NetLab 06

April 2017., v2.1
NetLab

07
Raspberry Pi i Raspbian operativni sistem - uvod
Cilj vežbe
Cilj vežbe je da upozna studente sa Raspberry Pi uređajem, kao i sa Raspbian operativnim
sistemom.

Raspberry Pi je mini računar, nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa ciljem dodatnog
obrazovanja studenata računarskih nauka. Ideja za mali i jeftin mini računar je nastala 2006.
godine, kada su Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang i Alan Mycroft, osoblje u kompjuterskoj
laboratoriji Cambridge Univerziteta, postali zabrinuti oko pada broja iskusnih studenata koji
se prijavljuju na kurs kompjuterske nauke. Od davne 1990. godine kada je većina polaznika
dolazila sa velikim predznanjem i iskustvom u hobi programiranju, godine 2000. sve je bilo
mnogo drugačije. Tipičan polaznik kursa je u najboljem slučaju imao malo iskustva sa web
dizajnom.

Na tržištu se početkom 2012. godine pojavio prvi mini računar Raspberry Pi (u daljem tekstu
RPi). Pojava Raspberry Pi-a na tržištu izazvala je veliki šok. Prvog dana prodaje ovlaščeni
distributeri Farnell i RS Components imali su problema sa radom svojih web sajtova zbog
velike posete. Farnel je prodao ceo kontigent ploča (10 000 jedinica) a RS Components je
primio 100 000 porudžbina. Do septembra 2012. (prvi dan prodaje je bio 29.2.2012.)
prodato je pola miliona računara.

Do sada je proizvedeno više generacija Raspberry Pi uređaja. Prva generacija (RPi 1) je izašla
Februara 2012 godine, sa osnovim modelom A, i sa modelom B koji je imao jaču
konfiguraciju. Modeli A+ i B+ pojavili su se na tržištu godinu dana kasnije. Raspberry Pi 2
model B je izašao Februara 2015. Najnoviji model je Raspberry Pi 3 model B, koji je izašao
Februara 2016 Cene uređaja se kreću od 20 do 35 američkih dolara.

Raspberry Pi je zasnovan na Broadcom SoC (System on a Chip) čipu sa ARM procesorom i
integrisanim VideoCore IV GPU (Graphical Processing Unit).
Radni takt procesora se kreće od 700 MHz do 1.2 MHz,kao i RAM memorija od 256 MB do 1
GB, u zavisnosti od modela. SD (Secure Digital) kartice se koriste za smeštanje operativnog
sistema, kao i programske memorije. Na većini RPi uređaja postoji od 1 do 4 USB porta,
HDMI, kompozitni audio/video izlaz, 3.5 mm audio priključak.

Na ploči je i 40-pinski konektor sa rasterom od 2.54mm preko koga je omogućen pristup ka
27 GPIO (General-purpose input/output) pinova, koristeći protokol kao što je I2C (Inter-
Integrated Circuit), kao i napajaa od 3.3V i 5V.
Neki modeli imaju i RJ45 Ethernet port, a RPi 3 ima čak inegrisan WiFi 802.11n i
Bluetooth 4.1.

Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu)

4cm x 1. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . sa mogućnošću priključivanja nestandardne opreme. objavila je da je prodala 8 miliona uređaja.). Svi modeli B tipa su univerzalni modeli za obuku i eksperimentisanje sa mogućnostima koje pruža računar Raspberry Pi. Februara 2016. da je u pitanju računar opšte namene pristupačan po ceni. Modeli Raspberry Pi Sagledavajući sve modele koji su dostupni na tržištu.7cm. Sada ćemo videti listu sa modelima i njihovim karakteristikama (Tabela 1. NetLab 06 April 2017. malih dimenzija 8. Nastanak računara Raspberry Pi imao je za cilj promociju računarskih nauka kod mladih. može se zaključiti da svaki model ponaosob ima svoje prednosti i mane.6cm x 5. Model A je mali potrošač i samim tim interesantan za usko-specijalizovane projekte. fondacija Raspberry Pi. Slika 1. Cena zavisi od modela.1 Konačan zaključak šta je ono što ga čini interesantnim je. čime je RPi postao najprodavaniji PC u Velikoj Britaniji.. v2.

8A @ 5V 1. NetLab 06 April 2017.2 QUAD Core Single Core Single Core Processor Speed GHz @900 MHz @700 MHz @700 MHz Broadcom Broadcom BCM2837 64Bit BCM2836 32Bit Broadcom Broadcom Quad Core Quad Core BCM2835 32Bit BCM2835 32Bit Processor Processor Processor SoC full HD SoC full HD Chipset powered Single powered Single multimedia multimedia Board Computer Board Computer applications applications running at running at processor processor 1. Uporedna lista modela Raspberry Pi uređaja Sledi slika na kojoj su označeni osnovni elementi na Raspberry Pi B+ uređaju: Slika 2.8A @ 5V 1. v2..0 4x USB Ports 4x USB Ports 4x USB Ports 1x USB Port 1GB SDRAM @ 1GB SDRAM @ 512 MB SDRAM 256 MB SDRAM RAM 400 MHz 400 MHz @ 400 MHz @ 400 MHz Storage MicroSD MicroSD MicroSD MicroSD QUAD Core @1. Raspberry Pi B+ Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) .2GHz 900MHz Max Power 2.5A @ 5V 1.8A @ 5V Draw/voltage GPU Videocore IV Videocore IV Videocore IV Videocore IV GPIO 40 pin 40 pin 40 pin 40 pin Ethernet Port Yes Yes Yes No Bluetooth LE Built in No No No Tabela 1.1 Raspberry Pi 3 Raspberry Pi 2 Raspberry Pi Raspberry Pi Model B Model B Model B+ Model A+ WiFi Built in No No No USB 2.

kao i grafičko korisničko okruženje (GUI desktop). Najnovija verzija je Raspbian Jessie with PIXEL. sa verzijom kernela 4. najbolji način je da pomoću programa SD Formatter izvršite formatiranje. Septembra 2016. Prvo je potrebno adekvatno formatirati karticu. v2..1 Raspbian OS Da biste imali funkcionalan Raspberry Pi. Na oficijalnoj stranici (https://www. i optimizovan je za rad sa Raspberry Pi uređajima. NetLab 06 April 2017. potrebno je da na njemu »postavite« Operativni sistem (OS). u našem slučaju je to Raspberry Pi. Raspbian u sebi sadrži alate za pretraživanje. i samim tim je odličan izbor za Raspberry Pi. Korak 1. potrebno je da prvo raspakujete istu.org/downloads/)postoji više operativnih sistema namenjenih Raspberry Pi-ju.raspberrypi. Nakon što ste preuzeli datoteku koja sadrži Raspbian OS. Python programiranje. Na vežbama ćemo koristiti Raspbian OS koji je jedan od zvaničnih operativnih sistema za Raspberry Pi. potrebno je prvo preuzeti sam Raspbian operativni sistem sa adrese: http://www.raspberrypi. Debian distribucuja je veoma jednostavna. i da nakon toga postavite sam operativni sistem na memorijsku karticu. Sada ćemo u kratkim crtama objasniti kako da instalirate i koristite Raspbian OS na Raspberry Pi uređaju. Slika 3.org/downloads. Prozor SD Formatter-a Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) .4. Ovo je veoma atraktivno okruženje. Da bismo postavili Raspbian na memorijsku karticu (micro SD) koju će koristiti Raspberry Pi. Kao što znamo operativni sistem je skup osnovnih programa i usluga koji funkcioniše na određenom hardveru. koji je izgrađen korišćenjem programa X Windows System. godine Raspberry Pi fondacija je predstavila novo desktop okruženje pod nazivom PIXEL (Pi Improved Xwindows Environment. Kao što se i po samom imenu može zaključiti. Lightweight). Raspbian okruženje je poznato i kao »Lightweight X11 Desktop Environment« ili skraćeno LXDE. Raspbian OS je zasnovan na Debian Linux operativnom sistemu. Ovaj sistem dolazi sa nekoliko popularnih alata koji rad sa Raspberry Pi uređajem.

ali ga je potrebno instalirati na računaru. tastaturu/miš možete priključiti na USB portove. podrazumevano prilikom podizanja sistema je bio i omogućen SSH pristup. NetLab 06 April 2017.files/VNC-6. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . Na ranijim verzijama Raspbian OS-a.img .sdcard.. Tight VNC možete preuzeti sa adrese: http://www. a na računaru klijent za udaljeni pristup. sa novom verijom iz sigurnosnih razloga ova opcija više nije moguća.tightvnc.exe Sa najnovijom verzijom Raspbian OS-a (Jessie with PIXEL) ovaj sistem dolazi sa preinstaliranim Real VNC-om.1 SD Formatter možete preuzeti sa adrese: https://www. Da biste adekvatno postavili operativni sistem na karticu koristite softver Win32 Disk Imager. Nakon instalacije na RPi će se pokrenuti server za udaljeni pristup.img fajl koji sadrži sam operativni sistem. Možete ga preuzeti sa adrese: https://sourceforge. takođe je potrebno da se povežemo preko SSH protokola na RPi da bismo pokrenuli Real VNC. pa stoga nije potrebno instalirati isti na RPi uređaju. i na kraju kliknete na taster »Write« (Slika 4.0. mikro SD karticu postavite u slot za karticu. kao i monitor na HDMI port. i na RPi. Sada je sve spremno za pokretanje RPi uređaja. Slika 4.).com/download/file/vnc. Nakon raspakivanja arhive Raspbian OS-a. v2.com/download. Ukoliko koristite TightVNC potrebni ga je instalirati i na računaru. Na vežbama ćemo koristiti daljinski pristup RPi uređaju (Remote Control) pomoću programa Tight VNC ili Real VNC. dobićete .realvnc. pa izaberete memorijsku karticu na koju ćete postaviti isti. Prozor Win32 Disk Imager-a Korak 2. da bismo pristupili RPi za instalaciju Tight VNC servera potrebno je da se povežemo preko SSH (Secure Shell) protokola na RPi.php Real VNC možete preuzeti sa adrese: https://www.net/projects/win32diskimager/ Prvo je potrebno da izaberete Raspbian Jessie . ukoliko koristimo Real VNC.3-Windows.org/downloads/formatter_4/ Nakon što ste odabrali koji vašu micro SD karticu kliknite na taster »Format« da biste formatirali karticu (Slika 3). Nakon instalacije na Windows mašini.

Dok će se preko Ethernet kabla sam RPi uređaj povezati sa računarom radi pristupa preko SSH protokola. kreirate datoteku bez ekstenzije pod nazivom »ssh«.). oba uređaja se moraju nalaziti u mreži: 192. Kada potvrdite sa »OK«. Na Windows OS da biste podelili vašu konekciju potrebno je da izabere: Control Panel→Network and Internet→Network and Sharing Center→ Change adapter settings. v2. desnim klikom na željeni adapter izabere »Properties« i klikom na karticu »Sharing« dobijate opciju za deljenje Internet konekcije (Slika 6. Šema povezivanja Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . kao što je prikazano na Slici 6. Nakon toga. Na ovom prozoru potrebno je da »otkačite« prvi »check box« i tome omogućite deljenje Internet konekcije. vidimo da će RPi uređaj imati konekciju ka internetu preko deljenog WiFi adaptera koji je povezan sa računarom.. Slika 5. Što znači.168.1 Da biste omogućili automatsko omogućavanje SSH pristupa RPi. da sada da bismo povezali RPi i računar.1.0/24. Na Slici 5. Korak 3. NetLab 06 April 2017. potrebno je da na kartici gde se nalazi vaš Raspbian OS. doćete poruku je zbog deljenja konekcije Vaš eternet adapter sada dobio IP adresu: 192.137.168. Šema povezivanja je prikazana na Slici 5.137.

Ukoliko je sve ispravno povezano i konfigurisano. v2.0/24. Kada pokrenete PuTTY. Dobijanje IP adrese RPi uređaja Nakon što smo dobili IP adresu RPi uređaja.. kao što je prikazano na Slici 8.chiark.html.168. prilikom pokretanja RPi će dinamički dobiti IP adresu iz mreže 192. Slika 7.net«.1 Slika 6. Sada je potrebno da pokrenete RPi uređaj i povežete ga sa računarom. NetLab 06 April 2017. Potrebno je da otvorite »Command Prompt« u Windowsu i pingujete: »raspberrypi.uk/~sgtatham/putty/download.137. nakon toga ukucate IP adresu vašeg RPi uređaja. dobićete rezultat kao na Slici 7. Ovaj program možete preuzeti sa adrese: http://www. potrebno je da izaberete »SSH«.mshome. za ovo ćemo koristiti program PuTTY.greenend. potrebno je da saznamo koji IP adresa je dodeljena RPi uređaju. možemo pristupiti preko SSH protokola. Prozor za deljenje Internet konekcije Korak 4. i otvorite konekciju klikom na »Open«. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) .org. Da bismo se konektovali putem SSH protokola.

v2. gde Vam je omogućeno da radite sa RPi uređajem iz terminala. Korisničko ime je: pi. ukoliko koristimo RealVNC potrebno je samo da pokrenemo VNC server komandom: vncserver Slika 9. postoji SuperUser koji se naziva Root. dok je lozinka: raspberry. Za ovu svrhu koristite komandu sudo.. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . je nephodan root nalog. dobijate prozor kao na Slici 9. Nama će ovo omogućiti da instaliramo TightVNC na Raspberry Pi uređaju. NetLab 06 April 2017. Ukoliko ste sve dobro uneli. U nekim slučajevima. Windows ekvivalent Root-a je Administrator. kao što se slučaj kod instalacije novih paketa. Otvorena SSH konekcija ka RPi uređaju Korak 5. U Linux-u. i da ga nakon instalacije pokrenemo.1 Slika 8. PuTTY prozor Ukoliko je sve u redu dobićete komandni prozor za logovanje na RPi uređaj. Prvo unosite korisničko ime i lozinku..

pokrećemo instancu servera na RPi (Slika 10. Pokretanje TightVNC servera Korak 6. Na Windows OS otvorite program TightVNC Viewer (Slika 11. i uneli željenu lozinku za udaljen pristup..).1 Da bismo instalirali TightVNC server na RPi. potrebno je da pokrenemo komandu: Nakon što smo uspešno instalirali TightVNC na RPi uređaju. Sada možemo da se povežemo preko daljinskog pristupa sa RPi uređajem. v2.) ili RealVNC Viewer (Slika 11a. Slika 11.) Slika 10. Real VNC Viewer Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . TightVNC Viewer Slika 11a. sledećom komandom tightvncserver. NetLab 06 April 2017.

). VNC autentifikacija Nakon unosa lozinke otvara vam se grafičko okruženje Raspbian OS. Slika 12. v2. Kada ste sve ovo uneli potvrdite klikom na taster »Connect« (Slika 11. NetLab 06 April 2017. Ukoliko je sve u redu.) ovde unosite lozinku koji ste naveli prilikom instaliranja TightVNC servera na RPi uređaju.raspberrypi. Grafičko okruženje Raspbian OS Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . kao i port na kom je pokrenut server. Broj porta možete videti prilikom pokretanja VNC servera (Slika 10. i omogućen daljinski (remote) pristup (Slika 13). dobićete prozor za unos lozinke (Slika 12. Dodatne komande za podešavanje VNC servera možete naći na: https://www.).org/documentation/remote-access/vnc/ Slika 13.1 Unutar VNC Viewer-a trebate prvo da ukucate IP adresu RPi uređaja na kom je pokrenut VNC server..

ls Komanda ls izlistava sadržaj tekućeg direktorijuma. Uz komandu ls mogu se koristiti dodatni parametri za prikaz dodatnih informacija (prava pristupa. mkdir Kreiranje novog direktorijuma. rm Ova komanda uklanja fajl naveden u komandi. ili onog koji je naveden. vreme modifikacije. stoga ćemo sada predstaviti osnovne Linux komande kao i primer njihove upotrebe. koja datoteku kopira na željenu lokaciju. Može se koristiti relativna (cd Desktop) ili apsolutna (cd /home/pi/Desktop) putanja. ukoliko ukucate mkdir test. rmdir Ovom komandom je moguće obrisati direktorijum. cp Ova komanda pravi kopiju fajla i smešta je na navedenu lokaciju. datum.1 Osnovne komande u Linux operativnim sistemima Kao što smo ranije spomenuli. mv Za razliku od komande cp. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) ... NetLab 06 April 2017. pwd Ova komanda prikazuje trenutni direktorijum gde se nalazite. Raspbian OS je zasnovan na Debian Linux operativnom sistemu. kao rezultat dobićete sličan rezultat kao: /home/pi. Primer: rmdir test. veličina. će kopirati direktorijum test na Desktop. Ukoliko u nekom trenutku ukucate ovu komandu. ova komanda premešta datoteku. komanda: cp ~/test /home/pi/Desktop. ovim će se kreirati direktorijum test u trenutnom dorektorijumu gde se nalazite. ali samo u slučaju da je direktorijum koji želite da obrišete prazan.) cd Komanda cd menja tekući direktorijum u direktorijum koji je naveden u komandi. v2.

ping Komanda ping. ovim će biti izlistani svi fajlovi unutar direktorijuma koji imaju ekstenziju .. uz mogućnost dobijanja različitih informacija. i dozvole: r (čitanje). Primeri: sudo apt-get install <ime-paketa> ovim putem ćete instalirati željeni softverski paket. putem komande: cat *. Ova komanda može koristiti dodatne argumente. chmod Komandom chmod . sudo apt-get purge <ime-paketa> ova komanda briše kompletan sadržaj softverskog paketa. Ukoliko uneste samo nmap dobićete spisak svih mogućih opcija.py . sudo apt-get upgrade ukoliko postoji nova verzija softvera. ova komanda će izlistati sadržaj fajla test. v2.py. NetLab 06 April 2017.1 cat Ova komanda izlistava sadržaj fajla. w(pisanje) i x(izvršavanje). Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . naravno pre ove komande je potrebno ukucati sudo. Primer: chmod u+x *filename* će promeniti prava pristupa nad vlasnikom fajla.168.možete promeniti pravo pristupa nad fajlom. sudo apt-get remove <ime-paketa> ovom komandom deinstalirate softver sa vašeg sistema.1. Ovu komandu takođe je moguće koristiti za izlistavanja više od jednog fajla istog tipa. apt-get Softverske pakete je moguće preuzeti sa Interneta putem apt-get komande. uključujući i fajlove koji su povezani sa ovim softverskim paketom. ovom komandom će se svi stari paketi ažurirati novim. primer: cat test .1. o(neki drugi korisnici). nmap Pomoću ovog alata možete da skenirate sve mreže sa kojima ste povezani. ifconfig Ovom komandom kao rezultat dobijate konfiguracione mrežne detalje o svim interfejsima na vašem sistemu. sudo apt-get update ova komanda će ažuritati softverske pakete koji su dostupni na vašem sistemu. kao što su: u (korisnik koji trenutno ima prava nad fajlom). potrebu za korišćenjem komande sudo smo predstavili ranije u tekstu. pomoću koje proveravamo da li postoji komunikacija između dva hosta. primer: ping 192.

Sadržaj fajla »intefaces« Unutar ovog fajla kod Ethernet interfejsa (eth0). prilikom pokretanja. Da bismo našem RPi uređaju dodelili statičku adresu. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) .) koji se nalazi na putanji: /etc/network/intefaces.py u ovom tekstualnom editoru.). NetLab 06 April 2017. potrebno je da isti uređaj konfigurišemo na ispravan način. prvo biste trebali da u liniji: iface eth0 inet dhcp reč dhcp. i Ctrl + X za izlazak. Do verzije Raspbian Wheezy (uključujući i Wheezy). podrazumevanim podešavanjima ip adrese svojih interfejsa. preuzima dinamički.1 nano Raspbian OS sadrži preinstaliran tekstualni editor GNU nano. promena konfiguracije intefejsa se vršila unutar konfiguracionog fajla »interfaces« (Slika 14.. Dodela statičke adrese Raspberry Pi uređaju Raspberry Pi uređaj. Slika 14. mrežnu masku. Da bi ste sačuvali izmene u fajlu koristite Crtl+O . Primer: sudo nano test.. promenite u static.py će vam otvoriti fajl test. I nakon toga uneste sve potrebne konfiguracione parametre(IP adresu. Ovim biste onemogućili da RPi dinamičkim putem dobija IP adresu. koji je jedan funkcionala i jednostavan editor. već bi koristio statičku adresu koju ste vi definisali u »interfaces« fajlu. v2.

biste dobili 2 IP adrese.168. interface eth0 static ip_address=192.168.conf. i restartujte RPi uređaj komandom: sudo reboot Nakon ponovnog podizanja RPi uređaja.1. NetLab 06 April 2017.).1 Vodite računa o razmacima i o tome da je simbol # znak za komentar. Novina koja je uvedena u novi Raspbian OS je novi DHCP klijent. Ukoliko ste sve dobro konfigurisali. koristite komandu ifconfig (Slika 15.1 Međutim.168. koji se pokreće pre nego što se konfiguracija preuzme iz /etc/network/intefaces. sačuvajte ovaj konfiguracioni fajl. i u većini slučajeva. ovaj »stari« način ne funkcioniše. a jedna od tih bi opet bila dobijena dinamičkim putem. dodelu statičke IP adrese konfigurišete na sledeći način.81/24 static routers=192.1. v2. Zato u najjnovijem Raspbianu.1 static domain_name_servers=192. Takođe poslednja dva reda ne morate unositi za samu dodelu statičke IP adrese.1. da biste proverili da su svi parametri prihvaćeni. Putem tekstualnog editora potrebno je da otvorite /etc/dhcpcd. sa novom verzijom Raspian Jessie. Slika 15.. Prikaz svih interfejsa Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . i na kraju samog fajla dodate sledeće parametre: # Static IP address for eth0.

168. v2..).1 Da biste dodali podrazumevanu »default« rutu. koristite komandu netstat –n (Slika 16. koristite komandu: sudo route add default gw 192.254 eth0 Da biste pogledali tabelu rutiranja. Slika 16. na RPi uređaju. Tabela rutiranja Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” – Zrenjanin (Univerzitet u Novom Sadu) . NetLab 06 April 2017.1.