UNIVERSITATEA,,DUNAREA DE JOS”

FACULTATEA DE LITERE
SPECIALIZAREA ROMANA-ENGLEZA
ANUL III,IDD

CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI
RELATIA LUI VICTOR PETRINI CU MATILDA
- REZUMAT -

STUDENT,
BREABAN N.GABRIELA

in microcosmosul sau si asterne pe hartie propriul destin.Criticul literar il declara un . Era un tanar introvertit.personajul isi aminteste ca avea nenumarate discutii cu mama sa in privinta religiei.acesta incepe sa-si scrie memoriile in care va povesti tot ce s-a intamplat. Imaginea mamei sale il va insoti tot romanul si isi va aduce aminte cu nostalgie de momentele copilariei cand bea cafea cu lapte dintr-o ceasca cu flori rosii si albastre.fundamental . Szekely.izolat si fara prieteni. Romanul se deschide cu imaginea personajului Victor Petrini inchis in celula pentru o fapta despre care vom afla la final. La varsta de 18 ani.roman total”.Cel mai iubit dintre pamanteni” ca recunoaste in opera lui Marin Preda perfectiunea.Un roman care prezinta intamplarile unui destin proiectat pe fundalul unor evenimente de importanta nationala.La sfatul lui Stefan Pop(Ciceo).Stalin sau despre intalnirea cu Lucian Blaga in casa acestuia.Impreuna cu ei .Este posibil sa povesteasca despre o intamplare a unei persoane in cabinetul lui I. Personajul isi aminteste ca fusese un tanar turburent si crease multe probleme parintilor din cauza comportamentului sau.a ideii de divinitate..Mama sa isi arata de multe ori tristetea pentru ca fiul ei nu era un credincios.iesit dintr-o gandire matura.dornica sa priveascu cu curaj adevarurrile unei epoci .Petrini punea in cumpana existenta lui Dumnezeu si cauta tot timpul explicatii logice.Se ataseaza insa de un grup de baieti din clasa a opta .Este un roman arborescent. Romanul este structurat pe mai multe niveluri si ofera sansa lectorului de a experimenta salturile sau intoarcerile in timp ale naratorului..fostul judecator.V. CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI Eugen Simion scria in prefata romanului . Pretorian(Pulos)-vedeta de fotbal.Naratorul revine cu aceeasi forta la firul povestirii sale.Asanache.

medicinistul” in dorinta de a afla ce fel de om este.Parintii lui Petrini afla de relatia sa cu Nineta si il acuza ca si-a pierdut timpul cu o femeie usoara.In cele din urma .Mama Ranitilor”.. Trecerea de la adolescenta la maturitate.Se indragosteste de Caprioara. Petrini isi continua studiile si intra la Facultatea de Litere si Filozofie.o intalneste la facultate si afla ca il evita deoarece avea o relatie cu un student la medicina.pe Nineta Romulus.Astfel.Se duce sa o caute dar nu o mai gaseste.Petrini este socat de turnura care o luase relatia sa .ar putea sa-i ofere un trai decent. .O iubea din nou sau nu incetase sa o iubeasca.Nineta traia din economiile bunicii ei. Inca o data.Nu intelege cum a putut sa se instraineze atat de mult.Caprioara pleaca in vacanta la parinti si la intoarcere ..Caprioara il cauta la scoala si ii marutriseste ca inca il mai iubeste si ca l-a parasit pe doctor.o tanara studenta cu ochii umezi si inocenti ca ai unei caprioare.plimbandu-se impreuna.sarbatoreste intrarea sa in grup la un local numit.Pentru Nineta.isi cunoaste prima iubire.Se simte din nou la adapostul dragostei si isi doreste sa termine facultatea si sa se casatoreasca.Nineta alege sa mearga pe o strada iar Petrini refuza sa o urmeze.Intr-o zi.relatia lor era una ca toate celelalte pe care le avusese.O alta etapa in viata sa este marcata de o relatie amoroasa.fusese exmatriculata pentru ca avusese o legatura amoroasa cu un profesor si nu arata nici un interes fata de propunerile de casatorie ale lui Victor Petrini.Petrini considera ca nu a gresit cu nimic deoarece fusese indragostit de Nineta si nu comisese nici un pacat.In acest local.precum si initierea personajului in relatiile amoroase marcheaza decizia luata fata de Nineta. Isi ia licenta si incepe sa predea la o scoala normala ca profesor de logica.Relatia sa cu Caprioara se incheiase.Unde gresise?Care puteau fi erorile de neschimbat? Personajul dovedeste tarie de caracter si se intalneste cu .Acesta dorea sa devina student la filozofie.Victor Petrini observa o schimbare in comportamentul ei.Fiica de oameni instariti. Victor Petrini ii propune sa se mute in apartamentul lui si se simte din nou pregatit sa continue relatia de unde o lasese.

se imprieteneste cu un coleg de-al sau.Petrini dezvaluie totul anchetatorului de la Bucuresti care venise sa-l chestioneze despre relatia sa cu Caprioara.increzator in propriile prinicipii si .In acest cadru .pesimist. Prietenia lor ia amploare si intr-o zi.Caprioara moare si doctorul este acuzat de crima si condamnat la inchisoare.Cei doi se angajeaza in discutii despre Stalin si Hitler iar Petrica isi exprima convingerea ca dupa razboi .cum se va demonstra mai tarziu in comportament fata de figura dominanta a tatalui sau)si Petrini.romanii vor adera la partidul comunist.Petrini este invitat de sotii Nicolau la masa si acesta este impresionat de bogatia casei.In urma interventiei.o intalneste pe sotia lui Petrica.profesor de limba si literatura romana.Victor Petrini remarca frumusetea ei dar si raceala cu care il intampina pe Petrica.Matilda.Il vedea pe Petrica deprimat.sa fie in locul lui Petrica. Matilda isi dezvaluie convingerile ei bazate pe materialism inca din momentul in care Petrini intra in casa lor. Din discutiile cu prietenul sau intelesese ca mariajul lor nu era unul dintre cele mai fericite si nici nu vroia sa afle mai mult.Acesta luptase ca ofiter de rezerva pe frontul de vest si se intorsese nevatamat.lipsit de griji.Petrini isi doreste sa traiasca acolo.un barbat matur.nemultumit de comportamnetul sotiei lui care ii imprumuta lucruri prietenilor.Toti trei au o discutie interesanta.Se poate observa alegerea numelor celor doua personaje de catre narator:Petrica(diminutiv care denota o slabiciune a personajului.Petrini ii propune sa intrerupa sarcina care era destul de avansata.elevata insa Matilda il desconsidera pe Petrica pentru talentul sau. Casa este impresionanta si denota un trai bun.la o scoala de ofiteri de artilerie. PARTEA A IIA In anul in care se termina razboiul.Caprioara marturiseste ca este insarcinata si ca tatal copilului este doctorul.Petrini este chemat sa se prezinte la Bucuresti.Petrica Nicolau.

.Matilda afla adresa si ii face o vizita. (.insa nu stie daca si ea simte acelasi lucru.Marin-Cel mai iubit dintre pamanteni.prietenia pentru el nici nu exista.Petrica se muta la parintii lui.pg..dar o mimeaza.baiatul lui taticu”care nu se poate maturiza si care pleaca de fiecare data la parinti cand au certuri. Dupa o cearta intre cei doi soti la care ia parte si Victor .Ed. Matilda nu incercase sa le ascunda si nici Petrica nu schitase vreun gest care sa-i dovedeasca gelozia.ca sa-i desparta.Cu toate ca a luptat in Muntii Tatra si are obrazul ars de soare .viata sa intima”). La picnic.Petrini este indignat sau mai degraba.Matilda il intre.142) .Socrul ei ar fi facut orice. Petrini observa ca prietenul sau nu este fericit in aceasta relatie si il sfatuieste ca singura solutie este divortul .Petrica il desconsidera pentru lipsa sa de tact si pentru ca incalcase principiile prieteniei si profitase de nenorocirea sa.totul a decurs normal pana Petrica a scos una dintre scrisorile lui Petrini si incepu sa-l critice fara sa I se adreseze direct.Aceasta nu-i dadea un raspuns si afla mai tarziu ca Petrica se intorsese acasa si gasise scrisorile de la el.valori morale. Matilda il viziteaza din nou pe Petrini si incepe sa ii marturiseasca detalii din casnicia ei.1 1 .mirat ca cei doi soti sunt linistiti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.Il considera pe Petrica .Petrini o iubeste pe Matilda cu toata fiinta lui si o vrea numai pentru el .lovind cu barosul in fisura pe care un prieten imprudent i-o desvaluie..Literatura artistica. La plecare.aba unde locuieste in intentia de a-l vizita insa acesta refuza sa-i spuna.insa Petrini nu este decis. Petrini se intoarce acasa si este vizitat de Matilda care il invita la un picnic impreuna cu sotul ei..Petrica nu se schimbase deloc.Chisinau.Matilda nu mai putea continua acest mariaj sortit esecului.Preda. Petrini pleaca la scoala de artilerie unde fusese chemat insa in acest timp corespondeaza cu Matilda si ii cere sa divorteze de Petrica.stie ca eo forta si o foloseste cu perfidie fara cel mai mic scrupul.dupa afirmatiile ei.

.Petrini a simtit ca trebuia sa se desparta de Matilda .nu agasi curajul sa o faca.”2 In aceasta perioada.El sustine ca ..Petrini isi adora biblioteca si nu-si poate imagina existenta fara ele.luxosul apartament”.urca intr-un copac si scoase un urlet de durere.Petrini simti ca este prins in acest angrenaj al destinului si urmarea sa calce pe cadavre.Preda.principiile si valorile morale intr-o epoca in care tezele filozofice ale lui Jdanov erau puse inaintea ganditorilor antici.Insa.credinta intr-un ideal.gandirea libera .11) .Mariajul sau nu era asa cum isi imaginase. PARTEA A III A Matilda il avertizeaza pe Petrini ca incepe epurarea bibliotecilor de cartile naziste si rasiste.nu mai discutau la fel de mult iar conceptiile Matildei pareau lipsite de continut:.Chisinau.de la 2 . In aceea zi.toti sunteti corupti in agresivitatea voastra mazochista car v-a facut sa uitati valorile absolute. Se poate observa dorinta personajului de a-si pastra luciditatea .Literatura artistica.asa cum zicea Petrica caci o iubea pe Matilda.Nu intelegea natura sentimentelor ei si se simtea nesigur alaturi de ea.chiar daca incerta in manifestari..avea gandirea vie.cu urcusuri si coborasuri spectaculoase.Matilda il asigura pe Petrini ca nu este nimic si sa nu se mire.Mai tarziu avea sa inteleaga Petrini de ce Piotr Nicolaevici(Petrica Nicolau)era atras de inaltimi.Dupa doi ani .prefata.Matilda devenise membru de partid iar Petrini asistent la catedra de filosofie si litere.Marin-Cel mai iubit dintre pamanteni.devotamentul si prietenia..se departa de cei doi .nu era o proasta..iubirea si curajul.Ed.Matilda nu il mai suna la facultate ca inainte sa-i spuna cat de dor ii este de el .pg.cand Petrica i-a acordat divortul au putut sa se casatoreasca si sa se mute in .creatia. Petrica lua scrisoarea .

noul decan.Hotarat se indreapta spre biroul lui ca sa studieze insa suna telefonul.Marin-Cel mai iubit dintre pamanteni.cand distanta.Ed.era cand pasionala . Cubles era ingrozit.In timpul manifestatiei. Petrini este ingretosat de cercul de colegi (intelectuali!)care il parasesc pe L.prefata.ii evita.Petrini ia parte la manifestatiile comuniste in data de 7 noiembrie.pg.Petrini ar fi vrut sa o intrebe atatea lucruri.Matilda il cearta ca a uitat de aniversarea casatoriei lor si ca trebuia sa fie la Tasia.Petrini este vizitat de dentistul Vaintrub . La sfatul Matildei.o refuzare a propriilor valori.O cunoaste pe Tamara Artimon si ii face avansuri . Cubles.se duce acasa la Tasia si este intampinat cu aceesi raceala din partea familiei Matildei dar si din partea ei.V. colegul sau.este demis din functia sa pentru ca isi exprimase parerile. In cele din urma.Petrini simte ca se sufoca intre rudele Matildei si ii cere sa plece impreuna In drum spre casa.Iese din nou sa faca o plimbare si la intoarcere nu o mai gaseste pe Matilda acasa.B.Marele poet. strigase lozinci antimaghiare si pro Ardeal si fusese ridicat de 2 securisti. dupa care se linistira.B si se 3 .unde sunt serile pasionale de acum doi ani?Sau de ce s-a instrainat asa de mult de el?In momentele intime . In fata erau manifestantii maghiari care strigau trecerea Ardealului la Ungaria.Petrini este intampinat cu raceala si se gandeste daca nu cumva istoria se repeta asa cum s-a intamplat cu Petrica Nicolau. Petrini nu era incantat sa se intalneasca cu familia Matildei si de fiecare data. Intors acasa.161) .Literatura artistica.Il indigna labilitatea caracterului ei si lipsa de comunicare dintre ei.L. La facultate.Preda. Petrini se saturase sa-i analizeze starile.Are un caracter labil si trece de la o stare la alta cu usurinta.Chisinau.De pilda.soptindu-i in ureche bancuri triviale si nu intelege cum a putut face acest lucru in fata sotiei lui.prostie la intuitii si adancimi care te uluiau”3 Instrainarea ei ascunde o detestabila coruptie.

frica de a vorbi deschis.ca nu il mai asteapta zambind. Matilda il asteptase toata seara sa-i spuna ca era insarcinata iar el avusese acest comportamen nejustificat.ironizat pentru ceea ce scria asa cum facuse cu fostul ei sot.Ajuns acasa. Izolarea.In locul lui este ales Rosu Decebal care este sustinator al ideilor comuniste. PARTEA A IV A Ion Micu este amenintat cu concedierea din postul sau de profesor. care .Din acest motiv le tinea incuiate. Micu.o loveste si ii raspunde ca nu vroia sa fie batjocorit.Infuriat .ca nu se mai plimba impreuna .Victor Petrini o suna pe Matilda sa nu-l astepte la masa.oprimarea sunt unele dintre caracteristicile acelei perioade comuniste care se pot identifica in viata de cuplu Petrini-Matilda.Ion Micu si ii spune de demiterea marelui poet deoarece nu acceptase deschiderea cursurilor cu o prelucrare de a lui Jdanov.B si . Il suna pe un prieten de-a sau. Petrini ii reproseaza ca s-au instrainat complet in ultimul timp ..caietele.capodopera” lui.Discutia lor continua cu pareri despre politica. se arata nemultumit de noua conducere insa nu depinde de el.se infiltrase intre prieteni.nu ar fi vrut sa ajunga sa predea abecedarul la scoala.dezic de propriile convingeri pentru a ridica la rang nobil tratatele sau lucrarile unor filozofi scapatati.Ion Micu ii spune ca nu se mai poate face nimic. daca nu sustine o conferinta despre opera Amaicalutului. Ii spune lui Ion Micu ca lucreaza la un eseu intitulat.Era ticalosilor” Petrini se uita injurul lui.incercand sa identifice daca sunt ascultati. Doctrina comunista reusise sa castige la nivelul microcosmosului.. insa gaseste lacatul spart si lucrarile sale imprastiate.razboaie.Nu intelegea de ce se ascundea de ea.Matilda apare in usa si ii spune sa stea linistit ca nu s-a atins de .intre partenerii de viata si crease o stare de teroare. Inainte de a pleca.Ii cere sa intrerupa sarcina si sa se desparta. pe care inainte il criticase.intra in birou sa-si ia notitele.Ii face o vizita lui L.

In aceea perioada avusese loc reforma invatamantului.in celula lui Petrini care-si scrie memoriile.Singurul lucru care-l interesa era sa-si termine cartea. urmareau serialul Sfantul cu Simon Templar.inainte facuse inchisoare pentru parerile lui.Daca primea o condamnare la 20 de ani de inchisoare. i se luase cazul. fiindca era evident un caz de prostitutie. Actiunea se intoarce iar in trecut la momentul in care Petrini afla de sarcina Matildei. rapita cu forta. Petrini si Ion Micu ramasesera.Multi profesori fusesera destituiti. care devenise judecator.firul narativ revine in prezent. lucru care -l indigna foarte tare pe Petrini. Beau vin si mancau sanvisuri(el si cu Petrini).Petrini incearca sa se apropie de ea. Cum Stefan nu se lasase intimidat. In acest capitol.Matilda ii ceru sa plece.Il intreba pe Stefan de Matilda insa acesta ii spuse ca ar fi mai bine sa nu stie. l-a ajutat pe soferul taxiului. si a reusit sa-i micsoreze pedeapsa de la 5 ani la 2 ani de inchisoare.Intra in celula fostul judecator. caci cei 2 indivizi si chiar soferul taxiului au fost condamnati.Stefan Pop care ii adusese de mancare si un flacon cu otrava. ultimul reprezentand sfarsitul carierei de judecator. O femeie declarase ca fusese violata de 2 indivizi. Pe Stefan l-a cunoscut intr-un parc. numai ca soferul taxiului si chelnerul nu declarasera asa ceva. fiind in prezent.Nu stia cum sa procedeze ca sa-si salveze casnicia deoarece o iubea atat de mult incat nu putea renunta la ea. Ii povestise lui Petrini cazurile pe care le-a avut.. Nu putea suporta nedreptatea. Intre timp il cunoaste pe Stefan Pop(Ciceo). Judecatorul a primit un telefon sinistru in care i se cere sa-i acuze pe cei 2 indivizi la cativa ani de inchisoare. Petreceau impreuna sambetele acasa la Stefan.Petrini nu mai vroia sa traiasca. trebuia sa se supuna. Era de-o varsta cu Petrini si tocmai demisionase din functia de judecator. Devenind avocat. avocat.ii spune ca o iubeste insa ea il face mincinos. .

care dupa eliberarea Ardealului. Micu ii spune ca daca va mai avea loc o alta reforma a invatamantului va diparea si catedra de filozofie.. In urmatorul capitol. Petrini nu intelegea pana nu i s-a aratat o scrisoare pe care trebuia sa o primeasca de la un fost coleg de studentie. Mama sa il sfatuieste ca ar fi momentul sa puna capat acestei casnicii pentru ca nu duce la nimic bun. Intors in casa.Matilda il batjocoreste in fata rudelor sale.sotii Micu.Matilda statea cu familia separat de restul invitatilor. Petrini il conduce pe Micu care ii spune ca intentioneaza sa plece din invatamant si sa scrie articole la o revista.un nou coleg cu orientari marxiste care ii propusese sa intre in partid.Petrini se gandea sa divorteze.Matilda a inteles ca nu fusese agreata de cei doi soti si deveni geloasa pe Clara. Matilda naste o fetita pe care o boteaza Silvia.despre revolutionarea femeii. arestat chiar in propria lui casa.doctorul Vaintrub si ginecologul Salantiu care ajutase la nasterea fetitei.Matilda a vorbit cu Micu despre feminitate.afirmand ca nu o mai iubeste.Cu toate ca era un eveniment important in viata cuplului.La botez sunt invitati familia Matildei. Matilda ii ceru lui Petrini sa-i invite la masa pe sotii Micu.dupa mama lui Petrini.Luceafarul literar”unde va aduce proteste la adresa puterii.Petrini se simte descurajat pentru ca nu vroia sa renunte la dragostea sa pentru filozofie . care a fost implicat in operatiunile bandei . Iustin Comanescu.Acestia au acceptat invitatia si Petrini a fost impresionat de acest cuplu care arata atat de clar ca se iubeau. omorau si faceau singuri dreptate.Petrini il cunoaste pe Ben Alexandrescu.ca nu stie cate relatii a avut si ca intentioneaza sa-i omoare copilul.Petrini este luat de 3 ofiteri. Petrini avea nevoie de dragostea Matildei insa aceea il ura si in luna a opta incearca sa plece de acasa insa el o opreste. Este dus la securitate si i se cere sa scrie tot ce stia despre organizatia "Salamandrele Negre".Beni Alexandrescu. Dupa ce au plecat.

Era mai in varsta decat ea si de obicei vorbeau la o cafea depre toate necazurile ei. unde a fost interogat in fiecare zi. Mircea. acum in varsta de 3 ani. Petrini nu realizeaza unde este. ii spunea ca se va face proces. El isi termina scrisoarea cu formula: "asteptam ordonantele dumneavoastra". si i-a explicat ca "ordonante" nu insemnau ordine. Petrini a insistat sa vorbeasca cu un general de nationalitate romana. insa nimeni nu le controlase.este eliberat din inchisoare. dar primul secretar al judetului. prieten cu Gheorghiu-Dej. Dupa aceea. care se sperie cand il vede asa de murdar si urat. aruncandu-l in mina. o ajutase. .Incele din urma. si care acolo a si murit. Trei luni a stat in beciurile securitatii. trebuia sa povesteasca tot. Peste cateva clipe se dezmeticeste si se gandeste ca n-ar putea sa stea la inchisoare. Matilda i-a spus ca ar fi putut pierde casa. dar fara nici un rezultat. Munca ii istovea pe toti. Un lucru rau era ca Petrini nu era inscris in partid. gaseste totul asa cum era. de la o inaltime mare. si se interesase si de sotul ei in inchisoare. Ajungand acasa.respective.I se luara si caietele lui Petrini. Doar ca fusese impreuna cu un poet pe care l-a cunoscut in inchisoare. Petrini nu isi amintea prea multe din cele petrecute in mina. Merse glont la fetita sa. dar a fost trimis in celula. Cu ajutorul lui Vaintrub si a unei colege a reusit sa puna mana pe acele caiete compromitatoare. Matilda l-a spalat. Petrini l-a intrebat cu ce probe il vor invinovati. Era tot acuzat.Este chemat la ora 8 in fata unui general asa cum ceruse. si i-a spus ca putea sa primeasca 7 ani daca ea nu intervenea la timp. in care acesta si-a scris ideile despre regim.a avut loc procesul si a fost condamnat la 3 ani de munca fortata la minele de plumb din Baia Sprie. VOLUMUL II PARTEA A V A Trezindu-se a doua zi. ofiterul intelegand ca Iustin ii asteapta ordinele lui Petrini. Acolo a omorat pe un jandarm care ii supraveghea. caci el din 1945 nu-l mai vazuse pe Iustin si auzise ca fugise din tara.

sa fie data afara din postul de arhitecta. cum l-a omorat pe gardianul(jandarm). Petrini si-a ascuns caietele in pivnita bunicului sau. fiecare avea istoria lui. cum ii tinea la carcera. Le-a facut cinste la carciuma. Petrini ii spune Matildei unde a ajuns sa lucreze. La inceput.In invatamant nu mai putea intra pentru o perioada. ii scula noaptea. cum ii tinea nemancati. s-a luat la bataie cu tiganul din echipa caci i-a varsat vin pe pantaloni. caci fusese data afara din facultate. dar el nu era obisnuit cu mahalaua. Isi amintise cum era la masa. devenind secretar acolo. Petrini merse si el la Mircea sa-i gaseasca ceva de lucru. Cum Mircea a fost transferat la centru. Nu gasise nici un post la biblioteca. dar el nu vroia. ca in aceasta situatie nu vor mai . ca acesta sa se mai gandeasca la dragoste.Riscase sa fie exclusa din partid. dar ii spusese sa mai incerce. Bacaloglu. si isi incepe serviciul Vintila ii povesteste la carciuma "Tampa" despre fiecare dintre angajati. Petrini se duse la Bratele de Munca si dupa trei zile primi meseria de la deratizare. dar a fost primit cu raceala. Calistrat. Matilda ii spuse ca avusese probleme. Matilda i-a spus sa scrie o carte ca sa nu-si piarda vremea. Este numit sef al echipei de deratizare. seful lui. Matilda s-a certat cu el. a trebuit sa declare ca nu a stiut nimic din ceea ce facuse sotul ei si astfel a scapat.s-a gandit sa refuze insa trebuia sa faca o munca asa ca a acceptat. caci trecusera atatea luni si el inca nu muncea. Ii cunoaste si pe ceilalti din echipa: Vintila. toti oameni saraci insa simpli.Matilda il iubea ca inainte sa se casatoreasca. Petrini a incercat sa dea de prietenii lui. Intors de la munca. In acele caiete el facea propaganda religoasa si-i indeparta pe studenti de marxism. Stia acum. asa ca trebuia sa se descurce singur. dar experienta inchisorii a fost prea socanta pentru Petrini. nu-l mai ajuta. de catre Istrate. Ea spuse sa renunte la acesta meserie.

Silvia ii semana foarte mult. care putea fi periclitata daca se afla ca sotul ei lucra la deratizare. pentru ca nu se putea sa ajunga in halul acesta dupa ce studiase atat de mult.pentru ca Matilda tinea foarte mult la pozitia sociala. in acei 2 ani. si i-a vazut pe Micu si pe Clara.Ar fi dorit sa fie iar prieteni ca inainte. Tatal discuta cu directorul general al uzinei si acesta ii spune ca nu poate sa-i gaseasca un alt serviciu pentru moment . Asa a si iubit-o. ei poate ca nici nu s-au cunoscut deloc. vroia sa se desparta de el. ea s-ar putea recasatori cu un alt barbat. iar el o va putea vedea doar foarte rar. Micu i-a spus ca a observat ca nu mai tinea asa de mult la el. Vintila i-a povestit despre femei. Doar atunci se simtea fericit. Tatal lui Petrini il suna si I spune ca va incerca sa faca ceva pentru el. si Micu a fost mirat sa-l auda. . a spus ca poate ii va gasi ceva de lucru la ziarul lui. Petrini s-a plimbat prin oras dupa ce a terminat lucru(oras transilvanean). Matilda nu mai suporta sa-si vada sotul asa de decazut.fi impreuna. Acum totul s-a stins.reprosandu-i ca nu a iubit-o asa cum pretindea el. Ion Micu a trecut pe strada si l-a vazut pe Petrini. iubirea lor a disparut. caci el era expert in asa ceva.. Dar de fapt ea nu a reusit sa-l cunoasca pe el. Se gandea ca. si fetita lui va creste alaturi de un tata strain. S-a asezat la masa si a vorbit cu ei. despartindu-se de Matilda. Petrini a mers cu Vintila la vopsit cu var copacii. nu mai avea nevoie de astfel de prieteni. Singura lui bucurie a mai ramas fetita cu care iesea adesea la plimbare. Petrini nu a putut uita ziua in care el a sunat. Echipa sa este trimisa la uzina de tractoare ca sa omoare sobolanii. Matilda ii reproseza ca atunci cand a cunoscut-o s-a uitat la ea ca la o femeie usoara. dar Petrini s-a facut ca nu-l cunoaste. Se indreapta spre braseria obisnuita.

C. chiar cu Mircea. .Matilda se intoarce acasa si ii spune lui Petrini ca vor divorta in 2 saptamani. dar Tasia a venit s-o ia. . si i-a povestit ca Matilda i-a trimis toate lucrurile acasa. Cei doi soti erau decisi sa divorteze. o ducea in parc si apoi la cizmar unde ii placea foarte mutl. din functie si aducerea Amaicalutului. S-au batut.Petrini se interneaza in spital. PARTEA A VI A Ion Micu si Clara il viziteaza pe Petrini. sau cel putin asa promitea. Doar ca la ei impacarea nu-si mai avea rostul. S-au certat din nou. la care a fost prezent si I. Ion MIicu ii povesteste despre intalnirea uniunii scriitorilor. ca Tasia a venit si le-a spus adevarul(ca se va casatori cu Mircea). ea i-a reprosat multe lucruri: ca era abject. Petrini si-a dat seama ca a fost inselat cat timp a stat la inchisoare.C. dupa care ea se va duce la Bucuresti. (care dupa ce se bateau se impacau). Mama lui Petrini venise si ea la spital.In primele zile nu l-a vizitat nimen. Singurul lucru bun era ca Matilda nu se opunea. a devenit o combinatie intre casnicia lui Vintila(care dupa ce isi batea nevasta lua galeata si o stropea) si cuplul Acojocaritei. pe motiv ca avea o infectie sau chiar cancer la gat. Petrini s-a simtit umilit ca amantul i-a facut un favor. care nu-l prea impresiona Hotari sa nu mearga la redactia reviste deoarece se simtea mai bine in compania prietenilor de la deratizare. el citea revista lui Ion Micu. un poet mediocru. In 2 saptamani au divortat si ea s-a casatorit cu Mircea.. ca si-a batut joc de Petrica. unde urmeaza sa se casatoreasca cu Mircea. Totul se terminase. El a ramas cu fetita. omul care l-a ajutat sa i se reduca pedeapsa. Se incerca inlaturarea lui I. Petrini a ducea pe fetita in parc.Matilda a plecat la Bucuresti fara sa-i spuna lui Petrini.A venit Matilda si i-a cerut cheile de la casa. ca-i era greata de el.. secretarul general al uniunii. ca de obicei. Petrecea cu fetita mult timp. vizitelor Silviei la Bucuresti.

Dolj..Victor Petrini afla de ce mama lui se purta atat de rece cu sotul ei. Dupa doua luni de munca asidua. caci el fiind numit secretar va pleca la Bucuresti. Pe parcursul sederii in casa parinteasca. Petrini afla ca nu suferea de cancer. . Micu i-a propus lui Petrini sa-i gaseasca ceva la o revista.D.Petrini afla ca bibliotecara se numea Nineta Boiangiu si ca era divortata si avea doi copii.Petrini reuseste sa se mute intr-un apartament cu doua camere care se afla in apropiere de casa parintilor. Intr-o sedinta la uzina. un secretar.momentan. insa viata petrecuta in inchisoare il ingenunchease.Cei doi iau cina impreuna si isi continua seara la Petrini acasa. Dupa iesirea din spital el se intoarse in casa parinteasca ca sa isi ia caietele ascunse in pivnita bunicului. Fiica proprietarilor apartamentului in care locuieste Petrini gaseste caietele cu insemnari si le imprumuta.In spital Petrini afla ca Petrica s-a sinucis. Olaru. ca a fost atacat D. ca s-a impacat cu AmacaIlutului. Victor se confrunta cu tatal sau care nu putea accepta ca fiul sau sa lucreze ca strungar si ii sugereaza sa se mute.Bularca ii spune ca postul de bibliotecar va fi al lui da .ca sa evite unele discutii ar fi bine sa inceapa de la munca de strungar.Se pare ca drumul pe care apucase Nineta Romulus o adusese in fata lui Petrini.Micu i-a povestit ce s-a discutat la acea sedinta. acum ca el avea multe relatii.Tatal lui avusese o relatie extraconjugala cu cumnata lui iar sotia lui nu divortase si continuase sa se complaca intr-o casnicie fara dragoste. care si va prelua revista.Petrini se duce la uzina unde lucra tatal sau ca sa caute un loc de munca.seful de cadre il chema pe Ptrini in biroul sau pentru a-l anunta despre ce vorbeste tatal lui cu ceilati angajati si daca nu inceteaza va fi dat afara.

Isi gaseste un post de contabil I.Ca orice copil .Aceasta ii marturisi lui Petrini ca nu-l iubeste pe Mircea pentru ca inca il iubeste pe el.Silvia ii povesti mamei sale insa aceasta nu obiecta si o lasa sa mearga in vizita la tatal ei.Dupa cateva saptamani . Deoarece Petrini refuza ajutorul lui Mirceaa. Florica.mama lui Petrini era pe moarte iar acesta se gandi sa-i faca o surpriza ducandu-i nepoata. Petrini ii raspunse ca si ea gresise in relatia cu sotul ei.Insista sa mearga sa o caute pe Sibi. Victor primi zece zile de concediu pentru a fi la capataiul mamei sale.vecina sa care il iubise . Petrini merge in vizita la fiica sa .Petrini se duse la scoala si ii spuse Silviei sa promita ca nu va spune nimic din cele intamplate. Matilda era linistita si chiar il invita sa ia masa cu ei.Ceda la insistentele mamei sale si o cauta pe Sibi care se recasatorise .Boala lui Petrica i-a impiedicat sa aiba un copil.nsa isi aminteste de clipele petrecute cu cei de la deratizare si il suna pe Vintila. In acelasi timp.fata care avea grija de Silvia hotari sa-l ajute pe Petrini ca sa-si poata vedea fiica..Matilda ii interzice Silviei sa mai vorbeasca cu tatal ei la telefon sau sa-l vada.Aceasta ii reprosa ca se casatorise cu Matilda si o lasese sa-i ia fiica de langa el. . Matilda il sfatuieste sa accepte ajutorul lui Mircea de a-i gasi un post de profesor universitar insa Petrini refuza.Silvia de la care afla ca Matilda se cearta frecvent cu Mircea si ca nu-i spune.Recunoaste ca s-a casatorit cu Petrini pentru a avea un copil.Nineta il anunta pe Petrini ca Olaru aflase de relatia lor si ca ar fi fost mai bine sa plece de la uzina.Silvia refuza sa iasa la plimbare cu tatal ei insa se oferi Matilda.Echipa de deratizare era pe punctul de a sarbatori un eveniment iar telefonul lui Petrini venise la momentul oportun.tata”.

Matilda este un caracter imprevizibil care trece de la o stare la alta cu agilitate de felina.2011pg.Ea se justifica ca poseda si ceva grosolan.inchisoarea pentru fapte care nu au fost comise sunt cateva dintre nedreptatile unui sistem bazat pe mediocritate .Matilda are in ea .Mama lui Petrini moare dupa trei zile si il copleseste de durere.Matilda reprezinta o intruchipare a existentei haotice pe care oamenii cu putere intelectuala ar putea sa o domine. Trasaturile de caracter nu sunt explicate ci sunt prezentate secvente in care firea personajului se verifica.agreseaza”4.Cu toate ca Petrini este avertizat de viata de cuplu Matilda-Nicolau.care ii chinuiau puternica sa forta vitala”.Nicolae-Literatura romana postbelica si contemporana.cei care domina sunt cei aflati pe pozitii de autoritate politica cum ar fi Mircea.dusmani bizari.se dezumanizeaza si care coboara in cele mai intunecate unghere ale constiintei umane asa cum a reusit comunismul sa faca din societatea romaneasca.vizibili ci pentru ca intelege ca destinul uman nu are numai determinari imediate si ca libertatea este iluzorie.Dimpotriva. trece peste prietenie si incurajeaza un sentiment care I se va dovedi fatal.ameninta.Galati. Matilda devine astfel prin natura comportamnetului ei o femeie care . Este istoria unui cuplu care se degradeaza .Faptul ca are origine rasariteana nu este aleatoriu aleasa de scriitor. 4 . .Ioana.Trecusera deja sapte luni si pierderea mamei sale ii sporea tristetea. Tema de ordin sentimental este primordiala in romanul lui Marin Preda. In urma celei de-a treia experiente sentimentale.Petrini iese infrant si nu pentru ca se confrunta cu dusmani reali.asuprirea intelectualilor.Este o tortionara .umileste..23.da impresia ca se caieste insa este de scurta durata pentru ca revine la starea de dinainte.executiile. fanfaronism si teroare. Munca la canal...

1990.prefata.Preda. 5 .5Victor Petrini trece prin toate experientele sale cu demnitate fara a-si schimba felul de a gandi si de a actiona.Eugen Simion afirma despre romanul lui Preda ca este romanul unei .. Suferinta il intareste si ii ofera demnitatea unui om lucid care invata din greselile sale si care isi pastreaza convingerile indiferent de repercusiuni.Literatura artistica.Marin-Cel mai iubit dintre pamanteni..24.Chisinau. .Ed.constiinte umane”.pg.

Galati.1990. .Nicolae-Literatura romana postbelica si contemporana.Literatura artistica. BIBLIOGRAFIE  Preda.Marin-Cel mai iubit dintre pamanteni.Chisinau.  Ioana.2011.Ed.