1

25.18. Cutie de viteze cu transmisie automată în trei trepte
de viteză și marșarier

O cutie de viteze automata în trei trepte este prezentată în Fig. 25.41. Trenul
de roti dințate planetar folosește două roți dințate centrale, două seturi de pinioane
(trei în fiecare set), două seturi de pinioane cu dinți interiori (interne) și pinion
intermediar, care susține roata dințată. Dinții elicoidali sunt utilizați pe tot
parcursul. Pentru toate treptele de mers înainte, puterea intră în trenul de roți
dințate prin angrenajul cu dinți interiori de mers înainte si iasă din trenul de roți
dințate prin angrenajul cu dinți interiori ai marșarierului. Întrucât în treapta de
marșarier, puterea intră în trenul de roți dințate prin roata central marșarier și
părăsește trenul de roți dințate prin angrenajul inelar marșarier. Cu trenul de roți
dințate planetar, roțile dințate sunt in priză constantă și modificările raportului de
transmisie sunt efectuate prin menținerea, eliberarea sau rotirea anumitor părți ale
trenului de roți dințate prin intermediul unui ambreaj unidirecțional, doua
ambreaje cu lamele, o frână multidisc și o frână cu bandă.
Treapta întâi se compune atât din setul de roți dințate pentru mers înainte cât
și din setul de roți dințate ale marșarierului pentru a furniza angrenarea necesară
treptei de viteză inferioară. Treapta a doua utilizează doar setul de angrenaje
planetare de mers înainte pentru a produce raportul de transmisie intermediar.
Treapta a treia se realizată prin blocarea setului de angrenaje planetare de mers
înainte astfel încât se obține direct prin antrenare. Pentru o înțelegere mai bună a
operațiilor trenului de roți dințate al transmisiei automate, se face referire la tabelul
25.2, în care se reprezintă componetele angajate în fiecare selectare de poziție
manuală a supapei.
Maneta schimbătorului de viteze
Schimbătorul de viteze ( Tabelul 25.2 ) are un număr de poziții marcate P R
N D 2 1, cu funcții definite după cum urmează :
P – Parcare. În aeastă poziție, nu există nici o antrenare directă a transmisiei.
Un blocaj mecanic acționat printr-o legatură cauzează blocarea tijei in sloturile din
jurul unei coroane atașată la arborele de ieșire ( Fig. 25.41 ). Astfel, tija blochează
arborele de ieșire de carcasa transmisiei, de unde rezultă ca miscarea vehicului
înainte sau înapoi este împiedicată. Motorul poate fi pornit în această poziție.

25. 2 Fig. ca urmare nu există nici o antrenare directă a transmisiei. Poziția de marșarier trebuie cuplată doar atunci cand vehiculul este staționar. . Când această poziție este selectată.41 25. Cutie de viteze cu transmisie automată în trei trepte de viteză R – Marșarier. Motorul poate fi pornit în această poziție.41. arborele de ieșire al transmisiei automate este făcut să se rotească in direcție opusă pentru a produce mersul înapoi. toate ambreajele și frâna cu bandă sunt decuplate. Motorul nu pornește în poziția de marșarier. N – Neutru. În această poziție.

.43:1 25. : Această poziție este aleasa pentru a restricționa schimbarea treptelor de viteza. Un ambreaj cu placi de fricțiune blochează cuplajul rotativ într-o singură direcție pentru a se obține un control mai bun in condițiile de drum dificil.2 si FC (I+R) B 2GB marșarier (D+R) C P și N . nu să se rotească în jurul acestora.2.71:1 D–2 Aplicat . Aplicat 2. 2-1. 2. Port- sateliții de mers înainte sunt poziționați prin ghidaje pe arborii de iesire. La coborârea pantelor abrupte intra în funcțiune frâna generată de motor. . 1. : Când este selectorul de viteze poziționat pe 1. cauzează roțiile planetare inverse să se roteasă în sens orar. roțiile dințate centrale să se rotească în sens anti orar. - D–1 Aplicat . .5:1 2–2 D–3 Aplicat Aplicat . cutia de viteze nu permite trecerea la vitezele superioare 2 si 3. . . ca urmare. Treapta 1 (Poziția D-1) Atunci când selectorul este în poziția D. Motorul nu pornește in Pozitia D a schimbătorului. Poziția de selectare manuală a supapei Poziția D: Mers. 1. . 3 Gamă Ambreaj Ambreaj Frana treaptei A doua Ambreaj Raport de mers de întâi și bandă de unidirețional Tabel înainte antrenare marșarierului viteze OWC 25. . Ca urmare. in funcție de regimul de funcționare a autovehiculului și de poziția pedalei de accelerație.71:1 2–1 1-1 Aplicat . Această rotație în sens antiorar a roții dințate centrale. permițând schimbarea doar de la treapta 1-2 superior si 2-1 inferior. . prin intermediul ambreajului către roțiile cu dantură interioară după care la trenul de roți dințate planetare. Motorul nu pornește în poziția 2 a schimbătorului. . Aplicat . astfel încât cutia de viteze să schimbe singură vitezele superioare 1-2. cuplul motorului este transmis de la convertorul de cuplu.Treapta 1 si treapta 2. 2-3 si vitezele inferioare 3-2. 2. Poziția 2.00:1 R . Aceasta poziție a schimbătorului este folosită pentru un stil normal de condus. . Aplicat Aplicat . . Aplicat . ud sau înghetat. roțiile planetare transmit mișcarea către roțiile dințate centrale duble. Atunci când ambreajul . Rotația în sensul orar al roții dințate cu dantură interioară face ca roțile planetare primare să se rotească în sensul orar. Schimbătorul nu trebuie poziționat pe 2 cand viteza autovehiculului depășește viteza de 100 km/h. Poziția 1 – Treapta 1.

cauzând trenul de roți dințate să se rotească. Arborele de ieșire.50:1 (Fig.25. Din moment ce atât roata dințată cu dantură interioară cât și roata dințata centrală a ambreajul de mers înainte se rotesc în aceași direcție și cu aceași viteză. staționari. comparativ cu arborele de intrare. fiind canelat pe portsateliți. Treapta 2 ( D – 2 ) În treapta a doua.71:1 (Fig. Când selectorul manual al supapei se află în poziția R. Angrenajul planetar este forțat să se rotească in jurul propriei axe. este făcut să se învârtă in sens orar. astfel ca roata cu dinți interiori care este canelată pe arborele de ieșire să se rotească intr-o direcție inversă acelor de ceasornic. ambreajul de mers înainte și banda de frana a treptei a doua sunt aplicate.42B). cu raportul de transmitere 1:1 (Fig. angrenajul planetar de mers înapoi învârte roata dințată cu dinți interiori și arborele de ieșire în sens orar. Ambele ambreaje rotesc în sensul acelor de ceasornic roata dințată centrală a trenului de roți dințate de mers înainte. 4 blochează portsateliții de mers înapoi. Portsateliții sunt strânși in poziție stationară. frâna multidisc de mers înainte și înapoi este aplicată si transmite cuplul motorului în sens orar la setul roți dințate centrale. în sens orar. în direcția acelor de ceasornic. gama D. de mers înainte. cuplul motorului este transmis prin ambreajul de mers înainte și prin ambreajul de marșalier. Treapta 3 ( D – 3 ) În această treaptă. 25. angrenajul planetar devine blocat în poziție. Ambreajul de mers înainte transmite cuplul motorului de la arborele primar la roata dințată cu dinți interiori. producând un raport de transmitere in jurul a 2. frâna de motor este furnizată în depășire. arborele de ieșire canelat pe portsateliți. Banda de frână a treptei a doua prinde roata dințata central staționară. se rotește cu aceași viteză ca și arborele de intrare. cu un raport de transmitere in jur de 1. . cu un raport de transmitere de 2:43:1 (Fig. Ca rezultat. roțiile dințate sunt obligate să graviteze în jurul propriei axe și se rotesc în jurul roții dințate centrale. Ambreajul de mers înainte rotește de asemenea roata dințata cu dantura interioară in sens orar.42A). ca un întreg. În consecință. 25. În aceste condiții. 25.42C) R – Marșarier.42D). Fluxul de putere în treapta 1 ( 1 – 1 ) diferă față de D ( D – 1 ) prin faptul că frâna 1 și frâna marșarier este aplicată să rețină portsateliții de mers înapoi.

Cutie de viteze cu transmisie automată în trei trepte și marșalier . 25. 25.42.42. 5 Fig.

Axul ambreajului frontal este montat cu o bucșă pe extinderea în spate a capacului pompei de transmisie. În cazul în care un membru este eliberat înainte ca al doilea element să fie utilizat. Arborele de ieșire se poate extinde până aproape de arborele de intrare sau in apropierea unui arbore intermediar utilizat între ele. Având în vedere că sarcina de cuplu se transferă de la un element planetar la altul. devine evident conducătorului auto atunci când alunecă și nu reușește să rețină cuplul necesar în timp ce este utilizat. Partea frontală a trenului de roți dințate este sprijinit de un ax ce se extinde în spate de la capacul pompei. în cazul în care utilizarea are loc înainte de eliberare. Inelele de transfer de ulei sunt situate pe acest ax pentru a reduce scurgerea de ulei. Cele mai multe dintre aceste lagăre sunt din cupru pe un suport de oțel. permițând o cantitate mica de alunecare să apară în timpul utilizării. transmisia rămâne momentan în poziție neutră. 25. Capătul din spate al trenului de roți dințate este susținut de partea din spate a carcasei transmisiei. În mod ideal. în timp ce setul de roți dințate transport un cuplu. Dimensiunea și distanțele în transmisia automata care sunt necesare pentru funcționarea corectă sunt foarte atent controlate în timpul fabricației. care variază in timpul schimbării treptelor de viteză. iar forța de reacție este proporțională cu cea a cuplului transportat. Atunci când un dispozitiv de susținere sau de conducere devine uzat. o piesă depinde de precizia mai multor piese. eliberarea și utilizarea trebuie sa fie programate corespunzător.19. În timpul schimbărilor de viteze în trepte inferioare. Transmisiile automate folosesc de obicei rulmeți lubrifiați prin presiune în principalele piese rotative. Schimbarea vitezelor transmisiei si caracteristicile transmisiei Raportul de transmitere al unei transmisii automate se numește schimbare de viteză. Pe partea din spate a arborelui de ieșire este susținută printr- o bucșă în partea din spate a extensiei transmisiei. În timpul schimbărilor de viteze in trepte superioare. Schimbarea vitezelor necesită eliberarea unui membru planetar și utilizarea unui dispozitiv de susținere. . 6 25. Calitatea schimbării vitezelor depinde în primul rând de cuplul de ieșire characteristic.6 secunde. Calitatea bună a schimbarii treptelor de viteză transferă sarcina de la un membru la altul. Tendința setului de angrenaje planetare este de a se întoarce întotdeauna înapoi. Pe partea frontală turbina este sprijinită într-o bucșă în partea din față a arborelui statorului. Locațiile lagărelor tipice sunt prezentate în Fig. ca noul membru să preia cuplul. acțiune care poate dura 0. pentru ca transferul controlat al uleiului de la axul staționar să ajungă la un ambreaj rotativ. Mișcarea axială corectă este controlată printr-un distanțier. transmisia este momentan blocată în două trepte de viteză. dispozitvul de susținere trebuie să fie utilizat sau eliberat la cuplul instantaneu la care are loc inversarea. turația motorului trebuie să crească pe măsură ce treapta de viteză se deplasează intr-o treaptă inferioară de viteză. sarcina ce acționează asupra shimbării reacțiilor din mers înapoi în mers înainte. Pe de altă parte. Arborele de intrare al transmisiei este canelat între turbina convertor și axul de ambreaj frontal. Datorită metodei de acumulare. elementul utilizat trebuie să aibă o capacitate de cuplu mai mare decât membrul eliberat. Aplicarea forței trebuie să fie treptată înainte de a fi eliberată forța reținută pentru a preveni funcționarea supraturată a motorului. Acest lucru este necesar deoarece inertia motorului mărește pe moment cuplul în timp ce motorul este încetinit la noua viteză și acest lucru se adaugă la cuplul produs de motor.

Vedere secționată a unei transmisii automate descriind poziția bucșelor Angrenajele rotative ale transmisiei sunt distanțațate cu lagăre axiale și rulmenți cu role folosiți pentru încărcări mari. Ansamblul pompei frontale este îndepărtat pentru a ajunge la trenul de roți dințate. 25.43. 25. . Urmează îndepărtarea ansamblului corpului supapei. Aceste lagăre sunt in mod normal realizate din aliaj de antifricțiune.43. pe un suport de oțel. Procedura de bază a dezasamblării transmisiei este de a ridica convertorul de cuplu de intrare și arborele stator. 7 Fig. Subansamblurile sunt ținute împreuna cu inelele elastice și inelele de fixare. Principalele subansamble ale trenului de roți dințate pot fi scoase din partea frontală a carcasei transmisiei.