Proiect practică

Nu prezintă rezistenţă la închidere şi de aceea nu se mulţumeşte cu o singură soluţie. media ei în cei patru ani de liceu fiind de 9. fiind întotdeauna prezentă din punct de vedere perceptiv. Înregistrează un randament școlar de nivel superior.A. În ceea ce privește activitățile extrașcolare. Nici matematica nu îi displace. Identificarea nevoii de consiliere M. 3. Date anamnestice: Datele despre elev au fost culese în urma anamnezei realizate cu ajutorul dirigentului și a beneficiarului. Vârsta: 18 ani Clasa: a XII-a Școala: Liceul teoretic Vasile Alecsandri. este în clasa a XII-a la un liceu cu profil uman. dar nu este preferata ei. Dacă e să ne referim la rezultatele școlare. Părinții ei consideră că a fi profesor nu mai prezintă aceeași importanță ca în trecut și nici nu îi oferă posibilitatea unei stabilități financiare (salariile sunt mult prea mici). Mădălina are un grup de prieteni restrâns cu . unde a luat și câteva premii.70. în special copiii și tocmai de aceea este voluntar la un centru pentru copii. Iași 2. Este o persoană cu dechidere la experienţă “openness”. este o fire sociabilă. Din relatările dirigintelui.Studiu de caz 1. este o fire tolerantă. și nu la F. căreia îi place să vorbească mult. nu se constată probleme majore. Aptitudinile verbale se manifestă prin pasiunea de a citi și de a compune. ar fi potrivită pentru o carieră didactică deoarece are capacități bune de exprimare și expunere a celor învățate.Întotdeuna.E. a apelat la consilierul școlar pentru că își dorește să identifice argumentele necesare pentru a îi convinge pe părinții ei că ocupația de învățător i se potrivește mult mai bine. a avut o pasiune pentru Limba și Literatura Română și tocmai de aceea a participat la diverse concursuri. Date despre beneficiar Nume: M. M. De asemenea. ci bolile care apar în mod obișnuit la copii și adolescenți.A. putem remarca că M. la școală. Aceasta își dorește foarte mult să devină învățător și tocmai de aceea ar vrea să meargă la Facultatea de Pedagogie. răbdătoare și spontană (așa este descrisă de dirigintele ei). M. Tot dirigintele precizează că M. În ceea ce privește dezvoltarea emoțională. cognitivă și socială se remarcă o evoluție normală. Din punct de vedere medical. îi place să ajute oamenii.Ea caută întotdeauna să găsească cât mai multe soluţii la o singură problemă. așa cum își doresc părinții ei.

fișe de lucru Obiective: Obiective de referință: -identificarea argumentelor necesare pentru a îi convinge pe părinți că ocupația de învățător este cea potrivită Obiective specifice: . Relaţionează bine cu prietenii. pixuri. cu ajutorul analizei SWOT Desfășurarea activității: Aș începe ședința prin explicarea rolului meu și prin sigurarea confidențialității. diplome -ancheta pe bază de interviu: dirigintele -metoda testelor (Holland. Mini-interviul va fi mai degrabă ca o conversație.explorarea corelației dintre abilități și profesii . după care aș continua cu adresarea unor întrebări (mini –interviu) prin care să aflu detaliile de care am nevoie (identificarea nevoii).să identifice avantajele și dezavantajele carierei de învățător și ale unei cariere în științe economice. tocmai . În schimb. existând adesea conflicte datorită incongruenței dintre dorințele fiecăruia cu privire la viitorul profesional al M. chestionarul Materiale didactice: foi. relațiile cu părinții nu sunt atât de armonioase. Cristina este prietena ei cea mai bună cu care discută despre orice. chestionar de Autoevaluare a Aptitudinilor) 4.să identifice propriile aptitudini și interese . Protocol de colectare a datelor: -studiul documentelor școlare: carnet elev. proiectarea ședinței de consiliere Tema activităţii: „Ce vreau și cum să susțin acest lucru!” Tipul activităţii: Consiliere individuală Durata: 100 minute / 2 ședințe Metode: conversaţia euristică.care îşi petrece o mare parte din timp. comparația. îi place să meargă la petreceri şi să îşi petreacă timpul liber cu aceştia.

Prin explicațiile oferite aș vrea să pun bazele unei relații de încredere și respect mutual. astfel încât să reușească să îi convingă că alegerea ei este cea potrivită. Pentru a identifica abilitățile și interesele aș aplica o serie de chestionare ( Chestionarul de autoevaluare a aptitudinilor. Situația de comunicare creată o poate face pe M. Modalități de evaluare a eficienței intervenției . 5. Inventarul de personalitate Holland). să nu se simtă chestionată și neînțeleasă. să își argumenteze opțiunea. profesia la care visez abilitățile și punctele tari de care cred că am nevoie pentru profesia la care visez Pentru a sublinia diferențele care există între cele două tipuri de profesii i-aș propune să realizeze o analiză de tip SWOT (avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de profesii) Ca temă pentru acasă aș apela la fișa de lucru „Ce spun alții că mi se potrivește?” – discută cu părinții tăi și află ce cred ei că ți se potrivește! Ce profesii consideră ei că ți s-ar potrivi? a) b) c) Care sunt argumentele lor? a) b) c) Care sunt diferențele între ceea ce visezi tu și ceea ce ți se sugerează? Am ales această temă pentru a o pune pe M. în situația de a comunica cu părinții ei și de a o face să înțeleagă motivele lor cu privire la alegerea facultății.pentru ca M. „Profesia la care visez” este un alt exercițiu la care aș apela pentru a identifica punctele tari și abilitățile de care are nevoie în profesiile pe care ea și le dorește. Alcătuiește o listă de profesii care crezi că ți s-ar potrivi și scrie în dreptul fiecăreia care crezi că sunt punctele tari și abilitățile de care ai nevoie pentru a o putea îndeplini cu succes.

crezi că te –ai simți în siguranță dacă data viitoare ai veni cu părinții tăi pentru a discuta împreună despre acestea? Dacă M. . se va simți pregătită să se întoarcă cu părinții ei atunci voi considera că ședințele au avut efect.Acum că am reușit să identificăm unele argumente care să îți susțină opțiunea. În cazul în care mai există unele probleme aș continua ședințele de consiliere individuală până când se va simți pregătită.