UNIVERZITET CRNE GORE

Biotehnički fakultet

Seminarski rad iz ratarstva

Tema: Krompir. Privredni značaj, površine, prinosi i proizvodnja
u svijetu

Profesor: Student:
Dr.

1 Internet izvori . Proizvodnja krompira u svijetu 4. Literatura 5. Zaključak 5. Sadržaj: 0. Privredni značaj krompira 2. Površine i prinosi krompira 3. Uvod 1.

Daje dobre prinose i iz godine u godinu sve se više proizvodi. 1. čovjek bi se održao u životu. Krompir se koristi u ljudskoj ishrani i ishrani stoke i ima visoke nutritivne vrijednosti.Dosta se koristi u domaćinstvima za pripremu raznih jela kao i za prerađivačku industriju. a da ne koristi nikakve druge namirnice. 0. Ima visok privredni značaj i gaji se na velikim površinama širom svijeta.Krompir je na globalnom nivou prepoznat kao namirnica budućnosti i sve više će dobijati na značaju. Privredni značaj krompira . a tendencija porasta površina pod krompirom zabilježena je u zemljama u razvoju. pšenice i pirinča i zahvaljujući hranljivim sastojcima koje ova biljka sadrži.Uvod Krompir je četvrta po redu namirnica po rasprostranjenosti u svijetu posle kukuruza.

ali se mnogo lakše skladište i čuvaju preko zime. U industrijskoj preradi iz krtola krompira dobija se skrob koji je važna sirovina u tekstilnoj. Sporedni proizvodi industrijske prerade krompira sadrže dosta organskih azotnih materija i predstavljaju dobru stočnu hranu. stable i listovi pogodna je za spravljanje silaže u smješi sa drugim krmnim biljkama ili za proizvodnju komposta. svježe ili kuvane. od krtola krompira u prehrambenoj industriji proizvodi se veliki broj raznovrsnih gotovih i polugotovih jela i poslastica. Površine i prinosi krompira u svijetu . koriste se u ishrani svinja i mliječnih grla goveda. u prvom redu zbog visoke svarljivosti (do 97 %). kao stočna hrana mogu se koristiti i osušene krtole koje sup o ukusu i hranljivoj vrijednosti iste kao i svježe. Nadzemna biomasa. farmaceutskoj. Pored direktne upotrebe u ishrani (kuvan i pečen). 2. kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.Krompir je biljka koja ima važnu ulogu u ishrani ljudi i domaćih životinja. kožarskoj. Kao krmna biljka krompir je veoma cijenjen. glukoze i alkohola koji imaju široku upotrebu u drugim industrijskim granama. Dalje skrob predstavlja važnu sirovinu za proizvodnju dekstrina. Krtole. kao i u raznim granama industrijske prerade. skrobnog sirupa.

Prosječan prinos na svjetskom nivou je nešto ispod 16 tona. Poljaci 130. Ukrajini. Brojke dalje pokazuju kao što smo već naveli. Najveći prinosi po ha postižu se u Holandiji (44 t/ha). Shodno tome Kina sa proizvodnjom od oko 70 miliona tona zajedno sa Indijom čini 30 % ukupne svjetske proizvodnje. Po potrošnji u svijetu prvi su Bjelorusi koji godišnje pojedu 171 kilogram.5 miliona hektara. zatim u Indiji.000. sa ukupnom svjetskom proizvodnjom od preko 350. Njemci 70. Njemačkoj i SAD (40 t/ha). Poljskoj i Bjelorusiji. . a dio koji učestvuje u međunarodnoj trgovini vrijedan je oko šest milijardi dolara. a Kinezi oko 40 kilograma. Godišnja potrošnja po glavi stanovnika kreće se od preko 150 kg u pojedinim zapadnoevropskim zemljama do ispod 10 kg u nerazvijenim zemljama. Prema statističkim podacima iz 2008. da se u svijetu proizvede oko 350 miliona tona. Rusiji. Najveće površine bile su u Kini. godine u svijetu krompir se gaji na oko 19.000 tona. Površine pod ovom kulturom pokazuju tendenciju blagog porasta kao posljedica sve veće upotrebe krompira u industriji. SAD. Belgiji (42 t/ha).

Na nivou kontinenata Azija i Evropa su najveći proizvođači u svijetu sa učešćem od 80 %. većina krompira je uzgajano u Evropi. Sjeverna Amerika je lider po prinosu sa 40 t/ha. Najveći proizvođači krompira Još od ranih devedesetih. Africi i Južnoj Americi. Od tada počeo je nagli porast proizvodnje krompira u Aziji. Sjevernoj Americi i zemljama Sovjetskog saveza. dok te količine proizvedenog krompira u Africi i Južnoj Americi nisu ni približne rekordnom nivou. 3. godine najveći proizvođači krompira su : Zemlja Tona (t) Kina 72 040 000 Rusija 36 784 200 Indija 26 280 000 SAD 20 373 267 Ukrajina 19 102 300 Poljska 11 791 072 Njemačka 11 643 769 Bjelorusija 8 743 976 Holandija 7 200 000 Francuska 6 271 000 Tabela 1. Proizvodnja krompira u svijetu Prema podacima FAOSTAT-a iz 2008. . Kina je trenutno najveći svjetski proizvođač krompira sa skoro trećinom ukupne svjetske proizvodnje.

4. površine. došli smo do zaključka da je krompir kultura velikog privrednog značaja. Krompir se u velikoj mjeri koristi u prerađivačkoj (tekstilnoj. kožarskoj. krompir zauzima četvrto mjesto. Privredni značaj. a ujedno zauzima velike površine. prinosi i proizvodnja u svijetu“. Zaključak Baveći se našim radom na temu “ Krompir. . Koristi se u velikoj količini u ljudskoj ishrani i ishrani stoke. kozmetičkoj i prehrambenoj industriji ) zbog sadržaja skroba koji se dalje prerađuje kao sastavna komponenta finalnih proizvoda. U svijetu se proizvodi u velikim količinama. Na kraju ističemo da je krompir kultura budućnosti koja ima tendeciju porasta proizvodnje i samim tim postoji velika mogućnost da zamijeni neke osnovne manirnice. farmaceutskoj. Kada govorimo o proizvodnji.

potato. Beograd.. str.me 2. . www. 2010. Glamočlija Đ. www.Industrijske biljke i krmne biljke -.org . Literatura 1. 5. N. 161-162 5..pobjeda. Posebno ratarstvo.1 Internet izvori 1..