminarea efectelor agresiunii factorilor de mediu datorită acţiunii antioxidante. ser. 3 . intervine în procesul de keratinizare. tern. Retinyl palmitate pe de altă parte. loțiune. afectat de mâncărimi sau leziuni Cum se folosește panthenolul în cosmetică  este un produs ce nu se folosește ca atare pe piele. Acționează asupra supleții pielii. Ambele fac parte din aceeaşi familie. balsam. Vitamina A şi derivaţii săi au beneficii multiple. Menține integritatea și capacitatea de apărare a pielii. panthenolul se adaugă la faza finală. antioxidant. gel. este un agent anti-îmbatranire. Retinyl palmitate este deseori confundat cu acidul retinoic. indiferent de tipul pielii și părului  este un produs hidrosolubil. casant. întreține vitalitatea pielii. fapt care duce la dispute şi neînţelegeri.

insolubil în apă.1-2%  este recomandată includerea în preparate cosmetice ce vor fi aplicate seara  în emulsii se socoteşte ca ingredient al fazei finale şi se adaugă la rece  se poate include în baze de cremă  se poate adăuga în orice ulei.5 gr) NOTĂ: Dacă sticluța este prevăzută cu picurător (care servește doar ca anti-scurgere pe parcursul transportului). acesta se va scoate înainte de folosire deoarece vitamina este vâscoasă. Atenţie: se cristalizează/solidifică în mediu rece. Se livrează împreună cu o seringă pentru dozare. culoare gălbuie. se folosește doar ca ingredient pentru prepararea de compoziţii cosmetice  dozaj indicativ 0. mix de uleiuri sau ser uleios pentru ten sau corp  dacă sticluța este prevăzută cu picurător (care servește doar ca anti-scurgere pe parcursul transportului). Ingrediente (INCI): retinyl palmitate Proprietăţile vitaminei A  regenerator cutanat  promovează epitelizarea şi keratinizarea  creşte activitatea enzimelor cutanate  ajută în procesul de diviziune celulară  stimulează proliferarea celulelor din epidermă  ajută la reglarea grosimii pielii în procesul de îmbătrânire  îmbunătăţeşte elasticitatea pielii  ajută la regenerarea pielii afectate de soare  stimulează sinteza colagenului  reduce ridurile determinate de radiaţiile solare Recomandări. Solubil în uleiuri. miros slab caracteristic.95 (10 ml = 9. vâscozitate medie. anti-aging  măşti pentru orice tip de ten  creme şi balsamuri aplicate după expunerea la soare Cum se folosește  este un produs ce nu se aplică pur pe piele. puțin solubil în alcool.PREZENTARE: lichid clar. seruri şi alte preparate antirid. pentru lichefiere se va plasa într-un mediu mai cald. acesta se va scoate înainte de folosire deoarece vitamina 4 . aplicații  preventiv şi curativ antiîmbătrânire cutanată  potrivit pentru orice tip de ten  este recomandat în special pentru ten matur şi uscat  creme şi seruri de noapte  tratamente de regenerare a pielii  creme. Densitate 0.

îmbunătățește aspectul tenului ridat. reduce pigmentația  reduce liniile fine și netezește ridurile  îmbunătăţeşte elasticitatea și aspectul pielii  stimulează sinteza de colagen. pe termen scurt și în dozaj redus  a nu se lăsa la îndemâna copiilor  uz cosmetic Vitamina C (acid ascorbic) . cu efect antiinflamator şi antioxidant forte. Conferă un plus de luminozitate pielii. solubilă în apă și alcool. fină. ajutând menținerea volumului și fermității  contribuie la repararea pielii afectate de razele solare 5 . Prezentare: pulbere albă cristalină. Întârzie îmbătrânirea cutanată şi formarea ridurilor.descriere şi recomandări Acidul ascorbic este o formă activă și naturală a vitaminei C. reduce pigmentarea pielii. ce stimulează sinteza colagenului și sporește elasticitatea pielii. este indicată folosirea în compoziții aplicate seara  posibil iritant în doze ridicate la persoanele cu pielea sensibilă  a se respecta dozajul recomandat  în sarcină şi alăptare a se folosi cu moderație. protejează pielea de daunele oxidative  antiinflamator potent  conferă luminozitate pielii. este vâscoasă. contribuie la repararea daunelor provocate de expunerea la soare și protejează la nivel celular de daunele razelor UV. . Este un activ anti-aging remarcabil. susține regenerarea cutanată. Păstrare: în loc răcoros. în recipient închis etanş.. la răcoare se solidifică şi se prezintă ca un lichid ceros neomogen iar înainte de utilizare se poate ține recipientul într-un mediu mai cald Date de siguranţă:  posibil fotosensibilizant. constituie un remediu natural anti-pigmentar dacă este utilizat pe termen lung. pipetă Pasteur sau cu ajutorul capacului cu pipetă de sticlă. ferit de lumina directă. netezește tenul. Este considerat un factor de întinerire a pielii.. Vitamina A se poate doza cu seringă. utilizat cu succes și în tratamentele dermato- cosmetice regenerative. inodoră Ambalată în pungă PE introdusă într-o pungă de hârtie pentru protejarea de lumină a conţinutului Ingrediente (INCI): ascorbic acid Proprietăţile acidului ascorbic  puternic antioxidant.

pentru prevenirea sau reducerea petelor pigmentare. astfel.descriere şi recomandări Este o formă stabilă şi liposolubilă a vitaminei C. pentru seruri și tratamente.5% pentru preparate cosmetice obișnuite. și până la 20% în aplicaţii topice. este indicat să se folosească într-un timp cât mai scurt Păstrare: în loc răcoros ferit de umezeală. elasiticităţii şi condiţiei pielii. Prezentare: pudră alb-crem. loțiuni. seruri depigmentare. seruri.Cum se folosește în cosmetică  ca ingredient în prepararea diferitelor compoziții cosmetice care conțin și apă: creme. devenind inactivă în timp în contact cu apa. Este semnificativ mai stabilă decât forma hidrosolubilă a vitaminei C (acidul ascorbic). aerul și lumina  serurile ce conțin un procent ridicat de acid ascorbic trebuie păstrate la rece. diverse tratamente  poate provoca usturimi și înroșirea pielii dacă este folosită în dozaje mai mari de 5%. cu proprietăţi antioxidante forte. este considerată mai puţin potentă. lumină şi căldură Date de siguranţă: uz cosmetic Vitamina C . la rece  dozaj indicativ 0. Ascorbyl palmitate este un ester obţinut din acid ascorbic şi acid palmitic (acid gras). în schimb.2-0. în emulsii se adaugă la faza finală. dozajul se va stabili în funcţie de toleranţa pielii şi se poate creşte progresiv  asociind vitamina C cu vitamina E dar și cu acidul Ferulic. utilizată în cosmetică pentru îmbunătăţirea aspectului. petele de vârstă 6 . măști  nu trebuie supusă încălzirii. cu accentuarea proprietăţilor antioxidante și anti-aging  vitamina C sub această formă este acidă. în recipient opac și ferindu-le de contactul cu aerul. anti-age  protejează pielea de daunele oxidative  inhibă formarea radicalilor liberi  îmbunătăţeşte elasticitatea cutanată  îmbunătăţeşte aspectul general al pielii  susţine producţia de colagen  previne sau reduce hiperpigmentarea. scade pH-ul compoziţiilor în care este adăugată  vitamina C sub această formă este destul de instabilă și începe să se oxideze gradual. se obţine un efect sinergic interesant. inodoră Ingrediente (INCI): ascorbyl palmitate Proprietăţile vitaminei C  antioxidant forte  antirid.

a nu se păstra la îndemâna copiilor. preferabil în mojar  nu are efect acidifiant asupra preparatelor cosmetice  se poate combina în cadrul unei emulsii cu vitamina C în forma hidrosolubilă (acid ascorbic)  lucrează în sinergie cu vitamina E..5 . ferit de umezeală şi lumină Date de siguranţă: a se respecta dozajul indicat.descriere și recomandări Un derivat foarte stabil al vitaminei C. Pentru cei cu pielea sensibilă sau care doresc să evite efectul exfoliant al acidului ascorbic. a nu se folosi în apropierea unei surse de ventilaţie. balsam de buze. blush  ca agent antioxidant pentru cosmetice anhidre sau care conțin și uleiuri Utilizare  nu se aplică pur pe piele. balsamuri și unturi de corp  creme și emulsii de protecţie solară. aceasta poate fi o alegere mai potrivită pentru formularea cosmeticelor.5 . alifii..2%  dozaj uzual pentru măști. se amestecă împreună cu baza/fillerul/argila. unguente. preparate cosmetice anhidre  creme aplicate după expunerea la soare  produse de machiaj: fond de ten. farduri. uz cosmetic Vitamina C (MAP) . unt de corp: 0. care nu se degradează la lumină și oxigen.Recomandări si aplicații  creme şi seruri pentru faţă  măşti şi tratamente faciale anti-age  creme. Păstrare: în loc răcoros. dar care este la fel de potent în aplicații cosmetice ca și acidul ascorbic. corector/anticearcăn. balsamuri. formând o combinaţie cu efect antioxidant forte . creme de plajă  balsamuri. alifii.8%  dozaj uzual pentru creme. unguente și preparate anhidre se include prin încălzire împreună cu uleiuri/unturi/ceruri  în produse de machiaj sub formă de pudre libere sau compactate.8%  este solubilă în alcool. emulsii.5 Ingrediente (INCI): magnesium ascorbyl phosphate 7 . doar ca ingredient în compoziţii cosmetice  dozaj indicativ 0. parțial solubilă în uleiuri și esteri  în emulsii se adaugă de regulă în faza grasă  în balsamuri. solubil în apă. alifii. seruri și tratamente cosmetice: 2 . Prezentare: pudră alb-gălbuie Valoare pH (3% în apă): 7-8.

pentru a-i facilita dizolvarea  în emulsii se poate include în faza apoasă. în compoziții cu pH-ul mai mic de 6 poate determina modificarea culorii Recomandări. corectarea petelor de vârstă  produse de protecție solară  produse ”after-sun”  produse tip ”brightening” și ”anti-spot”  formulări pentru protecția pielii de daunele factorilor externi. fond de ten. BB Cream. pre-dispersat într-o cantitate mică de apă sau glicerină. 75°C  în emulsii se poate include și în faza finală. seruri. până la 40°C. uz cosmetic 8 . în special a tenului matur  tratamente anti-aging și antirid  tratamente pentru iluminarea pielii. se va măsura pH-ul compoziției finale și se va ajusta după caz. vitamina C (MAP) se poate încălzi împreună cu apa. a nu se ingera. inclusiv poluare urbană  compoziții pentru machiaj. nu mai mult de 5%. având în vedere că nu se degradează dacă este supusă pentru scurt timp la temperaturi de până la cca.5 .3% și până la cel mult 15% în cadrul tratamentelor intensive  pentru hiperpigmentare este indicat într-un procent de cel puțin 5%  este solubilă în apă într-un procent de până la 15%  în compoziții care nu se prepară prin încălzire. pentru a se încadra în intervalul optim  gama de pH în care acționează optim este de 6-7. dispersat în prealabil în puțină apă  se poate încorpora în baza de cremă din oferta noastră.Proprietăți:  antioxidant potent  anti-radicalar  reduce ridurile și liniile fine  inhibă producția de melanină  stimulează sinteza colagenului  îmbunătățește textura și aspectul pielii  îmbunătățește elasticitatea pielii  promovează vindecarea pielii deteriorate  crește nivelul de hidratare al pielii  reduce roșeața și hiperpigmentarea Cum se folosește:  dozaj uzual 0. ferit de lumina directă Date de siguranță: a nu se inhala. aplicații:  tonere. loțiuni și creme pentru ten și corp  îngrijirea zilnică a oricărui tip de ten. CC Cream  preparate cosmetice pentru îngrijirea mâinilor Păstrare: în loc uscat și răcoros.

serumuri. INCI: tocopherol Proprietăţile vitaminei E  antioxidant potent  întârzie procesul de oxidare (râncezire)  agent stabilizant pentru uleiuri. acesta se va scoate înainte de folosire. sau vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii. corector. Este foarte util în creme. Practic ea poate fi inclusă în orice preparat cosmetic ce conţine şi uleiuri. Grad cosmetic şi farmaceutic. etc). γ şi δ) obţinut din uleiuri vegetale. combinaţia s-a dovedit mai eficientă în comparație cu izomerii individuali. anti-aging  sporește elasticitatea pielii  calmant şi anti-inflamator  contribuie la menţinerea stratului hidro-lipidic al pielii  protejează pielea de daunele generate de factorii de mediu  contribuie la regenerarea cutanată  promovează epitelizarea şi acțiunea enzimelor proprii ale pielii Recomandări.5 gr = 10 ml) Se livrează însoţit de o seringă pentru facilitarea dozării. Vitamina E este prezentă în segmentele lipofile ale membranei celulare. loţiuni. aplicații  toate tipurile de produse pentru îngrijirea pielii (care conţin şi ulei)  accelerarea vindecării arsurilor. preparate anhidre  antirid.descriere şi recomandări Tocoferolul. farduri. antiinflamator. balsam. beta. miros slab caracteristic Densitate: 0. NOTĂ: Dacă sticluța este prevăzută cu picurător (care servește doar ca anti-scurgere pe parcursul transportului). exclusiv natural. eczemelor și a altor probleme ale pielii  înainte şi după expunerea la soare 9 . Rolul vitaminei E este in principal de antioxidant. Mixed tocopherol însemană că are în compoziţie toţi cei patru izomeri de tocopherol. regenerant. protector împotriva degenerării cauzate de radicalii liberi. balsam de buze.50%) de tocoferoli (alpha. unturi. COMPOZIŢIE: concentrat (min. deoarece vitamina este vâscoasă. Ca aplicaţie cosmetică este interesantă în special pentru îngrijirea pielii uscate sau mature şi pentru regenerare după expunerea la soare.95 (9.α. gamma şi delta . β. PREZENTARE: lichid uleios de vâscozitate medie. Are un efect puternic antioxidant.Vitamina E . culoare galben-maronie. unguente. machiaj (ruj.

05-0. tratamente pentru păr  ca antioxidant pentru uleiuri vegetale sensibile la oxidare  pentru prelungirea duratei de utilizare a cremelor. balsamurilor. Vitamina E se poate doza fie cu seringa.2%  pentru întârzierea râncezirii uleiurilor sensibile la oxidare. acesta se va scoate înainte de folosire deoarece vitamina este vâscoasă. Păstrare: în loc uscat. ferit de căldură şi lumina directă Date de siguranţă: a nu se păstra la îndemâna copiilor.5%. uz cosmetic 10 . Pentru 50 gr cremă/unt vegetal 0.  produse de machiaj  măşti.5% înseamnă 17 picături. se poate adăuga direct în recipientul original al uleiului  pentru compoziţii exclusiv uleioase (anhidre) sau în emulsii. Pentru 100 ml ulei 0. balsamuri. în special cele sensibile la oxidare Cum se folosește în cosmetică  ca ingredient cosmetic: dozaj 0. unguentelor  ca antioxidant în preparate cosmetice care conţin şi uleiuri. 33 picături.1 . serumuri.0.2% vitamina E înseamnă 7 picături iar 0. la finalul preparării  exemple de dozaj: 1 ml de vitamina E = cca. fie cu o pipetă Pasteur fie cu pipeta din capacul cu pipetă de sticlă. serumuri şi mixuri uleioase  inclus în compoziţii dedicate îngrijirii pielii uscate. deshidratate  în compoziţii elasticizante şi hidratante  în unguente şi balsamuri reparatoare  în compoziţii cu aplicare după expunerea pielii la soare  în uleiuri şi creme de plajă ca protector celular şi antioxidant  ca antioxidant: dozaj 0.5% vitamina E înseamnă cca. 9 picături  dacă sticluța este prevăzută cu picurător (care servește doar ca anti-scurgere pe parcursul transportului). adăugat de regulă la finalul preparării  inclus în creme.

ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele. Aceste substante raspandite in numeroase fructe si legume pot influenta semnificativ modul in care pielea arata. deshidratarea. alaturi de aliatii potriviti putem incerca sa luptam cu timpul. pielea este sensibila si poate fi usor agresata. Organismul are nevoie in permanenta de vitamine. Organismul ne transmite nevoile prin piele: imbatranirea. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti. sau sapunuri speciale. astfel incat regenerarea tenului si protejarea lui sa fie sustinuta din interior. Specialistii sunt insa de parere ca. Antioxidantii din dieta. Chiar daca facem astfel de alegeri. insa. cea care se gaseste in interior. natura are. Trebuie sa avem in vedere si tratarea ei. sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa. Chiar si in cazurile unor afectiuni cronice. dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. tenul acneic.Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Generalitati Specialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea. Totusi. chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor. combinati cu cei disponibili in suplimentele nutritionale si vitaminice pot pune bazele unui tratament care sa ne ajute pielea sa arate mai tanara. daca dorim sa avem rezultate cu adevarat indelungate. un rol foarte important. Astfel. nu de putine ori foarte scumpe. printr-o dieta adecvata putem veni in ajutorul pieii si ii putem stimula regenerarea si sanatatea. nu este eliminata. accentul se pune pe puterea incredibila a antioxidantilor naturali. Natura este foarte darnica si ne ofera tot ce avem nevoie pentru ca pielea noastra sa se poata regenera corespunzator. iar cauza de baza. cauzate adesea de un regim alimentar insuficient in vitamine si nutrienti. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. In prezent. in general. Pielea ofera informatii in legatura cu multe din procesele care au loc in interiorul organismului. premiul cel mare fiind frumusetea de durata. O piele radianta. o piele frumoasa. la randul sau. 11 . Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru. toate sunt expresie a necesitatilor organismului nostru. Pielea este cel mai important organ al corpului. manifestarile tegumentare sunt foarte sugestive. nu se obtine doar cu crema potrivita. poate nu ii acordam suficienta importanta. iar aceasta este calea prin care ele ne sunt comunicate. se simte si imbatraneste. agresiunile toxice. Nu toate afectiunile pielii trebuie tratate exclusiv cu creme. Ridurile. inflamatia. lotiuni. Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. toate sunt semne ale unei stari de sanatate deficitare. sa isi pastreze tonusul si elasticitatea mai mult timp. iar pielea noastra poate iesi invingatoare. cum ar fi insuficienta renala sau anemiile. Sa nu uitam: pielea are nevoi nutritive ca si alte organe si sisteme. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. miezul problemei ramane.

Este un fapt stiu: soarele ne este si prieten si dusman. vitamina E. Tegumentul este si el influentat. si multisistemice. sau acidul ascorbic. acesta fiind motivul pentru care vitamina C este mereu de actualitate. Specialistii apreciaza ca daca sunt aplicate local. A. fie prin intermediul fructelor si legumelor. Radicalii 12 . este un nutrient esential pentru organismul nostru. In continuare va prezentam beneficiile fiecarei dintre aceste vitamine. Vitaminele C si E Vitamina C. prin administrari pe termen lung reduce semnificativ riscul de aparitie a arsurilor solare ca urmare a expunerii la radiatiile solare UVB. Cuprins articol Vitamine esentiale Vitaminele C.Dar care sunt nutrientii si vitaminele esentiale unui ten frumos si unei pieli sanatoase? Specialistii au intocmit o lista cu substantele naturale fara de care pielea noastra nu se poate descurca. Iar cancerul de piele este doar una din afectiunile cu care ne putem confrunta daca alegem sa stam la soare neprotejati imptoriva radiatiilor ultraviolete. care par a fi din ce in ce mai agresive. K si cele din complexul B pot stimula sanatatea pielii. Iar rezultatele au fost intr-adevar certificate: suplimentarea organismului cu vitamnia C si E. Ele trebuie incorporate in dieta. E. studiile demonstrand faptul ca vitaminele C si E ne fac chiar mai mult bine decat credem. Actiunile sale antioxidante sunt cunoscute si utilizate din timpuri stravechi. O astfel de observatie a fost considerata atat de importanta. Vitamina E este implicata in procesele care stimuleaza eliminarea substantelor toxice din organism si are chiar si un important rol in lupta impotriva unor cancere sau boli cardiovasculare. La randul sau. atat pentru realizarea unor variate reactii metabolice cat si pentru regenerarea si sinteza corespunzatoare a colagenului. iar astfel ridurile induse de radiatii si leziunile tegumentare vor aparea mult mai tardiv. ceea ce le-a dat motive sa afirme ca aceste vitamine antioxidante au si roluri in reducerea importanta a leziunilor genetice care pot sta la baza aparitiei unor afectiuni grave de piele. Studiile au evidentiat faptul ca vitamina C are si un important protector impotriva cancerului la care poate fi expus un tegument bronzat. ele au un rol crucial in fotoprotectie. fie ca suplimente farmaceutice. In continuare va prezentam cele mai importante vitamine dar si alte substante nutritive recomandate de catre specialisti pentru a obtine o piele cat mai sanatoasa. incat foarte multe alte studii au fost realizate pentru a-i verifica autenticitatea. In plus. care este in acelasi timp si un antioxidant clasic. Una din cele mai importante descoperiri dermatologice este actiunea importanta a vitaminelor C si E asupra arsurilor solare. Vitaminele C si E pot ameliora leziunile celulare si tisulare induse de radicalii liberi. Beneficiile lor pot fi intarite prin utilizarea produselor dermatocosmetice care pot face fata cu brio necesitatilor fiecarui tip de piele. Daca organismul primeste suplimente cu vitamina C sau vitamina E (400 mg) poate lupta mult mai eficient impotriva fotoagresiunii. este o alta vitamina esentiala. Nu exista dieta care sa nu o recomande. si nu exista specialist care sa nu ii recunoasca efectele benefice. efectele benefice ale acestor vitamine cu proprietati antioxidante sunt incredibile. specialistii au observat ca vitaminele au si un efect protector impotriva leziunilor ADN-ului din celulele pielii. Combinate.

ulei de arahide. trebuie sa ne protejam pielea. Vara. Acesta trebuie sa aiba o valoare de minim 25 pentru a ne asigura o protectie cat mai buna. In cazul in care situatia o cere. Se pare ca radicalii liberi sunt incriminati si in aparitia diverselor tipuri de cancere. spanac (30 mg). cum ar fi: 1. in jur de 500-1000 mg/ zilnic. intelegem mult mai bine importanta vitaminelor. Uleiuri vegetale: ulei de floarea soarelui. lychee (70 mg). avem arme de lupta impotriva efectelor nocive: antioxidantii. cartofi (20 mg). seminte de floarea soarelui. mai mult ca oricand. Cand suntem la plaja. Ele pot contracara o parte din actiunile lor. morcovi. cand am enumerat toate efectele nefavorabile ale radicalilor liberi. care difera in functie de varsta. Maximul de vitamina C pe care organismul pare sa il tolereze este de 2000 mg zilnic. varza (30 mg). 13 . radiatii solare. capata proprietati nocive si pot face foarte mult rau celulelor organismului. vitaminele C. specialistii recomanda si administrarea de suplimente vitaminice farmaceutice. papaya (60 mg). Consumul lor trebuie facut si in functie de necesitatile zilnice. Fructe: kiwi. sunt cei care grabesc procesul de imbatranire si ridare. broccoli (90 mg). Combinate. Inca nu exista produse dermatocosmetice care sa ne apere 100% de efectele nocive ale radiatiilor. chiar daca organismul este protejat de soare prin lotiuni bogate in astfel de vitamine. noxe. grapefruit (30 mg). Sunt adevarati inamici ai unui organism sanatos. iesitul in soare trebuie evitata pe cat posibil intre orele 10 si 15. deoarece foarte multe din fructele si legumele caracteristice acestui sezon sunt pline de vitamine si antioxidanti. cand cantitatea de radiatii este maxima. Fructe: kiwi (90 mg). Pentru ca doar forma L-acid ascorbic a vitaminei C poate fi absorbita la nivel tegumentar. Cele mai bune surse de vitamina C sunt (exprimate in mg/100 grame produs): 1. capsuni (60 mg). Ei deriva de fapt din oxigen. pot fi aplicate local si produse dermatocosmetice pe baza de vitamina C. Insa. varza de Bruxelles (90 mg). In plus. Nu toate cremele sunt insa la fel de bune. Radicalii liberi sunt cei care ne altereaza foarte mult calitatea pielii. O dieta bogata in astfel de fructe si legume poate asigura organismului o mare parte din vitaminele pe care le consuma zilnic sau pe care le pierde din diverse motive. Vitamina E este si ea disponibila in foarte multe fructe si legume. sunt cei care determina leziunile hiperpigmentare de la suprafata tegumentelor. spanac. nuci. masline. porumb. specialistii tot nu recomanda sa stam prea mult la soare. prin anumite reactii chimice. sau statul limitat sub razele lui.liberi sunt de fapt produsi de metabolism indusi de poluare. care stimuleaza o sinteza deficitara a colagenului. pepene rosu (40mg). 2. 2. E si A. vitaminele C si E au beneficii incredibile. alune. pepene galben (20 mg). specialistii insista sa cumparam doar produsele care mentioneaza acest fapt. atat de la moda in acest sezon. dar si cand iesim din casa in oras. 3. si o putem face chiar si in mod natural. Legume: ardei rosii (200 mg). fumat. Cel mai bun sfat profilactic este evitarea soarelui. Pentru a stimula productia de colagen. Parca acum. ulei de masline. Legatura dintre bronzare. specialistii au intocmit o lista cu cele mai bogate fructe si legume in astfel de nutrienti. portocale (50 mg). Legume: rosii. rosii (10 mg). lamai (40 mg). Insa. Secretul consta in forma de vitamina C pe care o contin. nuci de cocos. Pentru a va asigura ca dieta dumneavoastra va aduce suficienta vitamina C si antioxidanti. si cancerul de piele este indiscutabila si mult prea periculoasa pentru a fi trecuta cu vederea. ei stimuland si promovand aparitia mutatiilor la nivelul ADN-ului celular. insa. mango (30 mg). nu trebuie sa uitam lotiunile cu factor de protectie solara. ananas (15 mg).

mazarea. de aceea specialistii recomanda si suplimentele plurivitaminice. Studiul sugereaza si faptul ca o dieta bogata in beta- caroten are influente benefice in ceea ce priveste controlul episoadelor acute de psoriazis. stevia. Tabloul clinic se datoreaza rolului esential al vitaminei A in metabolismul tegumentului. Vitamina A Vitamina A este una din vitaminele care afecteaza in mod direct sanatatea si aspectul pielii si al tenului. care are cele mai multe proprietati medicinale. Chiar daca vitamina E are numeroase efecte benefice. ea poate influenta negativ organismul. deoarece numeroase studii au demonstrat faptul ca in cantitati crescute. spanacul. este biotina. In cazul in care organismul este privat de 14 . caisele. dovleacul. vitamina A este disponibila in doua forme: . cunoscuta si ca vitamina B7 sau vitamina H. Complexul vitaminelor B Dintre toate vitaminele B. Unul din cele mai eficiente tratamente impotriva acneei. . Sursele recomandate de vitamina A includ: 1. a unghiilor si a firului de par. morcovii. insa un derivat al acestuia este inclus in numeroase creme tratament anti-imbatranire.Necesarul zilnic de vitamina E este mai greu de acoperit doar din dieta. Specialistii francezi au prezentat de curand un studiu care a demonstrat ca beneficii suplimentare in controlul imbatranirii pielii pot fi obtinute prin combinarea retinolului cu vitamina C in cadrul unor preparate dermatocosmetice cu aplicare tegumentara. papaya. Insa. cea mai importanta. Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca preparatele pe baza de vitamina A sunt cu adevarat eficiente in reducerea ridurilor. din punct de vedere dermatologic. legumele frunze. Un alt studiu prezinta efectele pozitive ale cremelor pe baza de vitamina A in controlul leziunilor aparute in psoriazis. Administrata local in cadrul unor creme. isi pierde culoarea si textura sa se modifica foarte mult. Fructele: mango. este o crema pe baza de vitamina A. Aceasta este foarte importanta in structura de baza a tegumentului. suplimentarea ei nu va avea efecte benefice semnificative asupra tenului. Retin-A. nu trebuie depasita doza maxima. Produsul este eliberat in prezent pe baza de prescriptie medicala. Este o vitamina pe care organismul nu o poate depozita. Exista si o gama foarte variata de creme. care au proprietati calmante si hidratante pentru pielea uscata. cea care este absorbita din sursele animale. Fara vitamina A pielea sufera. lotiuni si seruri pe baza de vitamina E. Legume: cartofi dulci. In natura. in procesele de reparare si regenerare normala a tesuturilor. broccoli. Nu ar trebuie depasite 400 unitati internationale /zi de vitamina E (atat prin dieta cat si prin suplimente vitaminice). pepenele rosu.Cea de retinoid. Fructele si legumele sunt foarte bogate in vitamina A. iar suferinta ei se rasfrange asupra aspectului nostru. 2. vitamina A poate influenta foarte mult proprietatile tegumentului. in controlul acneei si chiar in ameliorarea unor forme de psoriazis. rezultatele sunt vizibile imediat: pielea isi pierde fermitatea. deci daca dieta dumneavoastra are destula vitamina A.Cea de retinol. in momentul in care nivelul vitaminei A scade. ardeiul gras.

castraveti. Biotina este recomandata nu doar in creme destinate tenului. Minerale esentiale 15 . mai exact) favorizeaza retinerea apei la nivel tegumentar. cereale. vitamina K are foarte multe roluri benefice in ceea ce priveste promovarea sanatatii pielii. cum ar fi dermatita sau alopecia (pierderea parului). Cremele pe baza de niacina pot stimula refacerea aspectului tenului. Biotina este foarte larg raspandita in numeroase produse pe care le avem deja integrate in dieta. vitamina C sau vitamina E.aceasta vitamina. orez. sau intravenos. Ea trebuie inclusa in preparate cu actiune topica. studiile au descoperit si alte moduri in care aceasta vitamina liposolubila poate influenta organismul. se pare ca vitamina K are un rol foarte important in reducerea cearcanelor si in vindecarea hematoamelor. Intr-un studiu dematologic publicat in anii trecuti. Organismul este atat de sensibil la variatiile nivelurilor de biotina. ficat. Iar regula este: o piele hidratata este o piele frumoasa si sanatoasa. in concentratii terapeutice adecvate. doarece s-a dovedit ca poate sa reduca semnificativ aparitia unor hematoame postinterventionale. lapte de vaca si lapte de capra. incat si cele mai mici modificari pot fi raspunzatoare de aparitia simptomelor. niacina poate uniformiza nuanta tegumentului. concentratiile sale sunt relativ reduse. Eficienta vitaminei K este crescuta mai ales daca se combina cu vitamina A. Desi ea este in prezent cunoscuta ca un factor procoagulant. una din vitaminele complexului B (vitamina B3. Daca este aplicata zilnic. banane. soia. Specialistii o recomanda in special dupa interventii chirugicale laser. Astfel. capsuni. rosii. exista riscul de aparitie a afectiunilor dermatologice grave. Niacina are de asemenea si proprietati antiinflamatorii si poate calma pielea uscata. insa specialistii raman inca reticenti in a le recomanda deoarece biotina nu se absoarbe atat de usor prin pielea scalpului. Insa. vitamina K nu este recomandata a fi luata oral. chiar daca este foarte raspandita. Exista in prezent chiar si sampoane pe baza de biotina. stimuland luminozitatea si corectand imperfectiunile de pigmentare. In plus. ele ii pastreaza un nivel optim de hidratare. in doar 6 zile. oua. salata verde si morcovi. Cele mai bune surse naturale de biotina sunt reprezentate de: legume. in creme ce isi propun sa stopeze ridurile si sa corecteze aspectul imbatranit al pielii. organismul are si capacitatea de a sintetiza o mica parte din vitamina B7 de care are nevoie zilnic. Vitamina K Chiar daca pare surprinzator. specialistii americani au prezentat efectul suprinzator al cremelor pe baza de vitamine B in refacerea tenului afectat de riduri si in regenerarea acestuia. dar si in preparate care sa stimuleze cresterea parului. in formulele noi si in creme speciale. leziunilor de grataj. Astfel de combinatii se dovedesc a fi superioare altor produse dermatologice si in ceea ce priveste indepartarea cearcanelor persistente. atat la copii cat si la adulti. Pentru necesitatile dermatologice. Niacina. conferindu-i o anumita stralucire. se pare ca sunt foarte eficiente cremele pe baza de vitamine din complexul vitaminic B. Aceste preparate cu aplicare topica par a stimula tonicitatea pielii. Utilizata in scopuri dermatocosmetice. ceapa. In plus. care dupa un tratament specific are un aspect profund intinerit. conferindu-i o tinerete si o suplete de invidiat.

Chiar daca am crede contrariul. . Ea este de fapt o proteina care permite tesuturilor.Oua. Asadar. iar o parte din mineralele continute in apa sunt bine absorbite pe aceasta cale. in cazul in care sunteti una din persoanele care petreceti mult timp in soare. deoarece un regim echilibrat ne poate asigura majoritatea nutrientilor esentiali.Reduce riscul de malignizare cu 37%. iar celulele tenului sunt chiar mai fortifiate. Alaturi de vitamina C si de Zinc. mai ales in afectiuni ereditare. in special tegumentelor. Surse excelente de seleniu sunt reprezentate de: . cuprul stimuleaza sinteza normala a elastinei.Reduce mortalitatea prin alte cauze cu 17%.Usturoi. elasticitatea si tineretea. . Seleniul stimuleaza si activitatea antioxidanta a unor substante endogene ale organismului. peste si carne rosie.Cereale integale. estimandu-se ca fiecare kilogram de greutate corporala are aproximativ 2 mg de cupru. . Deficitul de cupru apare doar foarte rar. ceea ce pare a potenta efectele protectoare ale celor doua minerale. Studiile arata ca daca ne spalam cu apa minerala pe fata putem reduce foarte multe din iritatiile tenului.Fructe de mare. . o fibra conjunctiva esentiala in sustinerea integritatii tegumentului. In continuare sunt prezentate cele mai importante minerale de care pielea noastra are nevoie pentru a se dezvolta sanatoasa si pentru a-si pastra cat mai mult timp supletea. Adus organismului sub forma de suplimente minerale sau din creme si lotiuni speciale. Seleniul poate fi inclus in creme solare alaturi de cupru.Ficat. Cuprul Un mineral foarte important este cuprul. Un studiu publicat de catre specialistii americani in dermatologie si efectuat pe pacienti diagnosticati cu cancer de piele a evidentiat faptul ca o doza zilnica de 200 micrograme de seleniu poate: . Aceasta observatie este cu atat mai adevarata daca luam deja un supliment multivitaminic special. Seleniu Un procent din ce in ce mai crescut de specialisti considera ca acest mineral are un important rol impotriva cancerelor. Iar daca preferam si apa minerala in locul celei de la robinet. o crema cu factor de protectie solar si seleniu va poate proteja foarte bine si va reduce semnificativ si riscul de aparitie a arsurilor solare. spcialistii considera ca majoritatea dintre noi nu trebuie sa ne suplimentam dieta cu minerale. atunci putem considera ca organismul nostru beneficiaza de o gama foarte diversifica de minerale.Reduce mortalitatea datorata cancerului de piele cu 50%. . sa se intinda si sa revina la forma anterioara. Organismul uman contine in mod natural cupru. . el poate sa protejeze pielea impotriva arsurilor solare si impotriva leziunilor induse de expunerea exagerata la ultraviolete. 16 .

cele mai bogate surse de zinc alimentar sunt: nuci. mustar. consumul unor cantitati suplimentare nu este recomandat. capsunile. zincul poate regla productia de sebum a pielii si poate fi foarte eficient in controlul leziunilor acneice si stimularea vindecarii lor. dar si de specia vegetala consumata. implicit si al pielii. . piper negru. . Cele mai bune surse alimentare de siliciu par a fi legumele: pastai verzi (mazarea.Atenueze liniile fine si ridurile superficiale. Prezenta sa in cantitati optime in organism este vitala pentru un ten si un tegument sanatos. Cand solul are cantitati adecvate de zinc. Zincul Un alt mineral foarte important pentru piele. Siliciul Siliciul este un oligomineral cu roluri foarte importante in intarirea tesuturilor conjunctive ale organismului. El are beneficii dovedite in tratamentul acneei. uneori chiar acneea in sine este un semn al deficitului de zinc la organismului. Cele mai bune surse de cupru sunt reprezentate de: stridii. Specialistii estimeaza ca necesarul zilnic de zinc este in jur de 10 mg (8 mg/zi pentru femei si 11 mg/zi pentru barbati). rubarba. este Zincul. in special cel al pasarilor de curte. .Amelioreze finetea pielii. deoarece se pot atinge niveluri toxice. dar si pentru un par frumos.Deoarece cuprul este foarte raspandit in organism iar sursele alimentare sunt variate si asigura necesarul zilnic. Administrat pe cale interna sau in preparate cu aplicare locala. carnea de miel sau oaie. mango. stridiile. Concentratia produselor naturale in zinc difera foarte mult in functie de zona si de sol. Noii nutrienti ai pielii sanatoase 17 . midiile si ficatul. insa. seminte de dovleac.Imbunatateasca stralucirea tenului. aplicarea unor produse dermatocosmetice care sa il includa in formula activa nu este grevata de aceleasi restrictii. De fapt. Deficitul de siliciu se poate manifesta prin pierderea elasticitatii pielii si prin vindecarea deficitara a unor rani sau leziuni tegumentare.Reduca leziunile induse de ultraviolete si agresiunea fotochimica. Alte surse cu un continut adecvat de zinc sunt carnea de vita. castravetii. seminte si ulei de floarea soarelui. oase si articulatii rezistente. specialistii nu incurajeaza administrarea unor suplimente minerale care sa il contina. mai ales pentru ten. cacao. de miel. nuci braziliene. fasoalea verde). Asadar. Cremele pe baza de cupru sunt foarte recomandate deoarece ele pot stimula redobandirea fermitatii tegumentului si pot reface elasticitatea pierduta in timp. Cremele pe baza de cupru sunt capabile sa: .

administrate intern sau local sa produca acest cautat efect "WOW"!. Acidul alfa lipoic are un mecanism de actiune similar vitaminei E sau C. ce se poate dovedi a fi un compus cu actiune miraculoasa impotriva imbatranirii. cu Ginko-Biloba sau L-carnitina. pentru potentarea efectului antilipofuscinic. iar noile studii realizate tin cont de acestea. Conform specialistilor. sa dea timpul inapoi! Acidul alfa-lipoic Acidul alfa lipoic este un antioxidant foarte puternic. El isi exercita actiunea in principal prin dezactivarea chimica a speciilor reactive de oxigen. El este capabil sa franeze actiunea nociva a poluantilor si substantelor toxice cu care pielea vine in contact permanent. ce deja se regasesc in numeroase creme si lotiuni pe care le folosim. Dar de ce este el oare atat de special? Specialistii afirma ca proprietatile sale incredibile rezulta din capacitatea lui de a penetra tegumentul si de faptul ca este atat hidro.dimetilaminoetanol DMAE este o alta substanta cu puternice roluri antioxidante. DMAE poate preveni si formarea lipofuscinei. care sunt diferite de vitaminele si mineralele clasice. sa ne intinereasca pielea. mai nou. oricat de mici sau de mari. DMAE . Pe langa ultraviolete. astfel incat aceasta sa fie cat mai putin influentata de radiatiile solare. Acidul hialuronic Acidul hialuronic este un compus propriu organsimului. Dimetilaminoetanolul (DMAE) este disponibil in cadrul unor creme si unguente. avand un "apetit" incredibil pentru radicalii liberi.Exista foarte multe trenduri in dermatocosmetica. cu o potenta mult mai mare comparativ cu cea a vitaminei C si E (chiar de sute de ori mai mare). si poate sa grabeasca vindecarea leziunilor. in ultima vreme se investigheaza foarte multe alte substante cu roluri nutritive pentru tegument. Ce doresc specialistii? Sa descopere noi si noi substante care. toate articulatiile. Cu alte cuvinte. In timp ce antioxidantii clasici nu au decat un tip de solubilitate. pigmentul galben- maroniu care se gaseste in petele hiperpigmentare ce apar o data cu inaintarea in varsta. specialistii au descoperit ca acesta are si un 18 . si poate fi combinat. In plus. acidul alfa lipoic poate potenta si activitatea altor vitamine si enzime. In prezent. si poate sa atenueze semnificativ leziunile induse de radicalii liberi la nivel celular si tisular. sa ne faca sa uitam de riduri si linii fine. cat si din exterior. sunt disponibile numeroase creme si unguente pe baza de acid alfa lipoic. Insa. cat si liposolubil. DMAE poate proteja celulele si de actiunile substantelor din tutun si fumul de tigara. pe care acesta il sintetizeaza cu scopul de a facilita lubrefierea articulatiilor. Astfel. contribuind in acelasi timp si la stabilizarea membranei celulare (in special versantul extern al acesteia). astfel incat procesul de regenerare celulara sa fie mult mai extins si sa se desfasoare cu o viteza mai crescuta. se misca usor si lejer. el poate influenta pielea atat din interior. In prezenta lui.

iar semnele inaintarii in varsta pot aparea mai tarziu: consumul unor cantitati crescute de apa (minim 8 pahare pe zi) pentru mentinerea unei hidratari optime.rol in mentinerea integritatii tegumentului. deoarece favorizeaza contactul strans al celulelor intre ele. ceea ce se traduce celular prin pastrarea unui nivel optim de hidratare. Specialistii sunt de parere ca pentru o piele frumoasa si sanatoasa. Insa. mult mai iritanta. In lipsa acizilor grasi esentiali pielea produce o forma foarte agresiva de sebum. deoarece se gaseste in numeroase produse pe care le consumam zilnic. Ce trebuie sa retinem! Majoritatea dintre noi asiguram pielii un nivel corespunzator de nutrienti si adesea si in proportii adecvate. cum ar fi uleiuri vegetale. Un alt avantaj la acidului hialuronic este capacitatea sa de a retine apa. pe care sa o completam prin produse dermatocosmetice de generatie cat mai noua. exista probabilitatea ca nivelul de omega 3 sa nu fie cel dorit si recomandat atat de catre nutritionisti cat si de catre alti specialisti. nutrienti cu un rol crucial in stimularea naturala a sebumului cutanat. Acizii grasi esentiali Daca tenul dumneavoastra este gras. Produsele dermatocosmetice de ultima generatie includ in prezent si acid hialuronic. uneori poate retine un volum de apa de aproximativ 1000 de ori mai mare decat propriul sau volum. care sa fie adaptate tipului pielii noastre. astfel incat tegumentul sa para tanar si sa fie cat mai catifelat. sardine. pentru ca doar astfel timpul va fi mai crutator. Acizii omega 3 sunt in cantitati optime in pestii oceanici. predispus inflamatiilor. Fie ca este vorba de o dieta echilibrata sau de suplimente nutritionale care ne ofera vitaminele si minerale de care avem nevoie. si prezinta numeroase puncte de grasime si puncte negre. efectele asupra organismului sunt doar benefice. trebuie doar sa invatam sa facem cele mai inspirate si sanatoase alegeri. si in acelasi timp favorizeaza si procesele de regenerare cutanata. Suplimentele dietetice. sanatatea organismului in ansamblu este stimulata. care sta la baza aparitiei celor mai multe dintre problemele tenului. iar tenul si pielea dumneavoastra se vor bucura si ele de efectele benefice ale acestor acizi grasi esentiali. dar si in cateva uleiuri vegetale. Desi majoritatea nu avem deficit de omega 6. poate fi un semn ca organismul este deficitar in acizi grasi esentiali. oricat de multe produse am folosi. Specialistii sugereaza ca in aceasta situatie cheia spre rezolvarea problemelor poate fi reprezentata de echilibrarea a doi dintre cei mai importanti acizi grasi esentiali: omega 3 si omega 6. produse de patiserie. Putem insa avea grija mai bine de tenul nostru. cum ar fi cele pe baza de ulei de peste pot asigura necesitatile organismului si pot balansa lipsurile. exista probleme pe care nu le vom putea rezolva ci doar ameliora: imbatranirea tenului si a pielii este una din ele. utilizarea unor produse 19 . Astfe. cereale. carne de pasare. cel mai important este sa avem o dieta adecvata. suplimente si produse cosmetice. atat in forma de creme cat si de unguente. Nu trebuie intotdeauna sa cheltuim foarte mult pe vitamine.

20 . Iar rezultatele sunt de cele mai multe ori pe termen lung. contribuie la o piele frumoasa si la o stare de sanatate generala mai buna.neagresive pentru curatarea tenului. prin proprietatile lor naturale. si ne putem bucura de ele ori de cate ori ne privim in oglinda! Exista o serie de ingrediente care. folosirea pemanenta a unei creme cu factor de protectie solar si o dieta cu multe vitamine si minerale sunt sfaturi ce ne pot fi de folos.