Quiz

(Single Correct Answer Type)
This section contains 30 multiple choice question. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D)
out of which ONLY ONE is correct.
1. Displacement (x) of a particle is related to time (t) as:
x = at + bt2 – ct3
where a, b and c are constants of the motion. The velocity of the particle when its
acceleration is zero is given by:
b2 b2 b2 b2
(A) a  (B) a  (C) a  (D) a 
c 2c 3c 4c

2. The deceleration experienced by a moving motor boat, after its engine is cut-off is given
dv
by:  kv3 , where k is constant. If v0 is the magnitude of the velocity at cut-off, the
dt
magnitude of the velocity at a time t after the cut-off is:
v0
(A) v0 / 2 (B) v 0 (C) v0 e k t (D)

2v02 kt  1 
3. P is the point of contact of a wheel and the ground. The radius of the wheel is 1 m. The
wheel rolls on the ground without slipping. The displacement of point P when the wheel
completes half rotation is:
(A) 2 m (B) 2  4 m (C)  m (D) 2  2 m

4. A body of mass 1 kg crosses a point O with a velocity of 60 ms-1. A force of 10 N
directed towards O begins to act on it. It will again cross O in:
(A) 24 sec (B) 12 sec
(C) 6 sec (D) will never return to O

5.  
A particle is moving with velocity v  k yi  x j , where k is a constant. The general equation
for its path is:
(A) y = x2 + constant (B) y2 = x + constant
(C) xy = constant (D) y2 = x2 + constant

dv
6.  2.5 v.
An object moving with a speed of 6.25 ms-1, is decelerated at a rate given by:
dt
Where v is the instantaneous speed. The time taken by the object, to come to rest,
would be :
(A) 1 s (B) 2 s (C) 4 s (D) 8 s

7. A ball is projected upwards from the top of a tower with a velocity of 50 ms-1 making an
angle of 30  with the horizontal. The height of the tower is 70 m. After how many
seconds from the instant of throwing will the ball reach the ground?
(A) 2 s (B) 5 sec (C) 7 sec (D) 9 sec

8. Time taken by the projectile to reach from A to B is t. Then the distance AB is equal to :

ut 3ut
(A) (B) (C) 3 ut (D) 2 ut
3 2

then the resultant is: . Two forces each numerically equal to 10 dynes are acting as shown in the adjoining figure. the kinetic energy of the particle is given by: (A) L2/mr2 (B) L2/2mr2 (C) 2L2/mr2 (D) mr2L 11. tan 1 (a) (D) . The maximum height attained by the particle and the angle of projection from the horizontal are: b2 a2 (A) .9. A point P moves in counter clockwise direction on a circular path as shown in the adjoining figure. If L is the angular momentum of the particle about the axis of the circle. A person moves 30 meters north. tan 1 (a) 4b b 10. where a and b are constants and x and y are respectively horizontal and vertical distances of the projectile from the point of projection.2m / s2 (D) 14m / s2 14. then 20 meters east. The velocity of mass when it reaches the bottom is: (A) 2gr (B) mgr (C) 2mgr (D) gr 13. tan 1 (2a) 2a b a2 2a 2 (C) . then the net acceleration of the particle is: v2 v2 (A) g (B) 2  g 2 r r 1/2 1/2  v4   v2  (C)  2  g 2  (D)   g  r   r  12. If the radius of the circular path be r. The movement of P is such that it sweeps out a length s = t3 + 5. A particle moving along the circular path with a speed v and its speed increases by g in one second. A mass m slides from rest down the surface of a frictionless hemispherical bowl of radius r from the highest point A. then 30 2 meters south-west. where s is in metre and t is in second. The acceleration of P when t = 2s is nearly: (A) 13m / s2 (B) 12m / s2 (C) 7. His displacement from the original position is: (A) 14 meters (towards south-west) (B) 28 meters (towards south) (C) 10 meters (towards west) (D) 15 meters (towards east) 15. The radius of the path is 20 m. tan 1 (b) (B) . The trajectory of a projectile in a vertical plane is y = ax – bx2. A particle of mass m is describing a circular path of radius r with uniform speed.

e.8 m / sec 2  1 1 (A) 2s (B) s (C) 2 s (D) s 2 2 21. i. where k = 2m/s2.45 metre.. The distance at 2 which the particle stop is: 1 1 3v 0  3v  3 2v02  3v 2 3 (A) (B)  0  (C) (D)  0  2  2  3  2  23. What is the component of 3i  4 j along i  j ? 1 3 5 7 (A) (i  j ) (B) (i  j ) (C) (i  j ) (D) (i  j ) 2 2 2 2 17. An elevator in which a man is standing is moving upwards with a speed of 10 m/sec. The velocity of the body at time t = 2s will be (A) 10 ms-1 (B) 18 ms-1 (C) 14 ms-1 (D) 26 ms-1 22. It takes T seconds to reach the ground. The acceleration a (in ms-2) of a body. A car moving with a speed of 40 km/hr can be stopped by applying brakes after at least 2 m. (A) 10 dynes (B) 20 dynes (C) 10 3 dynes (D) 5 dynes 16. If the same car is moving with a speed of 80 km/h. The distance traversed in 3 sec is: (A) 9 m (B) 16 m (C) 27 m (D) 36 m 19. If the instantaneous separation of the jeep from the motor cycle is 100 m. how long will it take for the policeman to catch the theif? (A) 1 s (B) 19 s (C) 90 s (D) 100 s . a   x . A particle is projected with velocity v0 along x-axis. A ball is released from the top of a tower of height h metres. it reaches the floor of the elevator  after a time: g  9. The deceleration on the particle is proportional to the square of the distance from the origin. If the man drops a coin from a height of 2. what is the minimum stopping distance? (A) 2 m (B) 4 m (C) 6 m (D) 8 m 20. starting from rest varies with time t (in s) following the equation a = 3t + 4. What is the position of ball in T/3 seconds? (A) h/9 metres from the ground (B) 7h/9 metres from the ground (C) 8h/9 metres from the ground (D) 17h/18 metres from the ground 18. A policeman chases him on a motor cycle moving at a speed of 10 ms-1. A thief is running away on a straight road in a jeep moving with a speed of 9 ms -1. The velocity-time relation of an electron starting from rest is given by v = kt.

(C) An object be increasing in speed as it acceleration decreases. The magnitude of average velocity of the particle over the time it rotates quarter circle is: (A) 1. The displacement of a body along x-axis depends on time as x  t  1. Starting from the rest. During the time that ellipses before the second catches the first. 25. To avoid collision the driver applies retardation a. When the wind starts blowing horizontally at a speed u. Rain water is falling vertically downwards with a velocity v . (A) Particle may reverse the direction of the motion. An express train is moving with velocity v1 . (D) None of the above. A particle is moving on a straight line path with constant acceleration directed along the direction of instantaneous velocity.5 m/s (B) 2 m/s (C) 1 m/s (D) 1. meanwhile the driver of this train comes to know that an another train is also moving ahead on the same track. Which statement can be impossible case in one/two dimensional motion? (A) A body has zero velocity and still be accelerating. (B) The velocity of an object reverses direction when acceleration is constant. a particle rotates in a circle of radius R  2m with an angular acceleration   ( / 4) rad / s 2 . The first moves with constant velocity v and the second with constant acceleration a.25 m/s . When the velocity of the wind is zero. the greatest distance between the particles is: v2 v2 2v 2 v2 (A) (B) (C) (D) a 2a a 4a 29. (B) Distance covered = magnitude of displacement (C) Average velocity < average speed (D) Average velocity = instantaneous velocity 26. water is collected at a rate R. Then the velocity of body: (A) increases with time (B) decreases with time (C) independent with time (D) none of these 27. Two particle start moving from the same point along the same straight line. Choose the correct statement from the following. the rate of collection of water in the same vessel is: v uR (A) u 2  v 2 R (B) R (C) (D) R u v 30.24. Then what will be the minimum time to avoid collision? v  v2 v 2  v 22 1 v v  (A) t  1 (B) t  1 (C) t   2 1  (D) none of these a 2 2 a  28.

C 15. D 24. D 14. D 17. PHYSICS. A 13. A 9. D 3. C 10. B 26. A 28. B 11. A 16. B 4. C . A 27. B 5. A 19. D 25. B 2. D 8. D 30. B 21. C 22. B 12. D 6. B 23. B 29.Kinematics Quiz-CTY79-A1 ANSWERS PHYSICS 1. C 18. B 7. D 20.