NOVEL : HEMPASAM OMBAK

SINOPSIS

Novel ini mengisahkan seorang anak yang bernama Farid meneruskan warisan
Syarikat Perniagaan Batik Nusantara selepas ayahnya Haji Badrul meninggal dunia.
Farid terpaksa mengambil alih syarikat tersebut walaupun berumur 19 tahun. Haji
Badrul mempunyai isteri yang bernama Hajah Zaoyah. Latifah sebagai anak sulung
dan mempunyai anak 5 tidak pernah dididik dalam bidang perniagaan. Lotfi pula
lumpuh kerana terlibat dalam kemalangan dan berpaut pada kerusi roda untuk
bergerak.Farhan menjadi harapan dan pewaris legasi syarikat ayahnya tetapi telah
meninggal dunia sewaktu belajar di UKM manakala Hanisyah dan Hisham adik
Farid baru berusia 15 tahun dan 12 tahun.

Farid menghadapi kesukaran memulakan perniagaan kerana dia masih mentah
dalam bidang perniagaan. Syarikat peninggalan batik arwah ayahnya juga
menghadapi masalah kewangan. Ramai agen tidak membayar hutang. Selain itu,
permintaan batik keluaran Syarikat Nusantara di pasaran juga tidak
memberangsangkan. Syarikat tersebut dibantu oleh Tomsiah yang dipanggil Kak
Tom.Dia telah berkhidmat sejak syarikat itu ditadbir oleh ayahnya. Kak Tom
menguruskan tugas pentadbiran dan kewangan.

Selepas makan malam, Farid bermusyawarah bersama Lotfi dan ibunya Hajah
Zaoyah tentang masalah syarikat. Lotfi dan Hajah Zaoyah tidak mahu syarikat itu
dijual atau ditutup. Hajah Zaoyah mahu warisan yang ditinggalkan terus bertahan
dan berkembang dalam pasaran batik.Tiba-tiba fikiran Farid terlintas untuk menjual
sebahagian aset syarikatnya bagi dijadikan modal dan membayar hutang. Tambahan
pula,Hajah Zaoyah juga sanggup menggadaikan barang kemas dan tanah demi
menyelamatkan syarikat itu. Farid mempertimbangkan cadangan ibunya dan cuba
mencari jalan lain. Farid juga memerlukan orang yang arif kerana setiap pelaburan
melibatkan risiko.

Farid telah mengadakan mesyuarat dan ini mesyuarat pertama sejak dia
mengambil alih syarikat itu. Dia telah menyatakan hasrat mengembangkan
perniagaan dengan memperbesar bengkel batik dan meningkatkan pengeluaran.
Modal akan diperoleh daripada hasil jualan sebahagian aset syarikat dan hasil

Pada masa yang sama. Farid sekali lagi datang ke pejabat Encik Mokhsein. Cadangan Zuraidah disetujui Farid demi membangunkan semula Syarikat Batik Nusantara. Cara layanan dan citarasa pelanggan terhadap batik dalam genggaman Zuraidah. Farid menceritakan segala masalah yang berlaku kepada Zuraidah.gadaian barang ibunya. Zuraidah memberi idea supaya Farid mengubah corak batik tradisional ke kontemporari.Hartini banyak menyumbangkan idea dan melatih pekerja Farid dalamcorak seni moden. Farid telah mengadakan majlis perasmian dan mengundang Encik Mokhsein sebagai perasmi majlis. Perasaan cemburu Zuraidah pudar dan hubungan mereka lebih akrab. Encik Mokhsein menasihatkan Farid supaya mengikuti kursus pengurusan perniagaan dan mendapatkan khidmat nasihat dari Mida dan MARA. Farid menjadi lebih bersemangat. Zuraidah seorang yang pandai melayan pelanggan. Ilmu dapat membantu seseorang bersaing dalam dunia perniagaan yang sangat kompetetif. Pembatik-pembatik modennya itu akan diberi latihan jangka pendek oleh MARA dan MIDA. Farid sedar akan tindakan Zuraidah dan dia menjelaskan bahawa Hartini sudah bertunang. Kehadiran Hartini menyebabkan Zuraida berasa cemburu dan dia mempunyai perasaan salah sangka terhadap Farid. . Sebelum projek tersebut dilakasanakan. Modal sebanyak 75 ribu ringgit telah dilaburkan untuk membina bangsal tambahan. Setelah bangsal batik siap dibina. Hubungan Farid dan Zuraidah kian erat. Kemudian. Farid telah bertemu En Mokhsien yang merupakan bekas pekerja ayahnya dan pengarah urusan pemborang binaan Nadi Zaman. Idea Farid disambut baik oleh semua ahli yang hadir pada mesyuarat itu. En Mokhsein banyak memberi tunjuk ajar dan memotivasikan Farid agar menjadi usahawan bumiputera yang berjaya. Majlis ini turut dihadiri Hartini Noor yang merupakan graduan seni reka fabrik UiTM dan dia telah dlilantik oleh Encik Mokhsein sebagai pengajar corak batik moden di Syarikat Batik Nusantara. Hal yang demikian kerana citarasa pelanggan sering berubah-ubah mengikut peredaran masa. dia juga bertemu Zuraidah atau Eda rakan sekelas sekolah yang membuka kedai di bandar Terengganu. Encik Mokhsein menyemak rancangan perniagaan dan berjanji membantu Farid. peralatan dan bahan batik moden. Dia sudah terlibat dalam bidang perniagaan sejak di bangku sekolah.

Mukhtar juga mengugut Farid supaya menghentikan operasi batik modennya menggunakan surat layang.api marak dengan . Hajah Zaoyah menyarankan agar Farid melaporkan kepada pihak polis. Farid berdegil dan mahu menyelesaikan sendiri. Zuraidah akur dengan permintaan bapa sadaranya. Muka Mahmoud melecur dan dia lari lintang pukang. Walaupun cubaan pertama dan kedua tidak berjaya mensabotaj perniagaan Farid tetapi Mukhtar tidak pernah patah semangat untuk membalas dendam. Pekerja Farid tidak berjaya memberkas Mahmoud. Farid turut turun padang berjumpa agen baharu. Farid sekeluarga menyedari cahaya api dan bunyi letupan dari bangsal batik miliknya. Di sebalik kemajuan perniagaan Farid. Kemudian Haryani menghalau Mahmoud. Mukhtar mengugut untuk membakar kedai Zuraidah sekiranya dia tidak mahu memulangkanbatik tersebut kepada Farid. Syarikat Farid semakin berkembang. Tindakan Mahmoud semakin agresif apabila Pak Nik dan dia bertikam lidah. Mukhtar menyedari bahawa hasil batik syarikat Farid boleh menyebabkan perniagaannya gulung tikar. ada pesaing yang marah dan tidak berpuas hati. Zuraidah terpaksa kerana Mukhtar banyak memberi bantuan setelah ayahnya meninggalkan ibunya. dia terlihat Masri dan Azmi sedang bekerja. Pada waktu malam. Mahmoud mencekik leher Azmi dan ingin mecelup muka Azmi pada kawah lilin cair. Mukhtar mengupah ketua samseng yang bernama Mahmood untuk membuat kacau di bangsal moden syarikat Farid. Di samping itu. Mahmoud bertambah marah dan menyangka syarikat Farid mencuri bekas pekerja majikannya. Mukhtar telah mengupah beberapa pemuda untuk membakar bangsal moden syarikat Farid. Haryani yang baru pulang cuba meredakan suasana dengan melayan Mahmoud dengan baik tetapi gagal. Apabila Mahmood tiba di bangsal moden itu. Dalam beberapa minit. Jualan batik Syarikat Rajawali kepunyaan Mukhtar bapa saudara Zuraida merosot. Pengalaman mengajar Farid supaya mencari agen yang jujur dan melunaskan hutang dengan cepat. Mukhtar bertambah marah apabila anak buahnya membantu menjual batik moden Farid. Haryani berlari dan meminta pertolongan daripada Pak Nik. Mahmoud masih berdiri dan tidak mahu pulang. Farid menceritakan kejadian itu kepada Kak Tom dan keluarganya. Tangan Masri yang memegang canting lilin panas.dia nekad mencurah lilin tersebut pada muka Mahmoud supaya Azmi dilepaskan.

Selepas 3 hari kejadian itu. Polis telah menangkap Mukhtar setelah siasatan selesai dan bukti mencukupi. Zuraidah meminta maaf atas tindakan pak ciknya itu dan dia menyatakan bahawa akan sambung belajar. Beliau memberitahu Farid bahawa beliau berjaya membantu Syarikat Nusantara mendapatkan pelanggan dari Singapura dan Kuala Lumpur. Mukhtar telah didakwa dan dihukum penjara selama 3 tahun. . Encik Mohsein mengusik Farid dan Zuraida. Encik Mokhsein ke pejabat Farid. Siasatan pihak bomba mendapati bangsal tersebut disabotaj dan dibakar secara sengaja. Encik Mokhsein menyatakan bahawa mereka pasangan yang sesuai untuk memajukan Syarikat Batik Nusantara. Farid berpura-pura tenang apabila berhadapan dengan Hartini dan pekerjanya walaupun perasaan sedih dipendamkan dalam hati. Pihak polis juga telah memanggil Farid untuk diambil keterangan. Semasa perjalanan menghadiri perkahwinan Hartini. Farid hanya tersenyum manakala Zuraidah mukanya merah padam menikmati pemandangan di luar kereta.cepat dan menjilat bangsal itu hingga rentung.