Masa 7.

45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan
8.15 s Murid Pelajaran Jasmani
Tajuk Gimnastik Asas (Hambur Tangan)
Fokus Pembelajaran 1.1.1 Melakukan hambur tangan dari tempat tinggi dan mendarat
ke tempat rendah
Standard Pembelajaran 1.1.1,2.1.1 dan 5.1.4
Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat :
1. Melakukan hambur tangan dari tempat tinggi dan mendarat ke
tempat rendah
2. Mengenal pasti penyerapan daya semasa mendarat dengan
kedua-dua belah kaki.
3. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti.

Aktiviti Pengajaran dan 1. Memanaskan badan
Pembeljaran
2. Melakukan tumbang balak.
3.Melakukan hambur dari aras tinggi ke aras rendah
4. Melakukan hambur hadapan.
5. Menyejukkan badan.
Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif
Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama
Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan hambur dan menjalani kemahiran pada
pengajaran yang lepas
BBM Peti Lombol,Tilam
Refleksi

Masa 8.15 – Kelas 4 Amal Jumlah / Mata Pendidikan
8.45 Murid 25 Pelajaran Jasmani
Tajuk Gimnastik Asas (Hambur Tangan)
Fokus Pembelajaran 1.1.1 Melakukan hambur tangan dari tempat tinggi dan mendarat
ke tempat rendah
Standard Pembelajaran 1.1.1,2.1.1 dan 5.1.4
Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat :
1. Melakukan hambur tangan dari tempat tinggi dan mendarat ke
tempat rendah
2. Mengenal pasti penyerapan daya semasa mendarat dengan
kedua-dua belah kaki.
3. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti.

Aktiviti Pengajaran dan 1. Memanaskan badan
Pembeljaran
2. Melakukan tumbang balak.
3.Melakukan hambur dari aras tinggi ke aras rendah
4. Menghambur dengan bantuan rakan atau guru.
5. Menyejukkan badan.

Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif
Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama
Pengalaman sedia ada Murid-murid pernah melakukan hambur dan menjalani kemahiran
pada pengajaran yang lepas
BBM Peti Lombol,Tilam
Refleksi

Masa 7.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan

2.Melakukan imbangan dengan pelbagai tapak sokongan dalam kumpulan kecil di atas bangku gimnastik.45 Murid 25 Pelajaran Jasmani Tajuk Gimanstik Asas (Imbangan) Fokus Pembelajaran 1. Melakukan Imbangan 3 orang atau lebih 3.15 – Kelas 4 Amal Jumlah / Mata Pendidikan 8.1 Melakukan imbangan dengan pelbagai tapak sokongan dalam kumpulan kecil di atas bangku gimnastik Standard Pembelajaran 1.2.2. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada Murid-murid pernah melakukan imbangan dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM Bangku Gmanstik.2 Melakukan dirian tangan dengan sokongan. 2. Melakukan Imbangan atas Tilam 5. Melakukan Imbangan atas bangku Gimanstik 5. Aktiviti Pengajaran dan 1. Menyejukkan badan.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8. Melakukan hambur tangan dari tempat tinggi dan mendarat ke tempat rendah 2. Memanaskan badan Pembeljaran 2. Aktiviti Pengajaran dan 1. Memanaskan badan Pembeljaran 2. .2.2.4 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.Tilam Refleksi Masa 7.1.1.1.1. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti. Menyatakan perkaitan antara luas tapak sokongan dengan kestabilan.1 dan 5. 3. 3. Melakukan Imbangan atas Tilam 4.2. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: BBM .4 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik (Imbangan) Fokus Pembelajaran 1. 3. Mengenal pasti penyerapan daya semasa mendarat dengan kedua-dua belah kaki.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik Asas (Dirian Tangan) Fokus Pembelajaran 1.2.1 dan 5.1.2. 8. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti. Melakukan 1 dan 2 tapak sokongan secara individu. Menyejukkan badan.1 Melakukan imbangan dengan pelbagai tapak sokongan dalam kumpulan kecil di atas bangku gimnastik Standard Pembelajaran 1.Melakukan Imbangan 3 orang 4.Tilam Refleksi : Masa 8.

3.3.2.2 Melakukan dirian tangan dengan sokongan.15 – Kelas 4 Amal Jumlah / Mata Pendidikan 8.1. 2.3. Standard Pembelajaran 1.Standard Pembelajaran 1. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: BBM .2.2.2.2. Menyejukkan badan. Aktiviti Pengajaran dan 1. Memanaskan badan Pembeljaran 2.2. Melakukan kereta sorong secara berpasangan.Tilam Refleksi Masa 8.1.4 Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti.4 Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti. Standard Pembelajaran 1. Melakukan tangan dengan sokongan rakan selama 5 hingga 10 saat 3.1 Bergayut dan mengayun pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas. 2.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8.2.2.2. 5. Menyejukkan badan.1.1 Menyatakan perkaitan antara luas tapak sokongan dengan kestabilan.4 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.2. Aktiviti Pengajaran dan 1.1 Menyatakan perkaitan antara luas tapak sokongan dengan kestabilan. Memanaskan badan Pembeljaran 2.1 dan 5.1. bawah dan campur.2 Melakukan dirian tangan dengan sokongan. Melakukan sandaran pada dinding selama 5 hingga 10 saat 4.2.2 Melakukan dirian tangan dengan sokongan.Tilam Refleksi Masa 7. Melakukan dirian tangan individu dengan sokongan 4. 5.4 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.45 Murid 25 Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik Asas (Dirian Tangan) Fokus Pembelajaran 1.1 dan 5.2. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada BBM .2.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik Asas (Hambur Tangan) Fokus Pembelajaran 1.3 .1.3.2.1 dan 5.2.

1.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. 5.3 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.2.2. 4. Menyejukkan badan. Memanaskan badan Pembeljaran 2. 3. bawah dan campur.Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. bawah dan campur. Bergayut dan menghayun menggunakan genggaman atas 4.2.1 Bergayut dan mengayun pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas. Menyejukkan badan. 2. 3.1 Mengenal pasti genggaman yang sesuai mengikut arah ayunan. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan hambur dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM Palang gayut.1 Melakukan putaran roda.4. Bergayut dan menghayun menggunakan genggaman campur.1 Bergayut dan mengayun pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas.1 Mengenal pasti genggaman yang sesuai mengikut arah ayunan.3 Membandingkan tindakan yang selamat dan tindakan yang berisiko semasa melakukan aktiviti yang mencabar. 5.3.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8.3. Memanaskan badan Pembeljaran 2.1 Bergayut dan mengayun pada palang dengan kedua-dua belah tangan menggunakan genggaman atas. Standard Pembelajaran 1. bawah dan campur.3.2. Standard Pembelajaran 1.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik Asas (Hambur Tangan) Fokus Pembelajaran 1.1.2.3.1 Melakukan putaran roda.4. Bergayut dengan tangan lurus.Tilam Refleksi Masa 7.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik Asas (Putaran Roda) Fokus Pembelajaran 1. 5.3.3.3 Membandingkan tindakan yang selamat dan tindakan yang berisiko semasa melakukan aktiviti yang mencabar. Aktiviti Pengajaran dan 1. 2.4.1 dan 5.2. Bergayut dan menghayun menggunakan genggaman bawah.1 dan 5.Tilam Refleksi Masa 7.4. Melakukan gayut genggaman hadapan. Aktiviti Pengajaran dan 1. . Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan hambur dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM Palang gayut.3.

Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan .2.5.4.Tilam Gimanstik Refleksi Masa 7.1 dan 5. Menyeberang kiri kanan 3.2 Berkeyakinan untuk melakukan pelbagai pergerakan berkemahiran Aktiviti Pengajaran dan 1.1 dan 5.5.1.1 Mengenal pasti perubahan pusat graviti semasa melakukan putaran roda.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Gimnastik Asas (Putaran Roda) Fokus Pembelajaran 1.1. 5. 2. Menyeberang kiri kanan 4.2 Berkeyakinan untuk melakukan pelbagai pergerakan berkemahiran Aktiviti Pengajaran dan 1.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8.2.1 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar.2. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM . Memanaskan badan Pembeljaran 2.1.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. Menyejukkan badan.5.4.4. Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM . Menyejukkan badan.1 Melakukan putaran roda.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8.2. Standard Pembelajaran 1.4. 5.2. Standard Pembelajaran 1.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.1. Memanaskan badan Pembeljaran 2.3.2.Tilam Gimanstik Refleksi Masa 7.1 Melakukan putaran roda. Menyeberang sempadan 3. 2. Permainan kereta Bergerak 4.1 Mengenal pasti perubahan pusat graviti semasa melakukan putaran roda.5.4.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Pergerakan Berirama(Aksi kreatif Saya) Fokus Pembelajaran 1.4.5.

5.45 – Kela 4 Iman Jumlah / 27 Mata Pendidikan 8.1 dan 5.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8. lakukan aksi berikut:  mencangkul seperti petani  mendayung sampan seperti nelayan 3.3.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.1 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar. Meneka pekerjaan berdasarkan pergerakan yang dilakukan.5.3.5.5.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi Masa 7.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar. 4.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya Aktiviti Pengajaran dan 1.5. Meneka pekerjaan berdasarkan pergerakan yang dilakukan.3. Memanaskan badan Pembeljaran 2.2 Mengiktiraf kebolehan dan menerima kekurangan rakan sebaya Aktiviti Pengajaran dan 1. pergerakan mengikut muzik yang didengar 1.1. Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar 1.1 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Keusahawanan Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi Masa 7. Melakukan aksi tersebut sambil bergerak ke pelbagai arah dan aras tanpa muzik. .1. Dalam kedudukan statik. 5. Melakukan aksi berikut dengan iringan muzik : a. 2. Standard Pembelajaran 1. 5. 4.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar.2. Akhiri persembahan gaya (pose) bebas. 2. 5.5.5. 5.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar.5. Berjalan dalam bulatan aksi mencangkul (Kiraan 8 x 2) b.2.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Pergerakan Berirama(Aksi kreatif Saya) Fokus Pembelajaran 1. Double step close kiri kanan aksi mendayung (Kiraan 8) 3.5.15 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Pergerakan Berirama(Aksi kreatif Saya) Fokus Pembelajaran 1. Memanaskan badan Pembeljaran 2.1.5.

5. Memanaskan badan Pembeljaran 2.1 dan 5.3.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar.3 Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal.5.manampi padi 3. 5.5.2.2.1 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar. 4.1. 3.2 Bekerjasama semasa melakukan aktiviti fizikal Aktiviti Pengajaran dan 1.5. Dalam kumpulan kecil . Jumlah / 27 Mata Pendidikan 8. 5. lakukan aksi berikut:  Aksi pesawah seperti menanam.45 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Pergerakan Berirama(Aksi kreatif Saya) Fokus Pembelajaran Berkebolehan melakukan kemahiran pergerakan mengikut irama. Melakukan aksi penerokkan hutan 3.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Keusahawanan Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi Masa 8.lakukan aksi mari bertani.5. Bergerak mengikut muzik.1. Murid dalam kumpulan memilih sekeping kad dan melakukan pergerakan yang mewakil objek yang terdapat dalam kad.1.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. Dalam kedudukan statik. 5.5. 2.Standard Pembelajaran 1.Murid dalam kumpulan kecil.5.1 dan 5.2.2.5. 1.5.5.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar.15 s Murid Pelajaran Jasmani .15 – Kela 4 Iman.1.membanting .5.5. Memanaskan badan Pembeljaran 2. Standard Pembelajaran 1.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Kreatif & Inovatif Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi Masa 7.4.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar. Melakukan pergerakan di bawah mengikut muzik yang didengari: aksi kitaran padi 4.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar.4.aSetiap kumpulan diberi satu set kad gambar suasana di hutan.5.4.1.3 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. 2. Aktiviti Pengajaran dan 1.45 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8. Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar 1. .

Dalam kedudukan statik.5. Dalam kedudukan statik.4.2.5.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar.5. Melakukan pergerakan di bawah mengikut muzik yang didengari: aksi kitaran padi 4. lakukan aksi berikut:  Aksi pesawah seperti menanam. Melakukan pergerakan di bawah mengikut muzik yang didengari: aksi kitaran padi 4. 2. 2.5. Standard Pembelajaran 1. Standard Pembelajaran 1. Dalam kumpulan kecil .5.1 dan 5. Dalam kumpulan kecil .lakukan aksi mari bertani.1 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar.5.45 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Pergerakan Berirama(Jom Ke Sawah) Fokus Pembelajaran 1.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Keusahawanan Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi Masa 8.1.4.1.4. Memanaskan badan Pembeljaran 2. 5.5. 5.2.4.2.5.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar.5.2.2 Membentuk kumpulan semasa melakukan aktiviti Aktiviti Pengajaran dan 1.1.lakukan aksi mari bertani.manampi padi 3. 5.1 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar.1.2 Membentuk kumpulan semasa melakukan aktiviti Aktiviti Pengajaran dan 1.membanting .5.15 – Kela 4 Amal Jumlah / 25 Mata Pendidikan 8.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar.5.Tajuk Pergerakan Berirama(Jom Ke Sawah) Fokus Pembelajaran 1.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar.manampi padi 3. lakukan aksi berikut:  Aksi pesawah seperti menanam.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Keusahawanan Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi .5. Memanaskan badan Pembeljaran 2.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. 5.membanting .1 dan 5.

4.2.1. 3.45.E. Rumusan/ penutup Kemahiran Berfikir Kreatif Penerapan nilai Kerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah bermain rekoder pada pengajaran yang lepas. Memanaskan badan Pembeljaran 2. Kela 6 Iman Jumlah 21 / Mata Dunia Muzik 1.Masa 12.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : Mengenal dan menulis not dengan betul pada garisan baluk Aktiviti Pengajaran dan 1.2 Mereka cipta pergerakan kreatif bertema berdasarkan pergerakan mengikut muzik yang didengar.tali dan skital di pelbagi tempat dan aras 3. Dalam kumpulan kecil .2 Membentuk kumpulan semasa melakukan aktiviti Aktiviti Pengajaran dan 1. Melukis not pada baluk sambil dibimbing guru.4.persembahan hutan.1.5.1 dan 5.2 Objektif :: Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat : 1. 5.5.Menyejukkan badan Kemahiran Berfikir Keusahawanan Penerapan nilai Keberanian dan berkerjasama Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah melakukan putaran roda dan menjalani kemahiran pada pengajaran yang lepas BBM CD Tahun 2 Refleksi .A.5.G.2 Menama dan menulis not C. Penerangan guru Pembeljaran 2.4. Standard Pembelajaran 1.15 s Murid 21 Pelajaran Tajuk Membaca dan menulis notasi Muzik Fokus Pembelajaran 4.15 – Kela 4 Iman Jumlah / 27 Mata Pendidikan 8.F.5.1 Mengenal pasti pergerakan yang sesuai dalam pergerakan kreatif bertema mengikut muzik yang didengar.1. 2.D pada baluk Standard Pembelajaran 4.2 Melakukan pergerakan kreatif bertema yang direka cipta mengikut muzik yang didengar.2. Akiviti penerokaan hutan Susun bangku .D.5.45 s Murid Pelajaran Jasmani Tajuk Pergerakan Berirama(Kembara Hutan) Fokus Pembelajaran 1.5. BBM Buku teks Refleksi Masa 8. Aktiviti Suasana Hutan 4.B.1. 5.1.C.