“RANTAU SATU

MUARA”
Alif krasa yen lagi ngadhek ing pucuk’e ndonyo,,, nyangopo ora??? Wonge wes nate
mubeng-mubeng separuh’e ndonyo.
tulisane alif uwes kesebar tekan ndi-ndi media, lan diwisuda nganggo nilai katon apik
dewe. Wonge yakin yen perusahaan-perusahaan arep lomba-lomba ngenthukne alif.

Nanging alif lulus pas ora bejo. Wulan keri tahun 90-an, krisis ekonomi nyangendi-
endi tuladha indonesia lan negara bergolak neng jaman reformasi. Siji-siji, layang
lamaran kerjane alif ditolak. Saiki alif wes ora bisa percaya dir maneh. Piye carane
wonge iso nggapai mimpine??

Alif bejo amarga ditampa ing sawijining majalah terkenal lan dadi wartawan. Neng
kono, alif bingung marang sawijining gadis seng nate dicurigai mbiyen.
nyangendi lakon hubungane alif lan gadis iku??
soko jakarta, ngebukake bejo anyar. Alif ngenthukake beasiswa budhal ing
wangshington DC, ngenthukake pekerjaan kang cetho lan duweni kanca-kanca anyar
ing Amerika. Uripe alif neng kono kecukupan lan tujuane alif kepengen ngewangi
adik-adik lan amak i pun kawujud.

Life is perfect, peristiwa 11 september 2001 ing World Trade Center, New York, seng
mbingungake alif nganti pasrah. Nyangopo uwong kang paling cedhak kalihan alif
ngilang?? Alif kepekso mikir maneh misi hidup e. Soko ngendi alif lan nyangendi
lakune bermuara?

Mantra ketelu” man saara ala darbi washala” ( sopo seng mlaku ing dalan mesti teko
ing tujuan) nuntun perjalanane alif nggoleki misi uripe. Urip hakekate yaiku
perantauan.

Alif Fikri yaiku nama lengkape. Alif tergolong mahasiswa kang pinter, berkat kerja
kerase awan lan bengi ngasah otak lan kemampuane, alif iso terbang neng luar negeri
ogak nganggo biaya setitik pun. Alif muleh neng indonesia tepate ing bandung, wonge
mbukak pintu seng uwes sui ora dibukak. Saking suwine pas dibukak pintune muni
ngeeekkk, aroma parfume koran basah, lampune kedap kedip rumangsane kesel
mekan, kasur kisut lan lemarine kebeken muatan, siji seng narik perhatian yaiku
dinding seng tulisane “KE AMERIKA” iku di parani, ibu odah yakni jeneng nganggo
suara tepuk tangan ora ngepal ngampiri lan ngomong “ tulung ojo lali duwete bayar
kos lif”, alif kepekso nyileh marang bang togar, bakne jerih payahe neng kanada ono
hasile, alif cepet-cepet mbayar kabeh utang semesteran lan tagihan kos. Kendalane
ono wae, wonge telat seminggu mbayar duwet semesteran sebab telat alif kudu
ngulang maneh kuliahe tahun ngarep, ora ilang akal e alif nunjukake koran seng
memuat tulisan “ Alif Fikri Harumkan nama Unpad, menjadi Duta Muda di Kanada”
pas petugas moco wonge sampek terharu lan masalahe alif kelar.

Era 1998 krisis, alif dipecat soko pekerjaane, tulisan seng gaene dimuat ora bisa di
pertahanke maneh, ora ono penulisan ora ono masukan duwet babar pisan.
Kedadeyane tragise yaiku ono berita 4 mahasiswa Trisakti jakarta yg tewas saat
demonstrasi sebab bentrok kalihan aparat keamanan lan nggawe keprihatinan ribuan
mahasiswa, mahasiswa podo nggugat pak harto dikon lengser teko jabatane presiden.
Ekonomi masyarakat ora stabil, 21 mei 1998 mahasiswa nuntut pak Harto Lengser lan
mendeklarasikne pengunduran dirine, akeh reaksi seng kedadeyan pas kui. Berita seng
menarik lan di tunggu masyarakat, alif lan ibu kos.

Bar berita lengsere pak Harto alif usaha nggolek pekerjaan tapi ora enthuk. Pas mlaku-
mlaku alif ketemu marang konco SMA mondok yaiku Randai lan Raisha. Randai
watake sombong lan mbiyen gaene nantang alif lomba kebecikan, mereka lomba sopo
seng iso terbang ing Amerika , pesan moran kiayi rais “ usaha lan gapai sesuatu seng
luar biasa ing hidup saben 5 tahun”.