TAOISTIČNA MEDITACIJA – NOTRANJI SMEHLJAJ

Notranji smehljaj je temeljna tehnika v taoistični meditaciji. Je način globokega
osredotočanja z namenom kontemplacije različnih organskih sistemov in emocij, ter povezava
le teh v harmonično celoto.

Z meditacijo notranjega smehljaja dajemo zdravilno pozornost vsakemu delu znotraj našega
telesa.

Z notranjim smehljajem kreiramo pozitivno energijo, ki jo usmerjamo v telo po treh linijah:

 Notranji organi,
 prebavni sistem,
 živčni sistem.

PRIPRAVA
Usedite se udobno na rob stola, hrbtenica naj bo vzravnana, stopala na tleh, noge v širini ramen.

Roke primite skupaj, lahko tudi počivajo na kolenih z dlanmi obrnjenimi navzdol ali navzgor.

Dihajte naravno, vrh jezika pritisnite, tik za zobmi, ob nebo.

Pomislite na prelep smehljaj. Kot pripomoček za priklic
energije lahko poskusite z naslednjimi izvori smehljajoče
energije:

 Predstavljajte si nekoga, ki ga imate radi.
 Predstavljajte si prelepo naravo ...
 Predstavljajte si najlepši nasmeh, ki ste ga prejeli ...

Dovolite, da smehljajoča energija vstopi skozi točko med obrvmi.

Smehljajte se v svoje telo skozi tri linije. Vzemite si čas. Dovolite si in občutite energijo, če je
ne morete občutiti si jo samo predstavljajte in s časom jo boste občutili.

1

depresija Jetra – les .bela pogum. NARAVA NOTRANJIH ORGANOV Ko meditirate na določen organ. usta (rahlo dvignite kotičke ustnic v smehljajoč izraz). tik za zobmi).zemlja -rumena osredotočenost. žlezo timus in v notranje organe:  Srce.  jetra. žlezo ščitnico. Organ – element . dovolite da se ta emocija raztopi in transformira v pripadajočo pozitivno emocijo. dobrota jeza Ledvice – voda . sovraštvo Pljuča –kovina . jezik (se dotika neba. brado. SPREDNJA LINIJA: Notranji organi Smehljajte se v oči.barva Pozitivne emocije Negativne emocije Srce – ogenj -rdeča ljubezen. Vsak organ ima pozitivno emocijo.  pljuča.  ledvice in spolne organe. fokusirajte pozitivno emocijo povezano s tem organom in pripadajočo barvo.LINIJE NOTRANJEGA SMEHLJAJA I. poštenost skrb 2 . ki je rezultat primanjkljaja ali presežka energije v tem organu. Z meditacijo pozitivnih emocij na organe transformirate negativne emocije v pozitivne in tako dosežete harmonijo. lice. sreča nestrpnost.modra nežnost. pravičnost žalost. ki je z njim povezana in vsak organ ima emocijo.  vranico.zelena prijaznost. tišina strah Vranica . vrat. Ko med meditacijo občutite »negativno« emocijo povezano z določenim organom. radost.

 želodec.  debelo črevo.  tanko črevo. ki kot črpalka potiskata energijo navzgor in navzdol po hrbtenici.  prsna hrbtenica. SREDNJA LINIJA: Prebavni sistem Ustvarite slino in se vanjo smehljajte. ZADNJA LINIJA: Živčni sistem Smehljajte se v sprednji del možganov. levo in desno polovico možganov.  križnica in trtica. žlezo češeriko in hipofizo ter po hrbtenjači navzdol:  Vratna hrbtenica. 3 . Občutite gibanje vrha in dna hrbtenice. III.  rektum.  ledvena hrbtenica. male možgane.  požiralnik. Slino pogoltnite in se smehljajte po prebavnem traktu navzdol:  Usta.II.

Thailand . Jox Ogris.mushintao. OSREDOTOČANJE Z ZBIRANJEM ENERGIJE V POPKU Po končani meditaciji notranjega smehljaja se osredotočamo z zbiranjem energije v popku. nato obrnemo smer spiralno krožimo 24x nazaj v popek (v smeri urinega kazalca za ženske in v nasprotni smeri urinega kazalca za moške). LITERATURA  Mantak Chia in Maneewan Chia. Healing Tao trener. 1985.com V. 4 . Taoist ways to Transform stres in to vitality.IV. Z energijo krožimo v razširjajoči se spirali 36x (v nasprotni smeri od urinega kazalca za ženske in v smeri urinega kazalca za moške). Uživajte v meditaciji notranjega smehljaja.Univesal Tao publications. Info: 041 811 202 www.