Studiu de caz

1. Date despre beneficiar
Nume: M.
Vârsta: 18 ani
Clasa: a XII-a
Școala: Liceul teoretic Vasile Alecsandri, Iași

2. Identificarea nevoii de consiliere
M. este în clasa a XII-a la un liceu cu profil uman. Aceasta își dorește foarte mult să devină
învățător și tocmai de aceea ar vrea să meargă la Facultatea de Pedagogie, și nu la F.E.A.A.
așa cum își doresc părinții ei. Părinții ei consideră că a fi profesor nu mai prezintă aceeași
importanță ca în trecut și nici nu îi oferă posibilitatea unei stabilități financiare (salariile sunt
mult prea mici). M. a apelat la consilierul școlar pentru că își dorește să identifice argumentele
necesare pentru a îi convinge pe părinții ei că ocupația de învățător i se potrivește mult mai
bine.

3. Date anamnestice:
Datele despre elev au fost culese în urma anamnezei realizate cu ajutorul dirigentului și a
beneficiarului. Din punct de vedere medical, nu se constată probleme majore, ci bolile care
apar în mod obișnuit la copii și adolescenți. În ceea ce privește dezvoltarea emoțională,
cognitivă și socială se remarcă o evoluție normală. Din relatările dirigintelui, putem remarca
că M. este o fire sociabilă, căreia îi place să vorbească mult. Aptitudinile verbale se manifestă
prin pasiunea de a citi și de a compune.Întotdeuna, la școală, a avut o pasiune pentru Limba și
Literatura Română și tocmai de aceea a participat la diverse concursuri, unde a luat și câteva
premii. Nici matematica nu îi displace, dar nu este preferata ei. Este o persoană cu dechidere
la experienţă “openness”, fiind întotdeauna prezentă din punct de vedere perceptiv.Nu
prezintă rezistenţă la închidere şi de aceea nu se mulţumeşte cu o singură soluţie.Ea caută
întotdeauna să găsească cât mai multe soluţii la o singură problemă. De asemenea, este o fire
tolerantă, răbdătoare și spontană (așa este descrisă de dirigintele ei). În ceea ce privește
activitățile extrașcolare, îi place să ajute oamenii, în special copiii și tocmai de aceea este
voluntar la un centru pentru copii. Tot dirigintele precizează că M. ar fi potrivită pentru o
carieră didactică deoarece are capacități bune de exprimare și expunere a celor învățate. Dacă
e să ne referim la rezultatele școlare, M. Înregistrează un randament școlar de nivel superior,
media ei în cei patru ani de liceu fiind de 9,70. Mădălina are un grup de prieteni restrâns cu

explorarea corelației dintre abilități și profesii . chestionar de Autoevaluare a Aptitudinilor) 4. relațiile cu părinții nu sunt atât de armonioase. existând adesea conflicte datorită incongruenței dintre dorințele fiecăruia cu privire la viitorul profesional al M. diplome -ancheta pe bază de interviu: dirigintele -metoda testelor (Holland.să identifice avantajele și dezavantajele carierei de învățător și ale unei cariere în științe economice. tocmai . comparația.care îşi petrece o mare parte din timp. Relaţionează bine cu prietenii. cu ajutorul analizei SWOT Desfășurarea activității: Aș începe ședința prin explicarea rolului meu și prin sigurarea confidențialității. fișe de lucru Obiective: Obiective de referință: -identificarea argumentelor necesare pentru a îi convinge pe părinți că ocupația de învățător este cea potrivită Obiective specifice: . după care aș continua cu adresarea unor întrebări (mini –interviu) prin care să aflu detaliile de care am nevoie (identificarea nevoii). Protocol de colectare a datelor: -studiul documentelor școlare: carnet elev. pixuri. proiectarea ședinței de consiliere Tema activităţii: „Ce vreau și cum să susțin acest lucru!” Tipul activităţii: Consiliere individuală Durata: 100 minute / 2 ședințe Metode: conversaţia euristică. Cristina este prietena ei cea mai bună cu care discută despre orice. chestionarul Materiale didactice: foi. În schimb.să identifice propriile aptitudini și interese . îi place să meargă la petreceri şi să îşi petreacă timpul liber cu aceştia. Mini-interviul va fi mai degrabă ca o conversație.

Inventarul de personalitate Holland). Pentru a identifica abilitățile și interesele aș aplica o serie de chestionare ( Chestionarul de autoevaluare a aptitudinilor. Prin explicațiile oferite aș vrea să pun bazele unei relații de încredere și respect mutual. în situația de a comunica cu părinții ei și de a o face să înțeleagă motivele lor cu privire la alegerea facultății. să își argumenteze opțiunea.pentru ca M. Situația de comunicare creată o poate face pe M. Modalități de evaluare a eficienței intervenției . profesia la care visez abilitățile și punctele tari de care cred că am nevoie pentru profesia la care visez Pentru a sublinia diferențele care există între cele două tipuri de profesii i-aș propune să realizeze o analiză de tip SWOT (avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de profesii) Ca temă pentru acasă aș apela la fișa de lucru „Ce spun alții că mi se potrivește?” – discută cu părinții tăi și află ce cred ei că ți se potrivește! Ce profesii consideră ei că ți s-ar potrivi? a) b) c) Care sunt argumentele lor? a) b) c) Care sunt diferențele între ceea ce visezi tu și ceea ce ți se sugerează? Am ales această temă pentru a o pune pe M. 5. Alcătuiește o listă de profesii care crezi că ți s-ar potrivi și scrie în dreptul fiecăreia care crezi că sunt punctele tari și abilitățile de care ai nevoie pentru a o putea îndeplini cu succes. „Profesia la care visez” este un alt exercițiu la care aș apela pentru a identifica punctele tari și abilitățile de care are nevoie în profesiile pe care ea și le dorește. astfel încât să reușească să îi convingă că alegerea ei este cea potrivită. să nu se simtă chestionată și neînțeleasă.

crezi că te –ai simți în siguranță dacă data viitoare ai veni cu părinții tăi pentru a discuta împreună despre acestea? Dacă M. În cazul în care mai există unele probleme aș continua ședințele de consiliere individuală până când se va simți pregătită.Acum că am reușit să identificăm unele argumente care să îți susțină opțiunea. . se va simți pregătită să se întoarcă cu părinții ei atunci voi considera că ședințele au avut efect.