SEKOLAH KEBANGSAAN RANGALAU BARU, TUARAN

KERTAS KERJA PROJEK SUDUT BERCERITA PRASEKOLAH

PROJEK INTERNSHIP (INDIVIDU)
PISMP PRASEKOLAH AMBILAN JANUARI 2011
INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KENT

DIBAWAH KENDALIAN GURU PELATIH JANET
JOUTI PELAJAR
PISMP PRASEKOLAH AMBILAN JANUARI 2008

DENGAN KERJASAMA PRASKEOLAH SK RANGALAU BARU, TUARAN SABAH.

2. melaksana dan menilai projek/aktiviti yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran di dalam dan di luar bilik darjah. Ia merupakan saluran pengantara yang baik bagi kanak-kanak belajar dan juga meningkatkan keyakinan diri dihadapan rakan-rakan. guru pelatih dikehendaki merancang. Menambah sudut pembelajaran dan informasi dalam bilik darjah prasekolah. dengan adanya sudut bercerita ini kanak-kanak mendapat peluang untuk merasai suasana sebenar pentas bercerita. Mewujudkan suasana ceria dan menarik dalam bilik darjah prasekolah.0 MATLAMAT Mewujudkan dan menyediakan persekitaran bilik darjah prasekolah yang menarik dan kondusif. ii. Sudut bercerita ini juga diwujudkan agar dapat mewujudkan suasana kondusif dalam bilik darjah disamping memberi manfaat kepada guru dan kanak-kanak. ia akan menjadikan pengajaran guru lebih berkualiti dan pembelajaran kanak-kanak lebih bermakna. Lantaran itu.1.0 OBJEKTIF i. Dalam pada itu. Meningkatkan penglibatan kanak-kanak dengan aktiviti bercerita. Justeru itu. iv. 3. Diharapkan agar dengan adanya sudut bercerita ini. Memberi peluang kepada murid merasai suasana pentas bercerita. iii. . aktiviti membina sudut ERT di bengkel Reka bentuk dan teknologi (RBT) prasekolah ini dirancang bagi memenuhi objektif tersebut.0 PENGENALAN Internship ialah satu program latihan di lapangan yang bertujuan untuk mengaitkan pengetahuan dan pengalaman sedia ada dengan amalan sebenar tugas guru permulaan. aktiviti bercerita merupakan antara aktiviti yang sangat diminati murid. Di dalam bengkel bilik darjah prasekolah.

0 TARIKH 22 Ogos hingga 23 Ogos 2011 5. Tuaran 6.4.Nauli PENASIHAT I Mailin Yubih PENASIHAT II Jovita Sarabun PENGERUSI Rujiatun binti Imar NAIB PENGERUSI Paineh Juani .0 TEMPAT Bilik Darjah Prasekolah SK Rangalau Baru.0 AHLI JAWATANKUASA INDUK PRASEKOLAH PENAUNG Mohamad Juin@Mohd.

Kerjasama daripada 1 22 Ogos 2011  Membina pentas bercerita.  Menghias sudut bercerita.  Melekatkan papan tanda Kerjasama daripada 2 23 Ogos 2011 sudut. .1 Ahli Jawatankuasa Kerja Pengerusi Janet Jouti Mentor Rujiatun binti Imar AJK Pertukangan Francis AJK Perhiasan Paineh Juani 7. Bil Tarikh Aktiviti Tindakan  Menyediakan kawasan sudut bercerita.6. AJK Pertukangan  Menghias pentas bercerita.  Aplikasi aktiviti bercerita di 3 26 Ogos 2011 sudut bercerita yang telah Guru pelatih siap. AJK Perhiasan  Menyusun bahan-bahan bercerita pada rak sudut.0 PELAN TINDAKAN Berikut merupakan pelan tindakan dalam projek membina sudut bercerita .

0 PERALATAN ITEM UNIT Meja 4 buah Gergaji 1 buah Tukul 1 buah Pisau lipat 1 buah Paku 1 kotak Dawai 0. .00 RM1x1 RM1.00 7 Double sided 1 gulung RM2.00 TOTAL RM56.00 RM7x1 RM7.0 PENUTUP Semoga dengan wujudnya sudut bercerita di dalam bilik darjah prasekolah dapat membantu guru dalam pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang lebih menarik dan berkualiti seterusnya membina suasana pembelajaran kanak-kanak yang seronok dan gembira.00 RM3x1 RM3.00 RM5x1 RM5. Bagi pihak guru pelatih.50 8 Warna air 1 kotak RM3.00 9 Pasu bunga 1 buah RM3.00 RM3x2 RM6.00 4 Mounting Board 1 keping RM7.0 ANGGARAN PERBELANJAAN BI ITEM UNIT HARGA UNIT JUMLAH UNIT JUMLAH L 1 Kain (biru terang) 1 meter RM 3.00 RM3x2 RM6.8. Pelaksanaan projek ini juga diharapkan dapat memberi impak kepada konsep kendiri guru pelatih terhadap kemahiran mengurus dan memimpin.5 meter 10.50 9.00 RM3x2 RM6. projek membina sudut bercerita di prasekolah ini dapat dijadikan satu pengalaman baru yang berguna sebagai bekalan ilmu ketika sudah menjadi guru prasekolah sebenar kelak.50 RM2.00 5 Pagar kecil 1 buah RM5.50x1 Rm2.00 2 Kain (biru) 1 meter RM 3.00 3 Paku tekan 1 kotak RM1.00 6 Polistrin 1 keping RM5.00 RM5x4 RM20.

... ( JANET JOUTI ) Pengerusi Projek Sudut Bercerita Prasekolah............... Disediakan oleh... .NAULI) Guru Besar. Sehubungan itu........ ....................... sokongan dan kerjasama daripada semua pihak adalah diharapkan bagi kejayaan membina sudut bercerita prasekolah ini................ Guru Prasekolah SK Rangalau Baru.................. ....... Tuaran..... Tuaran............ Disahkan oleh...... Guru Pelatih PISMP Prasekolah IPG Kampus Kent. SK Rangalau Baru.... ... Disemak oleh. ( RUJIATUN BINTI IMAR ) Mentor Projek Internship..... Tuaran........ ( MOHAMAD JUIN@MOHD.................