SOALAN 1 : [ 4 MARKAH

]

1. Tulis jawapan yang betul.

hujan dahaga membesar bernafas
1.

Rumah melindungi kita daripada _____________, bahaya dan panas.

2.

Udara membolehkan kita _______________.

3.

Air yang kita minum dapat menghilangkan ____________________.

4.

Telur dan susu dapat membantu kita ______________

SOALAN 2
[ 4 MARKAH]

Kelaskan makanan mengikut kumpulan makanan yang diberi

1

4. [ ] 5. [ ] 3. Rosli makan makanan yang seimbang …………………………… [ ] 4. Ahmad makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari…………………. 2 . Keropok Ikan Gula-gula Telur Makanan berkhasiat Makanan tidak berkhasiat 1. Lily tidak suka makan sayur…………………………………. 3. 2. [ ] SOALAN 4 [5 MARKAH] Jawab soalan-soalan berdasarkan jadual berikut. 1. Joe minum minuman berkabonat setiap hari……………………………. SOALAN 3 [5 MARKAH] Tandakan [√ ] pada tabiat pemakanan yang betul dan [ x ] pada tabiat pemakanan yang salah. Ali minum susu dan makan roti pada waktu pagi…………………… [ ] 2.

Susunkan murid. 3 . Semasa membesar manusia berubah dari segi berat. Berapakah tinggi Selva ? _______________________________________________________________________ 3. SOALAN 5 [5 MARKAH] Dengan menggunakan garis lurus.Murid Berat badan ( kg) Tinggi ( cm) Natasya 35 100 Selva 45 130 Kah Ming 37 90 1. Siapakah yang paling berat ? ________________________________________________________________________ 2. Siapakah yang paling rendah ? _______________________________________________________________________ 4. tinggi dan __________ 5. suaikan haiwan berikut dengan makanan lazimnya.murid itu daripada yang paling tinggi kepada yang paling rendah .

4 .SOALAN 6 [5 MARKAH] Kelaskan haiwan-haiwan berikut mengikut cara pembiakannya.

3. SOALAN 7 [6 MARKAH] Piktograf berikut menunjukkan hidangan yang Johan makan untuk sarapan pagi selama seminggu. Kekerapan 5 . 5. 4. 2. Bertelur Melahirkan anak 1.

terbang menjalar melompat merayap mengengsot berlari 6 . Makanan yang memberi tenaga kepada Johan ialah __________ dan _________________. 4. Makanan yang membantu menjaga kesihatan ialah _____________________. Makanan yang membantu tumbesaran ialah __________________ dan ________________. Makanan yang paling banyak dimakan oleh Johan ialah _________________. SOALAN 8 [6 MARKAH] Isikan tempat kosong dengan cara pergerakan haiwan yang betul. 3. 2. Jenis makanan Nasi Buah Mi Sup daging Telur 1.

----------------------------------. ------------------------------- ( Guru DST Tahun 2 ) ( Ketua Panitia Sains) Disahkan: _____________________ ( Penolong Kanan Pentadbiran) 7 . SOALAN TAMAT ----------------------------------------- Disediakan oleh : Disemak oleh : -------------------------.