Subiectul 34. Lojele renale. Aspectul exterior al rinichilor.

Raporturile rinichilor

RINICHII

FOSA LOMBO-DIAFRAGMATICĂ
•PORŢIUNEA LOMBARĂ

 inferior:-creasta iliacă
 superior- coasta 12
 medial –coloana vertebrală
 postero-anterior – muşchiul transvers al abdomenului

- muşchiul iliopsoas

- muşchiul pătrat al lombelor

•PORŢIUNEA DIAFRAGMATICĂ (proiecţii ) :

( - Rinichi Stâng
- superior:- orizontala prin T11

- inferior:- orizontala prin L2-L3

- medial-verticala prin vârful proceselor transversare ale vertebrelor lombare

- lateral:- verticală dusă la două degete lateral de masa musculară comună lombară

- Rinichi Drept

- cu 1-2 cm mai jos decât cel stâng ( datorită prezenţei ficatului ))* !!vezi subiectul 1

LOJA RENALĂ
- Este localizata în fosa lombo-diafragmatică
- In spaţiul retroperitoneal !!!!
- Conţine rinichii înveliţi în capsula adipoasă

FASCIA RENALĂ

alunecării rinichiului în partea opusă i se opun: coloana vertebrală şi vasele mari  inferior: .comunică cu spaţiul pelvisubperitoneal de-a lungul ureterelor. Loja renală este cuprinsă în dedublarea fasciei renale Fascia renala are urmatoarele caracteristici si raporturi in diferitele zone ale sale: a) Anterior .suprarenal d) Inferior  lamele nu mai fuzionează  se aplică una pe cealaltă  se pierd în ţesutul pelvisubperitoneal Comunicările lojelor renale :  lateral.lama anterioară ( prerenală)  trece înaintea rinichiului şi a pediculului renal apoi trece anterior de vasele mari  se continuă cu lama anterioară de partea opusă b) Posterior .lama posterioară ( fascia retrorenală a lui Zuckerkandl )  este alb-sidefie  trece peste muşchiul pătrat al lombelor  trece peste muşchiul ilopsoas  se prinde de coloana vertebrală  aderă prin tracturi conjunctive de capsula proprie ( fibroasă) a rinichiului c) Superior  cele două lame depăşesc rinichiul  învelesc glanda suprarenală  se unesc şi se inseră pe diafragm  între rinichi şi glanda suprarenală se interpune septul reno.închise  medial: .închise  superior. Este formata prin condensarea ţesutului subperitoneal în jurul rinichiului . loc prin care rinichiul poate descinde în pelvis ( ptoza renală ) .comunică una cu cealaltă . .

ce poate fi comparata cu cea a unui bob de fasole. decat de cea inferioara. alcatuit la acest nivel de diafragma. culcat cu fata sa posterioara pe peretele dorsal al trunchiului. convexa  Margine mediala concava unde se gaseste hilul Rinichiul  Este organ cu forma caracteristica. acoperit de peritoneu numai pe fata sa anterioara. Rinichii prezinta :  Fata anterioara  Fata posterioara  Extremitate superioara  Extremitate inferioara  Margine laterala . iliopsoas  Se întinde de la diafragmă până la nivelul spaţiului pelvisubperitoneal Rinichiul (aspect exterior) Este un organ pereche. dar care el insusi serveste deseori ca termen de comparatie (reniform).CAPSULA ADIPOASĂ A RINICHIULUI  Se afla între pereţii lojii şi rinichi  Este mai abundentă pe faţa posterioară  Este grăsime de rezervă (când individul slăbeşte. psoas si patratul lombar. asezat retroperitoneal.  Hil (hilus) este mai aproape de extremitatea superioara a rinichiului. . scobita mai puternic la locul unde vasele si nervii rinichiului patrund in substanta renala.  Prezinta o margine mediala (margo medialis) concava. are loc ptoza renală) GRĂSIMEA PARARENALĂ GEROTA este localizata între :  Fascia retrorenală  Muşchii – pătrat al lombelor.

5 cm in medie. pielonul) inconjurat de vase si de nervi.  Volumul rinichiului la adult este de 120 cmc.  Greutatea rinichiului de nou-nascut este de 10-12 g. Raportati la greutatea corporala. . rinichii nou-nascutului si ai copiilor sunt mai grei decat ai adultului. Pelvisul renal este prima portiune a conductelor de excretie. grosimea de 3 cm in medie .  Scobitura in substanta renala se numeste sinus renal (sinus renalis). volumul de 6. muschiul dintat posterior si inferior. greutatea de 130 g (cu variatii de la 110 pana la 150 g) . latimea de 2. ci o grosime mai mica. oblicul intern si creasta iliaca.  Marginea laterala a rinichiului este uniform convexa. unde adera mai puternic. grosimea de 2 cm. de pe fata posterioara spre cea anterioara.2-2. latimea de 5. rinichiul are raport cu spatiul Grynfelt. cu exceptia hilului. cuprins intre muschiul erector spinae.  Lungimea la adult este de 10-12 cm.5) . Densitatea rinichiului de nou- nascut este mare (aprox.5-5 cm. acesteia ii urmeaza parenchimul renal Fasciile renale si capsula adipoasa (**mentionate mai sus) In profunzime dincolo de muschiul patrat al lombelor. numit sulcus longitudinalis care trece prin urmare oblic peste marginea laterala.  Hilul ne conduce intr-o scobitura a substantei renale in care se gaseste pelvisul renal (bazinetul.5 cm.  Dimensiunile rinichiului variaza dupa varsta si dupa starea lui functionala . Sub capsula fibroasa a rinichiului se gaseste o patura discontinua de tesut muscular neted. 1. este de obicei intretaiata de un sant la suprafata.  Marginea mediala a rinichiului inconjoara cu doua buze. datorita acestei scobituri. de aproximativ 2.5 cm. rinichiul nu are la nivelul sinusului grosimea aparenta (cam de 3 cm).5 cmc in medie. numit tunica musculara a rinichiului. nu s-a putut constata vreo dependenta de sex. ca dupa nastere glomerulii nu se mai inmultescTunicile si fasciile rinichiului Tunicile si fasciile rinichiului Rinichiul este invelit la suprafata de o capsula fibroasa (capsula fibrosa) care poate fi dezlipita in mod normal de pe suprafata rinichiului. hilul rinichiului.  Rinichiul nou-nascutului are lungimea de 4. una anterioara si alta posterioara.

Prezinta raporturi diferite la dreapta si la stanga . iliohipogastric. La randul ei. Raporturi:  Raporturile fetei posterioare a rinichilor sunt aceliasi la dreapta si la stanaga. intarita medial de ligamentele lombocostale. precum si una lombara In portiunea toracica. genitala si spre coapsa Raporturi cu planurile musculare lombare  Planul I – dorsalul mare si oblicul extern ( intre acestea triunhiul lombar al lui Petit)  Planul II – masa comuna. fata posterioara vine in raport cu:  Diafragma  Recesurile costeofrenice ale pleurelor (prin intermediul diafragmei)  Plamanii  Hiatul lombocostal – intre: portiunea costala a diafragmei si ligamentul arcuat lateral  Este acoperit de fascia frenicopleurala si pleura dinspre torace si de grasimea parara renala si lama postterioara a fasciei renale dinspre abdomen In portiunea lombara. realizandu- se prin intermediul capsule adipoase. a lamei posterioare a fasciei renale. Suprafata acestui patrulater este ocupata de fascia transversalis. ilioinghinal => durerile renale iradiaza in regiunile inghinale. mai in suprafata fascia transversalis de la nivelul spatiului Grynfelt este acoperita de muschiul latissimus dorsi si de tegument. precum si a grasimii pararenale.  Fata posterioara a fiecarui rinichi vine in raport cu coasta a 12-a dar si cu ligamentul arcuat lateral => ca fata posterioara are o portiune toracica. dintatul postero-inferior si oblicul intern ( intre acestea se afla tetragonul lombar al lui Grynfelt)  Planul III – il reprezinata aponevroza posterioara a muschiului transvers intarit de ligamentul arcuat lateral al diafragmei  Planul IV – patratul lombelor Fata anterioara . rinichii vin in raport cu planurile regiunii lombare (sub coasta 12)  In grasimea pararenala se afla – nervul subcostal.

3-4 cm pe dreapta si 5 cm pe stanga. Cel drept este mai aproape de vena cava inferioara decat cel stang de aorta Polul inferior vine in raport cu muschii psoas mare si patrat lombar. . astfel incat prezinta o portiune supramezocolica si una inframezocolica RINCHIUL DREPT prezinta urmatoarele raporturi:  Flexura colica dreapta (la nivelul polului superior)  Fata viscerala a ficatului (a lobului drept. fiind sitata la distanta variabaila de creasta iliaca. Margina laterala  Dreapta – fata viscerala a ficatului  Stanga – fata renala a splinei . Este incrucisata de mezocolonul transvers. superior de flexura colica dreapta)  Portiunea descendenta a duodenului ( in portiunea mediala)  Glanda suprarenala ( in portiunea superioara)  Mezocolonul transvers trece aproape de extremitatea inferioara Etaj supramezocolic:  Acoperit de peritoneul parietal posterior  Priveste spre marea cavitate peritoneala  Participa la delimitarea recesului subhepatic si al spatiului hepatorenal (Morison) RINICHIUL STANG prezinta urmatoarele raporturi:  Ansele jejunale ( spre polul inferior)  Flexura colica stanga ( superior de ansele jejunale)  Fata renala a splinei ( in portiunea laterala)  Corpul pancreasului ( in portiunea mijlocie)  Fata posterioara a stomacului ( superior de raportul cu pancreasul)  Mezocolonul transvers trece aproape de extremitatea superioara Etaj supramezocolic:  Acoperit de peritoneul parietal posterior  Priveste spre bursa omentala **** In etajul inframezocolic ambii rinichi privesc spre marea cavitate peritoneala si pot veni in raport cu fasciile de coalescenta retrocolice Toldt I si II Polul superior al ambilor rinichii este acoperit de glanda suprarenala respective de care sunt separate pri fascia intersuprarenorenala.

.Vena cava inferioara  Stanga – flexura duodeno-jejunala . Colonul descendent Margina medial : (raspunde marginii mediale a muschiului psoas)  Dreapta – portiunea descendenta a duodenului .Aorta abdominala .

Related Interests