Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó

LIZANKA
Egy autista lány története a bezártságtól
a teljes élet felé

LIZANKA2.indd 3 5/24/2017 8:05:03 AM

hvgkonyvek... o. Kiadja a HVG Kiadó Zrt. bármely formában vagy eszközzel – elektronikus. o. Oravecz Lizanka ‒ Orosz Ildikó: Lizanka – Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé © Oravecz Lizanka ‒ Orosz Ildikó.hu Nyomdai előkészítés: Kedves László Nyomás: Alföldi Nyomda Zrt. Budapest. o.indd 4 5/24/2017 8:05:03 AM . 12–16. fényképészeti úton vagy más módon – a kiadó engedélye nélkül közölni. Nagy Rozi HVG Könyvek Kiadóvezető: Budaházy Árpád Felelős szerkesztő: Tanács Eszter ISBN 978-963-304-458-2 Minden jog fenntartva. 9. 2017 Szerkesztette: Greff András Lektorálta: Kanizsai-Nagy Ildikó Borító: Lobotworks Borítófotó: Cs. adatrendszerben tárolni.: Oravecz Lizanka.: Cs. 10 -11. Nagy Rozi Fotómelléklet: 1–8. Jelen könyvet vagy annak részleteit tilos reprodukálni.: Csoszó Gabriella. Felelős vezető: György Géza LIZANKA2. 2017 Felelős kiadó: Szauer Péter www.

VILÁG! 7 Ferrari behúzott kézifékkel 11 Lizanka: Néhány tény és tévhit az Asperger-szindrómáról 18 Megint krumplis káposzta 21 Marika néni. Tartalom HELLÓ. lemaradt egy vessző 38 Magát már kiírtuk az állományból 52 Lizanka szerint az autizmus 70 Boci. boci tarka 71 Lizanka: Autista „hiszti” 81 Hogyhogy nem rohansz el? 88 Önbizalom apró kövecskékből 101 Autista vagyok 105 Lizanka: Mesterséges Érzelmi Intelligencia 116 LIZANKA2.indd 5 5/24/2017 8:05:03 AM .

indd 6 5/24/2017 8:05:03 AM . Pasi receptre 119 Lizanka: A párom autista – szerintem 128 AD(H)D hozzá az egyetemhez! 133 Tetovált lány 147 MÁSOK. Stefanik Krisztina autizmus-szakértőkkel 176 FÜGGELÉK 195 Autizmus – Kihez forduljunk? 197 Névtelenül. MÁSKÉPP. hogy ellenségnek tekintenek” – Orosz Ildikó interjúja Sólyom Istvánné Évával. ingyen hívható lelkielsősegély- telefonszolgálatok 206 LIZANKA2. Lizanka édesanyjával 155 Az emberi kapcsolatok algoritmusa ‒ Orosz Ildikó interjúja Kanizsai-Nagy Ildikó és dr. UGYANARRÓL 153 „Sokszor úgy éreztem.

indd 7 5/24/2017 8:05:03 AM . HELLÓ. VILÁG! 7 LIZANKA2.

ami velem történt. mert újabb könyvet tenne ki. Remélem. Köszönöm nektek! Oravecz Lizanka 9 LIZANKA2. mellet- tünk ezt az egészet. unokahúgoddal stb. ismerősöket és idegeneket. nem így történt. fogadott nővéremet. tisztelet és szeretet illeti azokat. ha csak egyetlen perc is másképp alakult volna az életemben. Nem az lennék ma. is megtörténhetett volna. hogy számodra ez „csak egy történet” legyen.indd 9 5/24/2017 8:05:03 AM . Bárminemű hasonlóság élt vagy élő személyekkel sem a véletlen műve. Ezt a részt szokták többnyire átugrani az olvasók. vagy lennék-e egyáltalán. azoknak minden elismerésem! És főként elismerés. akik nem maradtak mellettem – igazatok volt. Néhány helyen meg- változtattuk a neveket. régi és jelenlegi barátaimat. nem kitalált történet. Én sem fogok betűrendes listát írni. lányoddal. Azoknak is hálával tartozom. Nem tudom. anyukád- dal. tanáraimat. Minden. Akik pedig hozzám hasonlóan megküzdöttek ilyen helyzetekkel. komolyan mondom! Saját határaink felismerése és tiszteletben tartása a kiegyensúlyozottság egyik kulcsa. Köszönet. a helyszíneket. akár veled. a barátnőddel. Minden- kitől és mindenből tanultam. akik egy-egy szóval. tiszteletben tartva a szemé- lyiségi jogokat. ki lennék. Ami itt következik. orvosaimat. akik végigjárták velünk. aki vagyok. Rengeteg fontos szereplőt említhettem volna még az életemből: családom külön nem említett tagjait. újabb variációja a sokszínű emberi sorsoknak. Őszintén kívánom. mondattal továbblendítettek.

valamint jelen vizsgálataink. ha meg lehetne írni egy életrajzot bináris kódokban. ••• 2015. De a könyvírás egészen más műfaj. Ezért semmiképpen nem akartam volna egyedül megírni ezt a könyvet. november 18-án kaptam kézhez az Autizmus Alapítvány Ambulancia szakvéleményét. Azt vallom. amelynek nem ismerem a szabályait. amelyben egyebek mellett ez áll: A részletes kórelőzmény. Így: 01011110010110010111000110100010100001011111011100 0001101110101011011001100011011000101010 De így nem nagyon érthető.indd 11 5/24/2017 8:05:04 AM . hogy mindenki csinálja azt. amihez ért. ugye? A számítógépes világban ott- honosan mozgok. Ferrari behúzott kézifékkel Ezt a könyvet már rég megírtam volna. és kellően nyugodt körülmények közt a sok beszéd sem esik nehezemre. illetve a szü- lői interjúk alapján Oravecz Lizankánál – kora gyermekkortól iga- zolhatóan – átlag feletti intellektus mellett minőségi eltérés azono- 11 LIZANKA2.

saját érdekeinek hatékony képviselete. F84 34 éves voltam ekkor.indd 12 5/24/2017 8:05:05 AM . problémahely- zetek önálló és rugalmas kezelése. a kommunikáció. valamint a rugalmas viselkedésszervezés területén. Mindez korlátozza általános élet- vitelében és munkavégzésében is. sítható a reciprok szociális interakciók. Sokszor kérdeztem magamtól a megelőző három évtizedben. más emberek szándékainak helyes értelmezése. Diagnózis: autizmus spektrum zavar. A kétszemélyes helyzetben jól kompenzált tüneti kép ellenére a páciens számára komoly nehézséget jelent a társas-kommuni- kációs helyzetek megértése. hogy mi a baj velem? Miért lógok ki mindig a sorból? Miért szorongok állandóan? 12 LIZANKA2.

már annyi mun- kát fektettem a saját fejlődésembe. de mégsem sikerül. cikkekbe. kapcsolatba léptem ismert hazai szak- emberekkel. sokat hibázom az emberekkel kapcsolatban is. Beleástam magam a tanulmányokba. hogy kizárólag a fiúkat érinti. nyilvános beszélgetésekre járunk. Életemet végigkísérte az érzés. infor- matika vagy sok minden más. Tényleg többségben vannak a fiúk/férfiak: régebbi vélemény szerint négyszer. A lányok és nők helyzete épp ezért sokáig árnyékban maradt. Hogy többre lennék képes. és új célokat adott. hogy mű- ködni tudtam a hétköznapokban. Eljutottam oda. Mire az autizmus diagnózist elém tárta az élet. dinoszauruszok. bekapcsolódtam az érdekvédelembe. Ezt követően az autizmus az egyik legfontosabb érdeklődési területemmé vált. és megtanultam stratégiákat kialakítani a csökkentésére.hu oldalon. olyan pluszmegértést adott. a munkámban. mint a lányok. csillámpónik. ugyanakkor tele voltam kérdé- sekkel. félrekezeltek. inkább csak két-háromszor annyian. Mi. autisták hajlamosak vagyunk egy-egy témát a végletekig pörgetni. Az autizmussal kapcsolatban sokáig tartotta magát az elképze- lés. Valami akadályoz. hogy viszonylag stabil volt az önértékelésem. 13 LIZANKA2. és tájékoztató előadásokra. ma úgy gondolják. Lehet közlekedés. Korábban hosszú éveken át félrediagnosztizáltak. de folyamatosan behúzott kézifékkel próbálnék haladni. És nehezen boldogulok. Tájékoztató videókat készítünk a szintén felnőttként diagnosztizált Fekete Gy. amelytől még inkább egyensúlyba kerültem magammal. Nekem az informatika mellett az autizmus lett a speciális érdeklődési területem. sokat hibázom a tanulásban. mintha lenne egy Ferrarim. hogy nekem ezzel a szorongással együtt kell élnem. Mire a fenti szakvéleményt megkaptam. már elfogadtam.indd 13 5/24/2017 8:05:05 AM . Viktorral az autistavagyok. csak a súlyosan érintettek állapotát ismerték fel. sminktippek. menetrendek. A diagnózis felszabadított. Nehezen ju- tok előre.

Ha minél több érintett felnőtt és család jutna megfelelő diagnózishoz és terápiához. akkori pszichiáterem kapásból lehülyézte. azóta eltelt közel húsz év.) ő erről 1994-ben azt tanulta az egyetemen. Így születtünk. mert: 1. 2. a gyógyszer vagy más módszer nem tudja helyretenni. Amikor 2012-ben. Az autizmus egy idegrendszeri fejlődési zavar: másképp van huzalozva az agyam. A nem megfelelő diagnózis és terápia hatalmas károkat tud okoz- ni. ha minél kevesebb embernek kellene keresztülmennie ilyen vagy ehhez hasonló sötét időszakon. Közölte. ha nő. A fővonal a borderline személyiségzavar volt.) nőből vagyok. De hogy mi van a kettő közt. 3. Ma már jobb a helyzet. Az én életem 22 éves koromig igen zűrösen alakult. Az én történetem nagyon jellegzetes a mai. alkalmazkodási za- var és anorexia nervosa is. de szerepelt az előtörténetemben skizoaffektív zavar. de hosszmetszetileg nem adott magya- rázatot a háttérben húzódó okokra. milyen élet.) az autistákat a vidéki buszsofőr is felismeri. Ezt egy pusz- tán beszélgetéses pszichoterápia. Úgy hívom azt az időszakot. hogy ha az átlagem- ber fejében Windows operációs rendszer fut. akkor még csak informális beszélgetés kere- tében. a relaxáció. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt az állapotot. szóltam közbe. akkor az autistáké- ban Linux. az nagyon nem mindegy. hogy „a sötét középkor”. depresszió. jó eséllyel 14 LIZANKA2. olyan furcsán viselkednek. először vetette fel nálam egy szakértő az autizmus lehetősé- gét. 25 év feletti autista nők körében. hogy nem lehetek autista. és így is halunk meg. Mindez akkor és ott keresztmetszetileg akár stimmelhetett is volna. Szeretném. hogy… Elnézést. Kamaszkoromtól mindenfélével kezeltek. Akkor is. pánikbetegség. hiába jó szándékú az orvos.indd 14 5/24/2017 8:05:05 AM .

Sokan ismerik Dustin Hoffman alakítását. Mind az Esőember. ami óriási javulást eredményez- het az életminőségében. amely állapotnál bizonyos részképességek átlagon felül működhetnek. A másik sztereotípia szerint különc zsenik. Az egyet- len kivétel a Csengetett. A szigetszerűen kiemelkedő savantképességek jelenléte nem feltétlenül jár együtt autizmussal. mind az Agymenők téves mítoszt erősít. így a személyek gyakran folyamatos támogatást igényelnek napi életvitelükben.) * A savantszindrómával élő embereknél egyes részképességek (általában bizo- nyos adatok/információk kivételesen magas szintű mechanikus memorizá- lása és visszaadása) kiemelkedőek. Shel- don Cooper elméleti fizikus. és csak nagyon kis százalékban jelenik meg autizmussal élő emberek esetében. más készségek azonban sérültek. hiszen az autisták többsége egyáltalán nem zseni. (A Lektor) 15 LIZANKA2. olyanok. támogatást. Nincs kimondva. de kevesen tudják. Savant- szindrómás volt. egy lány is időben megkaphatja a helyes diagnózist és az ennek megfelelő fejlesztést. akiről az Esőember főszereplőjét mintázták. Főhőse.indd 15 5/24/2017 8:05:05 AM . mint az Esőember vagy az Agymenők tévésorozat főhőse. értelmileg sérült „szobanövé- nyek”. szakterülete a húrelmélet. Mylord?. a valóságos személynek. de még ma is rengeteg a félreértés.* Szintén népszerű az Agymenők vígjátéksorozat. de Sheldon az autizmusban enyhébben érintett „Asperger-szindrómás zseni” tipikus alakja. nem volt autizmus diagnózisa. hogy Kim Peeknek. de minden másban is szuperokos. ••• Az autizmusról mindenki hallott már. ki nem áll- hatom az Agymenők képviselte aláfestős-röhögős műfajt. míg más területek súlyosan sérültek. Az egyik téves elképzelés szerint az autisták önellá- tásra és kommunikációra képtelen. Ugyanakkor a hétköznapi helyzetekben teljesen elveszett. (Mellesleg.

) 16 LIZANKA2. mint egy külső szemlélő. (A Szerk. vagy a barátom azt mondta. melyet a szakértői team az erre a célra kialakított eljárá- sok segítségével végezhet el. Az Asperger-szindróma hivatalos elnevezésként Lorna Wing 1981-es publikációjában jelent meg először. és jelenleg érvényes DSM-5 (Mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve. kiadásában. hogy anyukám ezt olvas- ta. Ma már tudjuk. hogy ha valaki képes szavakkal kommunikálni.indd 16 5/24/2017 8:05:06 AM . Ezzel alapvetőleg** nincs baj. belenézni a másik ember szemébe. összetett és időigényes folyamat. majd az 1990-es években bekerült a nemzetközi diagnosztikai rend- szerekbe is. Az Európában. Nem elégséges. akinek ez a szakterülete. kiadás) megszüntette ezt a diagnózist. hogy sokan saját furcsaságuk okát vélik megtalálni abban. Az Egyesült Államokból induló. de a mélyén ugyanaz a másfajta ideg- rendszeri működés húzódik. az aspergeres vagy „aszpi” szubkultúra mára annyira kiépült az interneten. és pár éve hozzánk is begyűrűző tendencia. ez rám illik… A diagnosztikus kivizsgálás speciális szakértelmet igénylő. A szakemberek ma már autizmus spektrum zavarról beszélnek. Ezen belül az Asperger-szindróma* elnevezést általában akkor használják. Saját magunkat soha nem tudjuk olyan objektíven megítélni. Bár szakmai szempontból az Asperger-szindróma az autizmus spekt- rum része. BNO -10) továbbra is szerepel. amely sokféle formát ölthet. vagy elvégezni egy iskolát – még lehet autista. ami kifejezi. Egyesült Államokban kiadott. 5. (A Lektor) ** Az „alapvetőleg” Lizanka jellegzetes kifejezése. ha va- ** Hans Asperger 1944-ben írta le a tünetegyüttest. Egy esetben tudom elfogadni. amikor az autizmus átlagos vagy a feletti intelligenciával és jó nyelvi képességekkel társul. helyette az autizmus spektrum zavar mint egységes kategória szerepel. hogy az elnevezés valószínűleg fennmarad. hogy az öndiagnó- zis félrevezető vagy akár veszélyes is lehet. így Magyarországon is hasz- nált diagnosztikai rendszerben (a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának 10. hogy ez egy összetett tüneti kép. A 2013-as. hogy „aszpik”. ám tudni kell.

és utóbb rájön. Elsőre jónak tűnő megoldási stratégiákra találhat. Fontos lehet egy ilyen ráismerés annak. személy szerint hogyan éltem. hogy én. ma sem venném magamnak a bátorságot. vagy hivatalos diagnózis nélkül ilyen minőségében jelenik meg a nyilvánosság előtt. amiért élete döcögősebben alakult. azért vál- lalja a felelősséget. élem meg az életemet. hiva- talos diagnózis nélkül az egész életét arra építi fel. és átírhatja a világról való tapasztalatát. hogy könyvet vagy blogot írjak az autizmusról úgy általában. hogy úgymond autista. ám hosszú távon nem segíti. Egy ilyen önmeghatározás visszahathat a személyiségére. hivatalosan meg nem erősítették. hogy az autiz- mus lehetett az oka. Ezért akinek nehézségei vannak az életben. hogy rajta vagyok az autizmus spektrumon. Nagyon nem értek egyet azzal. amíg kívülről. amikor valaki „öndiagnosztizált aszpiként” blogot vezet. szakember segítségével utánajárnia a helyzetének. laki önmagát azonosítja autistaként: ha ez számára nem kifogást vagy felmentést jelent bármi alól. Én magam rengeteget olvastam a témában. és rendszeresen kon- zultálok szakemberekkel – de soha eszembe sem jutott volna autis- taként megszólalni. hogy valaki bizonytalanabb önismeret mellett. ••• 17 LIZANKA2. ha belekapaszkodik valamibe. hogy amit az ember nyilvánosan leír.indd 17 5/24/2017 8:05:06 AM . szervezkedni addig. annak mindenképpen érdemes hivatalosan. Sőt utólag még az emlékeit is. aki már nagy- jából megtalálta a helyét az életben. Előfordul. hanem megnyugvást és mélyebb önismeretet. és érintettnek érzi ma- gát az autizmusban. még mindig csak az. Ennek ellenére. Nincs hozzá szaktudásom. Hiszek abban. ami talán nem ő. Amiről beszélni tudok.