Tara Almasului cu Cheile Nerei la Cascadele Beusnita si Bigar

Intalnire la ora 06.30 la Baza Dealului Patriarhiei. Plecare pe traseul: Bucureşti – Pitesti –
Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orsova – Baile Herculane – Oravita – Anina - Targu Jiu -
Ramnicu Valcea – Pitesti - Bucuresti.
Ziua I : Plecare pe traseul mentionat, scurta oprire in Slatina la Cofetaria Atletu Albanez-
strada Dinu Lipatti nr.25(Unul dintre primele obiective ale călătoriei noastre în
Oltenia a fost o cofetărie, în Slatina. Nu este orice cofetărie, insă, ci
Cofetăria „Atletul albanez”. Era pe lista noastră de mai mult timp, iar
surpriza a fost pe măsura aşeptărilor. Aşa încât, ne propunem să o
transformăm în obiectiv turistic şi pentru voi, mai ales ca este înconjurată
de frumoase clădiri de început de secol XX.
Cofetăria „Atletul albanez” se află pe Strada Dinu Lipatti, la numărul 25, în
zona veche a oraşului, unde vă recomandăm să ajungeţi pe jos, pentru a vă
bucura de micile bijuterii arhitecturale de pe străduţele şerpuitoare, în
pantă. Nu vă aşteptaţi să găsiţi o cofetărie în toată regula, ci una care
păstrează aerul interbelic, dar şi gusturile de odinioară) pentru a servi
braga, oprire in Craiova unde se viziteaza: Biserica Madona Dudu cu
Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului-(Biserica Madona Dudu din
Craiova, cunoscuta mai ales sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului
din Craiova, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova,
multime de crestini calcandu-i periodic pragul, spre a participa la sfintele
slujbe, ori chiar si numai pentru a se inchina icoanei facatoare de minuni
a Maicii Domnului. Biserica se afla in imediata apropiere a Muzeului de
Istorie, aflat si el in centrul orasului.

Biserica Madona Dudu, avand drept hram Adormirea Maicii Domnului, a
fost construita intre anii 1750-1756, ea fiind mai apoi refacuta, in anul
1844, dupa daramarea ei de cutremurul din anul 1831. Pictura ce imbraca
peretii interiori ai bisericii poarta semnatura renumitului zugrav
Gheorghe Tatarescu. Biserica a fost numita astfel dupa icoana facatoare
de minuni a Maicii Domnului care - spune legenda - ar fi fost gasita intr-
un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul.
Se povesteste ca, in livada numita "Livada Gaianului", care se intindea la
Vechiul Rascruci, intretaierea celor mai importante drumuri care treceau
prin aceasta zona a Olteniei, fiind aproape de vechea piata, mergeau
pentru odihna la umbra duzilor cei mai multi dintre negustorii care
veneau sa isi vanda marfa in Craiova.) Intr-o zi, un negustor evreu, in
timp ce statea intins sub un dud, observa o lucire ca de aur printre
ramurile copacului. Urcandu-se in dud, el gaseste o icoana minunata a
Maicii Domnului. Luand-o, el a ascuns-o in podul unei case. Peste numai
cateva zile insa, cu gandul de a o vinde, evreul s-a urcat in pod ca sa o ia
si sa mearga cu ea la targ. Insa, minune! Icoana nu mai era acolo unde o
pusese el. Mult s-a mahnit evreul, gandind ca cineva i-a furat-o pe ascuns.

La scurta vreme insa, aflandu-se negustorul tot prin "Livada Gaianului", el
afla din nou minunata icoana, in acelasi dud unde o gasise si intaia oara.
Luand-o si invelind-o cu o panza, el pleca direct la targ, spre a-si indeplini

cu abside pentru strane si tinda cu stalpi de piatra inflorati cu frunze. Fiind deosebit de incapatoare. De la zidirea bisericii. din incendiu a scapat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. la Biserica Madona Dudu a functionat un ospiciu medical cu program regulat. domnitorului Caragea spune ca bolnavii de la Madona Dudu primeau odihna si hrana din veniturile bisericii. Biserica a fost construita in stil brancovenesc. icoana va fi iarasi aflata in dudul cel minunat. hotaraste sa construiasca o biserica inchinata ei. pana in anul 1913 ea fiind numita Catedrala Episcopala. intr-un alt hrisov domnesc. Pictura a fost sever avariata. intr-un hrisov din data de 18 martie 1778. Neputandu-se intari. Arhitectul care s-a ocupat cu lucrarile a fost chemat de la Viena. Cei doi boieri au inzestrat frumoasa biserica cu odoare. de catre boierul Iordache Otetelisanu. iar icoana acesteia sa o aseza in interior. Lacasul era prevazut cu trei turle: una deasupra naosului si doua deasupra pronaosului. Biserica Madona Dudu a fost si ea incendiata. anume spre a o vinde. Mai apoi. condusi de pasa Pasvanoglu de Vidin. La biserica "de la Dudu" a functionat primul "Spital de alienati mintal" din Craiova. biserica a ramas neschimbata pana astazi. spre a fi distruse. cand aceasta va fi fost deja construita pe locul unei mai vechi biserici de lemn. astfel au pierit in flacari jilturile arhieresti. Bisericile au fost printre cele mai vizate cladiri. Intre anii 1800-1801. din anul 1756. Cei care s-au ocupat cu zidirea bisericii "de la Dud" sunt Constantin Fotescu si Hagi Ion Gheorghe. Nu dupa mult timp.gandul cel dintai. O clipa de neatentie fu insa de ajuns pentru ca icoana sa se faca iarasi nevazuta. moara la Jiu si multe pravalii in Craiova. si pana astazi insa. Biserica Madona Dudu a servit drept loc de savarsire a slujbelor de catre episcopii de la Episcopia de Ramnic. mosii. Vestea cu negustorul evreu si cu icoana cea minunata s-a imprastiat rapid in intreaga zona. vreme de sase ani ea fiind rezidita si impodobita in stil baroc. Cutremurul din anul 1838 a avariat foarte mult biserica. Dupa anul 1942. chiar pe locul dudului. iar dependintele bisericii au fost arse pana la pamant. un mare boier al vremii. Astfel. vii si tigani. aceasta a trecut prin mai multe reparatii si restaurari. proprietarul acelei livezi. dintre care amintim pe cele efectuate in anii 1842. al carui medic era platit din veniturile bisericii. Din mila lui Dumnezeu. pe numele sau Chiriac Gaianu. . Prima atestare documentara a Bisericii Madona Dudu o aflam in anul 1758. In anul 1879. lucru marturisit de domnitorul Alexandru Ipsilanti. In cele cateva chilii ale bisericii s-au amenajat cabinete si camere de spital. In anul 1813. 1913 si 1942. fiind convins ca este o minune a Maicii Domnului. ea a fost daramata pana la temelie. amvonul si mai multe sfinte icoane. intregul oras va fi incendiat de catre turcii lui pasa Cara Mustafa.

functioneaza Colegiul National Gheorghe Chitu. Datorita izbucnirii Primului Razboi Mondial. din Craiova. marele istoric Nicolae Iorga spunea:"Asezamantul Madona Dudu a facut pe plan local . La biserica "de la Dudu" a functionat si prima "Scoala de cantareti" din oras. Astfel. in anul 1862.in anul 1892. cateva sute de copii din familii mai sarace putandu-si termina astfel studiile. sub indrumarea arhitectului Ion D. Mai tarziu. Biserica Sfantul Mina. pe cand era elev la Scoala de Arte si Meserii. Mobilierul si catapeteasma bisericii sunt facute din lemn de stejar masiv. ea contribuind semnificativ la popularizarea muzicii psaltice de origine bizantina in Biserica din Oltenia. Biserica Postelnicu Fir. Traianescu. Biserica a fost pictata de D. cu profil de tesatorie. Scoala de cantareti de la Biserica Madona Dudu este una dintre primele institutii de acest gen din tara. Epitropia bisericii a ridicat pe Strada Amaradia un sanatoriu modern. finisarea si impodobirea interiorului cu pictura avand loc intre anii 1938-1942. adica fostul Liceu Pedagogic. Biserica Dorobantia. lucrarile la biserica au fost sistate. de langa biserica. Despre lucrarea sociala de la Biserica Madona Dudu. in vechea cladire a sanatoriului. ci si in satele vecine. va lua fiinta si va functiona si o "Scoala pentru fete". ea a sprijinit si Scoala din satul doljean Zanoaga. sprijinita financiar de Biserica Madona Dudu. Astfel. Biserica a fost sfintita de catre mitropolitul Nifon Criveanul. a fost pentru a doua oara daramata pana la temelie. alaturi de Biserica Tatu din Bucuresti. ajutat de 11 ucenici. ridicata in anul 1842. vechea biserica de la Madona Dudu. Biserica Hagi Enis. de catre insusi Constantin Brancusi. Astazi. Tot cu ajutorul material daruit de Biserica Madona Dudu au mai fost intretinute insa si alte sase biserici din oras: Biserica Sfantul Ioan Hera. biserica a mai oferit si nenumarate burse de studiu.Tot in domeniul invatamantului. Aceasta hotarare a fost motivata de lipsa de spatiu si de nevoia tot mai crescanda de slujbe a credinciosilor din zona. Doi dintre elevii bursieri ajutati de Biserica Madona Dudu sunt Nicolae Titulescu si Constantin Brancusi.Biserica va sprijini foarte mult educatia copiilor din zona. Lucrarile sunt reluate in anul 1928. Biserica Brandusa. Norocea. nu numai in oras a sprijinit biserica pe tineri. fondurile acesteia mergand spre orfanii si vaduvele de razboi. De sprijinul Bisericii Madona Dudu a mai beneficiat si comunitatea ortodoxa de la Paris. In anul 1913.

patru se pastreaza in desene si stampe.13. Pentru uşurinţa expunerii şi poate a citirii am numerotat capitolele din conţinutul reviewului. pentru a nu fragmenta impresia covârşitoare pe care mi-au lăsat-o. Stanca pe care este fixata a fost ridicata deasupra apei o data cu constructia barajului Portile De Fier 1. restul fiind distruse. Monumentul se afla de aproape 2000 de ani. Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii. Ministerul Sanatatii si Ministerul Lucrarilor Publice.În acea zi a croazierei pe Dunăre am fost cuprinşi de emoţie şi de o adevărată euforie. la est de Porțile de Fier. In data de 22 decembrie 1949." Cele trei ministere ar fi Ministerul Invatamantului. la iesirea din Cazanele Mici. imparatul roman Traian. pentru a marca marsul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105. în apropiere de orașul Drobeta-Turnu Severin. judetul Dolj Continuam traseul catre Drobeta Turnu Severin. Am urcat la bordul navei Dierna cu câteva minute înainte de ora de plecare. Catedrala Madona Dudu Strada Madona Dudu. chiar dacă nu am insistat suficient pe fiecare obiectiv. nu departe de statuia lui Decebal. cu purtarea de grija a mitropolitului Nestor Vornicescu. 1. Figurinele si ornamentele fiind sculptate in relief. arhitectul Columnei. Zece tabule au fost daltuite in defileu.mai mult decat trei ministere la un loc. Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal. doar Tabula Traiana se mai conserva. Are o capacitate de 90 de locuri şi pe timpul vacanţei şcolare face curse cu pasageri la Cazane. Craiova. o vreme a fost ˝ poligon˝ pentru centrul de scafandri din Constanţa pentru ca acum să fie atribuită liceului de marină din Orşova. Consiliul de Ministri hotaraste desfiintarea Fundatiei "Asezamantul Maica Domnului Dudu".Obiectivul este vizibil si de pe malul romanesc). Am preferat să scriu un singur review despre croaziera făcută la Cazanele Dunării. slujba de resfintire avand loc in data de 21 noiembrie 1989. In pronaosul bisericii este inmormantat poetul Vasile Carlova. unde vom vizita: Tabula Traiana(Tabula Traiana-Podul lui Traian - prezentare si imagini Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc. Astazi. facem croaziera pe Clisura Dunarii. Croaziera. Tabula are o lungime de 4 m si 1.Este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. nr. intram pe Defileul Dunarii. între primăvara anului 103 și primăvara anului 105 [1] pe Dunărea de Jos. Nava şcoală Dierna Nava şcoală Dierna aparţine liceului tehnic cu acelaş nume din Orşova. biserica este paraclis mitropolitan. dar pe malul sarbesc. posesiile acesteia fiind confiscate de stat. iar scrisul este cioplit in piatra.75 m inaltime. Biserica Madona Dudu va fi complet restaurata. In anul 1988. Am avut noroc că am putut găsi . A fost construită în 1983 în şantierul naval Giurgiu.

la vest de râul Nera şi la est de Cazane. Dealungul Dunării se întinde panglica DN57 Orşova.1.Cazanele Mici. astfel: .Moldova Nouă spre Oraviţa. . lungă de 130 km. am rău de frică. continuând cu golful Mraconia şi până în dreptul localităţii Dubova unde se găseşte bustul regelui Decebal. astfel încât practic am fotografiat non-stop.locuri pe bănci pe partea dreaptă. Adâncimea fluviului pe alocuri este de 120m şi lăţimea sub 150m.6 km şi lăţime 150-250m şi sunt situate între dealul Ciucaru Mic (313m) şi Stirbatul Mic (626m) la sârbi. Apele Dunării bolboroseau şi parcă fierbeau ca într-un cazan. 2. croaziera pe Dunăre la Cazane este spectaculoasă şi oferă privirilor imagini de neuitat. cu siguranţă că nu am mai fi găsit locuri cu vizibilitate. Lăsând la o parte diferenţa de cost. Defileul Dunării Este cel mai mare defileu din Europa cuprins între Gura Văii unde este construită hidrocentrala şi Moldova Nouă şi are o lungime de cca 140 km. Cazane este numele vechi dat strâmtorii înainte de construcţia hidrocentralei Porţile de Fier. Localizarea pensiunilor . Până la formarea lacului de acumulare lung de 130 km. Denumiri. Pe aici s- au încumetat mulţi români să treacă Dunărea înot spre lumea liberă şi unii dintre ei au plătit cu viaţa acest curaj.3. Cazanele sunt împărţite (venind dinspre Orşova) în două sectoare de bazinetul Dubovei. Clisura Dunării este sinonim cu strâmtoarea Dunării dar cuprinde o zonă mare din Banat delimitată la sud de Dunăre.2. deh! chiar dacă nu am rău de mare sau de fluviu. 2. Cazanele sunt declarate monument natural unicat în Europa. aici erau o mulţime de cataracte periculoase care au sfărâmat şi înghiţit multe ambarcaţiuni şi trebuia o mare artă şi îndemânare să le treci. 3. În principiu sunt trei curse pe zi: la ora 9. Regiunea este locuită de români şi sârbi. În port şi pe saitul navei găsiţi două numere de telefon de la care puteţi lua informaţii şi face programarea. am întâlnit trei nume între care se face confuzie.8 km şi lăţime de 2-300m sunt situate mai departe de golful Dubovei pe sub dealul Ciucaru Mare (318m) situat vis-à-vis de dealul Stirbatul Mare (768m) de pe partea sârbească.Cazanele Mari. Oricare ar fi denumirea şi împărţirea. O cursă de 3 ore. Principalele localităţi sunt Orşova şi Moldova Nouă dar şi comune cu potenţial mare turistic din judeţele Mehedinţi şi Caras Severin. la 13 şi la 16 dar în lipsă de amatori unele din ele pot fi suspendate. Ele au o lungime de 3. 2. de la Orşova la peştera Ponicova şi retur costă 30 lei spre deosebire de cursele particularilor care cer 50-60 lei pentru o plimbare cu şalupa. În urma noastră a urcat un grup de seniori maghiari şi dacă întârziam puţin. cu o lungime de 3. în dreptul comunei Eşelniţa. viteza şalupei şi stropii de apă te fac să nu poţi fotografia tot ce ţi se pare important iar eu. 2. localizări Cu privire la denumirea porţiunii din Dunăre pe care urma să o vizităm.

Proprietarii pensiunilor pun la dispoziţie turiştilor bărci cu motor sau vâsle.Tabula Traiani. Noi am văzut-o de pe navă fotografiind-o atât la dus cât şi la întoarcere dar cei care merg pe DN57 au posibilitatea să oprească maşina şi s-o vadă de aproape. şi a fost amplasată pe drumul militar construit de romani dealungul Dunării.de unde aveam mai multe opţiuni de excursii. Accesul se poate face cu ghid din şosea în apropierea pârâului cu acelaş nume. Are o înălţime de 4m şi lăţime de 1. Este cea mai mare statuie din Europa înaltă de 55m şi lată de 25m. cel mai bogat român din exil. plimbare cu moderna ˝banană˝ sau şalupe cu însoţitor la preţuri negociabile.1 – Decebal Rex. Ea s-a păstrat destul de bine timp de 2000 de ani dar în 1968 a fost ridicată cu 30m pentru a nu fi acoperită de apele lacului de acumulare. Atracţii văzute pe traseul croazierei 4. Lucrarea care a costat 1 mil dol. localnicii au părăsit ocupaţia tradiţională pescuitul şi s-au apucat de turism. nici înotul aşa încât am preferat să ne cazăm la Drobeta Turnu Severin . 4. cu o coborâre istovitoare sau cu şalupa fără niciun efort dar fără a părăsi ambarcaţiunea. În clisura Dunării sunt şapte peşteri. Din oricare punct ai privi-o. 2008) Efigia lucrată în stâncă este copia fidelă a regelui dac de pe columna lui Traian. au pontoane şi debarcadere. Mănăstirea scufundată fusese atestată în 1454 dar a fost distrusă în timpul războaielor austro- turco-ruse apoi refăcută din nou când a rezistat până în 1968. În caz contrar este necesar însoţitor .Pestera Ponicova. Principala zonă de cazare este în golful Ogradena (denumire veche.6 km. 4. Mraconia înseamnă loc ascuns sau apă întunecată şi veţi vedea într-una din fotografii că fundalul Dunării este de culoare închisă. 4. 4.2 .4 . lucru care nu a fost posibil în croaziera noastră cu vaporaşul. istoric şi om de afaceri (d. Ca termen de comparaţie este doar cu 6 m mai mică decât statuia Libertăţii din NY şi depăşeşte cu 8m statuia lui Christos din Rio de Janeiro. Se află în masivul Ciucaru Mare şi are o lungime de 1. cea mai mare fiind peştera Ponicova. încetăţenită) unde apa nu este adâncă.Mănăstirea Mraconia a fost ridicată în anul 2000 pe locul unui punct de observaţie prin care se dirijau vasele într-un singur sens în cel mai îngust punct al Cazanelor (150m). Unii proprietari organizează şi vizitarea peşterilor Veteranu sau Ponicova. O plimbare cu o şalupă de 10 persoane în care ţi se dă şi o pelerină care te fereşte de stropii de apă costă 50-60 lei/ persoană. Din cele 10 tabule care însoţeau drumul se mai păstrează numai aceasta fixată în stâncă. mănăstirea Mraconia parcă ţâşneşte din ape. construite în majoritate cu fonduri europene nerambursabile înafară de faptul că au tot confortul necesar unui sejur reuşit. Aceasta este o şosea frumoasă presărată cu tunele. Ea a fost construită în amintirea vechii mănăstiri Mraconia acoperită de apele lacului de acumulare. a fost iniţiată şi finanţată de Iosif Constantin Drăgan.vezi impresii . Fiind sezon de vârf preţul unei camere oscila între 150-250 lei/ noapte. nu sunt curenţi mari şi turiştii pot înota fără pericol.3 .Aproape întregul traseu al Dunării pe partea românească de la Orşova spre Cazane este presărat cu vile şi pensiuni la care accesul se face pe DN57. În localităţi ca Eşelniţa sau Dubova. Pe partea sârbească care are malul mai înalt nu am văzut nicio construcţie înafara punctelor de grăniceri şi tuneluri ale şoselii. Pensiunile. În apropiere de Dubova se ridică statuia lui Decebal cioplită în stâncă. Accesul de pe şosea se face din apropierea Ogradenei Vechi din Valea Mracunei.75m. S-a lucrat la ea 10 ani din 1994-2004. Pe noi nu ne-a tentat nici plaja. Pe malul sârbesc se află o placă memorială care consfinţeşte victoria împăratului Traian asupra lui Decebal.

4. România. majoritatea ca gest reflex. in functie de solicitari. Statuia îl reprezinta pe Decebal. Austriecii au ridicat aici în 1400 o fortăreaţă pe care generalul Veterani a fortificat-o. zid care există şi azi şi care se întinde de la peşteră la marginea apei. asigurând un program flexibil… De exemplu. Calculul per persoana ii revine conducatorului de grup (1650RON : 50persoane=33RON/pers. Programul excursiei este stabilit pentru fiecare grup in parte. nava Dierna s-a întors. pentru un grup de 50 de persoane. Este cea mai înalta sculptura în piatra din Europa.Cazanele Mari .Grota Veterani . un controversat istoric amator. ultimul rege al Daciei si este sculptata într-o stânca. La întâlniri. După ce am depăşit peştera Veterani unde am văzut câteva bărci şi turişti urcând scara care-i ducea sus. în apropiere de orasul Orsova. unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri. Chipul lui Decebal. Manastirea Mraconia) si de 3 ore dus-intors pana in Cazanele Mari (cu întoarcere în dreptul peşterii Ponicova).5 . austrieci şi turci. din şosea abruptul muntelui nepermiţând coborârea. si a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinisti sa o termine. în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia).Peștera Veterani. Cazanele Mici. oamenii erau bucuroşi şi-şi făceau semn cu mâna. 0722231178 (dir. Ideea construirii acestei statui i-a apartinut omului de afaceri român Iosif Constantin Dragan. de data asta nicio fotografie nu poate exprima starea sufletească a celui care vizitează Cazanele. În timpul celor două războaie mondiale peştera a fost folosită ca adăpost pentru muniţii. Cert este că a fost folosită ca punct strategic de daci. cu o capacitate maxima de 90 locuri – 550 RON/oră 500 RON/oră – oferă grupurilor de turişti croaziere de 2 ore dus-intors pana in Cazanele Mici (Tabula Traiana. Este prima peşteră cartografiată din Europa.Chipul sculptat în stâncă al regelui dac Decebal.Golful Mraconia – Manastirea Mraconia. Accesul se face doar pe apă. de tel. Nu mi-a părut rău pentru că la nici un kilometru defileul se termina. Patasanu Petre)sau +40 252 361 415. incursiune 30 m în spectaculosul aven. El a făcut un zid înalt de 4m şi lat de 2m păzit de ostaşi. NAVA SCOALA DIERNA.Golful Dubova.Peştera Ponicova – Statuia regelui dac Decebal este o statuie înalta de 55 m. Locul realizarii sculpturii este în apropiere de orasul Orsova. Pe drum atât la dus cât şi la întoarcere am întâlnit multe şalupe lăsând în urmă o spumă de apă. se va plati 550RON/ora x 3 ore = 1650RON pentru tot grupul. pe malul stâng al Dunarii. În grotă puteau intra 250 de soldaţi şi era folosită ca refugiu în timpul atacurilor turceşti. între localitatile Eselnita si Dubova. Cum să nu- ţi arăţi bucuria că ai văzut locuri de o nemaipomenită frumuseţe? Am făcut peste o sută de poze. .. aflata pe malul stâncos al Dunarii. Este situată pe malul românesc al Dunării în masivul Ciucaru Mare la o înălţime de 70m deasupra apei având o lungime de 173m şi lăţime de 40m. pentru exemplul considerat).care să cunoască galeriile şi turistului îi trebuie echipament adecvat. Se pare că a fost locuită de acum 4000 de ani şi era folosită de daci ca sanctuar al lui Zamolxes. care vor sa admire Cazanele Mari. romani. În luna aprilie pe versantul abrupt şi însorit al Ciucarului Mare cresc lalele galbene ( tulipe hungaris) care ţes un covor de toată frumuseţea. duble sau triple dar dacă se spune că o fotografie face cât o sută de cuvinte. bărci şi câteva vase elegante de croazieră care poate făceau o cursă pe întreaga Dunăre navigabilă. În peşteră s-au găsit oase fosilizate de ursus spaeleus şi ale hienei de peşteră. Acestea sunt poveşti ca şi cele despre comorile pe care le-ar ascunde peştera. În peşteră este o fântână cu apă potabilă construită de prizonierii turci. Rezervarea se face la nr.

mergând prin chei câţiva kilometri de la ieşirea din Eftimie Murgu. în afara comunei. fie începi cu Moara din Ţarină. caldura si vipere.iar dacă vrei să le bifezi pe fiecare din cele 22. ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înaltimi. de explozia unui obuz. trecem prin satul Eftimie Murgu mergem pe cursul apei spre Tinutul Morilor de Apa-Morile sunt împrăştiate pe parcursul a circa trei kilometri. și în memoria celor căzuți în război. Mănăstirea. Cerna și Orșova în 1916.străbătând comuna Eftimie Murgu şi continuându-se apoi în chei. În 1935 a fost construit drumul de 1.de la Moara de la Tunel. drept urmare în anul 1945. Acum. Tinerii plecaţi la şcoală la Timişoara sau Reşiţa. În incinta mănăstirii funcționează și Muzeul memorial Pamfil Șeicaru. în final. Apoi a izbucnit al II-lea război mondial.Coordonate GPS= 44. porneşti fie din amonte. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tona de dinamita. perioadă în care Șeicaru era directorul ziarului Curentul și deputat în Parlamentul României. care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent in I. puţinii rămaşi în zonă îşi duc traiul bazându-se pe propria gospodărie. iar chiliile călugărițelor în camere de cazare. Au scăpat cu viața. Război Mondial. după numele mamei ctitorului său.Localitatea se numea chiar Rudăria până în 1970. Ana este așezată în defileul Dunării. . numit Drumul Eroilor.născut în părţile locului. până pe Dealul Moșului. drum străjuit de 7 troițe și bănci din lemn. pe animale şi pe ce creşte în grădină. Executarea acestei lucrari s-a desfasurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea. a refuzat sfințirea mănăstirii. meseria de bază prin părţile locului. care se luptă să supravieţuiască decăderii economiei din fostele oraşe miniere. rezervă-ţi câteva ceasuri. în semn de mulțumire lui Dumnezeu. apoi vizitam Manastirea . Pe pontonul din golful Mraconia unde se afla cea mai mare sculptura în piatra din Europa se poate ajunge doar cu barca. pe coama Dealului Moșului. peste un milion de dolari. În toamna anului 1916. A fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru. chiar pe Dealul Moșului. Cazare si cina la hotel/pensiune in Herculane. Rudarii erau numiţi minerii de aici. Ziua II : Dupa micul dejun plecam catre Cheile Rudariei-. Episcopul de atunci al Banatului.39762 E. În anul 1990 a fost sfințită mănăstirea de vicarul Mitropoliei Olteniei. alături de camaradul său.când a fost rebotezată după numele revoluţionarului paşoptist.71172 N si 22.5 km. în amintirea regimentelor care au participat la luptele de la Alion. Le vezi pe ambele părţi ale albiei. o mănăstire.pe care o găseşti în localitate. clădirea a fost transformată în restaurant și discotecă.Sfanta Ana” din Orsova situata pe colinele Orsovei-Mănăstirea Sf. iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc. Mănăstirea a fost construită între anii 1936-39. nu se mai întorc…nu ar avea din ce să-şi asigure un trai prea decent în săracele sate. poartă hramul Sfânta Ana. s-a schimbat și regimului politic. înainte de închiderea ocnelor şi de moartea lentă şi dureroasă a singurei industrii profitabile ale Banatului.realizarea ei costându-l pe Dragan. odată cu venirea comuniștilor. Ca să bifezi toate morile. pe motiv că s-a construit fără acordul episcopiei și nu a fost sfințit locul de amplasare a mănăstirii. și un atelier de croitorie.. a fost acoperit cu pământ.

directorul şcolii din Prigor. luând schima mare. Prin . judeţul Vâlcea. de pe Valea Almăjului. Prigor. în 6 august 1996. Această iniţiativă aparţine domnului plutonier adjutant Luca Zăvoianu. jud. Munte Athos. actualmente Mitropolitul Ardealului. paraclisul. care a donat terenul necesar. au administrat schitul. fără nici o pretenţie bănească. În toamna anului 1996 a început construcţia mănăstirii şi fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii. Voievod Ştefan cel Mare. Construcţia acestei case a constituit nucleul care a dat naştere mai târziu bisericii şi satului Putna. În arhiva Mănăstirii Frăsinei. unde s-a nevoit timp de 18 ani. care i s-a arătat printr-o vedenie. cuviosul părinte Pahomie a săvârşit minuni. Printre acestea se aminteşte una în care a vindecat două surori mute ale unui boier din zonă. Mănăstirea a primit donaţie din partea profesorului Pavel Panduru. însoţit de şapte ucenici. Prin puterea rugăciunii şi ajutor de la Dumnezeu. sat Putna. un credincios din zona Almăjului a intrat în cinul monahal al Mănăstirii Putna (Moldova). este menţionat faptul că părintele Pahomie. Spre sfârşitul vieţii acest cuvios părinte. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar şi material al credincioşilor. pe nume Pahomie. acesta i-a construit o casă unde se întălnea cu credincioşii pentru a-i spovedi şi a le acorda asistenţă duhovnicească. 200 de m2 de grădină. a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a vieţuit în peşterile din hotarul satului Putna.apoi vizitam Manastirea Almaj Putna Hram: „Schimbarea la faţă” (6 august) Adresa: Com.Caraş-Severin Numărul de vieţuitori: 4 (viaţă de obşte) Acces rutier: D. Viaţa călugărească propriu-zisă a început în luna martie a anului 1997.N. Paşti). 57 B Oraviţa – Bozovici – Iablaniţa Acces feroviar: Iablaniţa Posibilităţi de cazare: 20 persoane Stareţ: Protosinghel Andrei Radu Telefon: 0355408891. Laurenţiu Streza. din părţile Almăjului (stabilit în Caransebeş). Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă de Preasfinţitul Dr. ctitoria Sf. 0722467250 Istoria acestui loc vorbeşte că în secolul al XVII-lea. într-un Liturghier cu slove chirilice. numit mai târziu stareţ. de a veni în sprijinul Bisericii şi a credincioşilor aflaţi pe meleagurile sale natale (Biserica Ortodoxă era prigonită de stăpânirea străină). După un timp petrecut în acest lăcaş a plecat în Grecia. Drept mulţumire. pe Sf. Episcopul Caransebeşului. trapeza şi bucătăria. Aşa a venit iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna. Pe acest teren se află un izvor la care se face procesiune în fiecare an la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” (prima vineri după Sf. locul fiind marcat şi astăzi printr-un paraclis. fiu al satului. fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna şi domnul proiectant Popovici Ioan. împreună cu alţi călugări. când ieromonahul Sava Gana. a primit poruncă de la Maica Domnului.

femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că. în prezent rămânând doar 4 vieţuitori. se varsă în râul Miniş formând Cascada Bigăr. Înduplecată de suferinţa fetei. este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. iar fata s-a stins odată cu el. pe un teren aflat în apropierea schitului. doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată. dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume. vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei. De la Anina la Bozovici prin Cheile Minişului este unul dintre traseele turistice cele mai reprezentative pentru spațiul central bănățean. Într-o noapte. în Tărâmul Regăsirii Dorului. Poate că modernizarea şoselei care străbate cheile în cea mai mare parte a diminuat din sălbăticia . Acesta străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei şi după o distanţă de circa 200 metri. a cărui apă este de o puritate rară. pe DN 57B. Izbucul Bigăr. altfel va muri. a paraclisului de iarnă şi a unui sector agro-zootehnic. singurul loc în care iubirea lor se putea împlini. Acest monument al naturii are o înălţime de aproximativ 7-8 metri şi aspectul unui con acoperit integral din muchi. În martie 1997 au fost 4 vieţuitori. Aflată în Parcul Naţional Cheile Nerei — Beuşniţa. Femeia a băut apă.osteneala lor şi contribuţia oamenilor de bună credinţă s-a realizat construcţia unui paraclis de vară. precizând că dacă urmaşul va fi fată. scrie bm.Izbucul si Cascada Bigar-V-aţi întrebat vreodată cum arată cea mai frumoasă cascadă din lume dar în minte vă tot apărea imaginea celebrei Niagara? Ei bine din 2013 site-ul american “The World Geography” a plasat pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume nimeni alta decât cascada Bigăr situată chiar pe paralela de 45 de grade care străbate România.30 plecare ( o incursiune in istorie facuta pe prima cale ferată montană de pe teritoriul României). vom face o plimbare spectaculoasa cu trenul ( gen Mocanita ) intre Anina si Oravita ora 13. a corpului de chilii. Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş.Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei. în Valea Minişului. localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. De atunci. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul la rang de mănăstire cu hramul „Schimbarea la faţă a Mântuitorului Iisus Hristos”. spre a-şi pecetlui dragostea. trăia o familie de ţărani. Plecam pe Valea Minisului. strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume. Potrivit legendei. acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească. iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă. îndrăgostiţii. a cărei durere era lipsa unui urmaş. dar şi pentru a avea parte de iubirea veşnică. la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici. care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr. Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi. din judeţul Caraş-Severin. apoi în anii 1999-2000 au ajuns la un număr de 12 vieţuitori. În Banat. pe meleagurile Văii Almăjului. vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr. Stareţul mănăstirii este protosinghelul Andrei Radu..

11:15. persoane cu handicap. pentru călătoriile individuale sau grupuri mici. când se încheagă două colonii principale (Steierdorf şi Anina) ce se vor uni mai târziu în Steierdorf-Anina. Aşezarea se dezvoltă după 1790. în urma unei investiţii majore pentru acele vremuri se construieşte termocentrala pe șisturi bituminoase de la Crivina. CFR Călători informează că pentru călătoria de la ORAVIŢA la ANINA şi retur. Biletul de weekend. calea ferată Oraviţa-Anina şi alte numeroase căi ferate forestiere.) Reducerile și facilitățile acordate prin acte normative (elevi şi studenţi. inclusiv cu locuri rezervate. 13:30. reducerile la procurarea cu anticipaţie a legitimaţiilor de călătorie. Minigrup 2-5. etc. stație sau agenție de voiaj CFR. Orice unitate de vânzare din țară. În ultimul deceniu al regimului comunist. la cumpărarea online se acordă o reducere suplimentară de 5% care se cumulează cu orice alt discount (de exemplu.etc. reduceri pentru grupuri organizate de cel putin 20 de persoane. un mic orăşel de munte. călătoria poate fi planificată până cu două luni înainte. Localitatea se naşte la sfârşitul veacului al XVIII-lea. cu însemnat trecut industrial. Pentru grupurile organizate de cel puțin 30 persoane. persoane persecutate din motive politice şi etnice. Se construiesc drumurile Oraviţa-Steierdorf-Anina şi Steierdorf-Anina-Bozovici. există de acum posibilitatea de a cumpăra și ONLINE biletele de tren. revoluţionari. cu anticipație de 30 de zile.Anina) și Reduceri pentru grupuri (despre reducerile de grup). ca urmare a descoperirii şi valorificării resurselor de huilă. Se pleacă pe traseu din Anina. cu peisaje fabuloase. la care se aplică: Ofertele comerciale și reducerile aferente (Bilet dus-întors. .locurilor. 14 tuneluri. pune în vânzare bilete pentru această rută. 13:05 R 9694 Anina pl. cărbunari şi tăietori de lemne pentru uzinele de la Oraviţa. tăieturi în munte peste două treimi din întregul traseu (21 de kilometri). 10 viaducte. Anina sos.). a sporit pitorescul regiunii şi a facilitat accesul turiștilor către frumusețile Munţilor Banatului.Anina (despre Oravita. cu reducerea aferentă biletului dus-întors).În plus.a. 15:20 Se pot cumpăra bilete. Este cea mai veche și cea mai spectaculoasă cale ferată montană din Sud-Estul Europei. Rezultă astfel un veritabil centru minier în mijlocul pădurilor. sunt amenajate acumulările Buhui şi Mărghitaş pe Valea Buhuiului ş. însă în acelaşi timp. Cartea VSD. Uriașa uzină va fi considerată însă în scurt timp un eşec şi dezafectată ulterior. Trenurile au în componență două vagoane (trei în sezonul estival) și circulă în fiecare zi după următorul program: R 9695 Oraviţa pl. după 1990. când în mijlocul codrilor adânci se stabilesc primii colonişti austrieci. pensionari. în continuă dezvoltare şi extindere. Oraviţa sos. Detalii sunt disponibile și pe Tarif unic pe sectia Oravita. veterani de război. iar reducerile pot ajunge si până la 35% (pentru grupuri mari de peste 45 de persoane) acest lucru fiind o bună oportunitate pentru agențiile de turism.

spre Oraviţa (cu trenul) etc. exploziile subterane sau ceremonialul nocturn cu care erau îngropaţi. la monumentul dedicat minerilor pierduţi în accidentele din mină ori câteva clipe de popas pe băncile parcului din centrul oraşului.Nu trebuie omişi localnicii. Cheile Buhuiului şi mai departe în Cheile Caraşului. spre lacul Mărghitaş. se înfiinţează numeroase grupări muzicale și sunt atestate mai multe mori de apă și exploatări de aur și cărbuni. sub administraţia maghiară. poieni. Valea Minișului. o vizită la biserica romano-catolică din Steierdorf. Golumbul. localitatea rămânând numai cu potenţialul turistic deosebit. munca acestora şi riscurile la care se expuneau. Două vorbe şi despre această comună cărăşană. iar Almăjul devine o regiune de graniţă. ale lotrilor Bologa şi Adam Neamţu. Cheile Minişului se întind pe 14 km. spre Valea Ponor şi Cheile Minişului. se ridică o cazarmă şi sunt aduşi colonişti germani. La Bigăr. Găurile lui Miloi etc. inima Văii Almăjului. oferit mai ales de poziţia sa centrală în Munţii Aninei. Şi pentru că la drum e bine să avem un ghid la îndemână. ai cărei locuitori se ocupă în principal cu creşterea animalelor şi pomicultura (răchia de Almăj este recunoscută de altfel în toată ţara!). spre izbucul Caraşului. turiştii pot afla amănunte interesante despre viaţa minerilor. Cheile Minişului şi Valea Bigărului.) ţâşneşte apa mai multor izbucuri (Bigăr. Străbătute în cea mai mare parte de şoseaua Anina-Bozovici. spre peştera şi lacul Buhui. că Anina este punctul de plecare în excursii spre Cheile Gârliştei. Irma).În anul 2006 se opreşte complet şi definitiv mineritul la Anina. . Între 1872 şi 1918.a. Pereţii se înalţă până la 200-250 m înălţime deasupra apei. De la ei putem afla legendele fascinante ale voinicului Miniş şi beiului blestemat de pe Zăgrade. Intrând în vorbă cu localnicii. cheile prezintă sectorul cel mai sălbatic şi cel mai măreţ. Bigăr. astfel că toate aşezările sunt militarizate. între care: Plopa. Ogaşul Bologii). de la Cantonul Silvic Crivina până în aval de Cascada Bigăr şi sunt alcătuite din patru sectoare sălbatice. Recomandăm oricărui turist ce trece prin acest orăşel. De reţinut. localizată la confluența Minișului cu Nera. Mai jos de Cascada Bigăr cheile se sfârşesc. Are 7 m înălţime şi este protejată în cadrul Rezervaţiei Naturale Bigăr (ca de altfel întreaga vale a Bigărului). iar câţiva afluenţi şi-au tăiat înainte de vărsarea în Miniş chei în miniatură (Plopa. cheile se prezintă ca o alternanţă de gâtuituri cu pereţi verticali şi mici depresiuni cu versanţi domoli. Din 1718 se instalează ocupaţia austriacă. Gura Golumbului sau Gura Poneasca. este amenajat parcul din centrul localităţii. La Bozovici se înfiinţează Divizionul Militar Grăniceresc din Almăj. ale jidovilor de la Tăria ş. cu pereţi înalţi şi numeroase rupturi de pantă. Atestată în scrieri din vremea regelui Matei Corvinul. iar şoseaua asfaltată duce la Bozovici. Din pereții cheilor care ascund gurile a numeroase peşteri (Ponor-Plopa. iar râul curge printr-un canion cu terase de eroziune şi marmite. când Almăjul este cotropit de turci. Bozovici devine reşedinţa unui bei începând cu mijlocul secolului al XVII-lea. am grupat toate informaţiile necesare turiştilor (despre Anina şi împrejurimi. iar căsuţele a două cătune ce ocupă bazinetele cu acelaşi nume amplifică pitorescul cheilor (Valea Minişului şi Poneasca). Două cascade încântătoare (Valea Minişului şi Bigăr) şi o acumulare (Gura Golumbului) impresionează turiştii. Cascada Bigăr (Coronini) este marcată printr-un indicator şi se găseşte exact la vărsarea râului Bigăr în Miniş. case şi petice cultivate.

În avale sau în amonte. un moşneag îşi păzea turma de capre pe malul lacului şi un străin i-a stârnit isteţimea cu un rămăşag. moşneagul. foarte multe modificări în timp. toate rânduite din perspectivă geografico-turistică. Inaugurat în anul 1817. aceasta doar pentru a ocoli vreun versant neprimitor ori pentru a tăia vreo buclă alungită a firului de apă. de pe drumul Cărbunari-Şopotul Nou. numeroase informaţii şi explicaţii cu caracter practic. de la punctul numit La Logor. este primul teatru zidit din România şi totodată un simbol al vocaţiei şi al dragostei pentru artă şi cultură a locuitorilor acestor meleaguri bănăţene. ba pe o stâncă mare. "originalul" cu farmecul de altădată se poate vedea în Banatul Montan-construit la 1816. Prima parte a potecii. în coborâre pe cursul apei. Cei care vor să ştie cum arăta "Burgtheater" din Viena.Pentru un tur obişnuit al cheilor ar fi nevoie de două zile. îi spune că va face precum i s-a cerut. ediţia a doua. adică nişte mici văi calcaroase frământate de apele şiroinde. Porţiuni din traseul total pot fi parcurse şi pe potecile ce vin spre Nera de peste înălţimile stâncoase. vizitarea Teatrului Mihai Eminescu. astăzi. poţi sări peste această zonă şi să vii din sud. din 1890. Pasul bate pe aici ore bune. înainte de a se transforma în torente. dinainte de Sasca Română (în vest). pentru ca uneori să se abată de la răcoarea apei şi să intre mai adânc în pădure. de la Şopot şi până la Lacul Dracului. Cazare si cina la hotel in Oravita. Dar când au început să sfârâie pe foc. Tăria. Sosire in Oravita. Dacă vrei să scurtezi traseul şi să faci turul cheilor într-o singură zi. Eu am ales circuitul obişnuit. De ciudă ce i-a fost. Marcajul roşu-alb ţine poteca principală lungă de lângă Cheile Nerei. numai la Oraviţa o pot face. demult. Moşneagul a înfipt un băţ în trupul peştelui. despre care pe bună dreptate se spune că este de o frumuseţe ireală. cu mintea ascuţită. fără să renunţi la cele mai frumoase peisaje. Ziua III: Mic dejun. Traseul este actualizat la nivelul anului 2014 şi este însoţit de hărţi turistice. nu rămâne tot timpul în albia râului. peştele a rămas înţepenit pe bucata de lemn. din care se prăvălesc ogaşe multe. după preferinţe şi după timpul de care turistul ţine socoteală. în două ore şi jumătate se ajunge prin Ogaşul Porcului la acelaşi Lac al Dracului. prima cladire de teatru din Romania. dacă şi străinul va frige un cap de ţap fără ca acesta din urmă să îşi arate dinţii. Cică i-ar fi spus să-i prăjească un peşte fără ca să i se îndoaie corpul.Se zice că. urmăreşte pe partea stângă şerpuirile largi ale Nerei printre vârfurile de 500-600 m. Zis şi făcut. de peste culme. cel mai complet şi unicul ghid turistic veritabil (până la proba contrarie) al acestei arii protejate. însă pe capul ţapului a apărut un rânjet. vorbind de mersul pe jos. iar străinul a legat capul ţapului cu o funie din tei. Aici Mihai Emineascu a fost sufleur. De aici. cheile sunt la fel de spectaculoase. ci se mai opinteşte ba pe o culme rotunjită. ale cărui clădire şi arhitectură imită la scară mai redusă vechea clădire din Viena. Cum teatrul vienez a suferit. iar direcţia poate fi schimbată oricând. Drumeagul acesta.Strada Mihai Eminescu 18.Poneasca. . Bozăvici şi Valea Almăjului) în traseul 7 din Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. deplasarea cu masina in Parcul National Cheile Nerei. puţin umblat de turişti. întinse între primele păşuni de lângă satul Şopotul Nou (la est) şi zona numită "La Tunele". vizitând Teatrul Vechi "Mihai Eminescu".

acolo unde se întâlnesc apa din ochiul turcului – adică. laşi în urmă oraşul Oraviţa. apoi Socolari şi în final Potoc. din marginea lacului. Acestea se mai văd şi azi şi scurtează distanţa dintre Bei şi Sacsa cu peste 20 de km.Pentru a ajunge în valea Beiului. vin apele cascadei Beuşniţa. oraş aşezat pe Valea Mare. din vreme în vreme. după care paşii sau maşina te duc spre satele Ilidia. Pentru a ajunge la moară. o culoare albăstruie şi. apuci pe un drum de asfalt până la Ciclova Română.pana la Pastravarie (10 Km) apoi vom face o drumetie pana la Lacul Ochiul Beiului si la Cascada Beusnita. Nu se ajunge chiar uşor la Ochiul Beiului. Apele lui clare. cică apele fără fund înghit pe oricine cutează a le tulbura undele. a izvorât lacul ce-i poartă astăzi numele. 1Km dus . nu sunt altceva decât voalul de mireasă al păstoriţei care au plecat să se întâlnească în nemurire cu lacrimile beiului. iar peste cealaltă parte copacii îşi scutură. Spumoase şi cu zgomot.şi-a înfipt hangerul în inimă. temperatura apei ajunge şi la 10 grade peste zero. dar bun. De fapt. cu maşina pe un drum forestier. acestea se aruncă la vale şi parcă ar vrea să înconjoare lacul Beiului. la Ochiul Beiului se strâng. Beiul venea deseori s-o întâlnească. O parte din ochiul de apă stă sub stânca ruptă. lacrimile Beiului plâng moartea păstoriţei Legenda spune că un bei foarte bogat a fost la vânătoare prin aceste meleaguri. a hotărât să-i despartă. Lacul aflat între arbori falnici. pietrele ascuţite şi crengile uitate de vreme pe fundul lacului. lucru curios.intors). Dar.4 grade. sau pe picioare. sătenii din Sasca au săpat cu târnăcopul patru tunele în piatra muntelui. Pe apa răului Bei. după care beiul. în realitate. care s-a dovedit a fi chiar Dracul. se împreunează şi pornesc parcă bucuroase la vale. În grabă a trimis un călău să omoare fata ce îi sucise minţile fiului său. Mai mult chiar. De sute de ani.străinul. Se spune că în noaptea de Sânziene. lasă să se vadă bancurile negre de peşti. cu adâncimea de aproximativ 12 m. apărut ca urmare a prăbuşirii unui tavan de peşteră. Dar şi-a găsit iubita înjunghiata în locul unde acum este cascada. părăsind Cetatea Terezia ridicata de către turci. locuitorii din satul Potoc au construit mori pe apă în care îşi măcinau porumbul şi grânele. în lac se află un izvor. are diametrul de circa 20 de metri şi adâncimea de aproape 8 metri – dar apele au o transparenţă aparte. Cele două cursuri de apă se întâlnesc la câţiva metri de malul lacului. a pierdut un ochi. DE aici. Din lacrimile lui s-a format izvorul care îi poarta numele. Din locul în care a căzut acesta. Cum a aflat tatăl beiului de dragostea dintre cei doi. mergi înspre lac. iar iarna. Lacul Bei şi undele pline de spune ale Beuşniţei. se-mbăiază şi dansează ielele pădurii.cascada pornită din voalul de mireasă neîmplinită al frumoasei ciobăniţe din preajma Potocului şi Socolariului. un izbuc. cetate ale cărei ruine se mai văd şi azi pe Dealul Cetăţii. O parte din drum a fost refăcută acum cinci ani şi pamblica de asfalt te duce până la 5 km de locul tainic. nu îngheaţă niciodată. ÎN apărarea fetei a sărit chiar Beiul îndrăgostit. frunzele. Legenda spune că de fapt. a văzut o frumoasă fată din satul Potoc ce îşi păştea oile. S-a luptat beiul din toate puterile cu ostaşii iar în luptă. apa are în jur de 3. Ajuns în Poiana Florii. Ele sfârşesc jocul din noaptea sfânta înainte de ultimul cântat al cocoşilor. a sărit în lac şi nu s-a mai arătat vreodată. De atunci.care împrospătează mereu apele lacului şi face ca apa lui sa aibă o temperatură egala şi vara şi iarna. Frumuseţea ei l-a făcut să se oprească şi pe loc s-a îndrăgostit foc de ea. apele spumoase ale cascadei. vara. Din deal. din ograda pădurarului . Lacul Dracului este unicul lac carstic din România. tot traseul este plin de locuri ce-ţi taie răsuflarea cu frumuseţea lor. Ochiul Beiului a vărsat multe lacrimi.cea mai frumoasa cascada din tara ( de mers pe jos aprox.

Privit din partea opusă. Dumnezeu i-ar fi construit podul care să-i uşureze trecerea. fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin. însă. traversând Valea Pragului. de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse. supuse eroziunii şi vremurilor. Necuratul însuşi. ascultându-le ruga. de aici vom merge in comuna Ponoarele pentru a vedea . El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 de metri lungime. Pe copaci şi prin pădure. Aghiuţă. nu glumă. Apoi şi-a continuat drumul. buruieni şi plante de leac crescute din… lacrimile beiului. iar programarea trebuie făcută din timp la Ocolul Silvic din Sasca Montană sau la Direcţia Silvică Caraş Severin. agăţându-se cu ghearele de un deal şi formând astfel cele două câmpii denumite astăzi Afrodita şi Cleopatra. se arată pe site-ul oficial al Primăriei Ponoare. fiind format din calcare. dacă o rugați frumos. acum. Legendele podului Există mai multe legende legate de acest pod natural. iar nicio vietate nu trăieşte în lacul de lânga ea.Podul lui Dumnezeu din comuna mehedinţeană Ponoare este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa. între Sânziene şi Sfânta Mărie Mare. vă întâmpină Pepi și Florica. acela ca apele să fie înghiţite şi să nu permită niciunei vietăţi să trăiască. pentru a putea scăpa. El veghează asupra oamenilor care vizitează locul. dar mai sunt posibilităţi la cort. a lovit tavanul peşterii. printr-o mişcare arcuită a mâinii. Tot acolo este amenajat un spațiu de campare contra-cost. Mai înspre lac. a scăpat prin a doua ieşire a peşterii. „Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii. sunt marcate traseele turistice. însă. Florica. Atunci. pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului“. acuzat de furt şi alungat de săteni. de puterea amăgitoare a celor şapte iele. familie de pădurari și păstrăvazi cu tradiție. Podul se impune ca un arc uriaş. se află în centrul localităţii mehedinţene Ponoare. Jos în vale.. Însă oamenii l-au rugat într-o zi pe Dumnezeu să îi scape de diavol. unde a fost. Astfel de poduri naturale mai există în SUA şi în Franţa. Nicodim nu a fugit. O altă variantă a poveştii spune că Sfântul Nicodim căuta cascada ce i s-a arătat în vis şi deasupra căreia voia să construiască o mânăstire. ocupându-se liniştit de răutăţile sale. urmându-şi destinul şi . la cantonul silvic. iar acesta. în jur de 30 de locuri pe o serie. Se spune că în peştera Ponoare locuia Aghiuţă. 13 metri înălţime. De aici puteți cumpăra cu numai 18 lei păstrăv viu pe care. Apa este. În drumul său a oprit la Ponoare. Potoc sau Socolari. ca urmare a surpării tavanului unei peşteri. Localnicii leagă dispariţia celor plecaţi şi pierduţi prin pădurea virgină. dar cel din România este singurul circulat. împietrit. la păstrăvărie.Podul lui Dumnezeu’’( Monument al Naturii). sunt pregătite cele câteva spaţii de cazare. vi-l curăță în câteva secunde cu o dexteritate demnă de invidiat. La intoarcere putem incerca un picnic la pastravarie cu pastrav la gratar si salata. cum i se mai spune. care o revarsă la ploile puternice. înghiţită de peşteră. De fapt.de la cantonul silvic Bei. în fânul din podurile sălaşelor sau la localnicii din Sasca. fără a mai putea să-şi reia reşedinţa. Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural. pepi a fost și ghidul nostru care ne-a purtat pașii spre lac și cascade și căruia îi mulțumim cu plecăciune. dinspre Valea Turcului. fără a lăsa în urmă lui un blestem. Plecam prin Cheile Cernei pe un traseu frumos catre Baia de Arama. SE mai spune că zona este bântuită de vrăjitoarele ce vin la cules de plante cu puteri miraculoase. prăbuşindu-l peste intrare. Nu sunt multe. Mehedinţi. 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere. O altă posibilitate de cazare ar fi la o pensiune din Sasca Română unde un sejur complet se apropie de 100 de lei de persoană pe zi. priceput.

apa intră în cavitatea subterană a unei peşteri brusc şi dă impresia că e înghiţită de pământ. pământul o înghite. profesor de limba română. Înainte de a pleca. iar la un moment dat. actualmente un simbol creştin al Olteniei. erou de basm. Sătenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de el şi astfel. pe care o prăbuşeşte. lăsând în urma sa cheile de pe valea Cernei. unde a găsit un loc prielnic pentru construirea unei mânăstiri. Cuviosul Nicodim a venit aici la Ponoarele. „După ce a ctitorit mânăstirea Vodiţa. Rămasă fără unul dintre cele cinci capete. cuviosul a plecat la Tismana. unde a dorit să facă o mânăstire. Dumnezeu a lovit tavanul peşterii. iar acesta i-a ajutat şi a vrut să-l alunge pe Drac. dar nu a existat niciodată un accident grav în urma căderilor. Dumnezeu a apăsat cu mâna tavanul peşterii să-l prindă pe Drac. au trecut peste el şoferi. Dracul e drac şi s-a strecurat prin peşteră şi a ieşit prin partea cealaltă a peşterii. Ziua IV: Mic dejun. acesta încercându-şi paloşul pe o stâncă. l-au bătut şi au arătat oamenilor că el era un hoţ”. este locul unde l-au prins pe Nicodim. protopop al Protoieriei Baia de Aramă. ne spune preotul Vasile Ganţu. si parcul in care se afla operele marelui nostru sculptor – Constantin Brancusi – Poarta Sarutului. când la Ponoarele se punea piatra de temelie a unei biserici pe cer a apărut un curcubeu. O altă legendă spune că în Peştera Ponoare locuia Dracu. actualmente pensionar din Ponoare.construind Mânăstirea Tismana. Se mai spune şi că Podul ar fi fost construit de însuşi Hercule. El făcea numai rele oamenilor din zonă. să fie fără peşti şi să o înghită pământul. cea mai frumoasă dintre ele este cea care vorbeşte despre formarea podului prin intervenţia puterii divine. sau de Iovan Iorgovan. Supărat că a fost alungat de aici din zonă a zgârâiat toate pietrele din partea cealaltă a versantului şi a format două câmpuri de lapiezuri: Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei”. astfel formând Podul lui Dumnezeu. Aceste lucruri s-au şi întâmplat. De-a lungul timpului. dar şi localnici au interpretat asta ca pe un semn de la Dumnezeu. ne-a povestit Dumitru Borloveanu (foto). Din acel moment. pentru ca să întărească mai mult argumentele. Şi atunci socotind că este o zonă destul de neprielnică agriculturii şi pământul pe care îl au vor trebui să-l dea. continuam deplasarea in comuna Polovragi. pentru a putea prinde Hidra. . Podul s-a format prin prăbuşirea peretului superior al peşterii. Plecare spre Ramnicu Valcea sau Trans Alpina. „Despre Podul lui Dumnezeu există foarte multe legende. Hidra fuge prin munte. Se pare că Dumnezeu îi protejează pe cei care trec podul care îi poartă numele. unii dintre localnici se spune că ar fi pus în traista cuviosului o găină tăiată şi un briceag. apoi intrare in Targu Jiu unde vedem Coloana Infinitului. – intrarile la obiectivele turistice. Astfel oamenii s-au rugat lui Dumnezeu. exact la 600 de ani de la moartea Sfântului Nicodim. acesta prăbuşindu-se peste gura ei. Malefica Hidra fuge de Iovan. Astăzi este un loc la ieşire din Baia de Aramă numit Valea Găinii. Plecare spre Cheile Sohodolului. Se pare că oamenii au fost cei care au fost împotriva acestui proiect deoarece se gândeau ei că Nicodim în momentul în care va ctitori la Ponoare o mânăstire vor pierde o parte din pământurile lor. ei nu au primit cu bucurie această veste că s-ar face o mânăstire la Ponoare. în ea nu trăieşte nicio vietate. A coborât pe pământ şi Dracul a intrat în peşteră. sperând că va ajunge la izvoarele termale ce-i pot reda puterile. Ca o minune însă. În momentul în care s-a hotărât să plece. el a blestemat apa de la Ponoarele: să se zbuciume. pentru că pe cursul ei s-au construit opt mori. unde vom vizita Manastirea Polovragi si pestera Polovragi. biciclişti şi motociclişti. Ca la orice întuneric şi acolo stătea Dracul. Masa Tacerii. Preoţii. formând podul.

biletul de tren Oravita – Anina 10 lei/pers. SE MERGE CU MASINA PANA LA PASTRAVARIE -10 km dus-intors Plimbări cu șalupa cu catamaranul . ..croaziera cu barci cu motor pe Clisura Dunarii 30 Lei/pers.

Vă...în Defileul Dunării + cazare în Golful comunei Dubova căsuțele Alexia lângă Dunăre rezervari la nr de tel. 0746491670.. așteptam pentru rezervări. "Multumim! Marian Dincea . sau 0754725698.